Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Poslanci: Nesnižovat trest za držení drog
Zlínské noviny 16.5.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: Zuzana Tarabusová

marihuana
Zlínský kraj - Většina poslanců za Zlínský kraj odmítá návrh místopředsedy vlády Petra Mareše (US- DEU), ve kterém požaduje mírnější tresty za držení marihuany. Politici rozhodně nesouhlasí se změnou trestního zákona tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům této drogy hrozila nanejvýš pokuta. Zatímco nyní hrozí až dva roky vězení každému, kdo má u sebe deset cigaret marihuany, podle návrhu by byl až do dvou set padesáti kusů cigaret stíhán pouze za přestupek. "Jsem zásadně proti snížení trestu za držení marihuany. Je to droga jako každá jiná. Legalizace užívaní jakékoliv drogy, byť lehčí, totiž vždy povede k šíření návykových látek a tedy i nárůstu drogově závislých," uvedl vsetínský poslanec Vlastislav Antolák (KSČM). Ve zmírnění trestů nevidí řešení ani lidovecký poslanec Ludvík Hovorka ze Šumic na Uherskohradišťsku. "Povolíme- li takzvané lehké drogy, jejich uživatelé jistě brzy přejdou na drogy těžší, protože se jedná o velmi těžkou formu závislosti. A zde by už vyvstal opravdový problém. Cestu ke zlepšení drogové oblasti nevidím ve zmírnění trestů či rozlišování kategorií drog, ale v řádné prevenci především na školách," upřesnil. Návrh nepodpoří ani sociální demokrat Antonín Seďa z Uherského Hradiště. "V době, kdy se snažíme omezit negativní vliv tabákových výrobků na mladou generaci, považuji zmírnění trestu za držení drog za nepatřičné. Myslím si, že obchodování s nimi patří mezi nejzávažnější trestné činy, které ohrožují nejen zdraví především mladé populace, ale i samotný základ naší společnosti, čímž je pro mě rodina a vztahy mezi lidmi," uzavřel Seďa. S postoji poslanců však nesouhlasí odborníci na drogovou problematiku, kteří uvádějí, že marihuana rozhodně není typem drogy, který by mohl být srovnáván například s heroinem nebo toluenem. "Jedná se o drogu, která s sebou nenese zdravotní účinky, ale spíše takzvané subkulturní, je pojítkem pro lidi, kteří vyznávají stejné hodnoty," upřesnil vedoucí Kontaktního centra HAUS ve Zlíně Jiří Klement. Dodal, že kriminalizace držení marihuany rozhodně nemá pozitivní důsledky, ale na legalizaci této drogy česká společnost taktéž ještě není připravena.
________________________________________________________________________

Přející matka léčila syna marihuanou
Zlínské noviny 16.5.2003| rubrika: Panoráma| strana: 3| autor: čtk

Vídeň - Lidé mají někdy o léčivých účincích marihuany velmi bizarní až scestné představy. Potvrzuje to případ Rakušanky, kt erá balila svému 16letému synovi až deset jointů denně, ab y jej podle svých představ zbavila chuti na alkohol, jenž považuje naopak za velmi nebezpečný. Případ byl oznámen v jihorakouském Villachu. "Považovala canabis za dobrý pro zdraví, a protože věřila v jeho nenávykovost, sama z něj balila synovi cigarety v naději, že když bude kouřit, nebude pít," charakterizoval situaci policejní ředitel Plazer. "Dávala mu pět až deset cigaret denně, čajo vé vývary z konopí nepočítaje," uvedl mluvčí. Devětačtyřicetiletá matka, sama drogově závislá již řadu let, pěst ovala 12 rostlin canabisu v obývacím pokoji.
________________________________________________________________________

EXPRES
Nedělní Blesk 18.5.2003| rubrika: Aktuality| strana: 9

* Marjánka a perník
ÚSTÍ NAD LABEM (krk) - Z nedovolené výroby a držení drog je obviněn muž (24) z Ústí nad Labem. Policisté zjistili, že po městě distribuoval marihuanu a pervitin. Mezi jeho klienty patřili i mladiství.
________________________________________________________________________

Kamikaze
Esquire 26.4.2003| rubrika: Zdravotní tipy| strana: 88

Tempo - pro vaše pevné zdraví, sílu a vitalitu
Dryát: * voda: ** standard: *** lahůdka: **** bomba: *****

Detoxikovat organismus je třeba. A to zpravidla každé ráno po akci. A protože je v tomhle případě každá rada drahá, sáhli jsme tentokrát po stimul drinku sebevražedně nazvaném Kamikaze. Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, co všechno že se v tomto nápoji navíc snoubí. Semeno konopí, buvolí tráva, tribulus, guarana, přírodní kofein, kaktusový fík, to všechno jsou látky, které vás postaví na nohy Nápoj má fialovou barvu, znalci marihuany v něm svou chuť určitě objeví, a jestli jste někdy jedli buvolí trávu, přijdete si taky na své.
hodnocení: ***
________________________________________________________________________

Mladík přiotrávil školačku marihuanou
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 16.5.2003| rubrika: Morava| strana: 6| autor: čtk

Šumperk - Šumperští policisté v uplynulých dnech vypátrali šestnáctiletého mladíka ze Zábřehu na Šumpersku, který v únoru letošního roku přiotrávil školačku marihuanou. "Při policejním vyšetřování vyšlo najevo, že mladý muž na prodeji drogy vydělává," řekl mluvčí šumperské policie Josef Ostřanský. Mladík prodával marihuanu spolu s patnáctiletým chlapcem i nezletilým. Staršího již policie obvinila."Trestní zákon na tento delikt pamatuje trestem odnětí svobody od dvou do deseti let," uvedl k případu mluvčí. Pátrání po distributorovi drog zahájili policisté před třemi měsíci. Tehdy mladík nabídl čtrnáctileté dívce dýmku, aniž jí řekl, že jde o drogu. Když si školačka několikrát potáhla v domnění, že jde o tabák, začala upadat do bezvědomí a museli ji ošetřit lékaři šumperské nemocnice
________________________________________________________________________

Test na určení požití drogy
ČT 1 18.5.2003 19:15| pořad: Události

Bohumil KLEPETKO, moderátor
--------------------
V Belgii uvedli na trh volně dostupný test, který umožňuje z moči během několika minut určit, zda dotyčný člověk užil některou z pěti drog, na něž test reaguje. Testovací souprava měla sloužit hlavně ke kontrole dětí, které s drogami přicházejí do kontaktu. Náš zpravodaj Jiří Potužník se zajímal o to, jaký je o test zájem a jaká je s ním zkušenost.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Jednorázový test okamžitě vyhodnocující přítomnost drog v těle člověka je volně dostupný ve všech belgických lékárnách.

Anna Marie BREDOTOUOVÁ, lékárnice
--------------------
Funguje podobně jako těhotenský test. Vložíte ho do moči a během chvilky vidíte, zda dotyčný požil kokain, anfetamin, marihuanu či morfin.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Poptávka po novém testu je nicméně minimální.

lékárnice
--------------------
Ne, to nemáme. Ani to neznáme.

lékárnice
--------------------
Dipro nemáme. Měli jsme něco podobného už dřív, ale zájem o to stejně nebyl.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Ani na školách, které se v Belgii často potýkají s distribucí drog, test nezdomácněl.

Johnathan MERRET, ředitel mezinárodní školy v Bruselu
--------------------
Jistě je dobré mít možnost takového testu, ale nemůže se z toho stát rutina.

Eveline, studentka univerzity v Bruselu
--------------------
U nás na univerzitě občas marihuanu kouří každý někdy přímo před školou, ale profesory zajímá jen to, jak studujeme. Ani si nedokážu představit, že by měli někomu nebo dokonce několika lidem odebírat moč.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
Dostupnost takzvaných lehkých drog v Belgii je o to větší, že v sousedním Nizozemsku jsou legální.

prodavač v amsterodamském Coffee-shopu
--------------------
Jezdí sem lidé z celého světa. Někdo jen koupí a pokouří, jiný kupuje pro druhé. V amsterodamských coffee-shopech potkáte i slavné osobnosti.

Eveline, studentka univerzity v Bruselu
--------------------
Když znáte lidi, kteří trávu kouří, není žádný problém ji od nich získat.

Jiří František POTUŽNÍK, redaktor
--------------------
V Amsterodamu stojí gram marihuany, tedy dávka na dvě silné cigarety, zhruba šest eur, tedy asi sto osmdesát korun. Belgický test na jedno použití stojí právě tolik.
________________________________________________________________________

Brazílie: Obchod s drogami výnosné podnikání studentů
Zpravodajství ČTK 18.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: HIT

RIO DE JANEIRO 18. května (ČTK) - Zadržení studenta psychologie, který měl v držení 30 kilogramů marihuany a kilogram kokainu, umožnilo policii v brazilském Riu de Janeiro odhalit lukrativní obchod, kvetoucí mezi univerzitními studenty. Ti podle dnešní informace brazilského deníku O Dia kvůli pašování drog cestují do Kolumbie i dalších zemí.

Studenti obchodují s narkotiky na univerzitách a v luxusních rezidenčních oblastech ve státě Rio de Janeiro, ale dělají to i v zemích, které mají s Brazílií společnou hranici, sdělil komisař federální policie Agildo Soares.

Policejním složkám se podařilo v dubnu zničit pašeráckou bandu díky dopadení 27letého studenta Luize Fernanda Siqueiry. Policisté Siqueiru začali sledovat, když zjistili, že příliš často cestuje do Kolumbie.

V Brazílii pak student psychologie najímal lidi pro distribuci narkotik v Riu. Najal si i několik svých spolužáků, kteří drogy balili a prodávali.

Rostoucí obchod následně několik riodejaneirských univerzit přeměnil ve skutečná střediska distribuce drog. Hrozí však také násilné reakce zločineckých organizací Třetí komando a Rudé komando proti novým obchodníkům. "Kromě vnitřních bojů, které tyto frakce svádějí o kontrolu nad trhem s drogami, teď vyhlásí válku univerzitním dealerům, kteří komanda nebrali v potaz," varovala policie.
________________________________________________________________________

Fotbalisté v Anglii prý mají problémy s dopingem
Zpravodajství ČTK 18.5.2003| rubrika ČTK: spz spo| autor: KAB

LONDÝN 18. května (ČTK) - Více než 150 anglických fotbalových profesionálů pravděpodobně hraje pod vlivem nedovolených podpůrných prostředků. Vyplývá to z výsledků studie pořízené mediální společností BBC ve spolupráci s Asociací profesionálních fotbalistů (PFA) a profesorem Ivanem Waddingtonem z univerzity v Leicesteru.

Do výzkumu se zapojilo celkem sedm stovek fotbalistů, z nichž více než pět procent uvedlo, že zná hráče, kteří užívají látky uměle zvyšující výkonnost. Pokud by výsledky průzkumu odpovídaly skutečnosti, znamenalo by to, že na všechny fotbalové profesionály připadá více než 150 takových případů.

Výsledky výzkumu jsou ale v rozporu s počtem pozitivních dopingových nálezů u fotbalistů. Žádný hráč Premier League totiž neměl pozitivní nález na látky stimulující výkonnost, jako jsou například anabolické steroidy. Pouze šestačtyřicet fotbalistů pak bylo přistiženo při užívání jiných zakázaných látek, například marihuany nebo kokainu.

"Výsledky výzkumu prokázaly významný podíl dopujících fotbalistů, který naznačuje, že tento problém je rozsáhlejší, než ukazují dopingové nálezy Fotbalové asociace (FA)," řekl jeden z organizátorů výzkumu Ivan Waddington.

Znepokojujícími výsledky studie se bude zabývat i anglický fotbalový svaz. "Výsledky této studie se nám nelíbí. Pokud opravdu pět procent fotbalistů užívá nedovolené podpůrné prostředky, budeme to řešit," řekl šéf zdravotní komise Fotbalové asociace Alan Hodson.

kab gi
________________________________________________________________________

Čeští celníci zabavili letos pašerákům 70 kilogramů drog
Zpravodajství ČTK 16.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

FRÝDLANT (Liberecko) 16. května (ČTK) - Již 88 pokusů o pašování drog odhalili letos celníci na území České republiky. "Celkově jsme zadrželi 70 kilogramů drog," řekl dnes ČTK zástupce vedoucího protidrogového oddělení celní správy Jiří Hamerník.

Tuzemští celníci podle něj v posledních letech narazí na 300 až 400 případů pašování drog ročně a zabaví jich kolem 100 kilogramů. Převažuje marihuana a hašiš. V Břeclavi letos celníci objevili také šest kilogramů heroinu. Přispěli i k dopadení pašeráků cestujících přes Německo s 200 kilogramy hašiše v obytném přívěsu.

Hamerník prozradil neobvyklé úkryty, kam pašeráci drogy v minulých letech uschovali. Ve spolupráci s britskými kolegy čeští celníci odhalili v polovině 218 metrů dlouhého horolezeckého lana umělou trubici s 4,5 kilogramu kokainu. Pašeráci také drogu polykají a v malých kontejnerech ji převážejí ve svých útrobách. V Polsku si jeden muž drogou napustil bundu. Ukrývala v sobě 8,5 kilogramu heroinu. Na pašeráka upozornil speciálně vycvičený pes.

Právě celní psi odhalí v České republice více než čtyři pětiny ze všech pašovaných drog. Psovodi jich používají více než 60 a jejich nejlepším výcvikem jsou soutěže. Jedna z nich, mezinárodní mistrovství České republiky, skončila dnes ve Frýdlantu na Liberecku.

Dokončilo ji 25 psovodů nejen z celní správy, ale i z armády, policie a vězeňské služby. Kromě Čechů na šampionátu bojovali Rakušané a Slováci. Vítězem se stal Martin Polák, který se svým psem Barrym pracuje na ruzyňském letišti.

"Jejich umístění není náhodné, v roce 2002 zachytil Polák drogu osmdesátkrát - nejčastěji ze všech celních psovodů," upozornil hlavní pořadatel mistrovství Josef Dušánek. Na letištích jsou drogy nejčastěji v listovních zásilkách. Pes kontroluje celý pytel. Drogu v něm ucítí, i když se ukrývá jen v jednom dopise.

Podle Dušánka mezinárodní mistrovství psovodům v jejich budoucí práci hodně pomohlo. Pracovali při něm totiž v mnohem větším stresu než v praxi, na vyhledání drogy měli mnohem méně času. Kamion na hraničním přechodu prohlížejí i čtyři hodiny, při mezinárodním mistrovství to museli zvládnout za 12 minut.

Čeští celní psovodi patří v mezinárodní konkurenci k nejlepším. Na loňském mistrovství Evropy skončili v družstvech druzí.

Miloslav Lubas kš
________________________________________________________________________

Odhalování drog mezi vězni by nebylo úspěšné bez cvičených psů
Zpravodajství ČTK 16.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

FRÝDLANT (Liberecko) 16. května (ČTK) - Zjistit, který z vězňů bere drogy a jakým způsobem je získává, je nelehkým úkolem i pro zkušené dozorce. Drogy do věznic pronášejí nejčastěji příbuzní vězňů, kteří si počínají stále rafinovaněji. Omamné látky ukrývají například v botách nebo pod jazykem. Při hledání drog ve věznicích se proto dozorci neobejdou bez pomoci speciálně cvičených psů.

Vězeňská služba využívá 50 protidrogových psů, tolik jich podle jejího hlavního kynologa Luďka Hanžla nemá ani policie. Psi objevují omamné látky také v balících nebo v dopisech. Ročně pročenichají desetitisíce zásilek. "Pro nás je důležité i to, že pes objeví injekční stříkačku na vpichování drog nebo pachovou stopu po droze," uvedl kynolog. Předloni podle něj psi zjistili 38 nálezů, loni již 45.

Ve věznicích patří k nejrozšířenějším drogám marihuana a hašiš. Omamné látky se nejčastěji vyskytují ve věznicích s volnějším režimem. Ve věznicích se zvýšenou ostrahou totiž platí mnohem přísnější pravidla. Třeba při návštěvách jsou vězni odděleni od svých hostů sklem. Drogy se ale mezi odsouzené dostávají i s pomocí zaměstnanců věznic. "Tady je velká slabina, při platech kolem 15.000 korun je pro některé naše zaměstnance lákavý třeba i pětitisícový úplatek," poznamenal Hanžl.

Problémy s drogami nicméně zaznamenala i jedna z nejtěžších tuzemských věznic - vězeňské zařízení v Jablonci-Rýnovicích. "Psi u nás občas nějakou drogu najdou, loni si vězni mezi ostatními květinami pěstovali 17 centimetrů dlouhou rostlinu marihuany," přiznala mluvčí věznice Monika Králová. Dodala, že před několika dny se jedna žena při návštěvě pokoušela pronést přes bránu věznice pervitin.

Miloslav Lubas khj rot
________________________________________________________________________

Mistrovství psovodů ukončila velká show
Mladá fronta DNES 17.5.2003| rubrika: Kraj Liberecký| strana: 3| autor: MILOSLAVA MARTÍNKOVÁ

Reportáž Dnes

Po celý týden soutěžili služební psi, kteří se specializují na vyhledávání drog, ve Frýdlantě v Čechách. Na závěr předvedli soutěžící před radnicí velkou show.

Frýdlant v Čechách - Drogový dealer, v jehož autě celníci našli zásilku, se dává na útěk. Ozbrojeného pachatele sráží vzápětí k zemi německý ovčák. Ten patří jednomu z celníků. Muži vypadává z ruky kufr s drogami. Vše se na frýdlantském náměstí odehrává velice rychle. A také nanečisto. Zadržení drogového dealera před radnicí ve Frýdlantu v Čechách bylo jednou z ukázek, které pro diváky včera dopoledne připravili celníci. Tato podívaná završila sedmé mezinárodní mistrovství služebních psů ve vyhledávání drog, kterou zorganizovala právě Celní správa.
"Přijelo pětadvacet psovodů, kromě celníků tu byli i příslušníci vězeňské služby, policie a armády," řekl hlavní organizátor soutěže Josef Dušánek. "Psi hledali drogy v nákladních i osobních autech, železničních vagonech, ale i ve třídách školy nebo v zavazadlech."
Psi byli během pěti dnů, kdy soutěžili, pod nesmírným tlakem. "Zatímco ve skutečnosti pes prohledává kamion třeba i čtyři hodiny, tady na to měl dvanáct minut, aby se vešel do časového limitu," vysvětlil Dušánek. "Na výkon zvířat však působí i změny, které s sebou závod přináší. Přejíždějí i s psovodem v autech několikrát denně z místa na místo, aby stihli jednotlivé discipliny. Nespí doma, ale v cizím prostředí, které neznají a nejsou na něj zvyklí. I to se může na jejich výkonu podepsat."
Psi jsou podle celníků při vyhledávání drog nenahraditelní. Pervitin, hašiš, marihuanu nebo heroin hledají v zavazadlech, dopisech, balících. I kdyby však měl pes sebelepší čich, bez dokonalé souhry mezi psem a psovodem by zátahy nebyly tak úspěšné. Celníci přitom ročně zadrží v České republice až sto kilogramů drog.
"Někdy je opravdu hodně těžké drogu najít, například v kufru, kde je špinavé oblečení, kosmetika, léky a jídlo, psa rozptyluje velké množství pachů," vysvětlil Martin Polák, který pracuje u Celní správy na ruzyňském letišti. "Pokud však pes dobře zvládne výcvik a práce ho baví, tak podává skvělé výkony. Mně osobně Barry udělal snad největší radost hned při jednom z prvních zásahů. Ačkoli nebyl vůbec vycvičený na vyhledávání heroinu, našel tři sta gramů této drogy. Dokonce mě na ni upozornil hned dvakrát za sebou. Balíček s drogou byl ukrytý ve hřbetu knihy, v místě, kde byla kvůli tomu speciálně vyříznutá schránka."
Psi mají mimořádně vyvinutý čich, takže jsou schopni zachytit stopu i tehdy, kdy už droga v zavazadle či autě není. "Podrobují se náročnému výcviku, který trvá dvanáct až čtrnáct týdnů," řekl organizátor soutěže Josef Dušánek. "Učí se rozeznávat šest různých návykových látek. Po této době jsou obvykle připraveni na to, aby prováděli zásahy naostro."
Psi, které cvičí Celní správa, se specializují na vyhledávání marihuany, hašiše, kokainu, heroinu, amfetaminu a pervitinu. "Poslední dvě jmenované drogy nejsou přírodní, takže jejich složení bývá různé, což je pro psa při vyhledávání náročnější," upozornil Polák. "A to proto, že například pervitin se dá připravit a vyrobit z různých druhů léků, takže jeho obsah se vždycky maličko mění. Nicméně ten základ tam pořád je."
Celníci si psy pro výcvik pečlivě vybírají. Musí být nejenom dokonale zdraví, ale výcvik a vyhledávání drog je musí bavit. "Potřebujeme psy, kteří jsou houževnatí, rádi aportují a jsou to takoví ti hračičkové, co vydrží dlouho pracovat," vyjmenoval nejdůležitější vlastnosti Dušánek. "Jinými slovy, musí to být hlavně náruživí aportéři."
Celníci však nesmí podceňovat ani zdravotní stav zvířat. "Psi musí být ve vynikající zdravotní kondici," řekl Dušánek. "Pravda je, že šedesát až sedmdesát procent psů, o něž máme zájem, v záruční době vracíme majiteli zpět. Důvodem je právě špatný zdravotní stav. Šest různých rentgenových vyšetření, jimž se psi v této době podrobí, odhalí všechny nedostatky."
Celníci se psy nejčastěji narazí na ilegálně převážený hašiš či marihuanu. "Letos jsme měli už osmdesát případů, kdy se nám podařilo zadržet sedmdesát kilogramů drog," uvedl Jiří Hamerník z Generálního ředitelství Celní správy. K těm nejznámějším patří zásilka šesti kilogramů heroinu na hraničním přechodu v Břeclavi.
Okolnosti nutí celníky ke spolupráci, do níž se zapojují i čeští odborníci. Například dvě stě kilogramů hašiše zase našli celnící v obytném přívěsu, který vezla rodina s dvouletým dítětem. Případ se odehrál letos, odborníci se na zásah připravovali půl roku. Auto mělo jet původně přes Českou republiku, pak však svoji trasu změnilo. "Takže ho zadrželi naši kolegové v Německu," vysvětlil Hamerník.
Kdalším úlovkům, kdy psi pomoli odhalit návykové látky, patří i zásilka kokainu, ukrytá ve více než dvě stě metrů dlouhém svinutém laně. "Místo klasického spojovacího materiálu, tedy jakési svorky, byla uprostřed trubice naplněná kokainem," vysvětlil Hamerník. "Na letištích lze však odhalit i takové kuriózní případy. K nim patří ten, kdy pes cvičený na vyhledávání drog neustále sledoval stopu jednoho z cestujících. V jeho zavazadle jsme nic nenašli. Ovšem při podrobné prohlídce vyšlo najevo, že muž má bundu napuštěnou v roztoku kokainu."
Zájem o psy, které cvičí Celní správa České republiky, mají i v zahraničí.
"Například naši uzbekistánští kolegové by stáli o speciálně vycvičené psy, aby posílili hranici s Afghánistánem," řekl generální ředitel Celní správy České republiky Zdeněk Richter.
Cena psa, který si celníci pořizují k výcviku, se nejčastěji pohybuje v rozpětí od deseti do třiceti tisíc korun. "Psy, kteří jsou už staří nebo nemocní, musíme nahradit," vysvětlil Dušánek.
Celní správa má nyní třiašedesát psů, kteří se specializovali na vyhledávání drog. Vězeňská správa má padesát psů, policie další čtyři desítky. Armáda vlastní dvanáct psů.
________________________________________________________________________

Evropské otazníky
Mladá fronta DNES 17.5.2003| strana: 13| autor: ALEŠ V. POLEDNE, Autor je dramaturgem publicistiky ČT

Marjánka volně nebude
Volný prodej marihuany v některých zemích unie vyvolal především u mladší části spoluobčanů naděje, že po vstupu do unie budou i u nás lehké drogy legalizovány. Není to pravda. Rozhodnutí o této otázce je plně v kompetenci jednotlivých parlamentů členských zemí. EU s tím nemá nic společného.
________________________________________________________________________

Počet Jihomoravanů s HIV za loňský rok výrazně stoupl
Mladá fronta DNES 19.5.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 1| autor: ROBERT KLOS

Brno - Lidí, u nichž lékaři zjistili smrtelný virus HIV, za loňský rok v Jihomoravském kraji podstatně přibylo. Poslední statistiky hovoří o zhruba čtyřiceti případech, zatímco před rokem jich bylo celkem jedenatřicet.
Množství nemocných je o to varovnější, že předchozí statistiky vycházely z původní rozlohy jihomoravského regionu. Ten byl větší než nyní, kdy fungují nové hranice krajů. Stručně řečeno: i když se rozloha kraje zmenšila, a tím ubylo obyvatel, křivka počtu HIV pozitivních výrazně stoupla. Mezi nově nakaženými jsou nejčastěji narkomani, homosexuálové, ale více je i těch, kteří se infikovali při klasickém pohlavním styku.
"Nárůst případů sledujeme v celé republice, kde je v současnosti známo kolem šesti set lidí s virem HIV, z toho ve sto sedmdesáti případech se již rozvinula nemoc AIDS," uvedla Alena Neumanová ze Zdravotního ústavu v Brně.
Skutečné počty nakažených jsou ale pravděpodobně několikanásobně vyšší.
"Optimisté říkají, že by se tato statistika měla zdvojnásobit. Pesimisté tvrdí, že je to desetkrát více. Ne každý je tak statečný, aby na odběr přišel. Jsou dokonce lidé, kteří říkají, že to nechtějí vědět, protože nemoc není léčitelná," uvedla Dagmar Malíková, zdravotní specialistka z brněnské AIDS poradny.
Dříve fungovaly poradny v hygienických stanicích každého okresního města, od Nového roku je jediné testovací středisko zdravotního ústavu na jižní Moravě v Brně, kromě toho zjišťuje onemocnění také infekční klinika v bohunické nemocnici. "Vzorky se odebírají rovněž v gynekologických ordinacích, ale člověk si může nechat udělat test třeba u obvodního lékaře," dodává Malíková.
Do brněnského střediska míří denně v průměru patnáct, nejčastěji mladých, lidí, ale ne všichni mají zájem o testy. "Fungujeme i jako poradna. Když přijde někdo, kdo měl před týdnem rizikový styk, musím mu vysvětlit, že protilátky se objeví nejdříve za tři měsíce. Dříve by test neměl smysl," podotkla Dagmar Malíková.
Testy již nejsou anonymní a bezplatné, jako tomu bylo v minulosti. Zájemce musí uvést své jméno a zaplatit tři sta korun. Lékaři připouštějí, že uvedení jména je spíše symbolické, protože příchozím nikdo nekontroluje osobní doklady.
________________________________________________________________________

Kuřáci na magistrátu mají smůlu
Mladá fronta DNES 19.5.2003| rubrika: Praha| strana: 2| autor: EVA MIKOLÁŠOVÁ

Dneškem počínaje platí zákaz kouření na magistrátu. Přidají se i další radnice?
Kuřáci na pražském magistrátu mají po legraci, ode dneška zde platí zákaz kouření. Úředníkovi, který by nařízení nerespektoval, hrozí snížení osobního ohodnocení.
Staré Město - Z definitivního zákazu kouření, který ode dneška platí ve všech budovách magistrátu, úředníci-kuřáci velkou radost nemají.
"Pochopitelně mě to omezí. Co ale dělat," konstatovala Monika Trepešová z odboru sociální péče a zdravotnictví s tím, že zákaz pro ni bude nejspíš motivací přestat.
Z jedenáctičlenné rady, která zákaz schválila, si rád zapálí pouze jeden - radní Pavel Klega. I pro něj zákaz představuje omezení, přesto pro něj zvedl ruku. "Respektuji právo nekuřáků, i mně vadí zakouřené prostředí. A rozhodně tady v budově už kouřit nebudu," dušoval se Klega.
Jak to bude vypadat v praxi? Před magistrátem hloučky pokuřujících úředníků a po zemi se válející spousty nedopalků? Zdeňka Pikešová z odboru ředitele magistrátu navíc připustila, že zaměstnanci, kteří patří k milovníkům cigaretového kouře, možná budou ztrácet více pracovního času než dosud. "Je to riziko, které může samozřejmě nastat, ale od stolu se to odhadnout nedá. Ukáže to až čas," řekla Pikešová. Podle ní bude případné nerespektování zákazu potrestáno až snížením osobního ohodnocení.
Z obliga jsou zatím organizace zřizované magistrátem jako třeba zoo či Městská knihovna. "Tento zákaz se na ně nevztahuje, ale byl by to dobrý nápad," liboval si náměstek primátora Petr Hulinský.
Razantně proti nikotinovému kouři vystupuje například i radnice Prahy 4. Tam se smí kouřit jen v "kuřárnách". Kdo nařízení poruší a bude přistižen, okamžitě přijde o prémie. "Domluvy už probíhaly," řekl rezolutně tajemník úřadu a zapřisáhlý nepřítel kuřáků Richard Fanta.
Kuřáci i tady budou mít nejspíš brzy smůlu. "Příští měsíc to projednám s hlavním tajemníkem, a pokud to bude možné, okamžitě to zakážu úplně i u nás," inspiroval se magistrátem Fanta. "To by totiž za chvíli mohli přijít i s marihuanou, že chtějí vyčlenit svoje místo," dodal Fanta.
________________________________________________________________________

Drogy: Zatýkání neskončilo
Blesk 19.5.2003| rubrika: Střední Čechy/Praha| strana: 4

Při tajné operaci policisté zadrželi překupníky heroinu
PRAHA - Kriminalisté z Národní protidrogové centrály zatkli v metropoli další skupinu podezřelou z obchodování s drogami. Na případu pracovali kriminalisté několik měsíců. Kromě prodeje drog v Česku jsou někteří ze zadržených podezřelí, že se podíleli na pašování narkotik přes republiku do dalších evropských zemí. Bližší informace policie nesdělila s tím, že operace není u konce.
"Byly to hotové manévry. Muži s kuklami a se samopaly jsem viděl na Pankáci v Praze 4," řekl jeden z Pražanů, který akci sledoval zpovzdálí. Podle něho policie odvezla z místa muže, kterému patří vůz BMW. "Stál kousek od jednoho z místních barů. Tomu nočnímu podniku se normální člověk raději zdaleka vyhne," dodal.
"Akce v Praze 4 byla součástí rozsáhlé operace protidrogové centrály. Mohu jen říct, že byla úspěšná," potvrdil zásah zdroj z policejního prezídia. Podrobnosti ale odmítl sdělit. "Operace pokračuje," dodal policista. Podle dalších informací není vyloučeno, že se jedná o skupinu obchodující s heroinem.
________________________________________________________________________

Štěstí z lékárny
Respekt 19.5.2003| rubrika: Civilizace| strana: 18| autor: Helena Máslová

Psychofarmaka jsou dnes nabízena každému, kdo se zdá, že není dostatečně veselý

Psychiatrie, dříve popelka medicíny, zažívá v posledních letech nečekanou renesanci. Jak minulý týden připomněla i pražská konference o psychickém zdraví, vděčí za to především bezprecedentnímu nárůstu depresí. Ty se dnes dokonce staly vůbec nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. Podle statistik trpí jejich unipolární variantou (bez mánické fáze) 10-15 % světové populace, bipolární pak trápí dalších více než 5 % lidí. Pokud bychom tedy sečetli všechny duševní poruchy včetně psychóz, deviací a závislostí, dalo by se s jistou nadsázkou říci, že třetina světa už se "zbláznila".

Kameny mudrců
Nejčastěji se s nemocemi duše potýkají Američané, každý druhý diagnostikovaný pacient totiž pochází ze Spojených států. V Evropě žebříčku vévodí Dánové následovaní Finy a Litevci. O moc lépe na tom nejsou ani Češi. Téměř každý jedenáctý tuzemec je neurotik, 10-15 % zdejší populace trápí různé typy depresí a pět lidí ze sta bojuje se závislostí. Jen loni bylo v zemi provedeno dva miliony tři sta tisíc ambulantních psychiatrických vyšetření, což je o sto devadesát tisíc více než v roce 2001. Deprese přitom rozhodně nelze brát na lehkou váhu. Nejsou-li léčeny, končívají totiž až v 15 % případů sebevraždou, což je větší úmrtnost než například u tolik obávané infekce SARS. Podle dostupných čísel dochází ročně asi k 1 milionu dokonaných sebevražd, většina z nich má přitom příčinu právě v duševní poruše. Narůstající počet depresivních a úzkostných lidí lavinovitě spustil výzkum a výrobu psychotropních léků. V roce 1957 bylo objeveno Librium a v 60. letech proslavila Marilyn Monroe anxiolitikum Valium. Typickým reklamním úkazem té doby byly černobílé fotografie utahané ženy u stolku s popelníkem plným nedopalků, šálkem kávy a skleničkou alkoholu. Doprovodný text pak vysvětloval: Je-li příčinou vaší chronické únavy psychické vypětí, pomůže vám Valium. Kdo je ale začal opravdu brát, stal se na něm závislý a při jeho vysazení musel čelit krutým abstinenčním příznakům. Další objev - první tricyklické antidepresivum imipramin - pak vychvalovali odborné publikace jako "kámen mudrců" a "grál". Jen v USA na něj bylo v roce 1975 vystaveno 100 milionů receptů a bral jej každý sedmý Američan. 80. letům zase kraloval Xanax, který o dekádu později vystřídalo antidepresivum Prozac (fluoxetin). Populární časopis Newsweek tehdy použil na obálku fotku obrovské tobolky Prozacu s nápisem "Průlom v medikamentózní terapii deprese". Česká firma Léčiva, a. s., vyrábějící fluoxetin pod názvem Deprex, zase použila dvě fotografie stejné ženy "před" a "po" požití. Druhá fotografie se silně nalíčenou usměvavou tváří nese nápis "Další vyléčený pacient". Skutečnost je taková, že málokdo se jednou provždy vyléčí. Osmdesát až devadesát procent pacientů po ukončení mnohaměsíční léčby relabuje a většina užívá antidepresiva trvale. Ani Prozac se však neudržel na výsluní a byl převálcován Zoloftem od firmy Pfizer, slavného výrobce Viagry. U nás je aktuálně nejpředepisovanější Seropram. Brzy budou však i tyto léky vystřídány antidepresivy IV. generace, např. Efectinem. Přestože každé nové psychofarmakum vzbudí vždy vlnu nadšení, nedaří se duševní poruchy potlačit, naopak jejich počet narůstá.

Tabletky úspěšného života
"Tabletka plnohodnotného života" - tak je označeno jedno z psychofarmak na reklamním letáku. Stále více lidí se pod vlivem kampaní farmaceutických firem uchyluje k jejich užívání. Už to nejsou jen ti, kteří trpí skutečně nesnesitelnými obtížemi, ale sahají po nich i podváděné manželky, muži, kteří přišli o místo, nešťastně zamilovaní nebo lidé, kterým se zdá, že nejsou dostatečně veselí a uvolnění. Rostoucí zájem tak dal vzniknout kosmetické psychofarmakologii. Základní fakt, že psychiku člověka ovlivňují také jeho skutky a vztahy, jako by upadl v zapomnění. K lékařům tak přicházejí pacienti, kteří si podle reklamy již vybrali přesně svůj lék a požadují recept. Rada pro mezinárodní kontrolu drog při OSN proto varuje, že předpis na uklidňující léky získává až třicet procent pacientů bez toho, že by u nich byla diagnostikována nějaká duševní porucha. Podle amerického ministerstva zdravotnictví začalo brát v roce 1998 léky na uklidnění okolo 1,5 milionu lidí z jiného než léčebného důvodu.

Pojišťovna to hradí
S předepisováním psychotropních látek si lékaři nedělají problémy - nestává se, že by byl někdo po patřičně sugestivním vylíčení problémů odmítnut. Jde přitom většinou o přípravky plně hrazené pojišťovnou, jejichž cena se pohybuje řádově ve stokorunách. Antidepresiva a anxiolitika patří mezi skupiny s největším nárůstem spotřeby. V roce 2000 se u nás prodalo třikrát více uklidňujících léků, než tomu bylo v roce 1991, a podle lékárníků tyto počty budou ještě stoupat. Částečně za to může i jejich obliba u uživatelů extází a dalších drog, kteří je považují za nutný doplněk chilloutů. Výrobci psychofarmak hledají i přes tento "úspěch na trhu" stále nová odbytiště rozšířením indikačních skupin. Už to nejsou jen psychiatrické diagnózy, ale snaží se proniknout i do jiných oborů. V USA v roce 2000 registrovala firma Eli Lilly lék Sarafem určený k léčbě premenstruační tenze. Má velmi podobné složení jako Prozac, takže jde v podstatě o legalizaci užívání psychotropních látek pod tak směšnou záminkou, jakou jsou menses. Psychofarmaka se běžně nabízejí ženám v přechodu, ženám po porodu, hodí se i k odvykání kouření. Zástupci společností pak vybízejí lékaře, aby je předepisovali také jako doplněk při léčbě jiných onemocnění, a masivně jsou užívána i při hospitalizaci starých lidí, aby s nimi byla "lehčí práce".

Závislost na recept
Nadužívání psychofarmak přitom není bez rizika. Mohou vyvolat amotivační syndrom - nechuť a neschopnost se samostatně pustit do řešení problémů, mění přirozené vnímání, manipulují s prožitky a navíc mají i řadu vedlejších účinků a zatěžují organismus. Některá zvyšují hmotnost, většina z nich zhoršuje sexuálních funkce a zatěžuje játra či ledviny podle způsobu odbourávání. Největším problémem je však psychická a u některých lidí i fyzická závislost. Třebaže se lidé bojí léků méně než drog nebo alkoholu, bývají pokusy o odvykání od nich často stejně obtížné. "Myslela jsem si, že jsem čistá a že zvládnu jak své problémy, tak život bez léků. Mýlila jsem se. Při první příležitosti jsem do toho spadla znovu. A když jsem zrovna neměla po ruce nic na předpis, kupovala jsem si Nurofen a Ibuprofen," přiznává pětapadesátiletá Irena Janovcová z Prahy, která nejrůznější psychofarmaka užívá již déle než deset let. Na počátku byl rozvod, stěhování do tmavého domu, apatie a únava. Paní Janovcová časem úplně přestala vycházet z bytu a celý den trávila v noční košili. Postupně pak začala brát léky na migrénu, přidala hypnotika na spaní a během rozvodového řízení sáhla po lécích na uklidnění. Dnes je její noční stolek přecpaný psychofarmaky, bez nichž, jak říká, se zatím stále nemůže obejít.

Autorka vystudovala medicínu na Fakultě všeobecného lékařství UK.
________________________________________________________________________

Bez prášku neusnu
Nedělní Blesk 18.5.2003| rubrika: Poradna| strana: 4| autor: MUDr. Marcela Kalužová

"Už asi tři roky užívám na spaní rohypnol. Zkoušela jsem usnout i bez něj, ale nejde to. Slyšela jsem o riziku vzniku závislosti na tomto léku..."
Martina S., Olomouc

Rohypnol patří mezi tzv. benzodiazepinová hypnotika, na která skutečně vzniká po delší době závislost, a to i při podávání běžných terapeutických dávek - tedy nejen při jejich nadužívání! Závislost je zde psychická i fyzická. U některých citlivějších osob se může rozvinout už po třech měsících podávání. Fyzická závislost se projeví abstinenčními příznaky po jejich náhlém odejmutí. Může se objevit podrážděnost, nespavost, úzkost, pocení, třes, nechutenství, průjem, závratě, někdy i svalové křeče či dokonce epileptický záchvat. Obecně platí, že pravděpodobnost vzniku abstinenčního syndromu je tím větší, čím déle se benzodiazepiny užívají, v čím vyšší denní dávce a čím rychleji se vysadí. Nepříjemným následkem užívání benzodiazepinů může být i zhoršení paměti, ospalost a únava přes den, snížená koncentrace pozornosti a s tím spojené riziko nehod. U starších osob pak v důsledku útlumu psychomotoriky porucha chůze a pády. Při kombinaci s alkoholem hrozí dezorientace, delirium či velmi rychlé usnutí, čehož často využívaly např. prostitutky k uspání a okradení svých klientů. Doporučovala bych vám proto začít pomalu snižovat dávku rohypnolu (např. o 1/4 tbl. týdně) a po vysazení přejít na méně riziková hypnotika 3. generace, např. zolpidem (v lékárnách prodáván pod názvem Hypnogen nebo Stilnox).


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma