Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Základní Pěstitelské Informace

 
Vše o světlu ktere vaše kytí potřebují - Klikni zde pro originální téma
jiroos
tady máte něco o světýlkách...........:-))

Doporučená hodnota je 30.000 lumenů na m2 a 35.000 lumenů na m2 je optimum pro systémy s uměle zvyšovaným obsahem CO2 ve vzduchu.

Lampy používané pro pěstování se označují jako HID lampy (high intensity discharge) a prodávají se ve třech základních provedeních: HPS (high pressure sodium - vysokotlaké sodíkové), MH (metal halide - metalhalogenidové) a MV (mercury vapor - rtuťové výbojky). MH lampy jsou obdobou MV, mají ovšem vylepšené světelné spektrum a vyšší svítivost. HPS lampy mají žlutavé světlo, někdy mírně zabarvené do růžova nebo oranžova.

Vysokotlaké sodíkové lampy můžete použít po celou dobu růstu i květu rostliny. Praxe ukazuje, že rostliny pěstované pod HPS lampamy ukončují růst a přecházejí do fáze květu průměrně o týden později než sazenice pěstované pod MH lampami. Často se však jedná o silnější a větší rostliny, proto se týden počkat vyplatí.

Nejlacinější HID lampy jsou fluorescentní (FL) a rtuťové výbojky (MV), avšak jejich velkou nevýhodou je nízká účinnost. 175 W rtuťová výbojka vyprodukuje asi 8000 lumenů, kdežto 150 W HPS má svítivost 15.000 lumenů (tj. přibližně dojnásobná účinnost). Navíc barevné spektrum světla rtuťové výbojky je výrazně horší oproti žluto-červenému spektru sodíkových lamp, které se hodí především pro květ. Metalhalogenodové (MH) lampy se svým modrým světlem jsou nejvhodnější pro růstovou fázi. I když získáte MV lampy zdarma, jejich nevhodné barevné spektrum a nízká účinnost je staví do role nejhoršího a nejdražšího řešení.

400 W sodíková lampa má svítivost přibližně 45.000 lumenů, jedna hodina provozu vyjde při dnešních cenách elektrické energie na cca 1,50 Kč. Je tedy jasné, že lampa se stejným příkonem elektrické energie ale dvojnásobnou svítivostí se musí zaplatit během několika měsíců až jednoho roku. Provedeme-li takovýto jednoduchý výpočet ekonomické výhodnosti i s opomenutím faktorů jako je doba růstu nebo objem úrody, zjistíme, že v porovnání s MV nebo FL se investice do sodíkové lampy musí zaplatit hned po první úrodě.



Typ lampy
Wattů
Lumenů
(1 výbojka)
Přepočet na 400W

Fluorescentní (FL)
40
3000
400W = 30000 lumen

Rtuťová výbojka (MV)
175
8000
400W = 20000 lumen

Metalhalogenidová (MH)
400
36000
400W = 36000 lumen

Vysokotl. sodíková (HPS)
400
45000
400W = 45000 lumen


Povšimněte si nízké účinnosti MV lamp v porovnání s fluorescenty (FL), navíc je nelze umístit tak blízko k rostlinám. Jednoduše nejsou vhodné pro indoor pěstování. Posledním typem, na který se začínající pěstitelé ptají jsou běžné halogenové výbojky - tyto lampy sice mají vhodné světelné spektrum pro RŮST, avšak produkují příliš tepla a málo světla na to, kolik spotřebují elektrické enrgie.

Existuje také zvláštní typ HPS výbojky označovaný jako Agro, Son Agro, GROWLUX ale i jinak v závislosti na výrobci, prodávaný ve wattáži 250, 400 nebo 1000. 400 W verze je ve skutečnosti 430 W - těch 30 W navíc je přidané modré světlo. Tato výkonná výbojka (cca 53000 lumenů) je původně určená spíše do skleníků. Montážně se Agro HPS (sodík+metalhalogenid) výbojkami dají nahradit běžné HPS výbojky, takže se jedná o vhodnou alternativu pro majitele HPS lamp. Krása Agro lamp spočívá právě v přidání modré části světelného spektra, takže se neobíráte o výhody MH lamp jako je minimální délka stonkových článků a rychlejší růstová fáze, vše v jedné lampě.

Vzdálenost stonkových článků je u Agro lamp nejkratší, jakou jsem měl kdy možnost vidět. Vypěstované rostliny jsou pevné, bohaté keříky a rostou VELMI rychle. Bohužel nic není zadarmo - Agro výbojky jsou mírně (o cca 20%) dražší a jejich životnost je přibližně o čtvrtinu kratší než běžné HPS výbojky.

Nebylo by spravedlivé hned odsuzovat metalhalogenodové (MH) lampy - 400 W výbojka je dostupná ve dvou verzích 36000 lumenů a 40000 lumenů. Výkonnější verze bývá označovaná jako Super a za extra 4000 lumenů zaplatíte cca 300 až 500 Kč navíc. Super verze by měla vydržet déle (neověřeno), jestli to je pravda, určitě by ste ji měli vyzkoušet. Halogenidové světlo má více modré a pro růstovou fázi je lepší než HPS. Existují převodní výbojky pro MH lampy, které ji (na dobu květu) změní na HPS, ale cena takovéto převodní výbojky je vyšší než Agro výbojky, takže lepší alternativou je zakoupení rovnou Agro lampy. Bezkonkurenční je samozřejmě výrazně nižší pořizovací cena, s Agro HPS lampou dostáváte za své peníze vyšší svítivost.

Proti fluorescentům (FL) mluví navíc ještě i pracnější instalace - je jednodušší pověsit 1 lampu než 10 zářivek.

Porovnáte-li 400W 36000 lumen MH lampu a 430W 53000 lumen Agro HPS, co vyjde levněji včetně všech provozních nákladů? A co zabezpečí vyšší výnosy? Určitě Agro HPS, ale pořizovací cena je vyšší.

Když se podíváme na zoubek cenám a výdrži výbojek, zjistíme, že MH výbojka (o cca 10% dražší než běžná HPS) vydrží přibližně 10000 hodin, běžná HPS výbojka cca 21000 hodin a Agro HPS výbojka (o cca 20% dražší než HPS) 16000 hodin.

Dnešní HID lampy se v drtivé většině montují vodorovně. Vodorovná montáž oproti svislé dopraví k rostlinám až o 30% více světla.

Řešíte-li dilema, jestli pořídit spíše jednu větší lampu nebo více malých, vězte, že ceny lamp pod 400 W jsou téměř shodné s lampu 400 W. Až do wattáže 400 - 600 W se proto vůbec nevyplatí pořizovat více menších lamp. Nad 400 W byste měli vzít v úvahu následující:

Výhody výkonných lamp:
+ výbojky nad 400 W už vycházejí cenově lépe než násobky 400 W (u menších výbojek jsou ceny téměř shodné jako 400 W)
+ ceny lamp rostou s výkonem ještě pomaleji než ceny výbojek
+ ceny dvou malých lamp jsou samozřejmě vždy výrazně vyšší než jedné lampy s dvojnásobným výkonem

Výhody malých lamp:
- silné lampy produkují více tepla než více menších, ventilace musí běžet nonstop, což ztěžuje nebo znemožňuje použití CO2
- více malých lamp zabezpečí lepší distribuci světla k rostlinám

tak už jste o hodne chytrejší
:angel: :angel: :angel: :angel: :angel:
jiroos
tak ja mám Philipsku ale podle me jsou i jiné značky gut hodne zaleží jak s výbjkou zachazíš zaleží na tobě jakou si vybereš a čemu dáš přednost
rajce
Zajimalo by me, jestli neni lepsi mit (teoreticky) dve 200W nez jednu 400W (resil si problem s vetsi watazi) nebo i dve 150 misto 1*250. Pride mi, ze celkova svitivost a hlavne osviceni plochy je o dost lepsi, coz u nizkyho vykonu hraje dost podstatnou roli ... jenze je tu vyssi porizovaci cena (dvojnasobna) a mensi ucinnej dosah... ?????

Jinak opravdu full prispevek! K+
Doma mam taky philipksu a naprosta spokojenost. Jenze prestavuju a nebudu mit misto, tak budu porizovat neco mensiho. Dik za jokoukoliv info.
jiroos
cus diky za nejakou tu karmu heh ........jinak rajcatko kdybych stavel nejakou mensi pestirnu tak min. 250W protoze na mensich watazich nejsou palicky tak tvrde a jsou řidší teda co jsem vydel a hulil hehe potom zalezi jakou maz moznost vetrani kuli teplote vod toho se to odviji .......:-)

JO jeste se chci zminit o cooltube jiste znate ale tahle je fakt velice slusna zadny plasty a folie jak jsem tady na foru vydel jeto kremikova sklenena roura a vni je sodicek na obou stranach se da napojit potrubí a za tohle vsechno je pripojene stinitko moznost chodu az 600W i bez VETRANI!!! jinak 600W jsem vtom vydel behat a byla 30cm od kytí fakt dobra prace viz.foto( kliknete na ní)

jiroos
nej philips se jmenuje SON-T PIA PLUS jestli nekecam a ma nej. svitivost :D
jiroos
jo je mekolik obchodu zalezi jen na tobe kolik do toho chces vrazit Argo je taky gut tak smele do toho :-D
jiroos
jo jasne nekdo proste chce poridit pestirnu za co nejmensi naklady a nekdo je kutil a chce to mit co nej..... a da do toho proste vic prachu ....takze at to roste :-))
rajce
to jiroos: Ja prave resim dilemnaaa, jestli 250 nebo 2*150. Kdysi davno sem mel 150 ve skrini a nemel sem zadnej problem s kvalitou, nebo hustotou!?!? Akorat ten vynos je celkove nizsi. To je jasny.
Samozrejme 400 to neni, ale to polovicni mnozstvi by mi i stacilo-rozhodne lepsi nez nic.
jiroos
no jasne ze pod 150W jdou vypestovat supr modylky podle me od 150 nahoru do je ok mel jsem moznost ochutnat i modeli ze 70W palicky nejsou tak tvrdy a je toho malo ale taky pohodicka naladicka :-)) to je na kazdym co si vybere ......jinak bych tam flak 250W a klidek pohoda tak chlape smele do toho a brko je hotovo .-))
rajce
De o to, ze nevim, jestli jednu 250 nebo dve stopadesatky=300??? Co ty na to???Dost lidi rika, ze je lepsi rozlozit svetlo.... jinak brko nekam odeslo a nechtelo rict kam (ze bych ho treba este nekdy rad znova videl;))
jiroos
janě skleněnou trubku ale kde jí vzít a nekrást :-)) až ji najdš dej vjedět ty nátrubky múžu vysostružit jak prd ale to sklo sehnat to je na.............
rajce
to Realist: Melo by to bejt tak do metru vysoky, asi 30cm siroky a asi 120 dlouhy!!! Je to dost patvar. Proto sem premejslel, ze to rozlozeni by bylo asi lepsi nez jedna. A taky de o to, ze kdyby nebylo zcela zaplneno, tak se da zapnout jenom jedna a to se dost krute projevi na spotrebe!!
Tak trochu nahlas sem si zauvazoval... dik za rady... precejenom se asi rozhodnu pro ty dva zdroje...
... ale kdyby mel nekdo naky pripominky, nebo mel naky zkusenosti (i cizi), tak mi napiste. Rad si prectu co nejvic nazoru. Dik.
jiroos
to rajce: no to mas pravdu ze na takovy obdelnik je jedna lampa naprd pulka skrine by mela svetla nedostatek mas dve moznosti

1. dve lampy= hodne peniz

2. nejakej pojezdek z jednou lamou

kdyz nad tim tak premejslim tak bych sel do varianty 2 mensi spotreba elektriky atd.zalezi na tvych moznostech to je muj pohled na vec ......cagos
rajce
Taky sem o tom premejslel... No nak to vyresim... bohuzel ted nemam moc cas to resit:( Kazdopadne dik za nazor a K+ (Obcas se mi totiz stava, ze na odpoved na (pro me dulezitej) dotaz, cekam dost dlouho a nekdy se ani nedockam. O to vic bordelu nachazim pri hledani a abych pri kazdym problemu projizdel celej grower (specielne starsi obsahly fora) nemam cas ani penize:().
wathek
jak přibližně vysoko bych měl zavěsit lampu nad vrchol kytky? nebo- má nějaký nevýhody, pokud rozmístim dvě 70w (150w) na stěny-z obou stran mířící na kytky? možná by tím odpadl problém s vytahováním se stonků(?).
jiroos
zdar prihazuju jeste gut obrazek barevneho spektra:p:
lSlUlPl
Mozna jsi jiroos moch jeste napsat ze o tech lampach jsi cerpal z http://www.greenhome.cz/ / nebo se pletu/ ale jinak pohoda aspon je to ucelenej prispevek
fernetman
A jaký máte názor na sodík. výbojku SHL 400W ? na http://www.teslamp.cz je za 179 keček a jinde je za necelých 500 ?
PirátTEK
cus potreboval bych poradit koupil sem si pilips son -T phia plus a k ni sem dostal zdarma nejakou zarovku WLS vubec nevi co to je a budu rat za radu treba jestli je na rust nebo tak.dikis
PiosOne
pirat: měl jsi se zeptat prodavače, jestli to máš dávat na růst nebo až když se ti začnou dělat paldy :D
drago
good
Killdarian
2PiosOne:Haaaaaaaaaaa haaaaaaaaa haaaaaaaaa. To se povedlo
keneth48
tiez riesim dilemu aku lampu do boxu 80dx80sx160v. pojdem zo semien. staci pouzit na rast usporku 200W a na kvet vybojku400W. alebo by bola lepsia kombinacia vybojiek aj na rast a kvet obidve 250W? tym by stacil len jeden predradnik.
luky19
zdravim nikde jsem nenašel kolik má 85w cflko lumenu .. prosím jestli to nekdo víte tak poradte díky :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma