Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
HN: V ČR stále roste obliba drog u mladých lidí
Zpravodajství ČTK 11.4.2003, rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VAS

PRAHA 11. dubna (ČTK) - V roce 2001 vyzkoušela marihuanu polovina mladých lidí od 16 do 19 let. O dva roky dříve to byla jen třetina. Zdvojnásobila se obliba extáze a LSD, které zkusilo sedm, respektive devět procent středoškoláků. Ze zprávy Národního monitorovacího centra při Úřadu vlády, která bude zveřejněna koncem dubna, vyplývá, že spotřeba drog v Česku neustále stoupá. Výsledky zprávy přináší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Autoři vládní zprávy zpochybňují účinnost protidrogové novely trestního zákona schválené v roce 1999. "Spotřeba drog roste, protože jsou špatně nastaveny priority boje proti nim. Bohužel převládá neúčinná represe," tvrdí místopředseda sněmovny Ivan Langer (ODS).

S tím však nesouhlasí experti a policisté, kteří se na drogy zaměřují. Podle šéfa protidrogové policejní centrály Jiřího Komorouse zabránily přísné metody ještě většímu drogovému boomu. Za držení drog šlo loni do vězení 900 osob, třikrát více než například před sedmi lety. Zdvojnásobil se i počet zájemců o protidrogovou léčbu; vloni se chtělo léčit 4500 lidí.

Nejoblíbenější je v ČR stále marihuana. Celosvětově ji dohání takzvaná taneční droga - extáze. Evropským trendem je užívání heroinu. V Česku zájem o tuto drogu neroste, přesouvá se však do venkovských oblastí. Českou zvláštností je naopak pervitin.

Na předávkování zemřelo předloni 167 lidí.

Zájem o drogy mezi teenagery v ČR předstihuje kandidátské země EU.

vas
________________________________________________________________________

vzorová supermatka –
Matka zásobovala syna deseti marihuanovými cigaretami denně

Zpravodajství ČTK 11.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO| autor: PTO

VÍDEŇ 11. dubna (zpravodaj ČTK) - Velmi pohodlný přístup k marihuaně měl donedávna 16letý mladík z jihorakouského Villachu. Jeho matka patří mezi zastánce léčivých účinků této drogy a denně zásobovala svého syna až deseti "jointy" z vlastní produkce. Dlouhodobě provozovanou "terapii" ale před několika dny překazili policisté.

Muži zákona se začali zajímat o povedenou matku po anonymním udání. Podle listu Kurier zjistili, že 49letá nezaměstnaná žena pěstuje indické konopí v bytě. Při domovní prohlídce odhalili speciální úkryt s malou plantáží, ve které se pod umělým světlem a ventilátory tyčilo v květináčích 12 rostlin drogy.

Zatčená dáma se snažila policistům vysvětlit, že přísunem marihuany chtěla syna odradit od nadměrné konzumace alkoholu. Mladík dostával čajový vývar z drogy nebo přímo cigarety. "V obou uplynulých letech to bylo až do deseti jointů denně," doznal sám při výslechu.

Matka se bránila obvinění z rozšiřování drog argumentem, že užívání marihuany prospívá zdraví. "Cannabis je čistě biologický a tedy prospěšný. O škodlivé droze nemůže být vůbec žádná řeč," tvrdila úřadům. Přesvědčení jí ale na záchranu před vězením nestačilo.

pto šeb hej
________________________________________________________________________

Policie zlikvidovala na Hodonínsku tříčlenný gang výrobců drog
Zpravodajství ČTK 11.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

HODONÍN 11. dubna (ČTK) - Kriminalisté s pracovníky národní protidrogové centrály zlikvidovali v uplynulých dnech na Hodonínsku tříčlenný gang výrobců drog. Pachatelům je kladeno za vinu, že si přivydělávali prodejem pervitinu a marihuany. "Hrozí jim až pět let vězení. Při domovních prohlídkách byly zadrženy i zbraně a střelivo," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Irena Bauer.

Kriminalisté při prohlídkách zajistili větší množství laboratorního skla, chemikálií a sloučenin k výrobě pervitinu. Podle mluvčí měli muži přenosnou laboratoř a drogy připravovali v obavě z dopadení na více místech Hodonínska a Kyjovska.

Poslední dávky pervitinu vyrobila trojice v těchto dnech v Koryčanech, kde se jim policie dostala na stopu. Zatím se ale neví, jaké množství drog muži ve věku 33 a 37 let vyrobili.

Policie zjistila, že jeden z mužů prodal loni na Hodonínsku v 18 případech devět gramů pervitinu za 8500 korun. Jeho komplic pak vypěstoval 300 gramů marihuany. "Lze předpokládat, že muži toho mají na svědomí více," dodala Bauer. Trojice podle ní čelí obvinění z nedovolené výroby a držení drog.

Vladimír Klepáč kš
________________________________________________________________________

a něco k zasmátí –
Policejní důstojník čelí obvinění z pěstování marihuany

Mladá fronta DNES 12.4.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 1| autor: IMRICH DIOSZEGI

Náchod - Zástupce velitele služby kriminální policie a vyšetřování z Náchoda, který při své práci pátrá také po výrobcích drog, se paradoxně stal sám terčem vyšetřování. Vyšetřovatel ho nyní obvinil z toho, že na své zahradě pěstoval marihuanu. Stíhání policejního důstojníka potvrdila krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká. „Policista je obviněn z nedovolené výroby a přechovávání omamných a psychotropních látek,“ uvedla. Policejní důstojník pracuje dál u policie a na stejném postu. Hájí se tím, že o ničem nevěděl a myslí si, že se stal obětí pomsty. „Rostlina vyrostla bez mého vědomí na samostatné zahradě, kterou vlastním. O zahradu jsem se nestaral a už tři roky jsem tam nebyl. Neměl jsem ani ponětí, že rostlina na mém pozemku roste,“ řekl policista. Myslí si, že se tam rostlina uchytila samovolně, nebo ji tam někdo záměrně vysadil. „Navíc podnět k vyšetřování dal člověk, který byl uznán vinným z křivého obvinění. Je proti mně zaujatý,“ dodal důstojník. Policejní důstojník pracuje jako kriminalista více než dvacet let. „Činnost, za kterou je obviněn, podle mých informací nesouvisí s výkonem jeho služby. Testy neprokázaly, že by drogy užíval,“ uvedl náchodský zástupce okresního ředitele v Náchodě Karel Rousek. Důstojník má pověst zkušeného a spolehlivého policisty. „Nikdy s ním nebyly potíže a jeho dosavadní práci mohu spíše pochválit,“ dodal Rousek. Zda ale obviněný kriminalista u náchodské policie nadále zůstane, není jisté. „O tom rozhodne v pondělí ředitel náchodské policie,“ sdělila mluvčí východočeské policie Iva Marková. Obviněný policista vylučuje, že by drogy prodával. „To je naprosto scestné. Nepěstoval jsem tuto rostlinu ani pro svou potřebu,“ řekl včera. Tvrdí, že příslušné orgány několik měsíců jeho zahradu s rostoucí drogou hlídali. „Nemají žádné důkazy, že bych na zahradě byl či se o rostlinu nějak staral a tedy ji pěstoval,“ uvedl důstojník.
________________________________________________________________________

Odhalení zloději se chtěli mstít
Právo 14.4.2003| rubrika: Střední a východní Morava - Olomoucký kraj, Zlínský kraj| strana: 12| autor: (mar)

ZLÍN - Před drsnou odvetou dvojice zlodějů museli v pátek večer ochránit strážníci zlínské městské policie zaměstnankyně prodejny potravin v centru města. Prodavačky je totiž přistihly při drobné krádeži a rozlícení muži ve věku 29 a 36 let slíbili, že se vrátí, aby si to s nimi vyřídili. "Zaměstnankyně nás pak přivolaly, protože muži na ně venku čekali. Po našem příjezdu měl jeden z nich v ruce tyč," řekla mluvčí strážníků Šárka Mládková. Mladší ze zlodějů hlídku napadl a jednoho strážníka udeřil pěstí do obličeje. "Útokem se zřejmě dopustil trestného činu a skončil na policii. Tam byl posléze převezen idruhý muž, u nějž hlídka objevila semínka marihuany," dodala Mládková.
________________________________________________________________________

studenti POZOR –
Čurání proti drogám

Týden 14.4.2003| rubrika: Události| strana: 38| autor: Kateřina Svobodová

Testování žáků děsí protidrogové odborníky

Na českých školách se pomalu, ale jistě zabydluje nový povinný předmět: čurání žáků. Ředitelé nutí děti, aby se podrobovaly testům moči, jež odhalí, zda neužívají drogy.

Když před časem vyšlo najevo, že se studenti Integrované školy zemědělsko-manažerské v Chebu musejí povinně podrobovat testům na přítomnost drog v moči, zdálo se, že je to jen ojedinělý výstřelek výstředního ředitele. Realita je však jiná. Informace o jeho počínání zapůsobily v mnoha ostatních vzdělávacích ústavech jako lavina. Vedení začala nakupovat rychlé testy odhalující drogy v moči, jiní kantoři přišli ve snaze bojovat proti narkotikům s dalšími novinkami. Například ve všech základních a středních školách v okrese Rokycany "z čistě preventivních důvodů" čmuchají policejní psi cvičení na vyhledávání omamných látek. Scénář je následující: žáci jsou při policejní akci vyhnáni na chodbu a pes vycvičený na drogy ve třídách očichává jejich věci. Obdobně se v nejbližší době chtějí zachovat ředitelé škol na Liberecku. Školní prostory dokonce nabízejí celníkům se psy jako výcvikový prostor. Zabijí se tím prý hned dvě mouchy jednou ranou. Děti nebudou do školy nosit marihuanu a psi mají pestřejší výcvik! Vedení ostravské základní školy zase požádalo rodiče, aby smělo v některých případech prohledávat žákům školní brašny, posléze se přidalo i opavské gymnázium. Také Slavomil Brandtl, ředitel Integrované střední školy lesnické ve Vimperku, se nijak netají tím, že jej kolega z Chebu inspiroval. Na jeho škole moč testovali poprvé minulý týden.

Tráva? Chacha!

Na lesní cestě nedaleko Vimperku postává skupinka patnácti-, šestnáctiletých kluků ze zdejší lesnické školy. Na pěšině přešlapují už půl hodiny, čekají, až mistr dokončí práci s několika dalšími studenty a budou moci jet na oběd. Otázky točící se kolem kouření marihuany je docela baví: je to poměrně žhavé téma. Někteří byli totiž mezi těmi, kdo se minulé pondělí museli ve škole podrobit testu moči, z nějž se dá zjistit, zda nekouřili "trávu". Z devíti odebraných vzorků byly dva mírně pozitivní. V obou případech to ovšem byly dívky, které mají výuku jinde. "Trávu? Tu fakt nekouříme," říká za hurónského smíchu ostatních jeden z budoucích lesáků. "U testů je dost špatný, že se v moči ukáže pozitivní výsledek i za řadu týdnů po vykouření jointa," vážně pokyvuje hlavou další. Testy je zaskočily, ale nijak moc je "neřeší". Nesnaží se je ani ošidit, prý to stejně nejde. "Když vás nečekaně zavřou na záchod, to je pak těžké nalít do skleničky moč někoho jiného," vysvětluje další kluk. Jakýkoliv nový pokus o debatu je marný. Slova jako "tráva", "marihuana" či "joint" v nich vyvolávají už jen nekonečné veselí.

Ponížení, nebo ochrana?

Ředitel školy Brandtl na testech nevidí nic špatného. Nepřípustný zásah do soukromí? Nikoliv, účinná prevence. "Všimli jsme si, že marihuanu berou děti stejně jako denní chléb, že je to pro ně úplně normální. Studenti přitom chodí na odborné výcviky, v lesích pracují s motorovou pilou, lezou po stromech a já musím zajistit jejich bezpečnost. Když budou omámeni, může se stát, že přijdou k úrazu," říká. Své počínání opírá o zákoník práce a tvrdí, že podle právníků má na testování studentů právo. Zkoušky probíhají namátkově, školní protidrogový koordinátor vybere skupinku zhruba deseti žáků, kteří se testu podrobí za přítomnosti lékaře. "Nevzbudilo to nijak zvláštní pobouření. Myslím, že je to tím, že s dětmi o tomto problému hovoříme, vysvětlujeme jim, že to není namířeno proti nim a že je v případě pozitivního nálezu nebudeme nijak trestat," dodává šéf lesnické školy. Jedinou sankcí je oznámení výsledku rodičům. Následuje doporučení, aby dítě vzali do K-centra či do pedagogicko-psychologické poradny. "Provinilec" navíc musí přerušit odborný výcvik, například návštěvu autoškoly. O dobrovolnosti testu lze pochybovat. Ten, kdo test odmítne, je totiž brán jako pozitivní. N a jiných školách jsou v tomto ohledu ke studentům ještě mnohem tvrdší. Například v již zmíněném Chebu končí studenti, které učitelé podezírají, že kouřili marihuanu, přímo v ředitelně. Žáky testuje sám ředitel. "V ředitelně mám sociální zařízení, kde žák pořídí vzorek moči. Pak před jeho očima otevřu testovací soupravu a postupuji podle návodu, který žák předčítá. Z umělohmotného pásku, na nějž se přiloženým kapátkem nanese trochu moči, lze výsledek za chvíli odečíst," popisuje úřednicky svůj postup zdejší ředitel Jan Kot. Škola na možné testování žáků upozorňuje rodiče. Těm, kteří nesouhlasí, nezbývá než vzít ratolest ze školy pryč.

Hra na bachaře

Odborníci mají jasno: při zmínkách o nových aktivitách učitelů se chytají za hlavu. "Ve škole to funguje stejně jako v rodině. Buď tam je důvěra, anebo se zatlouká, manipuluje a problém se zatlačí do ilegality. Školy mají testy jen jako alibi vůči rodičům, policii či nadřízeným orgánům, že dělají, co mohou," domnívá se Ivan Douda z nadace Drop In. Poukazuje na skutečnost, že testy moči na přítomnost THC (účinné látky v konopí) nejsou přesné a navíc mohou být pozitivní i mnoho týdnů po vykouření jointa. Kromě toho zákony říkají, že není možné nikomu odebírat "biologický materiál" bez souhlasu dotyčného. "Co těm školám budou výsledky testů platné? Dozvědí se to, co se už dávno ví. Že drogy jsou na všech školách, že drtivá většina z toho je marihuana a že šedesát až osmdesát procent osmnáctiletých trávu kouřilo. To osmdesát žáků ze sta vyhodí? Pak můžeme dát mříže do škol a učitele změnit na bachaře," zlobí se Douda. Myslí si, že s dětmi by měli učitelé o drogách hlavně mluvit, ale nepoučovat. Žáci totiž o marihuaně většinou vědí mnohem víc než oni. "Měli by žáky zatížit zodpovědností a ne z nich dělat pitomce. Pitomci jsou takhle spíš kantoři." Ani u rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky ředitelé žádné zastání nenajdou. "Není to prevence. Školy balancují na hraně zákona, možná jej i porušují. To, co se nyní děje, vytváří atmosféru strachu," připomíná Eva Škrdlantová z odboru pro koordinaci protidrogové politiky úřadu vlády. Další úředník, ředitel odboru speciálního vzdělávání ministerstva školství Jan Pilař, chápe testy jako "orwellovské" oklešťování lidských práv. Resort ale nemá možnost počínání ředitelů zastavit. Pravomoci příslušejí krajským úřadům. Kraje zatím mlčí, zatímco ředitelé škol si nadále stojí za svým a v testování hodlají pokračovat. Jejich nejslavnější zástupce, zmíněný Jan Kot z Chebu, prohlašuje: "Dělám to dva roky a nevidím důvod, proč bych s tím měl přestat."

Stát a prevence

Vláda vyčleňuje na protidrogovou prevenci každoročně více peněz, narkomanů však neustále přibývá. Za pět let stoupl počet uživatelů drog na sto tisíc obyvatel z 23,9 na 37,7. V roce 1997 vláda schválila projekt, jenž počítal se zavedením protidrogových programů do škol: mládež měl varovat a odradit od drog. O rok později přijala vláda další koncepci s výhledem do roku 2000, díky níž se měla snížit pouliční nabídka drog a viníci měli být rychle potrestáni. V roce 1999 bylo mezi nestátní neziskové organizace, jež žádaly o dotace na protidrogovou činnost, rozděleno 45 milionů korun, okresní a magistrátní úřady dostaly ještě celkem 30,6 milionu. To byl dvojnásobek sumy vyčleněné ze státní pokladny o rok dříve. Letos stát věnuje na místní protidrogové programy téměř 88 milionů korun. Celkem bylo na státní protidrogovou politiku vyčleněno 105 milionů.
________________________________________________________________________

William a Harry: Jsou tak jiní, ale drží spolu!
Nedělní Blesk 13.4.2003| rubrika: Společnost| strana: 13| autor: (INT, alf)

Mladší syn Diany a Charlese zase »jede« v hašiši

Charlesovi synové. Jako kdyby ztělesňovali biblického Kaina a Ábela. Zatímco William (20) se pečlivě připravuje na roli britského krále, Harry (18) neustále létá z průšvihu do průšvihu. Momentálně se »veze« v hašiši a hrozí mu, že ho vyhodí ze školy.

Bratři se neshodnou takřka v ničem. Zatímco Harryho oblíbeným sportem je ragby, William chodí raději plavat nebo na procházky. Když William potká dívku, obvykle zrudne. Naproti tomu Harry, zásadně oblečen v tričku a baseballové čepici, nedá pokoj žádné sukni. Nyní se rozdílné vlastnosti obou bratrů projevily negativně ve studiu. Harryho učitel v prestižní internátní škole v Etonu bije na poplach. Mladší princ totiž musí pravidelně chodit na rozbory moči, aby se zjistilo, zda už skutečně skončil se svými hašišovými a alkoholovými eskapádami. A na co se nepřišlo? Harry zase sáhl po jointu. Známky má »pod psa«, a dokonce mu hrozí i propadnutí. Na náladě mu patrně nepřidá ani to, když mu každý předhazuje, jak jeho bratr William prošel Eton s výbornými známkami. Jenže pokud chce Harry uskutečnit svůj sen - vstoupit do vojenské akademie v Sandhurstu - musí nějaké dobré známky co nejrychleji získat. Právě v Sandhurstu začal svoji vojenskou kariéru i jeho strýc princ Andrew (43), který se stal důstojníkem u královského námořnictva a pilotem vrtulníku ve válce o Falklandy. A princ Harry se snaží jít v jeho stopách. Mají toho hodně společného. Oba vyrůstali ve stínu staršího bratra, oba byli ti »divocí« v rodině. Jenže na rozdíl od Andrewa a Charlese spolu William a Harry »drží« a mají k sobě velmi blízký vztah. Spojují je mimo jiné i další a další skandály, které se týkají jejich královské rodiny.
________________________________________________________________________

Když chlap »nemůže«
Nedělní Blesk 13.4.2003| rubrika: Sex| strana: 16| autor: (Markíza)

Pro většinu mužů je jejich sexuální výkonnost tou největší pýchou. A děsí je představa, že jednou přijde okamžik, kdy svou partnerku nedokáží uspokojit.

Nervozita, stres, vyšší věk nebo snaha ukázat se před partnerkou v nejlepším světle negativně ovlivňují mužskou psychiku a důsledkem může být právě obávané selhání. Například při prvním milostném kontaktu se ženou bývá muž nejistý. Co funguje u jedné, u druhé způsobí fiasko. Muž se bojí, že udělá chybný krok, když se ženy bude dotýkat příliš silně nebo naopak příliš jemně, nebo že se mu nepodaří přivést partnerku k vyvrcholení.

SPRÁVNÝ »KNOFLÍK«

Ženy většinou po neúspěšném pokusu o milování cítí zklamání, domnívají se, že nejsou sexy. Problém však nemusí být v nich. Může se stát, že muže celá věc zaskočila a cítí se zahanbený. Tehdy je chlap schopen obvinit partnerku za svůj neúspěch. Tváří se, že chyba je v ní, protože nenašla ten správný »spouštěcí knoflík«.

VĚK PŘINÁŠÍ ZMĚNY

S přibývajícím věkem je možné očekávat určité, ale celkem přirozené změny v sexuálním životě. Je to například fakt, že starší muž potřebuje delší čas nebo víc přímé fyzické stimulace. Někdy stačí promasírovat mu záda a uvolnit atmosféru. Sex přece není prvořadý ve vztahu dvou lidí, zvlášť když jsou spolu déle.

NEFUNGUJÍCÍ VZTAH

Na neschopnost muže má výrazný vliv i kvalita vztahu. Ve špatném vztahu sex funguje jen těžko. Na druhé straně, pokud je svazek harmonický, selhání neznamená, že se muž s partnerkou nudí. Ale může být impotentní selektivně: být skvělý se svou milenkou a neschopný milování s manželkou. Co způsobuje impotenci? Například alkohol - snižuje schopnost organismu produkovat testosteron. Nejenže postihuje sexuální funkce, ale připravuje půdu pro srdeční záchvat. Také muži, kteří vykouří balíček cigaret denně po dobu pěti let, se vystavují o 15 procent většímu riziku ucpání cév vyživujících penis, což vede k impotenci. Pod ní se podepisují i cévní, hormonální a psychické problémy, užívání marihuany, kokainu, antidepresiv a některých dalších léků.

NEZAPOMÍNEJTE NA ZINEK!

Výzkumy ukazují, že i mírný nedostatek zinku může způsobit vážné sexuální poruchy. Nejlepšími zdroji zinku jsou ústřice, houby, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, vajíčka, semínka tykve, ořechy a maso.

ZABERE TO

A když »to« z nějakého důvodu nejde? Nedělejte si těžkou hlavu. Společný čas se dá strávit i bez sexu. Vymyslete pro oba program, aby muž zapomněl na nedávné postelové fiasko. Nevyplašíte ho a vaše vášnivé představy se možná vyplní ještě tuto noc.

* Dejte si společně skleničku dobrého vína po celodenní namáhavé práci.
* Zaplavejte si nazí v moři nebo v jezeře.
* Jděte spolu na večeři do luxusní restaurace.
* Vydejte se na malou romantickou chatu mimo civilizaci (příroda, čerstvý vzduch a únik před stresem dokáže udělat divy).
** Lehněte si do vysoké trávy a hleďte na oblohu. Oddejte se pocitu, že tvoříte jedno tělo s přírodou, vdechujte vůni země.
* Dlouho a vášnivě se líbejte, zvlášť když jste se déle neviděli.
* Zatančete si na oblíbenou hudbu.

MOŽNOSTI LÉČBY:

Viagra - pomáhá šesti až osmi z deseti zoufalých mužů. Brzy má přijít na trh nová »zázračná« tabletka, která účinkuje ještě šestatřicet hodin po užití.

Injekce - je to v současnosti nejúčinnější léčba. Přibližně za 15 minut od aplikace navodí u 96 procent pacientů erekci, která trvá hodinu až hodinu a půl. Muž si vpichuje injekce sám.

Cévní operace - používají se zřídka, jejich úspěšnost je poměrně nízká.

Implantace vyztužovacích protéz - tato léčba se používá jedině v tom případě, když selžou všechny předcházející metody.
________________________________________________________________________

Marihuana a alkohol častá a nebezpečná kombinace
Psychologie dnes 25.3.2003| rubrika: Události, informace| strana: 6| autor: Karel Nešpor, Ladislav Csémy, Tomáš Zima

Samotný alkohol i samotná marihuana s sebou přinášejí zdravotní rizika včetně nebezpečí závislosti. Kombinace těchto látek je však v některých směrech ještě podstatně rizikovější než každá z nich sama o sobě. V České republice se jedná o reálný a častý problém. Data z rozsáhlé studie ESPAD získaná v roce 1999 od 7588 adolescentů ve věku 16 až 18 let svědčí o tom, že existuje zřetelná a statisticky významná souvislost mezi frekvencí konzumu nadměrných dávek alkoholu a frekvencí kouření marihuany (viz graf).
Jaká jsou rizika souběžného zneužívání alkoholu a marihuany?

Úrazy
Souvislost mezi i malými dávkami alkoholu a dopravními nehodami a pracovními úrazy je známa dlouho (např. Morrow a spol., 1991). Po alkoholu se popisuje např. vyšší tendence riskovat, nepřiměřená sebedůvěra, zhoršená schopnost rozeznat pohybující se světla, horší odhad vzdálenosti, prodloužený reakční čas, poruchy zrakového vnímání a při vyšších hladinách i poruchy rovnováhy nebo spánek. Receptory, na něž se váží molekuly účinné látky z konopí (THC), jsou zejména v částech mozku, které ovlivňují libost, paměť, myšlení, soustředění, smyslové a časové vnímání a pohybovou koordinaci. Nepřekvapuje proto, že intoxikace konopím oslabuje paměť, zhoršuje koordinaci pohybů a prodlužuje reakční čas. Některé z uvedených změn přetrvávají kratší nebo delší dobu po odeznění intoxikace. Podle studie prováděné v USA zvyšuje kombinace marihuany a alkoholu riziko dopravních nehod ještě více než tyto drogy samostatně. Při kombinované intoxikaci zvláště trpí reakční čas, schopnost střídat zrakové ohnisko (např. při vnímání postranních ulic) a schopnost reagovat na změny rychlosti jiných vozidel (Marijuana Abuse, 2002).

Agresivita
Podle statistik z různých zemí je velké procento násilných trestných činů pácháno pod vlivem alkoholu. V případě konopí se agresivita a podrážděnost objevují po delším užívání v období odvykacích obtíží, které bývají jinak relativně slabé vzhledem k pomalému vyplavování THC z organismu.

Školní prospěch a pracovní výkonnost
Negativní působení alkoholu v pracovním prostření je evidentní, a řada zahraničních zaměstnavatelů proto organizuje pro své pracovníky preventivní a léčebné programy. Existují doklady o tom, že i dlouhodobé zneužívání konopí zhoršuje schopnost učení i pracovní výkon (např. Zwerling a spol. 1990). Po intoxikaci konopím bývá paměť oslabena řádově dny, pracovní výkonnosti nepomáhají ani úzkostné stavy, deprese a depersonalizace související s předchozím abúzem. Lze právem předpokládat, že při kombinaci alkoholu a konopí se negativní efekt obou drog na pracovní výkonnost a školní prospěch bude zesilovat. Zajímavé údaje v tomto směru přináší práce Scheidera a Botvina (1995). Podle těchto autorů jsou na tom dospívající, kteří pijí alkohol a zneužívají konopí, o něco hůře už v 8. ročníku. Rozdíl mezi nimi a jejich vrstevníky se však pronikavě zvýrazňuje v průběhu dalších let a ve 12. ročníku jsou už oproti normálním vrstevníkům výrazně opožděni. Nedostatek kognitivních a sociálních dovedností pak zhoršuje jejich sociální adaptaci i schopnost zvládat vlastní emoční stavy a činí je tak ještě zranitelnější ve vztahu k návykovým látkám.

Psychotické poruchy a poškození mozku
Psychotické stavy po alkoholu (např. paranoidní psychózy) nebo alkoholická demence nastávají zpravidla až po mnoha letech nadměrného pití alkoholu. Naproti tomu po marihuaně nebo hašiši se psychotické stavy, zejména v případě vyšších dávek, mohou objevit i u nahodilého uživatele po krátké době užívání. V současnosti není jasné, nakolik může souběžné zneužívání alkoholu a konopí uspíšit vznik psychotického stavu po alkoholu nebo alkoholické demence, tuto možnost však nelze vyloučit.

Alkohol a marihuana u duševně nemocných
Alkohol i drogy z konopí mohou dekompenzovat řadu chronických duševních onemocnění přímo i nepřímo. V případě alkoholu dochází často k interakci mezi alkoholem a léky, pití alkoholu často zhoršuje i tak nesnadnou sociální adaptaci a spolupráci při léčbě. Konopí může vyvolávat úzkostné stavy, iluze, depersonalizace a deprese i u duševně zdravých, tím spíš existuje riziko dekompenzace již existujících duševních poruch. U alkoholu, u konopí i v případě jejich kombinace je běžné, že si pacient s duševní nemocí náhle vysadí dlouhodobě podávanou medikaci, což může také zhoršit jeho zdravotní stav.

Rizika pro srdce a oběhový systém
Akutní intoxikace alkoholem vede k prudkému zvýšení krevního tlaku i tepové frekvence a může bezprostředně předcházet cévní mozkové příhodě. Při kouření marihuany dochází také ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku a navíc ke snížení vazebné kapacity krve pro kyslík. Z tohoto hlediska by neměl překvapit údaj, že během první hodiny kouření marihuany roste riziko srdečního infarktu 4krát. Při souběžné intoxikaci alkoholem a konopím lze tedy očekávat vyšší riziko i pro srdeční i oběhový systém.

Rakovinotvorné účinky
Existuji četné doklady o tom, že alkohol spolu s tabákem zvyšují riziko rakoviny více než kterákoliv z těchto látek samostatně. Marihuana obsahuje podobné rakovinotvorné látky jako tabák, a to ve větším množství. Spotřeba marihuanových cigaret bývá podstatně nižší, než je tomu u tabáku, na druhé straně se ale marihuanový kouř vdechuje hlouběji a při vzniku nádorů se může uplatňovat i negativní vliv marihuany na imunitní systém. Zesilování rakovinotvorných vlivů při souběžném kouření marihuany a pití alkoholu je tedy nanejvýš pravděpodobné.

Poškození plodu
Poškození plodu, jestliže budoucí matka dítěte požívá během těhotenství alkohol, jsou známa dlouho a týkají se i začátku těhotenství, kdy o něm žena ještě neví. Může se jednat o plně rozvinutý fetální alkoholový syndrom nebo mírnější stupeň postižení zvaný "ARND" (alcohol-related neurodevelopmental disorder), což je poškození mozku plodu alkoholem, aniž by došlo k jiným znakům fetálního alkoholového syndromu. U dětí, jejichž matky v těhotenství kouřily marihuanu, byl pozorován vyšší třes, více problémů s chováním v předškolním věku a horší výsledky v některých psychologických testech. Při souběžném zneužívání alkoholu a marihuany v těhotenství se bude uplatňovat, možná i potencovat, negativní působení obou látek.

Deprese
Alkohol v období kocovin vede sám o sobě k depresivním rozladám. Stavy ospalosti a deprese jsou typické i pro doznívání účinků konopí. Depresivní stav a útlum po jedné z uvedených látek i v případě kombinace obou může vést k nepředloženému jednání (např. sebepoškození), zvyšuje riziko úrazů a může komplikovat mezilidské vztahy. Vyšší skór deprese se prokázal ve výše zmíněném souboru českých dospívajících, kteří uvedli nadměrné pití alkoholu a kouření konopí. Na základě zmíněných dat nelze s určitostí říci, zda nadměrné pití alkoholu nebo kouření marihuany vede k depresivním rozladám, zda se osoby s depresivními rozladami častěji uchylují k alkoholu nebo marihuaně nebo zda se uplatňují oba mechanismy. To, že existuje vztah mezi depresivitou a užíváním zmíněných návykových látek, je ale z hlediska prevence i léčby důležité v každém případě.
* * *
Literatura
• Marijuana Abuse (The National Institute on Drug Abuse Research Report), aktualizace ze 17.12.2002, dostupné na adrese www.drugabuse.gov.
• Morrow, D., Leier, V., Yesavage, J., Tinklenberg, J. (1991). Alcohol, age and piloting: judgment, mood and actual performance. International Journal of the Addictions, 26, s. 669-683.
• Scheier, L. M., Botvin, G.J. (1995). Effects of early adolescent drug use on cognitive efficacy in early-late adolescence: A developmental structural model. Journal of Substance Abuse, 7, 4, s. 379-404.
• Zwerling, C., Ryan, J., Orav, E. J. (1990). The Efficacy of Preemployment Drug Screening for Marijuana and Cocaine in Predicting Employment Outcome, JAMA 264, 20, s. 2639-2343.
________________________________________________________________________

Prima: V ČR se objevila nová droga s logem bin Ládina
Zpravodajství ČTK 13.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 13. dubna (ČTK) - V České republice se objevila nová droga, která je podobná taneční droze extáze. Je označena logem s podobiznou nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina. Národní protidrogová centrála zatkla v Brně dva dealery, kteří u sebe měli velké množství této drogy, uvedla dnes televize Prima.

Zásahová jednotka zatkla podle televize dva muže na parkovišti u nákupního střediska v Brně v době, kdy chtěli prodat 2000 tablet extáze. Po expertize ale policisté zjistili, že polovina drog byl amfetamin, tablety s logem bin Ládina. Taková droga se v ČR podle policie objevila poprvé.

"Ta droga je levnější, nicméně oni ji prodávali jako extázi, tedy dalo by se říci, že se jednalo o podvod," řekla Primě mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Za jednu tabletu chtěli dealeři 60 korun, konečný uživatel by za ni dal 250 korun, uvedla televizi.

Oba pachatelé byli pravděpodobně napojeni na mezinárodní síť distributorů drog. Oba jsou ve vazbě. Jeden z mužů byl podle Kosinové pouze distributorem, druhý je aktivním uživatelem pervitinu. Odkud nová droga pochází, nechce policie prozradit s tím, že by to ohrozilo vyšetřování.
________________________________________________________________________

Jedu v tom už od září
Mladá fronta DNES 14.4.2003| rubrika: Kraj Pardubický| strana: 5| autor: Zdeněk Dušek 7.B,Gymnázium Dašická

Jsou drogy mezi mladými opravdu běžné, nebo je to mýtus?

Jedu v tom už od září. Zpočátku to vypadalo nevinně. Dostala mě do toho samozřejmě parta. Vůbec jsem netušil, že z toho může být takový problém. „Pojď tam s námi, zkus to aspoň jednou.“ Jasně, nejhorší byla Martina a Tomáš. Tak jsem to zkusil. Matně si vzpomínám, že mě to poprvé ani nic nestálo. Ale bylo to nepopsatelné. Na podzim mi to stačilo jednou týdně. Když se ten den blížil, za nic jsem nestál. Od rána jsem byl vždycky k ničemu. Nemohl jsem se na nic soustředit, škola šla stranou, počítač to taky nemohl vyvážit, celá moje mysl se upínala k večeru. Doma jsem pak musel proklouznout do svého pokoje a celé si to znovu prožít. Ležel jsem na zádech na posteli a nepřítomně koukal do stropu. Noc byla vždycky hrozná, napůl jsem spal, napůl jsem bděl. Ráno to taky podle toho vypadalo. Oteklé oči, opuchlý obličej, ale stálo to za to. Musel jsem začít zvyšovat dávky. Jednou týdně mi to nestačilo. Tělo i mozek chtěly víc a víc. Dopřával jsem si to dvakrát, někdy i třikrát týdně. Bylo to opojné. Začal jsem mít problémy s penězi. Kapesné mi nestačilo, sáhl jsem na úspory a začal chodit na brigády. Nejhorší byly vánoční prázdniny. Nikde nikdo nebyl, parta se vytratila. Několikrát jsem to riskl i sám doma. Byl to jiný druh a zdaleka to nebylo ono. Ten pocit nebyl tak opojný, chybělo mi to propojení s ostatními, vědomí, že jsme na tom všichni v jednu chvíli a na jednom místě stejně. Že myslíme na stejnou věc, že máme stejný cíl a že a že… Na ty tři týdny nerad vzpomínám. Je jaro. Můj život dostal pevný řád, dopřávám si teď pravidelně dvakrát týdně. Všechno mám pod kontrolou, ale hlavou se mi čím dál častěji honí otázky: "Jak dlouho to ještě bude trvat? Budu schopen se z toho dostat? Přežiju letní abstinenci?" Ještě, že mám tolerantní rodiče. Snaží se mi pomoci. Vysvětlují, naléhají. Blíží se konec. Je čím dál těžší to celé prožít tak jako na podzim. Ne vždy se dostaví kýžený pocit opojení a slasti. Parta už taky není tak jednotná a silná. Musím vyvinout daleko větší aktivitu, abych si to mohl dopřát. Intervaly jsou nepravidelné, ráno vstávám čím dál tím častěji s děsivou myšlenkou: "Seženu, nebo neseženu?". Naposled to bylo jenom o chlup. Ale všechno dobře dopadlo. Mám! a jsem tu a všechno může začít. Je sobota 5 hodin odpoledne. Zažívám znovu ten fantastický pocit. Pomalu se stmívá a pak už jenom ostrá světla, blesky, jásot a řev. Pardubičtí hokejisté nastupují k prvnímu finálovému zápasu.
________________________________________________________________________

Narkomani budou mít fórum
Právo 14.4.2003| rubrika: Praha - Střední Čechy| strana: 12| autor: Lukáš Rychetský

V Praze začne fungovat prozatím naprosto neznámý a inovativní projekt UFO, neboli uživatelské fórum, které má vtáhnout narkomany do dialogu o protidrogové prevenci, o léčbě drogově závislých a umožnit tak lepší plánování drogové politiky. "Chceme se zaměřit na vznik, podporu a zaškolení skupin uživatelů drog, respektive uživatelů, exuživatelů, či klientů metadonových programů, zapojit je do procesu "vyslyšení klientů" a využít hlasů klientů v oblasti prevence a léčby drogových závislostí," vysvětlila Právu ředitelka nevládní organizace Společnosti Hvězda Petra Svobodová, jež se na projektu spolupodílí. Fórum vzniká ve spolupráci s irským konzultantem Tommym Larkinem, který řídí skupinu UISCE (fórum uživatelů v Dublinu), které zřídila jako svůj poradní orgán vláda Irské republiky. Podle Svobodové je evropský trend v sociální oblasti jednoznačně zaměřen na komunikaci s klienty a snahu spolupracovat s nimi při řešení jejich problémů i na základě jejich vlastních zkušeností. Samotné uživatelské fórum funguje ve většině evropských zemí, včetně bývalého východního bloku. "Já si myslím, že je to rozhodně krok kupředu, protože je třeba naslouchat všem stranám, které k ní mají co říci, včetně narkomanů," sdělila Právu protidrogová koordinátorka hlavního města Prahy Nina Janyšková. Podle ní musí fungovat komunikace mezi represivními složkami, odbornými organizacemi, ale i narkomany. "Myslím, že většina protidrogových koordinátorů tento nápad uvítá," podotkla Janyšková a doplnila, že se musí počítat i s odmítavými reakcemi. Během prvního roku by v rámci projektu měly vznikat takzvané "skupiny uživatelů", metadonových klientů a exuživatelů, což by mělo být završeno vznikem nezávislého fóra uživatelů. To by zpracovávalo nejrůznější výzkumy uvnitř toxikomanské komunity, například častý výskyt žloutenky typu B, spolupracovalo s profesionály v oboru a snažilo se ovlivnit kvalitu jejich služeb. Projekt také počítá se vznikem časopisu Dr. UFO pro narkomany, kteří by se na jeho obsahu sami podíleli. První číslo je již hotovo a brzy se dostane mezi uživatele. "První rok chceme také vytvořit pilotní vzdělávací výcvik pro pracovníky a členy UFO," uvedla Svobodová s tím, že využijí zkušeností uživatelského fóra v Irsku, s kterým spolupracují.
________________________________________________________________________

Věk narkomanů stále klesá
Moravskoslezský deník 11.4.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1

Karvinsko _ Častější případy žloutenky typu C u klientů karvinského a bohumínského K- Centra - OS Net a zvýšení počtu injekčních uživatelů drog, mnohd y ve věku okolo patnácti let - to jsou hlavní důvody stále těsnější spolupráce Káčka s místní Poradnou AIDS a drogy.
Pokračování na str. 7

Pokračování ze str. 1
Alarmující je, že 73 procent klientů užívá tvrdou drogu pervitin. Nejčastěji injekčně, tedy hodně rizikovým způsobem. Třicet procent přitom tvoří mladí ve věku okolo patnácti až osmnácti let." A tito mladí si mnohdy nechtějí připustit, že by se mohli pohlavními a infekčními nemocemi nakazit. Důležitou informací také je, že pokud se u nich žloutenka typu B či C potvrdí a oni se léčbě nepodrobí, vystavují se nebezpečí trestního stíhání," upozorňuje vedoucí karvinského i bohumínského K- Centra Kateřina Šutorková." Myslím, že prevence je zde namístě, navíc je snadnější a dostupnější než léčba nemoci. T a totiž stojí kolem pěti set tisíc," dodává Šutorková. Karvinská Poradna AIDS a drogy se zdejšími protidrogovými centry úzce spolupracuje již několik let. Díky loni podanému projektu se podařilo zachovat testy na HIV pro takzvaně rizikové skupiny zdarma. O totéž se snaží letos podaný projekt pro oblast testů na žloutenky. Za ně totiž lidé stále ještě zpravidla platí. " Smyslem podaného projektu je možnost testování hepatitidy bez placení. Zároveň bychom takto monitorovali situaci v rizikové populaci našeho regionu a chránili i zdraví ostatní populace," dodává k současnému stavu pracovnice Poradny AIDS a drogy Karviná Martina Kubaczková. Poradna AIDS a drogy pracuje v objektu bývalé Okresní hygienické stanice v Karviné na ulici Těreškovové 2206. Poradna je otevřena vždy v pondělí a středu od 8 do 15.30 hodin. Zájemci o testy se ovšem mohou telefonicky domluvit i v ostatní pracovní dny. Tel. číslo poradny je 59 631 44 44.
________________________________________________________________________

a něco pro řidiče –
Nový systém pokut

Auto-moto speciál 8.4.2003| rubrika: Poradna| strana: 17| autor: PETR JANSA, Motožurnál, Foto TRIO

Bod k bodu a chodíte pěšky

Tuzemské motoristy čekají převratné změny. Jednou z připravovaných novinek je i bodový systém pokut, který by měl zcela změnit postihy za přestupky. V Německu již úspěšně funguje několik let.

A co je důležité, jednoznačně přispívá ke snížení nehodovosti i úmrtnosti lidí. V případě prosazení systému v novele zákona lze tvrdit, že novinka jednoznačně přispěje k menšímu počtu mrtvých i na našich silnicích.
NĚMECKO. V sousedním Německu loni díky tomu zaznamenali pozoruhodný rekord: na tamních přetížených silnicích zahynulo nejméně lidí od roku 1953, kdy centrální statistický úřad ve Wiesbadenu začal registrovat příslušné údaje. Konkrétně - ve dvaaosmdesátimiliónovém Německu loni zemřelo průměrně 83 lidí na jeden milión obyvatel (na českých silnicích je tento poměr 131 mrtvý na milión obyvatel - pozn.red.). Důvodem pozitivní statistiky je jednoznačně bodový systém, jenž je podle jeho tvůrců spravedlivý pro všechny a napomáhá k ochraně silničního provozu. Spravedlivý proto, že těm, kteří se nějakým způsobem provinili proti dopravním předpisům, se dává včas možnost se zastavit a napravit, co se dá. "Všechny hříšníky registruje Spolkový úřad motorových vozidel ,KBA' ve Flensburgu," říká zpravodaj Radiožurnálu ve Spolkové republice Německo David Šťáhlavský a pokračuje: "Pokud si hříšník svou jízdou vyslouží celkem osm trestných bodů, pak si může dobrovolnou stejný bonus navštívit ještě psychologickou poradnu. Osmnáct bodů je konečná, při níž už řidič přichází o řidičský průkaz. Umazání bodů lze ovšem opakovat pouze jednou za pět let."
POSTIHY. Přesně je také dán katalog přestupků. Na stupni jejich závažnosti závisí také jejich promlčecí lhůta. Lze tedy mít čistý rejstřík už za tři měsíce, účastí na doškolovacím kursu vylepšit skóre o čtyři body. Pokud ovšem váhá a čeká na pokání do rozmezí devět až 13 bodů, pak si odepíše už pouze dva body. A ještě později, tedy do 17 bodů, musí za v případě lehčích přestupků, anebo se provinění s hříšníkem táhne dva roky, pět a dokonce i deset let, jsou-li přestupky spáchány pod vlivem alkoholu a drog. Povolená hranice alkoholu v krvi je v Německu 0,5 promile. Podmínkou výmazu je ovšem následná bezúhonnost, tedy během roku žádné další porušení předpisů. Katalog přestupků je rozsáhlý a obsahuje vždy počet trestných bodů a výši pokuty. Seznámit se s ním může každý. Zpravodaj David Šťáhlavský doplňuje: "Například u nás tolik oblíbené předjíždění zprava mimo uzavřenou obec přijde na 40 eur a tři body. Když se tohoto přestupku dopustíte navíc na zákazu předjíždění, pak je to o 20 eur dražší a jeden bod horší. Překročení povolené rychlosti v obci až o 25 km/h stojí 50 eur a jeden bod, mimo obec je v tomto případě pokuta o 10 eur levnější. Maximálně lze za rychlou jízdu dostat pokutu 375 eur, což je bezmála 12 000 korun, a ještě čtyři trestné body." V případě recidivy hrozí ovšem zákaz řízení, podobně jako v případě dalších stanovených přestupků a při překročení bodového limitu. Se řidičským průkazem se pak můžete rozloučit na dva, pět, ale také až na deset let.
ČESKO. U nás je bodový systém ve stadiu příprav, ale měl by kopírovat to dobré ze systémů, které již fungují. "Systém bude navržen obdobně, jako je tomu v sousedních zemích, tedy v Německu, a tak, jak se připravuje v Rakousku," prozrazuje alespoň něco Evžen Prediger z ministerstva dopravy. "Body se budou přičítat do dvanáctibodového systému. Jestliže řidič dosáhne 12 bodů, bude mu vysloven zákaz řízení na dobu půl roku, uvažuje se i o jednom roku. Systém bude takový, že za každý přestupek bude určitý počet bodů - například za alkohol přibude osm bodů, za projetí červené čtyři body a za špatné parkování jeden bod." Půjde-li všechno legislativní cestou tak, jak má, můžeme se u nás bodového systému dočkat v polovině následujícího roku.
________________________________________________________________________

Za pašování drogy padl mírný trest
Mladá fronta DNES 12.4.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 1| autor: (prk)

Plzeň - Mírný ortel za pašování pervitinu do Německa vyřkl včera plzeňský krajský soud nad Pavlem Milem a Andreou Hurtovou ze Sokolova. Ti v roce 2001 přes hranice postupně dostali přes sto gramů pervitinu za cenu 60 marek za gram. Třemi lety vězení soud potrestal Mila, který sháněl drogu a organizoval její převoz německému překupníkovi. Milo i jeho příbuzní byli s verdiktem spokojeni a z jejich tváří zářily úsměvy. „Ve vazbě je od začátku loňského roku, takže bude mít zanedlouho půlku trestu za sebou. Pak ihned požádáme o prominutí zbytku,“ řekla Milova obhájkyně Alena Kasalová. Hurtová, kterou Milo najímal jako kurýrku, nepůjde do vězení vůbec. Soud jí vyměřil podmíněný dvouletý trest se zkušební dobou tři roky. „Přihlédli jsme k tomu, že ještě nebyla soudně trestána a že Milo měl větší podíl na této trestné činnosti,“ prohlásil předseda senátu Přemysl Špicar. Milo pervitin obstarával a dodával německému odběrateli. V procesu se nakonec ukázalo, že první zásilku dovezl za hranice sám Milo. Hurtová posloužila jako kurýr při dalších dodávkách. Dostávala za převoz pár set marek. Čtvrtý obchod se už nezdařil. Milo odběrateli zavolal, že může sehnat šedesát gramů pervitinu za třicet tisíc korun. Cizinec přijel do Sokolova, aby přezkoumal kvalitu drogy. Tu měla převézt Hurtová, jenže se opila a nebyla schopna řídit. Pervitin nakonec vezl sám německý kupec.
Pokračování na straně D2

Pokračování ze strany D1
Na hraničním přechodu ho však zadrželi němečtí celníci i s pětadvaceti gramy pervitinu. Špicar upozornil, že mírné tresty navrhla v závěru procesu sama žalobkyně. Zdůvodnila to tím, že trestná činnost netrvala dlouho, že drogy nebylo mnoho a byla dodávána na zakázku. „Lze hovořit i o určité pomoci při objasňování tohoto případu,“ dodal soudce.
________________________________________________________________________

Celnické komando jde po krku pašerákům drog, zbraní i cigaret
Plzeňský deník 11.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 11| autor: PETR JEŽEK

Celníky veřejnost zná hlavně z hraničních přechodů, kde se zajímají, zda lidé vyvážejí nebo dovážejí zboží podléhající clu. Občas se celníci pochlubí úspěšnými zákroky, kdy zajistí zásilky drog. Na první pohled vše vypadá, že drogoví kurýři jsou odhaleni náhodně, ale bývá to v naprosté většině případů trochu jinak. Celníci se zatím příliš nechlubili, že už pátý rok mají speciální útvary, které se zabývají bojem s organizovaným zločinem. Většina akcí proti pašerákům drog, které se dostanou až před soud, je tak od samého počátku výsledkem zejména jejich práce. Celníci v boji proti drogovým mafiím mají téměř stejné možnosti a pravomoci jako policie. "Celní zákon nám umožňuje používat krycí doklady, využíváme informátory, máme zásahovou jednotku, která je srovnatelná s policejní. Jsme ale omezeni tím, že naše kompetence se týkají jen dovozu, průvozu a vývozu zboží, tedy i drog. Naopak nesmíme používat agenty, nemáme vlastního vyšetřovatele, který by mohl zahájit trestní stíhání," vysvětluje náměstek plzeňského celního ředitele Milan Poulíček. Právě on řídí útvary odpovědné za protidrogové akce, dopadení pašeráků zbraní, radioaktivních materiálů nebo i cigaret, odhalování podvodů při obchodech se zahraničím. Policejní rada dostane spis i s plánem zásahu Podle Poulíčkových slov je běžné, že na jedné bandě obchodující s drogami jeho lidé pracují kolem půl roku. Po získání prvotních informací shromažďují další důkazy a k tomu na základě povolení soudu využívají operativně pátrací prostředky. Když celníci společně se státním zástupcem dospějí k závěru, že nastal čas k pozatýkání gangu, připraví i plán zásahu. V tento moment je do dalšího zásahu zapojena policie. "K policejnímu radovi jdeme s celým rozpracovaným spisem asi dva týdny před naplánovanou akcí kvůli součinnosti, aby pak všechno lépe klaplo," vysvětluje Poulíček. Celničtí zakuklenci se samopaly Na samotné akci se pak kromě speciálního celnického komanda podílí i policejní zásahovka. Rozdíl mezi oběma zásahovými jednotkami není podle celníků téměř žádný. Muži v kuklách, černých neprůstřelných vestách s nejmodernějším vybavením vypadají úplně stejně jako příslušníci policejních zásahových jednotek. Jediný rozdíl je v tom, že na zádech neprůstřelné vesty není velký nápis POLICIE, ale CELNÍ SPRÁVA. I výcvik mají obě zásahovky téměř stejný. "O samotné akci ví vždy jen skupina, která do ní půjde. Pro obě složky platí společný realizační plán zásahu, aby každý celník i policista přesně věděli, kde kdo má být a co dělá," dodala Jitka Blahutová, tisková mluvčí Celního ředitelství Plzeň. Vznikli před pěti lety Od roku 1997 postupně vznikaly na jednotlivých celních ředitelstvích v republice specializované útvary pro boj s organizovaným zločinem. "Zpočátku jsme zkušenosti přebírali od policie, teď už si přípravu zajišťujeme sami. Policie nám nadále ale školí například naše kriminalistické techniky. Pro pátrače se připravuje kurs rychlé jízdy na speciálních polygonech a na autodromech," vysvětluje metodik ze speciálního odboru plzeňského celního ředitelství. Do elitních jednotek celníků se dostane pouze zájemce, který uspěje v náročných testech. Podmínkou je stejně jako u policie splněná vojenská služba, výborný zdravotní stav, vzdělání a psychická odolnost. Navíc jeho minulost musí být bez poskvrnky, protože bude pověřen prácí s tajnými informacemi. Na některých přechodech nezasáhnou "My nemůžeme pracovat na území cizího státu. Výměnu informací do zahraničí umožňují smlouvy podepsané na vládní úrovni, ale také mezi jednotlivými regiony. Kvůli tomu je běžné, že sami komunikujeme s bavorskými celníky a nemusíme různá dožádání řešit přes naše generální ředitelství," vysvětluje náměstek, co vše napomáhá k rychlejšímu a účinnějšímu odhalování mezinárodní trestné činnosti. Možnost zásahů například proti pašerákům drog přímo na společných hraničních přechodech je omezená. Záleží na tom, kde přesně se odbavování uskutečňuje. "Například ve Vojtanově je společná celnice už na výsostném území Německa. Tam nemůže naše zásahovka, ale německá. Naopak dálniční hraniční přechod v Rozvadově je celý výsostným územím České republiky. Právě na tom také záleží, zda po zásahu proti pachatelům budou případ dál vyšetřovat české policejní orgány," poodhalil něco ze zákulisí Poulíček. Občas drogovou zásilku pustí dál Pokud celníci zjistí, že někdo veze třeba zásilku drog nebo ji pro změnu posílá poštou, nemusí zasáhnout okamžitě. Pro vyšetřování může být důležitější nechat dojít zásilku až k adresátovi nebo nechat dojet kurýra až k odběratelům. "Státní zástupce může nařídit sledování zásilky. Úmyslně se nezadrží už na hranicích, abychom si jen vylepšili vlastní statistiku, ale pustí se dál až k příjemci. Naši kolegové v Německu nebo jiné zemi dostanou kompletní informace a zasáhnou až při předávání nebo prodeji drogy. Jen tak se podaří rozkrýt celou organizovanou skupinu," připustila Blahutová. Útvar je vybaven kvalitně I celníci by chtěli lepší vybavení. "Určitě v operativněsledovací technice existují modernější věci, než jaké máme my. Mohlo by to být lepší, ale základem jsou zase peníze. Na druhou stranu třeba ale celnická zásahovka má nejmodernější techniku. Protože západní Čechy jsou hodně úspěšné v drogových případech, je i náš protidrogový útvar vybaven velice kvalitně," uzavírá Poulíček.

Klíč| paso
________________________________________________________________________

Bílý dům stahuje kontroverzní kampaň
Strategie 14.4.2003| rubrika: News svět Marketingová komunikace| strana: 12| autor: (jih)

Reklama: Americká vláda se rozhodla přerušit osvětovou protidrogovou kampaň, která spojovala užívání drog s podporou terorismu. Kampaň, která světlo světa spatřila pět měsíců po září 2001, se snažila potenciálním uživatelům narkotik sugerovat, že by užíváním drog zároveň podporovali světový terorismus, protože ten je z valné části financován právě z jejich prodeje. Kabinet USA však přiznal, že podle průzkumů tento apel mladé lidi neoslovil. Finance vyčleněné na protidrogovou prevenci proto nyní hodlá směrovat do časopisů pro mládež.
________________________________________________________________________

Vzrušující karotenoidy, neodolatelný dopamin a běhající sloni
Respekt 14.4.2003| rubrika: Civilizace| strana: 18| autor: Lukáš Čermák

Kaleidoskop

Britští vědci zjistili, proč si samičky některých ptáků vybírají své partnery podle intenzity zabarvení jejich zobáků a ornamentů. Barvy, na kterých náročným létavicím záleží, jsou odstíny žluté, oranžové a červené. Bohužel právě ty si samci nejsou schopni sami vyrábět a musí je získávat z potravy jako tzv. karotenoidy (přítomné například v mrkvi). Samozřejmě, že příroda nemrhá časem bezdůvodným zkrášlováním. Samičky zjišťují pomocí barvy zobáků zdravotní stav svého nápadníka. Karotenoidy jsou totiž velice zajímavé látky schopné působit jako stimulátory imunitního systému. Zároveň jsou to antioxidanty schopné potlačit negativní účinky volných radikálů, které vznikají v našem těle jako vedlejší produkt metabolismu. Skupina britských biologů vedená Jonathanem D. Blountem zjistila, že samci, kteří dostávali dietu s vysokým obsahem karotenoidů, měli zářivé zobáky, mnohem větší úspěch při námluvách a jejich imunitní systém pracoval výborně. Dobrá zpráva z výzkumu britského týmu je, že ptáci nešvindlovali. Pouze ti, kteří měli nejméně parazitů, "obětovali" část svých karotenoidů na oděv - zdraví především. Paralelně podobnou studii publikovala francouzská skupina, která zjistila, že při zatěžování imunitního systému kosa u něj docházelo již ve velice krátkém časovém úseku k ubývání barevnosti zobáku, což se projevovalo zlepšováním jeho zdraví, ale zmenšováním sex-appealu. Lidé nejsou ptáci, přesto však: pozor na sněhuláky.

* * *
V našem "pestrém světě" vytvořeném tak, aby byl pro většinu živého složitě obyvatelný, stále platí stejná pravidla jako kdysi. Základním orientačním smyslem je touha. Ta vede k jednání, které má přinášet užitek. Opakování správných postupů, tj. učení, je nezbytným předpokladem pro hledání správné cesty. Učení je tím lehčí, čím větší je odměna - slast, radost či uspokojení - která čeká na konci. Na molekulární úrovni se takové posílení odměnou projevuje "vylitím" velkého množství molekuly zvané dopamin v určitých oblastech mozku. Dopamin je v mozku uvolňován v odpovědi na některé přirozené odměny a požitky, jako jsou jídlo, sex, vzrušení či některé drogy; a je zodpovědný za to, že se právě naučené "vryje hluboko do paměti". Dosud nevyřešeným problémem zůstává mechanismus vyhledání slasti (nebo odměny). Lidem závislým na kokainu stačí pohled na "nádobíčko", aby se v nich touha probudila. Vstávají ze židle, přistupují ke skleněnému stolu, rolují bankovku a radují se z výsledku, přičemž jim celou dobu hraje kapela Dopamin. Skupina neurobiologů ze státu Severní Karolína ve Spojených státech pod vedením P. E. M. Phillipse totiž objevila, že i vyhledávání slasti je řízeno dopaminem. Využila krysu, u níž pomocí supermoderních metod měřila hladinu dopaminu, a to v časových intervalech kratších než vteřina. Krysa byla naučená, že když šlápne na pedál, dostane dávku kokainu. Phillips zjistil, že v momentě, kdy krysa pedál spatřila, došlo ke krátkému dopaminovému pulzu, který jí ukázal "správnou cestu". Poté krysa šlápla na pedál, což bylo naučené chování doprovázené podle očekávání zvyšující se hladinou dopaminu. Ta dosáhla vrcholu v momentě, kdy došlo k injekci kokainu. Krátký dopaminový pulz na začátku je velice významný objev, který byl umožněn díky neobyčejně jemné a přesné elektrochemické technice. Je možné, že k němu dochází i u lidí, kteří jsou závislí na drogách. Vizuální podněty jako inzulínka v nich navozují touhu. Jestliže se tomuto iniciačnímu pulzu farmakologicky zabrání, nemuselo by nutně dojít k jejímu naplnění.

* * *
Sloni jsou vděčnými objekty pro velká překvapení. Nedávno byl na základě genetické odlišnosti objeven v Africe nový druh tzv. pralesního slona a v posledním čísle časopisu Nature zveřejnila americko-thajská skupina vědců studii, ve které se snažila zjistit, jestli sloni běhají. Obecně se totiž má za to, že sloni běhat neumějí. Američané zjistili, že ačkoli držení těla slonů pohybujících se rychlostí až 25 kilometrů v hodině připomíná chůzi, spadají některé znaky jejich pohybů do definice klasického běhu. "Běžící-chodící" sloni byli filmováni a jejich pohyb detailně analyzován. Podle několika kinematických faktorů sloni běželi, ačkoli u nich nedocházelo k tzv. vzdušné fázi, ve které se žádná končetina nedotýká země. Podle měření pohybů ramen sloni chodili, kdežto podle kyčlí běhali. Závěr, ke kterému skupina došla, byl: že je sice potřeba více dat, aby bylo možno potvrdit, nebo vyloučit, jestli sloni využívají pro běh pružinovou kinetiku a proč se u nich nevyskytuje vzdušná fáze, nicméně se dá říct, že ve vysokých rychlostech sloni "spíše nechodí".

Autor je molekulární biolog.
________________________________________________________________________

LSD - "problémové dítě" Alberta Hofmanna
Zpravodajství ČTK 12.4.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Evropa, ES, NATO| autor: JB

(ČTK nabízí ke zprávě foto z fotoarchivu)
PRAHA 12. dubna (ČTK) - Od počáteční euforie ze "zázračné substance" až k rezolutním zákazům, represím a strachu. Tak se vyvíjel vztah lidské společnosti k halucinogenní droze LSD v její šedesátileté historii. Přesně tolik let v sobotu 19. dubna uplyne od chvíle, kdy "otec" LSD Albert Hofmann poprvé vědomě vyzkoušel jeho účinky na své osobě v laboratořích firmy Sandoz ve švýcarské Basileji.

Jistou roli v objevu "kyseliny plné snů" sehrála náhoda. Díky ní si chemik Albert Hofmann do svého deníku napsal: "Minulý pátek, 16. dubna 1943, jsem byl nucen přerušit práci v laboratoři a rozjet se domů, protože mě stihl nezvyklý neklid spojený se slabou závratí. Doma jsem ulehl s nikoli nepříjemným pocitem intoxikace, který se projevoval silnou představivostí. V jakoby snovém stavu se zavřenýma očima (denní světlo mi náhle připadalo příliš ostré) jsem sledoval souvislý proud fantastických obrazů a barev. Asi po dvou hodinách se můj stav vrátil do normálu."

Hofmann zůstal jako omráčený a ihned si uvědomil, že to musí mít něco společného s látkou, na níž pracoval. Byl to diethylamid kyseliny lysergové (LSD). Následující pondělí odpoledne tedy rozpustil 0,25 miligramu LSD-25 ve sklenici vody a roztok vypil. Zanedlouho se začal cítit velmi podivně. V deníku hovoří o "závrati, pocitu strachu, neklidu, problémech s koncentrací, vizuálních halucinacích a touze se smát". Vydal se na kole domů, ale vzdálenost necelých deseti kilometrů mu připadala nesmírně náročná.

"Měl jsem mnohobarevné vize," řekl později novinářům, "ale nejhorší byl pocit, že se vznáším mimo své tělo. Dospěl jsem k závěru, že jsem mrtvý." To trvalo dvanáct hodin. Příští den ráno se probudil s pocitem rozjařenosti: "Snídaně chutnala výborně a poskytla mi nevšední zážitek. Když jsem vyšel do zahrady, kde zářilo slunce po jarním dešti, všechno se lesklo a třpytilo v nezvykle jasném světle."

Bylo mu jasné, že objevil něco zásadního. Na syntéze LSD-25 dále pracoval a lékařské veřejnosti ho představil v roce 1954. Byla to senzace. Všem se zdálo, že by LSD mohlo být tou zázračnou substancí, kterou lékaři tak dlouho hledali. Někteří soudili, že je klíčem k lidské duši. Věřili, že látku bude možno využít v psychiatrii, protože dokázala odblokovat pacientovy obranné mechanismy, aby mohl snáze hovořit o svých problémech a traumatech.

Ale netrvalo dlouho, a z pomocníka, jenž měl člověka rozvíjet a usnadnit mu komunikaci se svým nitrem, se LSD stalo i prostředkem dobré zábavy. Objevili jej intelektuálové, pro něž znamenalo bránu do bohémského světa. Jedním z prvních byl psychedelický guru Timothy Leary. Inicioval podávání drogy vězňům a tvrdil, že se tím snižují jejich sklony k recidivě.

O substanci projevila zájem i armáda. Tajné testy na dobrovolnících dopadly tak dramaticky, že následná supertajná zpráva doporučovala umístit LSD do rakety vypálené na Sovětský svaz. Ta by prý naráz vyřadila z provozu celou Rudou armádu.

V roce 1962 však již média zvonila na poplach a látka, která byla dosud považována za lék na schizofrenii, alkoholismus a třeba i homosexualitu, ztrácela půdu pod nohama. Objevily se zprávy o sebevraždách psychicky vyrovnaných lidí. O necelé desetiletí později byla legální výroba LSD zcela zastavena. Následně bylo zákonem zakázáno její držení v Británii, Spojených státech a dalších čtyřiadvaceti členských zemích OSN.

Po přezdívce Droga nebe a pekla se LSD později začalo říkat Droga pekelných vizí. Sám Hofmann hleděl na svůj vynález po letech se smíšenými pocity a v roce 1993 shrnul jeho význam takto: "LSD není návykové ani toxické. Jeho nebezpečí spočívá ve velmi hluboké změně vědomí: může být krásná a může být strašná. Přijali jsme alkohol a tabák, ale nepřijali jsme halucinogeny."

Jitka Bojanovská rmi luk
________________________________________________________________________

Ve hvězdách: LSD aneb 60 let kyseliny fantazie
Respekt 14.4.2003| rubrika: Komentáře| strana: 2| autor: - ZP -

"V pátek 16. dubna 1943 jsem přerušil práci v laboratoři a šel domů, nemoha přemoci nápadný neklid, kombinovaný s lehkou závratí. Doma jsem si lehl a upadl v nikoli nepříjemný, jakoby opojný stav, charakterizovaný extrémně vybuzenou představivostí." Takto popisuje ve svém deníku švýcarský chemik Albert Hofmann své zážitky poté, co na svém pracovišti v basilejském koncernu Sandoz náhodou požil špetičku diethylamidu kyseliny lysergové, látky, kterou při svém výzkumu v roce 1938 sám vyvinul. Právě před šedesáti lety se tedy zrodila LSD (jak zní německá zkratka dotyčné materie). "V jakoby snovém stavu," pokračuje Hofmann, "s otevřenýma očima, jsem vnímal nepřetržitý proud fantastických obrazů mimořádné ostrosti a intenzity, kaleido-skopickou hru barev." Po druhém pokusu, nyní již cíleném, publikoval Hofmann zprávu o svém objevu a LSD pomalu vyrazila do světa. Ještě než zasáhla USA a v 60. letech ovlivnila celou tamní kontrakulturu (viz Timothy Leary, Albert Hubbard či Ken Kesey), byla používána i v Československu. Není to příliš známo, ale je to tak: v letech 1954-74 probíhaly oficiální experimenty s LSD, kterých se účastnili pacienti psychiatrických léčeben i zdraví dobrovolníci. Jsou spojeny se jmény Milan Hausner, Stanislav Grof či Marta Semerdžieva. Sám Hausner prý na psychiatrické léčebně v Sadské uspořádal na tři tisíce sezení s LSD, při nichž lidé zaznamenávali své vjemy, zrakové halucinace. V roce 1974 byl výzkum zastaven a následně utajen, tedy devět let poté, co USA postavily výrobu, prodej, vlastnictví a užívání LSD mimo zákon. Sláva této zkratky už dnes značně vyčichla. Halucinogeny zůstávají doménou specialistů a samotná LSD spíše jen symbolem. Koneckonců podobnou službu v této zemi poskytují snadno dostupné lysohlávky (houby obsahující psylocibin). Pro připomenutí jedna tradovaná historka z přelomu 70. a 80. let. Básník, gymnasta a boží člověk Fanda Pánek přišel v Praze na neoficiální výstavu se zavařovačkou plnou lysohlávek pro širší společnost. Po avízu, že se blíží estébáci, ho nenapadlo nic lepšího než celý obsah naráz zhltnout. Estébáci skutečně přišli a Pánek se mezi ostatními ocitl v Bartolomějské. Zda se tam cítil jako mimoděk předávkovaný doktor Hofmann a co všechno při výslechu napovídal, ví asi jen Bůh.
blockhead
taxem četl o tom testování moči na školách - už se o tom píše docela dlouho ale tenhle článek mě přinutil napsat sem svůj názor a přeju si aby si ho přečet nějakej ten kretén kterej prosazuje tuhle komunistickou metodu.
Už to, že testy jsou povinný a ten kdo ho odmítne je automaticky označenej za feťáka (jenom proto že nechce panu řediteli načůrat do skleničky...) je dost otřesný že zjistěj že student si "někdy před měsícem" dal jointa a neni schopnej dělat nějaký odborný předměty že by se zranil.....to sou fakt hovadiny.
A za to že někdo kouří trávu by neměl nikdo bejt vyhozenej ze školy (teda pokud nepropadá), znám lidi který hulej celej tejden a maj DOST dobrý výsledky a to na gymnáziu (kam chodim taky).
Doufám že u nás to nezavedou, protože pak by museli půlku gymplu vyhodit nebo já nevim co by s náma všema chtěli dělat...
...Kromě toho zákony říkají, že není možné nikomu odebírat "biologický materiál" bez souhlasu dotyčného... - z cehoz plyne, ze pokud odmitnes poskytnout vzorek a jsou na tebe na tomto podklade ulozeny jakekoli sankce, pak nemaji oporu v zakone, jinymi slovy jsou takove sankce nezakonne a lze se uspesne branit u soudu, vcetne narokovani hmotnych kompenzaci za utrpenou ujmu....
Pritomni pravnici, pochopil jsem to dobre ? ;)
Ty vymahane kompenzace by podobne praktiky asi rychle zarazily - skoly nemaji prachy ;)
viridis
To je jen zacatek. Casem bude kazdy denne odevzdavat vrorek krve, moci, sputa, vlasu, stolice a spermatu. Zensky taky - kde ho sehnaly, to se uz lehce zjisti.... :eek:
blockhead
de to do sraček....


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma