Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
HN: Mareš navrhuje mírnější tresty za držení marihuany
Zpravodajství ČTK 12.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: LBN

PRAHA 12. května (ČTK) - Místopředseda vlády Petr Mareš (US- DEU) chce mírnější tresty za držení marihuany. Navrhuje změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům této drogy hrozila nanejvýš pokuta. Zatímco nyní hrozí až dva roky vězení každému, kdo má u sebe deset cigaret marihuany, podle návrhu by byl až do 250 cigaret stíhán za přestupek, píší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Marešův návrh je reakcí na novelu trestního zákona z roku 1999, ve které skupina poslanců v čele s Pavlem Severou (KDU-ČSL) prosadila možnost zavírat do vězení každého, u koho policie najde drogy "v množství větším než malém". Vicepremiér podle listu soudí, že zákon šíření konopných drog nezabránil, pouze kriminalizuje značnou část mladé populace.

Mareš se odvolává na rozhodnutí vlády z roku 2001, píší HN. Kabinet tehdy nařídil ministrům zdravotnictví a spravedlnosti rozdělit zakázané drogy podle rizika, kterým hrozí lidskému zdraví a společnosti. Kategoriím se měly přizpůsobit sazby trestního zákona za držení drog.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) v dubnu navrhla rozdělit zakázané drogy do tří skupin. Do první zařadila marihuanu a hašiš, do druhé extázi a halucinogeny a do třetí tvrdé drogy jako pervitin, heroin nebo kokain. Vicepremiér poté pověřil Radu vlády pro koordinaci protidrogové problematiky, aby sepsala návrh, jak jednotlivé kategorie stíhat, píše deník.

Změny trestního zákona připravuje ministerstvo spravedlnosti, ministr Pavel Rychetský (ČSSD) se ale podle své mluvčí Hany Chaloupkové zatím nerozhodl, jestli Marešův návrh přijme. Proti změně zákona je podle HN ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD).

lbn
________________________________________________________________________

Marešův nápad zrušit vězení za marihuanu naráží
Právo 13.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 3| autor: (hou, per, vac)

Vicepremiér a šéf Unie svobodyDEU Petr Mareš chce změnit současný stav, kdy může být člověk za držení většího množství marihuany poslán do vězení. Navrhuje, aby tento čin byl napříště chápán pouze jako přestupek. Jeho nápad se však nesetkal s velkým pochopením. Proti jsou hlavně soudci. "Nenavrhuji, aby byla marihuana legalizována, nadále by to nebylo legální, byl by to ale pouze přestupek," řekl včera Právu Mareš. Současná praxe je taková, že do vězení může jít každý, kdo má podle zákona u sebe tuto drogu "v množství větším než malém". Mareš chce, aby bylo v zákoně stanoveno, že do 250 cigaret marihuany nejde o trestný čin. V praxi by to znamenalo, že pokud by byl zadržen člověk například s 240 cigaretami, byl by stíhán za přestupek, ale v případě, že by jich bylo například 280, už by mu hrozilo vězení. Nyní, podle výkladového stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství, je u marihuany "množství drogy větší než malé" stanoveno na dvacet cigaret. "Netvrdím, že by konzumace marihuany byla vhodná či zdravá, ale tvrdím, že stejně tak škodlivé, jako její užívání, je užívání jiných legálních drog - alkoholu nebo nikotinu," tvrdí Mareš. "Chtěl bych, aby byla jasně stanovená hranice mezi drogami, které označujeme za lehké nebo měkké, a tvrdými drogami," vysvětlil. Na dotaz, zda věří, že má šanci uspět, Mareš odvětil: "To jsem také velice zvědavý. Zatím podle ohlasů jsem spíše skeptik, ale nevidím to beznadějně."

Soudce: není to šťastný návrh
Za nešťastný pokládá Marešův návrh soudce teplického okresního soudu Miroslav Čapek. Podle něho by měl být zachována nynější právní úprava a mělo by být i nadále na soudci, aby zvážil všechny okolnosti konkrétního případu a jeho společenskou nebezpečnost. "Není to majetkový delikt, abychom stanovili pevný počet cigaret, od kterého se jedná o trestný čin. Každá cigareta je jiná podle množství a kvality té drogy," řekl Čapek. Podle svých slov odsoudil již stovky pachatelů drogových deliktů různé závažnosti, ale nikdy mezi nimi nebyl pouhý experimentátor s marihuanou: "V těchhle případech, kdy chytnou studenta nebo učně s marjánkou, dávám pokyn k zastavení trestního stíhání." Podle názoru předsedy trestního senátu Okresního soudu v Kolíně Jiřího Krumla je Marešem navrhované množství marihuanových cigaret, jejichž držení by nebylo trestné, příliš velké. Měl by se volit nějaký rozumný kompromis, třeba kolem padesáti cigaret, ale 250 je moc," řekl včera Kruml Právu. Podle obou soudců by měly být zpřísněny tresty za distribuci tvrdých drog. Jak ale upozornil Čapek, praxe je dnes taková, že verdikty v případech dosud netrestaných pachatelů jsou velmi mírné. "U výroby a distribuce většího množství drogy činí sazba dva až deset let vězení, ale soudy často ukládají jen nízký podmíněný trest," uvedl Čapek. Podle jeho názoru by ale soudce měl i u dosud bezúhonného pachatele zvážit společenskou nebezpečnost jeho činu. "Sám jsem dal devět let nepodmíněně dosud netrestanému Iráčanovi, který přes Cínovec pašoval rohypnol v ceně dvou miliónů korun," dodal Čapek. "Námět vicepremiéra Mareše posoudí rekodifikační komise a odborníci, kteří připravují nový trestní zákoník. Pokud se s ním neztotožní, bude jej Mareš moci uplatnit na jednání vlády," uvedla včera na dotaz Práva mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Konopí je nezdravé, tvrdí primář Nešpor
"Debata o konopí by se neměla odvíjet jen od roviny právní, ale hlavně zdravotní," soudí primář Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Karel Nešpor, který je vědeckým sekretářem Společnosti návykových nemocí. "Dělá se z toho boj za svobodu, ale konopí zvyšuje riziko zánětu dýchacích cest, zvyšuje riziko a průběh tuberkulózy, obsahuje rakovinotvorné látky podobně jako tabákový kouř," říká Nešpor. Podle něj kouření konopí může být velmi nebezpečné pro lidi duševně labilní. "Může podstatně zhoršovat jejich zdravotní stav," vysvětlil. Tvrdí, že málokdo při rozhodování zná zdravotní důsledky kouření marihuany. Také hlavní hygienik Prahy Vladimír Polanecký není pro změnu zákona. "Dělám deset let drogovou epidemiologii a nemám ten pocit jako pan Mareš. Myslím, že současný zákon je dobrý. Nic bych na něm neměnil," říká Polanecký.
________________________________________________________________________

Mareš chce legalizovat marihuanu
TV Nova 12.5.2003 19:30| pořad: Televizní noviny

Karel VOŘÍŠEK, moderátor
--------------------
Mírnější tresty za držení nejužívanější ilegální drogy - marihuany, chce místopředseda vlády Petr Mareš. Navrhuje změnu trestního zákona. Uživatelé i drobní pěstitelé této drogy by mohli být maximálně pokutováni. Zatímco dnes jim hrozí až dva roky vězení. Podle odhadů takzvanou trávu kouří v České republice asi čtyři sta tisíc lidí.

Iva VELÍŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Jirka, Werner a Dan. Jako mladiství začali kouřit marihuanu. Dnes se v mosteckém K-centru léčí z drogové závislosti.

klient K-centra v Mostě
--------------------
S marjánkou jsem začal ve dvanácti letech, to jsem začal kouřit cigarety, potom jsem začal kouřit marjánku.

klient K-centra v Mostě
--------------------
Ve čtrnácti letech jsem si zakouřil trávu. Nic mi to nedělalo. Pak jsem se dostal do Prahy, tam jsem začal píchat pervitin.

klient K-centra v Mostě
--------------------
Musel jsem kvůli tomu krást, skončil jsem v base.

Iva VELÍŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Místopředseda vlády Petr Mareš navrhuje zrušit kriminalizaci kuřáků a drobných pěstitelů marihuany. Doposud platný trestný zákon, který umožňuje zavírat do vězení každého, u koho policie najde drogy v množství větším než malém, je podle něj špatný.

Petr MAREŠ, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje, předseda Unie svobody-DEU
--------------------
Současná definice, která hovoří o větším množství než malém, je velice nepřesná. Takže bychom to chtěli kvantifikovat lépe, patrně na váhu.

Iva VELÍŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Každý, kdo má dnes u sebe deset cigaret marihuany, může jít do vězení na dva roky. Mareš za držení míň, jak dvou set padesáti cigaret, navrhuje pouze pokutu. Marešův návrh má své příznivce, ne však tam, kde by je nejvíc potřeboval, a to ve vládě a ve sněmovně.

Ivan DOUDA, předák nadace Drop-in
--------------------
Marihuana samozřejmě je droga, má svoje velice konkrétní rizika, ale bylo velmi nešťastné a špatné, že za ní byli lidé kriminalizováni.

Jan KASAL, místopředseda PS PČR, místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Návrhům nerozumím. Za kouření marihuany nikdo vězněn není.

Marie SOUČKOVÁ, ministryně zdravotnictví, místopředsedkyně ČSSD
--------------------
Jakákoliv droga je škodlivá, ať se rozliší na měkkou nebo tvrdou.

Stanislav GROSS, ministr vnitra, 1. místopředseda ČSSD
--------------------
Legalizace by ničemu neprospěla, rozhodně ji podporovat nebudu.

Zdeněk ŠKROMACH, ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD
--------------------
Tohle je trošku extrémní návrh.

Pavel RYCHETSKÝ, místopředseda vlády, ministr spravedlnosti /ČSSD/
--------------------
Ten návrh v tuto chvíli není realizovatelný.

Iva VELÍŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Také odborníci na drogovou závislost pochybují o případných léčebných účincích, které jsou marihuaně přisuzovány. Spíše naopak.

MUDr. Karel NEŠPOR, Psychiatrická léčebna Bohnice
--------------------
Prokazatelně zvyšuje riziko infekcí v oblasti dýchacích cest. To znamená, ty bronchitidy, tuberkulóza, obsahuje rakovinotvorné látky.

Iva VELÍŠKOVÁ, redaktorka
--------------------
Konečné slovo o podobě trestního zákona bude mít prezident. Václav Klaus se nikdy netajil tím, že není příznivcem přílišného zmírňování protidrogové politiky.
________________________________________________________________________

Statistiky drogově závislých
ČT 1 12.5.2003 17:50| pořad: Večerníky

Vladimír KOŘEN, moderátor
--------------------
Každý třetí drogově závislý v České republice žije v Praze. V hlavním městě je více než deset tisíc problémových narkomanů, tedy lidí, které už evidují nejrůznější protidrogové organizace nebo přímo policie. Ročně přibývá dalších tisíc drogově závislých.

Petr SOJKA, redaktor
--------------------
Přesto i Praha zaznamenává negativní vývoj, počty narkomanů stoupají. Navíc se do hlavního města stahují drogově závislí z venkova. V poslední době také přibývají v evidencích velmi mladí lidé.

Nina JANYŠKOVÁ, protidrogová koordinátorka hlavního města Prahy
--------------------
Asi tak před dvěma lety nebo před třemi lety bych řekla, že se rozšířila ta základna takových těch mladších pod patnáct let.

Pavel BÉM, pražský primátor /ODS/
--------------------
V České republice podle poměrně sofistikovaných prevalenčních odhadů je asi 35 tisíc problémových uživatelů drog, zhruba jedna třetina z nich jsou Pražáci.

Petr SOJKA, redaktor
--------------------
V Praze fungují dvě nízkoprahová kontaktní centra, kde si drogově závislí mohou například vyměnit stříkačky a jehly. Tím se výrazně snižuje nebezpečí šíření nákaz, zejména virem HIV. Už desátým rokem je otevřeno kontaktní pracoviště sdružení Sananim.

Martina RICHTEROVÁ, předsedkyně sdružení Sananim
--------------------
Velká část klientů se odléčí a...

Petr SOJKA, redaktor
--------------------
Nevrací se?

Martina RICHTEROVÁ, předsedkyně sdružení Sananim
--------------------
Tak závislost je chronické recidivující onemocnění, ale možná méně, než jak by se obecně očekávalo.

Petr SOJKA, redaktor
--------------------
Právě toto holešovické centrum postihly loňské povodně. Lidé si jen pomalu zvykají na to, že už tu mají opět otevřeno.

Helena EHRHARDTOVÁ, zástupkyně vedoucího K-centra Sananim
--------------------
Nedošlo k redukci služeb, došlo k tomu, že ten počet klientů se snížil, nicméně bych řekla, v současné době máme otevřeno přibližně tři měsíce a ten počet klientů pomalu, ale jistě narůstá.

Petr SOJKA, redaktor
--------------------
Jak nám dnes také řekla předsedkyně sdružení Sananim Martina Richterová, velkou neznámou nyní v Praze jsou takzvané taneční drogy. Kolik lidí je bere a kolik z nich se bude léčit, zatím neví nikdo.
________________________________________________________________________

Závislost stála mladíka život
Severočeské noviny 10.5.2003| rubrika: 4B SČ zpravodajství| strana: 5| autor: awa, pem

Teplice - Předávkování heroinem a kauzu pěstování marihuany a distribuci drog řešili tepličtí policisté. V křoví za parkovištěm v Alejní ulici v Teplicích skončila závislost na drogách pro mladého Tepličana. "V lesíku za parkovištěm byl nalezen ležící mladý muž, který nejevil známky života. Lékař za pravděpodobnou příčinu náhlého úmrtí stanovil předávkování drogou, zřejmě heroinem," řekl včera policista, který je s případem obeznámen. Více prozradí nařízená soudní pitva. Cizí zavinění policisté vyloučili. V letošním roce je to již druhé úmrtí mladého toxikomana v teplickém regionu. V březnu vyšetřovali kriminalisté náhlé úmrtí v soukromém bytě v Teplicích - Řetenicích. Mladý muž se přečichal toluenu. Dvaačtyřicetiletá matka a její dva dvacetiletí synové prodávali vlastnoručně vypěstovanou a usušenou marihuanu dětem. Policisté u nich při domovní prohlídce objevili dvacet rostlin a hromadu nasušených dávek, připravených k prodeji. "Matka a její synové měli pěstovat na zahradě ve skleníku rostliny konopí, které pak doma sušili a prodávali osobám mladším 15 let. Osoby si pro dávky chodily k podezřelým do bytu," sdělila Helena Pikalová, tisková mluvčí teplických policistů. Teplický soud může poslat obviněnou matku i její syny až na dvanáct let do vězení. awa, pem
________________________________________________________________________

V Praze přibude ročně kolem tisícovky nových uživatelů drog
ČRo 1 - Radiožurnál 12.5.2003 18:00| pořad: Ozvěny dne

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka
--------------------
V Praze přibude ročně kolem tisícovky nových uživatelů drog. Jak zjistila reportérka Markéta Čekanová, nejrizikovější skupinou jsou mladí Romové.

Markéta ČEKANOVÁ, redaktorka
--------------------
Problém není podle městské protidrogové koordinátorky Niny Janyškové ani tak v jejich počtu:

Nina JANYŠKOVÁ, protidrogová koordinátorka
--------------------
Jako v tom, že oni začínají s tím heroinem poměrně velmi brzo. Oni začínají ten heroin užívat poměrně masivně, čili ve větších dávkách a užívají ho okamžitě intravenózně. Toto chování je vždycky víc nebezpečné pro celou tu společnost a celé to okolí.

Markéta ČEKANOVÁ, redaktorka
--------------------
Kromě toho romští drogově závislí odmítali vyžívat možností pomoci, které v Praze existují už řadu let.

Nina JANYŠKOVÁ, protidrogová koordinátorka
--------------------
Oni prostě nechodili do těch kontaktních center, oni nekontaktovali terénní pracovníky, byť oni se o to i snažili.

Markéta ČEKANOVÁ, redaktorka
--------------------
Proto od počátku letošního roku funguje speciální romské kontaktní centrum, od kterého si protidrogoví koordinátoři mimo jiné slibují i lepší zmapování romské drogové scény.
________________________________________________________________________

Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK 12.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: SJA

Osmadvacetiletý muž z Hostinného na Trutnovsku od konce srpna 2002 do konce ledna předal marihuanu a pervitin několika lidem mladším osmnácti let. Policejní rada ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z ohrožování mravní výchovy mládeže.
sja kar
________________________________________________________________________

Psi na mistrovství hledají ukryté drogy
Mladá fronta DNES 13.5.2003| rubrika: Kraj Liberecký| strana: 2| autor: (ava)

Frýdlant v Čechách Psi, kteří umí vyhledávat drogy, předvedou svůj um na mezinárodním mistrovství. To začalo včera ve Frýdlantě v Čechách.
"Přijelo sem šestadvacet psovodů, kromě Čech je tu zastoupeno i Slovensko a Rakousko," řekl organizátor soutěže Josef Dušánek z Celní správy. "Do závodu se kromě psovodů Celní správy zapojí i jejich kolegové z policie, armády a vězeňské služby." K soutěžním disciplínám patří nejenom vyhledávání drog, ale i zkoušky poslušnosti. "Psi budou vyhledávat drogy na šesti místech, třeba v železničních vagonech či autobusech," upřesnil Dušánek.
Dnes si psi vyzkouší vyhledávání drog na fotbalovém hřišti v Raspenavě a v jedné ze škol na Frýdlantsku.
________________________________________________________________________

Psi budou týden hledat drogy
Právo 13.5.2003| rubrika: Liberecký kraj| strana: 12| autor: Barbora Silná

Speciálně vycvičení psi, kteří jsou specializovaní na vyhledávání drog a slouží u celní správy, policie anebo v armádě či u vězeňské služby, soutěží od pondělka v rámci Mezinárodního mistrovství drogových psů v Heřmanicích na Frýdlantsku. "Akce se účastní celkem 26 psovodů z celní správy, vězeňské služby, policie a armády. Kromě toho jsme pozvali i zahraniční hosty z Rakouska a Slovenska," řekl Právu v pondělí vedoucí výcvikového střediska psovodů Celní správy v Heřmanicích Josef Dušánek. Mezinárodní soutěž psů a psovodů ve vyhledávání drog se letos koná už posedmé a účastníci se utkají ve dvou soutěžích. "První se skládá ze šesti disciplín pachových prací a druhá z 10 disciplín v poslušnosti psů," shrnul psovod a vedoucí výcvikového střediska. Na soutěž budou dohlížet tři rozhodčí z Česka a Rakouska. Klání psovodů přitom bude přístupné veřejnosti a hlavní program pro ni kynologové chystají na pátek na náměstí ve Frýdlantě. "Tam budou k vidění ukázky práce psovodů a psů. Dopoledne plánujeme program pro školy a odpoledne pro veřejnost," dodal Dušánek. Celní správa má podle něho v současné době na 60 drogových psů a 12 hlídkových psů obranářů spolu se dvěma psy specializovanými na vyhledávání cigaret. Mezi plemeny pak vévodí němečtí a belgičtí ovčáci, ale používají se stále častěji i labradorští retrívři či jiná plemena, o nichž psovodi vědí, že ráda aportují. Heřmanická základna cvičí psy pro celní správu, a to především na vyhledávání drog a cigaret. Ojedinělé zařízení vzniklo v roce 1995. Ročně projde výcvikem 90 až 100 psů s psovody. Základna připravuje psy také pro armádu a policii. Před dvěma lety uspořádala základna první mistrovství Evropy psovodů celních správ. Výsledky tehdy ukázaly vysokou úroveň výcviku českých psů a přivedly ze zahraničí řadu zájemců o výcvik.
________________________________________________________________________

Za drogy hrozí až dvanáctiletý kriminál
Právo 13.5.2003| rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj| strana: 13| autor: (vf)

HOSTINNÉ - Z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a z ohrožování mravní výchovy mládeže byl obviněn osmadvacetiletý muž z Hostinného. Je mu kladeno za vinu, že od konce srpna 2002 do konce ledna 2003 v Hostinném prodal nebo daroval omamné a psychotropní látky. Dívce mladší patnácti let měl předat dvě cigarety marihuany, další osobě mladší osmnácti let pervitin a jiné marihuanu. Muži, na něhož byl podán návrh na vzetí do vazby, hrozí trest odnětí svobody od osmi do dvanácti let.
________________________________________________________________________

Mareš: Dealery tvrdých drog trestejme přísně
Lidové noviny 13.5.2003| rubrika: Domov| strana: 6| autor: Petr Kolář

Chtěl bych, abychom udělali jasnou hranici mezi tvrdými a měkkými drogami, tvrdí vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Vládě hodlá navrhnout zákon, který by dekriminalizoval kuřáky a drobné pěstitele marihuany.

LN: Kouřil jste někdy marihuanu?
Tuhle otázku jsem čekal. Kouřil, ale nikoli v době, kdy jsem v politice.

LN: Nyní chcete vládě navrhnout zákon, který by nekriminalizoval kuřáky a drobné pěstitele marihuany. Co vás k tomu vede?
Chtěl bych, abychom udělali jasnou linii mezi tvrdými drogami a drogami, které označujeme jako měkké. To znamená například drogy na bázi cannabisu. Dealery tvrdých drog bych naopak trestal mnohem přísněji. Myslím, že musíme být realisty a vzít v úvahu situaci, jaká tady v tuto chvíli je. Uvědomit si, že přístup, který označuje šmahem všechny drogy za stejně škodlivé, může být velmi nebezpečný.

LN: Nyní platí zákon navržený lidovcem Pavlem Severou, podle kterého se trestného činu dopouští každý, kdo u sebe má drogy v množství větším než malém, aniž by je nějak rozlišoval. Sledujete praktické dopady tohoto zákona? Šéf policejní protidrogové centrály Jiří Komorous tvrdí, že policisté zákon beztak příliš neuplatňují...
Je pravdou, že počet lidí kriminalizovaných třeba za držení marihuany klesá, že těch případů už není tolik. Ale myslím, že přístup, který naznačuje pan Komorous, není správný. Je třeba, abychom normativně řekli, že tady rozdíl je. Abychom byli schopni klasifikovat zdravotní i společenskou nebezpečnost drog. To by mělo být v zákoně rozlišené.

LN: Se svým návrhem půjdete do vlády. Podle Hospodářských novin je třeba ministr vnitra Gross proti dekriminalizaci marihuany, ministr spravedlnosti Rychetský váhá. Jak velké jsou podle vás šance, že se vám podaří uspět?
Zatím tento problém diskutujeme na úrovni ministerstev zdravotnictví a spravedlnosti. Skutečná diskuse začne až ve chvíli, kdy pan Rychetský předloží novelu trestního zákona. Buď mému návrhu vyhoví a proběhne diskuse na vládě, nebo mu nevyhoví a já pak vládě navrhnu změny jeho materiálu. Už jsem se o tom s některými kolegy bavil a reakce jsou takové, jaké jsem očekával - názory jsou velmi různé.

LN: Jak velká je tedy naděje, že by návrh na dekriminalizaci marihuany mohl ve vládě projít?
Myslím, že šance jsou padesát na padesát. Větší problémy budou mít patrně kolegové z KDU-ČSL. I kdyby návrh neprošel, nebylo by to zbytečné. Alespoň znovu rozpoutáme debatu ve vládě a rozvíříme ji dál. Pokud by se to nepodařilo teď, bude lepší šance do budoucna. Je třeba, aby si Česká republika ujasnila, jakou cestou chce v řešení tohoto problému jít.

LN: Nemyslíte, že by měla být marihuana úplně legalizovaná? Nebo že by zde měl platit model podobný tomu v Nizozemsku?
Já bych hledal trošku méně liberální přístup. Preferoval bych spíše německo-belgický přístup, kde se diskuse ubírá podobným směrem, jako je můj návrh.
________________________________________________________________________

zeptali jsme se
Metro 13.5.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: Ivan Kuptík

Pavla Béma
Pražského primátora

Organizace bojující proti drogám pořádají konferenci o možnostech harm reduction v Praze, co tyto programy znamenají?
Termínem harm reduction se označují zdravotnické služby poskytované problémovým uživatelům drog proto, aby – pokud se nemohou návyku zbavit – neohrožovali ostatní veřejnost. Je to například výměna injekčních stříkaček, léčba metadonem, ale i další pomoc přímo v terénu. Od roku 1994, kdy jsem pracoval jako koordinátor mezinárodního programu boje proti drogovým závislostem, jsem často narážel na nepochopení při prosazování principů tohoto systému.

Domníváte se, že programy výměny stříkaček a další pomoc narkomanům jsou účinné?
Harm reduction podporuje Světová zdravotnická organizace, Evropská unie i OSN, protože je jeho účinnost statisticky ověřená na velkých číslech, navíc jsou programy laciné. Ukrajina, Bělorusko a Rusko, které zmíněné principy nepřijaly, čelí v posledních pěti šesti letech epidemii či pandemii infekčních nemocí, především HIV. To znamená i nesmírné zvýšení zdravotnických rizik pro veřejnost, finanční náklady na léčení postižených atd. Domnívám se, že díky přijetí principů harm reduction od počátku 90. let nedošlo u nás k epidemickému šíření HIV.

Jak vypadá situace ve východních zemích ve srovnání s Prahou a ČR?
Na Ukrajině je registrováno 450.000 případů HIV, v České republice 630, z toho jen 20 nositelů patří mezi narkomany. Můžete čtenářům popsat drogovou scénu v Praze? Jak je veliká a co lze proti ní dělat? V ČR je na 35.000 uživatelů drog, z toho asi jedna třetina z Prahy. Ročně v Praze přibývá asi tisícovka narkomanů. Růst není vyšší díky terénním programům harm reduction, které hlavní město už řadu let podporuje.
________________________________________________________________________

Soud řeší případ prodeje tří tisíc tablet drogy extáze
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 10.5.2003| rubrika: Brno| strana: 9| autor: čtk

Brno _ Případem sedmičlenného gangu podezřelého z obchodů s taneční drogou extáze se včera začal zabývat brněnský městský soud. Sedm mladých lidí ve věku od 19 do 25 let čelí podezření, že loni v listopadu zorganizovali prodej téměř tří tisíc tablet extáze za 350 tisíc korun. Protože jim byla policie na stopě, drogy koupil kriminalista v přestrojení. "Případ odhalila Národní protidrogová centrála, takže očekávám, že při dokazování nebudou sebemenší problémy. My se hlavně opíráme o policejní odposlechy obžalovaných, které celý obchod velmi dobře mapují,"řekl státní zástupce Jan Sladký. Ze spisu vyplývá, že policejní agent se loni v říjnu seznámil Martinem G. Kriminalista v přestrojení chtěl sehnat extázi. Nejprve si ale jako vzorek koupil pouze třicet tablet za čtyři tisíce korun. Pak ale požádal o další drogy, chtěl celkem pět tisíc tablet. Do shánění drog se zapojili dealerovi známí a také jejich přátelé. To je důvod, proč se někteří obžalovaní u soudu viděli poprvé. Nakonec se Elišce K. podařilo sehnat extázi v Praze a s dalším komplicem ji vezla k prodeji do Brna. Extázi koupil policejní agent od obžalovaných v garážích hypermarketu Carrefour ve Vídeňské ulici v Brně. Při předávání drog policie zadržela část a krátce poté i zbytek zpodezřelých. Část obžalovaných odmítla vypovídat a někteří se k obchodu s drogami přiznávají jen částečně. "Přesto lze říci, že se jejich postoje mění. Je vidět, že svoji vinu více doznávají. Mluvit začínají díky policejním odposlechům,"dodal Sladký. Obžalovaným hrozí za nedovolenou výrobu a držení drog až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Na školách začal Týden proti drogám
Mladá fronta DNES 13.5.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 2| autor: (dou)

Hradec Králové Více než tisíc žáků a studentů osloví pracovníci mezinárodní organizace Teen Challenge v rámci akce nazvané Týden proti drogám, kterou v Hradci Králové a některých dalších městech regionu pořádá Křesťanské centrum Sion.
Na sedmnácti základních a středních školách se zaměří na praktické zkušenosti a rady související s nebezpečím zneužívání návykových látek. "Přednášky vedou odborní lektoři, kteří pracují v terénu mezi toxikomany. Někteří před lety sami drogovou zkušeností prošli, takže vědí, jak lehce může problém nastat, a hlavně vědí jak pomoci. Možná proto má jejich organizace při práci s narkomany velkou úspěšnost," míní pastor křesťanského centra Denis Doksanský. Podobné akce centrum pořádá již šest let.
Včera proběhly první tři přednášky na hradeckých školách. Organizátoři je považují za úspěšné zejména proto, že se podařilo s mladými lidmi navázat kontakt. "Děti komunikovaly a měly také mnoho dotazů. Některé se týkaly i jejich kamarádů. Je vidět, že tyto zkušenosti mají a že je nutné s nimi pracovat," řekl manažer Křesťanského centra Sion Jan Morávek.
Stěžejní akcí Týdne proti drogám bude podle organizátorů takzvaný Free club, který se uskuteční ve čtvrtek odpoledne v aule Střední zdravotnické školy v Hradci Králové. Kulturní program tam završí volné pokračování přednášek. "Děti se zde budou moci zeptat například na věci, o kterých se před učiteli ve škole bojí mluvit. Kromě toho se budou moci dobře pobavit," dodal Doksanský.
________________________________________________________________________

Policistovi soud vyměřil za prodej drog podmínku
Zpravodajství ČTK 12.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: ZR

PRAHA 12. května (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes vyměřil někdejšímu policistovi Jiřímu Požárovi podmíněný trest za to, že prodával drogy. Soud mu uložil dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let.

Podle předsedkyně trestního senátu Edity Beranové soud při vyměřování trestu přihlédl k tomu, že šestadvacetiletý muž dosud nikdy nebyl trestán.

pokr. mar Policistovi soud vyměřil za prodej drog podmínku (rozšířeno o další informace z průběhu procesu)

PRAHA 12. května (ČTK) - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes vyměřil někdejšímu policistovi Jiřímu Požárovi podmíněný trest za to, že prodával drogy, přičemž v jednom případě i mladistvému. Soud mu uložil dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Podle předsedkyně trestního senátu Edity Beranové přihlédl k tomu, že šestadvacetiletý muž dosud nebyl trestán.

Drogy prodával v době, kdy pracoval u policie. Pracovníci probační a mediační služby budou dohlížet na to, aby vedl řádný život. Soud mu uložil, aby se jim každých 14 dní hlásil. Za prodej drogy mladistvému může soud podle zákona vyměřit trest vězení v rozpětí od dvou do deseti let.

Státní zástupce i obžalovaný se nevyjádřili, zda podají odvolání, a ponechali si lhůtu na rozmyšlenou.

Podle soudu se Požára podařilo usvědčit z toho, že prodal drogu extázi více než třem lidem. Prodával také marihuanu dvěma svým známým, a to zhruba jednou měsíčně. Podle rozsudku někdejší policejní inspektor z Prahy 9 prodával po Praze dávky drog od února do loňského 22. září. V ten den ho policejní hlídka zadržela na diskotéce Karlovy lázně v centru Prahy krátce poté, co mladistvému prodal tabletu extáze za 200 korun. Policisté pak u něj našli dalších 30 tablet této drogy. Stejné množství extáze jim pak mladík vydal při domovní prohlídce v ubytovně, kde žil.

Požár je absolventem střední policejní školy. U pražské policie sloužil od roku 1998 do svého zatčení. Ve vazbě strávil tři měsíce. Sám bral drogy od roku 1999. Podle znaleckého posudku však na nich nebyl závislý.

Tablety extáze patří mezi mládeží k nejoblíbenějším syntetickým drogám. Známá je i pod názvem taneční droga, droga zamilovaných či báječných pocitů. Potlačuje potřebu jídla, pití a spánku. Účinkuje až šest hodin.

Martin Kajan rot vb
________________________________________________________________________

Zločinů v metropoli přibývá
Mladá fronta DNES 13.5.2003| rubrika: Praha| strana: 3| autor: PETR LINK

Téma

PRAHA DNES

Kapsáři v loňském roce obrali přes šest tisíc lidí * Zloději vykradli třicet tisíc aut

Kapsáři, pouliční lupiči, zloději aut a jejich vykradači. Ti všichni v současnosti podle policejních statistik nejvíce trápí obyvatele Prahy a její návštěvníky.

Praha - Se zloději a lupiči se lidi v metropoli mohou setkat takřka na každém kroku. Ostatně vyplývá to jak z policejních statistik, tak ze slov policistů. Podle nich totiž v Praze neexistuje místo, kde se nekrade a neloupí. Policie tvrdí, že jediným řešením je větší počet uniformovaných policistů v ulicích.
Praha především láká kapsáře. Jen za loňský rok zloději, kteří se specializují na kabelky, batohy a kapsy, okradli v metropoli 6595 lidí. To je více než polovina všech kapesních krádeží v celé České republice. V boji s nimi policisté bohužel neslaví ani moc velké úspěchy. Objasnili totiž necelých pět procent případů.
Tytam jsou časy, kdy kapsáři řádili jen v centru metropole. Policejní ředitelé a jejich zástupci ve všech obvodech se shodují v tom, že okradení lidé často ujdou kus cesty z centra až k nim, aniž si všimnou, že se stali obětí zloděje. Zároveň však přiznávají, že se s kapsáři potýkají i oni.
"Kapsáři kradou především v okolí obchodních center na Smíchově a ve stanicích metra. Oblíbili si také tramvaj číslo 12," řekl zástupce policejního ředitele v Praze 5 Luděk Dytrt.
"Největší problémy s vykrádáním kabelek máme v obchodních centrech na Černém Mostě. S tím samozřejmě souvisí i krádeže a vloupání do aut a krádeže zboží v obchodech," uvedl zástupce policejního ředitele v Praze 9 Jaroslav Vychytil.
Že pouliční kriminalita narůstá i na periferiích hlavního města, nedávno připustil i nový ředitel pražské policejní správy František Snopek. Kapesní zloděje, zloděje a vykradače aut sem lákají velká obchodní centra a supermarkety.
Kromě kapesních krádeží policistům přidělávají vrásky i pouliční loupeže, krádeže aut a jejich vykrádání. Loni lupiči řádili v ulicích, ale i v obchodech v 1718 případech.
Z pražských ulic loni zmizelo deset a půl tisíce aut a dalších třicet tisíc vozidlech bylo vykradeno. "U nás jsou krádeže a vykrádání aut rovnoměrně rozložené po celém území," vysvětloval policejní ředitel v Praze 3 Jiří Neuwirth. "Jednou zloděj zaútočí v jedné ulici, podruhé v té další," řekl.
"Do aut se především vloupávají narkomani. Téměř vždy tam najdou něco ke zpeněžení, a tak mají peníze na drogy," podotkl šéf policie v Praze 6 Vladimír Rajchart.
Řešením v boji proti pouliční kriminalitě je podle pražské policie více uniforem na ulicích. Bohužel přílivu nových policistů se jen tak jejich velitelé nedočkají. V metropoli je jich nyní na pět tisíc, do plného stavu jich stále pět set chybí. "Doplníme-li jejich stav, bezpečnostní situace se zlepší," tvrdil nedávno pražský policejní ředitel.

Které pražské čtvrti jsou nejméně bezpečné

Praha 1
Na kapsáře si musíte dát zejména pozor ve Vodičkově ulici, na Národní třídě a ve stanicích metra. Nechvalně proslavená je linka tramvaje číslo 22.

Praha 2
Také v této čtvrti si musíte dát pozor na osobní věci - počet kapsářů zde přesahuje pražský průměr. Vybírají si místa, kde je hodně lidí. Nejvíce lidi okrádají na náměstí I. P. Pavlova a ve stanicích metra.

Praha 3
Žižkov je už od první republiky nechvalně známý svými zlodějíčky. Oblíbené místo v současné době nemají kriminalita je stejná na Žižkově, Vinohradech i Jarově. Na kapsáře si lidé musí dávat pozor především cestou tramvají Seifertovou ulicí.

Praha 4
Lepší je tady neparko vat - vykrádání a krádeže aut jsou pro tuto čtvrť typické. A když už tady musí člověk zaparkovat, měl by si dát pozor na denní dobu: zatímco v Nuslích se kradou a vykrádají auta hlavně přes den, na sídlištích (především Jižním Městě) je to v noci.

Praha 5
Zloděje láká Smíchov především centrum Zlatý Anděl. Kapsáři si oblíbili i stanice metra Anděl a Smíchovské nádraží či linku tramvaje číslo 12.

Praha 6
Dejvice, Břevnov, Vokovice a Řepy jsou charakteristické kradením a vykrádáním aut. Na řepském sídlišti a v okolí Vítězného náměstí si dejte také pozor na to, aby vás někdo nepřepadl. Kapsáři nejčastěji řádí ve stanici metra Hradčanská a v tramvaji číslo 22.

Praha 7
V poslední době kriminalisté vyšetřovali několik loupežných přepadení v Letenských sadech. Kapsáři kradou v tramvajích na ulici Milady Horákové směrem k holešovické tržnici. Problémy s nimi jsou i ve stanici metra Vltavská a Nádraží Holešovice.

Praha 8
V této městské části jsou na tom podle policie všechny oblasti co se týče kriminality stejně. Zloději mají "oblíbené" Kobylisy, stejně jako Karlín či Libeň. Autobusové nádraží na Florenci je střediskem kapsářů.

Praha 9
Pokud pojedete nakupovat autem na Černý Most, dejte si pozor. Parkoviště u zdějších obchodních center přitahují zloděje jako magnet. Do obchodů se zase sjíždějí kapsáři.

Praha 10
Největší problémy zde mají v současnosti policisté s pouličními loupežemi ve staré zástavbě ve Vršovicích. Zloději nejčastěji kradou mobilní telefony.
________________________________________________________________________

»Marjánková« rodinka
Blesk 13.5.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: (krk)

TEPLICE - S marihuanou podnikala rodina v Teplicích. Matka (42) a její dva synové (oba 20) se jejím pěstováním zabývali od loňského roku. O rostlinky pečovali ve skleníku. "Vypěstované konopí doma sušili a prodávali, a to i osobám mladším patnácti let, které si chodily pro dávky přímo do jejich bytu," informovala Helena Pikalová, teplická policejní mluvčí. Policisté při domovní prohlídce našli dvacet rostlin a zásobu nasušené drogy v bytě. Mamka a její chlapci byli obviněni z nedovolené výroby a držení drog.
________________________________________________________________________

Riceová: USA chtějí čelit severokorejskému vývozu raket
Zpravodajství ČTK 12.5.2003, rubrika: Politika - USA, Kanada a OSN| autor: ML

WASHINGTON 12. května (ČTK) - Spojené státy zkoumají způsoby, jak zamezit severokorejskému vývozu drog a raket, které přinášejí KLDR tvrdou měnu. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes uvedla poradkyně amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová.

Podle ní je prezident George Bush otevřen možnosti dalšího kola rozhovorů se severokorejským režimem a je pro diplomatické řešení krize kolem severokorejského programu vývoje jaderných zbraní. Ponechává si nicméně všechny možnosti otevřené, uvedla.

Bohužel se zdá, že Severokorejci obchodují s drogami a raketami a my zkoumáme možnosti, jak tomu čelit, řekla Riceová.

Podle ní také nebude americká vláda odpovídat na nedávný návrh Pchjongjangu, který chce vyměnit svůj jaderný a raketový program za ekonomické a politické výhody. Nevidíme důvod, proč bychom měli odpovídat bod po bodu na to, co Severní Korejci říkají, uvedla.

ml hej
________________________________________________________________________

Preventivní programy pro narkomany snižují nákazu HIV
Haló noviny 13.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: (jšd)

PRAHA - Zásluhou preventivních programů pro narkomany jsou počty HIV pozitivních uživatelů drog poměrně nízké.

Značný podíl na tom má snižování zdravotních a sociálních rizik, kam patří např. výměna jehel a stříkaček. Novináře na to včera upozornil primátor a odborník na drogovou problematiku Pavel Bém. Z celkového počtu zhruba 35 000 uživatelů drog je v Česku necelých 20 HIV pozitivních. Podle Jiřího Presla z organizace pro pomoc drogově závislým Drop-in se tento počet za posledních osm let nezměnil a ČR je na tom lépe než některé západoevropské státy. Program výměny jehel spolu s distribucí zdravotního materiálu a činností terénních pracovníků zahájily některé české neziskové organizace již počátkem 90. let. »To je jedním z důvodů, proč jsou zde počty narkomanů mnohonásobně nižší než na Ukrajině, Bělorusku či Rusku,« připomenul Pavel Bém, který stál u zrodu kontaktního centra Sananim, které se zabývá drogovou prevencí. Z hlediska nákazy hepatitidou typu C jsou na tom narkomani hůře, ročně přibude nakažených okolo tří stovek. Kontaktní centrum Sananim vyměnilo v první polovině loňského roku pražským narkomanům téměř čtvrt miliónu stříkaček. Mezi programy patřící do strategie snižování rizik lze zařadit i další, dříve zpochybňované metody, dnes s ověřenou účinností. Je to například substituční léčba metadonem nebo nověji subutexem, a nebo takzvané aplikační místnosti, které by podle Sananimu omezily například výskyt použitých jehel na dětských hřištích.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma