Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
PRAHA středa 30. dubna
Zpravodajství ČTK 22.4.2003, rubrika: Deník - plány| autor: ZR

10:30, Café bar Depot, Petrská 22, Praha 1

TK Občanského Sdružení za Legální Konopí (OSLíK) k happeningu s názvem Million Marijuana March (MMM). Účast přislíbil autor několika knih o marihuaně Jiří X. Doležal a odborník na drogovou problematiku mládeže Nadace Drop in Ivan Douda. Pozváni jsou i zástupci právní poradny Asociace nestátních organizaci.

ČTK to sdělil konopný ombudsman a mluvčí sdružení OSLíK Marek Jehlička, tel.: 608 529 565.
________________________________________________________________________

Pervitin proniká ke studentům
Noviny Chrudimska 19.4.2003| rubrika: Lokální| strana: 8| autor: KAMIL DUBSKÝ

Chrudimsko - Školní sociální preventisté připouštějí riziko experimentování žáků s tvrdými drogami. Bohužel však proti tomu nemohou skoro nic dělat. V lavicích problém ukočírují. Ale co se děje po vyučování, tam už jejich prsty nedosáhnou.
Jedenáctileté děti s oblibou čichající toluen či benzín? Je to tak. Ve čtrnácti pak mnozí z nich začínají prvně experimentovat s drogami daleko tvrdšími. Sociální preventisté na školách jsou však proti tomu bezradní. Střední a dnes už i mnohé základní školy mají pedagogy, kteří se vedle výuky starají o informační osvětu žáků ohledně drogových rizik. To je ale tak všechno, co můžou dělat. "Ve škole tento problém ukočírujeme. Ale co mládež dělá po vyučování, k tomu se bohužel nedostaneme. Tam přechází veškerá odpovědnost na rodiče," říká Hana Vrtělková, preventistka jedné z chrudimských středních škol.
Učitelé o ničem neví

S tajným pokuřováním tabáku za rohem školy se učitelé setkávají. K horším deliktům se ale nedostanou. "Mezi žáky jsme neobjevili ani marihuanu. Co se však děje po škole, to už je věc rodičů. K nám se zatím žádný problém nedonesl," přisvědčuje ředitel chrudimské Základní školy U Stadionu Josef Štěpánek. I další školy hlásí, že zatím žádný incident s drogami nezaregistrovaly. "Všichni ale přitom riziko těchto svodů tušíme," podotýká Vrtělková. Celostátní statistiky jí dávají za pravdu. Protidrogoví odborníci udávají, že tři čtvrtiny osmnáctiletých mají za sebou zkušenost s marihuanou. "Je nutné počítat s tím, že řada dětí už i ze základek ji stačila zkusit. Samotná a nejrizikovější Chrudim se však v tom neliší od ostatních podobně velkých měst," uvádí expert na sociální prevenci Jan Čechlovský. Marihuana je podle jedněch neškodnou, zábavnou drogou. Druzí naopak varují: je to nebezpečný předstupeň k drogám tvrdším, jakou je v našem regionu především rozšířený pervitin.

Toluen už v jedenácti letech
"Malí čichači začínají kolikrát už v jedenácti. O tři roky déle už v malých partičkách experimentují s tvrdými drogami. Protože se ale bojí a zkouší je jen nepravidelně, nahlásí se k nám, až když jim je kolem šestnácti a začínají v tom lítat," říká Michal Zahradník, šéf pardubického K-centra, které se problémy narkomanů zabývá. Jak upřesnil, jenom na Chrudimsku je známo asi 30 intravenozních uživatelů tvrdých drog (to je narkomanů, kteří si píchají přímo do žil), kteří se na K-centrum obracejí. "V průměru jim je kolem 20 - 25 let."

Sedmnáctiletý výrobce drogy
Případy šíření drog v regionu se přitom stále množí. Jenom vloni chrudimští kriminalisté vyšetřovali 11 případů distribuce pervitinu. Nejmladšímu výtečníkovi v nich bylo 17 let. V minulých dnech zahájili trestní stíhání proti třem mladíkům z Heřmanoměstecka, kteří měli drogu vyrábět a dále prodávat.
Většina expertů tvrdí, že marihuana je neškodnou drogou.
Hlavně ze strany represivních orgánů se však ozývají
hlasy, že je naopak předstupněm k drogám tvrdším.

S návykovými látkami už experimentují i děti v pubertě.
________________________________________________________________________

Osobnosti říkají drogám: Ne!
Rakovnický deník 19.4.2003| rubrika: RAKOVNICKO| strana: 15| autor: el

Rakovník - Rakovnický Dům dětí a mládeže, který se už po léta zabývá tematikou primární prevence drogových závislostí, připravil pro žáky základních a studenty středních škol celkem dvanáct pořadů věnovaných těmto jistě nejen pro děti zásadním tématům: Obecná problematika drog, Negativní vliv drog na kriminalitu mládeže, Drogy a sexuálně přenosné nemoci, zvláště pak AIDS, Negativní vliv drog na životní styl a zdraví mládeže. "Myslím, že se jedná o problém vysoce aktuální. Dětem by besedy se známými osobnostmi, které jim mají co nabídnout, měly něco přínosného dát a kromě toho se jim budou určitě líbit, protože jsou komponovány přitažlivou formou," řekla za DDM Ilona Rašínová. Cílem pořadu je kvalitní podání aktuálních informací, odpovědi na dotazy posluchačů, posilování jejich protidrogových postojů a nácviku řešení rizikových situací při setkání s drogou. S dětmi by měli hovořit například MUDr. Jiří Presl, MUDr. Jan Cimický, MUDr. Hana Fifková a nebudou chybět ani hudební vystoupení známých osobností. Napřílad Petra Muka, Anny K či Jana Kalouska. Termíny pořadů jsou 24. dubna, 5. května, 14. května a 4. června. "Jsou už beznadějně zamluvené. To samozřejmě znamená, že se budeme snažit na příští školní rok zajistit další pokračování," dodala Ilona Rašínová. Besed by se měly z rakovnických škol zúčastnit gymnázium, MOA, 1. ZŠ a ISŠ na Jirkově. (el)
________________________________________________________________________

Jak ochránit dítě před trestným činem
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 22.4.2003| rubrika: Brno a okolí| strana: 10| autor: Jana Kozárová

prevence, policie radí
Brno _ I nedostatek času rodičů může mít za následek, že se dítě stane obětí trestného činu. Proto uvádíme několik osvědčených preventivních doporučení, která mohou takové situaci předejít: - komunikujte s dětmi také o kriminalitě a jiných nebezpečích, která je mohou v životě potkat - z pozice rodiče udržujte přirozenou důvěru svých dětí - všímejte si chování dětí - bolesti břicha, nervozita, nechuť chodit do školy nebo zhoršení studijních výsledků mohou naznačovat, že se dítě stalo obětí trestného činu - nevyhýbejte se diskusím o drogových závislostech - seznamte děti s okruhem osob, které jim mohou pomoci (učitelé, sousedé, policisté, lékaři, linka důvěry) - poučte děti o tom, aby nenavazovaly kontakt s cizími lidmi, nevpouštěly neznámé osoby domů a nechodily na návštěvu k lidem, které blíže neznají - dítě by mělo vědět, že jeho tělo patří jenom jemu a na intimní části pod oděvem nemá právo sahat nikdo cizí - řekněte dítěti, co má udělat, pokud se ztratí v obchodním domě nebo na ulici - sledujte, jak tráví vaše dítě volný čas, mějte orientační přehled o jeho kamarádech Jana Kozárová, městské ředitelství PČR Brno
________________________________________________________________________

Majitele pizzerie terorizuje žena s pomateným přítelem
Právo 23.4.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 12| autor: Patrik Biskup

Výhrůžné dopisy, falešná udání a dokonce i pokusy o žhářství dělá už více než rok vrásky na čele Chorvatu Bekimu Halilimu, který společně se svým bratrem Ramonem provozují v centru Plzně pizzerii. Nejde přitom o žádnou válku balkánských gangů, cizince terorizuje starší žena z Prahy se svým pomateným přítelem. Kriminalisté dvojici minulý týden zadrželi v okamžiku, kdy se 20letý muž chystal restauraci podpálit. "Dobrovolně vydal igelitovou tašku, ve které měl připravené dvě plechovky s technickým benzínem, zápalky a šňůru. Policejní rada ho obvinil z trestných činů vydírání a obecného ohrožení, 48letou ženu pak z trestného činu vydírání. Oba vyhrožovali majiteli pizzerie, že pokud jim nezaplatí několik set tisíc korun, budou o něm rozšiřovat pomluvy a jeho provozovnu zapálí," řekl Petr Kovář z plzeňského ředitelství policie. Zadrženou dvojici soudce nechal na svobodě pod slibem, že od svého počínání upustí a že se muž bude pravidelně hlásit příslušnému úředníkovi. Obviněný tvrdí, že jeho kroky řídí tajemné síly. "V noci mi nějaký hlas našeptává, že pizzerii musím zapálit. Nemůžu tomu odolat. Přítelkyně mi řekla, že ji Bekim několikrát ublížil. Ukázala mi jeho fotku. Pak hned slyším ten hlas. Nedá se to zastavit," svěřil se Právu Stanislav, který má trvalé bydliště v Bolešinech na Klatovsku. Přiznává, že anonymní dopisy psali společně. "Potřebujeme peníze, nemáme kde bydlet. Spíme po nádražích. Zuzka má navíc malého kluka. Chci šest set tisíc, abych mohl koupit byt," vysvětloval zadrhávanou řečí mladík. Jeho přítelkyně Zuzana tvrdí, že majitele pizzerie vlastně chrání. "Standa potřebuje psychiatra, já jsem telefonovala na policii, že se připravuje pizzerii zapálit. Má pořád ty hlasy, co mu takovou věc přikazují. Bekim nám hodně pomohl, nemám důvod být na něho zlá. Naopak, když slyším, jak ho někdo pomlouvá, třeba že jede v drogách, tak ho varuji," řekla Právu žena. Autorství výhrůžných dopisů popírá. "Ty psal Standa," stála si na svém. Chorvatští podnikatelé se se Zuzanou potkali před dvěma roky. "Bratr ji vezl stopem do Brna. Dal jí vizitku. Za nějaký čas nás přijela navštívit do Plzně. Zaplatili jsme jí jídlo a pití, když se za námi vydala z takové dálky. Pak ale začala jezdit častěji a její požadavky se stupňovaly. První konflikt nastal, když chtěla na nás, abychom jejímu klukovi koupili k narozeninám kolo a my jsme to odmítli," líčil počáteční trable Bekim. Žena návštěvy Plzně ještě zintenzívnila. "Pořád se motala kolem pizzerie. Třeba i v jednu v noci, když byly dvacetistupňové mrazy, i s tím svým klučinou. Pak jsme měli několikrát propíchané gumy u aut a začaly chodit různé výhrůžné dopisy," pokračoval Bekim Halili. V nich žena psala, že má Chorvaty nafocené a nahrané na videokazetě, jak předávají drogy. Nebo že ví o tom, že jeden z bratrů sexuálně zneužívá děti. "Vyvrcholilo to po vraždě prodavačky ve zlatnictví na Americké třídě, které patří našemu krajanovi. Přišla za námi s tím, že ví, že v tom máme prsty. Nevěděli jsme, jak se zachovat. Kdyby to byl chlap, tak si to s ním vyřídíme jako mužskej s mužským, ale jak si to chcete vyřídit se ženou? Co nás čeká teď? Zůstali na svobodě, nevíme, kdy zase něco proti nám vymyslí," krčil rameny Bekim. Podle psychologů jde o dvojici s psychopatickými rysy bez etických zásad, která zneužívá lidské dobroty. "Vybírají si lidi, kteří s nimi mají soucit a snahu jim pomoci. Na soucitu potom vydělávají. Kdo jim ustoupí a ukáže se jako dobrák, tak se ho drží jako klíště a mohou mu pořádně znepříjemnit život," reagoval na případ klatovský psycholog Karel Havlík.
________________________________________________________________________

Narkomané se vyhýbají soudu
Blesk 23.4.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: (lac)

MOST - Ani jeden ze šesti předvolaných narkomanů včera nepřišel svědčit proti Karlu Hrodkovi (34), který usedl na lavici obžalovaných u Okresního soudu v Mostě kvůli výrobě a prodeji pervitinu. Všichni přitom podle obžaloby měli od Hrodka drogu kupovat. Někteří až šedesát psaníček během jednoho roku.
"Tři měla předvést policie. Nepřivedli nikoho," povzdechl si soudce. Světlo do procesu nevnesla ani výpověď mladíka, kterého vězeňská stráž dovedla z vězení. "Nevím, že drogy prodával. Nikdy jsem od něj nic nekupoval," tvrdil svědek ve vězeňském mundúru. Samolibý úsměv při odchodu z jednací síně a spiklenecký pohled na obžalovaného nenechal nikoho na pochybách, že pravda bude nejspíš jiná. Přiznal jen, že pervitin užíval, ale od koho ho kupoval, neřekl. To prý nemusí.
Usvědčujícími důkazy obžaloby jsou předměty nalezené při domovní prohlídce v bytě Hrodka a sms zprávy s odběrateli. Hlavní líčení bylo odročeno. Obhájce už pětkrát soudně trestaného Hrodka požádal o jeho propuštění z vazby, kde je od loňského června. Za projednávaný skutek mu hrozí trest od dvou do deseti let.
________________________________________________________________________

Zadrželi posla smrti
Deník Směr 19.4.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 13| autor: awa

Teplice - Tepličtí policisté zadrželi třicetiletého muže z Krupky, důvodně podezřelého z nedovoleného držení a distribuce drog. Nejméně po dobu půl roku zásoboval psaníčky heroinu v počtu několika desítek, dvě drogově závislé osoby. Soud tohoto posla smrti může zavřít až na pět let do vězení. (awa)
________________________________________________________________________

Soud potrestal dealery opiátů
Olomoucký den 19.4.2003| rubrika: z Moravy a Slezska| strana: 6| autor: čtk

Ostrava _ Nepodmíněné tresty v délce tří a dvou let včera Krajský soud v Ostravě udělil třem dealerům heroinu. Devětatřicetiletý Albánec Javer Karagjuzi dostal dvouletý trest. Soud jej ale propustil z vazby, protože ve vazební věznici už strávil dobu o půl roku delší. Jeho krajan Naim Kollčaku stráví ve vězení tři roky. Stejný trest dostal i Čech Aleš Dziatkowicz. Podle obžaloby dealeři heroin prodávali od května do října roku 2000 v Ostravě, Havířově na Karvinsku a ve Frýdku- Místku. Jeden gram drogy prodávali za 800 až 1200 korun. Během policejního vyšetřování a soudního procesu se nepodařilo zjistit, jaké množství narkotik prodali. Podle znaleckých posudků všichni tři heroin či jiné opiáty pravidelně užívali. Jméno Karagjuziho figuruje i v další mnohem rozsáhlejší drogové kauze. Stát ní zástupce jej viní i z toho, že byl členem dobře organizované sedmnáctičlenné skupiny výrobců a dealerů heroinu. Celý gang řídil manželský pár z Ostravy, který do nezákonných transakcí zapojil i sedmnáctiletého syna a dvaadvacetiletou dceru. Albánec údajně domluvil s dalšími komplici převoz tří kilogramů heroinu do Itálie. Řidiče ale v Itálii zatkla policie a muž během výslechu spojení na Albánce prozradil. Případem se zabývá také ostravský krajský soud a předseda senátu před časem jednání odročil. ( čtk) FOTO ČTK
________________________________________________________________________

Soud udělil nepodmíněné tresty třem dealerům heroinu
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 19.4.2003| rubrika: Morava| strana: 6| autor: čtk

ve zkratce
Ostrava _ Nepodmíněné tresty v délce tří a dvou let udělil včera Krajský soud v Ostravě třem dealerům heroinu. Devětatřicetiletý Albánec Javer Karagjuzi dostal dvouletý trest. Soud jej ale propustil z vazby, protože ve vazební věznici už strávil dobu o půl roku delší. Jeho krajan Naim Kollčaku (na snímku) stráví ve vězení tři roky. Stejný trest dostal iČech Aleš Dziatkowicz. Karagjuzi se ještě v soudní síni vzdal práva na odvolání. Další Albánec se odvolal stejně jako Dziatkowicz. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Podle obžaloby dealeři heroin prodávali od května do října roku 2000 v Ostravě, Havířově na Karvinsku a ve Frýdku- Místku. Jeden gram drogy prodávali za 800 až 1200 korun. Během policejního vyšetřování a soudního procesu se nepodařilo zjistit, jaké množství narkotik prodali. Podle znaleckých posudků všichni tři heroin či jiné opiáty pravidelně užívali. (čtk)
________________________________________________________________________

Na jihu Itálie zajištěn kokain za tři miliony eur
Zpravodajství ČTK 22.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: PEL

ŘÍM 22. dubna (ČTK) - Šedesát kilogramů čistého kokainu v hodnotě přes tři miliony eur (přes 90 milionů Kč) zajistila protidrogová sekce italské pohraniční stráže v Catanzaru v jihoitalské Kalábrii.

Policisté objevili drogu v kamionu, který kontrolovali. Na stopu je přivedli dva psi vycvičení na hledání drog. Ti našli 60 krabiček s drogou. Oba italské řidiče kamiónu policie zatkla.

Kokain, který je podle odborníků finanční stráže na 95 procent čistý, pocházel z Latinské Ameriky a měl být přepraven do Španělska.

Policie uvedla, že droga měla být v Kalábrii upravena a prodána překupníkům na severu Itálie.

pel jf


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma