Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 16.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pěstování konopí na zahradě
ČT 1 15.4.2003 17:50| pořad: Večerníky

Vladimír KOŘEN, moderátor
--------------------
Za drogový delikt stíhá státní zástupce vysokého policejního důstojníka z okresního ředitelství v Náchodě. Na zahradě policisty domku u České Skalice rostlo donedávna konopí. Případ odhalila inspekce ministra vnitra a při domovní prohlídce rostliny, jejichž volné pěstování zákon omezuje, zabavila.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Na zahradě domku padesátiletého policisty v Klenech u České Skalice rostly asi sto šedesát centimetrů vysoké stonky konopí setého. Při domovní prohlídce je zajistila inspekce ministra vnitra.

Renáta VESECKÁ, krajská státní zástupkyně, Hradec Králové
--------------------
Došlo ke sdělení obvinění policejního důstojníka pro trestný čin porušování služebních povinností a pro další trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Karel ROUSEK, zástupce ředitele OŘ Policie ČR Náchod
--------------------
Zůstává na svém místě vzhledem k tomu, že činnost, která je mu kladena za vinu, nesouvisí se služební činností a navíc se jedná o velmi dobrého pracovníka, který jaksi plní svoje úkoly na sto procent.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Policista popírá, že by konopí pěstoval. Hájí se tím, že v zahradě vyrostlo náhodně. V rozporu s tím jsou ale tyto záběry, které natočili občané obce. Záznam dokazuje, že konopí bylo vyseté v poměrné přesném řádku. Podle svědků rostlo také ve fólijovníku.

Jan ŠKODA, Kleny
--------------------
Nikdo mu to nenasází do řádku, do folijáků, ne.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Obviněný pracuje u policie dvacet let, je zástupcem okresního velitele společné služby kriminální policie a vyšetřování. Se sousedy v obci má napjaté vztahy.

Karel ROUSEK, zástupce ředitele OŘ Policie ČR Náchod
--------------------
Pokud se jedná o personální opatření v rámci okresního ředitelství, vyčkáme do rozhodnutí krajského státního zastupitelství. Vzhledem k tomu, že kolega si podal stížnost do sdělení obvinění.

Vlastimil WEINER, redaktor
--------------------
Náchodský policejní ředitel Křivka zvažuje, že obviněného policistu zatím přeloží na jiné pracoviště.
________________________________________________________________________

Problémy náchodského kriminalisty kvůli marihuaně
Frekvence 1 15.4.2003 18:00| pořad: Rozhlasové noviny

Jan MACH, moderátor
--------------------
Náchodský kriminalista má problémy se zákonem kvůli marihuaně. Muž totiž pěstoval na vlastní zahradě právě konopí.

Oldřich TAMÁŠ, redaktor
--------------------
Policista ale tvrdí, že o rostlině na svém pozemku vůbec nevěděl. Zatím tedy pracuje u oddělení dále. O jeho odvolání by se mělo jednat příští týden. Kriminalista má přitom dvacetileté zkušenosti a je známým dříčem. Nyní se mu jen kvůli rostlině, která se například v Holandsku volně prodává, hýbe židle. Obviněný ale tvrdí, že jde o mstu. O zahradu se totiž léta nestaral a podnět k vyšetřování navíc podal člověk, který byl v minulosti uznán vinným za křivé obvinění.
________________________________________________________________________

Film Pětadvacátá hodina Spika Lee
ČT 1 15.4.2003 19:35| pořad: Události v kultuře


Otakar SVOBODA, redaktor
--------------------
Do dne a do hodiny přijde zúčtování. Po posledním dnu na svobodě nastane hodina nástupu do vězení na osm let. Právě tak je dlouhý trest za drogové dealerství, který si musí odsedět dopadený hrdina nového filmu afroamerického režiséra Spika Lee Pětadvacátá hodina. Monty Brogan v podání Edwarda Nortona se zdá být napraven už samotným dopadením. K dealerství došel v podstatě nedopatřením, jen chtěl mít dost peněz už na střední, kdy začal prodávat marihuanu, tehdy ještě stačila domluva učitelů a matky. Později se zase neudržel a je tam, kde je. Máte ho vlastně rádi, toho kluka, co s tím chtěl zrovna skončit, už prodat jen jednu dávku, když si pro něj přišli. V titulcích je uvedeno, že Spike Lee natočil joint, který si můžete v sále přes dvě hodiny užít, joint o tom, že přestat se včas nedá, když už do toho spadnete, joint, který je nadprůměrným filmem.
________________________________________________________________________

KOLÍN úterý 29. dubna
Zpravodajství ČTK 15.4.2003, rubrika: Deník - plány| autor: JT

09:00, Okresní soud, jednací síň č. 6, Kmochova 144
Pokračuje hlavní líčení s osmičlennou skupinou pěstitelů marihuany. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.
ČTK to dnes sdělil soudce Jiří Kruml.
________________________________________________________________________

Kolínský soud s pěstiteli marihuany byl opět odročen
Zpravodajství ČTK 15.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

KOLÍN 15. dubna (ČTK) - U kolínského soudu dnes pokračovalo hlavní líčení se skupinou pěstitelů marihuany. Předseda senátu Jiří Kruml ho nakonec odročil na 29. dubna a předvolal další znalce a svědky.
Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela loni v březnu.
Tři z obžalovaných dnes na rozdíl od svého původního rozhodnutí u soudu vypovídali. Dva z nich vinu popřeli. Třetí přiznal, že měl dvě pěstírny. Soudu zároveň předvedl své odborné znalosti o konopí a jeho pěstování. Získal je prý v souvislosti s trestním řízením. Informace sháněl v odborné literatuře a na internetu.
Znalci z kriminalistického ústavu vysvětlovali, jakým způsobem určovali množství účinné látky v zabavených rostlinách. Jeden z nich uvedl, že zkoumal 710 rostlin konopí setého. Existuje v různých kultivarech a množství účinné látky se v nich liší.
Znalec z oboru psychiatrie přednesl posudky na šest obžalovaných. Obhájci dvou z nich s ním ale nesouhlasili. Posudky označili za nevěrohodné a navrhli vypracovat jiné.
Podle obžaloby si skupina ke své činnosti vybírala nenápadné domy na Brněnsku, Strakonicku, Lounsku nebo Kolínsku. Drogu pěstovala ve speciálních pěstírnách s řízeným osvětlením, zavlažováním i vytápěním. Marihuana pak údajně obsahovala více návykových látek, než je zvykem u klasicky pěstovaného konopí.
Marihuanu údajně pachatelé prodávali po celé republice a spolu s ní nabízeli i drogu extáze.
Jaroslava Tůmová kš
________________________________________________________________________

Soud s pěstiteli drog opět odročen
Mladá fronta DNES 16.4.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 1| autor: (vob)

Kolín - Už podruhé stanula před soudem v Kolíně skupina mladých lidí obžalovaná z toho, že ve velkém pěstovala a prodávala marihuanu. Ani včera soud verdikt nevynesl - přelíčení předseda senátu Jiří Kruml odložil na konec dubna, kdy budou vypovídat další svědci a znalci. Už při prvním stání odmítlo sedm obžalovaných vypovídat. Včera se však tři z nich rozhodli promluvit. Dva svou vinu popřeli s tím, že s pěstováním a prodejem drogy neměli nic společného. Třetí přiznal, že měl na konopí dvě pěstírny. Osmý obžalovaný ke včerejšímu přelíčení nepřišel a je na útěku. Včera vypovídalo před soudem několik znalců. Mezi nimi byli i experti z kriminalistického ústavu, kteří zkoumali 710 zabavených rostlin konopí. Protesty obhájců i tichý nesouhlas obžalovaných později vyvolal psychiatrický posudek. Ten se zabýval zdravotním stavem šesti mladíků, u nichž sice konstatoval užívání marihuany, ovšem podle něj byli všichni za své činy odpovědni. Advokáti ale několik pasáží v posudku napadli s tím, že si znalec-psychiatr vytvořil na obžalované negativní názor ještě před tím, než je začal ve vazební věznici vyšetřovat. „Je to nevěrohodný důkaz,“ prohlásil obhájce Kolja Kubíček. Navrhl přitom soudu, že zajistí vypracování nové expertizy. Podle obžaloby skupina pěstovala konopí po celé republice. Měla pěstírny na Kolínsku, Brněnsku, Strakonicku a Lounsku. Policie ji odhalila loni v březnu. Společně s marihuanou mladí lidé nabízeli také drogu extázi.
________________________________________________________________________

Děti experimentují s marihuanou i extází
Plzeňský deník 15.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 11| autor: JITKA ŠRÁMKOVÁ, IVANA KALINOVÁ

Západní Čechy - Marihuana a hašiš patří v Česku mezi nejužívanější drogy. Ty i další ročně užije 570 tisíc lidí a utratí za ně na černém trhu 15 miliard korun. Vyplývá to ze zprávy o drogové situaci v republice za rok 2001, kterou teprve nedávno zveřejnilo národní monitorovací středisko. Drogy užívá podle poznatků odborníků stále víc nezletilců. "Počet dětí mladších 15 let, které mají nějakou zkušenost s drogou, se v poslední době dramaticky zvýšil," říká Jan Kaše, vedoucí Střediska výchovné péče v Plzni, které pomáhá dětem z plzeňského regionu. "Z mých zkušeností vyplývá, že v osmé deváté třídě má zkušenost s drogou osm devět dětí, což je zhruba třetina. Neexperimentují jen s marihuanou, ale i s tvrdšími drogami jako extáze, hašiš či pervitin," tvrdí Kaše. Dokládají to i poznatky hygieniků z jižního Plzeňska. Jejich průzkum na tamějších základních a středních školách prokázal, že z 507 chlapců a dívek jich má zhruba třicet procent zkušenost s drogami. Situaci děti samy nezvládnou a největším problémem se tak podle odborníků stavá neinformovanost a nezájem rodičů. Nepřipouštějí si, že by jejich dítě mohlo sklouznout do drogové závislosti. Podle Kašeho je důležité zamezit drogám v raném stádiu užívání. "Měl jsem případ z normální rodiny, kdy matka přivedla 17letou dceru už ve stádiu počínající závislosti na drogách. Dívka ale začala experimentovat už v sedmé třídě. Pak je pomoc samozřejmě mnohem obtížnější," líčí lékař. Těžkosti se v posledních letech týkají i takzvaně bezproblémových rodin. "Ekonomické zajištění rodiny je stále obtížnější a náročnější na čas. Často se tak v citlivém období na počátku puberty naruší přirozená komunikace mezi rodiči a dětmi. Živitelé ztratí přehled, jak potomek tráví volný čas, a drogová tragédie může začít," říká Kaše. K včasnému odhalení drogově závislých žáků zkoušejí v Karlových Varech nový projekt. Policie na požádání ředitelů škol vyšle hlídku s vycvičenými psy na hledání drog. Třídy a ostatní prostory podrobí prohlídce za asistence ředitele, ale bez přítomnosti žáků. "Už jsme našli drogu v batohu. Metoda se zatím osvědčuje," uvádí Zdeňka Papežová, karlovarská policejní mluvčí. Podle ní policisté o době svého příchodu do školy neinformují ani ředitele, ani žáky.
________________________________________________________________________

Akce Ribat uzavřela jeden drogový kanál vedoucí do západní Evropy
Plzeňský deník 15.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 11| autor: PETR JEŽEK

Zatýkání při celnické protidrogové akci Ribat zatím skončilo. V českých věznicích je sedm podezřelých, v Německu další tři. Podle celníků byl Ribat výjimečnou akcí. Poprvé se podařilo vysledovat přesný pohyb kurýra s drogou už z místa nakládky v Kosovu přes všechny hraniční přechody do České republiky a pak dál do Německa.
Plzeň - První informace o gangu zajišťujícím distribuci heroinu z Kosova do zemí západní Evropy získali celníci z protidrogového oddělení plzeňského ředitelství loni v srpnu. Od té doby nespustili členy bandy z očí.

Čistý heroin z Kosova do České republiky
První velkou zásilku drog přivezl pro skupinu Albánců loni v prosinci pětatřicetiletý muž z Českého Krumlova. V minulosti pracoval jako městský strážník. Do Čech propašoval z Kosova zásilku nejméně 10 kilogramů heroinu. Odborníci byli překvapeni především jeho kvalitou. Zatímco konzumenti si kupují psaníčka s drogou, ve kterých je i méně než 20 procent čisté drogy, u dovezeného kontrabandu se jeho čistota pohybovala mezi 80 až 100 procenty. Byl to tedy čistý heroin! Protože běžná dávka by v takové koncentraci mohla být pro narkomany smrtelná, drogoví dealeři do heroinu přimíchávají různá plnidla. Například paracetamol nebo kofein. Plnidly tak dokážou množství drogy znásobit až čtyřikrát. Po takovém rozředění se kilogram drogy prodává na českém černém trhu asi za milion korun. Vše zatím nasvědčuje tomu, že část takto upravené drogy směřovala dál do Německa, část byla buď rozprodána v Čechách, nebo odprodána dalším gangům. Podle expertů se tržní cena propašované drogy zvyšuje překročením každé státní hranice. Zatímco v Čechách je na černém trhu cena kilogramu heroinu asi milion korun, při úspěšném dopravení do Švédska může být její hodnota už třikrát vyšší.

Smyčka kolem Albánců se stahuje
První vývoz drog připravila skupina šesti Albánců pobývajících v Čechách na začátku letošního ledna. Pětatřicetiletý kurýr v autě vezl tři kilogramy drogy. 10. ledna přejel hranice do Německa a odjel do Erfurtu. Tam kontraband předal dalšímu Albánci a vrátil se zpátky do Čech. " V tomto případě jsme drogu nechali přes hranici projít a o všem jsme informovali kolegy v Německu. Využili jsme všech možností zákonů k rozkrytí skupiny," řekla Jitka Blahutová z plzeňského celního ředitelství. Nic netušící šéfové gangu zřejmě byli spokojení, tak na konec ledna připravili pro bývalého městského strážníka z jihu Čech další práci. Do auta mu schovali další tři kila drogy a poslali ho do německého Mnichova. Celníci měli povolení k odposlouchávání telefonů podezřelých cizinců i kurýra, věděli o každém jeho kroku a všechna data okamžitě předali i německým kolegům. V Mnichově ještě před příjezdem kurýra byla na domluveném místě připravená německá protidrogová jednotka. Když si na určeném místě a v určený čas přišel pro drogu v Německu žijící Albánec, komando zasáhlo. Kromě mužů zajistili i tři kila heroinu.

Kurýr měl projet celou Evropu
Podle dobře informovaného zdroje byl mezi mužem z Albánie, který drogu vypravil, a příjemcem v Německu příbuzenský vztah. U zadrženého kurýra tamní vyšetřovatelé objevili i služební průkaz městského strážníka. Od konce ledna je v německém vězení a podle našich informací bude v Německu postaven před tamní soud. Podle informovaného zdroje neměla pro kurýra práce skončit předáním drogy v Mnichově. Albánští šéfové mu podle důvěryhodného zdroje přikázali pokračovat do Rotterdamu v Nizozemsku, kde měl převzít další tři kila drogy a odvézt je do italského Milána. "Od ledna neměli celníci z protidrogového oddělení plzeňského ředitelství chvilku volna. Neznali volné víkendy, stranou šlo i jejich osobní volno. Většinu svého času věnovali této operaci. Výborná byla i spolupráce s Němci, i oni odposlouchávali telefony podezřelých, když byli na jejich území. Předávání zjištěných skutečností bylo velmi rychlé i díky dvoustranné smlouvě o spolupráci, která vstoupila v platnost loni v létě," řekla plzeňská státní zástupkyně Věra Brázdová, která na případu s celníky pracovala od samého počátku. Spolu s ní byl do akce Ribat zasvěcen kromě celníků i policejní rada a pracovník z plzeňské expozitury národní protidrogové centrály.

Čekání na další zásilku z Kosova
Zadržení kurýra i příjemce v Mnichově zřejmě Albánce organizující obchod překvapilo, ale nemínili se vzdát. Sehnali si nového kurýra, třiadvacetiletého muže z Prahy. Také on musel jet pro drogy do Kosova. Do Čech se vracel 4. dubna. Dojel ale jen na přechod v Břeclavi. Tamní celníci dostali od plzeňských kolegů přesný popis auta včetně poznávací značky, ve kterém byly drogy ukryté. Když se octavia na přechodu objevila, začali ji důkladně prohlížet. I když věděli, že jsou v ní drogy určitě schované, nalezení jim trvalo hodně dlouho. "Balíčky byly navíc pomazané směsí zubní pasty a kávy. Snad proto, aby tato směs přehlušila pach drog," soudí expert z protidrogové brigády. Celníci museli auto důkladně prošťourat, než objevili všechny důmyslné úkryty. Lidé, kteří u toho byli, říkají, že auto bylo drogami prošpikované.

Začalo velké zatýkání
V neděli 6. dubna začalo velké zatýkání. Zásahové jednotky celníků i policistů současně vnikly do bydlišť pěti Albánců v Plzni, Praze a Českých Budějovicích. V Praze balíček s drogou téměř zranil vyšetřovatele. Když komando zakuklenců v černých vestách a se samopaly v rukou vniklo do bytu ve druhém patře panelového domu, jeden z podezřelých se chtěl rychle zbalit půl kila drogy. Nenapadlo ho nic jiného než balíček vyhodit z okna. Ten podle svědků dopadl těsně vedle vyšetřovatele. O dva dny později zasáhli specialisté v Německu. Za mřížemi skončil Albánec, který začátkem ledna přebíral zásilku heroinu v Erfurtu. V pátek 11. dubna si zásahovka přišla i pro posledního Albánce z gangu působícího v Čechách. Ten měl za úkol řídit kurýra, který byl zadržen v Břeclavi. Zakuklení černooděnci obsadili okolí cizincova domku v Praze. "Věděli jsme, že má bojového psa. Proto se zásahu zůčastnil i náš specialista na výcvik psů. Ten pozornost psa odlákal pomocí takzvaného kousacího rukávu, který je známý třeba z kynologických cvičišť. Samotný zásah pak už byl bez problémů a nikdo při něm nebyl zraněný," dodala Blahutová. Všech sedm v Čechách zadržených mužů je ve vazbě.
________________________________________________________________________

Americké vojenské operace a jejich důsledky
Mladý svět 15.4.2003| rubrika: Historie| strana: 6| autor: Text: Jaroslav Šebek Foto: ČTK

Nynější válka v Iráku je další z dlouhé řady operací, které se pod vlajkou s hvězdou a pruhy vedly na mnoha místech světa. Nejvíce jich probíhalo v posledních padesáti letech. Jejich cílem byla nejen obrana amerických zájmů, ale také úsilí o vítězství svobody a demokracie. Často však výsledky těchto tažení působily kontraproduktivně a věci samé moc neprospěly.
Po roce 1945 se odehrávaly vojenské intervence USA především na pozadí studené války. Nejkrvavější podobu měly v Asii, kde se značná část amerických politických a vojenských špiček těžko smiřovala se vznikem "rudé Číny", a proto prosazovala politiku tvrdého kurzu v celém regionu. Prvním takovým měřením sil byla korejská válka v letech 1950 - 1953, kdy se americké jednotky staly páteří sil OSN, jež bránily jižní část Korejského poloostrova před agresí komunistického souseda (v bojích zahynulo 50 000 amerických vojáků).

Neúspěch v jihovýchodní Asii
Od počátku 60. let měla americká vojenská přítomnost zabránit růstu komunistické ideologie také v jihovýchodní Asii. Administrativa Bílého domu dospěla k přesvědčení, že americké zájmy a hodnoty demokracie může přinést do těchto oblastí i na bodácích svých zbraní. Vrcholem této politiky pak byla devítiletá vietnamská válka (1964 - 1973). Necitlivé přenášení západních civilizačních měřítek do jiného kulturního prostředí, kde neměly prakticky žádnou tradici, a nerespektování místních zvyklostí však zákonitě narazila na odpor (stejně se ovšem chovali Sověti během invaze v Afghánistánu). Američtí stratégové při svém plánování podcenili i odhodlání prostého obyvatelstva bránit zemi, která jen pár let předtím vybojovala v krvavém konfliktu s Francií nezávislost. Na svou stranu se kromě toho nepodařilo Američanům získat většinu obyvatelstva ani ve Vietnamu, ani v sousedních státech. Vládu ve Washingtonu svazovaly při vedení operací také obavy z možného zásahu Sovětského svazu a Číny. Americké mírové hnutí pak vytvářelo další frontu, na níž museli vojáci i politici zápasit. Výsledkem nakonec byla snaha urovnat konflikt co nejrychleji na mírových jednáních. Po potupném odchodu amerických vojsk z Vietnamu následoval rapidní pokles americké prestiže, která v celém regionu způsobila dominový efekt. Po pádu jihovietnamské vlády se zhroutily také režimy v Laosu a v Kambodži.

Operace v Latinské Americe
Značná část vojenských akcí USA se ovšem odehrávala na "mateřském" kontinentu (již v roce 1954 pomáhali pracovníci CIA svrhnout legálně zvolenou vládu v Guatemale, jejíž politika byla v rozporu se zájmy amerických koncernů). Šok však způsobil především pád Battistova režimu na Kubě a nástup Fidela Castra, který se postupně sbližoval s východním blokem. Eisenhowerova vláda přerušila veškeré styky a vyhrotila vzájemné vztahy. V dubnu 1961 proběhla pověstná invaze v zátoce Sviní. Vinou špatné vojenské koordinace skončila akce naprostou blamáží a totální porážkou výsadku. Výsledkem bylo další posílení Castrova sebevědomí, upevnění jeho postavení a jednoznačný příklon ke spolupráci se Sověty. Obavy ze zopakování kubánského scénáře nedaly analytikům spát. Americké jednotky z tohoto důvodu provedly v roce 1965 rozsáhlou preventivní invazi do Dominikánské republiky, kde hrozil po vojenském puči nástup levice. Panický strach z dalšího šíření komunistických idejí na západní polokouli vedl vládu USA rovněž k podpoře nejrůznějších autoritativních režimů v Jižní a Latinské Americe v 70. a 80. letech. V jejich čele většinou stanuly tamní armádní špičky, vychované na amerických vojenských akademiích. Během jejich působení ovšem docházelo k rozsáhlému porušování lidských práv a fyzické likvidaci desetitisíců politických odpůrců. Takovým příkladem je Chile, kde napomáhaly americké tajné služby aktivně i pádu prezidenta Salvadora Allendeho, ale také Guatemala nebo Salvador. Po vítězství prosovětských sandinistů v Nikaragui se Spojené státy podílely na bojích s nimi materiální a finanční podporou protivládních oddílů, tzv. contras. Vietnamský syndrom však na dlouhá léta podstatně omezil přímou vojenskou angažovanost Spojených států (sporadickou výjimkou byla v říjnu 1983 intervence na miniaturním karibském ostrůvku Grenada, jehož vláda se začala nebezpečně přibližovat ke Kubě). Mezi úspěšné akce lze zařadit odstranění panamského generála Noriegy v prosinci 1989, díky kterému se omezil přísun drog do Spojených států. Své zájmy hájili Američané v této době zejména prostřednictvím účasti na mírových misích v krizových regionech (např. v 80. letech v Libanonu).

Změna strategie
Po zvolení Reagana do prezidentského úřadu na počátku 80. let začal posilovat vliv vojenskoprůmyslového komplexu. a v ozbrojených silách docházelo k rychlému zdokonalování zbraňových systémů a zavádění supermoderních technologií. V kinech se v té době začaly objevovat filmy jako Rambo, které veřejnosti sugerovaly pocit americké nepřemožitelnosti a převahy. Neúspěchy z předchozích let měly být definitivně zapomenuty. První válka v Zálivu v roce 1991 nebo bombardování Jugoslávie v roce 1999 během kosovské krize dávaly těmto obrazům za pravdu. Mýtus neporazitelnosti neporušil ani vojenský zásah proti teroristickým skupinám v Afghánistánu, i když zde je situace pořád neklidná. Ve všech těchto případech ale byly americké jednotky součástí široké koalice ostatních států s jasně definovaným cílem. Je zřejmé, že nyní dochází k dalším změnám strategie. Hlavní podnět k nim daly sebevražedné útoky 11. září 2001, po kterých si americká administrativa stanovila jako prvořadý cíl zajištění pocitu bezpečnosti a zamezení podobných událostí v budoucnosti. Z rétoriky vypadá nová strategie tak, jako by se Bush a jeho nejbližší spolupracovníci, již ctí konzervativní politické principy, cítili povoláni stát se novodobými spasiteli světa před všemi zločinci a diktátory.
________________________________________________________________________

Zneužívání drog mladými II.
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 15.4.2003| rubrika: Brno a okolí| strana: 11| autor: red

policie radí
_ První pomoc při předávkování Je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc. Pokud je dítě při vědomí, snažíme se získat maximum informací o požité látce, jakým způsobem a kolik jí bylo užito, dítě nepřetržitě hlídáme a kontrolujeme základní životní funkce, zjištěné informace předáme lékaři. Pokud je v bezvědomí, do příjezdu lékaře hlídáme základní životní funkce, v případě potřeby zahájíme resuscitaci _ Jak by se měli zachovat rodiče? Při podezření na zneužívání návykových látek je nutné zachovat chladnou hlavu a v rodině si o problému promluvit. V případě potvrzení podezření je nejvhodnější vyhledat odborníka ( lékař, psycholog). _ Jak by se měli zachovat ostatní? Podle zákona č. 359/ 1999 o sociálně- právní ochraně dětí - se dítětem rozumí nezletilá osoba ( dítě do 18 let věku) - každý je oprávněn upozornit na závadné chování dětí jejich rodiče - každý je oprávněn upozornit orgán sociálně- právní ochrany, pokud děti požívají alkohol nebo návykové látky - státní orgány, pověřené osoby, školy, školská, zdravotnická a další zařízení jsou povinny oznámit obecnímu úřadu s rozšířenou působností skutečnosti, že jde o děti, které požívají alkohol nebo návykové látky. Pavel Šváb, městské ředitelství PČR Brno
________________________________________________________________________

Kriminalisté v Brně odhalili tři laboratoře na výrobu pervitinu
Zpravodajství ČTK 15.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

BRNO 15. dubna (ČTK) - Policie odhalila v uplynulých dnech v Brně tři laboratoře na výrobu pervitinu. Při zátahu zadržela pět podezřelých. Jeden z nich podle kriminalistů vyrobil celkem čtvrt kilogramu pervitinu za asi 250.000 korun, který pak prodal. "Část pachatelů měla již v minulosti kvůli výrobě drog problémy se zákonem," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Kozárová.
Čtvrt kilogramu pervitinu vyrobil pětatřicetiletý muž ve svém bytě. Při domovní prohlídce u něj policie objevila větší množství laboratorního skla, chemikálií a čtyři gramy pervitinu.
Kriminalisté dopadli v souvislosti s výrobou drog také jednadvacetiletou ženu. Objevili u ní celkem pět gramů pervitinu a také u ní doma zlikvidovali drogovou laboratoř.
Patrně nejdramatičtější je poslední případ. Gang tvořený dvěma muži a ženou měl takový strach ze svého odhalení, že měnil místa, kde drogy vyráběl. Pervitin trojice připravovala v pronajatých hotelových pokojích. Policie ji zadržela v jednom z nich ve chvíli, kdy dokončovali výrobu drog za asi 5000 korun.
Pervitin patří s heroinem v Brně k nejužívanějším tvrdým drogám. Gram této látky se prodává asi za tisíc korun. Výrobci drog mají stále větší obavy z odhalení. Laboratoře si pro častěji dělají v chatách, sklepích nebo dokonce v příměstských lesích. Ročně policie v Brně odhalí asi 35 pervitinových laboratoří a jejich počet postupně mírně vzrůstá.
Vladimír Klepáč jpt
________________________________________________________________________

Šok: Kanibalismus v Hollywoodu!
Blesk 16.4.2003| rubrika: Poslední strana| strana: 24| autor: (INT, kt)

Rapový zpěvák pod vlivem drog konzumoval svou dívku
LOS ANGELES - Vycházející hvězda amerického rapu Antron Singleton vrávoral úplně nahý po Los Angeles. Měl nepřítomný pohled, kolem úst stopy krve. Nakonec se zhroutil na ulici a zůstal ležet jako podťatý. Okamžitě byla přivolána záchranka a muzikant byl převezen na kliniku. Tam mu lékaři vypumpovali žaludek a nechtěli věřit svým očím: v útrobách muže našli zbytky lidského masa!
Co se vlastně stalo? Se svou krásnou přítelkyní Tynishou Ysais (21) si Singleton, uměleckým jménem »Big Lurch«, u sebe doma dopřával nechvalně proslulou psychodrogu PCP. V »rauši« se pak změnil z celkem bezkonfliktního člověka na nenasytného dravce: s nožem v ruce se vrhl na dívku a doslova ji »rozpáral«. "Měla rozříznutý hrudní koš až na vnitřní orgány," říká detektiv Raymond Jankowski, který zohavené tělo nalezl. "Kus pravé plíce byl utržen. Oběť měla ve tváři stopy po kousnutí. U levé lopatky trčel zabodnutý nůž."
Když se Singleton konečně v nemocnici probral z drogového opojení, nechtěl o krveprolití, které napáchal, nic vědět. "To mi snad vykládáte děj nějakého hororu. Kus toho filmu, kde podle vás vraždím, prostě vystřihněte a všechno bude v pořádku!" prohlásil. Vzhledem k otřesnosti a brutalitě svého činu nemohl být propuštěn z vazby na svobodu a nyní jej čeká rozsudek.
Kanibalská vražda, která otřásla celým uměleckým světem, má ještě jeden důležitý aspekt. Matka oběti Carolyn Stinston zažalovala Singletonovu nahrávací společnost »Death Row«. Viní je z toho, že bossové společnosti sami schválně zpěvákovi obstarávali nebezpečné drogy. S image násilníka a gangstera se totiž jeho desky výborně prodávaly.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma