Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.05.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Odhalení pěstitelů marihuany
Frekvence 1 30.4.2003 18:00| pořad: Rozhlasové noviny

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Policie odhalila pěstitele kvalitní marihuany. Protidrogoví specialisté vsetínské policie objevili u Rožnova pod Radhoštěm malé botanické laboratoře na pěstování marihuany. Tři mladí muži rostlinky konopí hýčkali velice odborným způsobem. Návody, jak na to, si údajně stáhli z Internetu. Mladíci šlechtili především nejtvrdší druh marihuany zvaný "Skunk". Konopí pěstovali ve dvou nevelkých sklepích. V nich ale dokázali sestavit důmyslné zařízení na podporu růstu a vytvořit dokonale fungující skleníky. Nechyběla tady vzduchotechnika nebo světelné halogeny s automatickým spínacím režimem.
________________________________________________________________________

Happening bude protestovat proti represím za užívání marihuany
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Společnost, životní styl - Praha, Středoč. kraj,ČR| autor: JND

PRAHA 30. dubna (ČTK) - Proti represím za pěstování a užívání marihuany budou v sobotu protestovat účastníci happeningu Million Marijuana March. Uskuteční se už popáté na Letenské pláni v Praze. Podobné akce se budou konat v dalších asi 150 městech celého světa. Pořadatel David Čermák dnes novinářům řekl, že letos poprvé bude pražský happening legální. V ČR se k němu připojí příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

Na programu happeningu má být podle Čermáka zejména živá i reprodukovaná hudba. Hudební bloky budou prokládány vystoupením odborníků na drogovou problematiku, mluvit se bude i o legislativě spojené s užíváním drog. Návštěvníci se budou moci poradit o svých problémech s pracovníky sdružení Sananim a nadace Drop In.

Organizátoři nabídli možnost prezentace také pražským protidrogovým koordinátorům. "Je to totiž jediný den, kdy se jejich cílová skupina sejde na jednom místě. Pokládáme to za unikátní příležitost, jak na tyto lidi efektivně působit," uvedl organizátor Marek Jehlička. Podle jeho odhadu se například loni této akce zúčastnilo asi 5000 lidí, letos očekává podobnou účast.

Koordinátoři ovšem žádný zájem o setkání s účastníky happeningu neprojevili. "Není to akce vhodná pro dělání jakékoli prezentace protidrogové politiky, protože je samozřejmě jednostranně zaměřena," řekla dnes ČTK protidrogová koordinátorka hlavního města Prahy Nina Janyšková.

Podle Ivana Doudy z Nadace Drop In má v Česku zkušenost s některou z ilegálních drog asi 60 až 80 procent osmnáctiletých lidí. "Společnost na to musí reagovat nějak jinak než kriminalizací," řekl Douda, podle něhož je nutné, aby stát opustil trend kriminalizace držení a užívání marihuany. Za vhodné Douda považuje také rozdělení drog podle stupně jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti. Očekává přitom, že poslanci mohou přijmout liberálnější novelu přísného protidrogového zákona, který schválili v roce 1999.

Jiří Janda kš
________________________________________________________________________

Praze 7 bude první dětská konference o škodlivosti drog
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: HAN

PRAHA 30. dubna (ČTK) - Příští týden se bude v Praze 7 konat první dětská konference o škodlivosti kouření, alkoholu, marihuany a dalších drog. Děti vystoupí s vlastním zpracováním těchto témat. Konference s názvem Nenič si své chytré tělo - já a drogy se uskuteční ve středu v kině Oko, informovala dnes ČTK mluvčí Prahy 7 Helena Šmídová.

Konference zakončí celoroční projekt protidrogové prevence, který běžel na vybraných školách v Praze 7. Vycházel z aktuálního sledování, jak je užívání drog rozšířeno mezi dětmi a mladými lidmi v Praze 7, i ze zkušeností pedagogů. Projekt je součástí protidrogové politiky Prahy 7, jež ho financovala částkou 60.000 korun.

"Chtěli bychom apelovat i na rodiče, aby věnovali více času svým dětem a nepodceňovali aktuální drogovou situaci v Praze 7, která je stejně jako v Praze 1 a 2 vyhrocená," řekla protidrogová koordinátorka z holešovické radnice Radka Bartošová.

Projekt byl systematicky zpracován přímo na tělo dětem pátých tříd základní školy, které jsou věkově jednou z nejohroženějších skupin. Z průzkumu pražské hygienické stanice vyplývá, že nejčastější drogu poprvé vyzkoušejí mladí lidé ve věku mezi 15 až 19 lety. Velmi vysoký je ale počet těch, kteří to zkusí mnohem dříve. Proto se doporučuje působit preventivně už na žáky základních škol.

han vb
________________________________________________________________________

Před soudem stanuli otec ze synem podezřelí z obchodů s kokainem
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

BRNO 30. dubna (ČTK) - Brněnský krajský soud se dnes začal zabývat případem otce a syna Matidierových z Itálie, kteří čelí obžalobě, že na jižní Moravě několik let obchodovali s kokainem. Osmačtyřicetiletý Berardino si prodejem drog přišel podle policie na nejméně 2,2 milionu korun. Při obchodech mu syn Marco dělal tlumočníka. Policie je dopadla ve chvíli, kdy s dvěma agenty v utajení domlouvali obchod s kokainem za pět milionů korun.

"Naprosto se cítím nevinen. Obžaloba je jedna vykonstruovaná historka, což prokážu," řekl při výslechu starší z Italů. V Brně má restauraci. Soudu přiznal, že občas si dal pro zlepšení nálady trochu kokainu či marihuany, se kterými ale neobchodoval. Pokud se však prokáže opak, hrozí dvojici až 15 let vězení.

V žalobě se uvádí, že Berardino prodával drogy v Brně už od roku 1998. Za čtyři roky prodal jistým dvěma mužům 1,5 kilogramu kokainu, tedy 12.000 dávek, a to celkem za asi 2,2 milionu korun.

Matidierovým se potom dostala na stopu policie, která za nimi poslala dva agenty v přestrojení. Vystupovali pod krycími jmény Laďa a Manfréd a tvrdili, že obchodují se starožitnostmi. Jeden z nich dokonce Italy přesvědčil, že pochází z Nizozemska. Poté, co si agenti získali důvěru Matidierových, nabídli jim dovoz asi kilogramu velmi kvalitního kokainu ze západní Evropy.

Žalobkyně tvrdí, že Berardino měl o drogy zájem, a proto vyplatil policistům zálohu 21.000 švýcarských franků, tedy necelého půl milionu korun. Za to měl dostat kokain, z něhož by po naředění vzniklo přes 16.000 dávek. Jediný gram této látky se přitom na drogovém trhu prodává od 1500 do 2500 korun.

Matidierovi byli zatčeni v prosinci 2001 v hospodě v Troubsku na Brněnsku poté, co si od agentů převzali kufřík s drogami. Oba Italové jsou stíháni vazebně. Proces byl odročen na neurčito.

Kokain patří v Česku vzhledem ke své vysoké ceně k drogám užívaným v takzvané vyšší společnosti. Je patrně vůbec nejdražší omamnou látkou na drogovém trhu. Mnohem rozšířenější a zároveň dostupnější je heroin, pervitin, extáze nebo merihuana.

Vladimír Klepáč mal
________________________________________________________________________

Vsetínská policie odhalila tři místa, kde se pěstovalo konopí
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Zlínský kraj| autor: KOZ

VSETÍN 30. dubna (ČTK) - Vsetínští policisté odhalili v minulých dnech ve spolupráci s národní protidrogovou centrálou tři místa, kde se pěstovalo konopí k výrobě marihuany. Našli je nedaleko Rožnova pod Radhoštěm a v Dolní Bečvě na Vsetínsku. Čtyřem obviněným hrozí za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikomanie až deset let vězení.

Třiatřicetiletý rožnovský pěstitel získal podle policie prodejem marihuany kolem 450.000 korun. Konopí pěstoval ve sklepě domu, v němž bydlel, řekla dnes ČTK policejní mluvčí. Muž marihuanu sklízel každé tři měsíce. Policisté v domě zajistili 112 rostlin a výrobní zařízení.

V neděli zahájili policisté také stíhání šestadvacetileté ženy a dvou mužů ve věku kolem 30 let, kteří pěstovali konopí ve sklepě bývalé prodejny v Dolní Bečvě. Policie zde zajistila 39 rostlin. Další zařízení na pěstování konopí a 207 rostlin našli policisté v Dolní Bečvě pod rodinným domem.

Výrobci pěstovali konopí při umělém osvětlení s pomocí speciálních přístrojů. Taková rostlina pak obsahuje více požadované látky a sklízí se čtyřikrát častěji než ve volné přírodě. Na černém trhu se kilogram prodává až za 150.000 korun. Cena klasické marihuany je asi 20.000 korun.

Ladislav Koželuha lbn vb
________________________________________________________________________

Ze 14 převáděčů jde za mříže jeden, dva byli zproštěni obžaloby
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj| autor: DAS

(ČTK k této zprávě vydá foto)
JINDŘICHŮV HRADEC 30. dubna (ČTK) - Jen jeden nepodmíněný trest udělil dnes jindřichohradecký okresní soud v rozsáhlém případu převaděčství, v němž bylo obžalováno 14 lidí, z toho tři Arméni. Deset obžalovaných odešlo s podmíněnými tresty od šesti měsíců do dvou let, jeden byl z projednávání vyloučen a dva muže zprostil soud obžaloby.

Podle soudce Romana Dvořáka se podařilo účast na zločinném spolčení, které přechody přes hranice organizovalo, prokázat jen hlavnímu obžalovanému Liboru Ištokovi. Ten také dostal 2,5 roku nepodmíněně ve věznici s dozorem. Ištokův bratr Vlastimil byl z případu vyloučen, neboť ještě nemá pravomocně ukončený proces u soudu v Klatovech.

Další obžalovaní byli potrestáni za nedovolené překročení státní hranice a tři z nich včetně Ištoka také za nelegální přechovávání a prodej hašiše. Všichni musí také zaplatit pokutu od 8000 do 35.000 korun.

Většina obžalovaných se k rozsudku zatím nevyjádřila a stejně jako státní zástupce si nechali lhůtu pro odvolání. Práva na odvolání se naopak vzdali oba muži, kterým se vinu nepodařilo prokázat.

Hlavní organizátor nelegálního převaděčství však podle Dvořáka stále spravedlnosti uniká. "Jde o arménského občana, po němž policie zřejmě dále pátrá. Je otázkou, zda skutečně bude postaven před soud za stejnou trestnou činnost," řekl novinářům Dvořák po vynesení rozsudku.

Skupina převáděčů se soustředila na Armény, na další rusky mluvící občany a Číňany. K přechodu hranic využívali odlehlá místa v okolí hraničních přechodů v Halámkách na Jindřichohradecku, Nových Hradech na Českobudějovicku, Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku a Rozvadově na Tachovsku. Od října roku 2001 do konce loňského září si měli přijít asi na dva miliony korun.
________________________________________________________________________

Brno: Soud řeší, zda Italové obchodovali s kokainem
Mladá fronta DNES 2.5.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 1| autor: (ČTK)

Z celého kraje DNES
Brněnský krajský soud se začal zabývat případem otce a syna Matidierových z Itálie, kteří čelí obžalobě, že na jižní Moravě několik let obchodovali s drogami. Policie je dopadla ve chvíli, kdy s jejími dvěma tajnými agenty domlouvali obchod s kokainem za pět milionů korun. Starší z Italů má v Brně restauraci. Soudu přiznal, že občas si dal pro zlepšení nálady trochu kokainu či marihuany, se kterými ale prý neobchodoval.
________________________________________________________________________

Mladíci pěstovali ve sklepích šlechtěnou marihuanu
Mladá fronta DNES 2.5.2003| rubrika: Východní Morava| strana: 1| autor: (kam)

Rožnov pod Radhoštěm - Malé botanické laboratoře na pěstování marihuany objevili u Rožnova pod Radhoštěm protidrogoví specialisté ze vsetínské policie.
Šestadvacetiletý mladík, stejně stará dívka a dvaatřicetiletý muž pěstovali rostlinky konopí značně odborným hydroponním a aeroponním způsobem. Návody, jak na to, si údajně stáhli z internetu. Podobně si počínal i třiatřicetiletý muž, kterého odhalila policie už v únoru. Šlechtěnou marihuanu zvanou Skank mladíci pěstovali ve dvou nevelkých sklepích, v nichž ale dokázali sestavit důmyslné zařízení na podporu růstu a vytvořit dokonale fungující skleníky. Nechyběla tady vzduchotechnika nebo světelné halogeny s automatickým spínacím režimem. „Kořeny rostlin marihuany jsou při takovém způsobu pěstování buď v živném roztoku nebo ve vzduchu, kdy na ně přístroj vhání páru obohacenou o živiny,“ popsal techniku pěstitelů vsetínský policejní rada Ivo Novák. Podle něj takové konopí nemusí vyrůst do extrémních výšek, aby mělo stejně velké a kvalitní výnosy. Třeba jen třiceticentimetrová rostlina obsahuje mnohem více účinné toxické látky, než mnohonásobně větší rostoucí pouze v hnojené půdě.
Policisté pěstitelům z Rožnovska zabavili 246 rostlin konopí. Část úrody už měli mladíci sklizenou a usušenou. „Na severní Moravě jsme doposud podobný případ nezaznamenali,“ poznamenal mluvčí vsetínské policie František Hauk.
Policisté zatím neprokázali, že by mladí lidé tuto šlechtěnou marihuanu prodávali. Oni sami tvrdí, že ji měli pouze pro vlastní potřebu. Teoreticky ale mohli mít statisícové zisky z jediné sklizně, která bývá i čtyřikrát do roka. Na černém trhu se podle policie kilogram vysoce šlechtěné marihuany prodává až za 150 tisíc korun. Cena klasické marihuany se pohybuje řádově kolem 20 tisíc korun. Mladí pěstitelé jsou nyní ve vazbě. Za nedovolenou výrobu jim hrozí dvě až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Mladíci pěstovali ve sklepě šlechtěnou marihuanu
Mladá fronta DNES 2.5.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 2| autor: KATEŘINA MLČŮCHOVÁ

Rožnov pod Radhoštěm - Malé botanické laboratoře na pěstování marihuany objevili u Rožnova pod Radhoštěm protidrogoví specialisté ze vsetínské policie.
Tři mladí muži pěstovali rostlinky konopí značně odborným hydroponním a aeroponním způsobem. Návody, jak na to, si údajně stáhli z internetu. Podobně si počínal i dvaatřicetiletý muž, kterého odhalila policie už v únoru.

Mladíci vytvořili dokonale fungující skleníky
Šlechtěnou marihuanu zvanou skank mladíci pěstovali ve dvou nevelkých sklepích, v nichž ale dokázali sestavit důmyslné zařízení na podporu růstu a vytvořit dokonale fungující skleníky. Nechyběla tam vzduchotechnika nebo světelné halogeny s automatickým spínacím režimem. „Kořeny rostlin marihuany jsou při takovém způsobu pěstování buď v živném roztoku nebo ve vzduchu, kdy na ně přístroj vhání páru obohacenou o živiny,“ popsal techniku pěstitelů vsetínský policejní rada Ivo Novák. Podle něj takové konopí nemusí vyrůst do extrémních výšek, aby mělo stejně velké a kvalitní výnosy. Třeba jen třiceticentimetrová rostlina obsahuje mnohem více účinné toxické látky, než mnohonásobně větší rostoucí pouze v hnojené půdě.

Policisté podobný případ zatím neviděli
Policisté pěstitelům z Rožnovska zabavili 358 rostlin konopí. Část úrody už měli mladíci sklizenou a usušenou. „Na severní Moravě jsme doposud podobný případ nezaznamenali,“ poznamenal mluvčí vsetínské policie František Hauk.
Policisté zatím neprokázali, že by mladí lidé tuto šlechtěnou marihuanu prodávali. Oni sami tvrdí, že ji měli pouze pro vlastní potřebu. Teoreticky ale mohli mít statisícové zisky z jediné sklizně, která bývá i čtyřikrát do roka. Mladí pěstitelé, s nimiž byla zadržena i jedna dívka, jsou nyní ve vazbě. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek jim hrozí dva až deset let vězení.

Konopí ze skleníku
Speciálně pěstované konopí má pěti až desetinásobně vyšší obsah účinné látky. Oproti pěstování ve volné přírodě se sklízí čtyřnásobně častěji. Také cena je vyšší. Na černém trhu se kilogram prodává až za 150 000 Kč. Cena klasické marihuany se pohybuje řádově kolem 20 000 Kč za kilogram.
________________________________________________________________________

Laboratoř vykopal v podzemí
Blesk 2.5.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: Marie Machková

Kriminalisté objevili na Vsetínsku pěstírny speciální marihuany
VSETÍN - Hotové vědecké laboratoře! Tak ohodnotili kriminalisté ze Vsetína a protidrogové centrály pěstírny, které objevili u Rožnova pod Radhoštěm. Tři muži (26, 32, 32) a jedna žena (25) v nich pěstovali speciální druh marihuany.
Obvinění pěstovali zvlášť propracovaným aeroponním a hydroponním způsobem na třech místech marihuanu. Rostliny žily ve volném prostoru nebo ve vodě, nikoliv v hlíně, jak bývá zvykem. "Této způsob produkce dosud nebyl na severní Moravě zaznamenán," řekl mluvčí policie ve Vsetíně František Hauk. Rostliny dorůstají jen do výše třiceti centimetrů, ale obsahují více psychotropních látek než konopí pěstované na poli. Kriminalisté zabavili 358 rostlin.
"Když počítám, že gram drogy se prodává za sto padesát korun, ze stovky rostlin mají pěstitelé zisk až sedm set tisíc. A sklízejí čtyřikrát do roka," uvedl jeden z kriminalistů, který se podílí na vyšetřování.
Pěstírny byly vybaveny nejmodernější technikou. Ke každému truhlíku byla přivedena hadicí voda s živinami, osvětlovaly je zářivky. Nebo byly rostliny jen zavěšeny v sítech a kořeny trčely do prostoru, do kterého fukar vháněl páru s výživou.
"Jeden z pachatelů si pro tyto účely dokonce vyhloubil na volném prostranství v podzemí místnost, kterou tepelně a zvukově odizoloval. Všechny pachy z trávy, které vycházely na povrch, pohlcoval filtr, takže kolemjdoucí neměli o ničem ani tušení," dodal kriminalista. Zadržení muži skončili ve vazbě, žena je za nedovolenou výrobu drog stíhána na svobodě. Všem hrozí až desetiletý trest.
________________________________________________________________________

Obchod s kokainem? Prý nesmysl
Blesk 2.5.2003| rubrika: Morava| strana: 4| autor: Ondřej Požár

Dva Italové žijící v Brně kšeftovali s drogami rovnou za milióny
BRNO - "Žádný obchod s kokainem nikdy nebyl. Obžaloba se nezakládá na pravdě!" hájil se ve středu u Krajského soudu v Brně Ital Berardino Mitidieri (48). Se synem Markem (25) totiž čelí obžalobě z obchodování s kokainem. Kšefty s drogami měli řídit právě z Brna, kde do zatčení žili a patřili podle žaloby do gangu obchodníků s kokainem.
Berardino Mitidieri nejprve sám v letech 1998 až 2000 prodal dvěma mužům jeden a půl kilogramu kokainu za zhruba dva a čtvrt miliónu korun. "Oba obžalovaní pak v prosinci 2001 dohodli s dvěma policejními agenty nákup kokainu z Nizozemí, za který by na černém trhu s drogami vydělali víc než pět miliónů korun!" uvedla žalobkyně.
Italové podle ní patřili k organizované skupině kšeftařů s drogami, která působila v několika zemích Evropy. Muži tedy dobře věděli, jak a koho kvůli kokainu kontaktovat, tvrdí státní zástupkyně. Cizinci však po jejím přednesu obžaloby dávali najevo, že se stali oběťmi policejního komplotu.
Berardino v Brně vlastnil restauraci Arkádia a jeho syn Marco pracoval jako číšník. "Já jsem sice bral marihuanu a kokain, ale jen někdy, nejvýše dvakrát za měsíc. Jinak jsem s drogami nic neměl. Oba muži, o kterých jsem se až později dověděl, že jsou policejními agenty, se mi představili jako Laďa a Manfréd. Tvrdili, že obchodují s nábytkem," tvrdil starší Ital.
Oba agenti ho prý kontaktovali s cílem dostat ho za mříže, a obchod s kokainem tudíž vykonstruovali. "Drogy nám museli podstrčit, protože já i můj syn jsme slušní lidé! Od zatčení prožívám nejhorší období svého života. Věřím ale, že se pravda ukáže," hájil se Berardino. Pokud se jeho i synova vina prokáže, hrozí jim až 15 let vězení.
________________________________________________________________________

Přivedla na svět plod své zvrhlosti
Blesk 2.5.2003| rubrika: Poslední strana| strana: 16| autor: (INT, kt)

Perverzní matka znásilňovala nezletilé chlapce
FLENSBURG - U zemského soudu ve Flensburgu v německé spolkové zemi ŠlesvickoHolštýnsko řeší mimořádně otřesný případ.
Sexuchtivá žena Ursula J. (37), tehdy matka šesti dětí, si vybíjela své zvrhlé choutky na třináctiletém chlapci Janovi. Dokonce s ním přišla do jiného stavu a porodila jeho dítě.
Žena žila ze sociální podpory. Ve svém bytě prodávala dětem a mladistvým drogy. Také svedený hoch k ní pravidelně chodil na návštěvu a kouřil s ní hašiš. "Když byl dostatečně omráčený, vysvlékla ho, sváděla ho a pak se na něm ukájela," tvrdí obžaloba. A proč se chlapec nebránil, když vyžadovala sex? "Seřezala mě, a když jsem utekl, poslala za mnou své přátele, aby mě zmlátili," vypovídal chlapec před soudem.
"Zamiloval se do mě ve třinácti," se slzami v očích tvrdila obviněná. "Ale sex jsme spolu měli, až když mu bylo čtrnáct let. Vždycky se mnou spal dobrovolně." A protože žalobu podala Janova matka, Ursula je přesvědčená, že v případu hraje velkou roli její žárlivost. "Nenávidí mě, protože mám s jejím mužem i s jejím synem dítě," hájí se žena. Dva roky předtím, než porodila Tima, kterého má s Janem, přivedla totiž na svět dítě jeho otce.
Oběti jejích sexuálních útoků je mezitím již šestnáct let. Ursula J. už sedí půl roku ve vazební věznici a veškerá obvinění odmítá. Jenže těžko jí lze věřit. Žena posedlá sexem má na krku i další obvinění kvůli krádežím a ublížení na zdraví. Nejméně ve 186 případech prodala nebo darovala mladistvým drogy. Vše z jednoho prostého důvodu - aby mohla sexuálně zneužívat chlapce. Tři dlouhé roky je lákala do svého bytu, fyzicky je týrala a vybíjela si na nich své choutky. Sexuchtivé ženě hrozí až pět let vězení.
________________________________________________________________________

Speedy Sarko chce sbírat skútry
Metro 29.4.2003| rubrika: Notes| strana: 12| autor: (ČTK)

Systematické tažení s mírnějšími, ale neobvyklými tresty chystá francouzská vláda proti lidem konzumujícím marihuanu.
Za požití byť lehké drogy sice ve Francii už více než 30 let hrozí vězení, ve skutečnosti však justice užívání moderních lehkých drog toleruje. To se však nelíbí ministru vnitra Nicolasi Sarkozymu. "Epidemii" požívání lehkých drog bude podle něj možné zastavit pouze změnou zákona, díky níž budou sice tresty mírnější, ale systematické.
A tak namísto vězení se podle něj možná mladí Francouzi dočkají toho, že jim stát za vykouření jointa dočasně zabaví jejich tolik populární skútr. Nebo je soud pošle na veřejně prospěšné práce. Záměry ministra vnitra, který si za svůj razantní přístup k boji s kriminalitou vysloužil přezdívku "Speedy Sarko" (Rychlý Sarko), však experti komentují spíše rezervovaně.
________________________________________________________________________

Překvapení policisté našli v autě zásobu marihuany
Moravskoslezský deník 30.4.2003| rubrika: Moravskoslezský kraj| strana: 7| autor: (mac)

Krimi
Město Albrechtice - Policistům z Města Albrechtic se podařil nečekaný nález. Při nedělní silniční kontrole objevili v jednom voze nemalé množství marihuany. Ve staré škodovce ji převážela jedenadvacetiletá řidička z Ostravy a dvaadvacetiletý mladík z Jesenicka. "Byla zajištěna sklenice od kávy Nescafé se sto gramy sušené hmoty, dále sklenice od omáčky Hellmans s 250 gramy, marihuana byla také v papírové krabici od vodovodní pákové baterie," řekla policejní mluvčí Lucie Krašteničová. Strážci zákona obvinili zatím jen mladíka a od pondělí jej stíhají pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Podle obvinění si dotyčný mládenec v květnu loňského roku nasadil u chaty nedaleko Javorníku několik semínek rostliny Canabis sativa. Na podzim pak měl sklidit nejméně tři rostliny, které usušil na půdě. "Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě," dodala policejní mluvčí.
________________________________________________________________________

Sejdou se příznivci konopí
Noviny Třebíčska - Vysočina 30.4.2003| rubrika: Třebíčsko| strana: 4| autor: Miroslava Čermáková

Miroslava Čermáková Třebíč _ Městská policie bude v sobotu ve střehu. Třebíč se totiž letos poprvé zapojí do akce pořádané příznivci konopí. Ti se v Praze, v Plzni a v Brně pravidelně scházejí každý první květnový víkend na happeningu Milion Marihuana March ( MMM). V Třebíči se sejdou u Žižkovy mohyly na Hrádku. Setkání se sice uskuteční bez muziky, ale k dispozici bude stánek K- centra Třebíč a Klubu drogové prevence Sklep. Zdeněk Prukner, přezdívaný Bručoun nám za organizátory nastínil smysl akce: " Nejsme spokojeni s drogovou politikou našeho státu. Podle platných zákonů může být stejně potrestán občan, který si vypěstuje a vykouří několik rostlin konopí a člověk, který prodává drogy tvrdší, například pervitin. Zároveň se v naší republice volně prodávají drogy přinejmenším stejně škodlivé - alkohol a tabák. Již toto porovnání asi mluví za vše." Organizátoři a jejich příznivci nejsou jako pěstitelé a kuřáci marihuany spokojeni s tím, že se musí schovávat, jako by dělali něco špatného. " Naší činností nikomu neubližujeme a nikoho neobtěžujeme," tvrdí Prukner a dodává, že současný zákon nahrává dealerům, kteří využívají situace a většinou kradenou marihuanu nekontrolovatelně prodávají. " Věříme, že naše akce osloví veřejnost a potažmo i naše politiky. Již se nechceme schovávat," nekompromisně říká Prukner. Místostarosta třebíčské radnice Stanislav Mastný je pověřený řízením městské policie. O plánované akci vyznavačů konopí je informovaný. " Názor na akci mám velice rozpačitý. Něco takového se tu ještě nekonalo. Rozhodli jsme se na radnici, že necháme jednu akci proběhnout, abychom věděli, o co jde. Pokud se nesloučí se zákonem, tak shromáždění rozpustíme. Městská policie bude po dobu konání akce v pohotovosti," upozorňuje
________________________________________________________________________

Aktivní sociální učení se osvědčilo
Učitelské listy 30.4.2003| rubrika: Zkušenosti škol| strana: 11| autor: Mgr. Jan Bierza, zástupce ředitele OU Havířov

S termínem sociálně patologických jevů se setkáváme v posledním období velmi často. Velmi závažným problémem se jeví i na odborných učilištích, jejichž učni jsou převážně absolventi zvláštních škol a mají výrazné sklony k sociálně patologickým jevům.Tato skupina mládeže je rovněž ohrožena vyčleňováním z práce, z dalšího vzdělávání, což představuje vážný problém při zajištění rovnosti příležitosti. Když jsme se na OU rozhodovali, jaké metody a prostředky zvolit, aby naši žáci měli problémů méně, provedli jsme podrobnou analýzu příčin problémů, které negativně ovlivňují efektivitu výchovně vzdělávacího procesu. Snažili jsme se odpovědět zejména na otázky, jako jsou:
* Proč značné procento žáků opouští školu na začátku prvního ročníku?
* Proč se nedaří snížit absenci žáků?
* Proč žáci nemají zájem nastoupit do zaměstnání a uplatnit se?
* Proč se dostává mnoho žáků do konfliktu se zákonem?
* Jak zapojit rodiče do spolupráce se školou?
K zjištění objektivního stavu jsme použili údajů z výročních zpráv školy a dále metod praktické diagnostiky sociálně patologických jevů dětí a mládeže - a to Dotazníku sociální lability( D-S-L) a dotazníku "Škála životních postojů a hodnot" (I-P-H).
Tyto dotazníky nám umožnily diagnostikovat
1. sociální a osobnostní profil žáka
2. oblast postojů a hodnot
3. diferencovat projevy chování
4. míru zneužívání omamných a psychotropních látek
Výsledky analýzy a diagnostických metod nejsou příliš lichotivé, avšak vyzývají nás k tomu, abychom hledali nové způsoby práce s mládeži.

Výsledky šetření
Základní sledované indikátory, na jejichž základě lze charakterizovat chování učňů, tvořících soubor respondentů (N=167) ve vztahu k výskytu sociálně patologických projevů:

* Chování vykazující znaky sociální patologie bylo zjištěno u 43,11 % jedinců (Pozn. průměrná hodnota pro odborná učiliště je 42,78 %, pro praktické školy 47,37).
V rámci této skupiny lze diferencovat žáky na dvě podskupiny:
a) jedinci se zvýšeným rizikem k sociálně patologickému chování,
b) jedinci, jejichž chování vykazuje asociální, antisociální či delikventní rysy.
* Zvýšené riziko k sociálně patologickému chování bylo zjištěno u 16,76 % učňů, pro které je charakteristická náladovost, impulzivita a agresivita. Jejich snížená schopnost efektivně se orientovat v interpersonálních vztazích a odolnost vůči zátěži bývají často příčinou jejich neadekvátních reakcí na podněty. Důsledkem toho se častěji dostávají do konfliktů (intrapsychických a interpersonálních). Jejich postoje a hodnoty často podporují sklony těchto jedinců být principiálně stále v opozici. Ve volném čase upřednostňují především návštěvy diskoték, kaváren, vináren a jiných podniků, kde se lze v kontextu jejich potřeb údajně dobře pobavit. První zkušenost s omamnými a psychotropními látkami mají tito učni většinou již dávno za sebou, přičemž alkohol se stává nedílnou součástí jejich životního stylu.
* Sociálně patologické chování s prvky antisociálních a delikventních projevů bylo zjištěno u 26,35 % osob. Tito jedinci se opakovaně dopouštějí různých přestupků proti zákonu, zaznamenávány jsou u nich útěky z domova, neomluvená absence ve škole apod. Jejich delikventní chování zpravidla koreluje s problémovým rodinným prostředím, ve kterém vyrůstají, jejich impulzivitou, agresivitou, sebedestruktivními postoji, maladaptivitou, jednostrannou hodnotovou orientací (zpravidla materiální), absencí hodnotových životních cílů atd.
* Zkušenosti s opakovaným užíváním omamných a psychotropních látek má 23,95 % učňů. Pravidelná konzumace alkoholu kouření mirahuany a užívání syntetických drog na diskotékách, tanečních párty apod. se stává nedílnou součástí jejich životního stylu. Podceňování nebezpeční, které souvisí s užíváním drog, zejména marihuany, je pro ně charakteristické.
* Životní postoje a hodnoty podporující výskyt sociálně patologického chování byly zjištěny u 40,72 % respondentů sledovaného souboru. Jejich sociální nevyzrálost má nejen negativní vliv na chování těchto jedinců, ale i na kvalitu interpersonálních vztahů v rámci jejich sociálního prostředí. Neochota na sobě pracovat, snížená schopnost uvědomit si včas důsledky svého chování, nejasnost životních cílů, neochota přijímat odpovědnost za to, co činí a dezorientace v mezilidských vztazích velmi často posouvají tyto mladé lidi na okraj společnosti. Tam, kde vládne nuda, apatie, frustrace a z ní pramenící agresivita, užívání drog, delikvence, do sociálního prostředí, které nemá budoucnost.
Proto jsme vypracovali minimální preventivní program respektující osobnostní charakteristiky a potřeby cílových skupin učňů a specifické podmínky učiliště v dimenzích užšího i širšího sociálního prostředí. V rámci uvedeného preventivního programu byly vymezeny tyto prioritní oblasti:
a) zdravý životní styl a zvyšování sociální kompetence žáků - speciálně připravený interaktivní program vycházející z teoretické báze aktivního sociálního učení,
b) informační (předávání poznatků žákům o účincích drog a způsobu jejich působení, o příčinách drogových závislostí (pracovníci Centra drogové pomoci), společenských a právních normách (zástupci policie, právník, psycholog ) v rámci výchovně vzdělávacího procesu,
c) volnočasové aktivity - nabídka volnočasových aktivit učňům na základě jejich poptávky směřovala zejména do sportovní oblasti

Aktivní sociální učení (ASU)
Právě program aktivního sociálního učení se stal nástrojem k tomu, aby se situace zlepšila. Interaktivní program aktivního sociálního učení v rozsahu jedné hodiny týdně během školního roku prováděli pedagogičtí pracovníci, kteří absolvovali kurz Sociální management. Základní princip aktivního sociálního učení spočívá v tom, že každý jedinec si musí uvědomit své reálné a nikoliv odosobněné "JÁ", neboť jinak u něj nemůže dojít k sebedestrukci. Musí umět včas rozpoznat, kdy se dostává do náročné životní situace, v níž obvykle selhává. V takovém případě musí umět modifikovaně použít naučenou sekvenci aktivit, které buď zabrání nepříznivému rozvoji této situace, nebo ho z ní bezpečně vyvedou. Aktivní sociální učení, bylo prioritně zaměřeno na cílevědomé a záměrné vytváření a zdokonalování individuálních a sociálních způsobilostí učňů. A právě uplatnění této strategie je jedním ze základních předpokladů pro naplnění výše uvedených hlavních cílů projektu. Tento program byl cílen zejména na posílení motivace učňů k překonávání školní zátěže a k takovým změnám v chování, které odmítají jakékoli projevy sebedestrukce a naopak vedou ke zvyšování sociální kompetence žáků. Důraz byl kladen na skupinové formy práce, která je prioritně zaměřena zejména do oblasti sebepoznávání a poznávání druhých, na problematiku vztahů a spolupráce ve skupině včetně aktivního nácviku dovednosti v jednání s lidmi a na možné efektivní způsoby řešení konfliktů a náročných životních situací. Nedílnou součástí ASU jsou i modifikované aplikované osobnostní testy, situační úkolové hry, psychoterapeutické techniky, nácvikové prvky, videotrénink a také metody, zaměřené na zjišťování předpokladu k učení. Metodologickou součástí ASU je i hodnocení obsahu a průběhu jednotlivých schůzek. Metody a formy ASU sledují zejména:
a) Rozšíření zájmů v oblasti volného času, odstranění pocitů nudy a snahu uplatnit se na trhu práce.
b) Zvýšení sebedůvěry, touhu po zlepšování, touhu po úspěchu.
c) Zvýšené schopnosti efektivně se orientovat v mezilidských vztazích, vyrovnávat se s problémy a neřešit je užíváním návykových látek
Životní perspektivy
e) Zlepšení vztahů s rodiči

Na závěr školního roku, po ukončení programu jsme provedli retest (dotazníky D_S a I_P_H) a zjistili následující: V porovnání před zahájením programu a po jeho ukončení se ve sledovaném souboru respondentů téměř nezměnil podíl učňů, jejichž chování vykazuje znaky sociální patologie. Jeho hodnota se pohybuje stále kolem 43 %. V charakteristice této skupiny osob, jejichž chování vykazuje znaky sociální patologie, však byly přece jenom zjištěny určité změny. Po ukončení programu byl zaznamenán snížený podíl jedinců, kteří se dopustili antisociálních či delikventních činů, a to o 2,67 %. Významné je však zjištění, že uvedená rizikovost těchto jedinců již nekoreluje zdaleka tak silně s negativním vlivem rodinného prostředí na jejich chování, ani s problémy v sociální interakci a dokonce ani s jejich asociálními tendencemi, podporovanými snahou být vždy a za každých okolností v opozici k autoritám či prosociálně orientovanému okolí. Zmíněná rizikovost spočívá především v jejich postojích, které po absolvování uvedeného programu jsou reálnější a racionálnější. Pro mnohé z nich je uvědomění si jejich reálné, ne příliš perspektivní situace více frustrující, než nezodpovědné interpersonální konflikty, velmi charakteristické pro jejich chování před zahájením aktivního sociálního učení. Velká většina z nich stále nevidí příliš růžově svoji budoucnost, avšak je pozitivní, že příčiny mnohem častěji směřuje k vlastní osobě, než k sociálnímu okolí. Nedostatek odvahy, sebedůvěry, jejich stále nedostatečná schopnost efektivně se orientovat zejména v náročnějších životních situacích a závislost na partách (skupinách) vrstevníků, v nichž hledají větší bezpečí, jsou významnými indikátory, kterým je nutné věnovat pozornost v další fázi (následném programu) aktivního sociálního učení. Přesto lze prezentovat, že po absolvování programu jsou jeho absolventi zodpovědnější a ochotnější respektovat určitá obecně platná pravidla a společenské normy, názory druhých a hledat způsob, jak naplňovat své životní cíle a plány. Mnohem více učňů odmítá všechny formy sebedestrukce, což potvrzují i další údaje, vztahující se k užívání omamných a psychotropních látek. Zkušenosti s opakovaným užíváním drog mělo před zahájením programu 23,9 %učňů, tedy téměř každý čtvrtý. Po jeho ukončení se tento podíl významně snížil na 14,91 %. Toto zjištění je ve vztahu k účinnosti aktivního sociálního učení, uplatněného v rámci výše uvedeného programu, povzbudivé. V rámci retestového šetření, provedeného po ukončení programu, postaveného především na metodice aktivního sociálního učení, bylo zjištěno, že u 17,54 % ze sledovaného souboru respondentů došlo ke zvýšení jejich sociální kompetence. Zefektivnila se jejich schopnost účinně se orientovat v mezilidských vztazích. Tato pozitivní změna vykazuje statistickou významnost. Po absolvování aktivního sociálního učení se tedy pozitivně mění sociální klima výše uvedeného odborného učiliště a praktické školy, neboť přes 70 % žáků, oproti předchozím 53 %, disponuje schopnostmi předvídat důsledky svého chování a nevyvolávat neuváženě a nesmyslně interpersonální konflikty. Tyto jejich schopnosti a související dovednosti se odráží i v dalším zjištění, že ve sledovaném souboru respondentů se po absolvování aktivního sociálního učení zvýšil téměř o 10 % podíl učňů, kteří si urovnali vztahy s rodiči a napomohli tak ke zkvalitnění rodinného prostředí, v němž žijí. To má samozřejmě pozitivní vliv i na další rozvoj jejich osobnosti a na naplňování jejich životních perspektiv. I další zjištění, že po absolvování programu se snížil o více než 7 % podíl učňů, kteří považují alkohol za nedílnou součást svého života, kteří utíkají z domova, zvyšují si sebedůvěru kouřením marihuany a ve volném čase neznají téměř nic jiného než diskotéky a restaurace, může být pro pedagogy, kteří byli zapojeni do programu, motivující. Při hodnocení účinnosti preventivní intervence, vycházející z teoretické báze aktivního sociálního učení, byl soubor respondentů (N=114) rozdělen ještě na 2 skupiny. Do první byli zařazeni jedinci, kteří absolvovali 19 a více schůzek aktivního sociálního učení, do druhé pak učni, jejichž účast v programu nebyla pravidelná a byla v průběhu školního roku 2001/2002 nižší než 19 schůzek . Na základě zjištěných údajů lze konstatovat, že ve skupině učňů, kteří absolvovali program aktivního sociálního učení (účast na 19 schůzkách a více), v porovnání s jedinci, jejichž účast v programu byla nižší než požadovaných 19 schůzek, bylo na konci školního roku 2001/2002 o téměř 8 % jedinců více, kteří svým chováním přispěli k urovnání dřívějších rodinných problémů, a tím si získali i větší podporu rodičů. S tím úzce souvisí i zjištění, že ve skupině absolventů programu aktivního sociálního učení bylo o 11,8 % více učňů, jejichž sociální kompetence se kvalitativně změnila. Zlepšily se jejich dovednosti efektivněji se orientovat v mezilidských vztazích, komunikovat a předcházet interpersonálním konfliktům. To se zároveň pozitivně odrazilo i v jejich tendencích k asociálnímu chování. V uvedené skupině učňů bylo i o 5,5 % více jedinců, u kterých byly zjištěny změny v psychické regulaci chování, ve smyslu mnohem adekvátnějších reakcí na podněty. Jejich širší spektrum zájmů a zvýšená míra motivace pozitivně se seberealizovat ve volném čase se projevila i v kvalitě životního stylu, dříve preferujícím především návštěvy diskoték za účelem pochybné zábavy a konzumace alkoholu. U těchto jedinců došlo i ke snížení míry inpulzivity a agresivních projevů v chování. Za pozitivní důsledek výše uvedených změn lze považovat především skutečnost, že ve skupině učňů-absolventů programu aktivního sociálního učení bylo o 20,5 % méně jedinců s antisociálním či delikventním chováním, než u osob, které uvedený program neabsolvovaly. Indikátor snížené odolnosti vůči zátěži, v porovnání mezi uvedenými skupinami, hovoří na první pohled v neprospěch osob (o 7 %), které absolvovaly aktivní sociální učení. Při hlubší analýze bylo však zjištěno, že míra této odolnosti je ovlivněna jejich racionálnějším a zodpovědnějším pohledem na svoji reálnou situaci a obavami o to, zda se jim podaří dosáhnout svých cílů a mnohem konkrétnějších životních perspektiv. Právě v této oblasti je nutné hledat priority dalšího výchovně vzdělávacího působení na tyto jedince. Myslím, že závěrem lze konstatovat, že výsledky, kterých dosáhla škola po roce realizace daného programu nás opravňují k tvrzení, že nastoupená cesta je správná, že je vhodné ji neustále rozvíjet, modifikovat, že je i naději do budoucna.

Obr. - Sergej Žovtun, 9. tř., ZŠ Kopidlno
________________________________________________________________________

Strážníci našli u pískovišť přes 130 injekčních stříkaček
Zpravodajství ČTK 30.4.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MBC

PRAHA 30. dubna (ČTK) - Pražští strážníci našli při dnešní úklidové akci u dětských pískovišť přes 130 použitých injekčních stříkaček, které tam zřejmě odhodili narkomani. Do úklidu se v celém městě zapojilo na pět desítek strážníků, vybavených rukavicemi a přenosnými schránkami na nebezpečný odpad, informovala ČTK Vilma Častová z městské policie.
Nejvíce stříkaček strážníci objevili u pískovišť v šesté a desáté městské části a v Praze 15. "Nebezpečný odpad se vyskytoval zejména v keřích," uvedla Častová. Strážníci rovněž kontrolovali, zda v pískovištích nejsou psí exkrementy.
Letošní akce je součástí aktivit, které se konají v rámci generálního úklidu metropole. Magistrát chce, aby do konce května byla celá Praha čistá a aby zmizely i zbytky povodňového odpadu, zejména na březích Vltavy a Berounky.
Stav pískovišť a míst, kde si děti hrají, sledují některé městské části pravidelně. Například Praha 5 či 10 je se strážníky domluvena na tom, že z nich budou odstraňovat injekční stříkačky po celý rok.

mbc vb
________________________________________________________________________

Policie musí chránit dceru žalobkyně
Právo 2.5.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 5| autor: Pavel Blažek, Petr Knötig

Advokát Pavel Hála uvedl ve středu do varu detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Národní protidrogové centrály.

Mimořádnou pohotovost policistů v první den procesu před senátem brněnského krajského soudu s Italy otcem Berardinem a synem Markem Mitidierovými, obžalovanými z obchodování s kokainem, vyvolal jako obhájce Italů tím, že po skončení dopoledního líčení neočekávaně přistoupil ke státní zástupkyni Evě Žďárské a upozornil ji, že její dvanáctiletá dcera může být obětí únosu. "Řekl mně, že podle jeho informačních zdrojů má být v organizovaném zločinu rozvířena fáma o přípravě únosu mé dcery. Dál řekl, abych nevěřila zprávám, že v pozadí únosu dcery má být on. Podle mého názoru advokát Hála mě tímto sdělením chtěl psychicky rozhodit jako autorku obžaloby Mitidierů a ochromit mě v roli žalobkyně v soudním líčení," řekla ve středu Právu státní zástupkyně. Upřesnila, že ji Hála oslovil před dvanáctou hodinou dopoledne, aniž jí sdělil, z jakého zločineckého prostředí jeho informátoři čerpají.

Policisté poskytli ochranu okamžitě
"Přímo v soudní síni přistoupil k mému stolku a tiše mně řekl uvedená slova. Okamžitě jsem požádala policii o ochranu dcery. V případě Mitidierů to není poprvé, co byly vysloveny hrozby na adresu dětí. Loni při výslechu se Berardino Mitidieri vyslovil výhrůžně na adresu dvou nezletilých dětí policistky, která ho vyšetřovala a obvinila," zdůraznila Žďárská. Mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová uvedla, že policisté vzniklou situaci začali okamžitě řešit. "Neprodleně byla přijata adekvátní opatření. Nebudeme sdělovat jaká," odpověděla mluvčí na dotaz Práva, byla-li poskytnuta dceři a rodině státní zástupkyně policejní ochrana. Pohotovou policejní reakci uvítal šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous. "Italové při vyšetřování vyslovovali v zastřené formě pohrůžky na adresu policistů. Směřovaly i proti rodinným příslušníkům. Zjistili jsme, že nerovnou hru při vyšetřování hraje také obhájce obžalovaných Italů," řekl ve středu Právu Komorous. Zdůraznil, že obžalované Italy jeho detektivové odhalili ve spolupráci s americkou Drug Enforcement Administration (DEA), italskými, nizozemskými, německými a dalšími protidrogovými útvary evropských zemí. "Na případu Mitidieri jsme pracovali od roku 1998. Zatkli jsme je před dvěma lety 10. prosince," upřesnil šéf NPC. Přiznal, že s potěšením přijal zprávu svých moravských detektivů, kteří na informaci o proslovu advokáta Hály k žalobkyni přešli okamžitě do akce, vyhledali dceru a další rodinné příslušníky státní zástupkyně a začali je střežit. "Ochráníme je třeba vlastními těly. Tvrdě narkomafii odpovíme. Palermo z Brna nikdo neudělá," řekl Právu vysoký důstojník moravské expozitury NPC. Podle obžaloby Berardino Mitidieri v rozmezí let 1998 až 2000 prodal dvěma mužům jeden a půl kilogramu kokainu za zhruba 2 250 000 korun. Posléze v prosinci 2001 domluvil se synem Markem nákup kokainu z Holandska od dvou policejních agentů, za který by na černém trhu vydělali víc než pět miliónů korun. Žalobkyně oba Italy označila za příslušníky organizované skupiny obchodníků s drogami. Skupina pracovala v několika zemích Evropy. Její členové včetně Mitidierů dobře věděli, jak a koho kontaktovat. Italové po přečtení obžaloby dávali najevo, že jsou obětí policejního komplotu, protože Berardino Mitidieri podnikal a měl v Brně restauraci Arkádia, zatímco jeho syn pracoval jako číšník. "Žádný obchod s kokainem nikdy nebyl a obžaloba se nezakládá na pravdě. Oba muži, o kterých jsem se až později dověděl, že jsou policejními agenty, se mi představili jako Laďa a Manfréd a tvrdili, že obchodují s nábytkem," vypověděl otec Mitidieri. Právní expert, který proces sleduje přímo v soudní síni, Právu sdělil, že proces s Mitidiery může být v boji s narkomafií zlomový.
________________________________________________________________________

Kolumbijská policie zadržela 14 obchodníků s drogami
Zpravodajství ČTK 1.5.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: KJ

BOGOTÁ 1. května (ČTK) - Čtrnáct mezinárodně hledaných obchodníků s drogami zadržela kolumbijská policie při celostátní operaci proti mafiím, kterou provedla v posledních třech dnech ve spolupráci s americkými experty. Oznámilo to dnes kolumbijské ministerstvo vnitra.

Všech čtrnáct zatčených je na seznamu obchodníků s drogami, jejichž vydání od kolumbijských úřadů požadují Spojené státy. Při operaci bylo zabaveno přes 20 kilogramů vysoce kvalitního heroinu a desítky kilogramů kokainu. Policie tvrdí, že zásahem byly rozbity některé pašerácké gangy v Bogotě, Cali a Ibagué, které přes Ekvádor dodávaly drogy do Severní Ameriky.

Kolumbie je největším producentem kokainu na světě. Zhruba čtyři pětiny množství této drogy spotřebovávané ve Spojených státech pocházejí z Kolumbie. Do Severní Ameriky však kokain neputuje po malých dávkách za pomoci individuálních pašeráků - "mezků", nýbrž v nákladních automobilech přes Střední Ameriku, nebo na rychlých člunech tichomořskou nebo karibskou trasou, případně je malými letadly do Mexika, odkud jej na sever zase posílají tamní kartely.
________________________________________________________________________

Bolívie chce legalizovat koku
Právo 2.5.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 9| autor: Alexandr Petrželka

Pralesní oblast Chaparé by se měla stát kokovou plantáží, soudí bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada. Na úvahy hlavy státu o legalizaci pěstování koky Spojené státy však naznačily, že by to znamenalo konec jejich finanční pomoci.

"Zahájili jsme vážné jednání s cocaleros (pěstiteli)," uvedl podle zpravodajství serveru Ananova bolivijský ministr sociálních věcí Ernesto Justiniano. "Když umožníme každému pěstovat koku na ploše půl cato (asi 8 arů), bude to účinná rána pašerákům drog a přinese to do naší země klid," dodal. Od roku 1988 je v Bolívii povoleno zákonem pěstovat koku jen v centrální provincii Las Yungas na necelých pěti tisících hektarech. Jenže od té doby se obyvatelstvo Bolívie rozrostlo o více jak dva milióny lidí. Koka v této andské zemi má vedle kulturně-historické role i zcela konkrétní sociální význam: "Žvýkáme listy koky na každé slavnosti nebo večírku," říká indiánský vůdce Felipe Quispe. "Žvýkají ale hlavně ti, kteří nemají dost prostředků na jídlo: koka dává podvyživeným a hladovým utišující pocit nasycení." V Bolívii spolu s Kolumbií a Peru se ročně "přežvýká" kolem 50 tisíc centů kokového listí. Washington, který těmto třem zemím během posledních několika let poskytl na vymýcení koky miliardy dolarů, je občasnými úvahany o legalizaci koky zděšen. Proto uvítal zvolení Álvara Uribeho kolumbijským prezidentem, jenž slíbil nejen bojovat proti gerilám, ale i pašerákům drog. "Jakýkoli návrh na legalizaci koky v Chaparé by byl porušením bolivijských zákonů a mezinárodních dohod, které Bolívie podepsala," reagoval na bolivijský plán představitel amerického velvyslanectví v zemi pod podmínkou anonymity. A Bolívie si sotva může znepřátelit USA či Mezinárodní měnový fond - ještě nevychladly hlavy po bouřích, které vyvolal prezidentský pokus o zdanení státních zaměstnanců a zavedení "úsporných balíčků" do zadlužené ekonomiky. Ve hře je však i domácí stabilita Sánchez de Lozada vyhrál prezidentské volby jen těsně před radikálním Evou Moralesem, někdejším pěstitelem koky. Napětí mezi nimi by legalizační zákon přinejměnším zmírnil, nehledě na utišení 15 tisíc cocaleros z Chaparé a vyřešení spekulací s cenami "legální" koky. Ulevilo by se i věznicím, kde devět z deseti odsouzených sedí za obchod s kokou či kokainem.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma