Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Hydroponie

 
Hydroponie a užitkové rostliny - Klikni zde pro originální téma
Ar23isto
Zdravím

Rád bych si přez zimu pěstoval svou vlastní zeleninu či ovoce hydroponicky a pod umělým osvětlením.

Zajímalo by mě zda stím máte někdo zkušenosti.
Nejde ani tak oto že by to nemělo růst at už cokoli Jahody, rajčaty apod.
Spíš bych rád dopředu získal informace díky kterým bych se vyhl zbytečným chybám. Jaké zvolit světlo aby byli plody normální velikostí za použití co nejmenčích nákladů tudíš mi jde hlavně o nutnou dobu svícení a watáž

Dále např. u jahod které nejsou jednoletkou a druhým rokem plodí větčí množství plodů nastává otázka:
Kdybych nechal rostlinu vykvést, nechal ji krátkodobě v rámci týdnů projít mrazem, poté ji dal na růst opět v rámci týdnů a nakonec ji nechal vykvéct jak se zachová? Jak dlouho by byla schopná dávat takové množství plodů aby mělo toto snažení cenu.

Jelikož bych rád vypěstoval co nejvíce za co nejmenčím prostoru a za použití co nejméně energie přemýšlel sem nad nějakým kaskádovým uspořádním, světlem uprostřed a kombinací dvou tří druhů které by se navzájem doplňovali a tím vyplnili hluchá místa.
Otázkou je jakou kombinaci zvolit atd...

Bohužel nemám z tímto příliš zkušeností proto bych byl rád kdyby se zde našel někdo kdo by otom věděl více a nejlépe semnou spolupracoval.

Snad sem tak nějak nastínil čeho bych rád dosáhl když se někdo najde rád se otom pobavím blíž:-)

Za každou radu či link budu rád.

Peace and love :-)
Ar23isto
Jako první sem si pro pokus vybral ŕedktvičky jelikož:
1. Rychle rostou ca 30 dní
2. Nepotřebují dlouho svítit.
3. Ideální teplota pro jejich pěstování 13 až 18C

Osvětlení: 2x 36w (2x 120cm zářivka)
Tip:(prozatím váhám, jestli máte někdo zkušenosti nechám si poradit)
Den: 10/14h

Bubler: 120x50*15cm
Vzduchovací motorek: Výkon 3 W, 300 l / h.

Spotřeba +/-
(40+40)*10 + 3*24
872w/denně * 30dnů
26 160w - ca 26Kw

Sadit budu v 7*120cm řadách mezi rostlinamy nechám 5 cm
24Ks na řádek kterých bude 7
celkově tedy 168 Ks

V případě že budu počítat za Kw hodinu 5Kč měli by se pohybovat teoretické náklady někde kolem 130Kč
Není počítáno s hnojivem, vodou atd ale myslím že rezervu v ceně za Kw/h sem nechal dostatečnou.

Rostliny nebudu vysazovat najednou ale vždy s odstupem 4-7 dní.

Ještě musím vyšpekulovat jaké použít hnojivo.
Jestli bude osvětlení dostatečné ukáže až čas.
Seky
Cau. Tady asi moc pestitelu indoor hydroponicke zeleniny nenandes. Celkem by me zajimal ten Tvuj bublak, co takhle nahodit nakou fotku?

Perioda by mela byt zvolena spravne (10/14), u redkvicek si davej pozor na vlhkost a plisne. Vice opovedi na sve otazky asi budes muset ziskat pouze eperimentovanim. I ja ovsem budu rad kdyz se tu nekdo zabivajici se indoor pestovanim nejen majoranky najde :) At se dari a dale nas informuj
Ar23isto
Bublák sem díky hodně zvláštnímu rozměru dal dohromady ze dřevotřísky která je pokrytá izolační vrstvou (používá se na zahradní jezírka) Jedinný rozdíl mezi tipickým bublákem bude asi vtom že nebudou květináče přichycené v pevném víku ale na plovoucí podložce, což mi dá větčí prostor pro experimentování a časem bych jej chtěl využívat na předpěstování sazenic na Jaro.
Stou periodou máš samozřejmě pravdu. Foto dodám posléze :-)
NoStress
jak to teda hnojis? taky by me docela zajimalo jak si to spachal, dej foto pokud si na to nezanevrel a prestal si sem chodit :micro:
Ar23isto
Zdravím, popravdě sem tady dlouho nebyl a nebýt upozornění od groweru na nový příspěvek tak bych tady nato asi zapomněl úplně 
No v kostce řečeno výsledky byli mizerné z velké části i proto že sem ve finále na ten projekt neměl téměř čas a 5 dní v týdnu sem byl mimo tak se mi to moc nepodařilo dotáhnout a vyprdl sem se nato.
Každopádně nějaké zkušenosti mi to dalo a momentálně se je pokouším využít v jiném projektu.
Tím prvním je horizontální drip fungující na způsobu aquaponie tudíš vše se jede bez hnojek ale využívají se ryby a jejich odpad který se pomocí bakterijí přemění v živiny pro rostliny. Má to 22 květníků v 6 řadách a ve spodní části je akvárium, celé to je v rámu který plánuju zavěsit před okno.
Todle mám téměř hotovo tak zítra můžu nafotit a něco sem dát.
Ar23isto
Nemáte doma někdo náhodou Graviolu? Přiznám se že jsem lenivej a nechce se mi sní piplat od semene :D
SparkyX
Graviolu zatím nemám ale jestly by ses do toho pustil tak koupím pár ks.
Akvaponie rozhodně ano, mám taky v plánu prototyp, tohodle týpka už asi znáš ne?
http://www.uloz.to/xgHitEU/aquaponics-made-easy-mp4

http://www.uloz.to/xgHitEU/aquaponics-made-easy-mp4

http://www.uloz.to/xDBi4ZV/murray-h...t-12-months-avi

Tohle je taky docela šikovnej kutil.
http://www.youtube.com/user/web4deb

Pošli fota už se těším.
Ar23isto
Jj znám je oba :-) Zrovna dokončuju propočet svého zahradního systému a mám v plánu se do něj pustit co nejdřív abych stihl letošní sezónu :-) Jaké tam máš v plánu dát ryby a jak budeš řešit jejich přezimování?

Graviolu určitě chci jen škoda že sem nikde nenašel nikoho kdo by prodával už nějaké rostliny tak to budu muset valit ze semínka.

Tady pár fotek systému který příjde do pokoje na okno.
Ar23isto
tady ještě osazení v rámu
Ar23isto
kompletní rám včetně prostoru pro akvárium
SparkyX
Mám prototyp ve sketchupu, zatím jsem nenašel ideální místo, jako alternativa se jeví i střecha na domě kde se topí plynem a odpadní teplo z plynu na výtop + ryby třeba do chalupy. No a na střechu ten slavnej geodesic greenhouse. Ryby jsem zatím neřešil ale nejrentabilnější bude asi úhoř. Vytápění bych chtěl řešit co nejvíc pasivně, nicméně se asi nevyhneš nečemu jinému, nejlevnější alternativa je dřevo takže asi rocket mass heater nebo jinak ale nesmí to postrádat tu rentabilitu že :).
Nějaký info je ještě zde:
http://sobestacnost.cz/PHPBB3/viewtopic.php?t=172
Ar23isto
Dle mého střecha je nejlepší plac brousím si zuby na jednu ale to nejdřív v příštím roce jelikož těch informací je tolik že si to prva letos otestuju na zahradě na zimu ryby přesunu do sklepa kde bych rád rostlinkám svítil, sice tato myšlenka postrádá základní myšlenku aquaponie ale nevadí. nechci tomu svítit nějak extra tak to finančně nějak utáhnu a když vemu v potaz že ušetřím za nákup zeleniny apod tak doufám že skončím šul nul :-) Každopádně vzhledem ktomu že je chci mít v zimě ve sklepě sem se rozhodl pro Pstruha duhového který dobře snáší chladnější vodu nb spíš ji vyhledává a svítit bych chtěl na otáčející se válce něco na tendle způsob:http://www.youtube.com/watch?v=HF0LX2uBico
akorád stím rozdílem že skrz nečistoty ve vodě nebudu hrotit aero

Spoustu informací o aquaponiji sem našel zde:
http://www.backyardaquaponics.com/i...tion/downloads/
Doporučuju ten článek Aquaponie design, je tam popsaný kompletní návrh systému od začátku včetně různých vzorců pro výpočet ideálních poměrů nádrží, počtu ryb atd...
vstane
pstruha bych nedával ten je docela citlivej na teplotu a kyslík.Než stihneš něco udělat tak ti padne.Stačí chvilka mimo vodu a je po něm.Já bych volil třeba kapra,lína,cejna,karase atd.
Ar23isto
Jn právě skrz teplotu jsem ho vybral jelikož jak sem psal přez zimu je chci mít ve sklepě a tam je teplota ca 10-15 a kdybych tam tomu trochu posvítil tak se dostanu na ideální teplotu, horší to bude přes léto.. počítám stím že nádrž zakopu a bude ve stiném rohu ale i tak si nejsu jistej jestli to pomůže a nebudu muset běhat s ledem :-) Co vidím jako horší je že podle ideálního množství krmiva skrz odpad je 25g/m2 a když sem spočítal kolik bych jich tam musel mít na 10m2 tak sem se lekl to číslo je někde okolo 200ryb které potřebují nádrž ca 1000 litrů což musí 2x za hod proběhnout biofiltrem a to je hrozivě velké čerpadlo které jede nonstop. co se kyslíku týče tak chci problém částečně řešit použitím mamutkového čerpadla (přečerpává vodu na principu okysličené vody která je lehčí ) no uvidíme jak to dopadne celé to teprv ladím na papíře a to tak že každej den jinak :-)
vstane
Máme v práci 2.nádrže po 1000litrech je to ve sklepě v letě v zimě těch pstruhů tam máme tak 20 až 30 a vzduchujeme jim velkym kompresorem prostě mazec a stačí malá změna a padá to.Jednou jsme měli v nádrži cca 100 kousků a každý den nějaká ryba padla a nakonec jsem je musel vytlouct všechny tak jsem vypnul vzduchování a 69 pstruhů padlo během 20 minut a bylo to v prosinci.Vedle jsou kapři tak 2 až 3 kg a je jich tam tak jako pstruhů stejnej vzduch a jsou tam bez problému třeba i 2 měsíce.To vzduchování je kompresor Medo Japonské vzduchování.U nás mají v upravně vody pstruhy jako indikátor znečištění vody a prej to funguje rychleji než technika.Tak pstruhy raději ne.A kapra nakrmíš čím chceš,ale pstruh jenom granule a to asi nebude nejlevnější.
Ar23isto
To že jsou hodně hákliví jsem vědel, ale ani ve snu by mě nenapadlo že až takovýmto způsobem! Hold je to ryba kterou si rád dám a mít jí z vlastního chovu by bylo super. Příští týden se mám sejít se známým který se chovem ryb zabívá tak potom budu moudřejší.
vstane
To je dobrej nápad.Fakt jsou náchylný na změnu jak prase.
Ar23isto
Rozvod vody pomocí vzduchu
Ar23isto
Tak něco málo jak to roste...
Ar23isto
Potřeboval bych krapátko poradit jelikož mi do pokoje nejde vbc moc světla a v zimě to bude ještě horší chci přidat nějaké to led světlo na dosvěcování + stavba malé skříňky ca 90*90 * 40-50 opět mi nejde o pěstování kuřiva nýbrž o nějakou tu zeleninu nejspíše salát. Našel sem tunhle modul
http://www.alibaba.com/product-gs/6...D_chip_new.html
Je to složení dvou vlnových délek v rozmezí 660-690
dokonce tam je uvedeno že jsou vhodné pro pěstování rostlin ale průser je že nemám přílišnou důvěru něco platit předem kord když je to z číny ale ta cena pří odběru více ks by mohla být pěkná tak uvidím
plesnivá noha
Taky jsem uvažoval o tomhle systému, páč mám jedno francouzký okno na jih a nikdo tamtudy nechodí. Předpokládám že tě inspirovala Britta Riley a její http://www.windowfarms.com/

Já jsem se na to vykašlal, protože jsem nikde nenašel žádný hydroponický hnojivo pro zeleninu, takže bych se tě chtěl zeptat, co si použil ty.

Jinak alibaba.com je opravdu loupežnickej server. Ač jsem se snažil nikdy jsem na tomhle serveru nedostal k úspěšnýmu obchodu. Ale tím tě nechci nijak od tvýho záměru zrazovat
Ar23isto
Od nich sem pobral ten rozvod vody čímž mi odpadlo druhé čerpadlo a celej systém díky tomu žere 3w, už mám rozdělané solární napájení a chci to táhnout přez sluníčko .-)

Co se týče hnojiv tak já osobně nepoužívám žádné jelikož jedu Aquaponiji tudíš o hnojení se mi staraj ryby... akorád je fakt že rosliny zatím docela trpí rsp nevypadají ani nerostou jak bych si představoval tudíš musím vychytat ideální množství ryb vůči rostlinám.. každopádně jilikož mám tento problém tak uvažuju že koupím nějaké hnojivo pro akvarijní rostliny, mám sice doma hnojky od AH ale nejsem si jistej že by se to rybám moc líbilo.

Každopádně jestli ty dumáš jen na hydroponijí tak bych se vbc nebál použít klasické hnojiva Ah dělají tří složkové tudíš ve finále si roztok můžeš vytvořit dle svých potřeb chce to jen trocha zaexperimentovat někde zahlédl i hnojiva které byli určené do hydra a prodávali se účelově tuším na rajčata.... mimochodem Krystalon dělá taky hnojivo pro hydro systémy.
plesnivá noha
to s těma rybama jsem nějak nezachytil, sory. Ještě se na ty hnojky podívám a třeba budou rajčata i v zimě :)

jak velkej brodel ti dělá to vyústění nahoře? na internetu jsem koukal, že si na ten vršek lidi vyrábějí takovej malej tlumič hluku, protože jak ty bublinky s kapalinou vycházejí ven, tak vydávaj dost slyšitelný zvuky
Ar23isto
Slyšet to docela šlo, ale když sem poladil průtok a na to vyustění dal kus hadičky která vede až do květníku tak je to vpoho, mám to v pokoji a vbc mě to neruší .-) každopádně kdyby to bylo tiší určitě by se nic nestalo, nemáš někde link na ten tlumič docela by mě to zajímalo jak to funguje.
plesnivá noha
tady ten týpek si udělal tlumič z dózy na prášky, je to tam vidět asi od jedný minuty http://www.youtube.com/watch?v=aXe7Cqh7XtE
Ar23isto
tak po dlouhé době, pokusů a omylů se začalo trochu dařit z části že je venku už trocha toho sluníčka kterého se v zimně moc nedostávalo a rostlinám se moc nechtělo a části se systém zajel a proběhli nějaké ty úpravy. pár aktuálních fotek
Ar23isto
...
Ar23isto
Ještě co se toho tlumiče týče není vůbec potřeba vše jsem poladil že nejde nic slyšet, nejhlasitější na všem je vzduchovací kamínek.
Ar23isto
když si vzpomenu tak vyfotím i fazol co jsem ve stejnou dobu sázel na zahradě pro srovnání


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma