Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 12.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Unionista Mareš: Zrušme trest za marihuanu
Hospodářské noviny 12.5.2003| rubrika: titulní strana| strana: 1| autor: Petr Holub, Adéla Čvrtečková

Zákon šíření konopných drog nezabránil, proto není třeba stíhat kuřáky, míní člen kabinetu

Marihuana by se v brzké době v Česku mohla kouřit bez rizika vězení. Místopředseda vlády Petr Mareš totiž navrhuje změnit trestní zákon tak, aby uživatelům a drobným pěstitelům této zakázané drogy hrozila nanejvýš pokuta. "V protidrogové politice zemí Evropské unie to dosud není obvyklý styl," připouští vicepremiér. Dodává však, že Česko je k takovému kroku nuceno posledním vývojem. Marešův návrh je reakcí na novelu trestního zákona z roku 1999, ve které skupina poslanců v čele s Pavlem Severou (KDU-ČSL) prosadila možnost zavírat do vězení každého, u koho policie najde drogy "v množství větším než malém". Počet stíhaných a odsouzených za drogové trestné činy se od té doby do roku 2001 zvýšil ze sedmi set na více než tisíc ročně, přitom roste také spotřeba méně nebezpečných drog. Konkrétně marihuanu vyzkoušel podle výzkumu hygieniků v roce 1997 každý třetí středoškolák, v roce 2000 už každý druhý. "Většina těchto lidí se k užívání drog opakovaně nevrací, anebo je neužívá způsobem, který by pro společnost znamenal riziko," tvrdí výkonný ředitel vládní Rady pro koordinaci protidrogové politiky Václav Macek. Vicepremiér soudí, že zákon šíření konopných drog nezabránil, pouze kriminalizuje značnou část mladé populace. Proto doporučuje změnit "Severův paragraf" a držení marihuany tak přísně netrestat. Zatímco dříve hrozily až dva roky vězení každému, kdo měl u sebe deset cigaret marihuany, napříště by byl až do 250 cigaret stíhán za přestupek. Mareš naopak doporučuje přísnější postih dealerům tvrdých drog a větší vládní výdaje na prevenci a léčbu drogových závislostí. Změny trestního zákona připravuje resort spravedlnosti, ministr Pavel Rychetský ale podle své mluvčí Hany Chaloupkové zatím nerozhodl, jestli Marešův návrh přijme. Na trestnosti držení marihuany trvá podle mluvčí Marie Masaříkové ministr vnitra Stanislav Gross. Ředitel protidrogové centrály policie Jiří Komorous považuje Marešův návrh za zbytečný, protože soudci podle něj držení marihuany už v posledních letech přísně netrestají. V Evropské unii se přístup zemí k lehkým drogám liší. K tradičně liberálnímu Nizozemsku, kde si lze marihuanu koupit v povolených coffee shopech, se nyní přidává Belgie a částečně také Velká Británie. V obou zemích nemá být držení této drogy pro vlastní potřebu považováno za trestné.
________________________________________________________________________

Drogy se mají dělit podle rizika
Hospodářské noviny 12.5.2003| rubrika: z domova| strana: 3| autor: Petr Holub

U prodejců heroinu a kokainu chce Mareš přitvrdit, trest doporučuje zvýšit z pěti let na osm

* Příliš represivní zákony a málo prevence vyčítají Česku i experti z EU.
Vicepremiér Petr Mareš tvrdí: Návrh zrušit kriminalizaci kuřáků a drobných pěstitelů marihuany není bleskem z čistého nebe. "Plníme jednom zadání vlády z roku 2001." Dodává, že zároveň odpovídá i na doporučení Evropského střediska pro sledování drog (EMCDDA). Faktem je, že předchozí Zemanův kabinet před dvěma lety nařídil ministrům zdravotnictví a spravedlnosti rozdělit zakázané drogy podle rizika, kterými hrozí lidskému zdraví i společnosti. Kategoriím se měly přizpůsobit sazby trestního zákona za držení drog. Ministryně Marie Součková letos v dubnu navrhla kategorie tři. V první jsou hašiš a marihuana, ve druhé extáze a halucinogeny včetně LSD a lysohlávek, ve třetí tvrdé drogy, například heroin, pervitin a kokain. Vicepremiér Mareš poté pověřil Radu vlády pro koordinaci proti-drogové politiky, aby sepsala návrh, jak jednotlivé kategorie stíhat. Dosud hrozí každému, kdo drží "větší než malé" množství jednotlivých drog, až dva roky vězení. Podle nezávazného pokynu Nejvyššího státního zastupitelství je "malým množstvím" v případě heroinu pět dávek, u extáze a marihuany deset dávek. Mareš dnes doporučuje, aby touto sazbou bylo stíháno až držení "většího množství" marihuany, tedy 250 cigaret. U koho by policie našla menší dávku, tomu by podle přestupkového zákona hrozila pokuta, zabavení drogy a napomenutí. Podobně by měl být mírnější postih těch, kdo pěstují marihuanu pro svou potřebu. Podle názoru vicepremiéra je naopak třeba přitvrdit proti dealerům tvrdých drog. Za jejich držení ve "větším množství" (například 30 dávek heroinu, nebo 100 dávek kokainu) navrhuje sazbu od dvou do osmi let vězení. Dosud byla od jednoho roku do pěti. Výkonný ředitel protidrogové rady Václav Macek vysvětluje, že vláda nezamýšlí omamné látky tolerovat. Rozdílným postupem proti různě nebezpečným drogám však chce zlepšit jejich kontrolu. Na nebezpečí současného růstu spotřeby drog v kandidátských zemích EU už před měsícem upozornilo evropské protidrogové středisko EMCDDA. Roste především spotřeba marihuany a extáze mezi mládeží. Výkonný ředitel EMCDDA Georges Estievenart proto doporučuje změnu: "Kandidátské země sice už zavedly právní rámec svých protidrogových strategií, avšak omezené finanční zdroje se často zaměřují spíše na následnou represi." Míní, že je především třeba najít peníze na prevenci a metodu "harm reduction", která učí narkomany předcházet zdravotním rizikům závislosti. Podle vládní studie PAD z roku 2000 vydává Česko na protidrogovou represi ročně přes dvě miliardy korun. Výdaje na prevenci činily loni jen 147 miliónů, ještě o 22 miliónů méně než v roce 2001. Na výchovné programy ve školách šlo proti předloňským 13 miliónům loni pouze 5 miliónů korun.
________________________________________________________________________

Uslyší opět trávu růst?
Hospodářské noviny 12.5.2003| rubrika: názory a komentáře| strana: 8| autor: Pavel Tomášek, pavel.tomasek@economia.cz

Krátce poté, co se skupina především lidoveckých poslanců připomněla návrhem na faktický zákaz potratů, chce vicepremiér Petr Mareš z Unie svobody přesvědčit kolegy o potřebě mírnějších trestů za měkké drogy. Na rozdíl od prvního případu, který se dá nejjednodušeji popsat jako úlet, má ten druhý daleko těsnější sepjetí s realitou. Zatímco poslanci hodlají "vylepšovat" to, co funguje (počet potratů u nás setrvale klesá), místopředseda vlády se snaží řešit zjevný rozpor. Zákonodárci za KDU-ČSL (jaká to náhoda) před lety navrhli a prosadili přísnou kriminalizaci měkkých drog v naději, že tím zamezí jejich šíření. Děje se přesný opak, "trávu" podle některých odhadů kouřilo osm z deseti středoškoláků. Marešův návrh má přitom jen z půlky nakročeno tam, kam už některé evropské země fakticky došly - totiž k legalizaci měkkých drog. Přichází navíc v pravou chvíli. Tomu, aby si někteří pěstitelé konopí šli natvrdo odsedět nesmyslné roky žaláře, bránil v minulosti pravidelnými milostmi Václav Havel. Vzhledem k všeobecně známé nechuti současného prezidenta k samotnému institutu milosti už nelze v podobný hlas zdravého rozumu z Hradu doufat. Výčet důvodů, proč by minimalistická představa Mareše měla být přijata, je však víc. Česká republika se shodou různých okolností stala jednou z nejsvobodnějších zemí v Evropě. Zákon "o větším než malém množství" je ošklivou prasklinou na jejím jinak povedeném liberálním štítu. Ostatně, co si myslet o zákonu, který z osmdesáti procent mladých lidí dělá potenciální kriminálníky?
________________________________________________________________________

Matka pěstovala se syny na zahradě marihuanu
Mladá fronta DNES 10.5.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 2| autor: (jav)

Teplice - Asi dvacet rostlin marihuany objevili tepličtí policisté ve skleníku na zahradě, která patří místní dvaačtyřicetileté ženě. V jejím bytě pak nalezli už usušené dávky této drogy. Kriminalistům se navíc podařilo zjistit, že žena společně se svými dvěma syny marihuanu prodávala zájemcům, kterým ještě nebylo ani patnáct let. „Zájemci si pro drogu chodili k ženě přímo do jejího bytu. Trojice pěstovala marihuanu na své zahradě od loňského roku. Matka i její synové již byli obviněni z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Hrozí jim trest odnětí svobody až dvanáct let,“ uvedla včera Helena Pikalová, mluvčí teplické policie.
________________________________________________________________________

Matka se syny pěstovala konopí doma ve skleníku
Právo 10.5.2003| rubrika: Zpravodajství z Čech| strana: 17| autor: (fal)

TEPLICKO - Teplickým kriminalistům se podařilo odhalit prodejce marihuany v Teplicích. Matka ve věku 42 let a její dva 20letí synové pěstovali na zahradě ve skleníku od roku 2002 rostliny konopí, které pak doma sušili a prodávali osobám mladším 15 let, kteří si pro dávky chodili přímo do bytu. "Při domovní prohlídce policisté zajistili na zahradě asi 20 rostlin konopí a v bytě několik připravených nasušených dávek. Matka i její synové byli obviněni z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Hrozí jim trest odnětí svobody až 12 let," uvedla teplická policejní mluvčí por. Helena Pikalová.
________________________________________________________________________

EXPRES
Nedělní Blesk 11.5.2003| rubrika: Aktuality| strana: 8

* Nabízel konopí
TRHOVÉ SVINY (kli) - Trestní stíhání kvůli konopí si vykoledoval mladík (19). V restauraci v Trhových Svinech na Českobudějovicku konopí v zavařovací láhvi totiž nabízel k prodeji. Jedna svědkyně vyrozuměla policii.
________________________________________________________________________

Z deníku strážníka městské policie
Nové přerovsko 9.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2

DROBNÁ KRÁDEŽ ODHALILA MARIHUANU
V jednom z přerovských supermarketů zasahovali strážníci proti pachateli drobné krádeže, který zcizil zboží v hodnotě kolem 50 Kč. Během projednávání přestupku byla u dotyčného zjištěna krabička s marihuanou. Na místo byla přivolána hlídka PČR, která si případ na místě převzala.
________________________________________________________________________

Informace policie v Královéhradeckém kraji
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: SJA

Devatenáctiletého mladíka ze Sobotky na Jičínsku stíhají policisté, protože sedmi lidem v Sobotce a Jičíně údajně prodal v 22 případech marihuanu. Získal tak zhruba 5600 korun.
________________________________________________________________________

Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: SBP

Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, policisté obvinili ve středu mladistvou dívku z Mladé Boleslavi. Podezřívají ji, že od ledna do současné doby na různých místech v Mladé Boleslavi prodala a opatřila nejméně pěti osobám marihuanu.
________________________________________________________________________

Policejní důstojník obviněný z pěstování drog přišel o funkci
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: SJA

NÁCHOD 9. května (ČTK) - Důstojníka náchodské kriminálky, který je podezřelý z pěstování marihuany, odvolalo vedení náchodské policie z funkce. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes ve své regionální příloze Hradecký kraj.
"Policista dosud pracoval jako zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování v Náchodě. Nyní působí jako policejní rada bez řídicích a kontrolních pravomocí," potvrdil změnu postu náměstek ředitele náchodské policie Karel Rousek.
Státní zástupkyně muži sdělila obvinění z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek letos v dubnu. Kriminalista však obvinění odmítl a odvolal se proti němu. Jeho odvolání však bylo zamítnuto.
Pokud soud prokáže, že policista drogu pěstoval, u policie skončí. Důstojník pracuje u policie zhruba dvacet let a má pověst zkušeného policisty.
sja kš
________________________________________________________________________

Události týdne
Mladá fronta DNES 12.5.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 7

Náchod: Policista kvůli pěstování marihuany opustil funkci
Důstojníka náchodské kriminálky podezřelého z pěstování marihuany jeho nadřízení odvolali z funkce. Policejní důstojník se proti obvinění z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek, které mu státní zástupkyně sdělila začátkem letošního dubna, odvolal. Jeho odvolání však bylo zamítnuto. Pokud soud rozhodne, že policista drogu skutečně pěstoval, bude muset od policie odejít.
________________________________________________________________________

Policista pěstuje marihuanu
Frekvence 1 9.5.2003 12:00| pořad: Zprávy

Iva HORÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Důstojníka náchodské kriminálky odvolalo její vedení z funkce. Muž je totiž podezřelý z pěstování marihuany. Policista dosud pracoval jako zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování v Náchodě. Teď působí jako policejní rada bez řídících a kontrolních pravomocí. Státní zástupkyně muži sdělila obvinění z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek letos v dubnu. Kriminalista ale obvinění odmítl a odvolal se proti němu. Jeho odvolání ale státní zástupkyně zamítla. Pokud soud prokáže, že policista drogu pěstoval, u policie skončí. Důstojník pracuje u policie zhruba dvacet let a má pověst zkušeného policisty.
________________________________________________________________________

Kriminalista byl obviněn z pěstování marihuany
Právo 12.5.2003| rubrika: Východní Čechy - Královéhradecký kraj, Pardubický kraj| strana: 12| autor: (ČTK)

NÁCHOD - Důstojníka náchodské kriminálky, který je podezřelý z pěstování marihuany, odvolalo vedení náchodské policie z funkce. "Policista dosud pracoval jako zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování v Náchodě. Nyní působí jako policejní rada bez řídicích a kontrolních pravomocí," potvrdil změnu postu náměstek ředitele náchodské policie Karel Rousek. Státní zástupkyně muži sdělila obvinění z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek letos v dubnu. Kriminalista však obvinění odmítl a odvolal se proti němu. Jeho odvolání však bylo zamítnuto. Pokud soud prokáže, že policista drogu pěstoval, u policie skončí. Důstojník pracuje u policie zhruba dvacet let a má pověst zkušeného policisty.
________________________________________________________________________

Informace policie Zlínského kraje
Zpravodajství ČTK 7.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj| autor: KOZ

ZLÍN 7. května (ČTK) - Zlínští policisté stíhají osmnáctiletého řidiče bez řidičského průkazu, který při havárii počátkem května vážně zranil devatenáctiletého spolujezdce. Je podezřelý z ublížení na zdraví z nedbalosti. Vůz neměl poznávací značky a mladík měl v krvi 1,33 promile alkoholu. Za volantem ho policisté přistihli už v dubnu. Tehdy přiznal, že před jízdou pil slivovici, pivo a vykouřil čtyři dýmky marihuany. Hrozí mu až rok vězení.
________________________________________________________________________

Hulit, či nehulit?
Týden 12.5.2003| rubrika: Lidé & showbyznys| strana: 97| autor: -rvz-

Shakespearovskou parafrází v titulku otevřel zprávu americký list Star Tribune. Referuje o slavném básníkovi a dramatikovi, přesněji řečeno o tom, že Shakespeare pro inspiraci zřejmě kouřil marihuanu. Tvrdí to jihoafrický antropolog Francis Thackeray. Tezi už publikoval v jednom vědeckém časopise a teď ji zopakoval při přednášce na Minnesotské univerzitě, odkud noviny čerpaly informace. Původním tématem jeho vystoupení ovšem byli afričtí předchůdci člověka. Nejprve si prý Thackeray začal všímat podezřelých narážek v textech: například v sonetu číslo 76 najde čtenář slovo "weed", což je obdoba českého výrazu "tráva". V sonetu číslo 27 Shakespeare zase píše, že jeho "mozek vře a nezná spočinutí"; za to může právě marihuana, míní vědec. Bádání však vedl ještě dál, až na parcelu Shakespearova domu ve Stratfordu; tam bylo totiž nalezeno několik hliněných dýmek. Antropolog dále dokládá, že konopí se v té době v Anglii běžně pěstovalo, sám Shakespeare psal díla na konopný papír. Je to ovšem smělá teorie. Slovo weed, jež se v uvedeném významu používá od dob hippies, znamenalo v renesanční angličtině oblečení a stopy marihuany se nemohou po staletí dochovat. Nejen proto se experti zkoumající odkaz slavného alžbětince ohradili se slovy, že Thackeray chce umenšit Shakespearova génia. "Jen v Británii užívá marihuanu osm milionů lidí. A kolik z nich by bylo schopno napsat něco srovnatelného s jeho sonety?" prohlásil například profesor Stanley Wells.
________________________________________________________________________

Kanada hodlá proti lehkým drogám bojovat mírnějšími tresty
Zpravodajství ČTK 10.5.2003, rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN| autor: ZDP

OTTAWA 10. května (ČTK) - Může to znít kontraproduktivně, ale kanadský ministr spravedlnosti Martin Cauchon věří, že dekriminalizace vlastnictví malého množství marihuany její spotřebu sníží. V rozhovoru pro agenturu Reuters Cauchon řekl, že tresty jsou v současnosti ukládány zřídka a nerovnoměrně, a tak mírnější, ale důrazně prosazované postihy by byly mnohem účinnějším odstrašujícím prostředkem.
"Systém se zhroutil, nefunguje. Musíme ho opravit a počínat si při tom realisticky," řekl Cauchon. "Je rok 2003 a my zjišťujeme, že stávající legislativa není účinná a počet uživatelů marihuany v Kanadě stále stoupá." Přes obavy, které vyslovila administrativa amerického prezidenta George Bushe, hodlá Kanada změnit systém postihů tak, aby uživatelé mohli dostat jen pokutu.
Vláda Spojených států varovala před možným zpřísněním kontrol na hranicích s Kanadou, pokud tam držení malého množství marihuany bude povoleno. Postoj Bushovy administrativy je založen na předpokladu, že kouření marihuany je branou k přechodu na tvrdší drogy.
Cauchon však zdůraznil, že marihuana i nadále zůstane nelegální drogou - postihovány budou případy držení většího množství drogy například u překupníků.
"Neděláme to proto, že bychom drogovou problematiku brali na lehkou váhu, ale abychom byli mnohem efektivnější. Naším záměrem je vyslat signál, že užívání drog je nezákonné a pro kanadskou společnost škodlivé," prohlásil Cauchon. Za problém označil nerovnoměrné trestání držení drog ve velkých městech a na venkově, kde jsou postihy přísnější. Podle něj kouří marihuanu denně 100.000 ze 30 milionů obyvatel Kanady.
zdp dk
________________________________________________________________________

Cestou Nizozemska se vydala i Belgie
Hospodářské noviny 12.5.2003| rubrika: z domova| strana: 3| autor: (mif)

Značnou toleranci vůči měkkým drogám už v EU nereprezentuje jen Nizozemsko, ale od loňska i Belgie. Držení menšího množství marihuany nebude od 1. července 2003 trestné ani ve Velké Británii. Nizozemsko povolilo prodej marihuany, hašiše a výtažků z hub v šedesátých letech minulého století. Vláda vydala licence na coffee shopy, kde je možné koupit 5 gramů marihuany, nebo si vykouřit cigaretu přímo na místě. Nyní je v zemi asi tisíc coffee shopů, třetina v Amsterodamu. V poslední době ovšem konzervativnější vláda coffee shopy utlumila u německých hranic, kde se rozmohla drogová turistika. "Vláda získala uvolněním prodeje nad měkkými drogami kontrolu. Nebylo nutné je shánět u dealera, který měl ve druhé kapse nebezpečnější tvrdé drogy," vysvětluje nizozemskou filosofii haagský sociolog Peter van den Staes. Ze stejného důvodu se pro částečnou legalizaci rozhodla belgická vláda. Vlastnictví pro osobní spotřebu není trestné od loňského ledna. "Belgie jednala z nutnosti. Lidé si dováželi marihuanu z Nizozemska desítky let a policie je nechávala na pokoji. Vláda legalizovala daný stav, ale nepovolila prodej měkkých drog. Typicky absurdní belgické řešení," míní český starousedlík v Bruselu, psycholog Jan Weger. Liberální vláda Guy Verhofstadta od nástupu v roce 1999 legalizovala marihuanu, euthanasii i prostituci.
________________________________________________________________________

Soud se začal zabývat případem prodeje 3000 tablet extáze
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

BRNO 9. května (ČTK) - Případem sedmičlenného gangu podezřelého z obchodů s taneční drogou extáze se dnes začal zabývat brněnský městský soud. Sedm mladých lidí ve věku od 19 do 25 let čelí podezření, že loni v listopadu zorganizovali prodej téměř 3000 tablet extáze za 350.000 korun. Protože jim byla policie na stopě, drogy koupil kriminalista v přestrojení. Obžalovaným hrozí za nedovolenou výrobu a držení drog až deset let vězení.
"Případ odhalila Národní protidrogová centrála, takže očekávám, že při dokazování nebudou sebemenší problémy. My se hlavně opíráme o policejní odposlechy obžalovaných, které celý obchod velmi dobře mapují," řekl ČTK státní zástupce Jan Sladký.
Ze spisu vyplývá, že policejní agent se loni v říjnu seznámil Martinem Grossem. Kriminalista v přestrojení chtěl sehnat extázi. Nejprve si ale jako vzorek koupil pouze 30 tablet za 4000 korun. Pak ale požádal o další drogy, chtěl celkem 5000 tablet.
Do shánění drog se zapojili Grossovi známí a také jejich přátelé. To je důvod, proč se dnes někteří obžalovaní u soudu viděli poprvé. Nakonec se Elišce Kocourkové podařilo sehnat extázi v Praze a s dalším komplicem ji vezla k prodeji do Brna.
Extázi koupil policejní agent od obžalovaných v garážích hypermarketu Carrefour v brněnské Vídeňské ulici. Při předávání drog byla zadržena část a krátce poté i zbytek z podezřelých.
Část obžalovaných odmítla vypovídat a někteří se k obchodu s drogami přiznávají jen částečně. "Přesto lze říci, že se jejich postoje mění. Je vidět, že svoji vinu více doznávají. Mluvit začínají díky policejním odposlechům," dodal Sladký.
Vladimír Klepáč kš
________________________________________________________________________

Král studentů chce pro své poddané legalizovat marihuanu
Zpravodajství ČTK 7.5.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Ostravský kraj| autor: MTK

(ČTK vydává k této zprávě foto)
OSTRAVA 7. května (ČTK) - Po znovuobnovení monarchie dnes možná ve skrytu duše zatoužily desítky ostravských studentů, kteří přišli oslavit svůj tradiční svátek majáles. Nově zvolený král, herec Michal Čapka, měl totiž pro své poddané připraveno jedno vskutku netradiční poselství. "Mám pro vás jedno přání, které bych si i sám přál, aby ta marihuana konečně byla legální," zvolal král za nadšeného jásotu rozvášněných studentů.
Nový studentský vůdce hraje v současné době v Komorní scéně Aréna, která je nejmenší profesionální divadelní scénou v Ostravě. Hned po svém zvolení se král podivoval nad svou vlastní korunovací. "Připadá mi to komické, že králem majálesu, tedy králem studentů, je člověk, který se nedostal ani na vysokou školu. Určitě mě to překvapilo," řekl Čapka, který věří, že jeho poddaní dopadnou u zkoušek podstatně lépe a školu úspěšně ukončí.
Nový mladičký král se ovšem projevil jako velmi nezkušený panovník. I když mu to s korunou a žezlem velmi slušelo, neměl ani tušení o svých královských povinnostech. "Povinnosti mi ještě nebyly sděleny. Teď se děsím, že někdo přijde a já budu muset něco dělat. A já nic dělat nebudu, já nikdy nic moc nedělám," vyřešil rozhodně situaci nový vladař.
Studenty čeká až do pozdních nočních hodin bujará zábava plná hudebních vystoupení a divadelních ukázek.
Martina Kubíčková dr
________________________________________________________________________

Řekl bych něco o drogách, ale nestihnu to
Mladá fronta DNES 10.5.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: JAN KUBITA, JANA MACHÁLKOVÁ

V létě se v Česku rozjede ojedinělá kampaň, která má odradit lidi od konzumace drog

Praha - Mladý muž leží v bezvědomí na záchodcích. Předávkoval se drogou. Obraz doplňuje text: "Rád bych vám řekl něco o drogách, ale už to nestihnu." Jiný mladý muž stojí v zamřížované vězeňské cele. "Rád bych vám něco řekl o drogách, ale snad za několik let." Na schodišti sedí zdeptaná mladá žena. Je HIV pozitivní a říká: "Ráda bych vám řekla něco o drogách, ale nevím, jestli to stihnu." V létě se v Česku rozjede poměrně ojedinělá kampaň, která by měla odrazovat hlavně mladé lidi od konzumace drog. Většina českých kin by měla už v průběhu května uvádět před projekcí filmů krátké klipy, jejichž děj spojuje právě nejistá budoucnost. Počítá se i s billboardy a novinovou reklamou. Za akcí stojí známá protidrogová nadace Drop-in. Náklady na kampaň by neměly přesáhnout půl milionu korun, což je ve srovnání s podobnými projekty malá částka. Především proto, že se kreativní firmy, které klipy vyrobily, zřekly honoráře. "S tím nápadem za námi přišli lidé z agentury Mašina, udělali to všechno zadarmo. Jde o primárně preventivní kampaň. Jejím cílem není přinést peníze na léčbu do Drop-inu, ale pouze působit na diváky v kinech nebo na čtenáře," řekl včera Jiří Pressl z Drop-in. "Pokusili jsme se ukázat opravdovou tvář drog se všemi důsledky jejich užívání, k nimž patří vážná onemocnění, kriminalita a smrt," uvedl pro časopis Strategie Jan Faflík z agentury Mašina. Odborníci se shodují v tom, že podobné kampaně bývají úspěšné, i když nelze jejich úspěch změřit. "Je to jistě chvályhodné, takovéhle kampaně většinou fungují," řekla zástupkyně šéfredaktora Strategie Jelena Hanková. V Česku se podobná kampaň objevila například v roce 1994. Nesla název "Víš, s kým spíš" a varovala proti nákaze virem HIV. Šlo o asi 400 billboardů po celé zemi a o televizní spoty. Česko má dnes nejvíce zájemců o drogy ze všech zemí, které usilují o vstup do EU. Asi milion Čechů už vyzkoušelo některou ze zakázaných drog. Průzkumy také ukazují, že s drogou začínají lidé ve stále nižším věku. Roste i počet těch, kteří se octnou ve vězení, protože u sebe drogu přechovávali.

BOJ PROTI DROGÁM.
"Rád bych vám řekl něco o drogách, ale už to nestihnu." Tyto záběry s varovným textem tvoří reklamní šoty, které budou lidi odrazovat od konzumace drog po celé léto ve většině kin. Zřejmě se objeví také v novinách a časopisech.
________________________________________________________________________

Zákony sídliště
Lidové noviny 10.5.2003| rubrika: Orientace| strana: 16| autor: JAN KAPOUN

V českém překladu vyšel zatím předposlední román Irvina Welshe

Příběh o dospívání edinburské mládeže ze sociálně nižších vrstev označila britská kritika za "nejcelistvější a nejhlubší dílo, jež Welsh dosud napsal". Titul Lepidlo může na první pohled čtenáře zmást. Je metaforou kamarádství, jež od dětských let pojí či spíše k sobě "lepí" životní osudy hlavních postav. Jde však opět o nemilosrdnou knihu, která se nese v duchu autorova románového debutu Trainspotting, známého i z úspěšného filmového zpracování.

Když se nedávno britský prozaik Irvine Welsh (narozený roku 1961) zúčastnil třináctého pražského Festivalu spisovatelů, byl zde nejsledovanější celebritou a jeho fotografie a rozhovory s ním se objevily v řadě českých periodik. Ne že by to pro něj bylo novinkou. Patří k hrstce autorů, jimž se podařilo stát se literární hvězdou první velikosti hned po vydání první knihy. V již zmíněném Trainspottingu vyjádřil pocity velké části své generace. Čtenáři i převážná část kritiky se shodli, že málokdo dokázal popsat život komunity narkomanů a mladistvých výtržníků s takovou ostrostí a syrovostí jako právě Welsh. Ten se navíc netajil tím, že si na vlastní kůži prošel obdobím, kdy pro něj byla injekční stříkačka s heroinem nezbytnou životní potřebou. Vedle nepřikrášleného ponoru do nitra rozervaných adolescentů na okraji společnosti vynikal jeho románový debut ještě jedním nepřehlédnutelným znakem. Byl napsán živým hovorovým jazykem, tak jak se mezi lidmi, o nichž vypráví, skutečně mluví, tedy skotským pouličním dialektem se záplavou vulgarismů a narkomanské hantýrky. Obdobný styl, i když ve spojení s propracovanější kompozicí, najdeme i v rozsáhlém románu Lepidlo, v němž Welsh nepochybně zpracoval prožitky a podněty z vlastního dospívání.

Čtyři kamarádi
Na rozdíl od svého debutu zde autor sleduje osudy postav v podstatně delším časovém období. Jde o příběh čtyř kamarádů, Terryho, Billyho, Carla a Gallyho, kteří vyrůstají na sídlišti poblíž edinburské čtvrti Leithu. Rodiče, vesměs dělníci, se sem začátkem 70. let nastěhovali s určitým pocitem zadostiučinění a pýchy, avšak jejich potomci se snaží z depresivního prostředí s větším či menším úspěchem uniknout. Každý z nich je jiný, a jak dospívají, rozdíly mezi nimi se ještě prohlubují. Přesto je i po letech k sobě stále cosi poutá. Snad nostalgie dětských let, kdy se sdružili do tlupy, aby se v darwinovském boji o přežití ubránili hrubším vrstevníkům, které se zároveň snažili napodobit a předstihnout. Snad nepsané zákony pospolitosti, převzaté zčásti od otců a prověřené nesnesitelnou krutostí života: nikdy neprásknout kámoše, nikdy neuhodit holku, vzájemně si pomáhat v nesnázích. Život je samozřejmě složitější, než aby se dal spoutat několika zásadami. Hospody, drogy, vlajky a šály fotbalových klubů postupně vytlačují prozaičtější starosti, jako je nezaměstnanost a rozpady prvních manželských svazků, k čemuž se připojuje i proměna životního stylu celé společnosti. Autor tyto společenské změny, charakterizující 90. léta 20. století, naznačuje, když popisuje situaci matek dvou hlavních postav: Svět teď oplýval více povrchním bohatstvím než ten, v němž vyrostly. Přesto se z něj ale něco vytratilo. Připadal jim krutější, tvrdší, jakoby zbavený všech hodnot. Ještě horší bylo, že se mladí lidé očividně přes vrozenou slušnost museli začít chovat podle nových pravidel, která skýtala velký prostor pro vychytralost a podvody. Zatímco dva z party čtyř kámošů mají vůli a štěstí se opravdu jakž takž vymanit z prostředí svého dětství, z oné "sídlišťácké mentality", jak o ní s ironií hovoří, osud zbylých dvou je opačný. Billy projde úspěšnou sportovní kariérou a stane se majitelem prosperujícího baru, Carl slaví úspěch jako populární DJ. Naproti tomu Terry, jemuž žádná dívka nikdy neodolala, se rozkládá v bohapustém příživnickém životě obtloustlého povaleče a příležitostného zlodějíčka. A věčný smolař Gally, nejmladší z nich, který se už kvůli prvnímu průšvihu nedopatřením ocitl v polepšovně, končí po nezáviděníhodných peripetiích na heroinu, což se mu stává osudným.

Hlasy ulice
Moralita? Tohle slovo se k Lepidlu ani trochu nehodí, ale není úplně od věci. Autor, stejně jako ve svých předchozích knihách, dokázal zdařile vystihnout realitu života těch "méně šťastných" v dravé soutěži kapitalistického tržního soukolí, těch, kteří z nejrůznějších důvodů nemají sílu odolat tomu nejničivějšímu a nejzoufalejšímu, co jim společnost nabízí. Welsh - jak je u něj ostatně zvykem - si rozhodně nebere servítky. Nespokojuje se s pouhými náznaky a nijak "necenzuruje" hlasy svých postav. Díky této přímosti a odvaze napsat věci, které mnozí opatrnější autoři často obcházejí nebo vytečkovávají, má román patřičný švih, ačkoliv je nasnadě, že ne pro každého může být taková otevřenost stravitelná. Jo, všichni chceme urvat pořádnej kus koláče a pochutnat si na něm, uvažuje Terry, všichni chceme prachy, tu srandu, ten zasranej život. A proč do prdele ne? Je to koření života. Neobyčejně výstižné jsou obrazy alkoholických tahů, rvaček či výtržností na fotbalových stadionech. Atmosféru dunící technoparty vnímanou skrz opojení ze speedu či taneční drogy extáze střídají scény divokého sexu, podané s pornografickou obnažeností a vulgaritou, jež jsou pro Welshe charakteristické. Autentičnost knihy posiluje již zmíněný styl. Stejně jako v Trainspottingu střídá autor pohled vševědoucího vypravěče s kapitolami, v nichž se odvíjejí výpovědi čtveřice postav v první osobě a přítomném čase, ale celkové vyznění je o dost méně rozmazané. Právě tato strategie mu umožňuje docílit efektu rockové či spíše punkové bezprostřednosti. Odkazy na všudypřítomnou rockovou a punkovou muziku a na techno se ostatně prolínají svižným rytmem vyprávění. V poslední třetině příběh přesto poněkud ztrácí tah. Rovněž závěrečné setkání přátel za asistence americké hvězdy pop music se zdá poněkud přitažené za vlasy, zejména ve spojení s líčením pocitů viny vůči zesnulému kamarádovi. To však naštěstí nijak výrazně neoslabuje sílu tohoto románu, který není postaven na vybroušeném stylu, formálních hříčkách či důmyslné kompozici, ale na vhledu do jedinečných životních prožitků.

Anatomie chuligánství
Z tohoto důvodu lze Lepidlo označit i za jakousi živou románovou sociologickou studii. A vysvítá-li zároveň přece jen tu a tam morální podtext, nenechme se mýlit. Autor nemíří obviňujícím prstem na některé rysy nespoutaného životního stylu hlavních protagonistů. Naopak. Má daleko k jakémukoli plochému odsuzování, neboť na vlastní kůži poznal, odkud řada bolestí současné společnosti pramení. Thatcherčiny zasraný děti, poznamená na jednom místě Carlův otec a později řekne: Blbý kluci se předvádějí před kamarádama. Nechtěji nikomu ubližovat. Ze všech udělali hotový zrůdy, jenom aby odvedli lidem pozornost od toho, co tahle vláda dělá už celou věčnost, a to je skutečný chuligánství. Chuligánství ve zdravotnictví, chuligánství ve vzdělání... Welsh svůj postoj ostatně formuloval i při svém pražském pobytu, když v krátkém rozhovoru pro časopis Reflex osvětlil, co míní tím, že žijeme v postdemokracii: Je to demokracie za všechny prachy. Peníze určují postavení, určují, na jakém stupínku budete stát, určují, jaká práva a svobody budete mít. Není to demokracie založená na hodnotě jedince, ale obyčejný kastovní systém podle výše příjmu. Nejen kvůli této přímočarosti si jeho knihy zasluhují pozornost. Jsou totiž zároveň nabity vypravěčskou energií, za niž by se nemusel stydět ani Émile Zola, Louis Céline či William S. Burroughs. Proto je potěšitelné, že nyní máme v překladech k dispozici takřka celé literární dílo Irvina Welshe. Jeho schopnost nezavírat oči před problémy a nejdrsnější realitou dneška je v každém případě cenná. A třebaže tento prozaik mnohé úmyslně dráždí a šokuje, jeho příznivce Lepidlo rozhodně nezklame. Nadto se mohou těšit na Welshův poslední román, nazvaný Porno, který ve Velké Británii vyšel v minulém roce a v němž autor rozvíjí další osudy postav z Trainspottingu.

KNIHA TÝDNE

Irvine Welsh LEPIDLO

Od punku k technu...
...od speedu k extázi

Přeložila Eva Poskočilová. Vydalo nakladatelství BB art Praha 2003, 455 stran.
________________________________________________________________________

Vařil perník
Právo 12.5.2003| rubrika: Ústecký kraj| strana: 12| autor: (rup)

DĚČÍN - Z výroby, držení a prodeje drog obvinili děčínští kriminalisté 33letého místního muže. Od listopadu loňského roku vyráběl v bytě své přítelkyně pervitin a na různých místech Děčína drogu minimálně desetkrát předal dalším lidem. Laboratorní zařízení k výrobě drogy zajistili policisté při domovní prohlídce v bytě přítelkyně obviněného muže, jenž je vyšetřován na svobodě a hrozí mu až pětileté vězení.
________________________________________________________________________

V Saúdské Arábii popraven Afghánec za pašování drog
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Blízký východ| autor: HIT

RIJÁD 9. května (ČTK) - V Saúdské Arábii byl dnes veřejně sťat Afghánec, který byl usvědčen z obchodu s drogami. Oznámila to agentura AP.Podle sdělení saúdskoarabského ministerstva vnitra se Sultán Chán Usmán pokoušel do Saúdské Arábie propašovat neupřesněné množství hašiše.
Dnešní poprava je v tomto království letos již sedmá.
V loňském roce bylo v Saúdské Arábii sťato 49 osob včetně dvou žen. O rok dříve to bylo 81 lidí. Nemálo z popravených bývají cizinci, většinou odsouzení k nejvyššímu trestu za drogové delikty. Velká část z nich pochází z blízkovýchodních zemí.
V Saúdské Arábii platí zákon založený na striktním výkladu islámu, který ukládá trest smrti za vraždu, znásilnění, odpadlictví od víry, obchod s drogami a ozbrojenou loupež.
Poprava se provádí stětím mečem na veřejnosti.
hit hej
________________________________________________________________________

Násilnosti v Riu si za jediný den vyžádaly 13 životů
Zpravodajství ČTK 10.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: ZDP

RIO DE JANEIRO 10. května (ČTK) - Třináct mrtvých - to je výsledek přestřelek mezi drogovými gangy a policií, které si v pátek vzájemně vyřizovaly účty v brazilském Rio de Janeiru. Počet obětí tak podle agentury Reuters dosahuje rekordní úrovně.
Jeden hlídkující policista zemřel při otevřené palbě, kterou na něj spustila projíždějící kolona překupníků drog. Další dva policisté zemřeli rovněž při přestřelkách.
V reakci na oběti z řad policistů úřady podnikly zátah na členy podezřelého gangu v jednom z chudinských slumů, který podle mluvčího ministerstva vnitra Renata Homema skončil střelbou. Při ní bylo v jediném domě zabito osm lidí. Dva drogoví překupníci byli zabiti při dalších střetech s policií.
Násilí Rio zasáhlo jen několik dní poté, co ministr vnitra prohlásil, že zločin se v Riu "vymknul kontrole". Kriminalisté tvrdí, že horší vlnu násilí Rio nepamatuje od vpádu francouzských pirátů do města v 18. století. Drogové gangy přitom podle nich stále častěji terorizují vládní úřady a prosté obyvatelstvo.
"Myslím, že počet vražd v Riu nikdy nebyl vyšší a zdá se, že jich stále přibývá," říká odborník na kriminalistiku Inacio Cano z riodejaneirské univerzity. Statistiky pro tento rok nejsou k dispozici, ale 60 vražd na 100.000 obyvatel Ria v posledních několika letech Rio podle znalců řadí mezi nejnebezpečnější města na světě spolu s kolumbijským Cali nebo jihoafrickým Johannesburgem.
Na počátku týdne byla policie nucena uzavřít tři hlavní přístupové cesty do města, včetně dálnice k mezinárodnímu letišti, obklopené slumy, v nichž se odehrávají těžké přestřelky.
Před dvěma měsíci byli do Ria vyslána armáda, aby před násilím uchránila světoznámý karneval. Gangsteři s oblibou zapalují autobusy a podnikají noční útoky na hotely, turistická místa a školní zařízení. Situace se opět zhoršila poté, co vojáci město opustili.
________________________________________________________________________

Pěstování opia v roce 2002 v Kolumbii kleslo o čtvrtinu
Zpravodajství ČTK 10.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: ZDP

WASHINGTON 10. května (ČTK) - O celou čtvrtinu se v roce 2002 podařilo v Kolumbii snížit množství vlčího máku, pěstovaného pro výrobu heroinu a boj proti drogám je tudíž úspěšný. Uvádí se to ve zprávě Bílého domu o obchodu s narkotiky, ze které cituje agentura Reuters.
Podle amerického úřadu pro potírání obchodu s drogami byl v roce 2002 vlčí mák v Kolumbii pěstován na 4900 hektarech obdělávané půdy, zatímco v roce 2001 to bylo na 6540 hektarech. "Kolumbijský prezident Álvaro Uribe dosáhl významného úspěchu v potírání nezákonného obchodu s drogami," prohlásil ředitel úřadu John Walters. "Omezení produkce drog v Kolumbii bude znamenat méně drog v ulicích amerických měst."
Za stejné období se v jihoamerickém státě údajně podařilo o 15 procent potlačit pěstování koky, která je zde nejrozšířenější drogovou rostlinou.
Bílý dům rovněž oznámil, že pěstování máku, a tím i "potenciální produkce", kleslo v meziročním srovnání o 40 procent v Mexiku. "Celkem vzato zaznamenává naše komplexní strategie boje proti narkotikům významné úspěchy," píše se v drogové zprávě.
Pěstování vlčího máku přitom od roku 1998 do roku 2001 zintenzívnilo o 62 procent. Proti této rostlině se bojuje hůře, protože se pěstuje ve výše položených, hornatých oblastech. Prezident Uribe se pustil do mohutné, Spojenými státy podporované, postřikové kampaně, která má likvidovat úrodu plodin, z nichž třem hlavním gerilovým skupinám v Kolumbii plynou finance.
Postřiky byly loni aplikovány na zhruba 3300 hektarech půdy.
zdp dkzdp dk
________________________________________________________________________

Obaly na mobily s vůní marihuany vyvolaly poprask v Austrálii
Zpravodajství ČTK 9.5.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Asie, Austrálie| autor: JB

SYDNEY 9. května (ČTK) - Obaly na mobilní telefony s vůní marihuany musely být staženy z veletrhu informačních technologií v Sydney, neboť jejich přítomnost vzbudila nevoli tamních politiků, informuje internetový server BBC.
Organizátoři veletrhu CeBIT tak reagovali na slova premiéra státu Nový Jižní Wales Boba Carra, který prohlásil, že: "cokoliv, co normalizuje drogy pozměňující vědomí, jako je marihuana, a propaguje je mezi mladými lidmi, je politováníhodné."
Roberta Punche, vlastníka společnosti Corporate Phone Covers, která obaly vyrábí, komentář Boba Carra značně překvapil a zhodnotil jej jako "velmi přehnaný". Trvá na tom, že tyto obaly jsou jenom další inovací a že by nepodporovaly mladé lidi ve zkoušení marihuany: "Používáte-li obal s čokoládovou vůní, taky si hned neběžíte do obchodu zakoupit velkou čokoládu," sdělil Punch agentuře Reuters.
Nové obaly podle něj obsahují vysoce kvalitní marihuanový kouř, napuštěný do jejich tkaniny. Byly součástí řady obalů na mobilní telefony, prodávaných na veletrhu - včetně verzí s jahodovou, čokoládovou a třešňovou vůní. V Austrálii, kam je Punch začal před třemi měsíci dovážet z Číny, se dosud prodalo přibližně 1500 "marihuanových" kusů.
jb dr
________________________________________________________________________

I pokuty budou v EU "bez hranic"
Mladá fronta DNES 10.5.2003| rubrika: Ze světa| strana: 10| autor: MICHAL MOCEK

Brusel (Od našeho zpravodaje) Pro silniční hříšníky končí už i na cizích cestách "sladké časy". Blesknutí skryté kamery či vzteklý pohled místního řidiče už pro ně nebude koncem potíží, nýbrž jejich začátkem. Je to smůla, ale je to tak - Evropská unie se rozhodla, že začne uznávat určitá rozhodnutí národních soudů na celém svém území. Uznávání verdiktů o pokutách za obchod s drogami nebo s lidmi nemusí asi nikoho z nás příliš znepokojovat. Sotvakdo z běžných lidí se zabývá tímto druhem "podnikání". Ani krádeže aut jistě nejsou obvyklou zábavou českých či jiných poutníků po unii. Ale co taková nadměrná rychlost, zejména na prázdné dálnici? To už přece ani není hřích, že? Jenže pokud spěchajícího řidiče zachytí skrytá kamera či policejní radar, může se i toto stíhat po celé Evropě. Jednoduše řečeno, přejetí hranice už nebude znamenat začátek dopravní beztrestnosti. Někteří si budou muset těžce zvykat. Zejména Němci, známí milovníci rychlejší jízdy, kteří si na omezování rychlosti, zejména na dálnicích, nijak nepotrpí. Ale i oni se musí přizpůsobit. "Pro občany a občanky to (rozhodnutí EU) prostě znamená: pokud se zdržuji v jiné zemi, musím respektovat tamní zákony. A když to neudělám, budu pohnán k odpovědnosti," prohlásila německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypries.

Přestupek ve Finsku si Němec odpyká doma
Napříště má proto stačit, když z Finska nebo Řecka přijde jednotný formulář s rozhodnutím tamního soudu, a domácí úřady se musí začít snažit. Nikdo už nebude zkoumat, zda je uložená pokuta přiměřená a rozhodnutí správné - bude se věřit tomu, co rozhodl jiný unijní soud. "Bude to znamenat to, že řidiči nákladních aut z jiných částí EU, kteří překračují povolenou rychlost nebo jinak porušují zákony na našich cestách, budou nuceni platit uložené pokuty," zdůraznil tajemník britského ministerstva vnitra Lord Filkin. Naštěstí tu platí určitá hranice: úřady jsou povinny vybírat pokuty, uložené v cizině, až od sedmdesáti eur výše. Takže neplacení parkovného či chybné parkování nemusí českému turistovi hned přinést finanční újmu - pokud však dotyčný už při návratu k autu nezjistí, že mu tam kdosi nasadil "botičku". Piráti cizích cest mají navíc ještě čas, aby "šli do sebe". Nařízení se teprve chystá a letos ještě platit nebude. Jak uvedl rakouský ministr dopravy Ernst Strasser, "pro tuto dovolenou to ještě není relevantní". Ale pro příští to už možná relevantní bude - i pro české řidiče. Po vstupu České republiky do Evropské unie budou totiž muset pokuty ze Španělska či z Itálie vybírat i české úřady. A pokud je postižený odmítne zaplatit, může se dočkat i vězení. A nepůjde jen o nepřiměřené rychlosti. Také opilství, krádeže aut, podvody, poškozování věcí nebo drobné krádeže budou postižitelné po celé Evropě - finančně, ale i jinak. "Proč by měl mít někdo možnost utéci po krádeži nebo po nějakém chuligánství," komentoval to Lord Filkin.

Na pokutách nejvíce vydělají státní pokladny
Nejde však jen o zákon, ale také o státní pokladny - na nemožnosti vybrat pokuty od cizinců prý ročně ztrácejí miliony eur. Na unijním seznamu je celkem 39 deliktů, u nichž se budou soudní rozhodnutí jedné země uznávat po celé unii. Platí jen, že musí jít o věci, které jsou trestné ve všech zemích EU takže třeba české nebo německé úřady nebudou muset vybírat pokutu za přerušení těhotenství, které si někdo nechal udělat v Portugalsku, kde to úřady stíhají.
________________________________________________________________________

Výlety z ústavu si krátil mladík sexem a drogou
Listy Prachaticka 9.5.2003| strana: 17| autor: MIROSLAV FUCHS

Volary - Dvou trestných skutků se v krátké době dopustil místní mladík. Ačkoliv byl v obou případech vyšetřován policií, ta musela nakonec obě věci odložit. Důvod? Věk pachatele, kterému je teprve čtrnáct let. Přesto se jednalo o závažnou trestnou činnost. Podle informace tiskové mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Prachaticích Dagmar Mrázové se jednalo o trestné činy šíření toxikomanie a pohlavního zneužívání. Mladík si tak zjevně krátil volný čas při svém nepovoleném výletu z Výchovného ústavu pro děti a mládež v Šindlově Dvoře na Českobudějovicku. "V případě šíření toxikomanie svedl v polovině února dva stejně staré chlapce k čichání toluenu. K tomu mělo dojít s dobrovolným souhlasem obou mladíků ve sklepě domu, kde nezletilec bydlí," uvedla Mrázová. Také případ pohlavního zneužívání, kterého se dopustil na stejně staré dívce od září loňského roku do konce letošního dubna několikrát na různých místech ve Volarech při útěcích ze Šindlova Dvora, zůstane s ohledem na věk pachatele nepotrestán.
________________________________________________________________________

Osvobozovací variace
Mladá fronta DNES 10.5.2003| rubrika: Víkend| strana: 11| autor: PAVEL LANDOVSKÝ

OČIMA PAVLA LANDOVSKÉHO
Když v Čechovově Višňovém sadu okřikují stoletého sluhu Fürse slovy: "Co si to tam mumláš, Fürsi?", odpoví s tajemnou nostalgií zcela nesouvisle: "Před neštěstím to bylo zrovna tak, sova houkala a čajník pískal a pískal." "A před jakým neštěstím, Fürsi?" "No přece když zrušili nevolnictví. Pamatuji, že všichni měli radost, ale z čeho, nikdo nevěděl." V závěru hry zapomenou majitelé dači osvobozeného, stoletého nevolníka Fürse v baráku za dveřmi zatlučenými prkny, a on se se slovy: "Žiju dlouho, natáhnu brka, žádná síla už ve mně není," osvobodil od života pozemského. Od mého posledního fejetonu uplynula časomíra irácké války v Zálivu i s osvobozením, všichni to viděli v přímém přenosu, ale mě, šťourala, už zase zajímá, kdo bude poroben a kdo zase osvobozen, než budou nad Eufratem a Tigridem slavit padesáté osmé výročí osvobození, jakožto i my slavíme dnes. A nevíme už ani pořádně od čeho, když jsem slyšel nedávno na Vinohradech u kostela sv. Ludmily: "Nic než národ, Sieg heil, nic než národ, Sieg heil," tedy dvojjazyčný nonsens; non plus ultra. O kus dál tomu všemu nasazoval korunu pisatel sloganu křídou na obrubník: "Osvoboďte nás od závislosti na tvrdých drogách - povolte pěstovat marihuanu." Takže běžné osvobozování přenechám přímým účastníkům. Už o tom byl natočen docela hezký český film s názvem: A hrdinové mlčí. Zajímá mě spíš už to osvobozování od drog, lihu a tabákového kouře. Za prince Norodoma Sihanuka mě zavál osud do Kambodže do přístavu Sihanuk Vil. Točili jsme tam nějaký film a šli jsme omrknout místní centrum zábavy. Bylo tam všechno pod jednou střechou, od gay klubu přes kulečníkovou a šachovou hernu až po opiová a hašišová doupata. Tam jsem pochopil, naštěstí už ve třiceti letech, že v zemi, kde v sousedním Thajsku dávají za dealerství padesátiletý flastr natvrdo nebo trest smrti, mají s drogami svoje zkušenosti, které jsou na hony vzdáleny od našich laskavých protidrogových center s moderním přesvědčováním, odvykačkami, metadonem a psychologickými konzultacemi. Při očumování jsem si ve zvýšeném přízemí všiml dveří, do kterých právě vlekl bíle oděný personál bezvládného zdrogovance. V místnosti za dveřmi nebyla podlaha, ale napnutá síť, jakou mají pod sebou provazochodci. A v ní už se zmítalo ve slastném opojení pět šest těl obojího pohlaví. Strážci šetrně nového omámence spustili do sítě tak, aby si neublížil, ten se skulil k ostatním do prohlubně sítě a začal se s nimi slastně zmítat. Zřízenec vzal ze zdi smotanou hadici, ostříkal proudem vody klubko šťastlivců, aby z nich do žlábků v přízemí pod sítí odkapaly zvratky a tělní tekutiny, a šli hledat dalšího adepta, aby si neublížil pádem na hranu stolu či židle. Ráno síť spustili a ti, co byli živí, se za nádherného ranního vřeštění mořských ptáků - bylo to totiž na plážích Bengálského zálivu - odpotáceli na kraj džungle, aby tam dosnili barevnou iluzi života. Ale ty, kteří si dali "zlatou střelu", vyrovnali zřízenci na betonový dvorek a sebrala si je jakási pohřební služba a odvezla je do márnice k další identifikaci. Mají tam s tím svoje letitější zkušenosti než u nás a holt vědí, jak na to. Ale to bylo ještě před doktorem Pol Potem, který se nedlouho poté vrátil z francouzského exilu a osvobodil s Rudými Khmery tři miliony Kambodžanů totálně. Od dobrého i zlého tím, že je pobil a nechal naházet na jednu hromadu "vinnej nevinnej - berte to popořadě".
________________________________________________________________________

Enge se letos do formule 3000 nevrátí
Zpravodajství ČTK 11.5.2003| rubrika ČTK: sce spo| autor: ALF

PRAHA 11. května (ČTK) - Tomáš Enge se v letošní sezoně nevrátí do seriálu formule 3000, v němž loni dodatečně přišel o vítězství vinou pozitivního dopingového testu na marihuanu. Jeho manažer Antonín Charouz odmítl nabídku, aby český jezdec nahradil v květnových závodech v Rakousku a Monaku ve stáji Red Bull zraněného Rakušana Patricka Friesachera.
"Šlo jen o dva závody a my momentálně pracujeme na nabídkách v jiných závodech, které jsou na delší dobu. Navíc by to byl určitý kanibalismus vůči našemu týmu, mohli bychom si vzájemně ubírat body," zdůvodnil Charouz rozhodnutí prostřednictvím své agentury BPA. Letos totiž v mezinárodním šampionátu FIA formule 3000 startuje v jeho stáji Jaroslav Janiš, jemuž patří průběžná šestá pozice.
Enge v seriálu závodil od roku 1998 až do loňska. První český pilot, který jel formuli 1, v současnosti střídá závody na okruzích FIA Grand Turismo s vytrvalostními starty. Chystá se také na víkendovou Rallye Český Krumlov.
alf ura
________________________________________________________________________

Peruánská policie zadržela téměř 200 kilogramů kokainu
Zpravodajství ČTK 10.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: ZDP

LIMA 9. května (ČTK) - Téměř 200 kilogramů kokainu vypátrala ve čtvrtek peruánská policie na letišti v Limě. Kokain v odhadované hodnotě 5 milionů dolarů (asi 125 milionů korun) byl ukrytý v hliněných trubkách a měl podle agentury AP putovat do Kanady.
Policie později zatkla asi třicetiletého Peruánce, který na letišti čekal na spoj do kanadského Toronta. Zásilku drog, kterou měl muž doručit, policie našla na základě anonymního telefonátu v čtyřmetrových hliněných tyčích v letištním překladišti společnosti All Business Export Import jako součást dodávky polních stanů.
Peru je druhý největší producent listů koky, které jsou surovinou pro výrobu kokainu.
zdp dk
________________________________________________________________________

Narkomani objevili Kalicor
Vysočina 9.5.2003| rubrika: Česká republika| strana: 11| autor: HANA ŠMÍDOVÁ

Praha - Nejen Solutan, Modafen, Disofrol a Nurofen, ale nově i Paralen plus a Kalicor - to jsou léky, které se těší značné popularitě mezi výrobci pervitinu, zejména samotnými narkomany. Začátkem loňského roku se ceny této drogy zvýšily kvůli nedostatku výchozí suroviny - efedrinu - na nelegálním trhu v zemi. Kilogram efedrinu na něm stojí mezi 120 tisíci a 200 tisíci korunami . "V tomto rozpětí se odráží zejména období tzv. výrobní odstávky v ICN a. s. Roztoky, kdy firma po dobu asi jednoho měsíce efedrin nevyrábí, a ztohoto důvodu je ho velký nedostatek. Na zvýšené ceně efedrinu měly značný vliv povodně, kdy byla výroba efedrinu úplně zastavena,"uvedli experti z Národní protidrogové ústředny. Česká republika patří mezi pět států na světě, ve kterých se vyrábí efedrin. Produkuje ho zhruba 150 tun ročně. Více než 90 procent produkce je určeno na vývoz, zejména do USA. Policejní protidrogoví specialisté s roztockým podnikem už řadu let spolupracují. "Výsledkem je řada vnitropodnikových opatření, která omezují možné ztráty efedrinu přímo z výrobního podniku nebo při jeho přepravě do zahraničí,"píše se ve zprávě protidrogové centrály. Přesto se na českém drogovém trhu projeví každý výpadek v produkci efedrinu. Kvůli jeho nedostatku na přelomu předloňského a loňského roku například stoupla produkce drogy zléčiv obsahujících efedrin. Ceny metamfetaminu na několik měsíců stouply z1 000 až na 1500 korun za gram, tedy na částku 100 korun za jednu dávku. Policisté loni v pervitinu distribuovaném v České republice zaznamenali látku piracetam, kterou obsahuje volně prodejný lék Kalicor. "Výrobci i dealeři ho zneužívají k ředění metamfetaminu s tím, že běžný uživatel to nerozpozná ani podle vzhledu, ani podle účinnosti drogy,"upozornili policisté.

Na počátku je efedrin
kilogram stojí od 120 tisíc do 200 tisíc korun
Česko patří mezi jeho pět výrobců na světě
v Česku se jej vyrobí 150 tun ročně
více než 90 procent produkce jde na export


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma