Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 22.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Startovací drogou je cigareta, říká lékař
Mladá fronta DNES 19.4.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 3| autor: PETR BROULÍK

Henrich Kalafa tvrdí, že chuť na drogu lze potlačit a ovládnout, ale nikdy v životě už se jí člověk nezbaví

Mají ho možnost poznat ti, kterým lihovina nebo droga ovládnou život. Třiatřicetiletý Henrich Kalafa se snaží vyléčit notorické alkoholiky, narkomany a jinak závislé v psychiatrické léčebně v Opavě a v protialkoholní léčebně v Holčovicích. Zná osudy těch, kteří si sáhli na dno nebo tam už léta jsou. Léčí je tak, že jim nabídne „program“. Pouze asi třetina jeho pacientů však léčbu zvládne. Zbytek se ke své droze vrací

* Češi patří ve spotřebě piva na první příčky v Evropě. Mají také nejvíce alkoholiků?
Dnes nelze přesně spočítat, kolik alkoholiků či lidí závislých na jiné droze republika má. Celostátní statistika ambulancí alkoholiků a toxikomanů se po roce 1989 zhroutila . Takže jejich množství lze jen odhadovat. Určitě však ze všech drog a návykových látek v zemi vede alkohol a určitě jsme ve spotřebě piva, možná i alkoholu, na člověka na prvním místě z východního bloku. Nevím ale, jak je na tom Rusko, tam statistika také neexistuje.

* Takže přesná čísla nejsou?
Ne. Nemáme přehled. Ale dá se říci, že lidí, kteří mají problém s alkoholem nebo jinou drogou, je čím dál více. Naší léčebnou projde tři a půl tisíce lidí ročně. Z toho je pět set až sedm set toxikomanů. Na tom se dá trochu spočítat poměr alkoholiků k jiným závislostem.

* Která droga je podle vás nejhorší?
V médiích se mluví pořád o tvrdých drogách jako je pervitin, marihuana, extáze. Přitom problémem číslo jedna s největším počtem následků na ekonomice a zdraví obyvatelstva je jednoznačně alkohol. Tato závislost totiž často způsobuje nejvíce nemocí a smrtí.

* Přitom proti alkoholu se moc nebrojí, ale proti drogám ano.
Jasně. V parlamentu se projednávají protidrogové zákony a na druhé straně tady máme nikotin a alkohol coby legální drogy. Ale to my na té opačné straně nevyřešíme. Určitě bych se ale jako politik spíš zaměřil na potírání všech drog, legální nevyjímaje. Jsem pro omezení či zákaz kouření na úřadech, v nemocnicích, v restauracích či jiných prostorech.

* Podobně jako třeba v Americe, kde zakázali v New Yorku kouřit v hospodách a barech?
V Americe mají nejen přísné zákony na alkohol, ale i jinak posuzují vztahu člověka k alkoholu. Nelze tam pít například alkohol na veřejnosti, na ulici. Ale opilství na ulici se trestá i třeba v Bulharsku.

* Byl byste pro to zavést tyto tvrdé zákony i v Česku?
Chtěl bych, aby na všechny byl stejný metr. Když někoho soudí za pěstování dvou rostlinek marihuany na balkoně, tak by měl být stejně potahován i ten, kdo nadmíru pije a v opilství způsobí škodu či ublížení na zdraví.

* Znám lidi, kteří říkají: proboha ať ten můj syn nechlastá a nic si nepíchá. Ať si raději dá marihuanu, protože ta není škodlivá jeho zdraví. Co tomu říkáte? Legalizoval byste marihuanu?
To ne. Ale je pravda, že marihuana není startovací drogou. Z nedávných statistik a výzkumů, které se prováděly i u nás, vyplývá jedna pozoruhodná věc: startovací drogou je nikotin. Tedy běžná cigareta. Čím dříve ji děti ochutnají, tím větší mají později vlohy k dalším drogám. To riskantní období je už mezi desátým a dvanáctým rokem života.

* Léčí se alkoholismus, toxikomanie. Ale lidé mají problémy s kouřením. Nedokáží se ho zbavit. Je to také nemoc a dá se léčit v nemocnici?
Jasně, že je to nemoc. Ale zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by k nám přišel a řekl, že se chce zbavit kouření. Tito lidé spíš vyhledávají poradny. Hraje v tom roli i fakt, že jsme součástí psychiatrické léčebny a lidé u nás berou stále tuto léčbu jako hendikep pro existenci ve společnosti. Bojí se, že budou označkováni, že se léčili na psychině. A je jedno, jestli tady někdo byl kvůli tomu, že se zhroutil z práce, kvůli těžké nemoci, kvůli depresi nebo kvůli odvykání kouření.

* Přitom v Americe nebo západních státech přeci patří psychiatr či psycholog k lékařům, k jejichž pomoci se uchylují lidé ze všech vrstev společnosti. Jsou to i ředitelé firem či filmové hvězdy.
Lidé u nás si však teprve po roce 1989 zvykají na podobné myšlení. Až teď se mluví mezi lidmi o psychologovi, o psychiatrovi. Předtím to byl jen cvokař. A pořád je dost lidí, kteří jdou například s psychickými problémy či se stresem za obvoďákem nebo odborným lékařem. Absolvují spousty různých vyšetření, protože odmítají jít k psychiatrovi či přijmout fakt, že jejich potíže jsou psychické a ne tělesné. Pak jsou i takoví, kteří si při léčbě nebo nutné hospitalizaci u nás nikdy nepřipustí, že oni by svou závislost nezvládli. Říkají, že sem museli kvůli manželce, kvůli zaměstnavateli, ale nikdy by si nepřipustili, že je závislost ovládla. Bude možná ještě desetiletí trvat, než bude pro většinu lidí normální, že půjdou k psychiatrovi.

* K české nátuře patří pití piva. Vy jste původem Slovák a tam se spíš pije tvrdý alkohol. Je proto na Slovensku více alkoholiků?
To se nedá takto srovnávat. Je však pravda, že jedno pivo obsahuje tolik alkoholu jako jeden panák či dvě deci vína. Takže být alkoholikem například jen z piva dá více práce než z tvrdého alkoholu. Také je pravda, že


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma