Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie Královéhradeckého kraje
Zpravodajství ČTK 24.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: SJA

Patnáctiletého mladíka z Jaroměře na Náchodsku viní policisté z toho, že od ledna do poloviny dubna letošního roku rozdával nejméně ve dvaceti případech marihuanu. Mladík se bude zodpovídat z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek.
________________________________________________________________________

Startovací drogou je cigareta, říká lékař Kalafa
Mladá fronta DNES 25.4.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 5| autor: PETR BROULÍK

Opava – Mají ho možnost poznat ti, kterým lihovina nebo droga ovládnou život. Třiatřicetiletý Henrich Kalafa se snaží vyléčit notorické alkoholiky, narkomany a jinak závislé v Psychiatrické léčebně v Opavě a v Protialkoholní léčebně v Holčovicích. Zná osudy těch, kteří si sáhli na dno nebo tam už léta jsou. Léčí je tak, že jim nabídne „program“. Pouze asi třetina jeho pacientů však léčbu zvládne. Zbytek se ke své droze vrací.

* Češi patří ve spotřebě piva na první příčky v Evropě. Mají také nejvíce alkoholiků?
Dnes nelze přesně spočítat, kolik alkoholiků či lidí závislých na jiné droze republika má. Celostátní statistika ambulancí alkoholiků a toxikomanů se po roce 1989 zhroutila. Takže jejich množství lze jen odhadovat. Určitě však ze všech drog a návykových látek v zemi vede alkohol a určitě jsme ve spotřebě piva, možná i alkoholu, na člověka na prvním místě z východního bloku. Nevím ale, jak je na tom Rusko, tam statistika také neexistuje.

* Takže přesná čísla nejsou?
Ne. Nemáme přehled. Ale dá se říci, že lidí, kteří mají problém s alkoholem nebo jinou drogou, je čím dál více. Naší léčebnou projde tři a půl tisíce lidí ročně. Z toho je pět set až sedm set toxikomanů. Na tom se dá trochu spočítat poměr alkoholiků k jiným závislostem.

* Která droga je podle vás nejhorší?
V médiích se mluví pořád o tvrdých drogách, jako je pervitin, marihuana, extáze. Přitom problémem číslo jedna s největším počtem následků na ekonomice a zdraví obyvatelstva je jednoznačně alkohol. Tato závislost totiž často způsobuje nejvíce nemocí a smrtí.

* Přitom proti alkoholu se v naší zemi moc nebrojí, ale proti drogám ano. Co na to říkáte?
Jasně. V parlamentu se projednávají protidrogové zákony a na druhé straně tady máme nikotin a alkohol coby legální drogy. Ale to my na té opačné straně nevyřešíme. Určitě bych se ale jako politik spíš zaměřil na potírání všech drog, legální nevyjímaje. Jsem pro omezení či zákaz kouření na úřadech, v nemocnicích, v restauracích či jiných prostorech.

* Podobně jako třeba v Americe, kde zakázali v New Yorku kouřit v hospodách a barech?
V Americe mají nejen přísné zákony na alkohol, ale i jinak posuzují vztah člověka k alkoholu. Nelze tam pít například alkohol na veřejnosti, na ulici. Ale opilství na ulici se trestá i třeba v Bulharsku.

* Byl byste pro to zavést tyto tvrdé zákony i v Česku?
Chtěl bych, aby na všechny byl stejný metr. Když někoho soudí za pěstování dvou rostlinek marihuany na balkoně, tak by měl být stejně potahován i ten, kdo nadmíru pije a v opilství způsobí škodu či ublížení na zdraví.

* Znám lidi, kteří říkají: proboha, ať ten můj syn nechlastá a nic si nepíchá. Ať si raději dá marihuanu, protože ta není škodlivá jeho zdraví. Co tomu říkáte? Legalizoval byste marihuanu?
To ne. Ale je pravda, že marihuana není startovací drogou. Z nedávných statistik a výzkumů, které se prováděly i u nás, vyplývá jedna pozoruhodná věc: startovací drogou je nikotin. Tedy běžná cigareta. Čím dříve ji děti ochutnají, tím větší mají později vlohy k dalším drogám. To riskantní období je už mezi desátým a dvanáctým rokem života.

* Léčí se alkoholismus, toxikomanie. Ale lidé mají problémy s kouřením. Nedokážou se cigarety zbavit. Je to také nemoc a dá se léčit v nemocnici jako jiné závislosti?
Jasně, že je to nemoc. Ale zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by k nám přišel a řekl, že se chce zbavit kouření. Tito lidé spíš vyhledávají poradny. Hraje v tom roli i fakt, že jsme součástí psychiatrické léčebny a lidé u nás berou stále tuto léčbu jako hendikep pro existenci ve společnosti. Bojí se, že budou označkováni, že se léčili na psychině. A je jedno, jestli tady někdo byl kvůli tomu, že se zhroutil z práce, kvůli těžké nemoci, kvůli depresi nebo kvůli odvykání kouření.

* Přitom v Americe nebo západních státech přeci patří psychiatr či psycholog k lékařům, k jejichž pomoci se uchylují lidé ze všech vrstev společnosti. Jsou to i ředitelé firem či filmové hvězdy.
Lidé u nás si však teprve po roce 1989 zvykají na podobné myšlení. Až teď se mluví mezi lidmi o psychologovi, o psychiatrovi. Předtím to byl jen cvokař. A pořád je dost lidí, kteří jdou například s psychickými problémy či se stresem za obvoďákem nebo odborným lékařem. Absolvují spousty různých vyšetření, protože odmítají jít k psychiatrovi či přijmout fakt, že jejich potíže jsou psychické a ne tělesné. Pak jsou i takoví, kteří si při léčbě nebo nutné hospitalizaci u nás nikdy nepřipustí, že oni by svou závislost nezvládli. Říkají, že sem museli kvůli manželce, kvůli zaměstnavateli, ale nikdy by si nepřipustili, že je závislost ovládla. Bude možná ještě desetiletí trvat, než bude pro většinu lidí normální, že půjdou k psychiatrovi.

* K české nátuře patří pití piva. Vy jste původem Slovák a tam se spíš pije tvrdý alkohol. Je proto na Slovensku více alkoholiků?
To se nedá takto srovnávat. Je však pravda, že jedno pivo obsahuje tolik alkoholu jako jeden panák či dvě deci vína. Takže být alkoholikem například jen z piva dá více práce než z tvrdého alkoholu. Také je pravda, že ve východním bloku se více pije tvrdý alkohol, čím jste dále směrem na východ.

* Mají problémy s alkoholem a drogami jen lidé, kteří nezvládají řešit nějaký problém?
Procento alkoholiků na určitý počet obyvatel je zhruba stejné a je jedno, jestli se jedná o velké město nebo venkov. Možná jen je více alkoholiků v místech, která se potýkají s vyšší nezaměstnaností. U nás je to třeba Karvinsko či Bruntálsko. Na druhé straně se setkávám s takovými lidmi, kteří jsou v životě velmi úspěšní, dosáhli postavení a jsou velmi dobře zajištěni. Měli by být spokojeni, a přece skončí v protialkoholní léčebně nebo na detoxikaci. Jako by jim ke štěstí v životě chyběla už jen nějaká ta závislost.

* Než se člověk stane alkoholikem, tak to asi nějaký čas trvá.
Alkoholici, které léčíme, mají většinou kolem čtyřicítky a více. Horší to je s narkomany. Tam je účinek velmi rychlý a člověk má při braní tvrdé drogy problémy mnohem dřív než u alkoholu. Přestože v naší léčebně přijímáme až od osmnácti let, není výjimkou, že léčíme z toxikomanie děti a mladé lidi, kteří mají čtrnáct šestnáct let.

* Má člověk vztah k droze dán geneticky?

Určitě. Pokud vaši rodiče nadměrně pijí alkohol nebo vykouří čtyřicítku cigaret denně, je velmi pravděpodobné, že i vy jako jejich potomek budete pít a kouřit taky.
* Medicína velmi pokročila. Chirurg nebo lékař člověka často dokonale uzdraví. Vy sám říkáte, že vyléčených na vašem oddělení je asi třetina. Nemáte někdy pocity marnosti?

Tak to není. Chirurg vás uzdraví tím, že vám něco vyřízne. Málokdo je po nemocniční léčbě stoprocentně zdráv. Vždy se musí omezit a někdy dlouho trvá, než začne žít jako před nemocí. Léčba na psychiatrii je podobná. Je to běh na dlouhou trať. Říkám, že pacienty neléčím, ale nabídnu jim program, podle něhož musí žít. Mnoho vyléčených alkoholiků musí žít s tím, že si nesmí dát skleničku.

* Je náchylnost k závislosti stejná u žen i mužů?
Ne. Ženy jsou na tom hůř. Jejich organismus má pětkrát méně enzymů pro odbourávání alkoholu. Proto se žena může dříve stát závislá. V poslední době navíc závislých žen přibývá. Dřív byla statisticky mezi pěti alkoholiky jedna žena. Dnes je ten počet jedna k jedné.

* Někteří lidé umí svůj vztah k alkoholu kontrolovat.
Ale nikdo nedokáže odbourat chuť na drogu. Můžete ji potlačit, ovládnout, ale nikdy se jí nezbavíte.

* Opravdu?
Ano. Jsou lidé, kteří abstinují třeba deset let. A pak stačí, když si řeknou, teď už se mi přece nic nemůže stát. Sáhnou po alkoholu a za chvíli jsou na tom stejně. Totéž platí u kuřáků. Tělo nás zrazuje. Má zafixovanou chuť a bažení po droze do smrti. Je také schopno při tvoření návyku brzy eliminovat horší účinky drogy. Když si poprvé dáte cigaretu, točí se vám hlava, rozkašlete se. Po druhé a třetí krabičce už tělo odbourá tyto špatné vjemy a zůstane jen požitek.

* Jaký je váš vztah k drogám?
Nekouřím. Ale zapřísáhlý abstinent nejsem.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk 25.4.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4

* Kšefty s drogou
DĚČÍN (krk) - Marihuanu prodával nebo dokonce rozdával mladík (20) z Děčínska. Mezi jeho klienty byli i nejméně tři lidé mladší osmnácti let. Je obviněn z nedovolené výroby a držení drog a ze šíření toxikomanie.
________________________________________________________________________

Šéf dubských strážníků Pykal působí jako kontaktní osoba
Deník Směr 24.4.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: KAREL OTCOVSKÝ

Dubí - Dubská radnice začala plnit daný slib, že se více zaměří na drogovou problematiku na území města. Prvním krokem bylo stanovení takzvaného protidrogového městského týmu, jenž se nedávno poprvé sešel, aby si jeho členové vyjasnili a rozdělili úkoly.
"Zabývali jsme se veškerými dostupnými informacemi a novými podněty," uvedl mluvčí dubské radnice Jindřich Pech s tím, že bylo domluveno, že jména členů týmu nebudou zveřejněna.
Výjimku tvoří pouze jméno šéfa dubské městské policie Tomáše Pykala, jenž působí jako kontaktní osoba, na kterou se občané mohou obracet s žádostí o radu či pomoc.
Činnost městské protidrogové komise bude cílena především na místní děti a mládež. "Ve školách, na služebně městské policie, v Centru volného času a na dalších určených místech budou k dispozici drogové testy na marihuanu, heroin, extázi a další drogy, včetně návodu na použití," uvedl Pech.
Zároveň začnou ještě v tomto týdnu působit ve městě dva terénní pracovníci - streetworkeři. Jejich prvotním úkolem bude zmapovat situaci v Dubí, vytypovat místa s nejčastějším výskytem drogově závislých osob.
Pech dále poznamenal, že s pomocí teplického krizového centra bude záhy vytvořen informační systém, který by měl umožnit rodičům včas rozpoznat, zda jejich potomek užívá drogy.
________________________________________________________________________

Dealeři drog před soudem
Region - Krnovské noviny 22.4.2003| rubrika: Krnovské noviny| strana: 1| autor: (mac)

KRNOV, BRUNTÁL - Před nedávnem začal v Bruntále soudní proces s obviněnými v případě výroby a distribuce drog v Krnově a Praze. Na jednání byli jako svědci rovněž přizváni dva známí krnovští lékaři.

Koncem března před senátem okresního soudu usedlo na lavici obžalovaných sedm lidí převážně z Krnova. V případu jich bylo ale obviněných celkem devět. "Jedna žena se jednání neúčastnila, měla zde svého zástupce. Další z obviněných zemřel," konstatoval soudce Vladimír Čermák. Další přelíčení s obžalovanými proběhne 7. května v Bruntále.Podle obžaloby měla skupinka těchto lidí od druhé poloviny roku 2001 vyrábět v Krnově především pervitin a distribuovat jej na různých místech ve městě a v Praze. K výrobě této drogy jim sloužil hlavně solutan, který pro ně měli získávat pacienti dvou známých krnovských lékařů. Mezi těmi, kterým solutan lékaři předepisovali, byl také vážně nemocný obviněný muž, jenž během vyšetřování zemřel. Pouze jeden obžalovaný, V.G. z Krnova, je nyní ve vězení, a to kvůli jiné trestné činnosti. V.G. je v případu zároveň hlavní podezřelý a podle soudce mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí dvou až desíti let.Jedna z největších protidrogových akcí v Krnově, s krycím názvem Delta proběhla 21. a 22. března loňského roku. Účastnili se jí policisté ze Skupiny kriminální policie a vyšetřování Bruntál a městští strážníci. Během policejní razie byly provedeny čtyři domovní prohlídky, při kterých byly objeveny kromě dvou varen pervitinu blíže neurčená množství marihuany a lysohlávek.
________________________________________________________________________

Záhada ostravského bohéma
Region - Týdeník Ostrava 22.4.2003| rubrika: Život v Ostravě| strana: 7| autor: (rac)

Kam zmizely jeho obrazy?
OSTRAVA Stanislav Cigoš je jméno, které patří k Ostravě už dlouhá léta. Svérázný výtvarník dělal s gustem lidem okolo sebe radost i problémy. Ten poslední vytvořil díky svému předčasnému odchodu z tohoto světa.

"Po Standově smrti se zjistilo, že nikdo neví, kde jsou obrazy, které by po něm měly zbýt. Ví se jen o těch, co jsou v soukromých sbírkách. Nedokáži odhadnout kolik by těch zmizelých mělo být, ale bude to pěkných pár desítek děl," říká Petr Lysáček, malířův dlouholetý přítel. Cigoš žil přesně to, co si většina lidí představuje jako bohémský život. V osmdesátých letech patřil do okruhu undergroundové pařmenské party, v devadesátých pak byl znám jako umělec a galerista. Vyčerpávající životní styl ale jednoho dne jeho organismus nezvládl. "Standa zemřel na selhání plic nebo srdce. Pokud vím, pracoval na tom dlouhá léta konzumací různých látek, které zdraví zrovna nepodpoří. V posledních letech měl už od doktorů spoustu věcí zakázaných, ale hlavu si tím moc nelámal," krčí rameny Lysáček. Cigoš se nemalým dílem zasloužil o to, že ostravská výtvarná scéna má dobrý zvuk i za hranicemi města. "V devadesátém osmém zorganizoval výstavu ostravských umělců v pražském Mánesu, která se stala opravdovou událostí. Pamatuji, jak tam přijely zahrát Buty a strhla se šílená pařba, místní číšníci z toho byli v šoku," říká Lysáček. Podle jeho slov se Cigoš zajímal o práci svých kolegů ze všech ostravských uměleckých skupin a snažil se tvorbu těch nejlepších zviditelnit. Sám ale do žádné skupiny nepatřil. "Byl samotář s pocitem outsidera. Trochu trpěl tím, že byl samouk a neměl žádné vyšší výtvarné vzdělání. Někteří lidé, pro které je důležité razítko na diplomu z akademie, mu dávali znát svůj přezíravý postoj. Aby se Standa prosadil, musel pracovat mnohem usilovněji než jiní," míní Lysáček. Cigoš zemřel v únoru v domku v Horních Heřmanicích na Jesenicku, kde často pobýval. Našel jej soused, který se byl podívat, proč už několik dní nevychází. "Ten domek před nedávnem, ještě za Standova života, někdo totálně vykradl. Zajímavé bylo, že zloději si odnesli kdeco, ale nevšimli si velké vzácnosti - všude totiž byla spousta marihuany, na polici stály napěchované plechovky od čaje, z lustru visely sušící se rostliny. Docela mne to tenkrát pobavilo," říká Lysáček, který svému příteli uspořádal výstavu jeho obrazů v sídle Institutu pro umělecká studia v Mariánských Horách, kde sám vyučuje.
________________________________________________________________________

Jde spíše o orientaci
Lidové noviny 25.4.2003| rubrika: Horizont| strana: 12| autor: Marie Balíková, Praha

DOPISY REDAKCI
Ad LN 18. 4.: Školy testují své žáky na drogy
Po věcné stránce jsou zmíněné testy pouze orientačními skupinovými testy drog v moči. Je řada látek, které nepatří mezi sledované drogy a které také mohou pozitivně v testu reagovat, tedy interferovat. Proto je nutné orientační pozitivní výsledek potvrdit v laboratoři specifickou metodou, nejlépe na bázi hmotnostní spektrometrie, dříve než se podnikne nějaké závažné opatření. Jen takto odborně provedené vyšetření drog v moči může být zcela přesné. Pokud by se měl zobrazit či dokázat akutní stav ovlivnění psychomotoriky, potom je namístě analýza drog v krvi.
________________________________________________________________________

Šéf dubských strážníků Pykal působí jako kontaktní osoba
Deník Směr 24.4.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: KAREL OTCOVSKÝ

Dubí - Dubská radnice začala plnit daný slib, že se více zaměří na drogovou problematiku na území města. Prvním krokem bylo stanovení takzvaného protidrogového městského týmu, jenž se nedávno poprvé sešel, aby si jeho členové vyjasnili a rozdělili úkoly.
"Zabývali jsme se veškerými dostupnými informacemi a novými podněty," uvedl mluvčí dubské radnice Jindřich Pech s tím, že bylo domluveno, že jména členů týmu nebudou zveřejněna.
Výjimku tvoří pouze jméno šéfa dubské městské policie Tomáše Pykala, jenž působí jako kontaktní osoba, na kterou se občané mohou obracet s žádostí o radu či pomoc.
Činnost městské protidrogové komise bude cílena především na místní děti a mládež. "Ve školách, na služebně městské policie, v Centru volného času a na dalších určených místech budou k dispozici drogové testy na marihuanu, heroin, extázi a další drogy, včetně návodu na použití," uvedl Pech.
Zároveň začnou ještě v tomto týdnu působit ve městě dva terénní pracovníci - streetworkeři. Jejich prvotním úkolem bude zmapovat situaci v Dubí, vytypovat místa s nejčastějším výskytem drogově závislých osob.
Pech dále poznamenal, že s pomocí teplického krizového centra bude záhy vytvořen informační systém, který by měl umožnit rodičům včas rozpoznat, zda jejich potomek užívá drogy.
________________________________________________________________________

Genomika? Na co?
Víkend HN 25.4.2003| rubrika: věda| strana: 15| autor: František Koukolík

Genomika bude kšeftem století a během několika generací změní svět k nepoznání.
Genom je slovo označující celou dědičnou informaci, například vaši, vrabčáka na vašem plotě, mařinky vonné za plotem, stejně jako rýže, banánovníku, nebo viru, který udělá AIDS - čehokoli živého. Genomika je slovo, které začal v roce 1986 razit Thomas Roderick pro vědu, která genomy mapuje a určuje pořadí "písmen", oněch čtyř jednoduchých chemických sloučenin, jimiž jsou genomy "napsány" a označují se A, G, C, T. Od té doby se genomika rozkošatila na, dejme tomu, dvanáct disciplín. Každá má své specialisty. Genomika zjišťuje plány, podle nichž vznikají všechny podoby života. Bude kšeftem století, je souborem příležitostí pro nadané a pracovité mladé lidi. Během několika generací změní svět k nepoznání. Těžko říci, do čeho nezasáhne: jinak bude vypadat medicína lidská, živočišná i rostlinná včetně farmak, jiný bude megabyznys jménem pojišťování, energetika, řada průmyslových odvětví, která jsou dnes doménou chemie, změní se zemědělství, vzniknou i nové zbraně a obranné prostředky, možná i nový druh počítačů, jinak bude vypadat ochrana životního prostředí a záchrana ohrožených druhů života. Ponechme stranou apokalypsu, kterou by mohlo znamenat válečné užití geneticky modifikovaných mikroorganismů, ať už známých nebo nově konstruovaných. Ponechme stranou i nikterak jednoduchou možnost, že by genomika mohla vytvořit nové druhy preventivního očkování a omezit nebo vymýtit světový hlad: nepředstavitelným způsobem totiž hladoví asi 800 miliónů lidí. K hanbě každého civilizovaného člověka a jeho vládců víc, znovu a opět nesmyslně vypukl hladomor v Eritreji. Genomika by mohla zásadním způsobem pomoci při řešení dvou z mnoha přetěžkých problémů našeho světa. Jakých? Medicína je v trvalém růstu, nikdo nepochybuje. Úspěchy někdy vypadají tak zázračně, že si lidé někdy nepřipouštějí, že by se medicíně něco nemuselo podařit, případně by to bylo nemožné. Některé dnešní technologie by před třiceti lety dělaly dojem magie. Nádhera. Jenže strašně drahá a čím dál dražší. Takže jsme se - v průmyslově rozvinutém světě - dostali do nůžek mezi možnostmi a náklady. Pohlédnete-li současně na věkovou strukturu populace průmyslově rozvinutých zemí a její odhadovaný vývoj, zjistíte, že stárneme a stárnouti budeme - části rozvojových zemí se to začíná týkat také. Což s sebou nese rostoucí výskyt degenerativních onemocnění a zhoubných nádorů. Dětí se přitom v průmyslově rozvinutých zemích, hlavně v Evropě, rodí málo. Čímž se zdravotnické a sociální rozpočty dostávají a zcela jistě dostanou do neřešitelné situace. Truchlivou skutečností například je, že v současných USA asi dvě třetiny astronomických zdravotnických výdajů spolkne posledních 6 měsíců života nemocných lidí - jde tedy o nákladné umírání. Samozřejmě že mnohému, někdy i hezky od podlahy, jde pomoci lepší organizací činnosti a rozumnějším rozdělováním zdrojů. Ale otevírání nůžek mezi možnostmi moderní technologické medicíny a její cenou, tím pádem demokratickou dostupností pro rychle rostoucí podíl stárnoucí a stonající populace, tato opatření strategicky vyřešit nemohou. Pohlédnete-li na hlavní rizikové vlivy, z nichž plynou požírači lidiček v průmyslově rozvinutých zemích, potkáte staré známé: vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, tabák, alkohol, obezita, nedostatek tělesného pohybu, násilí, drogy, karcinogeny, pracovní stres, hluk... Každý lékař vám řekne, že by stačilo, kdyby dospělá populace vážila v kilogramech vyjádřených číslem o málo méně než má centimetrů nad metr, nekouřila, kontrolovala si krevní tlak a hladinu krevních tuků, pila alkohol co nejméně a naučila se zvládat psychologický stres, a doktorům by během jedné generace ubyla polovina práce. Co s tím má společného genomika? Během krátké doby bude s to odhadovat míru vaší osobní vnímavosti vůči rizikovým vlivům. Odpoví každému člověku na otázku, jak je možné, že jeho tatínek kouřil a dožil se 83 let, zatímco on, chudák, bude mít při stejné dávce kuřácký karcinom plic již ve 39 letech. Což bude zajímat pojišťovnu. A zároveň jde o teoretický i praktický podklad převodu čím dál dražší technologické medicíny na podstatně levnější a snad i spravedlivější medicínu preventivní. Každý ví, že je levnější požáru předejít než ho hasit. Pro osobní zdraví platí to samé. A proč by měl být člověk, jenž o své zdraví pečlivě dbá, svými daněmi solidární s jedincem, který si jej přes všechno, co je známo, ve jménu slasti ničí? A ten druhý problém? Jmenuje se závislost ekonomiky na fosilních palivech. 80 procent oxidu uhličitého vytvořeného lidmi plyne z jejich spalování. V roce 1999 jej lidé uvolnili 6,1 miliardy tun, odhad pro rok 2020 mluví o 9,9 miliardy. Důsledkem je a bude globální oteplování. Z oteplování plyne řada rizik, modely je dobře popisují. Vynechám-li ty nejčernější scénáře, půjde například o postižení zemědělsky nejproduktivnějších oblastí světa suchem. Jestliže jsou dnes krví ekonomiky nafta a uhlí, měl by se jí přes všechny doprovodné problémy co nejrychleji stát vodík. Což by mohlo snížit riziko oteplování - jeho spalováním totiž vzniká voda -, a zbavit se soupeření o naftu, tedy snížit riziko válek. Genomika by mohla přispět rozhodujícím způsobem - například konstrukcí bakterií, které budou vodík levně vyrábět. Zajímalo by mne, zda převod drahé technologické medicíny na levnou preventivní by byl pracnější a bolestnější než převod ekonomiky stojící na fosilních palivech na vodík, nebo opačně. Do obojího se žádnému ze současných politiků nebude chtít ani trošku. Je to práce na generaci, nikoli na jedno volební období. A politici přece nejsou sebevrazi.
Autor je lékař a popularizátor vědy
________________________________________________________________________

Irvine Welsh: Vynalézat křídla za letu
Víkend HN 25.4.2003| rubrika: rozhovor| strana: 27| autor: Jan Čáp

* Britský spisovatel Irvine Welsh se proslavil už svou prvotinou Trainspotting, která s černým humorem a nářečím skotské ulice barvitě líčí živoření jedné party edinburských "heráčníků". Z filmové verze těchto povídkových příběhů si nakonec britská mládež 90. let - a nejen ta - učinila svou generační výpověď.

Váš spisovatelský kolega Andrew Hagan říká, že jste do literatury přizval celou jednu čtenářskou obec a pražský festival spisovatelů vás nedávno představil jako autora, který vytvořil nového čtenáře. O jakého čtenáře jde?
Nevím, jak v Evropě nebo ve Spojených státech, ale v Británii moje knihy vzali do rukou i lidi, co normálně beletrii moc nečtou. Hodně mladých je taky otevřelo jako svoje první knihy vůbec. Najdete je v chudších rodinách, hodně se půjčují ve vězení a čtou je i narkomani a vyléčení lidé. Mimochodem, Trainspotting je v Británii prý nejkradenější román vůbec. Někdy za mnou čtenáři přijdou a chlubí se, že můj román ukradli v obchodě. Říkám jim, že to je v pořádku, protože mně vyplácejí honoráře i za ty ukradené výtisky. Takže jim říkám: "Jen tak dál."

Ze sedmi románů Irvina Welshe je tedy u krámských zlodějů nejoblíbenější Trainspotting. Jak je tomu u Irvina Welshe?
Já mám asi nejradši Noční můry s čápem marabu. (pozn. - česky kniha vyšla letos.)

Proč?
Myslím, že funguje na více rovinách a vypráví příběh, který jsem skutečně chtěl říct. Když to srovnám třeba s Trainspottingem, což je moje vůbec první a nejprodávanější kniha, Noční můry s čápem marabu je knížka, kterou jsem chtěl vždycky napsat. Trainspotting pro mě znamenal spíš jakési vyhánění ďábla. Mezi úspěšnou a dobrou knihou můžou být velké rozdíly. Například Extáze (česky 2001) vyletěla v žebříčku nejprodávanějších paperbacků v Británii hned na první místo. Byla to první moje kniha, u které se to stalo, a nakladatelé byli moc a moc spokojení. Já jsem z toho ale velkou radost neměl, protože si zdaleka nemyslím, že by to bylo to nejlepší, co jsem kdy napsal. I když ten titul byl komerčně úspěšný, pro mě to úspěch nebyl, protože se mi nepovedlo ten příběh vyprávět tak, jak jsem chtěl. Na druhé straně se nejmíň z mých knížek asi prodávají právě Noční můry, a ty mám přitom asi nejradši.

Co vás tedy přimělo vrátit se v zatím posledním románu Porno k hrdinům z Trainspottingu?
Já to ani vědomě nijak neplánoval, to spíš oni přišli za mnou. Už se mi začali objevovat při psaní knihy Lepidlo, tak jsem si říkal, že to asi nebude jen tak a že je možná čas se k nim zas vrátit.

A vážně je v Edinburghu takový fenomén točit si vlastní domácí porno, jak píšete?
Jasně. Snad všichni známí, co dřív chodili do klubů, teď pořádají soukromý dýchánky, tam si to spolu rozdají a natočí si to na video. Načež si to za pár dní zas promítají někde v hospodě a zas na to skočí nanovo... V Londýně jsem se s tím ještě nesetkal, ale v Edinburghu to mají jako novýho koníčka. Nezaměstnaný tam nemají co dělat, navíc skoro každej z nich má DVD přehrávač a digitální kameru. Podle mě za to může moderní technologie. V 80. letech se u nás říkalo, že nejhorší kombinace jsou panelákový sídliště a drogy. Dneska jsou to paneláky a technologie.

Takže se do Skotska pořád vracíte, i když už půl roku bydlíte v americkém Chicagu?
Ano. Mám v Edinburghu permanentku na zápasy svého domovského fotbalového klubu. A vzhledem k tomu, že tam mám tolik starých kamarádů, jezdit tam je pro mě určitá jistota. Snažím se v Edinburghu být také přes léto a na Vánoce. Asi se tam budu vracet pořád.

Lidé asi často hádají, kolik máte se svými hrdiny společného a nakolik jste třeba Šoufek, Begbie nebo Renton. Co jim odpovídáte?
Na to se odpovídá dost těžko. Ty postavy jsou samozřejmě směsí několika lidí. Myslím ale, že čím víc svou postavu rozepisujete, tím víc se do vás dostává a vlastně přitom vyplývají na povrch i další části vašeho vlastního já. Poznáváte, jak byste se vyvíjeli, kdyby se třeba něco ve vašem životě nestalo. Myslím, že nejspíš jsem všech těch pět postav dohromady. Šoufek, Begbie, Spud, Renton i Nikki.

Na čem pracujete teď?
Píšu pro UNICEF v Kalkatě jednu novelu jako charitativní věc, ta by měla vyjít napřesrok. Spolupracuju také na třech filmech, které se točí podle mých knížek, a ty jsou v různých stádiích vývoje. Jsou to filmy podle Extáze, Sviňáka a Porna. Kdy se ale dostanou do kin, těžko říct. Pak dělám jeden scénář k filmu o britských fotbalových chuligánech - odehrává se to v Cardiffu. Také jsme zrovna s kamarádem dokončili scénář k filmu Hotel California. Ten je o Thajsku.

Prohlásil jste, že vás na cestování zajímá i to, co se dozvíte o vlastní kultuře. Co jste se tedy v Kalkatě nebo v Thajsku o sobě dozvěděl?
Člověk si uvědomí, jaké měl v podstatě štěstí tím, kde se narodil. I když pocházím z hodně chudé čtvrti jednoho města na Západě, měl jsem štěstí. Taky si člověk uvědomí, že vlastně sám pochází z exotický země. Člověk má tendenci považovat za exotická místa, která jsou daleko, ale když vidíte, jak se chovají jinde, zjistíte, jak je to exotický i doma.

Co je tedy exotického na Británii nebo edinburském Leithu?
Pokud budu mluvit obecně, v Británii třeba panuje mezi lidmi taková nějaká vnější agresivita. I lidi, kteří jsou si blízcí, jako by se nenáviděli. Působí to dost podivně.

Z Ameriky píšete také sloupky do britského Daily Telegraphu...
Ano, měl jsem štěstí, protože redakce Telegraphu mi dala volnou ruku, a to i přesto, že co se líbí mně, často neladí s jejich čtenáři. Asi víte, že tenhle deník je hodně proválečný. Jsem jim ale vděčný, protože jsem nic podobného dřív nedělal. Problém akorát je, že když člověk píše pravidelně jeden sloupek týdně, tak sotva jeden příspěvek dokončíte, už abyste psali další. Jinak v Chicagu učím dva dny v týdnu kursy tvůrčího psaní.

A jaké tři nejdůležitější rady tam dáváte začínajícím spisovatelům?
Vydržet u toho a psát a psát dál. Taky je třeba se vyvarovat toho, aby člověk hodil na papír jednu kapitolu nebo odstavec a hned je začal přepisovat. Napište celou story od a do zet bez ohledu na to, jak dlouho vám to trvá a jak hloupě nebo dobře to možná místy vypadá. Přece nejde o to dopsat to načisto hned napoprvý. Pak můžete tu verzi upravovat, aby z toho vaše kniha postupně vznikala. A třetí důležitá věc: Musí vás to bavit. Poněvadž když si to neumíte pořádně užít, za moc to stát nebude.

Víte předem, jak vaše příběhy dopadnou?
Někdy to určitě pomáhá, ale osobně spíš píšu podle toho, jak se mi to vyvine. Líbilo se mi, co o psaní říkal americký spisovatel Ray Bradbury, totiž že psát je jako skočit z útesu a za letu si vynalézat křídla. Mně to tak vyhovuje. Vím, že z dlouhodobého hlediska se tím často možná řítím do maléru, ale víc mě to tak uspokojuje. Asi se radši řídím pocity, intuicí. Ty knížky jsou ve mně, nosím je v sobě. Ještě je třeba neznám, ale když budu dál psát, dostanu je ven. Nepotřebuji při psaní někam vědomě směřovat. Ten materiál mám v sobě a jde jen o to, dostat ho ze sebe ven.

A o čem bude váš příští sloupek?
Asi o Praze. Ty sloupky se jmenují "Z Ameriky" a mají mít tamější úhel pohledu, ale já už to nějak zvládnu.
Autor je redaktorem BBC
________________________________________________________________________

Soud osvobodil muže podezřelé z pašování heroinu
Zpravodajství ČTK 24.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 24. dubna (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes pro nedostatek důkazů osvobodil dva muže, kteří se podle žalobce podíleli na pašování sedmi kilogramů heroinu do Německa. Oba muži to popírali. "Soud má sice podezření, že se skutek mohl stát tak, jak ho popisuje obžaloba, ale neměl pro to dostatek důkazů," uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou na případné odvolání.
Podle spisu Miroslav Šedivec a Ivan Kubát pašovali heroin v říjnu 1999. Kubát údajně drogu obstaral v Praze a dovezl ji v Šedivcově autě do Chrástu na Plzeňsku. Šedivec pak heroin vyvážel do Německa, ale na hraničním přechodu Železná Ruda na Klatovsku ho 25. října zadrželi celníci a objevili drogu ve třech igelitových taškách pod zadními sedadly. Šedivec i Kubát tvrdili, že o heroinu nic nevěděli.

pokr.mfi rot
"Víme jenom to, že Šedivec půjčil Kubátovi vůz a druhý den byl zadržen s heroinem. Na jeho rukou se sice našly stopy po opiátech, ale podle znalců se mohla látka dostat například na volant i v případě, že mu drogu někdo do auta dal bez jeho vědomí. Navíc mu celníci nasazovali pouta poté, co se drogy dotýkali. Jeden z nich měl děravou rukavici," uvedl předseda senátu.

Plzeňský krajský soud se případem zabýval již podruhé. Původně v něm figurovali ještě dva obžalovaní, kteří byli podle žalobce hlavními organizátory obchodů s heroinem. Šlo o Tomáše Cinku a Želka Divljaka. Soud je tehdy osvobodil a Šedivcovi uložil šest let vězení. Státní zástupkyně se odvolala. Vrchní soud potvrdil osvobozující rozsudky, ale případ Šedivce vrátil k novému projednání. Kubát byl souzen zvlášť, ale nyní soud případ spojil.

Cinka byl loni v listopadu v jiném případě, kdy se soudu podařilo dokázat, že zorganizoval vývoz deseti kilogramů heroinu, pravomocně odsouzen k 11 letům vězení.

Marie Fialová kar
________________________________________________________________________

Soudu chyběly rozhodující důkazy
Blesk 25.4.2003| rubrika: Čechy| strana: 4| autor: Richard Beneš

Nahrávky odposlechů se při vyšetřování záhadně ztratily

PLZEŇ - Spokojeně včera odcházel od krajského soudu Miroslav Šedivec (54), který se sem dostal jako kurýr, vezoucí do Německa zásilku 7 kg heroinu. Pro nedostatek důkazů byl zproštěn obžaloby. Původně byl Šedivec před dvěma lety odsouzen k šestiletému trestu, ale vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil zpět k došetření.

Obžalovaný Šedivec byl v říjnu 1999 zadržen na přechodu v Železné Rudě se 14 balíčky heroinu. Zásilka vážící sedm kilogramů byla ukryta v jeho automobilu. Od začátku Šedivec tvrdil, že o drogách ukrytých v autě nic nevěděl. Uvedl pouze, že jeho automobil měl o den dříve vypůjčený jeho známý, který s vozem odjel do Prahy. Soudu se nepodařilo prokázat, že by Šedivec vědomě převážel zásilku heroinu přes hranice, a byl proto zproštěn obžaloby.
"Soud má sice podezření, že se skutek mohl stát tak, jak ho popisuje obžaloba, ale neměl pro to dostatek důkazů," uvedl včera předseda senátu Jan Špeta. Společně s Šedivcem byl souzen i Ivan Kubát, který měl heroin obstarat a dovézt z Prahy ukrytý v Šedivcově autě. I on byl, rovněž pro nedostatek důkazů, osvobozen.
V souvislosti s tímto případem se dostali v minulosti před soud i dva další muži. Ti organizovali vývoz drog do SRN. K dispozici byly odposlechy jejich rozhovorů, jasně svědčící o plánování vývozu a organizování předání drogy v zahraničí. Tyto důkazy však byly během vyšetřování záhadně vymazány a policistům zbyl jen jejich písemný přepis. Oba muži tehdy vyvázli bez trestu. Nyní ovšem pobývají ve vězení. Jeden z nich si vysloužil 11 let vězení za organizování vývozu jiné zásilky 10 kg heroinu. Druhý muž chorvatské národnosti byl uvězněn v Chorvatsku.
________________________________________________________________________

Upálený hoch od Národního muzea nebyl opilý ani zfetovaný
Zpravodajství ČTK 24.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 24. dubna (ČTK) - Zdeněk Adamec, který se začátkem března upálil u Národního muzea v Praze, nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Potvrdila to soudní pitva, jejíž výsledky dnes obdržela policie. "Při pitvě nebylo zjištěno ani žádné cizí zavinění, případ proto bude odložen, protože nebyl spáchán trestný čin," řekl dnes ČTK policejní rada, který má případ na starosti.

Pitva podle něj také prokázala, že Adamec si způsobil popáleniny takového rozsahu, že by mu nepomohla ani včasná lékařská pomoc. Adamec svým činem zahájil sérii upálení dalších, většinou psychicky nemocných lidí. Zatím posledním je zřejmě třicetiletý pacient Psychiatrické léčebny v Jihlavě, který se pokusil upálit ve středu vpodvečer.

Devatenáctiletý Adamec se zapálil 6. března ráno na rampě u Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Polil se hořlavinou, zapálil se a skočil na chodník. Na následky popálenin zemřel. U sebe měl kromě třístránkového materiálu Akce pochodeň 2003, v němž zřejmě on sám popisuje problémy světa, ještě dopis na rozloučenou. Z něj podle policie vyplynulo, že řešil osobní problémy. Policisté mladíka stíhali pro podněcování k trestným činům. Adamec věnoval své internetové stránky takzvaným darkerům, kteří přerušují dodávky elektřiny úmyslnými zkraty vysokého napětí.

Štěpánka Kučerová mal
________________________________________________________________________

Za brutální zkopání známého půjde útočník na deset let do vězení
Zpravodajství ČTK 24.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MAR

PRAHA 24. dubna (ČTK) - Pražský Vrchní soud dnes v odvolacím řízení zvýšil třicetiletému Juliu Oláhovi z Rotavy na Sokolovsku trest z devíti na deset let. Oláh půjde do vězení za to, že kvůli 600 korunám téměř k smrti ukopal svého známého.

Podle rozsudku Oláh předloni v dubnu v Kraslicích na Sokolovsku napadl o pět let mladšího muže v jeho bytě. Nejprve na něj zaútočil pěstmi, poté ho srazil na podlahu a kopal do něj. Nakonec mu dupl na hlavu a zapalovačem zapálil vlasy. Muž utrpěl těžká poranění hlavy a jen zásluhou lékařů v plzeňské fakultní nemocnici nezemřel. Jeho zdravotní stav je však dodnes velmi vážný, neboť od té doby je stále v bezvědomí a při životě ho udržují nemocniční přístroje.

Oláh se k činu přiznal. Hájil se tím, že svého známého napadl v rozčilení, protože mu nevrátil 600 korun, které nutně potřeboval na zaplacení nájemného. Jeho dlužník mu údajně půjčené peníze včas nevrátil, protože je utratil za pervitin a schovával se před ním. "Ani na vteřinu jsem neměl v úmyslu ho zabít. Jen jsem v té chvíli nervově selhal," tvrdil dnes před soudem.

Vrchní soud ale jeho jednání ohodnotil jako pokus o vraždu. Podle předsedy odvolacího senátu Karla Vrzáně Oláhovu obhajobu vyvrací už samotný brutální způsob útoku. "Již ze samotného jednání je patrné, že obžalovaný měl v úmyslu fyzicky zlikvidovat poškozeného," konstatoval soudce. Vrchní soud proto také o rok zvýšil Oláhovi trest, který mu loni v prosinci vyměřil plzeňský krajský soud. Plzeňský soud ho totiž uznal vinným jen z loupeže.

Martin Kajan mcp jpt
________________________________________________________________________

Karlovarský kraj má vyšší kriminalitu a nižší objasněnost
Právo 25.4.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 12| autor: Rudolf Voleman

Kriminalita v Karlovarském kraji loni ve srovnání s rokem 2001 stoupla o 911 zjištěných trestných činů. Počet objasněných trestných činů se zvýšil o 289, ale celková objasněnost vyjádřená v procentech meziročně klesla o dvě procenta. Tato fakta vyplývají ze zprávy o situaci v oblasti kriminality a vnitřní bezpečnosti na území kraje za rok 2002, kterou vzali karlovarští krajští zastupitelé na svém posledním jednání na vědomí. Počet zjištěných trestných činů v loňském roce ve srovnání s rokem 2001 vzrostl o 8,9 %, přičemž 42,8 % trestných činů se stalo na území bývalého karlovarského okresu. "Růst počtu trestných činů byl ovlivněn vyšším počtem trestných činů v oblasti obecné kriminality o 417 případů a v oblasti hospodářské kriminality o 447 trestných činů," uvedla mluvčí Krajského úřadu v Karlových Varech Kateřina Telínová. Podle ní došlo rovněž k růstu škod způsobených trestnou činností, jenž byly odhadnuty na asi 584 miliónů korun. "To je o téměř 200 miliónů víc, než v roce 2001," poznamenala Telínová. Celková objasněnost zjištěných trestných činů je pouze 54,34 procenta.

Problém cizinců
Podle Telínové způsobil růst kriminality hlavně příliv cizinců převážně z jihovýchodní Evropy, snažící se o nelegální přechod hranic do SRN, kteří se na našem území dopouštějí zejména majetkové trestné činnosti. "Dál nás trápí prostituce, která je vyvolána silným turistickým ruchem ze strany německých občanů, a to, že velká lázeňská místa přitahují osoby páchající na turistech trestnou činnost," podotkla mluvčí. Telínová připomněla další faktory, například značnou koncentraci vietnamských obchodníků a jejich prodej padělaného zboží, vysoký počet soukromých rekreačních objektů, vyšší míra nezaměstnanosti a relativně snadná dostupnost drog. V Karlovarském kraji policie loni zaznamenala celkem jedenáct vražd či jejich pokusů, přičemž devět z nich se podařilo objasnit. O 171 případů se zvýšil počet majetkových trestných činů na celkových 7020, přičemž objasnit se jich podařilo pouze 35 procent. V kraji bylo loni ukradeno sedm stovek vozidel, přičemž jen 185 případů bylo objasněno. Hospodářských trestných činů bylo odhaleno celkem 1360, což odpovídá téměř polovičnímu růstu ve srovnání s rokem 2001. "S výší kriminality nebudeme spokojeni asi nikdy, protože ideální by bylo, kdyby byla nulová," komentoval zprávu karlovarský hejtman Josef Pavel (ODS). "Palčivým problémem jsou krádeže aut. Je to špatná vizitka, protože tato trestná činnost odradí spoustu turistů a návštěvníků od cesty do kraje," dodal hejtman.
________________________________________________________________________

Mobilní laboratoř: test prokáže užití drogy
Olomoucký den 24.4.2003| rubrika: Šumpersko a Jesenicko| strana: 12| autor: hak, sos

Šumperk _ Mobilní laboratoř na testování omamných látek, kterou pořídila šumperská lékařská záchranná služba, používají především muži zákona a zdravotníci. O orientační test občas žádají policisté a někdy také rodiče, kteří podezírají z konzumace drog své ratolesti. " Není to žádný speciální přístroj, jde vlastně o papírky, kde jsou dvě rysky, které při ponoření do moči mění barvu. Pokud mají obě rysky stejnou barvu, t est je negativní," vysvětlil ředitel lékařské záchranné služby Petr Žák. Celé zařízení, kt eré tvoří kromě zmíněných papírků zkumavky a podobné laboratorní nádobí, se vejde do malého kufříku. Test je odborníky považován za orientační, i když v případě pozitivního výsledku určí i typ drogy. Daleko přesnější údaje se získávají rozborem krve. Prostřednictvím internetu si podobné testovací zařízení může opatřit kdokoliv. Jeden test přijde zhruba na sto korun. Laboratoř, kt erá na Šumpersku funguje od března 2000, zjistí přítomnost drogy v těle zkoumané osoby z moči, kr ve, slin, potu i otěru z prstů. Připravený vzorek se kápne na detekční destičku, kt erá po třech až osmi minutách je schopna rozlišit, z da člověk má v těle drogu a o jaký druh návykové látky jde. K dispozici jsou však i jednodušší detekční proužky, které se vloží do zkumavky s močí. Tento test pouze odhalí, zda se ve vzorku droga nachází. Ve spolupráci se záchrankou je laboratoř využívána u dopravních nehod, pokud policisté mají podezření, že řidič je pod vlivem omamných látek. " Častěji se orientačního testu využívá v souvislosti s trestnou činností," sdělila šumperská policejní mluvčí Marie Šafářová. ( hak, sos)
________________________________________________________________________

Slovenský parlament schválil zásadu "třikrát a dost" pro zločince
Zpravodajství ČTK 24.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: KNM

BRATISLAVA 24. dubna (zpravodaj ČTK) - Poslanci slovenského parlamentu dnes schválili novelu trestního zákona, podle níž budou moci soudy uložit recidivistům doživotní tresty bez možnosti podmínečného propuštění podle zásady "třikrát a dost".

Toto pravidlo má platit od letošního září a výrazně zpřísňuje postih obzvláště nebezpečných zločinců. Čeká se ale ještě na to, zda zákon podepíše prezident Rudolf Schuster.

Zločincům, kteří se dopustí závažného trestného činu potřetí, budou moci soudy uložit trest 25letého vězení, nebo doživotí. V obou případech si ale budou muset recidivisté "odsedět" celý trest a nebudou moci požádat o propuštění na podmínku.

Jde o zásadu, která se uplatňuje zejména v USA a Velké Británii. I v současnosti je na Slovensku nejvyšším trestem doživotí, za dobré chování ale mohou být odsouzení podmínečně propuštěni.

Novela zákona přesně vymezuje zločiny, které se zásady "třikrát a dost" týkají. Jde o vraždu, únos, obchodování s drogami, znásilnění, sexuální zneužívání, loupež, zločinné spolčení, ale například i o ublížení na zdraví, zneužívání dětí k pornografii, převáděčství, kuplířství a vydírání.

"Aplikace této zásady bude spravedlivá, protože osobu, která spáchá potřetí závažný násilný trestný čin, stihne velmi jasný a přísný trest," řekl navrhovatel novely ministr spravedlnosti Daniel Lipšic soukromému rádiu Twist. Soudy tak podle ministra již nebudou mít možnost v případě některých recidivistů postupovat subjektivně, a trest bude tudíž "jistý".

Lipšic se podle svých slov neobává přetíženosti věznic po zavedení zásady do praxe. Spíše by mu ale vadilo, kdyby se nebezpeční zločinci pohybovali na svobodě i poté, co byli třikrát odsouzeni pro závažné skutky.

Novelu podpořili nejenom poslanci z vládního tábora, ale i někteří opoziční zákonodárci.

V České republice se zatím neúspěšně pokusili prosadit zásadu "třikrát a dost" v trestním právu lidovci. Poslanecký návrh novely trestního zákona, předložený v roce 1996 KDU-ČSL, předpokládal, že soud by pachateli při druhém uložení trestu za opakovaný trestný čin teroru, vraždy, obecného ohrožení, loupeže, braní rukojmí, vydírání, znásilnění či pohlavního zneužívání mohl vyměřit trest doživotního odnětí svobody. Soud by pak byl povinen odsoudit pachatele k doživotnímu trestu, pokud by byl za takový trestný čin trestán předtím již dvakrát.

Vláda však lidovecký návrh neschválila. Odmítla vypustit z trestního zákona jeho základní princip, jímž je individuální pohled na jednotlivý trestný čin i jeho pachatele.

knm ko mik
________________________________________________________________________

Itálie hodlá potírat satanisty
Hospodářské noviny 25.4.2003| rubrika: svět/Evropa| strana: 6| autor: (rkl)

V Evropě se ke kultu temných sil hlásí na dvacet miliónů lidí

Vláda v Římě je rozhodnuta zahájit na Apeninském poloostrově mohutné tažení proti sektám šířícím satanismus a černou magii. Poslanec pravicové Národní aliance Roberto Alboni předložil v úterý v parlamentu návrh zákona, na základě kterého by proti osobám "zneužívajícím esoterické rituály" bylo možné zahájit trestní řízení. Příslušníci uskupení hlásících se k okultismu by tak napříště mohli být odsouzeni až k pěti letům vězení. Pokud by satanistické praktiky byly spojeny se sexuálním zneužíváním dětí, vampyrismem či konzumací drog, hrozil by jejich provozovatelům až čtrnáctiletý trest odnětí svobody. Předkladatele zákona zneklidňuje podle deníku La Stampa mimo jiné fakt, že za poslední tři roky se počet webových stránek využívaných satanisty zdvojnásobil a nyní je jich registrováno více jak tři sta. "Sekty jsou v Itálii natolik rozšířené, že tento fenomén začíná ve společnosti vyvolávat silné zneklidnění," zdůraznil Alboni před poslanci parlamentu. Jen v samotném Turíně, pokládaném za jedno z hlavních center satanismu na světě, vyznává kult "temných sil" na třicet tisíc osob. Na evropském kontinentu je jich pak kolem dvaceti miliónů. Mezi nejnebezpečnější ze tří set padesáti satanských sekt působících v Itálii, především v Lombardii a Laziu, patří podle rakouského deníku Kurier hinduistická Ananda Marga zařazená v zemi svého původu na seznam teroristických skupin. Podle nevládního sdružení Favis se do kontaktu se satanisty dostalo prozatím na tři milióny Italů. Italští experti zabývající se problematikou sekt věří, že tisíce dětí, které každoročně beze stopy zmizí v Evropě, se ve skutečnosti staly obětí satanistických rituálů. Satanismus se rozšířil do západní Evropy ze starověké Mezopotámie, kam se dostal právě z Indie. V 16. století k jeho vyznavačům patřil mimo jiné filozof Francis Bacon. Z Británie se "kult vyznavačů ďábla" přenesl o tři století později do Spojených států, kde našel mimořádně úrodnou půdu mezi příslušníky středních tříd. V USA je v tomto ohledu nyní nejznámější Satanova církev založená v roce 1966.
________________________________________________________________________

NECHTE NÁM NAŠÍ KOKU!
Hospodářské noviny 25.4.2003| rubrika: svět/evropa| strana: 7| autor: Foto: REUTERS

Peruánští farmáři pěstující koku (na fotografii nesou uhynulé rostliny koky) se již od počátku tohoto týdne vydávají do velkých měst, aby protestovali proti vládní protidrogové politice. Koka je totiž jejich tradičním a jediným zdrojem výdělku.
________________________________________________________________________

Drogy prodal i čtrnáctiletému
Střední Čechy 24.4.2003| rubrika: STŘEDNÍ ČECHY| strana: 19| autor: rob

KRIMI-MIX
Kladensko - Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů obvinil policejní rada osmadvacetiletého muže z Kladenska. Podezírá ho, že od loňského prosince do současnosti prodal na základě telefonických objednávek několika zájemcům, mezi nimiž byl i čtrnáctiletý chlapec, pervitin. Zdroj původu drogy se zatím policii nepodařilo zjistit. Dealer je stíhán na svobodě. (rob)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma