Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zmírníme tresty za marihuanu?
Deníky Morávia - základ 14.5.2003| rubrika: Česká republika| strana: 4| autor: HANA ŠMÍDOVÁ

Praha - O rozruch na už tak neklidné politické scéně se postaral místopředseda vlády Petr Mareš ( US- DEU), když se rozhodl prosazovat menší postihy pro uživatele a drobné pěstitele marihuany. Zatímco dnes může soud každého, kdo má u sebe deset cigaret této drogy, poslat až na dva roky do vězení, podle Mareše by lidé měli být až do 250 cigaret stíháni pouze za přestupek. " Je třeba udělat jasné dělítko mezi měkkými a tvrdými drogami," řekl Mareš. Dvouleté vězení teď hrozí všem, kdo drží " větší než malé" množství drogy - u marihuany či extáze znamená " malé množství" deset dávek, u heroinu pět dávek. " Jestliže řekneme, že všechny drogy jsou stejně nebezpečné, pak říkáme středoškolákům, z nichž většina už tu zkušenost má: dobře, zkusili jste nějaký typ canabisu, příště si můžete klidně píchnout, protože už je to všechno totéž," prohlásil vicepremiér. Jeho návrh vyvolal protichůdné reakce " Navrhuje vlastně legalizaci dealerství. Je to naprosto neuvěřitelné," řekl šéf sněmovního bezpečnostního výboru Jan Vidím ( ODS)." Gratuluji Marešovi, že má odvahu nazvat věci pravými jmény. Dosud platný zákon se strašlivě vzdálil realitě a vrhal mladé lidi do pozice vědomého porušování zákona. Pokládali ho za špatný a cítili se oprávněni ho porušovat," soudí Ivan Douda z nadace Drop In. Šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous situaci přirovnal k řízení auta pod vlivem alkoholu. " Takže my to podle tohoto receptu vyřešíme tak, že zlegalizujeme chlast za volantem a bude po ptákách, " prohlásil. Mareš to odmítl. " Je to asi ten rozdíl, že za volantem smíme kouřit, ale ne pít," uvedl. Podle Doudy změna nepovede k větší poptávce po tvrdých drogách. " Naopak, třeba v Holandsku stárne populace závislá na heroinu, pokud mladí dostali možnost odbýt si své experimenty přes měkké drogy," poznamenal. Marešův návrh posoudí experti ministerstva spravedlnosti, kteří připravují nový trestní zákon. " V červenci by o návrhu měla jednat vláda," řekla mluvčí resortu Iva Chaloupková.
________________________________________________________________________

Možnost stěžovat si na činnost EU
ČT 1 14.5.2003 17:40| pořad: Evropské referendum

moderátorka
--------------------
Minule jsme se zeptali, bude po našem vstupu do Evropské unie legalizován volný prodej a pěstování marihuany? Odpověď je ne. Rozhodnutí o legalizaci nějaké drogy, stejně jako určení, které jsou tak zvané měkké a které tvrdé je zcela v pravomoci Parlamentů a státních orgánů jednotlivých členských zemí. Záleží tedy pouze na našich poslancích a senátorech, jak tvrdé zákony přijmou. Státy Evropské unie ale úzce spolupracují v boji proti obchodu s drogami a jejich pašování do Unie.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 15.5.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7

* Silná »tráva«
HAVÍŘOV (tch) - Za drogové delikty půjde »sedět« sedmnáctiletý mladík z Havířova. Kšeftoval s marihuanou. Na jeho »zboží« doplatila 22letá dívka. Skončila po kouření marihuany ve špitálu.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 15.5.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7

* Rozdával »trávu«
MLADÁ BOLESLAV (jad) - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinili policisté mladíka (18) z Mladoboleslavska. Ten si drogu sám vypěstoval a poté rozdával kamarádům.
________________________________________________________________________

Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj| autor: HNT

V bývalém kravíně v Borušově na Svitavsku zadržela v tomto týdnu policie dva muže při pěstování konopí setého. V objektu kravína, ale i v bytě osmadvacetiletého muže z Moravské Třebové, zajistila policie jak rostliny, tak semena konopí i nedopalky marihuanových cigaret. Konopí muži ve věku 28 a 37 let pěstovali od ledna a podle policie je i rozšiřovali. Policejní rada oba obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

VLAŠIM (Benešovsko) 14. května (ČTK) - Osmnáctiletý mladík je podezřelý, že loni na obecním pozemku na Mladoboleslavsku pěstoval konopí seté, z nějž lze získat marihuanu. Rostliny usušil a rozdal dvěma lidem. V těchto dnech byl obviněn z výroby a distribuce psychotropních látek a jedů. Je stíhán na svobodě.
________________________________________________________________________

Výrobci a dealeři drog skončili v rukou policie
Blesk 15.5.2003| rubrika: Čechy| strana: 4| autor: (krč)

SVITAVY - Do výrobců drog i jejich dealerů se pustili policisté na Svitavsku. Zatkli dva prodejce konopí setého, kteří ho pěstovali v objektu bývalého kravína v Borušově.
"V bytě podezřelého v Moravské Třebové jsme zajistili rostliny konopí, dalších několik rostlin v plastových kelímcích, nedopalky cigaret a semena rostliny," řekl nám včera Stanislav Dobeš ze svitavské policie. Muže (28) z Moravské Třebové a jeho kolegu (37) z Olomoucka chytili policisté přímo v kravíně. I zde našli rostliny konopí i s kořenovým balem. Oba hříšníky policejní rada obvinil, ale poté propustil, neboť budou vyšetřováni na svobodě.
Za mříže však putoval výrobce pervitinu ze Svitav, kterého do vyšetřovací vazby poslal soud. Stejně se vedlo i dealerovi (28) z Hostinného na Svitavsku. Jemu hrozí největší trest - až dvanáct let. Drogy prodával v Hostinném mládeži mladší osmnácti let a nejméně v jednom případě i dětem. Policisté totiž zjistili, že dal marihuanu dívce, které ještě není ani patnáct roků.
________________________________________________________________________

Rakušanka preventivně léčila syna marjánkou před alkoholismem
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Evropa, ES, NATO| autor: IK

(ČTK nabízí k této zprávě foto v databázi Kaleidoskop)
VÍDEŇ 14. května (ČTK) - Lidé mají někdy o léčivých účincích marihuany velmi bizarní až scestné představy. Potvrzuje to případ Rakušanky, která balila svému 16letému synovi až deset jointů denně, aby jej podle svých představ zbavila chuti na alkohol, jenž považuje naopak za velmi nebezpečný.

Případ byl oznámen v jihorakouském Villachu s tím, že ženu policie po anonymním udání zadržela, napsala agentura AFP.

"Považovala canabis za dobrý pro zdraví, a protože věřila v jeho nenávykovost, sama z něj balila synovi cigarety v naději, že když bude kouřit, nebude pít," charakterizoval situaci villašský policejní ředitel Markus Plazer.

Přející matka začala se svou terapií už před třemi až čtyřmi lety. Svému tehdy ještě školou povinnému synovi začala marihuanu podávat denně.

"Dávala mu pět až deset cigaret denně, čajové vývary z konopí nepočítaje," uvedl mluvčí. Připustil však, že chlapec drogu konzumoval dobrovolně. "Často si matka se synem dávali práska společně," řekl Plazer.

Devětačtyřicetiletá matka, sama drogově závislá již řadu let, pěstovala 12 rostlin canabisu v obývacím pokoji za přepážkou, aby je nebylo vidět.

Rakouské zákony trestají pěstování a šíření drog v rozsahu od finanční pokuty až po vězení od šesti měsíců do 20 let.

ik dr
________________________________________________________________________

Vařičům pervitinu pomáhají shánět materiál i zdravotníci
Právo 15.5.2003| rubrika: Severní Morava a Slezsko| strana: 12| autor: Anna Bortlíčková

Výrobci nejrozšířenější tvrdé drogy, pervitinu, se na Ostravsku stále více profesionalizují a používají metody, nad kterými i zkušení kriminalisté kroutí hlavou. Droga se už nevyrábí pouze v soukromých bytech, ale také v ubytovnách a v hotelových pokojích. "Výrobci se často stěhují ido prázdných domů, horských chat či zahradních domků," prozradila krajská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková a dodala, že policie loni v kraji odhalila 60 výroben pervitinu, což je téměř dvakrát tolik než v roce 2001. Detektivové v minulém roce zjistili i několik případů výroby pervitinu, do kterého byli zapojeni zdravotníci. "Loni byla například obviněna praktická lékařka, která zajistila výrobcům pervitinu téměř 600 balení solutanu a téměř 1600 balení alnagonu. Oba léky výrobci dovedou při výrobě pervitinu zužitkovat," dodala mluvčí. Příklon k profesionalizaci policie už několik let sleduje i u výrobců a distributorů marihuany. "Výrobci přecházejí od pěstování konopí ve volné přírodě k pěstovaní šlechtěných odrůd hydroponním způsobem při umělém osvětlení a umělé výživě," uvedla Bednarčíková. To se pochopitelně projevuje i na ceně - zatímco za deset deka konopí pěstovaného na slunci mohou distributoři utržit 2 tisíce korun, za stejné množství šlechtěné marihuany pěstované v garážích či sklepích to může být až osmkrát tolik. Ostravští kriminalisté na rozdíl od kolegů z jiných okresů mají co dělat i s heroinem, jejž v krajském městě distribuují většinou Vietnamci a kterému se většina uživatelů drog raději vyhýbá. "Odběrateli heroinu jsou zejména mladí členové komunity olašských Romů," řekla Bednarčíková. Dodala, že kriminalisté na severu Moravy loni zaznamenali pět případů úmrtí toxikomanů, většinou v souvislosti s používáním toluenu.
________________________________________________________________________

Aby systém šel hydře po hlavě
Lidové noviny 15.5.2003| rubrika: Horizont| strana: 14| autor: Michaela Rozov

Policisté musejí být lépe hodnoceni, jinak budou papírovat a falírovat
Miloš Čermák v článku Zavřete ústa policejním múzám! (LN 30. 4.) si stěžuje, že policejní mašinerie komponuje dvousetstránkové spisy o případech tak banálních, jako byla únorová strkanice mezi ředitelem ČT Jiřím Balbínem a redaktorem zpravodajství Markem Wollnerem. Čermák poučen vlastní zkušeností tvrdí, že policie nutí své lidi do literárních výkonů, které nemají opodstatnění, poněvadž většina textu je "slovní balast a buzerace jak zapisujícího policisty, tak především poškozeného". To je pravda. Důvodem této i dalších neřestí policejního aparátu je podle policistů takzvaný čárkový systém. Je to systém hodnocení, který se řídí počtem objasněných případů. Zdroje LN o něm hovoří jako o "hrobě české policie".

Hon za čárkou vede ke korupci
V rámci čárkového systému je za každý objasněný případ čárka. Za každou čárku je policista finančně odměněn. Čím více jakýchkoliv trestných činů policista objasní, tím je považován za lepšího. Paradoxně nezáleží na tom, o jak závažný případ se jednalo. Je logické, že se najdou tací, kteří se tento systém budou snažit využít ve svůj prospěch. Před několika měsíci jsme byli svědky aféry falšování policejních statistik v Brně. Policisté upravili na papíře stovky případů tak, aby bylo možné je vykázat jako objasněné. Nejmenovaný brněnský policista řekl MF Dnes, že vyšetřované případy jsou jen špičkou ledovce a že policisté falšují statistiky běžně - a nejen v Brně - ze zištných důvodů, aby získali prémie a zalíbili se nadřízeným. "Kouzlení se statistikami" se tak stalo jednou z nejcennějších policejních specializací. Čárkový systém však má ještě další, snad ještě vážnější dopad. Policisté se soustředí na malé kauzy, protože právě ty jsou snadno objasnitelné. To vede k zbytečným policejním akcím. Jedním z příkladů je zatýkání "huličů" marihuany místo toho, aby se policisté snažili likvidovat dealerské mafie. Velkou rybu nelze tak snadno chytit jako malou. A navíc proč? Tým, který pět let pracoval na úspěšném odhalení továrny na psychotropní drogu Extáze v Jirčanech, dostal stejnou jednu čárku jako policista, který odhalí squat puberťáků na trávě. I proto pak dochází k tak donebevolajícím nespravedlnostem, jako bylo zatčení starce, který konopí používal pro tlumení bolesti způsobené Parkinsonovou nemocí. Čárkový systém vede také k slučování neobjasněných kauz, aby statistiky vypadaly příznivěji. Neuvěřitelný je případ brněnského "strážce zákona", který vykázal 13 trestných činů na mrtvého člověka, a jeho nadřízení na to nepřišli. V neposlední řadě se v rámci čárkového systému také špatně zachází s osobními daty. Podle redaktorů LN se čárkový systém podobně projevuje i na poli hospodářské kriminality. Psaní zbytečných elaborátů, na které si Čermák stěžuje, je jen symptomem prohnilosti celého systému. Nicméně přehršle papírů je živnou půdou korupčního prostředí.

Nejasné pokusy o reformu
Sporadické zprávy v českém tisku naznačují, že se zatím v omezeném počtu policejních orgánů snaží zavést nový systém, který je založen na osobním hodnocení. Práce je hodnocena jednak nadřízeným, ale také samotným policistou. Podle personalistů je dobré, že hodnocení provází sebereflexe a dialog s nadřízeným. Na policejním prezidiu se novou koncepcí hodnocení policie zabývá oddělení pořádkové a kriminální policie. I nový systém bude podle pracovníků tohoto oddělení fungovat na čárky, nicméně vezme v úvahu složitost a kvalitu práce, říká psycholožka policejního prezidia Ivana Hanková, která se na formulaci nového systému podílela. Metoda hodnocení podle počtu objasněných případů tedy zůstává, ale není povinná. Vyléčí změna čárkového systému neduhy jako falšování statistik a hledání lehkého výdělku? Učiní konec "písmářské mánii"? Třeba nám to odborníci objasní.
________________________________________________________________________

Nájemníky trápí drogové hnízdo v domě
Mladá fronta DNES 15.5.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 3| autor: IVA HOSMANOVÁ

Na vaší straně

Dům v rokycanské Madlonově ulici sužuje přítomnost narkomanů. Na ty je krátká radnice i policie.

Už více než dva roky žijí nájemníci činžovního domu v Madlonově ulici v Rokycanech ve strachu. V jednom z bytů, který obývají mladí manželé, se totiž schází skupina narkomanů.

Rokycany - Ti se, často zfetovaní, pohybují po domě. "Můžete je potkat kdykoli, často bezdůvodně vyhrožují, objevilo se také několik pokusů o napadení. Máme strach především o děti, ty by se nedokázaly ubránit," říká Vojtěch Bešťák, jeden z nájemníků, jehož garsonka přímo sousedí s problematickým bytem.

Soužití je nesnesitelné

"Na chodbě je také velice často cítit pach vařících se chemikálií nebo léků. V noci tu zastavují auta a cizí lidé vynášejí z bytu různé balíčky. Pokud někdo ze sousedů vyhlédne z okna, pohrozí mu likvidací. Vychovávám sám pětiletého syna a tohle pro něj není nejlepší prostředí," popisuje některé ze situací pan Bešťák. Ten měl kvůli prostředí svého bydliště potíže s tím, aby mu úřady syna svěřily do péče. Nájemníkům také vadí, že na přilehlém dvoře, kde si děti hrají, se často povalují použité injekční stříkačky, skla z rozbitých oken, ale také drogy. "Mnohokrát jsme přivolali policisty - městské i státní. Ti některé z narkomanů sice odvezli, ale druhý den se situace opakovala. Stále nám říkají, že se případ prošetřuje, ale výsledek zatím není žádný," popisuje Bešťák.

Rozhodnout musí soud

Rokycanští policisté míní, že situace není mimořádná. "Několikrát jsme v tomto domě zasahovali, ale nevím o tom, že by to byl nějaký zvláštní případ," uvedl Josef Pěnkava z rokycanského policejního ředitelství.
Nájemníci se proto obrátili na vlastníka bytu - městský úřad. Ten věc posoudil a rozhodl o tom, že obyvatelce bytu neprodlouží nájemní smlouvu. Ta skončila v únoru letošního roku, přesto mladá žena byt stále obývá. "Město další možnosti, jak nájemníka vystěhovat, nemá. Celý případ jsme předali k soudu, který by měl rozhodnout o soudním vystěhování," vysvětlila Marie Šmolíková, referentka odboru rozvoje bydlení rokycanského městského úřadu.
Sama nájemnice problematického bytu nepopírá, že má problémy s drogami, ale odmítá obvinění z výroby a distribuce drog. "Mám tu dávku pervitinu jen pro vlastní spotřebu. O tom, že by se tu připravovaly další drogy, nic nevím. Je sice fakt, že v Plzni potkávám lidi, kteří mi vyprávějí, že byli u mě, ale já si to nepamatuji. Často mě odvezou do Dobřan," nesoustředěně odpovídá šestatřicetiletá Radmila. "Vím, že dělám špatnou věc, měla bych sloužit jako odstrašující případ. Chci se léčit. Jenže když mě vystěhují, tak nevím, kam dám svého psa," doplňuje mladá žena.
Někteří z nájemníků se snažili řešit situaci výměnou bytů. "Každý couvne, když zjistí, o jaký dům se jedná, a volných bytů je v Rokycanech nedostatek. Výměna však není řešení, odejít by měli ti, kteří nedodržují nájemní smlouvu," uzavírá Vojtěch Bešťák.
________________________________________________________________________

Nejvyšší soud rozhodne o uznání thajských rozsudků 22. května
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA/BRNO 14. května (ČTK) - Nejvyšší soud čeká precedentní rozhodnutí. Ve čtvrtek 22. května má rozhodnout, zda uzná thajské rozsudky nad dvěma Čechy, kteří si v Thajsku odpykávají vysoké tresty za pašování drog. Pokud totiž verdikty nad Radkem Hanykovicsem, který si má odsedět 25 let, a Emilem Novotným, který má uloženo 42,5 roku, uzná, bude to poprvé, co by si někdo v české věznici odpykával za drogy trest v takové výši.

"Rozhodne se na veřejném zasedání," řekla dnes ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Dana Janíčková. O každém případu se bude jednat zvlášť, půl hodiny po sobě.

Český trestní zákon za drogy ukládá maximálně patnáctileté vězení. V případě Novotného, který si v Thajsku již odseděl osm let, by to bylo také poprvé, co někdo v české věznici stráví 34,5 roku. Nejvyšší možný trest je v ČR 25 let za vraždu, pak už je možné uložit pouze doživotí.

Uznání rozsudků je podmínkou thajské strany, aby umožnila předání vězňů českým úřadům. Česká strana na podmínku přistoupila podpisem loňské česko-thajské smlouvy o vzájemném předávání vězňů. Zda ale Nejvyšší soud tuto dohodu bude akceptovat i přesto, že de facto odporuje českým zákonům, není dosud jasné. "Nemůžeme předjímat rozhodnutí soudu, protože jde o první případ, kdy bude Nejvyšší soud o takové záležitosti rozhodovat," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Chaloupková již dříve uvedla, že pokud Nejvyšší soud thajské rozsudky uzná, bude ministerstvo spravedlnosti pokračovat v jednání s thajskou stranou a požádá ji, aby oba Čechy předala k výkonu trestu do Česka. Thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj a jeho český kolega Cyril Svoboda minulý týden po své schůzce v Praze řekli, že jeden ze dvou Čechů vězněných v Thajsku by mohl být do České republiky převezen již letos, a to nejdříve za dva měsíce, kdy zasedne thajská komise. Který ze dvou vězňů to je, ale neuvedli.

Otázkou ještě je, zda se podaří do doby, než v Thajsku zasedne komise, přeložit soudní verdikt a žádost ministerstva do thajštiny a odeslat. "Až pokud thajská komise rozhodne, že Čechy předá, budeme s Thajci vyjednávat o tom, kdy a za jakých podmínek budou vězni převezeni," uvedla Chaloupková. O datu převozu nakonec znovu rozhodnou thajské úřady.

Novotný byl zatčen na letišti v Bangkogu v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o sedm a půl roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let. Výkon trestu v české věznici by se řídil zdejšími předpisy. Odsouzenci tak podle dřívějších informací mohou po odpykání dvou třetin trestu požádat o podmínečné propuštění a mohou žádat i o milost, mohla by se na ně vztahovat i amnestie.
________________________________________________________________________

O medaile bojují nejen slovenští a čeští hokejisté, ale i celníci
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

RASPENAVA (Liberecko) 14. května (zpravodaj ČTK Miloslav Lubas) - Nejen v hokeji nebo ve slalomu na divoké vodě se Češi a Slováci na mezinárodních závodech přetahují o medaile. Mezi elitu patří i jejich celní psovodi, specializovaní na vyhledávání drog.

Loni se mistrovství Evropy v této neobvyklé disciplíně s výrazným kriminálním podtextem konalo právě na Slovensku. A Češi tam v družstvech skončili druzí - o pouhopouhý bod před domácími psovody. Příležitostí pro odvetu se teď pro Slováky stalo mezinárodní mistrovství Celní správy České republiky ve vyhledávání drog, které v úterý začalo v Raspenavě na Liberecku. O vítězství na něm bojují také dva špičkoví slovenští psovodi.

"Jeden z nich, Jozef Okuliar, má za sebou odhalení 80 kilogramů heroinu v kamionu s textilem," řekl dnes ČTK kynolog slovenské celní správy Milan Kadlecaj.

Okuliar slouží na slovensko-maďarské hranici, na níž se drogy objevují nejvíce. V roce 2002 tam se psem Nickim zachytili 21,5 kilogramu efedrinu. Druhý slovenský psovod Miroslav Roman slouží na klidnější slovensko-polské hranici.

Při první disciplíně v Raspenavě, vyhledávání pervitinu v dřevěných bedýnkách, se Roman zařadil mezi elitu. S pervitinem přitom nemají slovenští celní psovodi velké zkušenosti, v jejich zemi totiž není příliš rozšířenou drogou. Dnes a ve čtvrtek 15. května je čeká vyhledávání obvyklejších omamných látek - heroinu, kokainu nebo hašiše. Rozhodčí drogy ukryjí v osobních a nákladních autech, autobusech a železničních vagonech.

Slovenští psovodi bojují v Raspenavě a dalších místech Libereckého kraje s 24 soupeři. Jsou mezi nimi rovněž dva rakouští celníci, čeští vojenští a armádní psovodi a psovodi Vězeňské služby. Největší česká hvězda, psovod Milan Dibďák, mistr Evropy z roku 2001 a třetí z roku 2002, se mezinárodního mistrovství z rodinných důvodů neúčastní.

A z jaké základny vyrůstají na Slovensku nejlepší celní psi, mezi něž patří i účastníci českého mistrovství? Podle Kadlecaje vyhledává drogy na slovenských hranicích celkem 38 psů. V České republice jich celníci mají 55. Mezi největší zásilky zachycené slovenskými psovody v posledních třech letech na česko-slovenské hranici patřilo 15 tun marihuany. "Droga plula na lodi do Hamburku a pak kamionem přes Německo a Českou republiky k nám," prozradil Kadlecaj.

Na česko-slovenské hranici se daří odhalovat jenom malý zlomek pašovaných drog. Například na konci víkendu tudy projíždějí přes hraniční přechody tisíce lidí, a kdyby je měl psovod kvůli drogám všechny kontrolovat, vznikly by obrovské kolony.

"Se slovenskými celníky spolupracujeme výborně, vyměňujeme si důležité zprávy. Rivalita je mezi námi jenom na soutěžích," dodal vedoucí kynologického střediska české celní správy Josef Dušánek.

Miloslav Lubas snm mal
________________________________________________________________________

Pes nalezne i miligram drogy
Liberecký den 14.5.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: JANA ŠRŮTKOVÁ

Na mistrovství psovodů služebních psů se měří síly ve vyhledávání drog i v poslušnosti.
Frýdlant v Čechách - Extázi, marihuanu, hašiš, kokain i heroin dokáží v zavazadlech, v autobusu či ve vlaku "vyčmuchat" služební psi. O jejich schopnostech se tento týden mohou přesvědčit všichni ti, kteří zavítají na 7. mistrovství psovodů služebních psů Celní správy České republiky ve vyhledávání drog. Již v pondělí se do Heřmanic na Frýdlantsku sjelo šestadvacet závodníků, mezi nimi i dvě družstva ze Slovenska a Rakouska. Psovodi a jejich svěřenci musí projít šesti pachovými disciplínami. Mezi ně patří například i vyhledávání drog v místnosti, v zavazadlech, v autobusu či v nákladních vozech. Rozhodčí ale ověřují i poslušnost. Tu musí pes zvládnout v deseti disciplínách. "Zaměřujeme se na ovladatelnost psa, na to, jak je použitelný v terénu. Musí pomoci tam, kde je třeba, a nesmí si nechat ničím odvést pozornost," řekl Mirko Černý, jeden ze tří rozhodčích. "Pes musí na povel přijít k psovodovi, lehnout, posadit se a vstát. Musí také trpělivě vyčkat při odložení, kdy se jeho pán schová do úkrytu a pes ho prakticky nevidí," vysvětlil. Výcvik drogových psů je v České republice na velmi vysoké úrovni. "Výsledky, které předvádějí psovodi na soutěžích, jsou jenom odrazem toho, jak probíhá jejich práce v praxi. Co se týká počtu záchytů, tak za pomoci služebních psů jich má celní správa na kontě kolem osmdesáti procent," zdůraznil Josef Dušánek, vedoucí výcvikového zařízení služební kynologie Celní správy České republiky. Psi se učí vyhledávat veškeré typy omamných látek, a to nejen přírodní, ale také syntetické. "Psovi stačí i miligramové množství pachu, aby drogu našel. Na vyhledávání používáme nejčastěji německé ovčáky, ale i labradory, belgické ovčáky, lovecká plemena i kokršpaněle," podotkl Dušánek.
________________________________________________________________________

Olomoucká policie obvinila muže z výroby a držení drog
Zpravodajství ČTK 14.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj| autor: SRD

OLOMOUC 14. května (ČTK) - Devětadvacetiletého muže ze Svitavska, který loni přechovával v jedné z olomouckých garáží předměty a látky potřebné k výrobě drogy pervitin, dopadla policie. Muž si již vyslechl od policejního rady obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

"Mladý muž přechovával tyto věci v Olomouci v loňském roce nejméně dva měsíce. Kriminalisté mu zabavili chemikálie a chemické sklo. Chemickým rozborem byla na zabavených věcech zjištěna přítomnost efedrinu," uvedla dnes olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Podle ní je muž vyšetřován na svobodě. Pokud se podezření prokáží, hrozí mu peněžitý trest, propadnutí věcí nebo až pětileté vězení.

Martina Šaradínová kš
________________________________________________________________________

Vyráběl drogu
Právo 15.5.2003| rubrika: Olomoucký kraj| strana: 12| autor: (mhr)

OLOMOUC - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byl obviněn 29letý muž ze Svitavska, který loni nejméně od června do září přechovával v jedné olomoucké garáži předměty a látky potřebné k výrobě drogy pervitin. "Kriminalisté mu zabavili mj. chemikálie a chemické sklo. Chemickým rozborem byla na zabavených věcech zjištěna přítomnost metamfetaminu a efedrinu," informovala Právo ve středu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Muž je podle ní vyšetřován na svobodě.
________________________________________________________________________

Estrádička svědků nezůstane za strany soudu bez odezvy
Střední Čechy 14.5.2003| rubrika: STŘEDNÍ ČECHY| strana: 22| autor: MARTIN BRADÁČ

MARTIN BRADÁČ
Kladno - U senátu Okresního soudu v Kladně pokračoval soud s osmičlennou skupinou obžalovaných z nedovolené výroby a distribuce pervitinu. Policii se podařilo předvést dva důležité svědky. Jejich výpovědi se velmi podobaly předchozím. Oba svorně tvrdili, že drogy nekupovali, vlastně nikoho neznají, a také naopak, přestože obžalované znají a dostávali od nich drogy, nevěděli, že pervitin vyrábějí. Rozpory mezi včerejším prohlášením a zápisem výslechu u policie se jim ale nevyplatí. Státní zástupkyně zvažuje podání trestního oznámení. První vypovídal před soudem Pavel Balog. Diametrálně odlišná rozprávka začala hned při první otázce, když se soudce zeptal, koho z obžalovaných zná. "Dá se říci, že znám všechny," vypověděl. V přípravném řízení však policiejnímu radovi řekl, že zná pouze Erlicha a Michalovského. "Nevěděl jsem o tom, že Erlich vyrábí pervitin. Vozil jsem k němu Michalovského a čekal jsem na něj v autě. Vždy po návštěvě mi Michalovský nabídl pervitin. Vlastně mi ho nikdy nenabízel, bral jsem si ho od něj sám," vysvětloval svou verzi příběhu. Policii však řekl, že mu to došlo. "Co vám došlo?" tázal se soudce. Odpovědi se však nedočkal ani napotřetí. Balog však dodal ke své výpovědi srdceryvný příběh, ve kterém mu vlastně policiie nadiktovala výpověď a on ji podepsal, protože nechtěl mít problémy. U jeho výslechu byli i zástupci obžalovaných. Druhý kabaretiér dokázal vykouzlit úsměvy na tvářích téměř všech přítomných. "Pane svědku, můžete nám říci, proč jste se nedostavil k soudu?" dotázal se předseda senátu Tomáš Jureček. "Víte, pane soudce, já sem strašně nerad chodím," vysvětlil svůj přístup Jan Vízner. Soudce odpověděl, že nyní sem zřejmě bude chodit častěji. Také Víznerova výpověď u policie byla v rozporu se zákony. "Byl jsem úplně mimo,"uvedl. "Teď jsem také mimo a není mi dobře. Nemám žádné zdravotní obtíže," kontroval na dotaz, jak se svědek cítí nyní. Státní zástupkyně však stále trvá na výslechu dalších svědků, proto se hlavní líčení opět odročilo na 24. června.
________________________________________________________________________

Pchjongjang se živí i nekalými obchody
Právo 15.5.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 10| autor: Jaroslav Höfer

Přes měsíc sledovali australští policisté tři muže asijského původu, až se v noci na 16. dubna ocitli na opuštěné pláži na jižním pobřeží. Ke svému úžasu spatřili jakousi nákladní loď, jak na rozbouřeném moři manévruje nebezpečně blízko útesů. Spatřili, jak se z paluby spouští nafukovací člun a na něm dva muži pádlují k břehu. Náhle se ale člun převrhl - jeden z námořníků se utopil, druhý se ale dostal na pevninu. Policisté všechno sledovali zpovzdálí, a teprve ráno začali zatýkat. Dokonce i na utonulém námořníkovi, jehož tělo mezitím moře vyvrhlo na břeh, našli důkaz cíle akce - 144 balíčků s prvotřídním heroinem. Celkem zabavili půl metráku této drogy. Ihned začala čtyřdenní honička na loď, která se snažila v bouři uprchnout před pobřežní stráží. Dostihli ji 20. dubna a znamenalo to šok: zjistilo se totiž, že drogy pašovalo plavidlo Pong Su patřící severokorejskému státu. Bylo zadrženo a vyšetřování pak ukázalo, že loď vezla speciální zařízení. "Byla pro pašování zvlášť vybavena," konstatoval jeden z velitelů australské policie Graham Ashton.

USA požadují stop pašování
Tímto případem americký ministr zahraničí Colin Powell v Senátu USA nedávno podpořil svůj závěr: severokorejský režim se udržuje při životě zločinností. A vypočítal dvě podmínky, bez jejichž splnění podle jeho vize nepřichází v úvahu jakákoli dohoda o Koreji: Pchjongjang musí zastavit jaderné zbrojení a nelegální obchody. Zatímco jaderná otázka je přetřásána neustále, o nelegálních kšeftech KLDR se ví jen málo. Japonský deník Jomiuri šimbun s odvoláním na americký vládní zdroj napsal, že KLDR vydělala prodejem drog půl miliardy dolarů (přes 14 miliard korun). Údajně falšuje i bankovky, na čemž prý měla získat dalších patnáct až dvacet miliónů. KLDR odmítá taková tvrzení jako pomluvy, nicméně od 70. let byli její diplomaté již několikrát přistiženi při pašování drog v diplomatických poštovních pytlích. Předpokládalo se, že to je jeden ze způsobů, jak si zahraniční služba této na tvrdou měnu velice chudé země opatřuje prostředky na přežití.

Rakety za další půlmiliardu dolarů
Uprchlíci z KLDR několikrát vypověděli, že se úřady v jejich zemi pokoušely pěstovat v horách mák na výrobu opia. Poslední americká úřední zpráva o strategii kontroly narkotik ovšem uvedla, že tyto informace jsou staré a zůstaly nepotvrzené. Japonsko a Tchaj-wan naopak tvrdí, že severokorejské lodi pašují na jejich území amfetaminy. Do těchto dohadů by probíhající vyšetřování kauzy Pong Su mělo vnést jasno. Mnohem větší obavy ale vyvolávají zbrojní obchody KLDR. Jak napsal Jomiuri, jen za rok 2001 vyvezl Pchjongjang na Blízký východ rakety za 580 miliónů dolarů, tedy 16 miliard korun. Nedávno se provalily ikšefty podniku Changgwang Sinyong Corporation z KLDR s pákistánskou firmou AQ Khan Research Laboratories. Jak uvedli Američané, Pákistánci dodali Severokorejcům jadernou technologii výměnou za balistické nosiče.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma