Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 05.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Protidrogová prevence by měla mládež odradit od experimentování
Zpravodajství ČTK 2.5.2003, rubrika: Školství - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: KPE

PRAHA 2. května (ČTK) - Protidrogová prevence by měla na mládež působit tak, aby ji odradila od experimentování s omamnými látkami. Oslovit by měla zejména mladé lidi od 15 do 19 let. V této věkové skupině získává první zkušenost s drogou až 40 procent dětí. Nevhodné jsou kontroly moči studentů nebo prohlídky tříd, kdy speciálně vycvičení psi hledají ve věcech žáků omamné látky, o nichž se v poslední době tolik hovoří, řekl ČTK Miloš Kusý z ministerstva školství.

Taková prevence je podle něj neúčinná. Když střední škola odhalí žáka, který drogu bere, její nejčastější reakcí je většinou vyloučení studenta ze školy. Ten ale bude drogy dále užívat, a vzhledem k tomu, že bude pobírat podporu v nezaměstnanosti, bude na ně mít víc peněz. Navíc může negativně působit i na své bývalé spolužáky, podotkl Kusý. Mnohem účinnější by podle něj bylo, kdyby měla škola pro takové žáky připraveny speciální programy, kdy by se jim věnovali odborníci.

Velmi účinné jsou zážitkové sociálně psychologické programy, při nichž si žáci mohou vyzkoušet různé reakce ve vypjatých situacích, ujasnit si své postoje a vztahy k okolí. "Jde o to, aby poznali, že je možné řešit určité situace i v rámci společenských norem," podotkl Kusý. Takové programy však bývají nejnáročnější na zajištění odborníků.

Důležitá je také spolupráce rodičů se školou. To se podle něj daří, když jsou děti v mateřských školách, potom jejich zájem o protidrogovou prevenci upadá. O drogách a rizikách s nimi spojených by se žáky měli hovořit školní metodici prevence. Tuto činnost však mají ke svému úvazku navíc. Proto ministerstvo plánuje, že jim úvazek sníží tak, aby na prevenci měli jednu až tři hodiny týdně, jako to mají výchovní poradci.

Kusý však upozorňuje, že ještě větším aktuálním problémem než nelegální drogy jsou tabák a alkohol, které společnost ve velké míře toleruje. Mnozí se domnívají, že je lepší, když mládež kouří a pije alkohol, než když experimentuje s nelegálními drogami. Je to však omyl, protože je dokázáno, že alkohol i nikotin jsou velmi často drogami, poznamenal Kusý. Potvrdili to i školní drogoví koordinátoři, kteří se před nedávnem sešli na semináři.
________________________________________________________________________

Vychováni k neúspěchu
Respekt 5.5.2003| rubrika: Téma| strana: 13| autor: Hana Čápová

Zpráva o dětech, které český stát loví, aby je odepsal

Před třinácti lety to byl neposedný druháček z pražského sídliště. Dnes stojí na prahu života jako ztracenec bez vzdělání, bez práce, bez bytu. Martinův příběh odkrývá až na dřeň smutný osud zdejších dětí vychovávaných státem. Česko stále neumí pomoci svým rodinám v krizi. Proto zde úřady odebírají dvacetkrát víc dětí, než je běžné ve vyspělých státech, a za dvacet tisíc korun na osobu měsíčně z nich vychovávají lidi, kteří nejsou schopni v životě obstát. "Zavřel bych je," říká Martin na adresu míst, kde strávil velkou část svého dětství. "Naučil jsem se tam jen špatnosti." Devadesát procent mládeže ze státních domovů si v prvním roce svobodné existence nedokáže udržet zaměstnání déle než několik týdnů. Chtějí ale rychle a snadno uspokojit své potřeby, i za cenu kriminality.

Zbavili se postrachu
Končil červen 1989 a většina Martinových spolužáků se těšila na druhé prázdniny svého života. Pro devítiletého hocha ale tehdy bezstarostné dětství skončilo. Sociální odbor totiž rozhodl, že místo na prázdniny pojede Martin do ústavu. "Strašně jsem zlobil, a tak mě ze základní školy chtěli šoupn


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma