Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 30.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pěstování marihuany
Prima TV 29.4.2003 19:00| pořad: Zpravodajský deník

redaktorka
--------------------
Téměř dvě stě padesát rostlin marihuany našli vsetínští kriminalisté ve spolupráci s ostravskou Národní protidrogovou centrálou. Dva mladí muži a žena pěstovali vysoce kvalitní drogu na dvou místech u Rožnova pod Radhoštěm. Hrozí jim až deset let vězení.
________________________________________________________________________

Informace olomoucké policie
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj| autor: SRD

OLOMOUC 29. dubna (ČTK) –
Pěstování konopí na pastvině se nevyplatí dvaadvacetiletému muži z Javorníka. Policisté ho v neděli v noci při silniční kontrole ve Městě Albrechtice přistihli, jak si usušené konopí převáží v autě ve dvou sklenicích a krabici. Muž přiznal, že konopí loni v květnu sám vypěstoval jako marihuanu pro vlastní potřebu. Policie muže začala stíhat pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Mladík je stíhán na svobodě. Zajištěné vzorky policie zaslala na chemickou expertizu.
________________________________________________________________________

KOLÍN úterý 13. května
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

09:00, Okresní soud, jednací síň č. 6, Kmochova 144
Pokračuje hlavní líčení s osmičlennou skupinou pěstitelů marihuany. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.

ČTK to dnes sdělil soudce Jiří Kruml.
________________________________________________________________________

Kolínský soud s pěstiteli marihuany byl odročen na 13. května
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

KOLÍN 29. dubna (ČTK) - Případ skupiny pěstitelů marihuany dnes kolínský soud odročil na 13. května. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé České republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.

Předseda senátu Jiří Kruml k důvodům odročení řekl ČTK, že předvolal svědka, kterému soud nemohl kvůli změně adresy poslat obsílku. Požádal také o doplnění záznamu policejního odposlechu o veškerá telefonní čísla.

Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana pak údajně obsahovala více návykových látek než u klasicky pěstovaného konopí.

Marihuanu pachatelé podle žaloby prodávali po celé republice a spolu s ní nabízeli i drogu extáze.

Jaroslava Tůmová mhm
________________________________________________________________________

Policie vyšetřuje mnohamilionový daňový unik z prodeje plynu
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MAR

PRAHA 29. dubna (ČTK) - Z daňového úniku za několik desítek milionů korun kriminalisté podezírají zástupce jedné středočeské firmy, která se zabývá prodejem paliv. Firma, kterou stíhaný Lubomír P. zastupoval, podle policie v letech 1999 a 2000 vykazovala nižší prodej zkapalněného plynu na pohon motorů, než byl ve skutečnosti. ČTK o tom dnes informovala Iva Knolová z pražské policejní správy.

Stíhaný manažer podle ní úmyslně uváděl nepravdivé údaje o prodeji plynu v měsíčních daňových přiznáních ke spotřební dani z uhlovodíkových paliv a maziv.

Policisté podle Knolové v souvislosti s tímto případem prohledali 18 vytipovaných objektů firmy, aby v nich zajistili materiály, které se týkají ekonomickému chodu společnosti. Při jedné z domovních prohlídek náhodou objevili vysoce profesionální zařízení pro pěstování marihuany, více než čtyři sta rostlin, a již sušenou marihuanu připravenou k distribuci.

Lubomíra P. kriminalisty zadrželi a policejní rada podal soudu návrh na jeho vzetí do vazby.

mar mal kš
________________________________________________________________________

Akce bojuje za práva kuřáků marihuany
Mladá fronta DNES 30.4.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 2| autor: (kos)

Plzeň - Amnestii pro lidi vězněné v souvislosti s užíváním marihuany, považované za takzvanou „lehkou“ drogu, budou požadovat účastníci sobotní demonstrace v Mlýnské strouze v Plzni. Má název Global March for Cannabis Liberation, začne ve 12 a potrvá do půlnoci. Na akci vystoupí například Dj Burama, Nomad Sound System a další hosté.
________________________________________________________________________

Kalifornské město Santa Cruz se brání likvidaci konopných polí
Hospodářské noviny 30.4.2003| rubrika: Evropa / svět| strana: 10| autor: Zuzana Janská

Neobvyklý spor řeší od minulého týdne americký oblastní soud v San José. Město Santa Cruz v něm žaluje federální úřady za to, že na území státu Kalifornie v rámci boje proti drogám protiprávně likvidují pole s konopím. "Město Santa Cruz chce zabránit raziím tam, kde se konopí pěstuje k ryze lékařským účelům. Jde o zdraví veřejnosti," vysvětluje advokát John Barisone, citovaný agenturou AP. Žalobu na ministra spravedlnosti USA Johna Ashcrofta, Úřad pro potírání drog (DEA) a na drogového experta Bílého domu Johna Walterse podali právníci, městští radní a obyvatelé Santa Cruz, závislí na marihuaně. Vyprovokovala je, jak sami tvrdí, nezákonná likvidace konopného pole na farmě v nedalekém Davenportu. Loni v září jej obsadili agenti DEA, vytrhali na 160 rostlin a zatkli majitele, manžele Corralovy. Rodina proslula v Santa Cruz jako zakladatelka Aliance mužů a žen za lékařskou marihuanu (WAMM). Ta má dnes asi sedmdesát členů. Epileptička Valerie Corralová navíc patří k pacientům, kteří drogu kvůli zmírnění bolestí běžně užívají. Pěstování konopí na farmě manželů Corralových podporovaly i kalifornské úřady. Na rozdíl od většiny amerických států - s výjimkou Aljašky, Arizony, Colorada, Havaje, Mainu, Nevady, Oregonu a Washingtonu - totiž Kalifornie pěstování a prodej marihuany v odůvodněných případech povoluje. Pro ukončení zákazu takzvané lékařské marihuany se v roce 1992 v Santa Cruz vyslovilo 77 procent obyvatel města. O osm let později radnice vydala vyhlášku, která tamním pacientům umožňuje užívat marihuanu i bez lékařského předpisu. Konopí se tu začalo pěstovat v době, kdy se v Kalifornii vyskytly první případy nemoci AIDS. "Je zcela jasné, že obyvatelé státu Kalifornie užívání lékařské marihuany podporují," řekl agentuře Reuters oblastní inspektor Santa Cruz Mardi Wormhoudt. Podle federálních zákonů je však marihuana nelegální drogou a pěstování konopí je zakázáno. "Náš úřad musí dbát na dodržování zákonů," hájí postup úředníků DEA její sanfranciský mluvčí Richard Meyer. "Naším cílem je zkonfiskovat ilegálně držené drogy, zatknout pachatele a předvést je justici." Výrok soudu bude podle právníků záviset na tom, zda soudci uznají argument obžaloby, že se lékařská marihuana ze santacruzského konopí užívá pouze v Kalifornii. "Je to uzavřený distribuční systém. Do obchodu mezi americkými státy nijak nezasahujeme," argumentuje v deníku Sentinel Santa Cruz advokát WAMM Gerald Uelmen. Lékařská marihuana podle něj zmírňuje bolest a nevolnost, které provázejí nemoci, jako rakovina nebo AIDS.
________________________________________________________________________

Basketbalová reality TV...
Lidové noviny 30.4.2003| rubrika: Horizont| strana: 9| autor: jj

Pod lupou
...má pomoci zámořské NBA přilákat ještě více fanoušků k právě probíhajícímu play off. Vedení ligy zadalo svému televiznímu kanálu sledovat po jednom hráči z každého týmu. Dobrý nápad pro fanoušky, hráči možná už tak nadšení nejsou. Problémů s kouřením marihuany a dalšími střety se zákonem se za letošní sezonu totiž nakupilo nebývale mnoho. Vedení NBA však bylo v tomto ohledu obezřetné, do své show vybralo vesměs ty nejvzornější hráče. Trenér Los Angeles Lakers Phil Jackson by ale možná uvítal, kdyby byl mezi sledované zařazen i jeho hvězdný svěřenec Shaquille O'Neal. Obrovitý pivot se mu totiž před měsícem omlouval z tréninku proto, že má vypuštěnou pneumatiku u svého vozu. Nutno poznamenat, že O'Neal vlastní přes deset aut.
________________________________________________________________________

RX ON-LINE
Reflex 30.4.2003| rubrika: Před 168 hodinami| strana: 3| autor: TEREZA.BELDOVA@SEZNAM.CZ

KUŘÁCKÝ KOUTEK JIŘÍHO X. DOLEŽALA
Srandičky, na to vás užije! 24. 4. 2003
Myslím si, že bych měla mít svobodnou volbu, čím si budu ničit svoje zdraví, a pokud si za oknem pěstuji kytičku marihuany pro svoji potřebu, není co řešit. Na druhou stranu - policista (ČT 1 odvysílala 15. 4. 2003 v pořadu Večerníky zprávu, že je stíhán vysoký policejní důstojník, na jehož zahradě rostlo donedávna konopí, pozn. red.) je státním zaměstnancem a má hájit zákony naší země, i když se nám (a třeba ani jemu) nelíbí, o to víc by je měl policista dodržovat. Přiznám se, že najednou nevím, jestli stojím na jeho straně, či ne. Jako kuřák marihuany ano, ale když si uvědomím, že je to policista! Tato tematika je velice složitá a nedá se na ni reagovat jednostranně.
TEREZA BELDOVÁ
________________________________________________________________________

Drogu bralo už osmileté dítě
Liberecký den 26.4.2003| strana: 15| autor: LENKA MARKOVIČOVÁ

Liberec - Stále více mladších dětí ze základních škol bere drogy či má s nimi alespoň zkušenost. Učitelé jsou bezmocní a rodiče se tváří, jako by drogy na světě vůbec neexistovaly. Na jedné z libereckých škol kouřily už desetileté děti marihuanu. Žalostné a na poplach bijící je ale to, že si marihuanu zapálilo dítě z druhé třídy. Takové jsou zkušenosti nejen pracovníků protidrogové prevence, ale také učitelů ze základních škol na Liberecku. Školy proti drogám bojují, jak mohou. Například vedení Základní školy na Kunratické uspořádalo besedu pro rodiče na téma Drogy a naše děti. Z více jak dvou set pozvaných rodičů nikdo nepřišel. "Rodiče často netuší, jak jsou děti ve svých zkušenostech s drogami daleko. Vůbec si nepřipouští, že by se jejich dítě k drogám, byť náhodou, dostalo," upozornila Jiřina Hodboďová z primární drogové prevence na Základní škole Kunratická. "Besedu o drogách pořádáme každým rokem a vždycky přišlo alespoň šest rodičů. Letos bohužel nepřišel ani jeden."
Besedy na základních školách vede Igor Pavelčák, odborník na drogovou problematiku. Jak potvrdil, rodiče jeho pomoc začnou vyhledávat až v okamžiku, kdy jejich dítě drogu již bere. Zároveň naznačil, že české rodiny jsou v krizi a vinu nese především společnost. Ta je k problematice drog hluchá a slepá. "Rodiče nemají jak získat ty správné informace a školy na to nestačí," vysvětlil Igor Pavelčák. "Učíme děti, jak správně přecházet ulici, ale o drogách se téměř nebavíme. nastínil. Podle něj se málo upozorňuje na souvislost mezi drogami, alkoholem a kouřením. "Děti často přebírají vzor od rodičů, kteří kouří nebo pijí alkohol," poznamenal Igor Pavelčák. "Jenže děti si tuto řadu rozšíří ještě o marihuanu a extázi a připadá jim to naprosto normální." Na vážnou situaci poukazují také odborníci z Krajské hygienické stanice a Zdravotního ústavu v Liberci. Pravidelně od roku 1995 provádějí průzkum mezi dětmi, aby zjistili, jestli někdo z nich drogu bral či mu ji jiný člověk nabízel. "Situace je velmi vážná. Dětí, které mají zkušenosti s drogami, každým rokem čím dál víc přibývá," sdělila Dana Maňhalová ze Zdravotního ústavu v Liberci. "Zarážející ale je, že děti například marihuanu a lysohlávky vnímají jako obyčejné rostliny, ne jako drogu," dodala Dana Maňhalová. lm )
________________________________________________________________________

Droga vám vezme všechno
Rakovnický deník 26.4.2003| rubrika: RAKOVNICKO| strana: 16| autor: JANA ELZNICOVÁ

JANA ELZNICOVÁ
Rakovník - Zneužívání drog vede k naprosté degradaci lidské osobnosti. Jedinci, kteří začínají s drogou experimentovat, jsou různé, naprosto rozdílné lidské bytosti. Na konci dlouhé trati s neutěšeným koncem ale už z nich zůstávají jen identické lidské trosky bez citu, bez zábran, bez výčitek svědomí. "Jako by je někdo naklonoval,"konstatovali odborníci na prvním z řady beznadějně zamluvených pořadů s názvem Řekni drogám ne, který se konal v rakovnickém domě dětí. MUDr. Jiří Presl z nestátní instituce Drop In a hygienik MUDr. Jiří Vytlačil upozornili, že jedno malé nezávazné vyzkoušení "marjánky"vás může stát i ztrátu kariéry, budoucnosti. Seznámíte se například s partou, ve které jeden z kamarádů pěstuje konopí. Nechcete zůstat stranou, a tak si také zakouříte. "Pěstitele policisté seberou a pak si zvou k výslechu dalších patnáct lidí z celé party. Ocitáte se naráz na seznamu toxikomanů a tím pádem vás čekají problémy s vízem, řidičákem, živnosťákem. Takhle mi volala jedna nešťastná dívka, kterou vyhodili ze školy tři měsíce před maturitou,"upozornil Presl. Mladým lidem v hledišti DDM byl promítnut film s názvem Hra o život, který hovořil o velkém přidruženém problému - masovém šíření hepatitidy C. Onemocnění v řadě případů smrtelné, které vede i k rakovině jater. Evokujicím způsobem pak prostřednictvím několika anonymních tváří ukázal to, jak feťáci žijí jen ze dne na den. Nezajímá je nic jiného, než jak sehnat další dávku proto, aby se vyhnuli absťáku. Klidně si ji pak píchnou použitou jehlou, nebo nabízejí sex za peníze, přestože dobře ví, že mají žloutenku. "Při absťáku cítíte strašlivou bolest. Jako kdybyste si do sebe vlili benzin a pak ho v sobě zapálili,"popisoval svoji zkušenost s absťákem jeden z chlapců. Za svoji dávku zaplatíte zpočátku pětistovkou, později třeba i třemi tisíci denně. Akci přijela do Rakovníka podpořit také zpěvačka Anna K. Při dalších z následujících pořadů můžeme v Rakovníku očekávat účast například Jana Kalouska, Petra Muka či Blanky Šrumové.
Fotografie:
Studenti rakovnické Integrované střední školy na Jirkově sledovali pořad "Řekni drogám ne"velice pozorně. Když došlo později na dotazy z publika, neostýchali se a na Jiřího Presla a Jiřího Vytlačila pršela jedna otázka za druhou. Foto Jana Elznicová
________________________________________________________________________

Ve škole drogy jsou, říká koordinátorka
Severočeské noviny 28.4.2003| rubrika: 4B SČ téma| strana: 3| autor: sol

Liberec - Jako protidrogový koordinátor pracuje Alena Sobotová již šestým rokem. Za tu dobu však její profese prošla na Zvláštní škole v Sázavské ulici v Liberci několika změnami. "Na začátku jsem měla představu, že tuhle práci budu dělat systematicky a každý týden a ve všech třídách. Ty jsem měla rozdělené, například v šesté třídě jsem dělala prevenci kouření, v sedmičce protidrogovou výchovu, v osmé třídě sexuální výchovu a v devítce psychosociální dovednosti," řekla koordinátorka. Během šesti let ale přišla koordinátorka na to, že jakmile se o drogách mluví intenzivně každý týden, děti to omrzí. "Postupem času se na protidrogovou tématiku začaly nabalovat i nejrůznější organizace, které to považovaly za dobrou propagační akci. Pak se například stalo i to, že v Domě kultury se sešlo na šest set lidí, kteří si měli intimně mezi sebou povídat na téma drogy." Alena Sobotová ale nezastírá fakt, že na škole drogy jsou. Vzpomíná si na případ, který se stal nedávno. "Máme tu třídu, která je velmi těžce zvladatelná. Každý žák v ní má buď třídní nebo ředitelskou důtku nebo dvojku z chování. A tahle třída měla jeden den pracovní vyučování. Jenže paní ředitelka slyšela hluk, a když se šla podívat na půdu, odkud přicházel, tak zjistila, že kluci tam mají do kruhu postavené židle. Cítila tam nějaký podezřelý kouř a přišlo jí i divné, že se žáci schovávali," popisuje koordinátorka. Ředitelka proto nelenila a přivedla Alenu Sobotovou na půdu, aby zjistila, zda zápach nepochází z marihuany. "Zavolali jsme i policii, ale při vyšetřování se vůbec nic nezjistilo. U kluků nic policisté nenašli. Když odjeli, tak začali žáci sami chodit a říkali, že to nebyla marihuana, že kouřili oregano. Přišlo mi to divné, tak jsme s paní ředitelkou každá učinila doma pokus s oreganem, abychom zjistily, jestli to skutečně tohle koření bylo. No, podobné to je opravdu hodně, ale dodnes jsme nepřišly na to, jestli kluci mluvili pravdu," uzavírá koordinátorka. sol )
________________________________________________________________________

Morcheeba ozdobí Planet Roxy
Střední Čechy 28.4.2003| rubrika: Kultura| strana: 8| autor: VLADIMÍR WOHLHÖFNER

VLADIMÍR WOHLHÖFNER
Praha - Klub Roxy zúročí v nadcházejícím létě své desetileté zkušenosti na poli pořádání kulturních akcí a uvede první ročník dvoudenního openair festivalu. Uskuteční se pod názvem Planet Roxy ve dnech 20. a 21. června na letištní ploše aeroklubu Tábor a jeho hlavní hvězdou bude skupina Morcheeba. "Název Morcheeba je složeninou slov cheeba, což znamená marihuanu a more - více, dohromady více marihuany. Vymysleli jsem jsme si ho v době, kdy jsme chtěli víc marihuany, ale neměli jsme na ni,"řekl našemu listu hráč na bicí Paul Godfrey. Koncepce festivalu je podobná slovenskému festivalu Pohoda. Na dvou hlavních open air pódiích se budou odehrávat živé koncerty takových skupin, jako je trio tvořené bratry Paulem a Rossem Godfreyovými a zpěvačkou Sky Edwardsovou, tedy Morcheeba, dále kapely Moloko, Asian Dub Foundation, ale i řadu domácích formací, mezi kterými nebudou chybět Čechomor, Support Lesbiens, Hypnotix, Ecstasy Of Saint Theresa, J. A. R. Chybět nebude ani přehlídka současné divadelní tvorby a filmová sekce, kterou si vzala na starost nadace Člověk v tísni. Součástí festivalu bude i Extreme sports area, kde si návštěvníci budou moci na vlastní kůži otestovat adrenalinové sporty anebo pouze přihlížet závodům v kategoriích skateboarding, bmx bikes, a podobně. Tato sekce bude doplněna hiphopovým programem, na kterém vystoupí mimo jiné skupiny Indy& Wich a Peneři strýčka Homeboye. Vzhledem k tomu, že je festival dvoudenní, je pro návštěvníky připraven prostor, na kterém vyroste stanové městečko.
Fotografie:
Sky Edwardsová, zpěvačka skupiny Morcheeba. Foto Roxy
________________________________________________________________________

V Německu výrazně poklesl počet obětí drog
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO| autor: VK

BERLÍN 29. dubna (zpravodaj ČTK) - V Německu si loni vyžádalo užívání nelegálních drog 1513 obětí. Je to výrazné snížení - o plných 17,5 procenta - proti roku 2001, kdy narkotika měla na svědomí smrt 1835 lidí. Vyplývá to z dnešní výroční zprávy německé vlády o drogové problematice.

Loňský rok ještě zvýraznil trend registrovaný v posledních letech, kdy se daří omezovat nejhorší následky zneužívání omamných prostředků. V roce 2001 poklesl počet obětí ve srovnání s rokem 2000 o 9,6 procenta.

Podobný pozitivní trend však nelze pozorovat u takzvaných legálních drog, tedy alkoholu a tabáku, upozorňuje zpráva. Souvislost s nadměrnou konzumací alkoholu byla loni prokázána u 40.000 případů úmrtí a kouření pak lze spojovat dokonce se 100.000 případy smrti. Tyto počty jsou vyšší než v předchozích letech.
vk ik mik
________________________________________________________________________

Droga není můj kamarád
Českolipský deník 28.4.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: MILAN DOLEŽAL

Strážníci a pedagogové realizovali projekt na ochranu dětí před drogami.
Česká Lípa - Žáci Speciálních škol Radost v České Lípě spolu se svými pedagogy a odbornými lektory z řad strážníků městské policie se zúčastnili v rámci prevence kriminality ozdravného pobytu v Boskovicích. Akce nesla název Droga není můj kamarád.
"Policisté s žáky v rámci besed a individuálních rozhovorů hovořili na téma škodlivosti užívání drog, formě jejího odmítnutí, významu ve zdravotnictví, následné léčbě a odborné pomoci," uvedla Českolipskému deníku Mgr. Iveta Žižková a dodává, že k dalšímu programu patřily neodmyslitelně i turistické a poznávací výlety do Macochy či na hrad Pernštejn.
"Nejedná se o první akci realizovanou ve spolupráci Městské policie v České Lípě s touto školou. Cílem bylo eleminovat určité problémy jedinců v projektu Droga není můj kamarád a v rámci besed o drogách je informovat o nebezpečnosti jejich užívání, seznámit je s tím, co je vlastně droga, jak působí negativně na dětský organismus apod. Školáci byli ovšem seznámeni i s tzv. právním minimem co se týče držení drog a nabízení narkotik a psychotropních látek jiným," poznamenal Stanislav Voržáček, strážník Městské policie v České Lípě. V anonymní anketě se někteří žáci přiznali k tomu, že již experimentovali s drogou, ať se již jednalo o kouření cigaret či pití alkoholických nápojů.
"Na měsíc květen proto připravujeme další podobný ozdravný pobyt pro více žáků. I ten bude věnován především prevenci drog a informovanosti o trestně právním vědomí dětí. Samozřejmě nebudou chybět hry, soutěže, výlety za poznáním či diskotéka," doplnil včera strážník Stanislav Voržáček.
________________________________________________________________________

Věk narkomanů prudce klesá
Severočeské noviny 28.4.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: VÍT LUKÁŠ

Drogy stále častěji berou děti na základních školách. Někteří se s nimi setkají již na prvním stupni.

Severní Čechy - Stále častěji se drogoví odborníci na severu Čech setkávají s velmi mladými drogově závislými lidmi. K drogám se děti dostávají dokonce již na prvním stupni základní školy. "Prudký pokles věku drogově závislých jsme zaznamenali v minulém roce. Letos tento trend pokračuje. Dokonce k nám chodí rekordní počty klientů. Většina z nich je ve věku od patnácti do sedmnácti let," upozorňuje vedoucí ústeckého Kontaktního centra pro drogově závislé Radka Kobližková. Dodala, že klienti, kteří sem přijdou, drogy berou již několik let. V současnosti jim jejich závislost dělá problémy. K droze se dostali ve velmi útlém věku. Šest mladých lidí, kteří sem v loňském roce přišli, dokonce první drogu vzalo, když jim bylo devět až jedenáct let. "Velmi často se mezi lidmi, kteří si píchají drogy, objevují jedenácti až třináctileté děti," potvrzuje trend i šéf mosteckého K-centra Luboš Šlapka. Nejčastěji užívanou drogou mezi narkomany je v současné době pervitin. Nahradil heroin, který byl v minulosti největším problémem severních Čech. "Heroin je nyní na Ústecku na ústupu. Bere se pervitin nebo jeho kombinace s heroinem," uvedla Kobližková. Osmdesát procent narkomanů si drogu píchá. Většina mladých lidí přijde ke droze u svých kamarádů či spolužáků. "Je to velká móda. Kdo není na jehle, prostě není in," tvrdí Kobližková. Drogám podle ní nejčastěji podléhají dva typy lidí. Silní jedinci, kteří touží vyniknout a dominovat a submisivní lidé, jejichž touhou je někam zapadnout. "Je jedno, že zapadnou do skupiny lidí, které spojují drogy. Touží po tom být v partě, po tom, aby je někdo respektoval. Droga je pro ně vstupenka do party, kam chtějí patřit. Také pro ně znamená okamžitý a intenzivní emoční prožitek," vysvětlila. Dodala, že do područí drog se tak velmi často dostávají i děti z takzvaně dobrých rodin. Drogová závislost se pak u nich plně projeví po vstupu na střední školu. Tu většinou nedodělají a končí se základním vzděláním. I policisté potvrzují, že se setkávají s případy dealerství drog mezi dětmi na školách. "Řešili jsme několik takovýchto případů," potvrdila mluvčí ústecké policie Veronika Beranová. Situace je shodná i v jiných okresech. "V současnosti prověřujeme dvě upozornění na to, že se drogy distribuují přímo na školách," uvedla mluvčí teplických policistů Helena Pikalová. Drogy jako je pervitin vyrábějí takzvaní vařiči přímo v severních Čechách. Většinou se kolem takového vařiče shromáždí uzavřená parta lidí, kterým drogu dodává. "Laboratoře na výrobu pervitinu jsou přenosné. Před několika dny jsme zadrželi vařiče, který si ji nesl v igelitové tašce," uvedla Beranová. Podle protidrogových odborníků je jediným řešením masivní prevence mezi mladými lidmi. "Je naivní se domnívat, že prevence se má dělat na střední škole a učilišti. To je pozdě, protože studenti těchto škol již mají několikaleté zkušenosti s drogou. Preventivní programy musí být směrovány již na děti na prvním stupni základní školy," prohlásila Kobližková.
________________________________________________________________________

Na Mostecku si píchají už i dvanáctileté děti
Severočeské noviny 28.4.2003| rubrika: 4B SČ téma| strana: 3| autor: acy

Most - Věk nitrožilních uživatelů drog na Mostecku klesá.
Zatímco v minulosti se pohyboval kolem patnácti až jedenadvaceti let, dnes nejsou výjimkou toxikomani třináctiletí. "Intravenózní uživatele registrujeme stále mladší, objevují se i děti ve věku od jedenácti do třinácti let," sdělil Luboš Šlapka, ředitel mosteckého K-centra.
Ke drogám se omladina dostává nejčastěji přes kamarády.
"Co se týče zneužívání drog, v současné době je v Mostě nejpopulárnější Česká ulice," přiblížil Šlapka, kde se nachází v Mostě centrum drogové mládeže. O tom, že nejde o zanedbatelný problém, svědčí i žebříček nejpopulárnějších drog. Kraluje mezi nimi pervitin a taneční drogy, objevuje se však například také heroin. acy )
________________________________________________________________________

Místo muziky informace o drogách
Strední Cechy 29.4.2003| strana: 3| autor: red

UNIKÁTNÍ "CÉDÉCKO" Z PRODUKCE STREDOCESKÉHO KRAJE
Krajský úrad Stredoceského kraje vydal CD ROM s názvem Informacní mapa - psychologické, sociální a zdravotnické služby poskytované uživatelum návykových látek. Jde o svým 2te&sobem unikátní a velmi potrebnou pomucku urcenou každému, kdo prichází profesne ci ze zájmu do kontaktu s uživateli návykových látek ci prímo s drogami, predevším lékarum, psychologum, sociálním pracovníkum ci pedagogum, ale rovnež úredníkum obecních a mestských úradu, policistum, možná i laické verejnosti. Na interaktivní mape prináší CD základní informace o zarízeních Stredoceského kraje, které se v hlavni ci vedlejší náplni své práce podílejí na realizaci protidrogové politiky kraje, kontakty na další významné vládní ci profesní instituce. Dále obsahuje nekteré dokumenty mapující drogovou scénu v CR, základní dokumenty státní a krajské protidrogové politiky, orientaci v soucasné zákonné úprave drogové oblasti, ale i slovnícek pojmu. "Stejne jak narustá pocet uživatelu návykových látek, existuje stále více zarízení, která temto klientum (pacientum, sverencum) ci jejich príbuzným, blízkým, vychovatelum apod. nabízejí v rozlicných formách své služby. Orientovat se v techto službách tak, aby uživatel (prípadne odborník, na kterého se klient obrátí) byl schopný správne zvolit primerenou formu péce a prípadne vybrat služby navazující, bývá stále obtížnejší. Nejen z toho duvodu je duležité, aby mela odborná i laická verejnost k dispozici v oblasti péce o uživatele návykových látek podrobný prehled o možnostech kraje," ríká jeden z realizátoru projektu PhDr. Jirí Broža, externí pracovník Asociace nestátních organizací, v úvodním slovu. Iniciátorkou a hlavním tvurcem Informacní mapy je krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová. Ta k tomu ríká: "Jde o soubor informací zajímavých predevším pro kontaktní pracovníky na poverených obcích tretího stupne. Slibuji si od nej zefektivnení protidrogové politiky v kraji." V kapitole "Strategie protidrogové politiky Stredoceského kraje" najdeme v podtitulu "Drogová scéna Stredoceského kraje" následující údaje. Na jedné strane je na nich zarážející, že o drogové scéne víme pomerne málo, na strane druhé jsou tyto informace maximálne alarmující. A i presto, že se dokument vyhýbá dvema spolecností tolerovaným drogám - alkoholu a tabáku. "Pocet osob užívajících návykové látky intravenózní aplikací je v kraji vysoký. V jednotlivých okresech se drogová scéna znacne liší. Stále se ukazuje jako významný faktor nízký vek prvouživatelu, kterí pricházejí do prvního kontaktu s ilegální návykovou látkou a experimentují. Dospívající jsou z rady prícin nejohroženejší skupinou. Narustajícím problémem je velmi rozšírená konzumace alkoholu jako drogy císlo jedna mezi mladými lidmi, casto již detmi na základních školách, rovnež kourení není výjimkou u školáku na prvním stupni ZŠ. Alkohol a kourení bývají velmi podcenovány a jsou všeobecne spolecností tolerovány. Pocet osob závislých na alkoholu je rádove nekolikanásobne vetší než osob zneužívajících nealkoholové ilegální drogy. Stejne jako napríklad u gamblingu nejsou dusledky závislosti o nic méne významnejší než u nealkoholových drog. Ve Stredoceském kraji se doposud neprovádelo systematické mapování drogové scény v jednotlivých okresech se zamerením na výskyt drog a zpusob užívání a zneužívání u detí a mládeže na základních a stredních školách, jako tomu bylo v jiných okresech CR. Mimo celostátních výzkumu, které zcela neodkryjí drogovou problematiku na místní úrovni, jako napríklad výzkum NEAD. Lze predpokládat, že údaje o drogové scéne jsou pouze základní a nezamerovaly se na potrebné ukazatele. Rovnež nepokrytí všech potrebných služeb v kraji muže mít vliv na nedostatecné údaje o drogové scéne - pokud kontaktní nebo jiné zarízeni nemo-nitoruje drogovou scénu v regionu. Drogová scéna je v lokalite neodkrytá a lze ji tak snadno poprít, vznikají tak i mnohá rizika pro komunitu, napr. vyšší riziko nakažlivých chorob v kontaktu s infikovanými jehlami. Celkový pocet nove evidovaných klientu byl 372 osob, tj. 33,4/100 000 obyvatel. Ve srovnání s rokem 2000 poklesla incidence v kraji o 29 %. Nejcasteji užívanou drogou jsou kanabinoidy. Užívalo ji 35 % z celkového poctu problémových uživatelu drog. Na druhém míste byl pervitin s 32 % a na tretím míste heroin s 29,6 %. U této drogy byl zaznamenán ve srovnání s rokem 2000 vzestup o 18 %. U mužu byl nejoblíbenejší heroin (77 %) a u žen sedativa a hypnotika (50 %). Nejcasteji byla droga aplikována injekcne, velmi rizikovým chováním je sdílení jehel a stríkacek. Pokles byl zaznamenán v poctu intoxikovaných drogou - celkem 73 prípadu (v roce 2000 bylo hlášeno 90 prípadu)." CD ROM je možné získat u protidrogové koordinátorky Bc. Pavly Doležalové, tel. 257 280 247 nebo 724 180 789.
________________________________________________________________________

Policisté chytili zloděje-narkomana
Mladá fronta DNES 30.4.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 2| autor: (jč)

Kriminalita
Brno - Zloděje, který byl pod vlivem drog, chytili v neděli před půlnocí brněnští policisté v Křenové ulici. Sedmadvacetiletý muž vnikl do bytu a ukradl tam videorekordér, mobilní telefon, zlatý řetízek a další osobní věci v hodnotě přibližně čtyřicet tisíc korun. Když jej policisté našli poblíž místa činu, nebyl vůbec schopen komunikovat. Muž je nyní stíhán pro trestné činy krádeže a porušování domovní svobody a také pro podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy, které policisté v jeho případě už vyšetřovali.
________________________________________________________________________

Fotbalový gólman Bosnich dostal za kokain devět měsíců
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Sport - zahraničí| autor: MAZ

LONDÝN 29. dubna (ČTK) - Zákaz činnosti na devět měsíců dostal australský fotbalový brankář Mark Bosnich za to, že dopingová zkouška z loňského listopadu odhalila v jeho těle kokain. Trest nad bývalým hráčem londýnské Chelsea dnes vynesla disciplinární komise anglické fotbalové asociace po dvoudenním řízení.

Kvůli aféře s kokainem dostal Bosnich v lednu v Chelsea vyhazov, a byť se proti tomuto kroku odvolal, ligová asociace mu nevyhověla. I tentokrát jeho právníci připravují proti devítiměsíčnímu trestu odvolání.

Bosnichovi však za užití drogy hrozil až dvouletý zákaz činnosti. Dnešní rozsudek je pro něj mírnější a platí zpětně od prosince, takže Australan se bude moci k vrcholovému fotbalu vrátit v září. Pokud by si hledal opět angažmá v Anglii, musí se předem připravit na to, že se stane terčem častých dopingových testů.

Jedenatřicetiletý bývalý reprezentant se bránil před trestem tím, že kokain nevzal vědomě. Podle agentury AP jej údajně při návštěvě nočního baru vypil v nápoji, který patřil jedné ženě a on po něm sáhl omylem. Aféra jej velmi poznamenala, a když ho vyhodil klub Chelsea, musel se léčit na psychiatrické klinice.

Bosnich krátce chytal také za Manchester United a poté osm sezon za Aston Villu. V sestavě Chelsea se však na sklonku loňského roku nedokázal prosadit, a než ho o práci připravil dopingový nález, byl v týmu až třetím brankářem. Pokutu za provinění proti dopingovým pravidlům žádnou nezaplatí, ale musí uhradit náklady na řízení ve výši asi 10.000 liber (přes 450.000 korun).

maz nkr
________________________________________________________________________

Na tádžicko-afghánských hranicích zastřelen pašerák drog
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Země bývalého SSSR| autor: KJ

DUŠANBE 29. dubna (ČTK) - Afghánského pašeráka drog zastřelili v noci na dnes ruští pohraničníci při incidentu na tádžicko-afghánských hranicích. Oznámila to agentura ITAR-TASS.

Pašeráci se chtěli dostat z Afghánistánu do Tádžikistánu a když zjistili, že se k nim blíží ruská hlídka, zahájili na vojáky střelbu ze samopalů. Pohraničníci střelbu opětovali, jednoho pašeráka zastřelili a dva zadrželi. Mezi vojáky nebyl nikdo zraněn. Na místě incidentu bylo později nalezeno deset sáčků, v nichž bylo více než šest kilogramů vysoce kvalitního heroinu.

Od začátku letošního roku byli na tádžicko-afghánských hranicích zastřeleni již čtyři pašeráci drog. Pohraničníci zabavili na 800 kilogramů drog převážně heroinu.

Ruští vojáci střeží tádžické hranice na základě dohody mezi Moskvou a Dušanbe. Afghánistán patří mezi největší výrobce heroinu na světě a přes tádžické území se pašuje do Ruska a poté dále do západní Evropy.

kj
________________________________________________________________________

Reuters: Carova pouťová atrakce pomáhá bojovat proti alkoholismu
Zpravodajství ČTK 29.4.2003, rubrika: Monitor tisku - Země bývalého SSSR| autor: ROS

(servis MONITOR)
LJUBERCY (Rusko) 29. dubna (ČTK/Reuters) - Petr Veliký by se dmul pýchou. Ruští školáci stojí tiše v hloučku a valí oči na sbírku deformovaných lidských embryí, kterou založil před téměř třemi sty lety ruský car, píše agentura Reuters.

"Koukejte, děti," špitá Taťjana Borisovová tónem vypravěče pohádek a ukazuje na "Kyklopa", mrtvě narozené dítě s jediným okem uprostřed čela. "Tohle se může stát, když člověk propadne drogám a alkoholu."

Na jednu dívenku toho bylo moc. Požádala o dovolení vzdálit se, ale když zamířila ke dveřím, omdlela jako špalek.

Žaludek zvedající sbírka konzervovaných dětských mutantů a naložených částí těl je součástí Kunstkamery, prvního ruského muzea kuriozit, které car založil v roce 1714 v rámci boje proti pověrám a na podporu vědeckého vzdělávání.

O tři století později je expozice "anatomických rarit", která je částečně děsivou pouťovou atrakcí a částečně medicínskou studií, využívána v rámci boje proti narkomanii a alkoholismu jako "šoková terapie".

Rusové vypijí zhruba 15 litrů čistého alkoholu na hlavu ročně. Rusko se tak řadí k největším spotřebitelům alkoholických nápojů na světě. Podle některých odhadů je každý sedmý Rus alkoholik.

Průměrná délka života ruských mužů klesla od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 pod 59 let. Země, v níž byly drogy za sovětské éry v podstatě neznámým zlem, má teď tři miliony narkomanů - asi dvě procenta populace.

Podle správkyně výstavy Taťjany Borisovové si hrozné časy žádají hrozná opatření.

"Je neštěstí, že spoustu dětí obklopují opilci na ulicích a dokonce i doma," říká. "Dětem je třeba ukazovat, jak vypadají orgány a co se děje s tělem, pokud člověk propadne alkoholu a drogám."

Kabinet kuriozit byl vytvořen v Muzeu antropologie a etnografie v Petrohradu, někdejším carském hlavním městě, které letos v květnu oslaví 300. výročí založení.

Po ruských městech ale putuje 40 výstav, jejichž posláním je podporovat zdravotnickou osvětu, do velké míry v duchu Petra Velikého, říká Taťjana Borisovová.

Car, uchvácený vším evropským, založil sbírku po návštěvě muzea vynikajícího holandského anatoma Frederika Ruysche v Amsterdamu v roce 1697. Odkoupil celou Ruyschovu kolekci konzervovaných částí těl a ponoukal Rusy, aby do ní přispívali lidskými i zvířecími anomáliemi, odhodlán ukázat návštěvníkům, že takové jevy nejsou dílem ďáblovým, ale výtvorem přírody. Výsledkem je jedno z nejbizarnějších muzeí na světě, jehož německý název je odrazem vlivu Evropy na Petra Velikého.

Kromě Kyklopa jsou tu k vidění siamská dvojčata, dítě se dvěma tvářemi pojmenované Janus, "mořská panna" s masitým ocasem místo nohou či dvouhlavé tele. Dalším exponátem je kostra obra pojmenovaného Burgeois, kterou car Petr přivezl do Ruska z francouzského přístavního města Calais.

Teď v dubnu byla výstava k vidění v Ljubercy, městě betonových výškových budov a prostých dřevěných domků kousek od Moskvy, které má co do alkoholismu a narkomanie velmi špatnou pověst.

Jakmile se octnou uvnitř, tři stovky žáčků a desítky zvědavých dospělých, kteří sem každý den přicházejí, bedlivě naslouchají Ťaťjaně Borisovové, trpělivě hovořící o přednostech střídmosti.

"Je třeba povídat si s nimi tak, aby se nevyděsili, nechat je, aby dospěli k vlastnímu závěru," vysvětluje. "Je třeba mluvit s nimi o ekologii a o nezdravém životním stylu."

Soudě z reakcí, má se svým nekonvenčním přístupem úspěch.

"No, vidím z toho, že člověk by neměl nikdy kouřit, brát drogy nebo se opíjet, když chce mít normální dítě nebo normální kariéru," říká studentka Nataša.

Dokonce i dvojice rozjívených výrostků tvrdí, že by si dvakrát rozmysleli, než by si zapálili cigaretu nebo si přihnuli piva, poté, co je vyvedly z míry rozpadající se plíce kuřáka a zbytnělá játra alkoholika, plovoucí ve formaldehydu.

"My už kouříme a pijeme," přiznává čtrnáctiletý Jevgenij Ganin. "V našem věku je to normální. Já si ale myslím, že vodka může být nebezpečná a taky si držím od těla drogy."

Podle policie v Ljubercy je většina narkomanů ve věku mezi šestnácti a třiceti lety a 80 procent z nich bere heroin.

Prezident Vladimir Putin označil loni narkomanii v postsovětském Rusku za sociální katastrofu a nařídil ustavení národní agentury pověřené zásahy proti obchodu s drogami.

Zvládnutí alkoholismu je ale mnohem problematičtější vzhledem k přetrvávající vášnivé zálibě Rusů v národním nápoji vodce. Alkohol je po celém Ljubercy - a ve většině Ruska - k mání ve stáncích čtyřiadvacet hodin denně a litr přijde zhruba na pouhý dolar. Pivo mnozí považují za nealkoholický nápoj.

Moskevská radnice zvažuje zákaz prodeje alkoholu po 24 hodin denně, protože alkoholismus devastuje ekonomiku a odhání turisty, napsal v dubnu jistý moskevský list. Takovéto kroky jsou ale v Rusku politicky riskantní - zvláště pak před blížícími se prezidentskými volbami, plánovanými na rok 2004.

V 80. letech se snaha prezidenta Michaila Gorbačova vypořádat se s alkoholismem pomocí citelného omezení produkce vodky a likvidace vinic stala terčem všeobecného posměchu a v jejím důsledku prudce vzrostla výroba načerno pálené samohonky.

Ať je expozice Kunstkamery jakkoliv šokující, pesimisté jsou toho názoru, že vydatné popíjení alkoholu vždy bylo a bude součástí ruské kultury. Koneckonců legenda praví, že když Petr Veliký muzeum slavnostně otevřel, musel prý návštěvníky přilákat sklenkou vodky zdarma.

ros mik
________________________________________________________________________

Testování žáků na drogy
ČT 1 29.4.2003 22:05| pořad: Události, komentáře

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Už několik škol testuje své žáky, jestli neberou drogy. Tato praxe se ale nelíbí drogovým ani školským odborníkům. Používané testy nejsou příliš spolehlivé a sporná je i právní stránka věci. Ředitelé těchto škol se ale brání argumentem, že v době vyučování odpovídají za zdraví svých žáků.

redaktor
--------------------
Ředitele Integrované střední školy zemědělsko-manažerské v Chebu přivedl k testování vzrůstající počet žáků, kteří byli v době vyučování zjevně pod vlivem drog.

Jan KOT, ředitel ISŠ zemědělsko-manažerské, Cheb
--------------------
Máme zodpovědnost, aby se těm žákům něco nestalo. Ten žák u nás pracuje ve většině případů na praxi, kdy je vystavený nebezpečí, třeba i někdy ohrožení života anebo alespoň často trvalých následků.

redaktor
--------------------
Pokud mají učitelé podezření, ředitel otestuje moč studentů. Ti podle něj v naprosté většině nic nenamítají.

student
--------------------
No, mně to nevadí teda.

student
--------------------
Mně to nevadí, to je každého věc, co dělá ve škole.

Jan KOT, ředitel ISŠ zemědělsko-manažerské, Cheb
--------------------
Dopředu prvního září, nebo kdy prostě začínáme, to říkám žákům i rodičům a jsou na to tedy ode mne připraveni. Ty testy jim ukážu.

redaktor
--------------------
Názor ministerstva školství je ale jasný. Školy by nic podobného dělat neměly. Pokud je na žákovi patrné, že je pod vlivem drog, musí být vyřazen z výuky. Testování moči ale do škol nepatří.

Jiří PILAŘ, ministerstvo školství
--------------------
Moč je biologický materiál a k tomu se vztahují konkrétní předpisy legislativní povahy.

redaktor
--------------------
Ředitel chebské průmyslovky přitom přiznává, že několik žáků už kvůli drogám ze školy vyloučil.

Jiří PILAŘ, ministerstvo školství
--------------------
Nemůžou na základě rozboru moči vylučovat ze školy, na základě rozboru moči nebo odhadu, že je údajně intoxikován.

redaktor
--------------------
Ministerstvo odmítá i prohlídky škol, při kterých policejní psi hledají drogy. Ředitelé dotyčných škol nicméně trvají na svém. Drogy ve škole nemají co dělat a v testování chtějí i nadále pokračovat.

BESEDA

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Eva Šimsová, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám, dobrý večer.

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A Ivan Douda z nadace Drop In, dobrý večer.

Ivan DOUDA, nadace Drop In
--------------------
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Doudo, co říkáte vy na testování moči žáků tak, aby se zjistilo, zda berou, nebo neberou drogy?

Ivan DOUDA, nadace Drop In
--------------------
Ona je to strašně složitá otázka. Jednak je to právní aspekt a jednak školy by si měly zásadně dávat pozor na to, aby nezatlačily vlastně děti, nebo chcete-li studenty, do ilegality. Měly by s nimi spolupracovat, měly by je vychovávat a měly by je zatížit zodpovědností. Úplně něco jiného je, když ten člověk není zcela při smyslech, kdy by nemohl vykonávat určitou zátěžovou činnost, to je něco jiného, ale testování jako takové není řešením. Koneckonců známe z historie lidi, kteří prošli drogovou zkušeností a kteří to dotáhli hodně daleko a byli velice úspěšnými, a kdyby na základě jenom testování vyloučeni, tak by společnost o mnohé přišla. Myslím, že školy velice rychle, velice rychle udělají zkušenost, že tento způsob pokusu o řešení drogové situace je mylný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych teď na telefonu měla mít Miroslava Krutinu z oddělení právních analýz Českého helsinského výboru, dobrý večer.

Miroslav KRUTINA, právník Českého helsinského výboru
--------------------
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Slyšeli jsme už v reportáži, že ředitelé škol, kteří testy moči používají, balancují na hraně zákona. Je to podle vás pravda?

Miroslav KRUTINA, právník Českého helsinského výboru
--------------------
Podle mého názoru je to pravda do určité míry. Abychom mohli provádět jakési testy, jakékoli testy, nebo jakoukoliv spíš..., jakýkoli zásah do osobnostních práv, čímž tento test rozhodně je, je zde na místě zejména získat souhlas dané osoby, v tomto případě, pokud jde o nezletilce, tak je zde i nezbytné komunikovat se zákonným zástupcem, ale podle mého názoru to není dostačující, je nezbytné získat souhlas tedy zákonného zástupce, ale i té dotyčné osoby. V případě, že je podezření na to, že dotyčná osoba, ten student má v sobě nějakou dávku drog a mohl by být ohrožen, pokud jde o život nebo zdraví, potom samozřejmě je nezbytné, aby škola nepodnikala jakési testy, ale je nezbytné informovat zákonného zástupce o situaci a v případě, že není možné ho nějakým způsobem sehnat, zajistit a jeho souhlas získat, kontaktovat zdravotnické zařízení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vám děkuji za informace, na shledanou. Paní předsedkyně, co vy říkáte na tyto rychlotesty?

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Tak my jako rodiče podporujeme tyto testy.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
I přes ty námitky, které jste slyšela?

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Tyto námitky se nám zdají velmi, bych řekla, povrchní. Uvědomme si, jaká je tady situace třináct let po té změně politické..., politické změně. Uvědomme si, že stát absolutně odešel od ochrany a obrany občanů před drogami.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A tohle pomůže..., tato opatření...

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Tato opatření..., to nejsou opatření. Ředitel školy /souzvuk hlasů/ ano samozřejmě, protože ta drogová epidemie je tak závažná, že dneska považují mladí lidé drogu jako součást svého životního stylu. Jestliže on zodpovídá za zdraví a životy těch dětí, které jsou jim svěřeny...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže může jít svým způsobem porušovat zákon, jak jsme slyšeli?

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Samozřejmě zákony..., od toho je tady prostě, dejme tomu, soud, který rozhodne, jestli porušuje zákony, nebo neporušuje. Jestli teda někdo protestuje proti tomu, tak ať se obrátí na soud, ale my se domníváme, že orientační...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
...mají se obrátit na soud.

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Samozřejmě a my zařídíme, aby ten dotyčný ředitel byl kvalifikovaně obhajován přitom, protože se domníváme, že má právo na to zjistit, jestli dítě, které je mu svěřeno rodiči, v průběhu výchovně vzdělávacího procesu je při vědomí a nemůže se dopustit..., prostě nedojde k nějaké ztrátě na zdraví a životech.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já se teď obrátím na člověka, kterého se to týká přímo, a to Slavomila Brandtla, ředitele Střední integrované školy lesnické ve Vimperku, měl by být na telefonu, dobrý večer.

Slavomil BRANDTL, ředitel Střední integrované školy lesnické ve Vimperku
--------------------
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebojíte se, pane řediteli, vy osobně, že porušujete zákon, když testujete žáky uvedeným způsobem?

Slavomil BRANDTL, ředitel Střední integrované školy lesnické ve Vimperku
--------------------
Ne, nebojím, já se domnívám, že zákoník práce mi k tomuto dává pravomoc, ale i povinnost, protože paragraf, ve kterém se mluví v oblasti bezpečnosti práce o právech a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů, přímo říká, že zaměstnanec je povinen se podrobit testům na alkohol a jiné návykové látky a zaměstnavatel, že má právo vykonávat tyto zkoušky a testy, pokud to má uvedeno ve svých směrnicích. Takže já myslím, že vůbec neriskujeme protizákonné nějaké normy a že je to v pořádku z našeho pohledu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jedna krátká otázka, krátká odpověď, prosím ještě na vás. Vyloučili jste kvůli pozitivnímu testu na drogy nějaké studenty?

Slavomil BRANDTL, ředitel Střední integrované školy lesnické ve Vimperku
--------------------
Ne, nevyloučili, my to řešíme tím, že žákům doporučujeme koordinační centra, i když ne se všemi máme dobrou zkušenost a ti žáci, kteří byli pozitivní na drogy, tak je jim na určitou dobu..., není jim dovolená práce, při které by mohlo dojít k ohrožení jejich zdraví, to znamená třeba u nás práce s motorovou pilou nebo řízení motorových vozidel.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
I vám děkuji za informace. Na shledanou.

Slavomil BRANDTL, ředitel Střední integrované školy lesnické ve Vimperku
--------------------
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Doudo, co říkáte na argumenty pana ředitele?

Ivan DOUDA, nadace Drop In
--------------------
No, asi ty právnické názory jsou zřejmě spolehlivější bohužel. Zákony by měly opravdu vykládat právníci a ne ředitelé škol. Čili aby škola učila žáky, i když v dobrém úmyslu porušovat zákon, nebo ukazovala, že lze s dobrým úmyslem porušovat zákon, to opravdu není dobře. Jinak chápu školy, které jsou pod neobyčejně silným tlakem ať už rodičů, nebo některých institucí, že se snaží získat také jakési alibi, že se snaží prostě obracet se na policii a používat některé politické techniky. Bohužel, bohužel, pokud by se to zvrhlo jenom na represivní opatření, tak to bychom mohli dát mříže i do škol a pustit tam bachaře. Nerezignovat na ty výchovné..., na to, proč tam kantoři proboha jsou, aby vychovávali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prosím jen o stručnou odpověď, jsou tyto rychlotesty průkazné?

Ivan DOUDA, nadace Drop In
--------------------
Jsou, ale nejsou stoprocentně spolehlivé a musely by být ještě ověřovány testy většinou z krve.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já vám oběma děkuji za rozhovor, na shledanou.

Ivan DOUDA, nadace Drop In
--------------------
Na shledanou.

Eva ŠIMSOVÁ, předsedkyně občanského sdružení Rodiče proti drogám
--------------------
Na shledanou.

redaktor
- Ivan LUKÁŠ, redaktor
- Zdeněk SOUKUP, redaktor
- Michal KLOKOČNÍK, redaktor
afghanec
víc jak 400 kytek, to je docela hromada - spíš pěstební hala,
to musela bejt prácička všechno to obhospodařit


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma