Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k Million Marihuana March - Klikni zde pro originální téma
breeder
Happening kvůli legalizaci marihuany
ČT 1 3.5.2003 19:15| pořad: Události

Josef MARŠÁL, moderátor
--------------------
Na Letenské pláni v Praze se dnes sešlo několik stovek mladých lidí, aby podpořili liberalizaci marihuany. Happening s názvem Million Marijuana March má podtitul beze strachu. Organizátoři chtějí dosáhnout toho, aby lidé mohli pro svou potřebu konopí beztrestně pěstovat a beze strachu z represe marihuanu kouřit. Akce končí v deset hodin večer.

Světlana ZÁRUBOVÁ, redaktorka
--------------------
Účastníci dnešního happeningu požadují rozdělení drog podle jejich nebezpečnosti do několika skupin. Marihuana by podle nich měla být zařazena mezi ty nejméně nebezpečné.

Marek JEHLIČKA, organizátor happeningu
--------------------
Ideální stav by byl takový, aby si prostě každý mohl svobodně vypěstovat na své zahrádce konopí pro svojí osobní potřebu a nebyl stíhán za to, že marihuanu konzumuje, případně má nějaké malé množství u sebe.

Světlana ZÁRUBOVÁ, redaktorka
--------------------
S marihuanou má podle odborníků zkušenost už osmdesát procent osmnáctiletých. Jak jsme zjistili, při nočním natáčení v pražských restauracích jí lidé kouří běžně. O rozdělení drog do skupin podle nebezpečnosti jedná i česká vláda, která se má definitivně rozhodnout do konce června.

Tomáš ZÁBRANSKÝ, Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
--------------------
Oficiální tolerování držení marihuany, hašiše pro vlastní potřebu a případně dokonce jeho pěstování, jen zase pro vlastní potřebu přesně dané množství, je v současné době celoevropský, a nejenom celoevropský, ale i například kanadský, australský trend, čili jaksi logické by zřejmě bylo zařadit se tady do toho směru.

Světlana ZÁRUBOVÁ, redaktorka
--------------------
Lékaři ale upozorňují, že užívání marihuany může způsobit vážné zdravotní potíže.

Karel NEŠPOR, primář Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích
--------------------
Jedná se o rizika rakovinotvorná, jedná o rizika pro srdce, jedná se o rizika pro duševní zdraví, jedná se pochopitelně také o rizika ve vztahu k imunitnímu systému.

Světlana ZÁRUBOVÁ, redaktorka
--------------------
Většina evropských zemí má k marihuaně velmi liberální postoj. Kouření marihuany i pěstování konopí pro vlastní potřebu úřady tolerují, naopak ve Spojených státech je marihuana na seznamu těch nejnebezpečnějších drog.
________________________________________________________________________

Konzumace marihuany v České republice
Frekvence 1 4.5.2003 12:00| pořad: Zprávy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
V Praze proběhl happening za legalizaci marihuany na Letenské pláni, sešla se tam asi tisícovka mladých lidí. Na pódiu se střídaly punkové kapely a v přestávkách vystupovali řečníci. Podle jednoho z organizátorů Marka Jehličky, ochutnal marihuanu skoro každý.

Marek JEHLIČKA, organizátor
--------------------
Většina mých přátel a jejich přátel se někdy s marihuanou do kontaktu určitě dostala. Poslední výsledky nějakého průzkumu, který prováděl Ivan Douda z nadace Drop-in slyší o tom, že marihuany v této zemi konzumuje zhruba šedesát až osmdesát procent mladých lidí ve věku kolem osmnácti let.
________________________________________________________________________

Můžeme legálně manifestovat za marihuanu
Frekvence 1 2.5.2003 07:00| pořad: Zprávy

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Protest proti trestům za užívání marihuany je v Česku poprvé legální. Pořadatelé po pěti letech prolomili úřednickou bariéru, a tak příznivci marihuany se zítra beztrestně sejdou v Praze, Brně, Plzni a Třebíči. Happening se koná i v dalších sto padesáti městech celého světa. Pořadatel David Čermák říká, že odborníci na drogovou problematiku chtějí nahlas říci, jak to u nás s užíváním marihuany je ve skutečnosti.

David ČERMÁK, pořadatel
--------------------
Cíl podpořit myšlenku dekriminalizace konopných produktů a vlastně informování veřejnosti o tom, jak to doopravdy je.

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Psycholog Ivan Douda zdůrazňuje, že trávu u nás kouří až osmdesát procent osmnáctiletých. Zákon se tedy zásadně liší od skutečnosti.

Ivan DOUDA, psycholog
--------------------
Mladí byli vrženi do situace, kdy jejich většina fakticky vědomě porušuje zákon, to znamená, ten zákon se vzdálil od reality, je špatný a je jako špatný vnímán mladými, a to vede k velké demoralizaci ve vztahu k zákonům vůbec.
________________________________________________________________________

Lidé na třebíčském happeningu žádali změnu přístupu k marihuaně
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Jihlavský kraj| autor: BJR

TŘEBÍČ 3. května (ČTK) - Několik desítek mladých lidí se dnes odpoledne sešlo u kamenné mohyly v Třebíči na Hrádku a happeningové akci zaměřené proti represím za pěstování a užívání marihuany. Třebíč je vedle Prahy, Brna a Plzně jedním ze čtyř českých měst, kde se taková akce pořádá. Přístup ke konopí by se v Česku měl změnit, alkohol je mnohem horší droga, řekl ČTK svolavatel akce Zdeněk Prukner.

Setkání sledovali policisté a podle mluvčího radnice se obešla bez incidentů. Organizátoři ji ukončili před 15:30. Ještě před zahájením happeningu mladí lidé posbírali do igelitových pytlů odpadky poházené v okolí mohyly.

Podobné akce podle Pruknera nemají příliš velký smysl ve velkých městech, zatímco ve čtyřicetitisícové Třebíči, kde se téměř všichni znají, se může lépe ukázat, že marihuanu podporují i slušní lidé. "Sám jsem donedávna dělal skautského vedoucího a myslím si, že zdaleka nejsem vagabund a feťák. Jsem živnostník a kouřením marihuany nedělám nic špatného," řekl Prukner, který údajně takových lidí zná spoustu.

Třebíčské centrum prevence Klub Zámek, podchycující mladé lidi experimentující s drogami, eviduje kolem 200 klientů. Z nich má podle vedoucí klubu Magdy Sedlákové přes 80 procent zkušenost s marihuanou. Horším problémem je podle ní čichání toluenu, které se objevuje už i mezi deseti a dvanáctiletými dětmi. Na marihuaně není nic špatného, pro dospívající je to určitě lepší než alkohol, řekl anonymně devatenáctiletý účastník happeningu.

Marihuana ale má i řadu odpůrců. Například britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko duševních poruch, jako je schizofrenie či deprese. Kuřáci marihuany rovněž riskují rakovinu plic, jazyka a další typy rakovinových onemocnění. Vědci se také domnívají, že kouření marihuany může přispívat k srdečním chorobám.

Třebíčský happening se uskutečnil pod heslem Beze strachu. Podobné akce se dnes konají zhruba ve 150 městech na celém světě pod názvem Million Marijuana March.
________________________________________________________________________

Na happeningu za legalizaci marihuany se sešlo zhruba 1000 lidí
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MCP

(Aktualizováno, ve 2. a 3. odstavci další podrobnosti)

PRAHA 3. května (ČTK) - Na happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se do večera sešla podle policejních odhadů zhruba tisícovka účastníků. Pořadatelé uvádějí počet až o polovinu vyšší. Další lidé stále přicházejí, jiní naopak odcházejí. Akci neprovázejí žádné konflikty, na pořádek dohlížejí policisté. Skončit má ve 21:45..

Na pódiu se střídají punkové kapely, v přestávkách vystupují řečníci. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Ten rozdával zájemcům podpisové archy své petice adresované prezidentu Václavu Klausovi. Upozorňuje v ní na případ policejního důstojníka z Náchodska, jenž si na zahradě vypěstoval konopí a je za to trestně stíhán. Doležal v petici prezidenta žádá, aby využil své pravomoci a zákonodárnou iniciativou navrhl legalizaci pěstování a držení konopí pro vlastní potřebu.

Na shromáždění přišli také manželé Lenka a Vladimír Volmovi, kteří se zabývají tradiční čínskou medicínou. Na své chalupě v Všechlapech na Táborsku pěstují řadu čínských léčivých bylin. Loni si vypěstovali asi 50 rostlin konopí, údajně především na semeno, eventuálně pro léčebné účely. Jsou za to stíháni. Hájí se tím, že konopí pěstovali pro vlastní potřebu ze zájmu o zdravou výživu a nikomu je neposkytli.

Organizátoři nabídli možnost prezentace také pražským protidrogovým koordinátorům. Ti však podle nich o setkání s účastníky happeningu neprojevili zájem.

Happening Million Marijuana March se v Praze koná již popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl ČTK hlavní organizátor David Čermák.

Podobné happeningy se dnes konají v dalších asi 150 městech celého světa. Letos poprvé je pražská akce legální. V Česku se k hlavnímu městu připojí příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

Marihuana má i řadu odpůrců, kteří poukazují na její škodlivé účinky. Příznivci legalizace marihuany naopak upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku a že působí příznivě například při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připomínají také, že v roce 1941 zakladatel amerického automobilového průmyslu Henry Ford představil prototyp auta, jež mělo karosérii z konopí a motor pohánělo konopné palivo.

Jiří Majer mcp vb
________________________________________________________________________

Na happeningu za legalizaci marihuany se sešlo zhruba 1000 lidí
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VB

(Zpráva je aktualizována, ČTK k ní vydává foto)
PRAHA 3. května (ČTK) - Na happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se během odpoledne sešla podle policejních odhadů zhruba tisícovka účastníků. Pořadatelé uváděli počet až o polovinu vyšší. Na pódiu se střídaly punkové kapely, v přestávkách vystupovali řečníci. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Akci neprovázely žádné konflikty, na pořádek dohlíželi policisté.

Podle programu pořadatelů mělo shromáždění před 22:00 skončit. V tu dobu zde zůstávalo ještě několik stovek lidí, kteří poslouchali reprodukovanou hudbu.

Happening Million Marijuana March se v Praze konal již popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl ČTK hlavní organizátor David Čermák.

Podobné happeningy se dnes konaly v dalších asi 150 městech celého světa. Letos poprvé byla pražská akce legální. V Česku se k hlavnímu městu připojili příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

V Plzni podepsalo petici proti kriminalizaci marihuany téměř 500 lidí všech věkových skupin. Petiční archy zašlou organizátoři prezidentu republiky. V Třebíči se odpoledne shromáždilo několik desítek mladých lidí. Šedesátičlenný průvod odpoledne prošel rovněž centrem Brna.

Marihuana má i řadu odpůrců, kteří poukazují na její škodlivé účinky. Příznivci legalizace marihuany naopak upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku a že působí příznivě například při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připomínají také, že v roce 1941 zakladatel amerického automobilového průmyslu Henry Ford představil prototyp auta, jež mělo karosérii z konopí a motor pohánělo konopné palivo.

Jiří Majer Jiří Janda vb
________________________________________________________________________

Na Letenské pláni se uskuteční happening příznivců marihuany
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Společnost, životní styl - Praha, Středoč. kraj,ČR| autor: JND

PRAHA 3. května (ČTK) - Proti represím za pěstování a užívání marihuany budou dnes od 14:00 na Letenské pláni v Praze protestovat účastníci happeningu Million Marijuana March. Akce se letos uskuteční už popáté. Podobné happeningy se dnes budou konat v dalších asi 150 městech celého světa. Letos poprvé bude pražský happening legální. V Česku se k němu připojí příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

Na programu happeningu bude zejména živá i reprodukovaná hudba. Hudební bloky budou prokládány vystoupením odborníků na drogovou problematiku, mluvit se bude i o legislativě spojené s užíváním drog. Návštěvníci se budou moci poradit o svých problémech s pracovníky sdružení Sananim a nadace Drop In. Možnost prezentace organizátoři nabídli také pražským protidrogovým koordinátorům, ti ovšem jejich nabídku odmítli.

jnd kš
________________________________________________________________________

Petici proti kriminalizaci marihuany podepsalo téměř 500 Plzeňanů
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Plzeňský kraj| autor: VAP

PLZEŇ 3. května (ČTK) - Téměř 500 lidí všech věkových skupin dnes v Plzni podepsalo petici proti kriminalizaci marihuany. Akce s názvem Liberation Day, na níž vystoupila řada mladých hudebních skupin, byla součástí celosvětového kulturněspolečenského happeningu Million Marijuana March. Petiční archy zašlou organizátoři prezidentu republiky.

"Chceme vrátit život do parků, nikde nestavíme barikády. Dnes tu lidé ve veřejné diskusi vyjadřují svůj postoj k marihuaně," řekl ČTK Jiří Kassl, mluvčí občanského sdružení DOPE, které spolu se sdružením za legální konopí Oslík dnešní akci v plzeňské mlýnské strouze poblíž centra města pořádalo.

Akce si klade za cíl osvobodit všechny lidi vězněné kvůli konopí. "V naší zemi jde zejména o požadavek legislativního rozdělení drog. Pěstitelé marihuany, včetně samopěstitelů, jsou posuzováni podle stejného zákona jako dealeři tvrdých drog," řekl ČTK konopný ombudsman Marek Jehlička. Podle něj se musí také všem pacientům umožnit využívat léčebných účinků marihuany.

"Marihuana je alternativou k alkoholu nebo cigaretám, které jsou legální," řekl Kassl. Podle něj poslední výzkumy například prokazují, že nikotin způsobuje vyšší závislost než marihuana a má také negativnější účinky na organismus.

V zemích, jako je například Nizozemsko a Belgie, kde bylo užívání marihuany legalizováno, se podle Kassla snižuje počet narkomanů závislých na tvrdých drogách. "Z peněz získaných z prodeje marihuany se tam organizují kulturněsociální programy, v nichž se mladí realizují," dodal Kassl.

Marihuana však má i řadu odpůrců. Například britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko některých duševních poruch nebo rakovinových onemocnění.

Podobné happeningy jako v Plzni se dnes konaly v dalších asi 150 městech celého světa. V Česku se příznivci marihuany sešli v Praze a Třebíči. Na pražské Letenské pláni se odpoledne podle policejních odhadů sešla zhruba tisícovka účastníků.
________________________________________________________________________

Na Letné znělo: Povolte marihuanu!
Mladá fronta DNES 5.5.2003| rubrika: Praha| strana: 1| autor: PETR ŠTEFAN

Kontroverzní akce, která se letos poprvé konala oficiálně, vzbudila u mnoha lidí odpor

Na Letné se v sobotu na happeningu Million Marijuana March sešlo přes tisíc mladých lidí. Po čtyřech předchozích ročnících se letos akce poprvé konala legálně.

Letná - Směsice taneční a reprodukované muziky ze dvou improvizovaných pódií je slyšet už z dálky. V sobotním odpoledni na trávníku Letenské pláně posedávají skupinky mladých lidí, které sem přišly podpořit happening nazvaný Million Marijuana March, jehož smyslem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona a zároveň podpořit požadavek liberalizace konopných drog. Že kouření marihuany představuje i reálné zdravotní komplikace, si tu však přiznává jen málokdo.
Policisté stojí opodál a jen bezmocně přihlížejí tomu, jak mládež zapaluje první marihuanové cigarety. V hloučcích kromě "jointů" koluje i alkohol.
Ale nepřicházejí jen příznivci této akce. "Zase tu budou samý zfetovaný a ten randál. No hrůza," stěžuje si starší paní, která sem chodí denně venčit psa a nepřála si být jmenována.
Po vystoupení kapely Kombucha se už na pódiu objevuje jeden z hlavních organizátorů, Marek Jehlička, který je zároveň "konopným ombudsmanem". Právě k jeho rukám zasílají lidé stížnosti, že byli za držení nebo pěstování marihuany postiženi. "Vítám vás na pátém ročníku akce Million Marijuana March. Letos prvně legálně pořádané," ozývá se z pódia. Poté, co upozorní účastníky na tajné policisty, kteří by se mohli pokusit kupovat od lidí marihuanu, program začíná.
"Legalizaci bychom rádi prosadili postupně. Za důležité považujeme zrušení zákona o větším množství než malém. Dále by mělo být konopí povoleno pro lékařské účely a v poslední fázi bychom rádi dosáhli toho, aby se lidé nebáli pěstovat marihuanu pro vlastní potřebu, a to je také podtitul dnešní akce - Beze strachu," říká Marek Jehlička.
Během odpoledne vystupují kromě kapel a známých dýdžejů i další řečníci. Mezi nimi i publicista J. X. Doležal nebo Ivan Douda z Nadace Drop In, která zde má svoje mobilní pracoviště. "Pokládám za povinnost tady být a mám radost, že je akce legální, říká Ivan Douda. Upozornil také na rozpor v chápání lehkých drog mladými lidmi a lidmi staršími, tedy těmi, kteří dělají zákony.
Vpozdním odpoledni je už na Letenské pláni přes tisíc mladých lidí. "Jsem pro legalizaci konopí, ale akce by měla být lépe zorganizována," říká jeden z návštěvníků, George Skarparis z Kypru.
Ojedinělé hlasy odpůrců marihuany se snažily přesvědčit ostatní o tom, že tato droga lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. Její pravidelné užívání prý zvyšuje riziko duševních poruch, jako je schizofrenie či deprese.
Akce se obešla bez komplikací, a tak nemuseli policisté ani záchranná služba zasahovat.
________________________________________________________________________

Změňte postoj k marihuaně, žádali v Třebíči mladí
Mladá fronta DNES 5.5.2003| rubrika: Vysočina| strana: 1| autor: (pm, ČTK)

Třebíč - Beze strachu. Takové motto přivedlo v sobotu odpoledne ke kamenné mohyle na Hrádku v Třebíči několik desítek mladých lidí, kteří přišli podpořit hapenningovou akci zaměřenou proti represím za pěstování a užívání marihuany. Vyznavači konopí chtěli veřejně sdělit, že na marihuaně nevidí nic špatného a že mezi uživateli jsou i slušní a spořádaní lidé.
„Přístup ke konopí by se v naší republice měl změnit. Tato droga totiž mezi mládež už dost pronikla. A alkohol je, myslím, mnohem horší droga,“ řekl svolavatel akce Zdeněk Prukner. K užívání a pěstování marihuany se mladý muž veřejně přiznává. „Chceme, aby se na to i rodiče podívali trochu jinak, aby to nebyl takový strašák a lidé si nemysleli, že se marihuana píchá do žil. Taky chceme ukázat, co všechno se z konopí vyrábí a jak se dá využít,“ odkázal Prukner na výrobky z konopí jako textilie, čokoláda či kosmetika. Na druhou stranu však připustil, že užívání marihuany mezi nezletilou mládeží může být problém a že droga může nastartovat jistou závislost. „Podle mých informací je ale větší procento lidí, kteří na tvrdé drogy přejdou z alkoholu, ne z marihuany,“ argumentuje mladý muž.
Happening za marihuanu se v Třebíči konal vůbec poprvé. Město se tak vedle Prahy, Brna a Plzně stalo jedním ze čtyř českých měst, která se k celosvětové akci Million Marijuana March připojila. Každoročně se happening koná ve sto padesáti metropolích světa.
Podobné akce podle Pruknera nemají příliš velký smysl v anonymních velkoměstech. Naopak ve čtyřicetitisícové Třebíči, kde se téměř všichni znají, se může lépe ukázat, že marihuanu podporují i slušní lidé. „Sám jsem donedávna dělal skautského vedoucího, a myslím si, že nejsem žádný vagabund a feťák. Jsem živnostník a kouřením marihuany nedělám nic špatného,“ míní Prukner, který podobných lidí prý zná spoustu.
Ještě před zahájením akce vysbírali mladí lidé do igelitových pytlů odpadky v okolí mohyly. Organizátor oslovil příchozí, aby pořádek udrželi i nadále a chovali se slušně.
Jedním z nepřehlédnutelných účastníků byl i vysoký mladík s natuženými vlasy na vyholené hlavě. Proč na Hrádek přišel? „Na marihuaně nevidím nic špatného. Pro dospívající je konopí určitě lepší než alkohol,“ řekl devatenáctiletý mladík, jenž si přál zůstat v anonymitě.
Na Hrádku byla v sobotu zastoupena i druhá strana. Třebíčský klub Zámek, který se zaměřuje na prevenci a podchycuje mladé lidi experimentující s drogami, a K-centrum, které pracuje přímo s drogově závislými lidmi. Jak uvedla vedoucí klubu Zámek Magdalena Sedláková, zařízení eviduje kolem 200 klientů. Z nich má podle Sedlákové přes 80 procent zkušenost s marihuanou. „Horším problémem je ale čichání toluenu,“ podotkla vedoucí. Podle zastánců užívání pomáhá marihuana například astmatikům, omezuje žaludeční potíže při chemoterapii, zpomaluje růst zhoubných nádorů, ulevuje při bolestech kloubů, pomáhá s léčbou nespavosti, či dokonce závislosti na alkoholu.
Marihuana má však i řadu odpůrců. Například britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko duševních poruch, jako je schizofrenie či deprese. Kuřáci marihuany rovněž riskují rakovinu plic, jazyka a další typy rakovinových onemocnění. Vědci se také domnívají, že kouření marihuany může přispívat k srdečním chorobám.
________________________________________________________________________

Příznivci marihuany žádali legalizaci výroby a užívání
Právo 5.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: (ČTK)

PRAHA - Na happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se v sobotu sešla podle policejních odhadů zhruba tisícovka účastníků. Pořadatelé uváděli počet až o polovinu vyšší. Na pódiu se střídaly punkové kapely, v přestávkách vystupovali řečníci. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Akci neprovázely žádné konflikty, na pořádek dohlíželi policisté. Happening Million Marijuana March se v Praze konal již popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl ČTK hlavní organizátor David Čermák. Podobné happeningy se v sobotu konaly v dalších asi 150 městech celého světa. Letos poprvé byla pražská akce legální. V Česku se k hlavnímu městu připojili příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči. V Plzni podepsalo petici proti kriminalizaci marihuany téměř 500 lidí všech věkových skupin. Petiční archy zašlou organizátoři prezidentu republiky. V Třebíči se shromáždilo několik desítek mladých lidí. Šedesátičlenný průvod prošel rovněž centrem Brna. Marihuana má i řadu odpůrců, kteří poukazují na její škodlivé účinky. Příznivci legalizace marihuany naopak upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku a že působí příznivě například při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připomínají také, že v roce 1941 zakladatel amerického automobilového průmyslu Henry Ford představil prototyp auta, jež mělo karosérii z konopí a motor pohánělo konopné palivo.
________________________________________________________________________

Stovky lidí demonstrovaly za legalizaci marihuany
Lidové noviny 5.5.2003| rubrika: Domov| strana: 6| autor: dom, čtk

Více než tisíc lidí v sobotu protestovalo proti postihům za pěstování a užívání marihuany. Praha, Plzeň, Třebíč a Brno se zařadily k asi 150 městům světa, kde happeningy za legalizaci proběhly.

PRAHA - V Praze se v sobotu už popáté - letos však poprvé legálně - konal happening Million Marijuana March. Organizátoři české části mezinárodní akce uváděli, že cílem je poukázat na nedostatky protidrogového zákona. Podle jednoho z nich, Davida Čermáka, zákon dostatečně nereflektuje fakt, že s marihuanou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých lidí. Nejvíce lidí, kteří žádali změnu přístupu k marihuaně, se sešlo v hlavním městě. Podle policejních odhadů se v sobotu odpoledne na Letenské pláni shromáždila asi tisícovka lidí. Pořadatelé akce však uváděli počet až o polovinu vyšší. Přesto nebyli spokojeni. Očekávali totiž několik tisíc účastníků. Při bilancování zjistili, že ze svých peněženek budou muset zaplatit desetitisíce korun. K Praze se přidala i Plzeň, Třebíč a Brno. Zatímco v Brně prošel městem asi jen šedesátihlavý průvod, v Třebíči se shromáždilo několik desítek účastníků, v Plzni podepsalo petici za legalizaci této měkké drogy téměř 500 lidí. Petiční archy organizátoři zašlou prezidentovi republiky.

Happeningy proběhly klidně

Na Letné se od 14. hodiny střídaly punkové kapely s řečníky, kteří dostali prostor v přestávkách mezi hudebními vystoupeními. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Akci, stejně jako v dalších třech městech v Česku, nedoprovázely žádné konflikty. V Plzni se akce konala pod názvem Liberation Day. Vystoupilo na ní také několik kapel. Třebíčský happening se uskutečnil pod heslem Beze strachu. Na všech akcích se objevovaly obdobné argumenty například srovnání marihuany s alkoholem a cigaretami, které jsou legální. Marihuana má i řadu odpůrců, kteří poukazují na její škodlivé účinky. Příznivci její legalizace naopak upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku. Konopí podle nich také příznivě působí při léčbě Parkinsonovy choroby.
________________________________________________________________________

Legalizaci marihuany podpořilo asi tisíc lidí
Metro 5.5.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: (ČTK)

Na happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se v sobotu sešla podle policejních odhadů asi tisícovka účastníků.

Pořadatelé uváděli počet až o polovinu vyšší. Na pódiu se střídaly punkové kapely, v přestávkách vystupovali řečníci. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Akci neprovázely žádné konflikty, na pořádek dohlíželi policisté. Happening Million Marijuana March se v Praze konal již popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl hlavní organizátor David Čermák. Podobné happeningy se v sobotu konaly v dalších asi 150 městech celého světa.
________________________________________________________________________

Letenskou plání zavoní konopí
Večerník Praha 2.5.2003| rubrika: Praha| strana: 3| autor: (str)

Letná - Občanské sdružení OSLÍK usilující o legalizaci marihuany uskuteční zítra na Letenské pláni happening Million Marijuana March (MMM) 2003. Po pěti letech poprvé stoprocentně legálně i se vším plánovaným zařízením.
Až v úterý se organizátorům podařilo uzavřít se správcovskou firmou území smlouvu o pronájmu plochy. Do té doby firma Acton trvala na tom, že MMM plochu nepronajme. "Nebudeme jim bránit ve shromažďování, ale prostor pro jejich catering jim nepronajmeme, protože Praha 7 je proti," tvrdil Josef Maršík z Actonu, zatímco tisková mluvčí Prahy 7 Helena Šmídová vůbec netušila, kčemu Acton vyjádření potřebuje. "Vydali jsme ho jen pro formu, nemá žádnou váhu. Acton by měl postupovat standardním způsobem," řekla. To znamená, že pokud majitel pozemku - magistrát - vyjádří souhlas s akcí a do tří dnů ji nezamítne, je automaticky povolena. A to se podle mluvčího sdružení OSLÍK Marka Jehličky stalo. Kvůli obstrukcím ze strany Actonu kontaktovali organizátoři MMM právníky, kteří jim potvrdili, že postup správce pozemku je čirou diskriminací a mohl by jít před soud. Kontaktovali i zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba. Jeho vyjádření pak odeslali magistrátu. "Na Letné budou dvě pódia, občerstvení i záchody. To, že se MMM po pěti letech bude konat legálně, vnímám jako posun v úřednickém myšlení a vítězství zdravého rozumu nad protidrogovou hysterií," řekl Jehlička. Happeningu se zúčastní i zástupci nadace Drop In a Sananim.
________________________________________________________________________

Happening marihuany na Letenské pláni v Praze
Impuls 3.5.2003 08:00| pořad: Zprávy

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka
--------------------
Příznivci marihuany se dnes sejdou na Letenské pláni v Praze. Ve dvě odpoledne tu začne happening nazvaný Million Marijuana March, na kterém budou lidé protestovat proti represím za pěstování a užívání marihuany. Akce se letos koná už po páté, ale letos poprvé bude u nás legální. Happening proběhne také v Brně, Plzni a Třebíči, stejně jako v dalších asi sto padesáti městech celého světa. V Praze se lidé budou moci poradit o svých problémech s odborníky ze sdružení SANANIM a nadace Drop In. Organizátoři nabídli účast také pražským protidrogovým koordinátorům, kteří to ovšem odmítli.
________________________________________________________________________

Názory posluchačů na marihuanu
Impuls 2.5.2003 08:05| pořad: Téma dne

Jan DANĚK, moderátor
--------------------
Jsme opět u vás a opět rozjíždíme diskusi na téma marihuana. Je trestání za její držení či pěstování u nás příliš přísné a vadili by vám volně pokuřující vyznavači marihuany?

ANKETA

posluchač
--------------------
Nelíbí se mi, co se v této republice děje ohledně toho kouření té marihuany. Všem bych chtěl vzkázat jenom jedno, kdo si chce ničit zdraví, ať si ho ničí, ale za naše peníze ať potom nechce léčbu.

posluchačka
--------------------
Vadilo by mi, kdyby děti na ulicích kouřily cigarety marihuany. Zákon je v pořádku, kdo není v pořádku, je pan Douda.

posluchač
--------------------
Měl jsem to jednou, ale bylo mi z toho tak šíleně blbě. Ať to klidně kouří. Stejně tady u nás to kouří všichni v hospodě, tak proč by ne. Je to šit, ale proč to zakazovat?

KONEC ANKETY

Jan DANĚK, moderátor
--------------------
Linka pro vaše názory je 255700755.
________________________________________________________________________

Boj za legalizaci marihuany
Prima TV 3.5.2003 19:00| pořad: Zpravodajský deník

Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezký sobotní večer, vítejte u Zpravodajského deníku. Mladí lidé přišli na Letenskou pláň v Praze, aby se zúčastnili celosvětové akce Million Marijuana March. Protestovali proti represím za užívání takzvaných měkkých drog. Celou akci monitorovali uniformovaní policisté i detektivové v civilu. Nemuseli ale zasahovat.

Lukáš MATERNA, redaktor
--------------------
Asi pět set lidí přišlo podpořit legalizaci marihuany, jejíž charakteristická vůně byla všudypřítomná. Organizátoři akce tvrdí, že na základě současného protidrogového zákona by policie musela pozatýkat asi osmdesát procent středoškoláků.

Marek JEHLIČKA, organizátor akce
--------------------
Chceme, aby si jaksi každý člověk mohl vypěstovat nějaký limitovaný počet rostlin konopí pro svoji osobní potřebu.

účastník happeningu
--------------------
Rád to hulím, mám to rád prostě a nelíbí se mi, když mi to někdo zakazuje.

účastník happeningu
--------------------
No, já jsme myslel, že něco udělám pro tu legalizaci jako.

Lukáš MATERNA, redaktor
--------------------
Situace propagátorů marihuany se ale nějak nezlepšuje, do Poslanecké sněmovny asi brzy znovu usedne tvrdý odpůrce drog Pavel Severa.

Marek JEHLIČKA, organizátor akce
--------------------
Já bych samozřejmě byl radši, kdyby zůstal mimo Poslaneckou sněmovnu.

Lukáš MATERNA, redaktor
--------------------
Dnešní akce proběhla ve zcela pokojné atmosféře a policie tedy pouze přihlížela.
________________________________________________________________________

Happening kvůli legalizaci marihuany
Frekvence 1 4.5.2003 12:00| pořad: Zprávy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
"Povolte měkké drogy." V tomto duchu se včera demonstrovalo na celém světě. Petice proti kriminalizaci marihuany se podepisovala i v Plzni. Svůj podpis připojilo pět stovek Plzeňáků.

Veronika KRÁTKÁ, redaktorka
--------------------
Lidé všech věkových skupin se v západočeské metropoli sešli na akci "Liberation Day," která byla součástí celosvětového happeningu "Million Marijuana March," petici pošlou účastníci prezidentu Klausovi. Akci v plzeňské mlýnské strouze pořádala sdružení za legální konopí oslík. Jeho cílem je, aby soudy neposuzovaly drobné pěstitele marihuany stejně přísně, jako dealery tvrdých drog.
________________________________________________________________________

Marihuanová demonstrace proběhla v klidu
Frekvence 1 4.5.2003 07:00| pořad: Zprávy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Marihuana jako legální droga, tak za to demonstrovala asi tisícovka lidí na Letenské pláni v Praze. Happening probíhal v klidu za asistence policie. Tady jsou hlasy několika účastníků. Každý si našel důvod, proč přišel demonstrovat.

osoba
--------------------
Když je legalizovanej alkohol, tak byl mohla být legalizovaná i marihuana.

osoba
--------------------
Mně to nepřijde jako droga, jako třeba herák. To je v poho.

osoba
--------------------
My jsme tady, abychom podpořili legalizaci marihuany asi.

osoba
--------------------
Poležet si na trávě v klidu, vole. Si myslím, že by byla dobrá legalizace trávy.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Organizátoři akce chtějí prosadit především novelu zákona, která by měkké drogy legalizovala.
________________________________________________________________________

Nízká účast na happeningu způsobila pořadatelům finanční obtíže
Zpravodajství ČTK 4.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: JND

PRAHA 4. května (ČTK) - Účast na sobotním pražském happeningu za legalizaci marihuany byla nižší, než se očekávalo, a organizátoři se tak dostali do finanční ztráty. Místo očekávaných několika tisíc lidí přišlo údajně asi 1500. Akce Million Marijuana March byla letos poprvé legální, a pořadatelé se proto snažili zkvalitnit hygienické zázemí. Nyní zjišťují, že ze svých peněženek budou muset zaplatit desetitisíce korun.

"Večer to spočítáme a pak se rozhodneme, jak a zda vůbec uspořádáme další ročník," řekl dnes ČTK organizátor Marek Jehlička.

Se svými kolegy v sobotu na Letenské pláni zařídil vybudování dvou stanů, v nichž hrály punkové kapely i reprodukovaná hudba. Vyrostl tu i stánek s občerstvením a mobilní toalety. Účastníci však proti očekávání za použití záchodů vesměs neplatili a také tržby stánku byly nízké. Pořadatelé totiž nedostali od úřadů svolení k prodeji alkoholu.

Osmihodinový happening se obešel bez komplikací. Mluvčí záchranné služby Jan Škoula dnes ČTK řekl, že záchranáři nemuseli zasahovat.

Happening Million Marijuana March se v Praze konal popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl ČTK pořadatel David Čermák. Marihuana má však i řadu odpůrců, kteří poukazují zejména na její zdraví škodlivé účinky.

Podobné akce se v sobotu konaly v dalších asi 150 městech celého světa. V Česku se k hlavnímu městu připojili příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

Jiří Janda vb
________________________________________________________________________

Na Letenské pláni se sešla stovka příznivců marihuany
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Společnost, životní styl - Praha, Středoč. kraj,ČR| autor: JIK

(ČTK k této zprávě vydává foto)
PRAHA 3. května (ČTK) - Na pražském happeningu Million Marijuana March zaměřeném proti represím za pěstování a užívání marihuany se brzy odpoledne sešla zhruba stovka mladých lidí. Hlavní organizátor David Čermák očekává, že na Letné se podobně jako loni objeví až několik tisíc účastníků.

Zákon, který postihuje konzumenty a pěstitele marihuany, podle Čermáka dostatečně nereflektuje fakt, že v Česku má s touto lehkou drogou zkušenost 80 procent osmnáctiletých lidí. Obdobné akce se dnes mají konat v dalších více než 150 městech světa, v České republice například v Brně, Plzni a Třebíči.

Ze dvou improvizovaných podií na Letenské pláni zní moderní taneční hudba. Účastníci happeningu po skupinách posedávají na trávnících. Navzdory krátkému dešti před začátkem akce a poryvům větru jich stále přibývá.

Marihuana však má i řadu odpůrců. Například britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko duševních poruch, jako je schizofrenie či deprese. Kuřáci marihuany rovněž riskují rakovinu plic, jazyka a další typy rakovinových onemocnění. Vědci se také domnívají, že kouření marihuany může přispívat k srdečním chorobám.

Podle zjištění protidrogového preventivního programu Řekni ne drogám - Řekni ano životu však veřejnost její škodlivost podceňuje. Zástupce jeho autorů Vlastimil Špalek ČTK sdělil, že "kdo neotevře dveře konopí, zpravidla nikdy nedojde k těžké drogové závislosti". Mezi důsledky kouření marihuany zařadil poruchy růstu, potlačení obranyschopnosti organismu, dědičná poškození, obtíže při učení a sníženou kapacitu vnímání.

Program podporuje takzvaná Scientologická církev. V některých zemích byla oficiálně uznána za náboženství, jinde ji považují za nebezpečný psychoklub, jehož působení je na hranici extremismu a motivují je hmotné zájmy.

Jiří Majer Jiří Janda jik vb
________________________________________________________________________

Účastníků na happeningu na Letné přibývá, je jich už 500
Zpravodajství ČTK 3.5.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MCP

PRAHA 3. května (ČTK) - Počet účastníků dnešního happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se během odpoledne zněkolikanásobil a podle odhadu zpravodajů ČTK dosáhl přibližně 500. Další lidé stále přicházejí ze všech stran k hlavnímu pódiu. Na něm hrají punkové kapely a před ním tančí asi 15 tanečníků.

Akce je bezkonfliktní, na pořádek dohlížejí policisté. Objevila se i hlídka na koních. Bez práce zatím zůstala také přistavená sanitka.

Happening Million Marijuana March se v Praze koná již popáté. Jejím smyslem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých, řekl ČTK hlavní organizátor David Čermák.

Marihuana má vedle příznivců i své odpůrce, kteří poukazují na její škodlivé účinky. Příznivci legalizace marihuany naopak upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku a že působí příznivě například při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připomínají také, že v roce 1941 zakladatel amerického automobilového průmyslu Henry Ford představil prototyp auta, jež mělo karosérii z konopí a motor pohánělo konopné palivo.

Jiří Majer Jiří Janda mcp vb
________________________________________________________________________

Happening za legalizaci marihuany
ČRo 6 3.5.2003 18:00| pořad: Zprávy

Marcela ŠVEJNOHOVÁ, moderátorka
--------------------
Počet účastníků dnešního happeningu za legalizaci marihuany na pražské Letenské pláni se během odpoledne zněkolikanásobil. Podle odhadu zpravodajů ČTK dosáhl přibližně čísla pět set, další lidé přitom stále přicházejí. Akce doprovázená živou hudbou je bezkonfliktní a na pořádek dohlížejí policisté. Happening Million Marijuana March se v Praze koná už po páté, letos ale poprvé legálně. Jejím smyslem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona.
________________________________________________________________________

Maďarští odpůrci marihuany napadli stoupence její legalizace
Zpravodajství ČTK 4.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: KJ

BUDAPEŠŤ 4. května (ČTK) - Vejci a rajčaty zaútočili dnes odpoledne v centru Budapešti na účastníky povolené demonstrace za legalizaci marihuany odpůrci této drogy. Policie dva výtržníky zadržela.

Agentura MTI uvedla, že za legalizaci marihuany demonstrovalo na budapešťském náměstí Vörömarty přibližně 1000 lidí, zatímco proti nim protestovalo asi 1200 lidí. Protiakci svolaly pravicové mládežnické organizace. Legalizaci marihuany podpořili na demonstraci také známý filmový režisér Miklós Jancsó a spisovatel György Konrád. Po útoku odpůrců legalizace lehkých drog a opakovaných potyčkách pořadatelé akci ukončili.

Spor má v Maďarsku již delší dobu politické pozadí. Pravicová opozice totiž obviňuje levicovou vládu, že chce legalizovat užívání lehkých drog a poškodit tak maďarský národ. Mluvčí vlády Zoltán Gál dnes v souvislosti s incidenty v Budapešti potvrdil, že vláda nyní platné zákony v oblasti drog nehodlá měnit. "Demonstrace stoupenců legalizace marihuany byla povolena, protože existuje svoboda slova a každý má právo vyjádřit svůj názor," řekl mluvčí.

kj vk
breeder
nějaké foto 1: http://www.techno.cz/party/fotky.ph...3/0503mmm_golem
breeder
nějaké foto 2:
http://www.blisty.cz/gal.php?id=350&skin=dark
http://www.blisty.cz/gal.php?id=351&skin=dark
http://www.blisty.cz/gal.php?id=352&skin=dark
http://www.technisco.cz/fotky.php?c.../0503Legalizace
http://www.technisco.cz/fotky.php?i.../0503Legalizace
http://www.technisco.cz/fotky.php?i.../0503Legalizace
breeder
další info: www.legalizace.cz
r-man
Breedere, tohle uz je hodne stary, ale mohl bys takhle monitorovat i letos? Moc by se to hodilo. Jsi nejak clenem Legalizace?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma