Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 09.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Zneužívání drog mladými I.
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 8.4.2003| rubrika: Brno a okolí| strana: 10| autor: red

policie radí
Brno _ Mladí lidé ve stále větší míře zneužívají drogy. Nejen drogy společností tolerované ( alkohol, tabák), ale nezřídka se jedná i o jiné návykové látky. _ Jak se může zneužívání drog projevit? Změnami v chování dítěte: - zhoršený prospěch ve škole - nezájem o dřívější koníčky ( sport, počítače) - doma se ztrácejí peníze a cenné věci - doma nacházíte stopy po užití drog ( injekční stříkačky, dýmky apod.) Změnami životního stylu, například: - v noci je dítě dlouho vzhůru, ve dne dlouho spí - je unavené a podrážděné nebo naopak hlučné a bez zjevné příčiny rozjařené - mění stravovací návyky - nedbá na hygienu, chodí špinavé a musí se nutit do převlékání - ztrácí na váze, bývá častěji nemocné _ Hlavní příznaky zneužívání drog: Dítě se chová jako opilé, je z něho cítit chemikálie, má nápadně rozšířené nebo zúžené panenky, může mít poleptané okolí úst a nosu, může mít vpichy po těle nebo jizvy po nich. Pavel Šváb, městské ředitelství PČR Brno
________________________________________________________________________

Výročí, která připadají na středu 9. dubna
Zpravodajství ČTK 8.4.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MAS

Charles Pierre Baudelaire, autor skandálních Květů zla, jejichž nota milostná a erotická vzbudila pobouření a nevoli veřejnosti, se narodil 9. dubna 1821 v Paříži. Matce nemohl dlouho odpustit "zradu", které se na něm dopustila druhým sňatkem. Nesnášel ambiciózního otčíma, který z něj chtěl mít důstojníka nebo diplomata. Z jeho popudu byl ve svých 20 letech donucen k plavbě z Francie do Indie, kam se však nikdy nedostal; vrátil se do Paříže a vrhl se do víru bohémského života - hýřením počínaje a "umělými ráji" kuřáků opia a poživačů hašiše konče. Neuvědomoval si však, jak vysoká je cena za prchavé chvíle a halucinace. Zkušenosti a pocity takto získané zachytil ve studii O víně a hašiši jako prostředcích k zmnožení osobnosti, jež se stala základem jeho knihy Umělé ráje. Brzy se ocitl bez prostředků a nevyléčitelně nemocný. V jeho poezii lze nalézt zoufalý pesimismus, bezútěšný nihilismus a hledání krásy v ošklivosti. Z neporozumění byla však obviňována z nemravnosti. Nepochopený básník skonal 31. srpna 1867, pochován byl na montparnasském hřbitově.
________________________________________________________________________

Zima zbrzdila pouliční prodej drog v centru Prahy
Zpravodajství ČTK 8.4.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: USM

PRAHA 8. dubna (ČTK) - Pouliční drogová scéna, jež dělá několik let špatné jméno historickému centru Prahy, se v zimě a na začátku jara zklidnila. "Je to patrné, ale ke spokojenosti nám chybí ještě hodně," řekl dnes novinářům starosta Prahy 1 Vladimír Vihan. "Dealeři a uživatelé drog jsou v centru města pořád, ale není jich zatím tolik, aby si jich člověk všiml. Uvidíme, co přinese léto," uvedl.

Jakmile totiž přijde teplé počasí, stává se Praha 1 především na jaře a v létě městskou částí, kde se drogy intenzivně prodávají a konzumují. "Většina toxikomanů se pohybuje po celém centru Prahy," uvedl protidrogový koordinátor v Praze 1 Evžen Klouček.

Na jaře a v létě využívají často parky a zahrady - například Františkánskou zahradu, park u Národního muzea, park na Kampě nebo Petřínské sady. Z Prahy 1 se toxikomani stěhují i do sousedních městských částí. Podle Kloučkovy březnové zprávy o drogové problematice za rok 2002 se loni staly místy s nejviditelnějším prodejem drog Karlovo náměstí a prostor kolem stanice metra I. P. Pavlova, tedy lokality, jež leží těsně za hranicemi Prahy 1.

"Policisté toxikomany z jejich míst v Praze 1 vytlačují. Problém ovšem je, že oni se přesouvají jinam," prohlásil starosta Vihan. Mezi další oblíbená místa konzumentů drog ve středu města patří Slovanský nebo Střelecký ostrov. Rozlévání drogové scény považují odborníci za nebezpečné zejména kvůli infekcím, jež by mohly způsobit odhazované injekční stříkačky.

Dealeři nabízejí své zboží nejvíce s pomocí mobilního telefonu. Ceny nejpopulárnějších drog v Praze 1 se již několik let nemění - především kvůli jejich ředění různými příměsmi. Například jeden gram heroinu a pervitinu stojí 800 až 1000 korun, extáze 250 až 500 korun a cigareta marihuany 15 až 25 korun.

Na území Prahy 1 působí tři zařízení zaměřená na protidrogovou činnost. Za priority pro letošní rok považuje Klouček vytvoření kvalitní nabídky možností pro využití volného času pro mladé lidi a práci s uživateli drog a jejich rodinami. Důležitý je podle něj i výzkum situace na drogové scéně v Praze 1. Loni vynaložila radnice v Praze 1 na protidrogovou prevenci 2,5 milionu korun. Letos počítá ve svém rozpočtu s více než třemi miliony korun.

usm rot vb

Drogovou situaci prokáže až léto
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Praha| strana: 2| autor: (ČTK, dav)

Nové Město - Pouliční drogová scéna, jež dělá několik let špatné jméno historickému centru Prahy, se v zimě a na začátku jara zklidnila. „Je to patrné, ale ke spokojenosti nám chybí ještě hodně,“ řekl včera starosta Prahy 1 Vladimír Vihan. „Dealeři a uživatelé drog jsou v centru města pořád, ale není jich zatím tolik, aby si jich člověk všiml. Uvidíme, co přinese léto,“ uvedl. Jakmile totiž přijde teplé počasí, stává se Praha 1 především na jaře a v létě městskou částí, kde se drogy intenzivně prodávají i konzumují. „Většina toxikomanů se pohybuje po celém centru Prahy,“ uvedl protidrogový koordinátor v Praze 1 Evžen Klouček. Na jaře a v létě však často využívají parky a zahrady v centru - například Františkánskou zahradu, park u Národního muzea, park na Kampě nebo Petřínské sady. Z Prahy 1 se pak toxikomani stěhují i do sousedních částí. Podle Kloučkovy březnové zprávy o drogové problematice za rok 2002 se loni staly místy s nejviditelnějším prodejem drog Karlovo náměstí a prostor kolem stanice metra I. P. Pavlova, tedy lokality, jež leží těsně za hranicemi první městské části. Rozlévání drogové scény považují odborníci za nebezpečné zejména kvůli infekcím, jež by mohly způsobit odhazované injekční stříkačky. Důležitý je podle Kloučka výzkum situace na drogové scéně v Praze 1. Loni vynaložila radnice této městské části na protidrogovou prevenci dva a půl milionu korun. Letos počítá ve svém rozpočtu s více než třemi miliony.

Výskyt drog v centru

- Františkánská zahrada
- park u Národního muzea
- park na Karlově náměstí
- park u obchodního domu Tesco
- Slovanský ostrov
- Střelecký ostrov
- park na Kampě
- Petřínské sady
________________________________________________________________________

Basketbalista Griffin z Houstonu byl zatčen kvůli marihuaně
Zpravodajství ČTK 8.4.2003, rubrika: Sport - zahraničí| autor: MAZ

HOUSTON (USA) 8. dubna (ČTK) - Basketbalistu Eddieho Griffina z Houstonu Rockets zadržela v pondělí policie, protože po zastavení za rychlou jízdu u něj při prohlídce auta našla marihuanu. Dvacetiletý křídelní hráč zaplatil kauci pět set dolarů a byl propuštěn na svobodu, nicméně mu hrozí za držení drog pokuta 4000 dolarů a až rok vězení.

Houstonský klub se ke Griffinově zadržení nechtěl vyjádřit. V prohlášení pouze uvedl, že by hráč dnes měl normálně nastoupit v utkání NBA proti Portlandu. Mladý basketbalista přišel do týmu Rockets v roce 2001 z New Jersey a v zámořské soutěži působí druhou sezonu. V průměru dává 8,8 bodu a má šest doskočených míčů za zápas.

maz gi
________________________________________________________________________

Právník za volantem koupil ferrari i Engeho
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Sport| strana: 6| autor: ČENĚK LORENC, TOMÁŠ NOHEJL

Praha - Sbírat modely autíček a knížky o značce Ferrari už pražskému právníkovi Robertu Perglovi dávno nestačí. Čtyřiatřicetiletý spolumajitel advokátní kanceláře si našel náročný koníček: pořídil si vůz Ferrari 360 Modena v hodnotě 16 milionů korun a k němu bývalého formulového jezdce Tomáše Engeho. S ním letos jede šampionát vozů Grand Turismo, zaštítěný Mezinárodní automobilovou federací. "Proč jsem začal se závoděním tak pozdě? Nebyly peníze," vysvětloval Pergl při honosném představení svého týmu Menx. Starou tovární halou šlehaly reflektory, valil se kouř a po předváděcím molu kráčely modelky ve spodním prádle. Pergl to blaženě pozoroval a pobafával z doutníku. Splnil si sen. "Proč název Menx? Ne, to není žádný sponzor, ale spíš parodie. Na mé oblíbené filmy typu Men in Black, XXX nebo Spiderman," vykládá hobby jezdec a šéf týmu. Začínal na domácích okruzích v pohárových závodech Ford Puma. Minulé dvě sezony jezdil mezinárodní sérii Ferrari Challenge, v níž loni skončil šestý. "Chtěl jsem výš, ale k tomu byl potřeba zkušený a rychlý kolega. Napadl mě Tomáš Enge. Nejdřív to vypadalo jako vtip, ale povedlo se," raduje se Pergl. Nasadil páky v době, kdy Enge po marihuanovém skandálu neměl nic jistého. Pergl zrovna objednával v továrně závodní auto a na mobilu napsal textovou zprávu Engeho manažerovi Antonínu Charouzovi: "Tomas se mnou?" Odpověď zněla: "Jasne." Enge, zklamaný sestupem z formulových výšin, nechtěl zpočátku o vozech GT ani slyšet. I teď, když mluví o autě, ho popisuje jako "větší motokáru". Ale má kde jezdit. Podle dohody Enge může být ze závodů uvolněn stylem "vyšší bere", tedy při startech ve sportovních vozech nebo kvůli případným testům formulí. Pak ho zastoupí další Charouzův jezdec Jaroslav Janiš. "Tomáš díky zkušenostem nastaví auto za dopoledne, mně by to trvalo dva dny," nedělá si iluze Pergl. Když měl Enge říci, jaký byl mezi nimi rozdíl při prvním testování, pravil: "Velice malý." Vedle sedící Pergl se ale ozval: "Tomáš to řekl hezky diplomaticky, ale já s tím nemám problém. Byly to dvě vteřiny na kolo. Učím se." V prvním, nedělním závodě v Barceloně skončila posádka Enge, Pergl ve třídě GT-N, kde jsou povoleny minimální úpravy vozu, šestá. Závody, z nichž jeden uvidí v květnu i Brno, se jezdí buď na 500 kilometrů, nebo tři hodiny. Jezdci se střídají, jeden nemůže řídit víc než 55 procent času. "Myslíme na stupně vítězů, ale jsme nováčci," uznává Pergl.
________________________________________________________________________

Cobainovy deníky nejsou veselé čtení
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Kultura| strana: 9| autor: MARTINA KOTRBOVÁ

Hudba - kniha

Praha (Od naší spolupracovnice) - Výběr z deníků Kurta Cobaina se svezl s loňským revivalem Nirvany, který se točil především okolo sporu pozůstalých, tedy vdovy Courtney Love a členů kapely, o jednu dosud nevydanou skladbu. V těchto dnech, kdy si připomínáme deváté výročí Cobainovy sebevraždy, už je cédéčko s dotyčnou písničkou několik měsíců na našem trhu, ale zda se dočkáme českého vydání deníků, není jisté. Jejich forma totiž značně ztěžuje možnosti autentického překladu: kniha se skládá z přetištěných rukopisných stránek z deníků, které obsahují spoustu škrtů a přepisů či různé zpěvákovy malůvky. Ačkoli tento výbor neobsahuje po cenzuře Courtney Love žádné senzace, pro příznivce Nirvany je to pochopitelně velice cenný a zajímavý materiál. Podíváme-li se však na celou záležitost z "lidského" hlediska, nelze se ubránit pocitu, že zveřejnit tak osobní zpověď blízkého člověka po jeho smrti může jen hodně bezcitný cynik. Že jde samozřejmě o peníze, je patrné nejen ze zmiňovaného sporu o práva na písničku You Know You're Right. Ovšem skutečnost, že v celém svazku je o Courtney Love jen jedna zmínka (samozřejmě kladná), dává za pravdu přinejmenším těm, kteří označovali manželství nešťastného rockera za nefunkční. Ovšem deníky neodporují ani vyloženým škarohlídům, kteří stejně jako britský dokumentarista Nick Broomfield kacířsky obviňují vdovu z Cobainovy vraždy či ji alespoň označují za hlavní příčinu jeho sebevraždy. Courtney Love prostě tímto krokem definitivně potvrdila, jak to s jejím vztahem k zesnulému manželovi je: nejprve jsou peníze a pak dlouho, dlouho nic. Ale zpět k deníkům. Protože jsou zápisky řazené chronologicky (i když bohužel bez dat), je z nich dobře patrný přerod rozjíveného, leč přemýšlivého mladíka a nadšeného rockera, který se raduje z každého úspěchu své kapely, v nešťastného štvance své slávy. "Ukázalo se, že marihuana mi problémy vyřešit asi nepomůže… a už mi na ničem nezáleželo. Během následujícího měsíce jsem se rozhodl, že nebudu sedět na střeše a přemýšlet o tom, že skočím, ale opravdu se zabiju. Ale nehodlal jsem odejít z tohoto světa předtím, než zjistím, jaký to je si zasouložit," píše se na straně 26. Následuje poměrně naturalistický popis první, nikterak valné sexuální zkušenosti. "Co budu dělat, až zestárnu, když už o rock and rollu vím všechno teď, kdy je mi 19?" zapsal si Kurt přibližně o sedmdesát stránek později. Brzy poté následuje dlouhý výčet lásek: "Mám rád punk rock. Mám rád holky s divnýma očima. Mám rád drogy, ale moje tělo mi je nedovolí brát. Mám rád vášeň. Mám rád nevinnost. Jsem vděčný za dělníka, díky jehož existenci nemusí umělci dělat podřadné práce. Rád píšu poezii. Mám rád vinyl. Rád cítím vinu za to, že jsem bílý americký muž. Mám rád upřímnost. Postrádám upřímnost..." a tak dále. Vyznání pokračuje vysvětlivkami: "Tohle nejsou názory, tohle nejsou moudrá slova, tohle je způsob, jak vyjádřit opovržení sebou samým: pro nedostatek vzdělání, ztrátu inspirace, nervózní a trapné hledání citu..." Předlouhý zápis končí slovy: "Tohle není ani básnička. Je to velká hromada hoven stejně jako já." Pokud jde o Cobainův vztah k drogám, které evidentně byly jednou z příčin jeho předčasného konce, předchozí citáty zachytily počáteční stadium. Později tvrdí: "Jsem žijící důkaz, že nadměrné užívání drog nemusí mít závažné následky." Pak už jen vysvětluje, že bere heroin hlavně proto, že jen po něm se mu uleví od nesnesitelných bolestí žaludku. Jeho esej z madridského hotelu o tom, jak vzniká závislost na heroinu, by mohla účinně posloužit jako odstrašující příklad pro všechny, kdo si to chtějí jen "jednou vyzkoušet". Se svou typickou ironií Cobain všude, kde se o dotyčné droze zmiňuje, přidává ke správnému pravopisu "e", a píše tedy "heroine", což v angličtině znamená hrdinka... Cobainovi příznivci se v denících hodně dozvědí o jeho názorech na svět. "Ženy jsou nadřazené bytosti," zapsal si třeba několikrát. "Stavím se proti všemu, co lidi utlačuje, to znamená náboženství, rasismus, sexismus, cenzura a patriotismus." Ovšem čím blíže ke konci, tím smutnější je to čtení. Nářky nad nevítanými důsledky slávy střídá nenávistný pamflet na adresu novinářů, proti němuž jsou Zemanovy hnoje jen krotkou rozprávkou. O pár odstavců dál najdete výkřik: "Měl bych se líp, kdybych držel hubu." Asi sto stránek před koncem si Kurt Cobain zapsal: "Doufám, že umřu dřív, než se ze mě stane Pete Townshend." Tehdy to ovšem ještě byla jen humorná štiplavost vůči staršímu kolegovi...
________________________________________________________________________

Kdo si myslí, že jemu se to stát nemůže, mýlí se
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 8.4.2003| rubrika: Blanensko, Vyškovsko| strana: 12| autor: roh

drogy

Letovice _ Nahlédnout do světa drogově závislých přišli mladí lidé do Základní umělecké školy v Letovicích. O své zkušenosti se tam s nimi přijeli podělit ti, kteří si drogovým peklem sami prošli - členové pražské skupiny Teen Challenge, křesťanské organizace pro léčbu drogově závislých. " Problém začíná přesvědčením, že mně se to nemůže stát. Nikoho, kdo si poprvé zapálí cigaretu marihuany nebo si vezme první tabletu extáze, ani nenapadne, že třeba už za rok bude spát na nádraží, jíst zbytky z popelnice, krást, nebo se prodávat u silnice, jen aby měl peníze na další dávku," řekl Honza ( 29). Aví, o čem mluví. Když se mu po osmi letech podařilo vystoupit z kolotoče závislosti, kromě toho, co měl na sobě, přehrávače a pár kazet neměl nic." A jen o vlásek jsem unikl schizofrenii," dodal smutně. Teď pomáhá těm, mezi které ještě nedávno sám patřil a jak říká, je mu jich líto. Podobný je i příběh Pavla ( 24). " Heroinem jsem si začal léčit pocit méněcennosti v sedmnácti letech," vzpomíná. Později přešel na marihuanu, okteré se domníval, že její užívání udrží pod kontrolou. Cesta dolů však byla rychlejší, než si představoval, a ze šikmé plochy mu pomohla až Teen Challenge. Co se týká legalizace tzv. měkkých drog, má díky svému životnímu příběhu osmadvacetiletý Míra jasno: " Jen marihuana, o které se spousta lidí domnívá, že je snad ještě méně nebezpečná než alkohol, mě přivedla na psychiatrii. Proto se dokážu spravedlivě rozzlobit, když se dneska někdo začne ohánět její legalizací," tvrdí.
________________________________________________________________________

Muž zemřel na tuberkulózu
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Východní Morava| strana: 1| autor: (kam)

Podle lékaře nakažený zcela zanedbal léčbu

Zásadní protiepidemická opatření, jakým je dezinfekce společných prostor či vyšetření u lékaře, musí absolvovat někteří obyvatelé domu 1484 na Smetanově ulici ve Vsetíně. Jejich soused totiž zemřel na otevřenou tuberkulózu.

Vsetín - Hasiči a policisté jej našli 29. března mrtvého ve zdejším bytě. Pitva prokázala u devětapadesátiletého muže masivní nákazu aktivní tuberkulózou. „Vývoj nemoci musel trvat nejméně půl roku. Ten člověk zanedbal jakékoli léčení,“ uvedl primář oddělení tuberkulózních a respiračních nemocí valašskomeziříčské nemocnice Ludvík Dobeš. Na Vsetínsku je to za dlouhá léta jediný případ, kdy člověk na tuberkulózu zemřel. „Nemoc se dá velmi slušně léčit a vyléčit, pokud nakažený člověk přijde včas,“ říká lékař. Spolu se vsetínskými hygieniky stanovil v domě s městskými byty protiepidemická opatření, která by měla spolehlivě zabránit šíření infekce. „Byt se musí i s veškerým nábytkem vydezinfikovat a osobní věci spálit. Vytipovali jsme dvaadvacet osob, které s mužem bývaly v kontaktu. Tito lidé musí na rentgenové vyšetření plic a na zjištění protilátek TBC,“ uvedl Dobeš. Vsetínská radnice zajistí také dezinfekci společných prostor a výtahu. Na vyšetření budou muset nejbližší sousedé i pravidelní návštěvníci restaurací, které mrtvý muž často navštěvoval.
Pokračování na straně D2

Pokračování ze strany D1
Snímkování plic už absolvovali i tři policisté, kteří byt spolu s hasiči otevírali. Právě oni upozornili například na kapesníky od krve, které v bytě našli. „Vyšetření vyloučilo, že by se naši lidé nakazili,“ uvedl velitel služby vsetínské policie Bohdan Varyš. Zároveň potvrdil, že prohlídky takzvaných kontaktních osob jsou povinné, a pokud se nedostaví na první výzvu do nemocnice, dopraví je tam policie. „Zatím jsme ale takhle zasáhnout nemuseli,“ dodal. Podle primáře plicního oddělení valašskomeziříčské nemocnice se nemusí obyvatelé domu ani lidé z města obávat rozšíření infekce nebo samotné nemoci. „Po protiepidemických opatřeních nic podobného nehrozí,“ potvrdil. Nicméně dodává, že onemocnění TBC není na Vsetínsku ojedinělou záležitostí. Počet nově vzniklých onemocnění je v okrese třináct na sto tisíc obyvatel, to je zhruba úroveň celorepublikového průměru. S rostoucím počtem bezdomovců či azylantů bez pravidelných lékařských vyšetření, nebo drogově závislých lidí s oslabenou imunitou tohoto onemocnění přibývá. „TBC navíc není ve světě ani v naší republice vyřešený problém. Po roce 1989 se u nás například rozpadl celý systém kontrol rizikových skupin, který teď jen stěží dáváme dohromady,“ poznamenal Dobeš.

Kdo ho znal, musí na rentgen. Zemřel totiž na tuberkulózu
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Z domova| strana: 10| autor: KATEŘINA MLČŮCHOVÁ

Vsetín - Kamarádi z hospody, sousedi, policisté, kteří se dobývali do zamčeného bytu. Všichni, kdo přišli do styku s devětapadesátiletým obyvatelem vsetínského činžovního domu č. p. 1484, musí svorně absolvovat rentgenové vyšetření plic a důkladnou zdravotní prohlídku. Tento muž totiž zemřel na tuberkulózu. Našli jej 29. března mrtvého v jeho bytě. Tři policisté, kteří byt spolu s hasiči otevírali, si naštěstí všimli zakrvácených kapesníků, pohozených u mužovy postele. Pitva potvrdila, že jejich podezření bylo opodstatněné. Prokázala, že muž zemřel na masivní nákazu aktivní tuberkulózou. "Vývoj nemoci musel trvat nejméně půl roku. Ten člověk zanedbal jakékoli léčení," uvedl primář oddělení tuberkulózních a respiračních nemocí valašskomeziříčské nemocnice Ludvík Dobeš. Na Vsetínsku je to za dlouhá léta jediný případ, kdy zemřel člověk na tuberkulózu. "Nemoc se dá velmi slušně léčit a vyléčit, pokud nakažený člověk přijde včas," říká lékař. Dobeš zároveň upozorňuje na fakt, že případů tohoto onemocnění v poslední době přibývá. Zejména s rostoucím počtem bezdomovců, azylantů bez pravidelných lékařských vyšetření nebo drogově závislých lidí s oslabenou imunitou. Spolu se vsetínskými hygieniky stanovil v domě s městskými byty protiepidemická opatření, která by měla spolehlivě zabránit šíření infekce. "Byt se musí i s veškerým nábytkem vydezinfikovat a osobní věci spálit. Vytipovali jsme dvaadvacet osob, které bývaly s mužem v kontaktu. Ty musí na rentgenové vyšetření plic a na zjištění protilátek TBC," uvedl Dobeš. Vsetínská radnice zajistí také dezinfekci společných prostor a výtahu.
________________________________________________________________________

Lékař: Herny živí gamblerství
Mladá fronta DNES 9.4.2003| rubrika: Kraj Liberecký| strana: 3| autor: (pro)

Liberec - Za velmi znepokojivý považuje nárůst počtu heren obecně, a v krajském městě Liberci zvlášť, vedoucí libereckého Střediska komplexní terapie, a lékař Vladislav Chvála. Podle něj herny podporují patologické hráčství a kriminalitu. „Herny skrývají velké nebezpečí, že člověk upadne do závislosti na hře,“ míní Chvála. Středisko komplexní terapie se mimo jiné zabývá i léčbou některých druhů závislostí a rodinnou terapií, a proto má zkušenosti i s problematikou gamblerství. „To, že společnost herny toleruje, ukazuje, že jde o velký a ne příliš čistý byznys,“ míní Chvála. Podle současných poznatků odborníků vedou pocity vzrušení ze hry, riziko z prohry a touha po zisku u člověka ke změnám ve stejných částech mozku, jako když uspokojuje svoje potřeby sexuální nebo užívá drogu. „Pokud si člověk drží drogu hry od těla, proč by si nezahrál,“ říká Chvála. „Ale takový člověk asi neživí herny. Pro ty bude mnohem výhodnější člověk nemocný, který dokáže prohrát statisícové částky.“ Gambler se pak dostává do neřešitelných situací a přivádí k tomu i celou svou rodinu. „Kdo se setkal s problematikou těchto nemocných lidí, těžko může považovat obchod s hernami za poctivý,“ konstatuje Chvála. „Z tohoto pohledu je nápadné, jak se v Liberci herny masivně rozmáhají a divné je i to, že je město toleruje.“ Důvod je podle něj ekonomický. „ Majitelům nejspíš slušně vynášejí,“ konstatuje Chvála. „Živí ale minimálně právě jednu konkrétní nemoc - gamblerství, patologické hráčství, které bylo původně jen vášní ke hře. Pokud se ta ale zvrhne, není nijak lepší než alkoholismus nebo užívání jiných drog.“ Podle Chvály to, že v Liberci jsou herny i na hlavním náměstí, a plné jsou jich i ulice kolem centra, ukazuje na benevolenci radních. „Buď nemají ponětí, co herny ve městě znamenají, nebo naopak, mají ponětí až moc dobré a mají na tom osobní zájem,“ dodává Chvála. „Pak mám ale obavu, že se dříve nebo později i z radnice stane jedna velká herna a z Šaldova divadla kasino.“
________________________________________________________________________

Každá společnost je založena na drogách
Právo 9.4.2003| rubrika: Kultura| strana: 10| autor: Michal Procházka

KULTOVNÍ BRITSKÝ SPISOVATEL IRVINE WELSH JE HOSTEM FESTIVALU SPISOVATELŮ PRAHA A TVRDÍ:

* Nacházíme se v době války. Vy jste se před časem odstěhoval z Británie a usadil v Chicagu. Cítíte tam kolem sebe také jakousi úzkost, strach a nervozitu?

To si pište. Jde teď o takový univerzální pocit. Za oceánem si člověk ještě víc uvědomuje, že právě strach žene Ameriku do války. Jen nechápu, proč do toho s Američany šli Britové, netuším, proč jsme se do toho zapletli. Napadá mě, že snad za to může jen marnivost Tonyho Blaira.

* Ale britský parlament válečnou operaci oficiálně posvětil.

Aby nebylo mýlky, většina veřejnosti s válkou jednoznačně nesouhlasí. Jenže když už pošlete kamsi bojovat svoje kluky, těžko se jako stát nemůžete za ně také nepostavit. Myslím, že lidé podporují urychlené ukončení konfliktu a co nejmenší ztráty na lidských životech.

* Není paradoxem, že ve válce stojí po boku George Bushe právě labourista Tony Blair?

Ale vůbec ne. Musel byste být naprostý ignorant, pokud by vás to překvapilo. Vemte si, co se stalo s Labour Party během posledních dvaceti let. Vždyť už v sedmdesátých letech například ukradli monetární politiku konzervativcům, ještě dva roky předtím, než nastoupila Thatcherová. A tak to s nimi jde dál.

* Můžeme za americko-britským spojenectvím také hledat kulturní spřízněnost, příbuznost v mentalitě?

Britové byli vždy válečníky, konec konců žili na ostrově, který museli opětovně hájit. A v Americe najdete trochu válečnou mentalitu. Ale nemluvil bych o podobné kultuře, jako spíš o imperialismu anglicky mluvícího muže. Angličtina dnes dominuje naší planetě, stačí si pustit televizi.

* Sám jste řekl, že Amerika je dnes na křižovatce. Jaké mohou být následky současné krize?

Připadá mi, že Američané věří tomu, že už si mohou dovolit cokoli - třeba pokračovat tažením do Íránu. Nevím, kde by se mohli zastavit. Bože, ochraňuj nás, aby to nebylo v Severní Koreji. I když tam snad nepůjdou, když jim v cestě stojí Čína, která je, domnívám se, stále ještě komunistická země a největší potenciální trh pro Američany. Takže na to se asi vykašlou. Ale způsob, jakým dnes Američané přistupují k Arabům, je ostudný, takhle se kdysi chovali k černochům.

* Považujete se za autora v opozici vůči establishmentu, možná rovnou za revolučního spisovatele?

To je těžké, nechtěl bych se tak hle sám propagovat. Domnívám se, že revoluční spisovatel nemůže o revoluci jenom psát, musí podle toho i žít a stát si za svými názory. Já si žiju podle sebe, ale píšu spíše o lidech, kteří se dostali na okraj, mimo veškerou politiku a revoluce.

* Píšete hodně o sociálních problémech. Jaká je podle vás britská nebo americká demokracie? Je sociálně spravedlivá nebo ne?

Ne, ale nikdy se ani neměla stát sociálně spravedlivou společností. Je naopak založená na penězích a na moci, a jak se vyvíjela, přicházela jen s novými a důmyslnějšími zástěrkami, aby se navenek tvářila přívětivěji.

* Vaší nejslavnějších knihou je Trainspotting. Jedním z témat knížky jsou také drogy. Jaký je váš postoj k nim?

Hm… Já ani nemyslím, že mám nějaký postoj k drogám. Jen se domnívám, že každá společnost je ze své podstaty drogová, založena na drogách, návykových látkách a praktikách. Když budete studovat sociální život a ceremoniály různých společností, zjistíte, že v nich vždy hrály velkou roli právě návykové látky. Pro mě zůstává otázkou, může-li společnost kontrolovat podobné látky, které se lidé rozhodnou svobodně brát. A myslím, že často k tomu dobrý důvod nemá.

* Napsal jste také knihu Sviňák, kde drsně popisujete život uvnitř policie. Asi ji nemáte zrovna v lásce.

V knize nejde o nějaké sympatie, ale nezpochybňuju, že v každé společnosti potřebujete policejní síly. Policisté se sice stávají obvyklým terčem posměchu a vtipů ostatních, protože je společnost jako celek nemá ráda. Moje kniha není ani tak o policii, ale pojednává více o korupci a zneužívání moci, protože ten, kdo se ocitne v podobné pozici síly, a nemusí být hned policistou, z toho bývá obvykle zmatený

* Ale policejní kultura má svoje nezaměnitelná specifika.

Jako každá jiná průmyslová kultura. Je sexistická, rasistická, ale podobné zkušenosti můžete zažít, pokud pracujete třeba jenom na poště. Ale můžu vám říct, že britským poldům se moje kniha moc líbila a slyšel jsem, že si ji mezi sebou hromadně půjčovali.

* Ve vašich knížkách dost otevřeně popisujete sex. Nezažíváte například v Americe ostré reakce na své příběhy?

Je pravda, že americká společnost je nějak puritánská. Snad proto mé knihy přijímají v Británii téměř jako mainstream, zatímco v Americe jsem stále považován za více méně undergroundového autora. To je pro mě ale
docela příznivé.

***
Irvine Welsh (1961) - britský spisovatel. Dnes žije v Chicagu. Proslavil se hned prvním a záhy také zfilmovaným románem Trainspotting (1993, česky 1997, film natočil režisér Danny Boyle v r. 1996) ze života punkerů a narkomanů. Zfilmovány byly i tři povídky z jeho další knihy Acid House (1994, česky vyšla pod názvem Barevnej svět v r. 1999, film natočil v r. 1998 režisér Paul McGuigan). V českém překladu vyšel v r. 2001 ještě Sviňák (pův. název Filth, 1998) a v nakladatelství Maťa právě vycházejí Noční můry s Čápem marabu (Marabou Stork Nightmares z r. 1995) v překladu Jaroslavy Jones. Podle posledních knih Extáze, Sviňák a Porno se připravují filmové přepisy.

"Připadá mi, že Američané věří tomu, že už si mohou dovolit cokoli," tvrdí britský spisovatel Irvine Welsh, host Festivalu spisovatelů Praha. Dnes ve 12.00 hodin bude v knihkupectví Kosmas v pražské Perlové ulici podepisovat svou novou knihu Noční můry s Čápem marabu.
________________________________________________________________________

Prodával i píchal pervitin
Právo 9.4.2003| rubrika: Střední a východní Morava - Olomoucký kraj, Zlínský kraj| strana: 12| autor: (mhr)

OLOMOUC - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byl obviněn čtyřicetiletý muž z Olomouce. Od loňského roku vyráběl drogu pervitin, nabízel ji k prodeji a několika lidem ji také žilně aplikoval.
________________________________________________________________________

Drogy vařil za sex
Blesk 9.4.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: Pavel Ryšlink

OLOMOUC - Ránu olomouckému drogovému podsvětí zasadili kriminalisté. Zatkli výrobce pervitinu Zdenka Kyselého (40), řečeného Kyšu, který drogu vařil a svým odběratelům hned sám aplikoval. Od žen nechtěl peníze, ale sex.
"Šli jsme po něm už dlouho a v poslední době jen čekali na správnou chvíli," uvedl kriminalista, který na případu pracoval.
Kyša vařil drogu ve svém bytě v centru Olomouce poblíž mateřské školy. V průběhu policejní akce ho navštívilo několik podezřelých individuí, která neunikla péči policie. "Je dobře, že ho konečně sebrali. Celá ulice z něj měla strach," nechali se slyšet lidé z okolí.
Kyša nebyl typickým případem výrobce a feťáka. "Jako majetkově zajištěný neměl velkou potřebu drogu prodávat. Především ženským ji dával za sex, v čemž mu mnohé feťačky vycházely vstříc," řekl Blesku zdroj, který nechtěl být jmenován. Kromě chemikálií a chemického nádobí bylo v bytě nalezeno větší množství viagry. Policejní rada už Kyšu obvinil a podal návrh na uvalení vazby. Již dříve trestaný Kyselý může dostat až pět let kriminálu.
________________________________________________________________________

Soud je na dealery a výrobce drog krátký
Haló noviny 9.4.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 4| autor: (ohm, čtk)

KLADNO/PRAHA - Kvůli onemocnění soudce bylo včera odročeno na 13. květen hlavní líčení se skupinou výrobců a distributorů drog, kterou dopadla policie loni v březnu. Soud pouze propustil z vazby jednoho z obžalovaných, Vojtěcha Sala, který byl ve vazbě zhruba rok.

Líčení by ale zřejmě bylo odročeno tak jako tak, protože k němu včera nedorazilo opět několik předvolaných svědků. Právě z tohoto důvodu byl tento soudní proces v minulosti odročen již několikrát. Svědky nedokázala prý předvést ani policie. Soudce tak nemá údajně jinou možnost než o jejich předvedení opět požádat. »Zákon neřeší, co se svědky, kteří nejsou ochotni přijít,« řekl k tomu včera soudce Tomáš Jureček stím, že ale podobné záležitosti může soud řešit pokutou. »Například v lednu jsem udělil za neúčast svědků sedm pokut celkem za 13 tisíc korun,« dodal Jureček. Podle obžaloby páchali dva z osmi obžalovaných, Milan Drvota a Martin Erlich, takovou trestnou činnost, za kterou jim hrozí až desetileté vězení. Drvota měl prodat jiným lidem nejméně 142 dávek pervitinu v hodnotě 33 tisíc korun, Erlich pak 211 dávek za 26 tisíc korun. Ostatním obžalovaným hrozí trest od jednoho do pěti let vězení.
________________________________________________________________________

Za obchodování s pervitinem hrozí dvojici až 15 let vězení
Plzeňský deník 8.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 10

Plzeň - Z obchodování s pervitinem jsou obžalováni čtyřiatřicetiletý Pavel MILO a o tři roky starší
Andrea HURTOVÁ (na snímku Josefa Vostárka) ze Sokolova. Až patnáctileté vězení jim podle obžaloby hrozí za to, že v roce 2001 organizovali převoz 130 gramů pervitinu do Německa. Jeden gram drogy prodávali v přepočtu za 1200 korun. Podle státní zástupkyně Milo obstarával drogu a Hurtová ji vozila do Německa kupci. Od května do července 2001 provezla drogu přes hranice třikrát a podle žaloby vyvezla 107 gramů pervitinu. Při posledním obchodu nejela Hurtová do Německa, ale naopak cizinec přijel 19. července vlakem do Čech. Milo mu podle žalobkyně obstaral auto, ale cizince při návratu do Německa zadrželi němečtí celníci na hraničním přechodu v Schirdingu a našli u něj 24 gramů pervitinu. Když včera vypovídal obžalovaný Milo, soudce na žádost jeho advokátky vyloučil veřejnost z jednací síně. "Obžalovaný mi vzkázal, že by se rád doznal a že uvede další jména. V přípravném řízení k věci nevypovídal. Nyní dvě konkrétní jména skutečně řekl," vysvětlil později předseda senátu Přemysl Špicar. Podle našich informací obžalovaný uvedl jména dvou osob, od kterých drogu odebíral. Asi v polovině výslechu obžalovaného trestní senát dospěl k závěru, že veřejnost už může být do jednací síně zase vpuštěna. Soud předpokládá, že rozsudek vynese ještě v tomto týdnu.
________________________________________________________________________

Ztracené duše u počítače
Haló noviny 9.4.2003| rubrika: Ze světa| strana: 9| autor: (čtk)

LONDÝN - Jsou sice bratři, ale vidí se jen dvakrát denně. Žijí ve stejném domě na jihu Londýna, ale prohodí spolu vždy jen pár slov. To když se každých zhruba 12 hodin střídají u počítače, kde hrají jednu z internetových her, které nikdy nekončí. Rádi by dělali iněco jiného, ale nedokáží se už přimět.

Před pár měsíci se jihokorejský mladík na internetu uhrál k smrti. Po 86 hodin se zvedl od počítače, jen když šel pro cigarety nebo na záchod. Nakonec jeho organismus vypověděl službu a 24letý muž zemřel na podlaze internetové kavárny v Kwangdžu. Některé internetové hry totiž nemají vestavěnou pojistku - nudu. Běžné hry se začnou po určité době opakovat, herní situace jsou známé nebo čekání příliš dlouhé. U běžných počítačových her prý trvá zhruba dva, tři týdny, než sebepřitažlivější hra omrzí. Hry jako EverQuest nebo CastleQuest 2 pojistku nudou nemají. Hraje se ve virtuálním světě, ale v reálném čase. Když odejdete, hra stejně pokračuje. Podle Marka Griffithse z Nottinghamské univerzity jsou tyto hry postaveny na klasickém schématu závislosti. Poskytují přerývaný proud odměn a budují efekt postupného posilování závislosti. Hráči hrají, protože věří, že další odměna je na dosah ruky. Pro znalce není překvapením, že hra EverQuest si vysloužila přezdívku EverCrack. Má každou chvíli zhruba 400 000 hrajících předplatitelů, kteří opouštějí reálný svět zdí, protivných sousedů, náročných rodičů, pracovních či školních neúspěchů a vstupují do říše fantazie Norrah. Od minulého roku vznikla v USA, Koreji, Británii a dalších zemích první specializovaná pracoviště a svépomocné skupiny na odvykání závislosti na počítačích. Některé se modelují podle »Anonymních alkoholiků«. Například Online Gamers Anonymous na www.olganon.org má dvanáctistupňový odvykací program. Začíná tím, že člověk musí přiznat sobě a všem okolo, že má problém zvládnout svůj poměr k počítači. Nejtěžším bodem programu zřejmě je zabíjení vlastních virtuálních postav, které si herní náruživec na internetu vytvořil. Každá taková kybervražda ovšem znamená krok ke svobodě, k návratu sebevlády. » Vymazání těch postav mi vracelo život. Zase jsem mohl kontrolovat svůj život a osud, « přiznává bývalý hráč Ron. Během období závislosti přibral několik kilogramů na váze a přišel o několik důležitých klientů, protože se nedokázal přimět, aby se staral o jejich potřeby. »Tyhle hry mohou poskytovat uživateli alternativní realitu,« říká Griffiths. Mohou vést k psychickým stavům, které jsou pro jedince vysoce uspokojivé. Cesta zpět do světa mimo mihotavé stíny internetových fantazií ovšem nevyžaduje pokaždé pomoc odborníka. Přirovnání k tvrdým drogám považují mnozí za nesmysl, spíše prý by se dalo hovořit o přirovnání k alkoholu. I to však prý je poněkud přehnané - zatímco vyléčený alkoholik se už nikdy nesmí dotknout lahve, vyléčený kyberhráč klávesnice ano.
________________________________________________________________________

Brňan čichal před nádražím
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 8.4.2003| rubrika: Brno a okolí| strana: 11| autor: ček

z deníku strážníků
Brno _ Těkavou látku inhaloval na nástupním ostrůvku městské dopravy v brněnské Nádražní ulici jedenačtyřicetiletý muž z krajského města. Hlídce strážníků jeho počínání neušlo. Uložila dotyčnému blokovou pokutu za buzení veřejného pohoršení a vykázala ho z místa. ( ček)
________________________________________________________________________

Tereza Pergnerová bude muset kvůli drogám opět před soud
Zpravodajství ČTK 8.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 8. dubna (ČTK) - Bývalá televizní moderátorka hitparády Eso Tereza Pergnerová bude muset kvůli obvinění z distribuce drog opět před trestní senát. Obvodní soud pro Prahu 8 ji sice v únoru obžaloby zprostil, státní zastupitelství ale podá odvolání. "Dnes odešleme odvolání k městskému soudu," řekla ČTK obvodní státní zástupkyně pro Prahu 8 Renata Brabencová.

Podle soudce obvodního soudu osmého pražského obvodu Petra Fassatiho nebyl Pergnerové, bojující se závislostí na drogách několik let, skutek prokázán. Obžaloba ji vinila z toho, že nejméně pětkrát podala bezúplatně pervitin bývalé družce svého bratra Gabriele Černé. Výpověď korunní svědkyně Černé však podle soudu obžalovanou neusvědčila. Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhovala soudu pro Pergnerovou rok vězení s podmíněným odkladem na dva až tři roky.

Černá se při výpovědi u soudu snažila Pergnerové pomoci. "Fetovaly jsme spolu, ale Tereza mě do drog nikdy nenutila, já sama jsem byla v té době těžký feťák," prohlásila. Vysvětlovala, že jí Tereza několikrát finančně vypomohla a ona sama si za nevratnou půjčku pořídila pervitin. Žalobkyně však Černou upozornila na rozpory v její výpovědi na policii a před soudem. Vyšetřovatelům totiž řekla, že Pergnerová platila drogy za ni. Černá to popřela.

Pergnerová bojovala před lety se závislostí na pervitinu a nakonec se jí zbavila. Poté však začala užívat heroin. Drogové závislosti ji nezbavilo ani narození syna Samuela, který je nyní v péči Tereziny matky. Tereza nyní tvrdí, že několik měsíců abstinuje.

Štěpánka Kučerová vb
________________________________________________________________________

Pražan pašoval do Česka heroin za pět milionů
Olomoucký den 8.4.2003| rubrika: z Moravy a Slezska| strana: 6| autor: čtk

Břeclav _ Celníci na česko- slovenském hraničním přechodu Břeclav- Brodské zadrželi v noci na sobotu zásilku heroinu za asi pět milionů korun. Drogy do Česka přivážel čtyřiadvacetiletý muž z Prahy. " Ve voze měl přes 4,8 kilogramu heroinu," řekla včera mluvčí policie Ludmila Straková. Podle dostupných informací muž tvrdil, že nemá nic k proclení. Policie však v dutinách jeho Škody Octavie našla deset balíčků s podezřelou nahnědlou látkou. Narkotest potvrdil, že se je to heroin. Drogy nyní zkoumají odborníci v laboratořích. Řidič skončil ve vazbě a v neděli jej policisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muži hrozí dva roky až deset let vězení, doplnila Straková. Případ není stále uzavřen. Policisté s celníky nyní pátrají po tom, pro který trh byly drogy určeny a kdo byl do obchodu s nimi zapojen. Testy se brzy zjistí kvalita zabavených drog. Celníci zatím případ kvůli jeho rozpracovanosti nekomentovali. Na jihu Moravy patří heroin s pervitinem k nejužívanějším tvrdým drogám. Zatímco v Brně policie ročně odhalí přes 30 laboratoří na výrobu pervitinu, heroin do regionu přivážejí obchodníci s drogami. Gram se prodává asi za tisíc korun.
ježiši co to je??? vždyt´to vypada jaby tady byla valka mezi gangy a prestrelky a mrtvoly a fet...
robos
najhorsie su pripady super tvrdych drog si myslim, tym by som dal aj dozivotie


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma