Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Mast z kytek, který nejsou optimální - Klikni zde pro originální téma
Uaa
Ahoj,
chci se zeptat, nemá někdo zkušenosti s děláním masti z kytky, která je plná semen? Přijde mi, že je tam pořád dost materiálu k výrobě masti, ale nejsem si jistej, jestli to můžu "péct" i ze semenama. Nebo nemáte někdo vychytávku, jak ty semena odstranit a nepřijít o hodně materiálu? Síto jsem už zkoušel, nic moc.

A ještě jeden dotaz. Kamarádovi zplesnivěla úroda, je na tom taková černá plíseň. Dáte se ten materiál použít na mast? Nebo alespoň do kompostu? Jestli se to dá nějak využít, tak je škoda to vyhodit.

díky za info...
rtepsky
Ahoj, semena mastičce nevadí, stejně ji pak přecedíš...
Ále plíseň NEBRAT ani omylem, vyhodit!!!
Uaa
Dík za odpověď. A ty semena masti něco "předají", nebo je mám odečíst z hmotnosti základu pro mast? Možná to celý rozdrtit v mixéru?

Ještě mě zajímá ta plesnivá kytka. Ok, pro mast nepoužitelná, ale fakt se to musí spálit? Co jí přidat do kompostu? Alespoň na zahrádce kdyby byla užitečná...
rtepsky
Semena nech tak jak jsou (obsahují oleje a ty dle mého masti neuškodí, já sám jsem mast z oprcaných palic vařil a nikdo si nestěžoval::), v mixéru bych nedrtil, zbytečné. Pokud jich máš v palicích opravdu nadměrně, dej těch palic do masti víc, neobsahují totiž (ta semena) kanabinoidy. Ale převažovat samotná semena nemusíš, jen toho tam nalámej pořádné množství:)

Co se týká černé plesnivé kytky, hodil bych ji na kompost, podle mých informací si s plísněmi kompost bez problému poradí. (Citace z webu ekoporadna.cz: Plíseň a hniloba je vlastně první proces rozkladu, nemusíme se bát tyto bioodpady do kompostu dávat....). Můj děd, celoživotní zahrádkář, na kompost házel všechno, fungovalo mu to bez problémů.
Ale v tomhle ti nechci radit, neb to nemám vyzkoušeno, nekompostuji. Existuje totiž i protikladný názor – někteří zahrádkáři tvrdí, že plíseň na kompost nepatří.
Uaa
No, mixer na výrobu základu masti už používám a zatim mi to přijde lepší, než do vazelíny cpát celý palice. Dobře se to míchá, skvěle cedí a účinek mi přijde úplně stejnej. A ztráta vazelíny je mnohem, ale mnohem menší, protože tu drť můžu dobře vymačkat. Ale z oprcanou kytkou jsem to ještě nezkoušel, tak to hold bude poprvý.

Nějaký semena oddělený mám, zjistim kolik vlastně váží a podle odhadu přidám víc základu. Díky za info!

V kompostování se taky nějak extra nevyznám, ale můj strýc háže na kompost všechno "bio" a taky je spokojenej.

Z pohledu laika mi připadá, že kytka stejně nastartovala stejnej proces, kterej by následoval v kompostu. Kyselá taky není, netušim co by to tam mohlo způsobit za zkázu. Snad jedině že by ta plíseň byla tak agresivní, že všechno dobrý v kompostu zničí a pak se to celý bude muset zakopat.

Kdyby se tady objevil nějaký odborník, určitě by mě zajímal jeho názor. Třeba ta kytka naopak předá kompostu něco zajímavýho. Když působí blahodárně na lidi, tak proč ne i na rostliny :)

to rtepsky: ještě jednou děkuju
H@nz
Ja kdyz jsem delal mast, tak jsem vsechno taky mixoval z duvodu, abych toho potopil do vazeliny co nejvic (mimochodem jsem mel v palicich taky nespocet semen a vubec jsem neresil nejake jejich vybirani - na Popelku jsem opravdu nemel naladu a navic si myslim, ze semena nemuzou masti uskodit ba naopak protoze obsahuji docela cenny a zdravy olej i kdyz je to v te masti kapka v mori). No a nakonec mi prislo, ze kdybych to nemixoval a jen nalamal, tak bych pri cezeni a vymackavani prave neprisel o tolik vazeliny, protoze podle me cim je material vic na jemno, tak tim vic vazeliny se do nej jakoby nasaje a je vetsi problem to vymackat, nez kdyz je matros hrubejsi - ale zase neni mast tak koncentrovana, protoze jemneho se da do vazeliny potopit vic takze je to neco za neco.
rtepsky
Drtím ručně, mám rád plný ruce trávy:::)))) a při několikerém vaření se materiál vždy rozmělní – při scezení je to taková kaše. Jinak to vymačkávání mi vždycky přijde hrozně ztrátové, přemýšlím pořídit si nějakou mechanizaci – možná nějaký lis na brambory.....
H@nz
Ano lis na brambory - delal jsem to tim.
rtepsky
Hanz: k tomu lisu na brambory – pomáhá to? Já doposud vždy lisoval jen v ruce, mačkáním a ždímáním:) –jak jen to šlo a vždy jsem trpěl, jak mi to přišlo ztrátové.
H@nz
rtepsky: Rozhodne je to s tim lepsi. Je pomerne maly kdyz delas masti vic (caste nabirani hmoty a vysypavani) ale aspon neco. Pokud to k tomu ucelu budes porizovat tak radsi nejaky trochu pevnejsi protoze na nej vyvijis o dost vetsi silu nez kdyz protlacis varene brambory (videl jsem ruzne slabsi konstrukce a bojim se ze by se to pri tom ruzne deformovalo).
Yára
Vidím, že tady mohu pomoci jako fytopatolog v "důchodu". Žádný plesnivý materiál do kompostu NEPATŘÍ. Při zrání kompostu vyběhnou teploty uvnitř kopky sice vysoko, teoreticky by tato vysoká fermentační teplota by měla patogeny zničit. Ale praxe je zcela jiná. Vrchní vrstvy kopek kompostů tak vysoké teploty nemají a není žádná záruka, že spory plísní budou zničeny.
Do kompostů patří veškerý bio odpad s výjimkou materiálů, napadených chorobami (ani strupovitost, žádné zdroje plístní, žádné pytlíky z čajů atd.)
Tedy základní pravidlo kompostů: Čím kvalitnější vstupní odpady, tím kvalitnější kompost!
Plísně bych ničila zásadně vhozením do ohně!
Pokud by jste si chtěli o kompostech něco přečíst či se zeptat, pokusím se odpovídat na otázky.
Udělat kvalitní kompost je taky malá věda, nejen grow cannabisu :-))))
Yára
To UAA, nikdy se nevyplatí pravidlo, že i plesnivý matroš "něco" do kompostu dodá. To částečně ano, ale riziko šíření výtrusů plísní je mnohem větší hrůza než užitek.
Všechna plíseň patří do kotle a do ohně!
Mimochedem, když naše mámy i babičky seškrábnout plíseň z marmelády, a tvrdily, že je to o.k. - OMYL, Toxiny v celém profilu materiálu kolují a sama plíseň je všude, jen na povrchu je pro naše oko vidět. Z toho plyne, že z neznalosti, nám i babičky dávaly toxiny na chléb s máslem v nejlepší víře, že jíme zdravě. Bohužel, hluboký omyl.
VYHODIT!
Uaa
Díky všem za info. zkoušel jsem zpracovat ty osemeněné kytky mixérem a výsledek je fakt skvělej. nože mixéru rozemlely matroš, ale semínka zůstala celá, takže jsem pak asi půlku přecedil přes síto a základ masti je úplně v pořádku.

lis je skvělej nápad, zkusím se po něčem podívat. Ztrátu vazelíny u rozmixovanýho materiálu mám opravdu hodně minimální (cedím přes punčochu) a zbylá drť je poměrně "suchá", ale pracovat s horkou vazelínou neni zrovna příjemný. A lis toho přece jen vymáčkne víc než ruka.

to Yára: až mi strýc bude příště cpát marmeládu, tak si radši dám pozor. přišla mi škoda vyhodit jednu plesnivou kytku, ale samozřejmě to tam nebudu cpát v dobrý víře, že tentokrát se s tím nic nestane. takže šup do kotle :)
bruno.kudrna
Zdravím
Mám dotaz.Mám krabicu ne kvalitního materiálu (palice).
Voní to lepí to,ale nezhuluje.Dá se z toho udělat kvalitní mast??Nebo mám použít něco jinýho??Díky
Zdárek:sun:
redyth
citace:
Původní příspěvek od bruno.kudrna
Zdravím
Mám dotaz.Mám krabicu ne kvalitního materiálu (palice).
Voní to lepí to,ale nezhuluje.Dá se z toho udělat kvalitní mast??Nebo mám použít něco jinýho??Díky
Zdárek:sun:


Ahoj, samozřejmě z toho mast udělat můžeš. Jediná věc, na kterou si dávej pozor je plíseň, tu rozhodně odstraň a poté z materiálu udělej mast. To, že "nezhuluje" neznamená, že v sobě nemůže mít hromadu CBD :-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma