Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Nemoci Rostlin a Problémy

 
Prolití-odsolení, ale jak? - Klikni zde pro originální téma
klokodon
Zdravím,
mám takovej dotaz. Mám nějaký problém s listy, hnojím jak mám, ph zálivky jak má být, bylo mi doporučeno prolít květináče kvůli možnému zasolení. A v tom právě vidím určitý problém. Ph vody mám nižší, tudíš ji musím uměle zvědat pomocí jedlé sody. Takže kvůli zasolení mám prolívat vodou s přidanou solí? Jedlá soda je podle mě sůl, nebo se mýlím? Nebo jak jinak zvýšit Ph?
Connoisseur
hydroxid draselný
btw kolik máš to Ph před úpravou?
Loopuch
Zdarec v každém gshopu seženeš vodičky =) na ůpravu ph + nebo - viz. http://www.bestgrow.cz/www-bestgrow...st-a-kvet-0-5l, já na odsolení používám cannaflush taky užitečná tekutina...
klokodon
Louh? Aby mi to nevyžralo díru do hlíny :)

PH vody mám kolem 5,5
nawy
cau,
no ja osobne bych nikdy do kytek nedal jedlou sul a radsi bych koupil: ADVANCED HYDROPONICS, PH PLUS - 0,5 LITR za 90 Kč,-

Advanced Hydroponic pH plus - 0,5 litr Hydroxid draselný 30% - pro zvyšování pH zálivky - univerzální pro růst/květ

je to kyselina takze pozor na ruce,na litr staci par kapek ( nejlip zmerit ph metrem nebo papirkama) . o hlinu se bat nemusis , zadne diry ti to nevyzere kdyz to spravne naredis.

ps: co by za PH 5,5 vetsina mistnich clenu dala. osobne bych presel na kokos a ph ani neupravoval :) at to roste peace
Hlava
citace:
Původní příspěvek od klokodon
Louh? Aby mi to nevyžralo díru do hlíny :)

PH vody mám kolem 5,5


No nejaky bych to nehrotil , nechej to odstát a nalej to tam , o 0,5 se nema cenu s tim srát a lejt tam nejaky kyseliny , Hlava
klokodon
Tak sem je dneska prolil vodou upravenou na ph cca 6,2 pomocí Stabilanu koupenýho v akvaristice. Při té příležitosti sem vyfotil napadený listy na nejvíc postižený kytce. Ostatní rostliny sou víceméně v pohodě, jeden list max. Už sem se ptal tady. PH v normě, hnojka dle návodu, vzduchu dost, zálivka dostatečná, nevím, kde je chyba.


//edit:Tak mě ještě napadlo, jak vhodný je hydrogenuhličitan draselný vhodný ke zvyšování PH? Chemie není moje silná stránka.
scunk
No nevím, ale leje to tam s hnojkama a konkrétně BioBizz mi snižuje Ph o 0,4 až 0,6. Takže to moc zanedbatelný už není..

S.
klokodon
No tak teď zas nevím já, hydrogenuhličitan draselný je součást toho Stabilonu na zvyšování ph. Jde mi o to, jestli to tím nebudu znova zasolovat stejně jako jedlou sodou.
scunk
Podle mě to rozhodně zasolený nemáš. S organickýma hnojivama a navíc s polovičníma dávkama by jsi byl první koho znám, že se mu to povedlo. Navíc Stabilon se používá pří nízké uhličitanové tvrdosti vody a "stabilizuje" Ph. Použít to asi můžeš, ale nejsem si tím jistý. Na Ph+ se používá univerzálně hydroxid draselný.

S.
klokodon
Hydroxid draselný sem zatím nesehnal, proto ten stabilon. Přichystal sem si velkej kýbl vody na prolití, přidal ten stabilon a ph se zvedlo. Můžeš mi pls vysvětlit tu uhličitanovou tvrdost vody?
Se**u mě ty fleky na spodních listech, sváděl(svádím) to právě na nízký ph. Čím by to teda mohlo být?
scunk
Tady máš vysvětlení: http://www.zahradaweb.cz/informace-...s514x43992.html
Jinak k Tvému problému...také si myslím, že je to nízké Ph. Alespoň u mě hnojiva BioBizz Ph snižují a ty startuješ na hodnotě zhruba 5,5. Kolik ti protejká do misek? Na proplach bych se vybodnul. Hlína má v určitých mezích pufrační vlastnosti a v kombinaci se srovnanou zálivkou(i s hnojivama) nemůžeš mít problém.
Jinak v době květu se ještě s květovým hnojivem přidává i Grow složka. Viz: http://www.biobizz.com/uploads/best...af-c8a578a5fb86

Ať to roste..S.
klokodon
Kolik mi protejká do misek? Myslíš objemově nebo na ph? Objemově jen taková loužička 5-6 cm, ph v podtácku sem měřil 2x-poprvý po několika dnech z kaluže, co mi zbyla pod jedním květníkem, tak 2-3 mm mezera,květináč to nedokázal vtáhnout, a tam bylo ph hodně nad 7, skoro modrý. Podruhý chvilku po zálivce a tam bylo ph víceméně stejný se zálivkou.
Jen mě hlava nebere, proč je to u každý kytky jiný-jedná má 4 liisty flekatý a žloutnou,druhá má jeden list, další 2 vůbec nic. A pátá má flíčky i na vrchnějších listech, ale jen takový malý hnědý, jak beruška tečky, ale nežloutnou a dál spokojeně rostou.
scunk
Je to jako u lidí...každý jsme jiný. Ten "výtok" po několika dnech samozřejmě vylítne, protože je to v misce a není v kontaktu s hlínou. Zkus namíchat hnojiva poměrově s 1dcl vody, nech to 3 dny a změř Ph. Organická hnojiva kvasí a tím se stávají kyselejšími. Musíš měřit hned po zálivce a po hodině zbytek vylejt. Chtělo by to si půjčit Ph metr a změřit přesněji. Na lakmusech které jsem používal před Ph metrem byly údaje někde jinde než je realita.

S.
klokodon
Dostala se mi do ruky flaška tohoto
Nový fleky se od prolití neukázaly, asi přehnojený. Tak sem dneska místo hnojiva zkusil dát tenhle zázrak. Uvidíme, jak to bude za pár dní vypadat.
scunk
No uvidíš. Jen nezapomeň, že to nenahrazuje hnojivo..:)

S
klokodon
Já vím, ale bojím se, že když zase začnu hnojit, začnou mi flekatět listy. Radši zkusím parkrát zalejt jen s tímto a pak přidat hnojku.
scunk
Nikde neuvádíš, jaký používáš substrát(nebo jsem to přehlédnul). Jestli nějáký extra nahnojený, tak s těma hnojivama asi vážně opatrně. Pokud se jedná o "hladový" substrát, tak pak nechápu přehnojení poloviční dávkou organického hnojiva. Podle mě to prostě přehnojený nebylo.

S.
klokodon
Upřímně si/se musím přiznat, že na úplným začátku sem si to pěstování představoval jak hurvajz válku, takže sem vše dolaďoval víceméně za pochodu. Substrát tedy naprosto obyč z květinky na pokojovky.
Hnojit sem začal zhruba od třetího týdne. To přehnojení sem tak nějak vydedukoval-hnojím, hnojím, nastane problém. Proleju-dál se to nešíří. Hnojím dál-problém je zpět. Voda ze studny, PH od samýho začátku stejný, postřik proti plísni, prostě nic kromě přehnojení mě nenapadá.

//edit-ještě mě napadlo, jestli je v tomhle čase, 3 týdny po přenutí možný kytky přesadit-vyplavit hlínu a dát do novýho kvalitního substrátu. Podle mě už ne, ale zeptám se, třebas budu za blba. Výměnou substrátu by se možná mnohé vysvětlilo.
scunk
A tam možná bude ten problém...Na pokojovky bývá ta hlína předhnojená až na 7 týdnů. Navíc sem zrovna dneska koukal na pytel při nákupu rostlinstva na zahradu a cpou do toho Kristalon. Takže pravda byla asi vážně v tom přehnojení. Jinak máš rostliny krásný..

S.
klokodon
Dík za pochvalu.
Zkusím 1-2 zálivky bez hnojky, pak poloviční množství a uvidím, co to udělá. Prolejvat se mi to už nechce, ta hlína se mi po tom prolití zdá dost slehlá->edit v mým předchozím příspěvku.
scunk
Teď už rozhodně nepřesazuj. Kořeny už skoro vůbec nerostou. Ta hlína není nepoužitelná jen je potřeba si hlídat, jak je předhnojená. Teď ti holky budou hodně žrát, tak bych se s hnojivem vůbec nebál. Hlavně si hlídej Ph a bude to v pohodě..

S.
klokodon
PH si hlídám, ale stejně radši dám ještě jednu zálivku bez hnojky, ať kytky tu hnojku z hlíny pořádně vytáhnou. Snad to bude dobrý. Uvidím, jak to nakonec dopadne, jestli budu alespoň trochu spokojenej, zkusím druhý kolo. Ještě nevím, jakej model, ale klidně bych zůstal u WW. Trochu bych velepšil boxík a přes léto něco venku.
scunk
Zkus teda ještě bez hnojek.. Na holkách uvidíš jestli jim něco chybí a pak bych je přikrmil. Jen ber v potaz, že biologická hnojiva se projeví až po cca týdnu od "prvního" hnojení.
Jinak si myslím, že další kolo určitě pojedeš. Postupem času se stává z pěstování droga. Kor až poprvé uvidíš ty před očima bobtnající šišule :)

S.
klokodon
No zatím vypadaj spokojeně. Každej den vidím nový náběhy na květ a čuchám tu vůni. Jen ty spodní listy...
Je fakt, že mě to začalo dost bavit a ikdyž to nemám nahulení ale na mastičky atd. pro vlastní potřebu a případně kamarády, tak bych rád samozřejmě co nejlepší výnos a něco o tom vědět, ať mužu poradit dalším. A o tom to u mě celý je.

Zítra pro představu udělám pár foteček.
scunk
Přesně tak..Spodní listy tolik neřeš. Záleží na vitálnosti celé rostliny a ne na flekatosti pár listů. Navíc když se to nešíří po celé rostlině..

S.
klokodon
Přidáno pár fotek
klokodon
Vypadá to na přehnojení
BloodyBeer
citace:
Původní příspěvek od klokodon
Zdravím,
mám takovej dotaz. Mám nějaký problém s listy, hnojím jak mám, ph zálivky jak má být, bylo mi doporučeno prolít květináče kvůli možnému zasolení. A v tom právě vidím určitý problém. Ph vody mám nižší, tudíš ji musím uměle zvědat pomocí jedlé sody. Takže kvůli zasolení mám prolívat vodou s přidanou solí? Jedlá soda je podle mě sůl, nebo se mýlím? Nebo jak jinak zvýšit Ph?


Zdarec

Tak ted jsi pobavil :D

Jedla soda je soda, sůl je sůl - ono to nejde zamenit (to je jak babica "kdyz nemame sodu, tak tam dejte sul" :D :D :D ).

Nekde jsem dokonce slysel, ze se ve stredoveku(nebo jeste pozdeji) solila zem na nepratelskym uzemi, aby tam uz nikdy nic nerostlo. Takze to nebude to prave orechove ;).
tetanospasmin
není sůl, jako sůl ;)

kuchyňská sůl (NaCl) není vhodná na nic, protože ionty sodíku (Na+) blokují např. ionty draslíku (K+) a na chloridové anionty (Cl-) jsou rostliny čeledi Cannabidaceae hodně háklivé. Proto se např. nedoporučuje chmel aj. hnojit pomocí KCl.

jedlou sodu (NaHCO3) bych na úpravu pH nedoporučoval. Stejný případ, jako u NaCl. Má oproti ní výhodu větší pufrační schopnosti.

Na zvyšování pH je nejlepší vodný roztok hydroxidu amonného (NH4OH).

Pamatuj, že čím vyšší množství vody upravuješ, tím bude úprava stabilnější i díky pufrační schopnosti vody. Alespoň 10 l.

Pokud máš tu možnost, tak je dobrá varianta 200 l sud, do něj dát pytlík mramorové drtě, co se používá na hroby a pustit vzduchování od hydra. Pak stačí jen kontrolovat pH a jakmile máš požadovanou hodnotu, tak pytlík vytáhneš.

Pokd by byla hlína zasolená, určitě by se to projevilo na listech (spálení), Cannabis má tu výhodu, že je k vysokým dávkám hnojiv tolerantní. Pokud vysloveně nepopleteš míchání hnojiv a nepoužíváš vysloveně "těžkou" hlínu, tak by k němu docházet nemělo.
Samozřejmě je dobrý používat enzymy (Atazyme aj.).
Balon
citace:
Původní příspěvek od nawy
Advanced Hydroponic pH plus - 0,5 litr Hydroxid draselný 30% - pro zvyšování pH zálivky - univerzální pro růst/květ

je to kyselina takze pozor na ruce


na ruce pozor, ale kyselina to opravdu neni...
citace:
Původní příspěvek od BloodyBeer



Jedla soda je soda, sůl je sůl - ono to nejde zamenit (to je jak babica "kdyz nemame sodu, tak tam dejte sul" :D :D :D ).


Ovšem bacha, sůl to není ale zasolí to řádně, po přidání jedlé sody do zálivky několikanásobně stoupne EC ....
I když teď jak nad tím přemýšlím nevím jestli to je to samé jako s hnojivy
Connoisseur
citace:
Původní příspěvek od Balon


na ruce pozor, ale kyselina to opravdu neni...


Má pravdu ten chlapec... je to zásada...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma