Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: SJA

Devět sazenic konopí setého našli policisté u jednoho z dvojice mladíků v Hronově na Náchodsku, které šli zatknout kvůli krádežím v rekreační chalupě a bytě na Hronovsku. Nyní jim kromě obvinění z krádeže hrozí i obvinění z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek.
________________________________________________________________________

Kolínský soud s pěstiteli marihuany byl odročen na 26. srpna
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

KOLÍN 13. května (ČTK) - Hlavní líčení se skupinou pěstitelů marihuany dnes kolínský soud odročil na 26. srpna. Dva z předvolaných svědků totiž nepřišli, jeden z nich bez omluvy. Soud dosud nemá ani vyžádanou zprávu o doplnění policejních odposlechů telefonních hovorů obžalovaných, zdůvodnil předseda senátu Jiří Kruml. Jeden z obhájců dnes navíc požádal, aby byly záznamy telefonních hovorů přehrány v soudní síni. Otázkou je totiž podle něj kvalita a věrohodnost záznamů.

Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé České republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.

Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana pak údajně obsahovala více návykových látek, než je zvykem u klasicky pěstovaného konopí.

Marihuanu údajně prodávali po celé republice a spolu s ní nabízeli i drogu extáze.

Jaroslava Tůmová vb
________________________________________________________________________

Soud s výrobci a dealery drog byl odročen, svědci mění výpovědi
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: URM

KLADNO 13. května (ČTK) - Soud s výrobci a dealery drog, zadrženými loni v březnu při akci s krycím názvem Expert, byl opět odročen. K soudu se dostavili pouze dva ze čtyř předvolaných svědků. Oba svědci navíc změnili své výpovědi a nyní jim podle státní zástupkyně Niny Brozové hrozí obvinění z křivé přísahy.

Svědci Pavel Balog a Jan Vízner v přípravném řízení vypověděli, že se s obviněnými znají a drogy od nich kupovali. Dnes však svojí výpověď změnili. Svědek Balog policii obvinil, že jeho výpověď je podvrh a k jejímu podpisu byl donucen vyhrožováním. Svědek Vízner se naproti tomu odvolával na svoji nepříčetnost během výslechu.

Skupinu výrobců a dealerů drog odhalila policie loni v březnu při akci s krycím názvem Expert. Zadržela tehdy deset lidí, objevila tři ilegální laboratoře a čtyři střelné zbraně.

Státní zástupkyně už dříve ČTK řekla, že obžalovaný Drvota prodal či poskytl jiným lidem nejméně 142 dávek drogy za 33.000 korun, Erlich pak 211 dávek za 26.000 korun. Oběma hrozí až desetileté vězení, ostatním trest od jednoho do pěti let vězení.

Michal Půr jpt
________________________________________________________________________

Svědkům hrozí stíhání pro křivé výpovědi
Mladá fronta DNES 14.5.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 2| autor: (von)

Kladno - Nevím, neznám, nepamatuji se. Tak nejčastěji odpovídají už od podzimu předvolaní svědci v kauze osmi obžalovaných z nedovolené výroby a distribuce drog. Nejinak tomu bylo i včera při pokračování hlavního líčení u Okresního soudu v Kladně. „Uvažuji, že na některé ze svědků podám trestní oznámení pro křivou výpověď,“ řekla po jednání státní zástupkyně Nina Brozová. Rozsudek ale nepadl, protože chybělo vyslechnout poslední svědky.
I ti svědci, kteří k soudu přišli, ale většinou mluvili jinak než v přípravném řízení na policii. Prý byli tehdy ve stresu. Pokud vůbec přiznali, že drogy od někoho z obžalovaných získali, tvrdli, že je od nich nekupovali, ale dostali zdarma či za ně nabídli například kupon do telefonu. Jak ale potvrdil soudce Tomáš Jureček, není rozhodující, zda někdo drogy prodá či je jen zdarma nabídne, ale v jakém rozsahu drogy jiným obstará.
Včera nechal soudce předvést dva svědky policií a hodlá tak postupovat i v případě posledních dvou svědků na líčení odročené na 24. června.
Skupinu výrobců a dealerů drog odhalila policie loni při akci s krycím názvem Expert. Objevila tehdy i ilegální laboratoře. Dvěma obžalovaným, kteří podle státní zástupkyně prodali či poskytli jiným lidem celkem přes 300 dávek drogy, za které získali více než 50 tisíc korun, hrozí až desetiletý trest, ostatním jeden až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Nabízel drogy policistovi
Právo 14.5.2003| rubrika: Praha - Střední Čechy| strana: 10| autor: (tom)

PRAHA - Jednatřicetiletý muž oslovil v neděli večer náhodného kolemjdoucího v hale hlavního nádraží s tím, že by pro něj měl velice výhodný obchod. Kontaktovaný muž o takzvané horké zboží projevil zájem a po krátké debatě se oba na uzavření obchodu dohodli. Prodávající se vytasil se dvěma igelitovými sáčky, o kterých tvrdil, že obsahují hašiš a marihuanu. S napřaženou dlaní očekával peníze, ale záhy přišel šok. Zákazník místo peněz vytáhl služební průkaz Policie ČR a dealera na místě zadržel. Oba igelitové sáčky s neznámou látkou putovaly na chemickou expertizu. Specialisté však zjistili přítomnost omamných a psychotropních látek pouze v jednom sáčku, takže obchodník byl navíc ipodvodník. Policejní rada sdělil jednatřicetiletému muži obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Další vyšetřování obviněného probíhá na svobodě.
________________________________________________________________________

Muž ze Svitav vyráběl pervitin
Mladá fronta DNES 14.5.2003| rubrika: Kraj Pardubický| strana: 2| autor: (mb)

Svitavy - Malou laboratoř na výrobu pervitinu si doma zřídil osmadvacetiletý muž ze Svitav.
Kolika klientům muž drogu poskytoval, zatím není jasné, policistům se dosud podařil prokázat jeden případ.
"Muž nejméně od března letošního roku do současnosti přechovával ve svém bytě předměty určené k nedovolené výrobě psychotropních látek, s jejichž pomocí v několika případech vyrobil pervitin. Drogu pak nejméně v desítce případů poskytl jiné osobě," uvedl tiskový mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.
Muž svému známému dával pervitin zdarma, jestli drogu užíval i sám, policie netuší. Muže nyní vyšetřovatel obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
"Byl zadržen a bude podán návrh na jeho vzetí do vazby," sdělil Dobeš.
Výrobci pervitinu hrozí jeden rok až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Muž předával drogy nezletilým
Mladá fronta DNES 14.5.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 2| autor: (ČTK)

Hostinné - Osmadvacetiletý muž z Hostinného od konce srpna 2002 do ledna 2003 předal marihuanu a pervitin několika lidem mladším osmnácti let. Policejní rada ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z ohrožování mravní výchovy mládeže.
________________________________________________________________________

Psovodi bojují na mezinárodním mistrovství ve vyhledávání drog
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

RASPENAVA (Liberecko) 13. května (ČTK) - Najít pervitin bylo prvním úkolem na 7. mistrovství psovodů celní správy ve vyhledávání drog. Mezinárodní šampionát začal dnes v Raspenavě, potrvá do pátku 16. května a účastní se ho také celníci ze Slovenska a z Rakouska.

"Soutěží celkem 26 psů, 20 z nich je celních a zbývající patří armádě, policii a vězeňské službě," řekl ČTK hlavní pořadatel Josef Dušánek.

Němečtí ovčáci, labradoři, kokršpanělé a pitbulteriér budou vyhledávat i další drogy, například heroin, marihuanu, hašiš a kokain. Pervitin se pokoušeli objevit v osmi dřevěných bedýnkách položených na fotbalovém hřišti, rozhodčí ho ukryli do jediné z nich. Úspěšnost neměli příliš velkou, práci jim znesnadňoval především vítr, který přenáší pach drogy i na prázdné bedýnky. "Rakušané a Slováci navíc pervitin téměř neznají, u nich nejde o tolik rozšířenou drogu jako u nás," dodal Dušánek.

Ve středu a ve čtvrtek čeká psy vyhledávání drog v autobusech, železničních vagonech a autech.

Čeští celní psi a jejich psovodi patří k nejlepším v Evropě. Na posledním kontinentálním mistrovství v roce 2002 na Slovensku obsadili druhé místo v družstvech a psovod Milan Dibďák skončil třetí mezi jednotlivci. Předloni byl dokonce mistrem Evropy.

Na soutěžích získávají psovodi a psi zkušenosti. Loni celníci s pomocí služebních psů zachytili v České republice drogu ve více než 260 případech. "Bez psů se ji podařilo objevit pouze v necelých dvaceti procentech ze všech zaznamenaných nálezů," upozornil Dušánek. Podobný vývoj je i letos.

Mezi největší úspěchy v roce 2002 patřilo odhalení dvou kilogramů hašiše a marihuany na hraničním přechodu v Rozvadově. Celníci tam jeli ukázat svou práci švýcarským kolegům, pro něž právě pořádali kurz. Psovod si přitom v Rozvadově vytypoval amerického turistu a drogy objevil v jeho zavazadle.

Před třemi lety se celnímu psovi podařilo odhalit velký kontraband drog na hraničním přechodu Jiříkov, nedaleko od míst, kde se koná současné mistrovství. "Pes v Jiříkově našel 120 kilogramů heroinu," připomněl Dušánek.

Miloslav Lubas kar
________________________________________________________________________

Drogy v ulicích: Alespoň zabránit infekci
Večerník Praha 13.5.2003| rubrika: Praha| strana: 3| autor: JITKA EISENHAMMEROVÁ

Jedině preventivní opatření mají podle odborníků smysl v boji proti šíření infekčních onemocnění a nárůstu drogově závislých. Odborníci zastávají názor: měnit stříkačky a jehly narkomanům se osvědčilo.

Staré Město - Měnit narkomanům jehly a stříkačky? Jednoznačně ano, shodují se odborníci na drogovou problematiku. Česká republika se tak zatím vyhnula pandemii onemocnění HIV. V Česku je HIV pozitivních 650 osob, zatímco v zemi jakou je Ukrajina a kde se výměna jehel a stříkaček neprovádí, je HIV pozitivních 450 tisíc obyvatel. "Preventivní výměna stříkaček je mnohem levnější než následné náklady na lékařskou péči," doplnil primátor Prahy Pavel Bém mnohdy problematicky přijímaný záměr odborníků. "Toxikomanům je nutné vyjít vstříc. Nechrání si sice vlastní zdraví, ale ohrožují zdraví společnosti," připojila se Nina Janyšková protidrogová koordinátorka hl. m. Prahy. V rozšíření infekční žloutenky typu B a C už ale nebyl projekt tak úspěšný. "Epidemii se nepodařilo zastavit, protože již v letech 1993 a 1994 bylo nemocných příliš mnoho,"vysvětlil Pavel Bém. Jaký by měl být trend, kterým se bude prevence v oblasti drog ubírat? "Chtěli bychom lépe vyhodnocovat posbírané informace, dále hodláme provádět výzkumy na taneční scéně a zlepšovat spolupráci s městskou a státní policií," uvedla Martina Těmínová, předsedkyně správní rady drogového a informačního centra Sananim, které letos oslavilo desetileté výročí. Kromě vyjmenovaných priorit odborníci chtějí projednávat zřízení tzv. aplikačních místností, kde by mohli narkomani brát drogy ve sterilním prostředí a nepobuřovali veřejnost. "Nejsem si jistá, jestli už nastal ve společnosti čas, aby se něco podobného u nás zřídilo. Zatím se nic nechystá,"upozornila Těmínová. Ročně se v metropoli na řešení drogové problematiky vydá 12 milionů korun, z toho necelé čtyři miliony jdou právě na program výměny jehel a stříkaček drogově závislých.

Narkomanie v číslech

* Počet problematických uživatelů drog v České republice 35 tisíc, z toho jedna třetina je z Prahy.
* Každoročně se zvýší počet drogově závislých o 3 a půl až 4 tisíce.
* Ročně zemře na důsledky užívání drog několik desítek lidí.
________________________________________________________________________

Drogová problematika v České republice
ČRo 6 13.5.2003 18:10| pořad: Názory a argumenty

Ondřej KONRÁD, moderátor
--------------------
Poněkud kostrbaté sousloví "větší než malé množství" je obecně dobře známo. Stejně jako to, že se týká držení drog. Před několika lety zákonodárci prosadili poměrně tvrdý postih za drogové delikty, ačkoliv odborná veřejnost upozorňovala, že by bylo moudřejší oddělit aspoň takzvané lehké drogy od drog tvrdých a tomu přizpůsobit i legislativu. Zkušenosti z přísnější protidrogovou normou také skutečně ukazují, že experti asi měli v mnohém pravdu. Spotřeba drog neklesá, spíše naopak. Z vládního kabinetu nyní přichází iniciativa k liberálnějšímu přístupu k měkčím drogám. Více už Petr Holub.

Petr HOLUB, redaktor
--------------------
Vicepremiér Petr Mareš odpovědný ve vládě za drogový problém navrhl omezit represi proti uživatelům marihuany a hašiše. Pokud jeho zájem vyjde, bude běžná spotřeba omamných látek z konopí včetně drobného prodeje podléhat sankcím pouze podle přestupkového zákona. Kuřákům "trávy" bude hrozit napomenutí, zabavení drogy a pokuta. Tím by se Česko rázem zařadilo mezi nejvíce liberální země Evropy ve vztahu k tomuto problému. Je to překvapivý krok, má ale svou logiku. Zacházet s drogami je obecně obtížné. Lze je totiž zakázat, ale nejde vymýtit. Tuhle prostou pravdu si Česká republika znovu ověřila po roce 1999, kdy přijala přísnou novelu trestního zákona. Podle ní hrozí vězení už těm, u kterých policie najde více než pět dávek heroinu nebo deset dávek extáze či marihuany. Tvrdý postup se ale neosvědčil, spotřeba totiž roste. Úspěchem České republiky na drogovém poli je fakt, že se zřejmě nezvyšuje počet takzvaných rizikových uživatelů tvrdých drog. Právě těm působí drogová závislost vážné zdravotní potíže, mnohé nutí nedostatek financí k trestným činům. Na takovém úspěchu se ale kromě represe jistě podílí poměrně hustá síť kontaktních center a terénních pracovníků, kteří závislým pomáhají a snaží se největším problémům předejít. Potěšujícím důsledkem je i fakt, že mezi komunitou narkomanů neroste výskyt onemocnění AIDS. Tím se Česko liší například od Ukrajiny, kde již zaznamenali 450 tisíc případů. Mezi tuzemskou mládeží se ale rychle rozšiřují zkušenosti s marihuanou a extází. Marihuanu vyzkoušel každý druhý, extázi každý desátý. Pár desítek z nich se dostalo do vězení, to ale nemá na ostatní žádný vliv. Taková náhodná represe spíše svádí k protestu, který nepřináší velká rizika. Je to tedy další důvod, proč zakázanou drogu vyzkoušet. Vicepremiér Mareš proto chce zrušit trestnost v případě marihuany. Není přívržencem drog, o tom svědčí, že doporučuje zvýšit tresty pro dealery heroinu, pervitinu a kokainu. Nadále by také trestal obchodníky s konopnými drogami. Uvědomuje si ale, že proti marihuaně je třeba hledat jinou cestu. V tomto případě osvětu. Zdá se to rozumné, mládež je třeba přesvědčit, že i marihuana může vést k vážným psychickým problémům. Její časté užívání nakonec není symbolem jakéhosi světáctví, není pouze nutnou strategií, jak se prosadit v komunitě vrstevníků, ale především dokladem, že člověk utíká před řešením životních problémů. Kdyby se například na školách zavedl předmět, který by mládež naučil zacházet s drogami, nemuseli by si dívky a chlapci svou zkušenost odbývat na tanečních party a brát to ještě jako potřebnou emancipaci vůči světu dospělých. Proti Marešovým argumentům lze leccos namítnout. Především to, že společnost si s drogami obecně neví rady. Nikdo neví, co se stane v nejbližších letech, jak trh s drogami zareaguje na různá legislativní opatření. Jak se změní obliba tvrdých a lehkých drog, jak se bude vyvíjet drogová kriminalita a jaké budou zdravotní důsledky. To lze opravdu předpovídat jen s velmi nízkou mírou pravděpodobnosti. Zatím je jisté, že zvýšená represe drogový trh nezasáhla. Do republiky během té doby pronikly více organizované gangy a obchodní řetězce a vzrostla spotřeba. Určitě to platí u lehkých drog. Nelze to vyloučit ani u těch tvrdých, přestože poslední, naštěstí příznivá data, jsou z roku 2001. Pokud Marešův návrh vláda i sněmovna přijmou, také opět nebude jasné, jaké vzbudí reakce. Třeba se marihuana stane lidovou a obecně dostupnou drogou, jakou je třeba pivo a Česko cílem drogové turistiky. A nebo lidé o "trávu" ztratí takový zájem, protože už nebude zakázaná. Nakonec se svými drogami se musí každý vypořádat sám. Návrh vicepremiéra podpoří ti, kteří dosud věří, že svět je možné zlepšit, proto je nutné zkoušet nové rozumné postupy. Trvat na represi je v tomto případě obyčejná kapitulace.

Ondřej KONRÁD, moderátor
--------------------
Petr Holub ukončil domácí část Názorů a argumentů a my se nyní přesuneme do světa.

Klíč| Petr Mareš
________________________________________________________________________

Informace policie Pardubického kraje
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Pardubický kraj| autor: HNT

Osmadvacetiletého muže ze Svitav stíhá policie za výrobu pervitinu. Muž od počátku března do 12. května letošního roku přechovával předměty na výrobu psychotropních látek a několikrát s jejich pomocí drogu vyrobil. Podle policie ji nejméně desetkrát poskytl jiné osobě. Vyšetřovatel muže v těchto dnech obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí mu až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Synovi soudkyně hrozí trest za sex a drogy
Mladá fronta DNES 14.5.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 1| autor: JIŘÍ PIRNÍK

Plzeň - Toluen, stříkačky naplněné odvarem z makovic a sex s nezletilou dívkou dostal před soud osmnáctiletého Jana Roubíčka. Jelikož trestné činy, z nichž ho viní státní zástupce, spáchal v Táboře, měl by se zodpovídat před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích. Jenže mladík včera putoval k plzeňskému krajskému soudu. Roubíčkova matka je totiž soudkyní v jižních Čechách. Kdyby se proces konal tam, mohlo by to zavánět podjatostí. A to justice nechtěla dopustit.
"Mladistvý Roubíček si z toho dělá holubník," rozčílil se včera ráno předseda senátu plzeňského krajského soudu Zdeněk Minařík. V soudní síni byli všichni - od státního zástupce přes sociální pracovnici až po rodiče poškozené dívky. Jen Roubíček nikde. "Jeho otec mne informoval, že v osm hodin nastoupil do autobusu. Měl by dorazit do Plzně po desáté hodině. Nemůžu však zaručit, že z autobusu také vystoupí," informoval Roubíčkův advokát.
Soudce nahlas přemýšlel, jak opozdilce potrestá: "Dát mu pokutu? Vždyť nikde nepracuje. Budu zvažovat jeho zajištění. Se senátem se poradím o jeho vzetí do vazby."
Obhájce pak dostal za úkol počkat na plzeňském nádraží na příjezd autobusu a co nejrychleji dopravit obžalovaného k soudu. "Předvolaní svědci jsou z daleka, výslechy jsou předem naplánované. Není možné líčení odročit, když už se všichni předvolaní dostavili," řekl Minařík.
S dvouhodinovým zpožděním konečně dorazil do soudní síně Roubíček. Zdvořile se omlouval, že neměl, kdo by ho z Tábora do Plzně odvezl, a že je odtamtud ráno špatné spojení. Omluvu soud přijal a do vazební věznice ho neposlal.
Státní zástupce Roubíčka obvinil, že o prázdninách v roce 2001 nabádal v Táboře dvě čtrnáctileté dívky, aby čichaly toluen, později přinesl odvar z makovic, který si píchali injekčními stříklačkami do žil. Nakonec s jednou z nezletilých dívek souloužil. Mladistvému Roubíčkovi za to hrozí pětileté vězení.
________________________________________________________________________

Feťačka se udusila v peřináči
Blesk 14.5.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: Pavel Čempěl

Z hotelu utíkali se spoutanou mrtvolou zabalenou v dece

HAVÍŘOV - Deset let a devět měsíců žaláře vyfasoval u Okresního soudu v Havířově zvlášť nebezpečný recidivista Robert Jankech (34). Jeho komplic Lukáš Chynoradský (24) stráví za mřížemi šest a půl roku. Oba narkomané loni udusili v peřináči svou kamaráku, rovněž feťačku Janu Wajnerovou (19).

Havířovští »závisláci«, kteří pervitin také sami vařili, měli na svou kamarádku pifku. Že kradla v obchodech, jim nevadilo. Zato je štvalo, že se jim ztrácel vyrobený pervitin. Když proto loni v červnu vařili drogu na pokoji hotelu Impuls v Havířově-Prostřední Suché a potřebovali odjet pro suroviny, rozhodli se pro drastické opatření. Janě svázali ruce i nohy a natlačili ji do úložného prostoru válendy. Tu zatížili další postelí, aby se dívka nemohla dostat k droze. Narkomanka se po několika hodinách v peřináči udusila. Když muži tělo objevili, rozhodli se jej zbavit. Zabalili oběť do deky a odsmýkali do auta. Jejich počínání však viděla recepční hotelu, která přivolala policii. Oba dealeři sice zmizeli, ale Chynoradský se později sám přihlásil a zavedl policisty ke škodovce s mrtvou Janou. Jankech, který už v minulosti seděl za loupež a nyní ho čeká další proces u krajského soudu za drogové delikty, byl zadržen po několika dnech při dramatické honičce. Havířovský soud je oba odsoudil za omezování osobní svobody a výrobu drog. Narkomané si ponechali lhůtu na odvolání.
________________________________________________________________________

Požár v soudní síni
Večerník Praha 13.5.2003| rubrika: Krimi| strana: 4| autor: (tom)

24 hodin v Praze

Praha - Bývalému policistovi Jiřímu Požárovi vyměřil včera Obvodní soud pro Prahu 1 podmíněný dvouletý trest za prodej drog. Někdejší policejní inspektor prodával dávky loni od února do září. Hlídka ho zadržela na diskotéce Karlovy lázně poté, co mladistvému prodal tabletu extáze. Šestadvacetiletý muž sloužil u pražské policie od roku 1998. Sám začal brát drogy o rok později. Podle posudku však na nich nebyl závislý. Při vyměřování trestu soud přihlédl k tomu, že muž dosud nebyl trestán.
________________________________________________________________________

KLDR prý v roce 2001 prodala rakety za 500 milionů dolarů
Zpravodajství ČTK 13.5.2003, rubrika: Politika - Asie, Austrálie| autor: SVA

TOKIO 13. května (ČTK) - Severní Korea v roce 2001 vyvezla do zemí Blízkého východu raketovou techniku za 580 milionů dolarů a omamné látky za další stovky milionů. Napsal to dnes japonský deník Jomiuri šimbun, který citoval americký vládní zdroj z Jižní Koreje.

Podle něj získala KLDR prodejem opia a jiných narkotik 500 a za falešné dolarové bankovky dalších 20 milionů dolarů. Japonský list z nezvykle přesných čísel usuzuje, že se USA hodlají zvýšit hospodářský tlak na KLDR.

Poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová v pondělí přiznala, že USA zkoumají způsoby, jak zamezit přísunu tvrdé měny, kterou KLDR získává vývozem drog a raket.

Před měsícem Washington tvrdil, že Pchjongjang prodal raketovou technologii Pákistánu. Japonsko je připraveno využít hrozbu ekonomických sankcí a donutit tak KLDR pokročit v jednáních kolem jaderné krize. Navrhuje také zpřísnit kontrolu severokorejských plavidel, která do Japonska dovážejí omamné látky.

sva


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma