Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Čištění vzduchovacích kamenů - Klikni zde pro originální téma
blockhead
Zdravim kolegy,

rad bych se zeptal, jak cistite vzduchovaci kaminky v bublaku ?
Me se vzdycky strasne rychle zasere vodnim kamenem a nejspis zbytky hnojiv a pak malo bubla. Vzdy pri vymene vody drhnu povrch kamene kartacem, ale moc to nepomaha. Mam takovej placatej podlouhlej kamen, cca 10x4cm.
Nemate nejakej recept, jak na to, aniz bych musel ten kamen vyndavat z bublaku? Mam ho tam totiz prilepenej a nerad bych ho po kazdym cisteni lepil znova.
Erixon
Tak ho místo lepení přidělej přísavkou nebo alspoň závažím, v akvaristice mi radily taky rejžák.
mihall
pořídil jsem, si pořádně velky kámen na to aby držel na dnu a ničím jsem ho nelepil ani nepřidělával-vstoji v akvaristice jen okolo 30kč a i když byl zasraný hodně tak pořad fučel buibliny co to dalo...jinak,čistil jsem ho ryžakem jako erixon a šlo to dolu jak nic:)
dejaVuCV
Hi
Taky pouzivam dratenej kartac, ale uz se mi stalo, ze ten kamen mel vnejsi vrstvu jako zalisovanou (mensi dirky), a jak jsem ji ohobloval, tak se mi kamen rozpadl. Byl to takovej ten dlouhej modrej ;) . U jinejch typu jsem tenhle problem nemel.
Jinak prisavky - the best.
Bye, djV.
mihall
drátěný kartáč je podle mě drsný pokud myslíš ocelový...? jak ho nim čistíš tak ho zaroven i hobluješ...:)
dejaVuCV
2mihall: Jj, to bude ono ;) :-D
blockhead
dejaVuCV : jo tak to mam asi stejnej kamen jako ty. Mam ho pridelanej 2 gumovejma prisavkama z akvaristiky, ale ty moc dlouho ten kamen neudrzi tak jsou prilepeny vterinovym lepidlem ke dnu bublaku.

Zkusil bych nejakej jinej kamen, bohuzel mam smulu na akvaristiky kde maj vzdycky jen ty uplne nevhodny :(
xjackx
vidim to na to ze mate slaby vzduchovadla :-D ja mam ty dlouhy modry kameny 20cm a zadnej problem nemam ani ze by nedrzeli na dnu
jinak bych je asi necistil ale vymenil za novy
mamasita
zkusil sem pouzit peroxid 30% a kamen se mi rozpad resp. rozdlolil
saje01
- u pískovcovejch mi ten peroxid pomohl a kámen se nerozpadl
- u těch modrejch dlouhejch jsem peroxid nezkoušel, ale ty maj díry jako prase jen tak se jen tak nezanesou

zkusil bych ocet ten v konvici a ve zvlhčovači funguje
vam
zkuste modrou vzduchovací hadici v cenách od 120 - 300 za cca 0,5m v každé baumaxu a zverimexu mají. Super vzduchovací hadice co už dlouho nebyla čištěná a bublá a bublá hi:-)
weider
ja som porovnaval vyduchovaciu hadicu a tie vyduchovacie kamene a je to peknz roydiel. Tie hadice sice nehucia ale ani nedavaju vela vzduchu oproti kamenom. Pokial je silny vzduchovaci motor tak nevidim problem v cisteni. Tam sa kamen nedostane pokial ide motor 24h denne ako ma
pepik23
Namočte kameny na pár hodin do sava,jsou jak nové
blockhead
pepik23: no vidis, savo jsem nezkousel... zkousel jsem ocet, ktery by taky mohl rozpustit ty sracky, ale ten spis funguje na vodni kamen (kteryho uz se tam taky usadilo pozehnane)
2PP
Ja bych si dovolil taky neco poradit. Jestli rikas,ze mas kamen pridelanej, tak urcite ten kybl nebo nadobu nekdy cistis. Az budes mit ten kybl umytej, vem si nejakej prostredek co rozpousti vodni kamen(s tim mas problem),Cif nebo neco podobnyho. Ten vzduchovaci kamen tim polij a po chvilce zatop dno kyblu. Kaminek musi byt zatopenej taky. V nadobe mas ted silnejsi roztok toho cisticiho prostredku. Sezen si 20ml injekcni strikacku. Tu napojis na hadicku co vede od toho kamene a potom uz staci jen parkrat vysunout a zasunout (nasat-vysat)tu strikacku. Tenhle postup potom zopakujes pri proplachovani cistou vodou(vylejes Cif,napustis cistou vodu,nekolikrat nasajes a vysajes,ja pro jistotu napoustim cistou vodu dvakrat,zalezi na tom kolik tam toho cisticiho prostredku na zacatku vylejes). Jestli ten bordel nepusti, kup si novej sutr. S vodnim kamenem problem nemam. Kaminky proplachuju PRAVIDELNE Jarem pokazdy kdyz menim roztok a problem nemam. Nekdo tady upozornoval na to,ze bys mohl mit slaby vzduchovadlo. Neco na tom mozna je, zejo? Malo bublinek nebo slabej tlak a ten vodni previt se jednoduse usadi. Jako v zime zamrzne reka ve splavech kdyz tece pomalu. To je jenom teorie a do toho se me nechce moc poustet. Jeste jednu pripominku, mozna se ten postup muze nekomu zdat slozity. On neni jen malinko zdlouhavy. Kdyz sem naposledy proplachoval, bylo to 6kamenu. Ted jich mam v nadobach 12 a mam pocit,ze dlouhy to teprv zacne byt. Mozna jen dlouze pisu za co se vsem omlouvam. Nejak nedovedu byt strucnej. Pardon a mejte se pekne.
Stoned_r41d3r
Výhody bubláku, respektive DWC spatřuji také v jeho materiální a finanční náročnosti.

Prostě se tam nemá co posrat, buďto vzduchovadlo, těch stejně máte víc a máte od nich záručák, nebo pak je potřeba jen dokupovat kameny, který mají tendenci se po určitý době zanášet a přestávájí efektivně fungovat, většině soudruhů nevydrží víc než 3 kola.

Čištění kartáčkem a houbičkou se savem a běžnýma domácíma prostředkama nemělo kýžený smysl, nicméně včera se mi podařilo dva zanesený obnovit do původního stavu použitím horké vody a technickýho lihu.

Jiný internetový zdroje hovoří o použítí peroxidu vodíku, popřípadě použití kys. chlorovodíkové...

Některý zdroje na těch internetech hovoří o nějakým měření ještě z dob OG, kdy bylo změřeno lepšího provzduchování média BEZ použítí kamenů než s kamenama.... Nepamatuje si někdo z veteránů?

Nějaký další tipy ?
Astronaut
Muj tip je koupit vzduchovací oponu ta je plastová v ruzných délkách a dává bublinky po celé délce + dá se lehko ohýbat dle potřeby a čistí se snadno... stačí voda... případne ten peroxid kuli dezinfekci... jinak se ti v bubláku může vysrat eště topení a pak když ho máš vymakanejší tak čerpadýlko, filtr se zanese, nebo praskne zarovka v uv lampe atp....
Stoned_r41d3r
Já osobně jsem od clon upustil proto, že jejich životnost byla nižší než životnost kamenů, ale to mohlo být jen věcí výrobce.

IMHO lidí, co má v bedně UV lampu, popřípadě používá čerpadlo pro takovej ten bublo/drip ala Krustybucket bude minimum.
Stoned_r41d3r
Moderátor neumí hledat...
baracuda1976
po 14 dnech clona takrka nefunkcni pouzivam ty modre mno natlacil jsem do kazde 2 strikacky peroxidu nechal asi 10 minut sycet mno a pak proplachnul vykon clony se viditelne zvysil uvidim jak dlouho to vydrzi
Astronaut
Ja ji vzdy jen otru ve vode rukou a hned jede jak nova a mam je cernu...
Vir
Caute, http://di1-1.shoppingshadow.com/ima...rhead+eheim.jpg bude pouzit na prvni hydro :) Ma celkem dobre funkcni difusor takze odpada motorek se vzduchovacim kamenem. Vytlak skoro pul metru a 650l/h bude dostacujici snad. A o kvalite EHEIM (super ticho v podobe keramickych osicek atd.) neni treba vic dodavat :)
kseroks
noo ono taky dost zalezi na kvlite zdrojovy vody a pouzitejch hnojich treba u ahacek se zasiraly dost rychle u canny ani mooc nee ale faktem je ze maloktery kameny mi vydrzely dil nez jedno kolo ale vzhledem ze se jedna o desetikorunovy polozky tak jak se zaserou tak koupim novy a hotovo............
usersony
koho baví čistit kameny ať čistí
Pro ty ostatní je možnost čerpadlo a eheim difuzor nebo rovnou přivzdušňovací hlava powerhead s difuzorem - např. eheim powerhead 650
Vzduchovací motorky mi leží v koutě....
Rada: měl jsem čerpadlo na ležato s eheim difuzorem a čerpadlo po čase začlo trochu rachotit, prověřte si pracovní polohy čerpadla (pokud máte silné čerpadlo dokupte difuzor, pokud nemáte nic vemte powerhead) setkal jsem se i s čerpadlem NEPTUN2000, které má dva vývody na jeden dáte difuzor a přivzdušnuje vám to vodu v nádrži a druhej vám zalejvá/aero nebo dělá co potřebujete :-)
štastnou ruku při výběru .-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma