Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 09.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Za prodej marihuany soud vyměřil podmíněný trest
Mladá fronta DNES 9.5.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 2| autor: (ku)

Hradec Králové - Tři roky vězení podmíněně odložené na pět let takový rozsudek ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové vyslechl dvacetiletý Josef Hátle, který prodával marihuanu nezletilým lidem. Soud rozhodl v souladu se závěrečným návrhem obhajoby i státního zastupitelství.
„Trest zcela odpovídá okolnostem trestné činnosti i věku pachatele. Soud mu podmíněným trestem dal příležitost, aby si uvědomil, v čem pochybil, a aby se do budoucna takového jednání vyvaroval. Takový trest je v tomto případě vhodnější než poslat odsouzeného do věznice,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.
Obžalovaný se u soudu plně doznal a s rozsudkem byl spokojen. „Pořád lepší než jít do vězení. V té době jsem si neuvědomoval, jaké následky to může mít,“ řekl po vynesení rozsudku Hátle.
Soud potrestal mladíka za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za šíření toxikomanie a za ohrožování mravní výchovy mládeže.
Hátle od srpna 2001 do října téhož roku ve Dvoře Králové nad Labem několikrát prodal marihuanu nezletilým lidem, kterým tehdy bylo od třinácti do sedmnácti let. V autě jeho matky policie objevila usušené paličky a listy konopí setého o celkové hmotnosti zhruba dvanácti gramů, které tam mladík schoval. Balíčky s drogou prodával po telefonickém kontaktu se zájemci. Na policii uvedl, že motivem obchodování s marihuanou bylo získání peněz na zaplacení dluhů.
„Prodávání drog nezletilým je tím nejhorším, co obžalovaný udělal. Dopustil se jednání, které považujeme za velmi nebezpečné,“ uvedl předseda senátu hradeckého krajského soudu Miroslav Mjartan.
Mladíkovi pomohlo, že se doznal, že drogu nikomu nenutil, ale naopak o ni byl žádán, že se nejednalo o tvrdé drogy i to, že v jeho případě je náprava velmi pravděpodobná.
________________________________________________________________________

Stručně
Hradecké noviny 7.5.2003| rubrika: Královéhradecký kraj/Pardubický kraj| strana: 5| autor: ls

Mladík prodával drogu dětem

Hradec Králové - Obžalovaný mladý muž se před soudem hájí tvrzením, že k prodeji drogy jej přivedla finanční tíseň. Senát krajského soudu včera zahájil hlavní líčení s dvacetiletým Josefem H. z Královédvorska obviněným z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, šíření toxikomanie a ohrožování mravní výchovy mládeže. Obžaloba mu především klade za vinu, že v roce 2001 ve Dvoře Králové nad Labem opakovaně poskytoval marihuanu nejméně pěti nezletilým a třem mladistvým osobám, i když mu muselo být známo, že dosud nedovršily 15 resp. 18 let věku. Obviněný již v přípravném řízení i včera před soudem doznal, že drogu jim skutečně poskytl, ale jejich věk neznal. Jak zde poté zaznělo, dvěma žákům místní základní školy, kteří od něho drogu odebrali, bylo v té době jedenáct let, jednomu dvanáct a dvěma třináct. Podle posudků pedagogů měla většina jeho "zákazníků" určité problémy s plněním školních povinností a s kázní.

Peníze sotva na přežití

Obviněný vypověděl, že k žalované trestné činnosti jej přivedla finanční tíseň. Jeho matka byla bez zaměstnání a společně s ní mají do roku 2004 splatit půlmilionový dluh. Na prodeji drogy, kterou nakupoval v Praze od neznámého muže, podle jeho slov vydělal necelých deset tisíc korun. Nikdy ji však nikomu nenabízel, odběratelé o ni prý vždy žádali sami. "Peněz jsme měli s mámou sotva na přežití, tak jsem jí chtěl vypomoci. Věděl jsem, že i jiní prodávají a vydělávají na tom, tak jsem to také zkusil. Je mi to všechno moc líto a dnes už vím jistě, že se to nebude nikdy opakovat," řekl včera před soudem. Jak nám později sdělil, má veliký strach z vězení, a to zejména s ohledem na matku.

Částku dosud splácí

Z líčení dále vyplynulo, že mladík byl vloni trestním příkazem Okresního soudu v Jičíně potrestán 300 hodinami obecně prospěšných prací a peněžitým trestem 20 000 korun za prodej marihuany několika dospělým osobám v Nové Pace. Uvedenou částku dosud splácí. Podle státního zástupce Milana Vacka je vysoký stupeň společenské nebezpečnosti jeho jednání dán zejména skutečností, že poskytoval drogu dětem mladším 15 let. Hlavní líčení má dnes pokračovat.
________________________________________________________________________

V autě našli marihuanu
Region - Bruntálský 6.5.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 17| autor: (mac)

MĚSTO ALBRECHTICE - Velká náhoda přivedla policisty na stopu mladíka, který pěstoval marihuanu.

Strážci zákona z Města Albrechtic zastavili v neděli 27. dubna při rutinní silniční kontrole starou škodovku. V ní ale při bližším zkoumání objevili nemalé množství marihuany. "Byla zajištěna sklenice od kávy Nescafé se sto gramy sušené hmoty, dále sklenice od omáčky Hellmans s dvě stě padesáti gramy, marihuana byla také v papírové krabici od vodovodní pákové baterie," řekla policejní mluvčí Lucie Krašteničová. Automobil řídila jedenadvacetiletá žena z Ostravy a spolujezdcem jí byl dvaadvacetiletý mladík z Jesenicka. Policisté během krátkého vyšetřování přišli na to, že mladík v květnu loňského roku nasadil u chaty nedaleko Javorníku několik semínek rostliny Canabis sativa. Na podzim pak nejméně tři rostliny sklidil a následně je usušil na půdě. Hned druhý den po silniční kontrole jej tak policisté začali stíhat pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychtropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Policistu podezřelého z pěstování marihuany sesadili
Mladá fronta DNES 9.5.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 1| autor: IMRICH DIOSZEGI

Náchod - Důstojníka náchodské kriminálky podezřelého z pěstování marihuany jeho nadřízení odvolali z funkce. „Policista dosud pracoval jako zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování v Náchodě. Obviněný důstojník nyní působí jako policejní rada bez řídících a kontrolních pravomocí,“ sdělil náměstek ředitele náchodské policie Karel Rousek, který o přeřazení rozhodl.
Policejní důstojník se proti obvinění z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek, které mu státní zástupkyně sdělila začátkem letošního dubna, odvolal. Jeho odvolání však bylo zamítnuto.
„Čekali jsme, jak odvolání dopadne, a potom jsme učinili patřičné kroky,“ upřesnil Rousek.
Důstojník, na jehož zahradě byly nalezeny rostliny konopí, kontroloval práci a zadával úkoly jiným policistům. Sesazení zástupce velitele náchodské kriminálky má zabránit zpochybňování jeho rozkazů ze strany podřízených. „Chtěli jsme předejít tlaku uvnitř policie,“ dodal Rousek. Do rozhodnutí soudu obviněný u policie zůstane a jeho postavení se do té doby nezmění.
Pokud soud rozhodne, že policista drogu skutečně pěstoval, bude muset od policie odejít. Důstojník slouží u policie zhruba dvacet let a má pověst zkušeného a spolehlivého policisty. Vedení náchodské policie proti jeho dosavadní práci nemá výhrady. Policista tvrdí, že žádné drogy nepěstoval a myslí si, že se stal obětí pomsty. Rostlina prý vyrostla na jeho zahradě, kterou léta nenavštívil. Podle něj se tam výhonek konopí buď samovolně uchytil, nebo ho tam někdo záměrně vysadil. „Neměl jsem ani ponětí, že rostlina na mém pozemku roste,“ prohlásil obviněný policista.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 9.5.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4

* Pěstoval konopí

VÍTKOV (tom) - V zahradní kolonii Na Skřivančím poli ve Vítkově na Opavsku vypěstoval místní mladík (18) čtyři rostliny konopí setého. Policie ho stíhá z nedovolené výroby a držení drogy.
________________________________________________________________________

Král studentů chce legalizovat marihuanu
Mladá fronta DNES 9.5.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 2| autor: (ČTK)

Ostrava - Po znovuobnovení monarchie možná ve skrytu duše zatoužily ve středu desítky ostravských studentů, kteří přišli oslavit svůj tradiční svátek majáles. Nově zvolený král, herec Michal Čapka, měl totiž pro své poddané připraveno jedno vskutku netradiční poselství.
„Mám pro vás jedno přání, které bych si i sám přál, aby ta marihuana konečně byla legální,“ zvolal král za nadšeného jásotu rozvášněných studentů.
Nový studentský vůdce hraje v současné době v Komorní scéně Aréna, která je nejmenší profesionální divadelní scénou v Ostravě. Hned po svém zvolení se král podivoval nad svou vlastní korunovací. „Připadá mi to komické, že králem majálesu, tedy králem studentů, je člověk, který se nedostal ani na vysokou školu. Určitě mě to překvapilo,“ řekl Čapka, který věří, že jeho poddaní dopadnou u zkoušek podstatně lépe a školu úspěšně ukončí.
Nový mladičký král se ovšem projevil jako velmi nezkušený panovník. I když mu to s korunou a žezlem velmi slušelo, neměl ani tušení o svých královských povinnostech. „Povinnosti mi ještě nebyly sděleny. Teď se děsím, že někdo přijde a já budu muset něco dělat. A já nic dělat nebudu, já nikdy nic moc nedělám,“ vyřešil rozhodně situaci nový vladař.
Studenty čekala až do pozdních nočních hodin bujará zábava plná hudebních vystoupení a divadelních ukázek.
________________________________________________________________________

Rebagliati se těší na zmírnění trestů za držení marihuany
Zpravodajství ČTK 8.5.2003| rubrika ČTK: spz mix| autor: GPA

TORONTO 8. května (ČTK) - Snowboardista Ross Rebagliati vítá plány kanadské vlády na zmírnění trestů za držení marihuany. Právě tato droga provází jeho kariéru a je součástí jeho image. Na olympijských hrách v Naganu dokonce kvůli marihuaně na čas přišel o zlatou medaili, protože neprošel dopingovým testem. Po odvolání mu ale byla vrácena.

"Je více společensky přijatelná než kdy v minulosti," domnívá se jedenatřicetiletý Rebagliati. "Je to už téměř znamení doby," dodal ve Vancouveru, kde podpořil kandidaturu města na uspořádání olympijských her 2010.

Kanadský premiér Jean Chretien přislíbil, že prosadí zákon, který postaví držení malého množství marihuany na roveň dopravním přestupkům. Přistiženým poté bude hrozit jen pokuta bez záznamu v trestním rejstříku.

Po svém pozitivním dopingovém testu Rebagliati v Naganu tvrdil, že sám marihuanu nekouřil už téměř rok. Kanabis se mu prý do těla dostala pasivním kouřením na party.

Pověst konzumenta marihuany mu prý způsobuje problémy. K cestám do sousedních Spojených států například potřebuje zvláštní povolení.

gpa ura
________________________________________________________________________

Věk toxikomanů v Mostě se rok od roku snižuje
Deník Mostecka 7.5.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19

LENKA KABELÁČOVÁ
Most -
Věk toxikomanů se stále snižuje. Ani Most není výjimkou, i zde se objevují případy dětí pod patnáct let, které zneužívají tvrdé drogy. "Již jsme zaznamenali několik takových případů. Někteří z našich současných klientů udávají první setkání s drogou v jedenácti letech," tvrdí ředitel mosteckého K-centra Luboš Šlapka s tím, že mnoho mladistvých toxikomanů mělo první kontakt s drogou ve věku mladším patnácti let. Nejedná se přitom pouze o drogy lehké, jako je marihuana. Žebříček popularity vedou taneční drogy a pervitin, mnoho mladistvých jej dokonce zneužívá nitrožilně, u toxikomanů starších osmnácti let se objevuje dokonce i heroin. Děti se s drogami často setkávají díky svým kamarádům či okruhu známých, výjimkou už však není ani výskyt na školách. "Je to dnes velice ošemetné téma, ale ano. Drogy se vyskytují i na školách. Jsou všude, kde jsou potenciální uživatelé," konstatuje Šlapka. Mostecké K-centrum však zasáhl i další moderní trend, a tím jsou celé "fetující" rodiny. V nich nezřídka zneužívají drogy jak rodiče, tak jejich potomci. "Sice to není masovou záležitostí, ale je to jedním z fenoménů dnešní doby," tvrdí Šlapka s tím, že K-centrum jich zaznamená až deset ročně.
________________________________________________________________________

Pije, kouří marihuanu a řídí
Blesk 9.5.2003| rubrika: Morava| strana: 4| autor: (sč)

VIZOVICE - Tržnou ránu na hlavě a zlomeninu klíční kosti utrpěl spolujezdec (19) nepolepšitelného řidiče (18) ze Zádveřic na Zlínsku. Kamarád za volantem ve Škodě 120 si to hasil po lesní cestě bez registračních značek pěkně rychle a havaroval. Ze silnice vyjel a převrátil se přes střechu zpět na kola. Navíc mu kolovalo v krvi 1,33 promile. Již v dubnu narazil ve Fryštáku do železné brány. Tehdy přiznal, že požil pivo, slivovici a čtyři dýmky s marihuanou.
________________________________________________________________________

Většina mladých "trávu" měla
Chebský deník 7.5.2003| rubrika: Lokální| strana: 18| autor: jis

Přes 70 procent mladých lidí kouřilo marihuanu. Je to chyba protidrogové politiky? Podle mluvčího občanského sdružení DOPE Jiřího Kassla ano. Represe je prý neúčinná. Jste pro legalizaci "trávy"? "Nejsme. Nechceme jen, aby experimentující studenti seděli kvůli jednomu pokusu s marihuanou ve vězení. Chceme, aby si ji lidé mohli vypěstovat pro vlastní potřebu. Chceme, aby zákon rozlišil drogy podle nebezpečnosti. Dnes dostávají ty samé tresty dealeři tvrdých drog, například heroinu, jako lidé, kteří si marihuanu pěstují na zahradě." Je taková represe účinná? "Represe, když nejde ruku v ruce s prevencí, nemůže být účinná. Naopak. Je kontraproduktivní, což dokládá množství lidí, kteří trávu kouří. Na některých středních školách musí například děti na příkaz ředitele čurat do zkumavek, aby se otestovala přítomnost drogy. Když děti čurání odmítnou, je to bráno, jako že drogu užívají. Někde je to dokonce podmínkou přijetí na školu." Proč to ředitelé dělají? "Je to z jejich strany alibismus. Chtějí tak říci rodičům, že drogy na škole řeší. Oni dobře vědí, že jsou drogy rozšířené, tak si tímto způsobem vlastně myjí ruce." Pro jaký způsob boje s drogami jste vy? "Řešením jsou přednášky, besedy, návštěvy v příslušných centrech, aby děti věděly, co mohou tvrdé drogy z člověka udělat." Organizujete podobné akce? "My například zprostředkováváme setkání veřejnosti s HIV pozitivním toxikomanem, s kterým si mohou lidé popovídat. Dozvědí se důsledky a to je řešení."
________________________________________________________________________

Problémy s drogami v centru
Večerník Praha 7.5.2003| rubrika: Kde bydlíme - Městská část Praha 1| strana: 5

V roce 2002 se situace na obvodě MČ Praha 1 nijak výrazně nezměnila. I nadále je možné považovat obvod Prahy 1 za lokalitu s nejvíce frekventovaným prostředím pro prodej a pouliční užívání (jarní, letní a část podzimních období roku) omamných látek.

V podstatě celá první polovina roku 2002 se nesla v nastoleném trendu z roku 1999 2001. Dochází k jakémusi "roztříštění" pevně zakotvených, předešlým rokem daných a hlavně zažitých míst, pokrytých toxikomanskou subkulturou. Dá se hovořit o pokračování systému nákupu a prodeje tj. nákupu přes mobilní telefon. Toto je patrné především od konce jarního období, kdy zcela notoricky známá místa (jako např. vestibul metra horního i dolního Můstku) zejí prázdnotou a setkání se zde s uživateli drog lze považovat za více než náhodné. Se začínajícím oteplováním a příchodem letního období se situace mírně stabilizuje, i když tato skutečnost právě nepřispívá k zjednodušení kontaktování klientů terénními programy působícími v obvodu Prahy 1. V této fázi roku totiž většina toxikomanů využívá příznivého počasí a pohybuje se takřka po celém centru Prahy. Následkem toho je nutné a tím i komplikované jejich oslovení uprostřed ulice plné lidí (popř. turistů).
Toto rozšíření je samozřejmě velice nebezpečné zvláště z hlediska odhazování infekčního materiálu. Trend "rozlévání" drogové scény po celé Praze akcentuje důležitost pouličních programů, které mohou mírnit negativní důsledky drogové scény. V této oblasti se snažila MČ Praha 1 pomocí finanční dotace a smlouvy s jednotlivými terénními programy působícími na obvodu Prahy o to, aby pracovníci terénních projektů nejen stříkačky vyměňovali, ale také aby aktivně vyhledávali a sbírali stříkačky odhozené injekčními uživateli drog.
Vzhledem k těmto skutečnostem je velmi obtížné v současné době mluvit o otevřené scéně lokalizované jen na obvod Prahy 1. Podle poznatků pouličních pracovníků jde o proces, kdy se situace v Praze 1 postupně přelévala i do ostatních lokalit Prahy. Přesto si však centrum města zachovává své dominantní postavení v počtu a koncentraci jednotlivých míst na území hl. m. Prahy. Tento fakt má určitý neposilující vliv na práci a efektivní výsledky pouličních programů.
V roce 2002 se v ulicích hl. m. Prahy a též v lokalitě obvodu Prahy 1 projevil vliv rozšíření substitučních programů formou podávání metadonových a subutexových preparátů. Zvláště možnost obvodních psychiatrů předepsat závislým na opiátových látkách subutex měl za následek v ulicích Prahy snížení počtu volně se vyskytující populace uživatelů drog, tzv. klasické scény.
Tento pozitivní fakt v situaci na pouliční scéně je do určité míry zakalen tím, že se subutex začal vyskytovat mezi nabídkou drog v ilegálním prodeji. Stejně tomu tak je i v tom, že rodičovská, partnerská populace uživatelů opiátových drog vnímá subutex jako spasitelský lék, který zbaví jejich blízké život ohrožujícímu vztahu k drogám. To však není pravda, jde o preparát, který slouží jak náhražka za injekční aplikaci opiátů, nicméně jde o drogu a tak se i nadále jedná o jedince užívající. Sice bezpečněji a bezpečnější drogu, nicméně stále nejde o abstinující stav.
Na přelomu července a srpna došlo na k povodňové situaci v hlavním městě Praze. Voda zasáhla zařízení v systému poskytování služeb v oblasti drog a omezila jejich činnost. Nejvíce postiženou organizací byl Drop in, o. p. s. Jeho Centrum metadonové substituce, Lannova 2, byla zaplaveno do výše dvou metrů vzhledem k podúrovňovému umístění prostor. Služby byly zajištěny nejprve ve spolupráci s Metadonovým zařízením Fakultní nemocnice v Apolinářské ulici 4 v obvodu Prahy 2, kam byli klienti CMS na určitý nezbytný čas převedeni.
Následně byly zajištěny náhradní prostory ve spoluprací s MČ Praha 4. Centrum metadonové substituce bylo zprovozněno po nutné rekonstrukci a opravě prostor na původní adrese v počátku února 2003.
Ceny omamných látek zůstaly na úrovni předešlého roku. Heroin si i nadále zachovával úroveň roku 1997, tj. 800 1000 Kč za gram, podobnou stabilitu i výši ceny lze konstatovat u Pervitinu. I ostatní omamné látky na drogovém trhu (marihuana = 15 - 25 Kč za jednu cigaretu, hašiš, extáze = 250 - 500 Kč za jednu tabletu, LSD = 200 - 400 Kč za jeden napuštěný papírek aj.) jsou na úrovni cen roku 1999.
Stále platí, že pohyb cen nelegálních drog, či spíše jejich stagnace souvisí s tím, že nabízené drogy jsou více "pajcovány", a tedy nekvalitní.
I nadále působí v obvodu Prahy 1 organizace provozující programy pouličních pracovníků, a jsou to: Programy Drop in, o. p. s., program terénních pracovníků s uživateli drog a středisko Drop in Karoliny Světlé 18, Praha 1, které pracuje se stejnou klientelou jako pouliční programy, ale nabízí kromě výměnného programu i další služby.
Dalším programem Drop in, o. p. s., je projekt Centra metadonové substituce (dále jen CMS) v Poliklinice Klimentská, Lannova 2, Praha 1.
V obvodu MČ Prahy 1 působí specializovaný program pouliční práce, a tím je projekt Romského streetu OS Host a terénního programu OS Sananim.
I nadále, stejně jako v předešlých letech, trval zájem MČ Praha 1 na iniciaci a podpoře aktivity jednotlivých škol v oblasti primární prevence s dominantním obsahem volnočasových aktivit.
V roce 2002 kontinuálně probíhaly programy protidrogové politiky MČ Praha 1. Dělo se tak v rámci grantů Jednička proti drogám a v rámci ostatní subkapitol protidrogového rozpočtu MČ Praha 1.
MČ Praha 1 se snaží přispět k tomuto trendu a výčet realizovaných programů v r. 2002, na kterých se podílela MČ Praha 1, doufám, nejeví dobře jen svou kvantitou, ale i kvalitou.
Praha 1 se může více než úspěšně poměřovat s ostatními částmi Prahy nebo regionů. Pokud i nadále v dalších letech bude pokračovat vstřícný postoj jak Rady, tak i zastupitelů Městské části Praha 1, bude možné uvažovat o výsledku, který je v rámci možností MČ Praha 1 adekvátním příspěvkem ke zlepšení situace v oblasti drogové problematiky.
________________________________________________________________________

Děti a drogová prevence
Computer 9.5.2003| rubrika: Internet - Internetové téma| strana: 73| autor: David Šmehlík

Internetových stránek věnovaných drogám existuje spousta. V tom množství samozřejmě najdete i stránky věnované drogové prevenci. Jako první bych vás rád upozornil na sekci Drogy na serveru Sídliště (www.sidliste.cz) - najdete ji pod odkazy v levém menu. Odborníci se zde snaží poradit nebo pomoci vyřešit problémy vaše či vašich kamarádů. Informace zde však najdou i rodiče. Pokud se chcete dozvědět více o neblahých účincích drog, zkuste navštívit například rozsáhlou Encyklopedii psychotropních rostlin (www.biotox.cz/drogy), v níž naleznete informace o tom, jaké části těla rostliny či drogy napadají. Webové stránky Jednička proti drogám (www.drogy-praha1.cz) vytvořilo informační centrum městské části Praha 1. Najdete tam poradnu, popis drog a jiné podstatné informace, které vás spolehlivě přesvědčí o jejich nebezpečnosti. Velmi zajímavou stránkou je Centrum prevence a poradenství pro děti, mládež a rodiny (www.prevcentrum.cz). Jedná se o obsáhlý informační portál, zabývající se problematikou drog a prevence formou článků a kratších aktualit. Drogová poradna na adrese www.drogovaporadna.cz je dílem občanského sdružení Sananim. Na dotazy v diskusi vám odpoví specializovaní pracovníci poradny a psychologové. Server má velké množství rubrik, v nichž jsou postupně popisovány účinky omamných látek, se kterými je většinou spojována chvilková euforie, následná deprese a ztráta komunikace s okolním světem. Chcete-li se dozvědět, jaké nemoci jsou spojeny s požíváním drog, zavítejte do sekce Drogy a nemoci. Další rubriky jsou určeny spíše rodičům. Poslední stránku vytvořili v nadaci Drop In (www.dropin.cz), což je největší organizace zabývající se problematikou drog v České republice. Najdete tady poradnu, popis jejich práce, podmínky možné stáže a spoustu dalších zajímavých informací.
________________________________________________________________________

Děčín: Muž vyráběl a prodával pervitin
Mladá fronta DNES 9.5.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 1| autor: (jav)

Z celého kraje DNES

Z výroby, držení a prodeje drog obvinili policisté třiatřicetiletého muže z Děčína. Kriminalisté jej podezřívají, že od listopadu 2002 vyráběl v bytě své přítelkyně pervitin. Drogu pak prodával. Policisté zatím zjistili, že pervitin si od něj koupilo minimálně deset lidí. Kriminalistům se v bytě podařilo objevit i zařízení k výrobě drog. Muž, kterému hrozí až pět let vězení, je stíhán na svobodě.
________________________________________________________________________

Pervitin vařili doma
Blesk 9.5.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: (lac)

CHOMUTOV - Hnízdo narkomanů v chomutovské ulici Pod Břízami vybrali policisté. V bytě třicetileté nájemnice našli všechny potřebné pomůcky a suroviny k výrobě drogy pervitinu. Žena byla obviněna z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Spolu s ní její o dva roky starší přítel z Jirkova, který se na výrobě drogového perníčku podílel. Oba výrobce a prodejce pervitinu čeká soud a hrozba až osmi let vězení.
________________________________________________________________________

Rodiče malého dítěte vyráběli pervitin
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 7.5.2003| rubrika: jižní Morava| strana: 7| autor: Jaroslav Sedláček

Brno/ Hustopeče - Nejméně půldruhého roku vyráběli pervitin v rodinném domku v Hustopečích na Břeclavsku rodiče osmiletého syna. Tomu nyní hrozí ústavní výchova. Brněnští policisté totiž oba třicetileté výrobce a distributory drog vypátrali a zadrželi. V Brně momentálně převyšuje poptávka po pervitinu nabídku. Droga se proto do veletržního města dováží z nejrůznějších koutů Moravy. Strážci zákona zjistili, že jedna z nitek vede právě do Hustopečí." Manželé vyrobili nejméně 125 gramů pervitinu. Pro svou potřebu, ale i na objednávku," konstatoval brněnský policejní mluvčí Zdeněk Lubas. Dodal, že v domku se nacházelo nejen potřebné zařízení k přípravě drogy, ale i stovky obalů od léků, z nichž se pervitin vyrábí. Domek prý byl navíc plný nádob s kapalinou, která je pozůstatkem z výroby pervitinu. Krátce po zátahu, ještě za přítomnosti policistů, navštívilo hustopečský dům pět narkomanů, kteří si přišli pro svou objednanou dávku. Tentokrát se jí ale nedočkali. Majitel domku už byl za nedovolenou výrobu a distribuci drog v minulosti odsouzen. Strávil ve vězení tři roky. Tentokrát je spolu s ním stíhána policejním radou i jeho manželka.
Jaroslav Sedláček
________________________________________________________________________

Češi odsouzení v Thajsku by si mohli tresty odpykat doma
ČT 1 7.5.2003 06:00| pořad: Zprávy

Richard SAMKO, redaktor
--------------------
Češi odsouzení v Thajsku za pašování drog by si mohli své tresty odpykat doma. Thajské padesátileté rozsudky ale musí nejdříve uznat náš Nejvyšší soud a následně požádat o návrat odsouzených do České republiky. V Praze to včera řekl thajský ministr zahraničí. Radek Hanykovics a Emil Novotný jsou v Thajsku vězněni už od poloviny devadesátých let.
________________________________________________________________________

El País: Pravá tvář kolumbijských povstalců
Zpravodajství ČTK 8.5.2003, rubrika: Monitor tisku - Evropa, ES, NATO| autor: HIT

(servis MONITOR)
MADRID 8. května (ČTK/El País) - Vražda, jíž se dopustily Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) na deseti ze svých rukojmích, ukazuje pravou tvář organizace, která se kdysi dávno hlásila k ideji sociální spravedlnosti a dnes už není nic jiného než další teroristická banda. Napsal to španělský deník El País.

Mezi oběťmi jsou guvernér departementu Antioquia Guillermo Gaviria a bývalý ministr obrany Gilberto Echeverri. Oba byli uneseni přibližně před rokem ve chvíli, kdy se účastnili mírového pochodu. Oba usilovali o nenásilí a věřili v urovnání jednoho z nejstarších a nejkrvavějších konfliktů na planetě prostřednictvím jednání.

Strategií FARC je zahnat do kouta nynější vládu akcemi, které vyžadují vojenskou odpověď. Tohle je jejich živná půda. Jejich morbidní "revoluční spravedlnost" přišla tentokrát právě v době, kdy prezident Álvaro Uribe domlouval humanitární výměnu stovek unesených lidí za vězněné povstalce. Povraždění desítky rukojmích, z nichž osm byli vojáci, zničilo jakoukoliv možnost porozumění. Uribe, který byl zvolen před rokem absolutní většinou s jasným protiteroristickým mandátem, v úterý slíbil nemilosrdné pronásledování dvou vůdců největší ozbrojené skupiny v Latinské Americe Tirofija a Mono Jojoye.

Podobně jako mnoho jiných skupin, které svého času přísahaly na revoluční věc, i FARC (a stejně tak Vojsko národního osvobození - druhá největší gerila v Kolumbii) se změnily v bandu zločinců, jež nemá jiný cíl než se udržet za pomoci stejných prostředků (vydírání, vraždy, drogy, únosy) jako jakákoliv jiná parta pistolníků - například ultrapravicové Sebeobranné oddíly.

Na tomto tobogánu do naprosté podlosti FARC tvrdí něco o etice. Ale jejich místo, jak podtrhují události, je na seznamu mezinárodních teroristických organizací: bude to rok, co v pralesní vesnici Boyajá zmasakrovaly 120 civilistů a na žádost Španělska je Evropská unie následně na seznam zařadila.

Mír je drahý a Kolumbie ho zoufale potřebuje, ale demokracii se nikdy nepodaří zvednout hlavu, když se smíří s vraždou.

hit pz
________________________________________________________________________

Uprchlík sváděl k fetování
Blesk 9.5.2003| rubrika: Čechy| strana: 4| autor: (kli)

VOLARY - Čtrnáctiletý školák, který byl na útěku z Výchovného ústavu pro děti a mládež na Českobudějovicku, odkud uprchl do domovských Volar na Prachaticku, stačil před svým dopadením spáchat další zlotřilost. Dva vrstevníky svedl k čichání toluenu. Zavedl je do sklepa a tam společně vdechovali toluen z ředidla. Vzhledem k tomu, že svůdce k toxikomanii je nezletilý, byl případ policií po zaprotokolování v souladu s trestním řádem odložen.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma