Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
tak tohle může mít ještě nepříjemné následky -
OSN: Státy musí změnit přístup k drogám a přestat tolerovat výjimky

Hospodářské noviny 17.4.2003| rubrika: svět/Evropa| strana: 9| autor: (jan, Reuters)

Boj proti drogám se dá podle expertů z Organizace spojených národů vyhrát jen tehdy, pokud budou národní vlády méně benevolentní. Předpokladem je, že státy přestanou tolerovat výjimky a začnou důsledně dodržovat mezinárodní smlouvy o kontrole šíření omamných látek. Řada zemí zatím dělá spíše opak, přiznala v úterý ve Vídni na konferenci OSN o narkotikách Mexičanka Patricia Olamendiová, která dvoudennímu setkání zástupců 124 států předsedá. Problémy s omamnými látkami přitom nemá jen rozvojový svět. Například Británii už Úřad Spojených národů pro drogy a kriminalitu (UNODC) několikrát kritizoval za to, že zařadila hašiš mezi málo rizikové návykové látky, takzvané drogy kategorie C. "Nemohou čekat, že v našich zemích omezíme pěstování drog, pokud tyto vlády nezmění svou politiku," řekla Olamendiová agentuře Reuters. Mexiko, z něhož pochází, je jedním z hlavních výrobců hašiše. Většina produkce směřuje do Severní Ameriky. Jedním z výstupů konference, která by dnes měla skončit, proto podle ní bude i výzva adresovaná státům, jako je Británie. "Před odjezdem budeme apelovat na země, které (před problémem s drogami) shovívavě zavírají oči," uvedla v úterý Olamendiová. Komise OSN pro narkotika (CND) se ve Vídni sešla pět let poté, co se v New Yorku konal velký summit o drogách. Ministři doprovázení odborníky z celého světa tehdy přijali ambiciózní akční plán, který má do roku 2008 výrazně omezit pašování drog i jejich spotřebu. Dosažený pokrok zatím experti hodnotí spíše zdrženlivě. Podle CND se sice podařilo zlikvidovat některé plantáže s kokou v Peru a Bolívii, výroba opia v Afghánistánu však znovu vzrostla. Jasno mají naopak zastánci legalizace drog. "Válka proti drogám, kterou vede hlavně Amerika, se nedá vyhrát," uvádí ve svém prohlášení kritici CND z Evropského fondu drogové politiky. Komise se podle nich zdráhá diskutovat o nových přístupech k omamným látkám.
________________________________________________________________________

Dealer drog stráví za mřížemi čtyři roky
Region - Opavský a Hlučínský 15.4.2003| rubrika: Události| strana: 5| autor: (rok)

OPAVA - Martin Kubesa, významný opavský drogový dealer, byl minulé úterý dopoledne Okresním soudem v Opavě odsouzen za prodej drog ke čtyřem rokům vězení. Obžaloba ho vinila z toho, že v průběhu několika let zásoboval nejméně dvacet lidí z několika okresů severní Moravy a Slezska pervitinem a marihuanou.
Případ nemá podle kriminalistů na Opavsku v poslední době obdoby. "Tento muž dodával nejméně dvěma desítkám uživatelů drogy pervitin a marihunu," řekl policejní mluvčí René Černohorský. Jeho slova potvrdila v čteném rozsudku i předsedkyně senátu Alice Psotková. Letos pětatřicetiletého muže podsvětí dobře znalo. "Odběratelé ho sami kontaktovali. Domluvili se telefonicky a pak se scházeli na různých místech, kde došlo k předání drogy," řekl policista seznámený s případem. "Kdykoliv byl schopen sehnat jakékoliv množství drogy," upřesnila soudkyně. Policie získala informace o tomto muži už v devadesátých letech. Drogy měl prodávat už v roce 1997. Na jaře loňského roku vznikl čtyřčlenný speciální tým kriminalistů, kteří se činností tohoto muže začali zabývat. Na Kubesu prý byla nasazena zpravodajská technika včetně odposlechů. "Několik měsíců jsme ho sledovali a počátkem srpna zatkli," říkají policisté. Při domovní prohlídce pronajatého bytu u Jaselské ulice v Opavě a prohlídce jeho auta policisté našli pět dávek pervitinu a padesát dávek marihuany. Dále pak zařízení potřebné k výrobě drog a osmatřicet tisíc korun. Peníze, zařízení i zajištěné drogy soud zabavil a propadly státu. Po zatčení byl tento muž obviněn z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Tato obvinění byla postupně rozšiřována o další skutky. Poslední obvinění padlo krátce před Vánocemi. V listopadu byl navíc obviněn z trestného činu zanedbání povinné výživy, protože matce svého čtrnáctiletého syna neplatil alimenty. Vzhledem k tomu, že sedmitisícový dluh Kubesova matka zaplatila, zanikl důvod stíhání a soud jej v tomto bodě zprostil obžaloby. Kubesa ve své závěrečné řeči mimo jiné uvedl, že svého jednání lituje. Obžaloba i obhajoba využili svého zákonného práva a vzali si dobu na rozmyšlenou, zda se proti úternímu rozsudku odvolají.
________________________________________________________________________

Vyšetřování české rodiny v Německu potrvá ještě týdny
Zpravodajství ČTK 16.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: RI

BERLÍN/PASOV 16. dubna (zpravodaj ČTK) - Ještě asi pět až šest týdnů potrvá vyšetřování čtyř příslušníků rodiny Tomáše G. ze severních Čech, kteří byli 7. března zadrženi německou policií pro pašování drog. Sdělilo to dnes ČTK státní zastupitelství v Pasově, které bylo vyšetřováním případu pověřeno.
Podezřelí zůstávají ve vyšetřovací vazbě na různých místech Bavorska, aby se nemohli domlouvat na výpovědích. Klíčovou otázkou nynější fáze vyšetřování totiž je, kolik členů rodiny se na převozu drog podílelo, nebo o něm aspoň vědělo. Tomáš G. podle dosavadních výpovědí bere veškerou vinu na sebe, jeho manželka, otec a strýc tvrdí, že o ničem nevěděli. Vyšetřovatelé však této verzi nevěří.
Státní zastupitelství teď především čeká na výsledky různých expertíz - jednak o kvalitě drogy, jednak například o otiscích prstů, které byly na balíčcích s drogou zjištěny.
Rodina podnikla podle bezpečnostních orgánů fingovanou turistickou cestu do Jordánska a Sýrie, kde naložila do kempinkového vozu 260 kilogramů hašiše, jehož hodnota na černém trhu představuje asi 100 milionů korun. Podle informací vyšetřovatelů byla celá akce dílem mezinárodní skupiny osob české národnosti a osob z arabských zemí; tento gang se údajně zabýval převážením drog z Blízkého východu do západní Evropy.
S rodinou cestovala i dvouapůlletá dcerka pachatele, která byla ve spolupráci s českými konzulárními orgány brzy po zadržení předána své babičce, jež si dítě odvezla do České republiky.
Již dříve byl českými kriminalisty zadržen Petr K. označovaný za hlavního organizátora akce - byl zaměstnavatelem Tomáše G. v Česku a převoz drog si prý od něj objednal.
František Václavík ik ank
________________________________________________________________________

Stovka maskovaných mladíků házela na budovy zápalné lahve
Právo 17.4.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 7| autor: (lh)

Ačkoli včerejší demonstrace provázející aténský summit vcelku připomínaly spíše pohodovou pouť, zasáhlo je ale i několik ostrých incidentů, při nichž asi stovka maskovaných mladíků totiž na britské, americké, francouzské a italské ambasády a banky házela různé předměty, včetně zápalných lahví. Těsně po skončení akce se navíc zhruba deset účastníků odtrhlo od průvodu a napadlo zápalnými lahvemi i muže zákona. Policie proti útočníkům použila slzný plyn a několik jich zadržela. Komunističtí demonstranti před americkou misí zapálili americkou, britskou, italskou a španělskou vlajku a také zástavu EU. Organizátoři zdůraznili, že se chtěli zaměřit především proti přítomnosti předsedů vlád zemí, kteří aktivně podporovali válku proti Iráku. "Neprotestujeme proti Unii, ale proti válce. Proti nezodpovědné-mu postoji všech vrahů v Iráku ze Spojených států, Velké Británie, Itálie iŠpanělska," řekl Právu Andreas Paneti (18), celý oblečený do černého. Tvář mu zakrývala motocyklová helma a v ruce třímal dřevěnou pálku. Nicméně na centrálním aténském náměstí Syntagma jinak převažovala poklidná nálada, o niž se postarali prodavači oříšků, preclíků, hlasitá hudba a balónky. To, že jde o největší včerejší demonstraci, naznačovaly jen všudypřítomné rudé prapory, portréty marxistických vůdců a vzduch prosycený marihuanou. Akce se zúčastnilo zhruba deset tisíc lidí. Aktivisté se začali na náměstí shromažďovat už od osmi ráno. Převažovali studenti středních škol, kteří dostali na včerejšek spolu se státními zaměstnanci mimořádné volno. Nechyběli ale ani důchodci, rodiče s kočárky a malými dětmi. Policie okolí Syntagmy obklíčila, nicméně nechávala zúčastněným volný prostor k vyjádření názoru. Ze čtyř hlavních ulic vedoucích na náměstí byly dvě zcela uzavřené. Neprůchodnost zajišťovaly vedle desítek mužů zákona se štíty také napříč zaparkované obrněné autobusy. Největší nápor zažila plocha kolem poledne. O několik minut později se dal průvod za skandování protiválečných a protiamerických hesel na pochod směrem k Zappeionu, kde se odehrávala jednání mezi evropskými státníky. Proniknutí davu do "choulostivých" míst bránilo místy jen několik téměř neozbrojených policistů. Aktivisté se do potyček s muži zákona až na výjimky nepouštěli.
________________________________________________________________________

Zkušenost s marihuanou mají i školáci
Deník Jablonecka 16.4.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: JOSEF RŮŽIČKA, LENKA KLIMENTOVÁ

Jablonecko - Drogy se v celostátním měřítku staly podle odborníků běžnou součástí života mladých lidí. Na Jablonecku zkouší kouřit marihuanu i školáci. Nezletilí také stále častěji konzumují alkohol. Různé komise na drogovou problematiku nic neřeší, nutné je podle poradce ministra vnitra, stanovit odpovědnost. Některým dětem dnes připadá normální, že si na žízeň koupí v obchodě pivo a vypijí jej přímo venku na schodech. Nikdo se nad jejich nákupem obsahujícím alkohol a cigarety nepozastaví. "Ve dvanácti jsem potajmu doma brala cigarety mamce a tátovi, ani si toho nevšimli," říká čtrnáctiletá Lucie, které krabička nestačí na dva dny. Na otázku o marihuaně uhýbá očima stranou. "Máme zprávy, že s kouřením marihuany experimentují i některé děti na základních školách. Je zcela běžné, že normální cigarety kouří žáci devátých tříd o přestávkách," říká ředitelka Preventivního a krizového centra ARX v Jablonci Dana Augustinová. Jablonec má podle ní výhodu, že je to menší město, kde se lidé znají, a užívání drog se dlouho neutají. "Nemohu ovšem vyloučit, že mladí jezdí za tvrdšími drogami do velkých měst. Z počtu drogově závislých, kteří si vyměňují materiál v K-centru, nemůžeme konkrétní čísla zjistit. Často sem chodí jeden za celou skupinku," dodává Augustinová.
Policie na Jablonecku řešila v minulém roce 27 případů šíření toxikomanie, nedovolené výroby a přechovávání drog. Ti, kterým chybí peníze, často sáhnou i po běžně prodejném ředidle. Řada obchodníků s drogistickým zbožím už tento sortiment nezletilým volně neprodává, víc udělat nemohou. Za důležité v protidrogovém působení považují pedagogové dennodenní výchovné působení. "Se studenty je nutné být v úzkém kontaktu, aby se necítili ve svých problémech osamoceni. Nezbytná je práce protidrogového preventisty na škole," říká Josef Pecka, ředitel odborného učiliště. Podobný názor zastává ředitel gymnázia U Balvanu Pavel Procházka. Více problémů u studentů spatřuje v požívání alkoholu. Oba připouští možné experimentování svých studentů s marihuanou, ale odmítají, že by život jejich studentů drogy ovlivňovaly. Údaje ve výroční zprávě Národního monitorovacího střediska o drogách v České republice už tak příznivé nejsou. Podle odborníků zrychleně kopírujeme vývoj v Evropě a drogy se v celostátním měřítku staly běžnou součástí života mladých lidí.
"Zpráva je podle mého názoru špatně zpracovaná, protože odvádí pozornost od závažných problémů," míní odborník na drogovou problematiku, poradce ministerstva vnitra Jiří Vacek z Liberce. Hlavní rozpor je mezi autory zprávy, kteří zastávají k užívání drog mírnější stanoviska, a policisty. Ti toleranci odmítají. Jiří Vacek ovšem vidí ještě zásadnější nedostatek.
"Chybí nám systém státní správy v protidrogové oblasti. Třeba protidrogový úřad, tak jak je tomu v jiných vyspělých státech. U nás se drogami zabývají různé komise a deset ministerstev, ale v podstatě nikdo za nic neodpovídá," zdůrazňuje Vacek.
________________________________________________________________________

Děti experimentují s marihuanou i extází
Plzeňský deník 16.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 11| autor: JITKA ŠRÁMKOVÁ, IVANA KALINOVÁ

Západní Čechy - Marihuana a hašiš patří v Česku mezi nejužívanější drogy. Ty i další ročně užije 570 tisíc lidí a utratí za ně na černém trhu 15 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy o drogové situaci v republice za rok 2001, kterou teprve nedávno zveřejnilo národní monitorovací středisko. Drogy užívá podle poznatků odborníků stále víc nezletilců. "Počet dětí mladších 15 let, které mají nějakou zkušenost s drogou, se v poslední době dramaticky zvýšil," říká Jan Kaše, vedoucí Střediska výchovné péče v Plzni, které pomáhá dětem z plzeňského regionu. "Z mých zkušeností vyplývá, že v osmé deváté třídě má zkušenost s drogou osm devět dětí, což je zhruba třetina. Neexperimentují jen s marihuanou, ale i s tvrdšími drogami jako extáze, hašiš či pervitin," tvrdí Kaše. Dokládají to i poznatky hygieniků z jižního Plzeňska. Jejich průzkum na tamějších základních a středních školách prokázal, že z 507 chlapců a dívek jich má zhruba třicet procent zkušenost s drogami. Situaci děti samy nezvládnou a největším problémem se tak podle odborníků stavá neinformovanost a nezájem rodičů. Nepřipouštějí si, že by jejich dítě mohlo sklouznout do drogové závislosti. Podle Kašeho je důležité zamezit drogám v raném stádiu užívání. "Měl jsem případ z normální rodiny, kdy matka přivedla 17letou dceru už ve stádiu počínající závislosti na drogách. Dívka ale začala experimentovat už v sedmé třídě. Pak je pomoc samozřejmě mnohem obtížnější," líčí lékař. Těžkosti se v posledních letech týkají i takzvaně bezproblémových rodin. "Ekonomické zajištění rodiny je stále obtížnější a náročnější na čas. Často se tak v citlivém období na počátku puberty naruší přirozená komunikace mezi rodiči a dětmi. Živitelé ztratí přehled, jak potomek tráví volný čas, a drogová tragédie může začít," říká Kaše. K včasnému odhalení drogově závislých žáků zkoušejí v Karlových Varech nový projekt. Policie na požádání ředitelů škol vyšle hlídku s vycvičenými psy na hledání drog. Třídy a ostatní prostory podrobí prohlídce za asistence ředitele, ale bez přítomnosti žáků. "Už jsme našli drogu v batohu. Metoda se zatím osvědčuje," uvádí Zdeňka Papežová, karlovarská policejní mluvčí. Podle ní policisté o době svého příchodu do školy neinformují ani ředitele, ani žáky.
________________________________________________________________________

Je čas na pořádný mejdan!
Redhot 15.4.2003| rubrika: Detaily| strana: 19

Možná už máte tolik peněz, že nestojí za to pracovat a hledáte povyražení. Nebo možná nemáte ani vindru, na své dluhy stejně nikdy nevyděláte, tak alespoň hledáte nějaké povyražení. Máme tip.
Vybalte z paměti své -náctileté zkušenosti, přidejte k nim ty současné a uspořádejte pořádný mejdan. Hlavně nehledejte žádnou příležitost, v rámci které byste tu akci chtěli organizovat. Opravdový mejdan se dělá jen pro radost. Zatímco termín pro pořádání mejdanů zní kdykoli, zásadní pravidla pro jeho organizaci už tak vágní nejsou.

Hodina
Pokud někoho pozvete na mejdan se slovy: "Přijď kolem sedmé večer", pravděpodobně se vám vysměje (právem). Pravý mejdan nikdy nezačíná před půlnocí. Je to pro to, aby na něj nikdo nepřišel úplně střízlivý.

Místo
Dávat k dispozici vlastní byt není nijak rozumné - ledaže byste uvažoval o jeho následném zapálení a inkasování tučné pojistky. Naše rada zní takto: naplánujte mejdan, pozvěte co nejvíc lidí a sejděte se v bytě svého nepříliš oblíbeného kolegy.Bude překvapen a o to jde: spontánní akce bývají nejlepší.

Konzumace
Co se týče jídla, s tím si hlavu příliš nelámejte: ať sníte, co sníte, stejně budete zvracet bramborový salát. Mnohem důležitější je ovšem pití -sežeňte co nejvíce toho, co máte rádi. Ostatní se musí přizpůsobit, nebo se zachovat jako vy. Rozhodně vás nechceme nabádat ke konzumaci drog, jako je kouření marihuany nebo heroinu, a už vůbec nedoporučujeme šňupání koksu. Nudný mejdan je taky mejdan.

Společnost
Jelikož každý správný mejdan končí hromadnými orgiemi, nezúčastňujte se ho s manželkou - ledaže by ho pořádala sama a výslovně vás pozvala. Ze stejného důvodu nezvěte ani ostatní příbuzné a své děti. Největší legrace bývá s vašimi nepřáteli - můžete si z nich dělat bezostyšně srandu, a navíc je znásilnit.

Program
Jedním slovem jakýkoli. Máte-li v úmyslu uspořádat skutečně pravý mejdan, po jeho skončení si stejně nebude nikdo nic pamatovat vyjma toho, jak si to pěkně užili. A pokud vám někdo začne vyčítat, že jste znásilnili jeho manželku, buď blafuje, protože měl okno a na někoho to svést musí, nebo to je abstinent, a v tom případě vám to patří - neměli jste ho zvát.

Četnost
Vzhledem k průběhu takového mejdanu je nanejvýš nepravděpodobné, že se něčeho podobného ještě někdo kromě vás bude chtít znovu zúčastnit. Takže vydělte počet obyvatel svého města ve věku mezi 17 a 40 lety (muži mohou být starší), počtem účastníků jednoho mejdanu a vyjde vám, kolikrát ho můžete zopakovat, než vás odtud vyženou.
________________________________________________________________________

Náchodský kriminalista prý neví o marihuaně na své zahradě
Vysočina 16.4.2003| rubrika: od sousedů| strana: 10| autor: dv

východní Čechy
Náchod _ Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové v minulých dnech obvinilo náchodského kriminalistu z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek. Policisté totiž na jeho zahradě našli rostlinu konopí, ze kterého se vyrábí marihuana. Kriminalista ale tvrdí, že o konopí na svém pozemku vůbec nevěděl. Muž, který je u policie již přes dvacet let, zatím dál pracuje. "Ředitel náchodské policie Pavel Křivka je na služební cestě. O tom, zda obviněný muž zůstane u policie, by mohl rozhodnout příští týden,"řekl včera k případu zástupce ředitele náchodské policie Karel Rousek. "Po pracovní stránce je s uvedeným policistou velká spokojenost. Je stále ve výkonu služby. Nebylo mu prokázáno, že by rostliny sám používal nebo dokonce prodával,"doplnil Rousek. "O zahradu jsem se nestaral a už tři roky jsem tam nebyl,"uvedl obviněný kriminalista. Své obvinění považuje za pomstu. Podnět k jeho vyšetřování prý podal člověk, který byl již v minulosti uznán vinným z křivého obvinění.
________________________________________________________________________

Mýtus nemůže ničit životy lidí
Mladá fronta DNES 17.4.2003| rubrika: Kraj Pardubický| strana: 7| autor: Tomáš Vondra, Gymnázium Polička

Jsou drogy mezi mládeží opravdu běžné, nebo je to jen mýtus?
Proč se vůbec zabývat takovouhle otázkou? Důležité je přece to, že mezi mládeží drogy jsou. Nemám s nimi sice osobní zkušenost, ale vím, že někteří lidé stejně staří jako já k nim mají přístup. Je to jen jejich problém. Když nechtějí pomoci, tak jim nepomáhejme, protože je jasné, že si kvůli tomu jednou ošklivě rozbijou pusu. Pak budou o zubní protézu prosit. Rozhodně by ale měli dávat pozor, jestli se jejich „koníček" nedotýká i vzdáleně druhých. Jeden příklad za všechny. Protože je to hodně tenký led, nemůže být moc konkrétní, ale všechno, co píšu, je pravda. Takže: Znám jednoho kluka. Je mu jedenáct let. Narodil se v rodině, kde oba dva rodiče brali od patnácti let tvrdé drogy. Už po porodu prodělal abstinenční příznaky. Po obrně mu zůstala ochrnutá levá půlka těla a mentální postižení. Trpí zdravotními problémy nejrůznějšího druhu a dosahuje mentální vyspělosti čtyřletého dítěte, navíc větší vyspělosti dosáhne jen těžko. Nikdy nebude schopen se o sebe postarat. Trpí za problémy a nezodpovědnost svých rodičů. Co s tím uděláte? Nejspíš smutně pokýváte hlavou, zamumláte cosi o tragédii a půjdete na nákup. Ono prakticky víc udělat nejde. Možná tak stydět se za své vlastní zdraví, které nám taky nevydrží věčně. Takže drogy mezi mládeží jsou. Není to mýtus, ale že by byly běžné jako žvýkačky se samolepkami se taky říct nedá. Ale přiznejte si, jak daleko jsou od vás drogy vzdálené. Na to místo byste dorazili v pohodě linkovým autobusem. Tenhle autobus jezdí každý den stejně, v pracovních dnech i v neděle a je mu jedno, že jste jet nechtěli. Když budete mít štěstí, tak vás řidič vykopne na některé ze zastávek. Ale taky můžete dojet až do depa. Jak pak skončíte, mě už nezajímá, budou mě zajímat lidé, co na vás doplatili. Třeba se nikdy nedozví, že za svůj stav vděčí vám, ale chcete se užírat takovouhle nadějí? Všem lidem, co berou drogy bych vzkázal, aby přestali magořit a začali myslet hlavou. Tak a to je všechno, konec přednášky. Děkuji Vám za pozornost, můžete jít na kafe, cigarety si klidně zapalte na chodbě. Jo a abych nezapomněl, bar je v přízemí.
________________________________________________________________________

SJETÉ SNY Z HADRU
Reflex 17.4.2003| rubrika: Reportáž| strana: 24| autor: TEXT PETR HOLEC

Skoro každý den odpoledne chodí Ondřej do ústeckého Letního kina. Už dlouho tu ale nehrají filmy jako dřív, když sem chodil ještě jako kluk. Ondřej si nosí svůj vlastní film v lahvi či pytlíku s napuštěným hadrem. "Sednu si tam, otevřu pivo, zapálím, dám si toluen a vzpomínám," říká. Někdy i deset hodin, záleží na počasí. Osmadvacetiletý Rom vypadá podobně sešle a smutně jako dnes opuštěné Letní kino. A vlastně jako většina Ústí nad Labem, kde má desetina ze stovky tisíc obyvatel kontakt v K-centru.
Že je Ondřej bezdomovec, můžu potvrdit hned, když se vedle mě posadí na čalouněnou pohovku v prostorném obýváku K-centra, aniž bych se na něj podíval. Jeho zašlá šusťáková bunda, džíny a kšiltovka jsou cítit podobně jako havárie na toaletě. Sem, do jednopatrové stylové vilky po vyhnaných sudetských Němcích, chodí Ondřej stejně jako ostatní denně na čaj, instantní polévku z pytlíku, kafe za desetikorunu nebo se vysprchovat a nechat si vyprat. Je dobrý herec a vypravěč spousty příhod. Během tří dnů, které jsem v Ústí strávil, jsem je slyšel v několika různých verzích. A vždycky dobrých, nutno dodat. Často v nich zdůrazňuje chlapskou čest, nejčastěji samozřejmě tu svou. Ondřej, jenž kromě toluenu bere i pervitin, si mezi klienty K-centra hodně zakládá na tom, že nekrade. "Ty vole, víš, jaká je to úleva a pohoda, když jdeš po ulici a nikdo tě nemůže sebrat za nějakou čórku? V pohodě si můžu zajít nakoupit i do Kauflandu. Vědí tam, že nekradu," nadchne sám sebe něčím, co těžko pochopíte, když taky nekradete. Dělá mu dobře, že je o něco lepší než většina okolosedících. Ti, sotva odsud vyjdou na ulici, začnou krást, aby měli večer peníze na drogy. Když se Ondřeje ptám, odkud má peníze on, dušuje se, že vyjde se třemi tisícovkami dávek, jež měsíčně bere. Plus šest stovek na zvláštní dietu kvůli nemocným játrům. "Opravdu je utratím za dietní salám a tak," ubezpečuje mě. "Opravdu?" zkouším apelovat na jeho čest. "Fakt, nekecal bych ti," odpovídá. Pravda o jeho minulosti je nicméně taková, že i on seděl. Podle jeho slov se pořádně sjetý toluenem v noci ocitl u rozbité výlohy, aniž by něco ukradl. " Věděl jsem, že by mě mohli sebrat za drogy, tak jsem jim radši podepsal, co chtěli," vysvětluje. Dostal rok.

JAKO DEBIL
Smutných příběhů jako ten Ondřejův byste nejen v Ústí nad Labem, ale v celých severních Čechách, chudém kraji postiženém vysokou nezaměstnaností, a kvůli koncentraci chemiček tudíž i specifickou skladbou obyvatel, napočítali tisíce. Od Mladé Boleslavi přes Most a Litvínov až nahoru k Liberci, tam všude se - kromě pervitinové epidemie - čichá levný toluen. V bohatších regionech či městech opovrhovaná a často dávno zapomenutá droga, která vám během velmi krátké doby doslova udělá díru do hlavy i do plic. Uživatelům rychle odumírá mozek, ztrácejí paměť a kvůli degradaci nervových buněk volně spějí k demenci. Kromě duševních schopností poškozuje toluen, na němž se vytváří silná psychická závislost, i řadu jiných vnitřních orgánů. V polovině letošního ledna například ústečtí policisté našli na stromě svlečeného muže, který se chtěl po načichání toluenem vykoupat v Labi, jehož teplota se pohybovala lehce nad nulou. Řeka ho strhla a zachránil ho až z vody vyčnívající strom, z něhož ho museli sundat hasiči. Některé drogerie v mosteckém okrese dokonce kvůli situaci omezily prodej toluenu. "Narkomani se k toluenu zase začali vracet a to je malér. Je to to nejhorší, co může být, po půl roce užívání je z člověka troska," prohlásil například už vloni v MfD poradce K-centra Jaroslav Nouze. Obecně se snadno dostupný a levný toluen považuje v Ústeckém kraji za startovací drogu pro mládež, i když pravidlem to samozřejmě není. Ondřej, jenž se ani nevyučil a s družkou, s níž nežije, má čtyřletého syna, začal čichat v šestnácti. Podle vlastních slov kvůli přítelkyni, která ho přivedla do party mladých feťáků. "Čichali jsme spolu v kuse tři neděle," vzpomíná Ondřej. Proč? "Měl jsem psychické problémy. Mlátil mě táta a nerozuměl jsem si ani s matkou." Ondřej se zkusil léčit, ale po čtrnácti dnech odešel a začal znovu. "Nerozuměl jsem si tam s lidmi," uvádí jako důvod. Neporozumění se v jeho výpovědích vyskytuje nápadně často. Když se ptám, jestli si rozumí vůbec s někým, odpovídá, že moc ne. "Jsem spíš samotář." Odér, tentokrát parfémový, čpí iz Antonína Duny, osmnáctiletého pohledného Roma s melírem a náušnicí v uchu, jenž vedle mě v obýváku K-centra sedí z druhé strany. Jeho oblečení je čisté a frajersky vybrané. Půl roku nefetuje a s přítelkyní už rok žije u její mámy. Čuchat toluen, svou první drogu, začal s partou ve čtrnácti letech, fetoval dva roky až do šestnácti. Většinou byl v partě nejmladší, kupovat toluen chodili do drogerie ti plnoletí. "Viděl jsem to u starších kluků, byla to frajeřina," vzpomíná na začátky. Jeho máma si ve stejnou dobu píchala heroin, zatímco táta seděl. Od deseti do osmnácti žil Antonín v dětském domově, se školou skončil v sedmé třídě. " Kradl jsem, a ne málo. Několikrát mě, když jsem byl načuchanej, honili policajti se psem," usmívá se. Teď se chystá začít pracovat u švagra. Na otázku, jak se cítí, odpovídá s podivně trpkým úsměvem na tváři: "Jseš jako debil, celej rozesranej. Ráno mě bolí hlava a nejradši ze všeho bych si šel zase čuchnout." Podle Antonína začínají v Ústí toluen čuchat stále mladší lidé. "K parovodu v Jílovišti chodí skoro každý večer čuchat parta Cikánů. Jsou mezi nimi i děti," popisuje situaci.

CARPE DIEM
Přestože jsou Ondřej s Antonínem oba Romové, není toluen zdaleka pouze romskou výsadou. Čuchají ho jak Romové, tak bílí, i když těch prvních bude, přinejmenším zde, v Ústí, o něco víc. Problémem ovšem je, že léčebné programy jsou založeny na neromských zkušenostech. "Romský pacient v něm mnohdy neuspěje právě z tohoto důvodu," vysvětluje ředitelka ústeckého K-centra Radka Kobližková. "Jejich tradice není jako u většiny z nás zaměřena na budoucnost. Oni žijí přítomností, maximálně s vyhlídkou dalších týdnů. Jenže léčebný režim jak v komunitách, tak v léčebnách je jednak režim, a navíc zaměřený na budoucnost. Po propuštění člověk musí přesně vědět, co bude dělat, jinak většinou selže. U Romů tohle bohužel nefunguje." Podobně obtížné je i zjistit, kolik neromských klientů se jde léčit. "Detoxem jich projde relativně dost, méně jich už ale dokončí celou léčbu. Když z ní odejdou, zmizí nám z očí." Další vážný problém představuje nefunkčnost mnoha romských rodin. Od roku 1997 funguje v Ústí rodičovská skupina, žádný Rom však do ní nikdy nepřišel. "Nevím, z jakého důvodu, ale prostě nepřijdou," pokračuje Kobližková. Je to začarovaný kruh. "Program by si museli vymyslet sami Romové. Sami si definovat, co je pro ně podstatné, a přizpůsobit ho vlastním zvyklostem." Když se zeptám, jestli už se nějaký Rom pokusil pracovat jako terapeut v K-centru, čeká mě odpověď ušitá jako na míru Ústí. " Měli jsme romského streetworkera, ale už tady nepracuje. Začal sám zase brát." Průměrný věk, kdy v Ústí začínají děti brát drogy, se podle Kobližkové pohybuje mezi 12 až 13 lety. "Čím víc nezaměstnaných, a tedy méně peněz, tím víc drog," říká smutně. V případě tak primitivní a snadno dostupné drogy, jakou je toluen, vyvstává ještě jeden problém, komplikující lidem z Kcenter práci. Většina jeho uživatelů podobně jako Ondřej nebo Antonín kvůli něčemu tak obyčejnému jako toluen do centra nikdy nepřijde.

SEŠLÁ SLÁVA
Druhý den přivedl Ondřej do K-centra svého kamaráda, dalšího Roma, Sašu, s nímž si dal předešlou noc pervitin. Saša to nechtěl přiznat, čímž se dotkl teatrálně okázalé Ondřejovy hry na férovost. "Ty vole!" rozčilil se. "Tak tohle mě teda sere, když mi někdo kecá přímo do ksichtu! A se mnou byl asi duch, ne??!" "No jo, trochu jsem si dal," povolí nakonec Saša, jenž si už odčuchal své, takže jeho mozku se nechce příliš namáhat. Chtěl jsem, aby mě vzali na místa, kam teď chodí lidi fetovat. Policie totiž vymetla většinu feťáků z Mírového náměstí a z centra vůbec, čímž sice městu naoko ulevila, paradoxně však ztížila práci terénním pracovníkům. Většina dealerů i uživatelů se rozptýlila po celém Ústí. Procházka městem s podobně pohnutou historií i současností jako Ústí je svým způsobem luciferský zážitek. Všude kolem vidíte rozseté nádherné vily z předválečné doby, kdy celý region ještě býval prosperující průmyslovou oblastí. Čtyřicet let komunismu mnoho z nich neuvěřitelně zdevastovalo podobně jako nejen onu desetinu obyvatel, která má dnes kontakt v K-centru. Když se podíváte, co se zde postavilo po válce, kdy sem přišlo - často ne zcela na základě vlastní svobodné volby - i mnoho problémových obyvatel, je lepší zavřít oči. Obludný hotel Vladimír či rozlezlé administrativně-sociální betonové komplexy, nasázené bez jakékoli myšlenky v centru, tvoří dominanty, jaké by si netroufl postavit ani Donald Trump ve svém vrcholném i vankovském období. Ondřej se Sašou mě zavedli k bývalému klubu Armageddon. Nachází se v někdejším bunkru a vede sem cesta lemovaná mohutnou betonovou hradbou ozdobenou barevným graffiti. Odpoledne byly těžké plechové dveře, naproti nimž se nachází vrak auta, ještě zavřené. Kousek dál se válí prázdná plastová lahvička od citrónové šťávy, nezbytného perníkářského nádobíčka. "Uvnitř bývalo hodně drog, teď se to snaží nový majitel vyčistit," vypráví Ondřej. Devětadvacetiletý Saša, oblečený do tmavě zelené teplákové soupravy, vychodil zvláštní školu, toluen mu jako mladému nabídli kamarádi. "Byl hodně levný," říká jakoby na vysvětlenou a současně mi ukazuje jizvy na předloktí - od pokusu o sebevraždu z nešťastné lásky. "Taky mi bylo hodně blbě." Ještě levnější bylo lepidlo na duše, které taky čuchal. "Měl jsem po tom takový hlad, že bych sežral celou lednici." Areál Letního kina se nachází v kopci kousek odtud. Kdysi to muselo být příjemné posezení a podívaná, kolem je parčík. "Nedávno si tady tak sedím, kouřím a najednou tamhle vidím hezký mladý holky," ukazuje Ondřej směrem ke členité betonové podezdívce. Válejí se tam flaštičky od citrónové šťávy, plechovka od toluenu, kusy špinavých hadrů a stránky vytržené z pornočasopisu. "To je tvoje místo?" ptám se trochu žertem Ondřeje, když sem dojdeme. Ten ale nemá na podobné fóry náladu. Chce mi dopovědět příběh s holkami. "Jdu k nim a vidím, že jedna z nich něco divně schovává v ruce. Ptám se, co to má, a vidím, že je to igeliťák s hadrem. Ty vole, sedmnáctiletý krásný holky!" začíná trochu přehrávat Ondřej, takže je těžké rozlišit, kdo má v tom příběhu být kladný a záporný hrdina. "Žádný Cikánky, ale normální bílý! Přijely sem z Teplic čuchat toluen. Řekl jsem jim, jaký je to svinstvo, a doprovodil je na nádraží."

PŘÍLIŠ KRÁSNÝ SEN?
Ondřejovy příběhy nelze ověřit, na rozdíl od jeho problému. Byli jsme u jedné ze dvou fotbalových branek stojících na menším plácku nad bývalým Letním kinem. Ondřej sem občas chodí posilovat. "Cvičím s bránou," ukazuje mi, jak používá železnou konstrukci jako činku. "Nemysli si, bejval jsem namakanej." Zeptal jsem se, jestli mu není v kině, kam chodíval jako kluk na filmy, smutno, když tam sedí sjetý a nemá nikoho a ani kam jít. "To víš, že je mi smutno," podíval se na mě svýma tmavýma šelmovitě protaženýma očima. "A chceš se sebou něco dělat?" ptám se. "Dneska jsem měl sen, že s tím vším skončím," začíná vyprávět s náhlou euforií. "Najdu si práci a přestanu fetovat. Dělal jsem tři roky na statku, tak půjdu zase tam. Stejně už tady stojí za prd i fetování. Dřív ses mohl na lidi aspoň spolehnout. Když jsi jim dal peníze, věděl jsi, že se vrátí. Dneska tě každej jen vokrade." Jen mě napadlo, jestli ten sen nebyl moc sjetý, aby se mohl kdy naplnit.
________________________________________________________________________

Všem zakrní mozky!
Instinkt 17.4.2003| rubrika: Dopisy| strana: 4| autor: Jiřina Koláčková, Břeclav

INSTINKT č. 12 Moje droga: pohyb

Kápli jste mi do noty. To, co autorka popisuje v článku, já říkám celý život. Pohyb je droga! Pokaždé když vidím, jak v parku běhají davy bláznů, je mi úplně jasné, že to nedělají jen tak, ale že musí. Jsou prostě na tom svém pitomém běhaní závislí. A tak je to podle mě úplně s každým sportováním. Mám dva už dospělé syny a také oni té droze, tedy sportování, propadli. Od té doby už s nimi nebyla kloudná řeč - pořád jen někde běhali s hokejkou nebo s míčem nebo jen tak. Já tvrdím, že sport přivede lidstvo do záhuby. Za sto let už budou všichni jen zvedat činky nebo dělat kliky. A všem zakrní mozky. A pak se vrátíme zase na stromy.
________________________________________________________________________

Skupina osmi narkomanů vykradla v Ostravě téměř 500 automobilů
Zpravodajství ČTK 16.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj| autor: DVC

OSTRAVA 16. dubna (ČTK) - Vloupání do 500 zaparkovaných automobilů má na svědomí osmičlenná skupina zlodějů z Ostravy. Všichni muži jsou podle policie silně závislí na drogách a peníze, které prodejem ukradených věcí utržili, obratem investovali do nákupu heroinu či pervitinu. Jeden z nich údajně během jediného týdne dokonce za narkotika utratil 100.000 korun. ČTK to dnes řekl ostravský kriminalista Radim Šaněk.
Všichni členové gangu ve věku od sedmnácti do třiceti let jsou příbuzní a v minulosti už byli za podobné zločiny několikrát odsouzeni. Sedm mužů skončilo v těchto dnech ve vazbě a jeden se rozhodl dobrovolně nastoupit do protidrogové léčebny.
Kriminalisté jim zatím prokázali vloupání do 40 automobilů, ale předpokládají, že částka bude ještě vyšší. "V námi zadokumentovaných případech se škoda pohybuje okolo 400.000 korun. Skutečná ale bude mnohem vyšší a může dosahovat až pět milionů korun," doplnil policista.
Zloději podle něj z vozů kradli vše, co se dalo prodat. Mizela autorádia, mobilní telefony a další odložené věci. "Na otevření zámku jim stačilo několik sekund. Během chvilky vybrali auto a deset minut stačilo na to, aby věci doručili nějakému překupníkovi či do bazaru. Ihned inkasovali peníze a pak nakupovali drogy," popsal systém skupiny Šaněk.
Krádeží věcí z automobilů sice v Ostravě během posledních let výrazně ubylo, ale přesto tyto zločiny stále policistům způsobují velké problémy. Nejvíce vykradených vozů podle statistik zaznamenali v roce 1998, kdy jich bylo téměř 5800, což bylo o 2000 více než v loňském roce.
Na začátku letošního roku ale policisté zaznamenali opět výraznější nárůst počtu vykradených aut. Ostravské městské ředitelství proto o několik desítek policistů posílilo speciální tým, který se touto kriminalitou zabývá. "Už se nám podařilo růst zastavit," uvedl Šaněk.
Doplnil, že nejvíce zloději řádí na rozlehlých parkovištích u velkých nákupních center. "Nejsou vůbec hloupí. Moc dobře ví, kde jsou umístěny kamery a kradou v místech, kde na ně není vidět," zakončil.
David Moravec mal
________________________________________________________________________

Soud osvobodil údajné pašeráky drog pro nedostatek důkazů
Zpravodajství ČTK 16.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 16. dubna (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes kvůli nedostatku důkazů zprostil obžaloby dva muže, kteří se podle žalobce podíleli na pašování kilogramu heroinu do Francie. Třetímu z obžalovaných vyměřil tři roky vězení za přechovávání heroinu a kokainu.
Osvobozující rozsudek si již podruhé vyslechl Václav Metal. Stejný soud ho před rokem osvobodil, ale státní zástupkyně se odvolala a vrchní soud vrátil případ k novému projednání. Soud dnes zprostil obžaloby i jeho údajného komplice Jana Šumavského. Třetí obžalovaný Antonín Jareš stráví tři roky ve věznici s dozorem. Šumavský a Jareš byli původně souzeni zvlášť, ale soud nyní případ spojil.
Rozsudek není pravomocný, protože se státní zástupce ve všech třech případech odvolal.
Podle obžaloby se muži společně v únoru 2000 podíleli na pašování heroinu do Francie. Šumavský údajně opatřil automobil a Jareš v něm prý vybudoval úkryt pro drogu. Automobilem jel přes hranice Metal. Celníci ho i s drogou zadrželi na německé straně hraničního přechodu Rozvadov. Muži to popírali.
"Já jsem vůbec nevěděl, co v tom autě je. Nikdy bych nesedl do auta s heroinem. Kdybych chtěl pašovat drogu, přešel bych přes zelenou hranici. Chtěl jsem jet jenom do Francie," tvrdil Metal.
Soud podle předsedy senátu Přemysla Špicara nemohl přesvědčivě zjistit, kdo drogu a zbraně obstaral a dal je do vozu. "Není vyloučeno, že se Metal stal nechtěným kurýrem," řekl.
Jareš podle žalobce navíc přechovával ve svém bytě asi čtvrt kilogramu heroinu a čtvrt kilogramu kokainu a užíval ho. K tomu se přiznal. Tvrdil, že si u něj drogu v koženém batohu zanechal nějaký Albánec, a když si ji nevyzvedl, tak ji obžalovaný začal sám užívat.
Marie Fialová kš
________________________________________________________________________

Šéf Europolu varoval před novými metodami obchodníků s drogami
Zpravodajství ČTK 16.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: PTO

VÍDEŇ 16. dubna (zpravodaj ČTK) - Obchodníci s drogami se přizpůsobují vývoji světové ekonomiky a hledají nové cesty s využitím legálních prostředků. Národní policejní úřady po celém světě proto musejí reagovat co nejtěsnější spoluprací, prohlásil dnes ve Vídni ředitel Europolu Jürgen Storbeck.
"Musíme být pružnější, abychom čelili nový výzvám," řekl na tiskové konferenci během prvního dne ministerské schůzky v rámci 46. zasedání Komise OSN pro narkotika. Zdůraznil, že současní drogoví distributoři a obchodníci jsou schopni mnohem větší mobility než v minulosti a při honbě za zvyšováním zisků neváhají aplikovat třeba marketingové metody.
Storbeck, který dnes vedl jeden z vedlejších panelů komise o přepravě drog, poukázal na potřebu zabezpečené mezinárodní výměny informací o zločinu.
Příklady dobré nadnárodní spolupráce sice existují, uznal s poukazem značný pokrok uvnitř Evropské unie během pětileté historie Europolu, naprostá většina zemí ale stále naráží na vzájemnou odlišnost legislativy. "Pokud nechceme selhat, musíme harmonizovat," prohlásil.
Ředitel Europolu soudí, že nové kandidátské země se v posledních letech dosti přiblížily ke standardům členských států EU v oblasti protidrogového boje a jsou na nejlepší cestě k jejich dosažení. Na přímý dotaz potvrdil, že to platí také pro případ České republiky. "Je na cestě," uvedl.
Vedoucím české delegace je místopředseda vlády Petr Mareš. Dopoledne předsedal za východní Evropu kulatému stolu o nových světových trendech drogového problému a odpoledne vystoupil s krátkým příspěvkem, ve kterém se stručně dotkl boje proti obchodu a užívání narkotik v ČR. Připomněl například přechod produkce pervitinu z malovýrobců na mezinárodní organizované skupiny, programy drogové léčby nebo nové zákony proti špinavých peněz.
Světový boj proti drogám si podle Mareše vyžaduje vyrovnaný mezinárodní přístup, který by zahrnul také epidemiologii, léčbu a rehabilitaci. V závěru proslovu český vicepremiér ocenil mezinárodní význam práce Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), takzvané Pompidouovy skupiny.
Komise OSN pro narkotika (CDN) vznikla jako součást Hospodářské a sociální rady OSN v roce 1946. Její význam vzrostl po roce 1998, kdy Valné shromáždění OSN zmocnilo CDN mezinárodní koordinací boje proti drogám.
Tomáš Pergler šeb pz
________________________________________________________________________

Promažte si závity
Redhot 15.4.2003| rubrika: Detaily| strana: 14

Znáte to - mozek je jako sval. Musíte ho procvičovat stejně jako biceps. A pokud pojídáte v posilovně spoustu věcí, vězte, že podobné věci můžete pojídat i na mozkovou výživu. Ne, vážně, bez legrace. A navíc je to legální.
Jistě, protože tady se nebavíme o žádné chemii. Jen trochu aminokyselin a nějaký ten bylinný výtažek. Koneckonců, tyhle věci musí stále schvalovat nejrůznější instituce, takže máte jistotu, že je to alespoň trochu pod kontrolou. Tedy pokud jste člověk, který podobné věci vyžaduje. Smart drugs, jak se podobným věcem říká, jsou vlastně určené pouze k tomu, aby váš mozek fungoval rychleji nebo přesněji. Jde vlastně pouze o to, že mozku dodáváte živiny, tvrdí výrobci. Jsou to nebezpečné látky, které když náhodou sníte společně s něčím jiným, tak se zblázníte, exploduje vám hlava, začnete slintat a nakonec umřete, tvrdí někteří lékaři, zatímco jiní tvrdí, že celé smart drugs jsou reklamním trikem. Tohle se přece musí vyzkoušet, řekli jsme si v redakci a proběhli pár obchodů. Nejúspěšnější jsme byli v Mirthas Temple na pražském Žižkově, kde mají těchhle věcí skutečně notný výběr. Když jsme odcházeli, připadali jsme si, jako když jsme nakupovali v obchodě s těmi nesmyslnými granulemi pro kulturisty. Až na to, že tohle mělo být na posilování mozku. Z obalu toho moc nevyčtete, všechny podobné smart drugs (tedy, pokud se nevypravíte do lékárny pro Kalicor, hit mezi smart drugs, drogu na bázi piracetamu, který je ovšem na předpis) jsou uváděny pouze jako doplněk výživy a konzultovat s lékařem a tak dále. Co jsme dále z obalů zjistili? Že výrobci mají dnes věci, které pomáhají vlastně úplně na všechno. Chvíli jsme v redakci losovali, pak jsme vybrali pokusného králíka a šlo se na věc. Takže jak to je - skutečně tyhle věcí funguji? A pokud ano, jak? Jsou opravdu jen placebo, nebo na nich něco je?

IQ Lift
Podle výrobce: Směs nootropních látek, které zlepšují všechny typy paměti, prohlubují schopnost soustředění. Výrobcedokonce tvrdí, že může zlepšit nervově podmíněné poruchy zraku a sluchu, působí proti degenerativním podmínkám v mozku.
Podle Redhotu: Měsíční kúra měla podle všeho skutečně nějaký drobný efekt. Nadruhé straně, chytřejší si chcete připadat vždycky.

Brahmi
Podle výrobce: Výtažek z rostliny Bacopa Monniera. Zlepšuje paměť, schopnost učení, zrychluje reakceschopnost, zvyšuje schopnost tvůrčího myšlení, účinně chrání před poškozením paměti v důsledku užívání antidepresiv, hypnotik i drog, jakými jsou kokain a alkohol.
Podle Redhotu: Soustředění se skutečně poněkud zlepšilo, ale možná to bylo tím napravováním škod po alkoholu. Tak jako tak asi subjektivně nejlépe fungující pilulka ze zkoušených.

Reduxx
Podle výrobce: Účinný přípravek k redukci váhy na přírodní bázi. Obsahuje mimo jiné fenylalanin, tyrosin, kofein a zinek.
Podle Redhotu: Nevím, co to má co dělat s váhou, ale nese s sebou problémy se spánkem. Alespoň můžete za bezesných nocí chodit do celonočních posiloven. Ale zda to byl záměr, těžko říct.

L-tryptofan
Podle výrobce: Důležitá aminokyselina, která regeneruje všechny tělesné buňky. S jejich pomocí se vyrábí v těle serotonin, látka odpovědná za spokojenost. Když máte serotoninu málo, máte depresi.
Podle Redhotu: Svět je po tom veselejší, ale nijak zvlášť. Pravděpodobně nutno užívat delší dobu. Celkem nuda, ale možná jsou účinky téhle věci ne tak viditelné.

DL-PA
Podle výrobce: Další aminokyselina, tahle tentokráte zesiluje a aktivuje činnost tělesných opiátů - endorfinu, dynorfinu a enkefalinu. Ty potlačují bolest a vyvolávají dobrou náladu. Dobré na bolesti.
Podle Redhotu: Jako přírodní náhražka léků proti bolesti zajímavé, byť asi ne tak silné. Ale funguje to.

Vitagen
Podle výrobce: Odstresovač z řady adaptogenů obsahuje standardizovaný výtažek z rostlin Withania Somnifera. Určen pro lidi v permanentním stresu nebo pracující ve značné fyzické zátěži.
Podle Redhotu: Žádné výrazné účinky při testování v redakci nezaznamenány, a to i při zvýšení doporučené dávky na dvojnásobek. Zaznamenáno nicméně jedno usnutí za pracovním stolem s hlavou na klávesnici.
________________________________________________________________________

Varna byla v hotelovém pokoji
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 16.4.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: ček

drogy
Brno _ Výrobce pervitinu se úspěšně daří vytlačovat z druhého největšího města republiky brněnským kriminalistům. Svědčí o tom i případ z minulých dnů. Třicetiletý muž spolu s o rok starším kumpánem a s [b][color=red]pětadvacetiletou ženou se vydali vyrábět drogu do jednoho z hotelů na Brněnsku. Měli však smůlu. Kriminalisté z krajského města je už nějakou dobu sledovali. "Policisté podezřelé zadrželi přímo při činu. Pervitin vyráběli v hotelovém pokoji, kde se nacházelo pět gramů drogy a věci sloužící k její výrobě,"uvedla brněnská policejní mluvčí Jana Kozárová. Dodala, že oba muži v minulosti s drogami nic společného neměli, zato byli trestaní pro majetkovou činnost. Spolu se ženou skončili ve vazební věznici. Mezi dubnovými zadrženými je i pětatřicetiletý Brňan. Ten pervitin nejen vyráběl, ale i distribuoval. "Drogu připravoval nejméně půl roku, pětadvaceti zájemcům jí prokazatelně prodal čtvrt kilogramu,"řekla Kozárová. V tomto případě jde o člověka, který měl v minulosti s policisty a drogami co do činění. Stejně tak jedenadvacetiletá žena. V jejím autě našli kriminalisté pět gramů pervitinu, při domovní prohlídce pak rozpracovaný postup na výrobu stejného množství drogy. (ček)
La Grand
ten navod na mejdan je fakt vostrej asi to nekdy testnu :) ale pro jistotu uplne v jinym meste che
Pako
Neli nekde na dovoleni


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma