Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zadržení výrobce marihuany
ČT 1 5.5.2003 17:50| pořad: Report

Martin MUSIAL, moderátor
--------------------
Jednoho z největších výrobců marihuany na Moravě a ve Slezsku zadrželi policisté na Vsetínsku. Třiatřicetiletý podnikatel z Rožnova pod Radhoštěm získal prodejem drogy téměř půl milionu korun. Vysoce šlechtěnou marihuanu, takzvaný skank, dodával i osobám mladším osmnácti let.

redaktor
--------------------
Zadržený výrobce marihuany pěstoval rostliny k výrobě drogy pod rodinným domem nedaleko Valašského Meziříčí. Při zásahu objevili vsetínští policisté a také policisté z expozitury Národní protidrogové centrály v Ostravě více než sto rostlin konopí setého vysokých třicet až sedmdesát centimetrů. Ty podnikatel vypěstoval tzv. hydroponním způsobem, kdy je rostlina vyživována umělým roztokem.

Ivo NOVÁK, Policie ČR Vsetín
--------------------
Vybavení pěstírny pachatel nakupoval ve specializovaných prodejnách. Jednalo se hlavně o elektrozařízení, vodovodní rozvody, živné roztoky pro tyto rostliny.

redaktor
--------------------
Vysoce šlechtěnou marihuanu, tzv. skank, zadržený muž prodával především lidem ze Vsetínska. Od začátku letošního roku policisté odhalili v tomto regionu již tři pěstírny marihuany, svým rozsahem největší na území severní Moravy a Slezska. Oproti pěstování ve volné přírodě se konopí pěstované umělým způsobem sklízí čtyřikrát rychleji. Na černém trhu se kilogram takto připravované marihuany prodává za více než 150 tisíc korun.

Daniel ŠAMÁNEK, redaktor
--------------------
Zabavené rostliny k výrobě drogy budou spáleny. Výrobce marihuany je stíhán na svobodě. Hrozí mu až desetileté vězení.

redaktor
- Daniel ŠAMÁNEK, redaktor
- František OSTŘANSKÝ, redaktor
________________________________________________________________________

Dovolte nám konopí!
Instinkt 7.5.2003| rubrika: Diář| strana: 10

HAPPENING

Za legalizaci marihuany se o víkendu demonstrovalo v Praze, Brně, Plzni, Třebíči a dalších sto padesáti městech po celém světě. Řetězová akce Million Marijuana March se letos konala už popáté. Na pražské Letenské pláni se organizátoři dočkali zklamání a finanční ztráty. Řádně povoleného happeningu se zúčastnilo pouze něco přes tisíc lidí, což bylo méně, než se očekávalo. Podobný počet příznivců zábavné rostlinky ale demonstroval i v mnohem větším Londýně. Tady v předvečer "Mezinárodního dne trávy" navíc vytáhli do boje britští vědci: v nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal varovali, že marihuana škodí lidem víc, než se předpokládalo. Její pravidelné užívání prý zvyšuje riziko duševních poruch, jako jsou schizofrenie nebo deprese, onemocnění plic a nejrůznější typy rakovinných onemocnění.
________________________________________________________________________

Příznivců konopí se sešlo jen padesát
Vysočina 6.5.2003| rubrika: oči| strana: 13| autor: mč

na mítinku

Mítink příznivců konopí zvaný Milion Marihuana March se v Třebíči u Žižkovy mohyly konal poprvé. Jedná se o celosvětovou akci. Jeho účastníci chtěli veřejnosti sdělit, že se už nehodlají schovávat se svojí vášní ke konopí, jako by dělali něco špatného. Město sice akci povolilo, ale za dodržení přísných podmínek pořadateli. Zpočátku se to u mohyly hemžilo větším počtem strážníků a novinářů než samotnými účastníky mítinku. Později se jich sešla zhruba padesátka. " Příště to bude mnohem lepší," slibuje si hlavní pořadatel Zdeněk Prukner zvaný Bručoun. ( mč)

________________________________________________________________________

Drogová scéna v Jablonci je skrytá, narkomani se uchylují do bytů
Zpravodajství ČTK 6.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj| autor: USM

JABLONEC NAD NISOU 6. května (ČTK) - Současná drogová scéna v Jablonci nad Nisou je proti Praze, Mostu, Chomutovu a dalším větším městům Severočeského kraje skrytá. Podle jabloneckého místostarosty Jiřího Rudolfa se narkomani uchylují do bytů. "Nebezpečí však nepodceňujeme, i když s drogami se většinou neobchoduje na veřejných místech a ani se tam nekonzumují," řekl dnes Rudolf ČTK.

V Jablonci s téměř 50.000 obyvateli evidují odborníci 93 lidí závislých na drogách. "Přiznali se však sami, závislých bude víc," uvedl Rudolf. Radnice vyčlenila pracovnici na drogovou prevenci. Na boj s drogami se zaměřují i hygienici, pedagogicko- psychologická poradna a preventivní a krizové centrum ARX.

"Letos v prvním čtvrtletí nás kvůli problémům s drogami navštívilo 48 klientů," uvedla ředitelka centra Dana Augustinová. ARX patří pod Liberecký kraj a pracuje v něm šest specialistů.

Drogově závislí si v centru vyměňují použité injekční stříkačky. Jeden člověk jich mnohdy přinese až 500 najednou, jen málokdo však projeví zájem o léčení.

Podle Augustinové se lidé závislí na pervitinu, heroinu a dalších tvrdých drogách za nimi stěhuje hlavně do Prahy. V Jablonci se tak nejužívanější drogou stala marihuana, protože je nejsnáze dostupná a nejlevnější.

Marihuana se objevuje i mezi dětmi v základních školách. Odborníci z centra ARX proto chodí na třídní schůzky a hovoří s rodiči. "Často nemají žádné informace o drogách a o nebezpečí, které jejich dětem hrozí," konstatovala Augustinová.

O šíření marihuany na základních školách se dozvídají i jablonečtí policisté, podle jejich mluvčí se ovšem obchodování s drogami mezi dětmi těžko odhaluje. "Co se týká trestných činů souvisejících s drogami, patří Jablonecko mezi klidnější oblasti," uvedla.

Miloslav Lubas nam vb
________________________________________________________________________

KLDR popírá, že by pašovala svou lodí drogy v Austrálii
Zpravodajství ČTK 6.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: RV

SOUL 6. května (ČTK) - Severní Korea dnes popřela, že by se nějak podílela na pašování heroinu v Austrálii, kde byla před dvěma týdny zadržena severokorejská loď právě pro podezření z nezákonného převážení drog. Severokorejská agentura KCNA označila záležitost za součást americké kampaně namířené proti KLDR.

Podle KCNA je loď Pong So, která byla zadržena u jižního pobřeží Austrálie, "civilní obchodní lodí", jejíž majitel o případu nic neví.

"Nemůžeme než vyjádřit překvapení a politování nad tím, že Austrálie spojuje případ s vládou KLDR tím, že se přiklání k americkému tvrzení," citovala KCNA prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí.

Austrálie zadržela na palubě plavidla 30 Severokorejců, kteří tvořili její posádku. Tu policie podezírá, že se podílela na pašování heroinu za 48 milionů amerických dolarů. Podle australských úřadů Pong So dopravila do Austrálie 50 kilogramu heroinu, které bezpečnostní síly zabavily minulý týden ve městě Lorne na jihovýchodě země. V souvislosti se zkonfiskovaným heroinem byli minulý týden zadrženi a obviněni z pašování drog dva Malajsijci, jeden Singapuřan a jeden Číňan.

V posledních letech se často objevovaly zprávy, že v chudé Severní Koreji, kde vládne tuhý komunistický režim, se vyrábějí opium, heroin a metamfetaminy a že Severokorejci se podílejí na pašování drog, zvláště do Japonska a na Tchaj-wan.

rv hej
________________________________________________________________________

Šéfové gangů zásadně nefetují
Rakovnický deník 6.5.2003| rubrika: RAKOVNICKO| strana: 17| autor: JANA ELZNICOVÁ

Počet nezletilých, kteří mají zkušenosti s drogami, roste. Díky drogám přicházejí o rodinu, školu, o přátele, o život... Proto už podruhé uspořádala v Rakovníku společnost aktivně se zabývající problematikou primární prevence drogových závislostí Medea Kultur, s. r. o., komponovaný pořad tentokrát na téma Drogy a kriminalita mládeže.
JANA ELZNICOVÁ
Rakovník - S dalším pořadem společnosti Medea Kultur Drogy a kriminalita mládeže, který byl předložen žákům a studentům rakovnických základních a středních škol, přijeli MUDr. Jiří Presl z DropInu, emeritní policejní rada kriminální policie pplk. JUDr. Miloslav Dočekal a zpěvák Jan Kalousek. "Nechceme vás strašit ani vychovávat. Jediné, co pro vás můžeme udělat, je podat vám co možná nejvíce informací," řekl Jiří Presl. Dozvědět se něco nového měli tentokrát možnost studenti Masarykovy obchodní akademie, Integrované střední školy na Jirkově a žáci První ZŠ Rakovník. "Distribuce drogy není jen její prodej. Tím, že dá František ochutnat nový model jointa Mařence, se už dopouští distribuce, protože zákon jednoznačně říká: Kdo jinému opatří drogu, dopouští se trestného činu distribuce drog," zdůraznil mimo jiné Jiří Presl a upozornil na fakt, že od roku 1999 je držení drog třeba i jen pro vlastní potřebu trestné. Hovořilo se o drogových mafiích (kosovští Albánci, ruskojazyčné, nigérijské, arabské, ale i české zločinecké skupiny), které na území České republiky vydělávají díky narkomanům, kteří jejich zboží kupují, mnohamiliardové částky. "Dokud se najdou lidé, kteří drogy budou kupovat, budou tu i ti, kteří je prodávají," zkonstatoval jádro problému Jiří Presl. Samotní šéfové těchto gangů by ovšem nikdy žádnou z drog nezkusili, protože dobře vědí, co to obnáší. Mladým lidem nějak nedochází, že tím, že koupí zboží těchto gangů, a podpoří tak jejich luxusní způsob života, zaplatí cenou nejvyšší, a to životem vlastním. "Po dvaceti letech zkušeností práce s drogově závislými říkám, že je to cena příliš vysoká," zdůraznil Jiří Presl. Miloslav Dočekal pohovořil o trestní odpovědnosti mladistvých a také o tom, že naše zákony jsou vůči darebákům příliš benevolentní. "Nikdy nezapomenu na případ třináctileté Haničky. Krásná dívenka, která bydlela shodou okolostí naproti našemu domu. Jednoho dne šla na třešně a už se nevrátila. Za tři dny ji v třešňovce našly děti. Zabil ji čtrnáckrát trestaný recidivista. I staří ostřílení kriminalisté, včetně mě, nad ní tenkrát plakali," zavzpomínal Miloslav Dočekal. Jiří Presl pak ještě dodal, že na Slovensku právě schválili nový trestní systém známý z USA a Velké Británie."Takzvaně třikrát a dost. Člověk, který spáchá potřetí některý kriminální delikt, si půjde sednout na doživotí bez možnosti odvolání," uzavřel Jiří Presl.
________________________________________________________________________

Policie zlikvidovala v Hustopečích pervitinou laboratoř
Zpravodajství ČTK 6.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

HUSTOPEČE (Břeclavsko) 6. května (ČTK) - Policie zlikvidovala v těchto dnech laboratoř na výrobu pervitinu, kterou si zřídil ve svém domě v Hustopečích na Břeclavsku mladý manželský pár. Za 1,5 roku vyrobili manželé v domku, v němž žil i jejich osmiletý syn, 125 gramů drogy. "Potřebovali ji pro sebe, své přátele a částečně pervitinem zásobovali i brněnský trh, na kterém je po této droze velká poptávka," řekl dnes ČTK policejní mluvčí Zdeněk Lubas.

Policie byla na stopě manželům delší čas. Při zátahu nalezla v jejich domě větší množství laboratorního skla, chemikálií a také stovky obalů od léků, z nichž pervitin pár vyrobil.

"Dokonce se nám stalo, že během zátahu si přišlo do domku pro svoji dávku pět narkomanů," uvedl mluvčí. Majitel domku si již v minulosti podle něj odpykával za výrobu pervitinu tříletý trest. Nyní je i manželkou opět stíhán za nedovolenou výrobu drog.

V Brně patří pervitin k nejužívanějším tvrdým drogám. Gram se prodává za přibližně tisíc korun. Policie ročně ve městě odhalí asi 35 laboratoří na výrobu pervitinu. Výsledkem je, že výrobci opouštějí město, drogy vyrábějí na chatách, v zahradních boudách, v lesích a na venkově, odkud je pak přivážejí do Brna.

Vladimír Klepáč mal
________________________________________________________________________

Thajsko: Jeden z vězňů by mohl být do ČR poslán za dva měsíce
Zpravodajství ČTK 6.5.2003, rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: LP

(ČTK vydává k této zprávě foto)
PRAHA 6. května (ČTK) - Jeden ze dvou Čechů vězněných v Thajsku za pašování drog by mohl být do České republiky převezen již letos, a to nejdříve za dva měsíce, kdy zasedne thajská komise. Přesné datum ale záleží na tom, kdy thajské rozsudky uzná Nejvyšší soud a poté znovu požádá Bangkog o převoz, řekli dnes v Praze thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj a jeho český kolega Cyril Svoboda.

Druhý vězeň má podle nich šanci příští rok. Oba Češi si v thajských věznicích odpykávají dlouholeté tresty. "První z nich splňuje naše podmínky pro to, aby mohl být vrácen již za dva měsíce," řekl novinářům Satchiratchaj. Upozornil však, že věc je momentálně v rukou českého Nejvyššího soudu.

pokr. lp kš

Vzájemné předávání vězňů umožňuje od loňského září česko- thajská smlouva. V thajských věznicích si odpykávají tresty Radek Hanykovics a Emil Novotný.

Novotný byl zatčen na letišti v Bangkogu v březnu 1995 se 4,2 kilogramu heroinu. Tamní soudy mu vyměřily trest 50 let, později snížený královskou amnestií o sedm a půl roku. V roce 1996 dostal 50 let i Hanykovics, jehož zadržela policie se 2,4 kilogramu heroinu. Královská milost mu trest snížila o 25 let. Ministři neřekli, který z nich je ten, pro něhož by návrat do ČR připadal v úvahu již letos.

Český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler si nemyslí, že v thajských věznicích hrozí nebezpečí přenosu zákeřné a záhadné plicní nemoci SARS, která se šíří v Asii, především v Číně. Satchiratchaj upozornil, že v Thajsku, kde se vyskytlo devět případů, se nemoc na nikoho přímo nepřenesla. Podotkl, že thajské úřady také zavedly nezbytná opatření. Nemocné tam jsou podle Šitlera osoby, které přicestovaly ze zahraničí.

Satchiratchaj je prvním thajským ministrem zahraničí v České republice. Dnes oznámil, že se zvýší počet letů mezi ČR a Thajskem ze tří na sedm týdně. Vedle Českých aerolinií budou podle něj moci do Thajska létat také soukromé letecké společnosti.

Lucie Petrová mal


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma