Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 08.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mnohé děti v Mladé Boleslavi začínají s marihuanou ve 12 letech
Zpravodajství ČTK 7.4.2003, rubrika: Sociální problémy - Středočeský kraj| autor: SBP

MLADÁ BOLESLAV 7. dubna (ČTK) - Mnohé děti v mladoboleslavských školách začínají experimentovat s drogami již od 12 nebo 13 let. Ukazuje se také, že zkušenosti s marihuanou a dalšími drogami má podstatně více dívek, než se obecně soudí. Vyplývá to z průzkumu v základních a středních školách, který s podporou města v únoru a březnu provedlo občanské sdružení Helianna.

Dotazníky vyplňovali anonymně žáci devátých tříd devíti základních škol a šesti středních škol a učilišť. "Myslím si, že některé děti se bály přiznat. Ale i tak jsou ty výsledky dost alarmující," řekla dnes ČTK ředitelka sdružení Helena Bartoňová.

Ze 455 kontaktovaných dětí na základních školách jich zhruba čtvrtina přiznala, že už má zkušenost s marihuanou. Ještě varovnější bilance je na středních školách. Z 1374 dotázaných studentů přiznalo zkušenost s marihuanou 309 dívek a 313 chlapců. Dalších 11 dívek a 76 chlapců přiznalo zkušenosti s jinými drogami, včetně extáze, pervitinu či heroinu. V některých třídách v počtu experimentátorů s drogami dokonce převažovaly dívky. Na středním učilišti Škoda přiznala zkušenost s drogou zhruba polovina učňů.

Bartoňová soudí, že tento průzkum by mohl přesvědčit zástupce města o tom, že drogová situace v Mladé Boleslavi je opravdu vážná. "Dosud nám neustále předhazovali, že tady narkomani nejsou a odkud že si ta čísla bereme," řekla Bartoňová. Kritizuje, že letos město nevyčlenilo z rozpočtu žádné peníze na protidrogový program. Na druhé straně oceňuje snahu náměstkyně primátora Evy Peškové všestranně jim pomoci. Pešková opakovaně novinářům potvrdila, že město chce tuto problematiku řešit i ve spolupráci s krajem.

Psychoterapeut Helianny Radan Žemlička dnes ČTK řekl, že podle jeho hrubého odhadu na Mladoboleslavsku kouří marihuanu asi 15.000 až 20.000 lidí. Dalších asi čtyři až 5000 podle něj bere i jiné drogy.

Občanské sdružení Helianna vzniklo v roce 1997. Provozuje kontaktní centrum v Mladé Boleslavi a terapeutickou komunitu v Mukařově na Mladoboleslavsku, vede doléčovací program i program chráněného bydlení pro bývalé narkomany, kteří se aktivně snaží své závislosti zbavit. Helianna nyní připravuje spolu s firmou Ško Energo založení nadace pro boj proti drogám.

Pavel Šubrt vb
________________________________________________________________________

Policejní psi dokáží najít výbušniny, drogová doupata i ohniska požárů
Moravskoslezský deník 7.4.2003| rubrika: Ostrava| strana: 10| autor: Jaroslav Perdoch

Ostrava - Velmi účinnou zbraň v podobě speciálně vycvičených psů má v rukou severomoravská policie. Čtyřnozí pomocníci dokáží najít výbušniny, drogy, dokonce i ohniska úmyslně založených požárů.

Proti žhářům

Nejen policistům, ale také hasičům výrazně pomáhá německý ovčák Cidd, který patří mezi trojici psů v České republice, kteří umějí vyhledat těkavé látky na místech, kde je podezření ze žhářského útoku. "Při výcviku jsme využili jeho kořistnický pud na aport. Schovali jsme mu míček do země a na povrch nakapali benzin. Totéž jsme později opakovali i bez míčku. Cidd reagoval přesně tak, jak jsme potřebovali - začal hrabat. V další fázi jsme připravili několik hranic ze dřeva a jednu z nich polili benzinem. Chodil a označoval tu správnou. Nakonec jsme všechno zapálili, nechali shořet a vychladnout. Z popela musel poznat, kde byl benzin. Cvičení s ohníčky však nešlo provádět donekonečna. Museli jsme vyrazit přímo do terénu. Hasiči souhlasili s tím, aby je doprovázel náš pes,"přiblížil průběh tříměsíčního výcviku šéf severomoravských policejních kynologů Miloš Kjeronský. Během následujícího roku se Cidd účastnil nejméně deseti výjezdů, kdy měli hasiči podezření na úmyslné zapálení. Čtyřikrát dokázal v popelu a sutinách nalézt ohnisko požáru založeného pomocí benzinu nebo jiné těkavé látky.

Nos na drogy

Také výcvik specializovaných protidrogových psů je založen na kořistnickém pudu na aport. Místo benzinu je však používána omamná látka. Tou se zpočátku napustí míček, který zvíře musí najít. Později se již ukrývá jen samotná droga. "Stále jsme dotazováni, zda během výcviku neděláme z našich psů narkomany. Zvířata však prakticky s drogou nepřicházejí do styku. Kdybychom je dopovali, tak by za několik týdnů uhynula,"zdůraznil Kjeronský. Psi dokáží odhalit sedm druhů narkotik. Jejich služeb využívá především speciální ostravský tým Toxi, který má za sebou řadu úspěšných zásahů. "Při domovních prohlídkách, ale také v automobilech našli heroin, marihuanu i jiné drogy,"dodal Kjeronský. Kynologové spolupracují i s vojenskou policií při "raziích"v kasárnách. "Vojáci mají skutečně důmyslné úkryty - ve světlech či kovových konstrukcích postelí,"uvedl Kjeronský.

Bomboví experti

Další kategorii představují psi určeni k vyhledávání výbušnin. "Zatímco u drog může zvíře označit místo štěkáním, hrabáním či kousáním, u výbušnin je to jiné. Jakákoliv prudká reakce by mohla znamenat katastrofu. Je vyloučeno, aby se čehokoliv dotkl. Když něco najde, musí zalehnout nebo sednout,"prohlásil Kjeronský. V bývalém Severomoravském kraji jsou tři speciálně vycvičení psi, dva v Ostravě a jeden v Olomouci. Mj. se zúčastnili nedávných pátracích akcí v souvislosti s výhrůžkami olomouckého bombového anonyma žádajícího deset milionů korun. "Jsou prakticky nenahraditelní při kontrolách objektů, ve kterých je nahlášeno uložení výbušnin. Vzpomínám si také na případ, kdy pes v jednom z bytů na Karvinsku objevil ve stupačkách na toaletě velké množství průmyslové trhaviny, kterou si zde schoval bývalý důlní střelmistr,"prohlásil Kjeronský. Psi také prověřují podezřelé předměty. Jeden takový, z něhož vyčnívaly dráty, se před časem objevil na tramvajovém kolejišti v Ostravě- Zábřehu. Naštěstí šlo jen o zdařilou imitaci. Jako planý se nedávno ukázal i poplach, který vyvolala taška odložená na ulici poblíž policejní budovy na Českobratrské ulici v centru Ostravy. V zavazadle bylo pouze staré oblečení.

V České republice jsou pouze tři psi vycvičení na vyhledávání těkavých látek, pomocí kterých byl založen požár. Jedním z těchto psů je pětiletý německý ovčák Cidd sloužící u severomoravské policie. Během posledního roku byl nasazen zhruba v desítce případů. Čtyřikrát označil místo založení požáru, což později potvrdily laboratorní testy. Mezi jeho úspěchy patří zjištění ohniska úmyslně založeného požáru

- prodejního stánku v Úvalně na Bruntálsku
- rodinného domku v Dolní Lutyni na Karvinsku
- rekreačního objektu Solárka na Frýdecko- Místecku
- bytu v Ostravě- Michálkovicích.

Severomoravští policejní kynologové mají trojici psů vycvičených na vyhledávání výbušnin a nástražných výbušných systémů. Potřebný atest získali labradoři z USA - Milie, Steve a Idaho. Ve výcviku jsou německý ovčák Hita a kříženec německého a holandského ovčáka Mimi.
________________________________________________________________________

Žloutenka typu B ohrožuje zejména mladé
Právo 8.4.2003| rubrika: Fit servis| strana: 4| autor: Jana Herodková

Virová hepatitida B představuje pro lidi na celém světě větší hrozbu než AIDS. Podle oficiálních údajů je jejím virem nakaženo přibližně 300 až 500 miliónů lidí a ročně zemřou skoro 2 milióny na cirhózu nebo rakovinu jater, které jsou důsledkem onemocnění tímto typem žloutenky.

Stejně jako ve vyspělých státech i v České republice postihuje hepatitida B nejvíce mladé lidi ve věku 15-24 let. Riziko kromě sexu a nitrožilního užívání drog přináší také tetování a piercing. V tomto věku mladí rádi experimentují, hledají sexuálního partnera, pravidly bezpečného sexu se příliš nezabývají a často zkoušejí také drogy.

Nebezpečí přinese i nepatrný vpich

Virus má přibližně stokrát vyšší nakažlivost než HIV virus, který způsobuje AIDS. Pro lepší představu: k nákaze stačí, aby se do těla dostalo 0,00004 ml infikované krve. Stačí tedy drobná oděrka, škrábanec nebo vpich. Dokonce se můžeme nakazit i krví několik týdnů zaschlou. Onemocnění je celosvětově rozšířeno, protože virus se přenáší nejenom krví, krevním sérem, ale i ostatními tělními tekutinami, jako je sperma, vaginální sekret a sliny. Kromě přenosu pohlavním stykem patří injekční uživatelé drog k nejčastěji postiženým. Osoby závislé na drogách jsou rizikovou skupinou nejen při přenosu hepatitidy B, ale zejména hepatitidy C, která je celoživotním, onemocněním, a přináší riziko cirhózy a rakoviny jater. Dalším častým způsobem přenosu je poranění o použitou injekční jehlu, neodborně prováděné tetování a piercing.

Riziko nákazy po poranění

Nakazit se můžeme použitou injekční jehlou. Narkomani často odhodí použitou jehlu v parku, na pískovišti, ale i v dopravním prostředku. To jsou místa, kde hrozí poranění hlavně malým dětem. Velmi nepříjemné je, že po takovémto poranění je třeba podstoupit opakovaná vyšetření, sledování postiženého trvá půl roku. Je nezbytné absolvovat minimálně tři odběry krve. Riziko po poranění jehlou infikovanou žloutenkou B je 7 až 30 %, u viru HIV 0,5 %. Podobná situace může nastat při používání společných hygienických potřeb. K nákaze došlo třeba i proto, že si syn půjčoval otcův holicí strojek. Nebezpečné ale může být i používání stejného zubního kartáčku.

Pozor na zákroky v cizině

Velmi nebezpečné jsou ve svých důsledcích dopravní nehody, úrazy nebo nezbytnost podstoupit ošetření v některých zemích, např. Asie a Afriky. Jsou to státy, kde je hygiena na nižší úrovni a možnosti použití pomůcek na jedno použití (např. jehel) jsou velmi omezené. A tak si kromě strachu, bolesti a dalších nepříjemností můžeme domů přivézt ještě žloutenku.

Onemocnění se zprvu podobá chřipce

"Záludnost hepatitidy B spočívá v tom, že u 5-10 % dospělých a 90-100 % novorozenců přechází do chronické formy, která může nakonec vyústit v cirhózu nebo rakovinu jater. Kromě toho pacient s aktivní chronickou hepatitidou je trvalým zdrojem infekce a velmi nepříznivá je i skutečnost, že její inkubační doba je v rozmezí 30-180 dní, v průměru okolo sedmdesáti. Počáteční příznaky jsou velmi podobné chřipkovému onemocnění. Jsou to bolesti svalů, kloubů, hlavy. Bolavé jsou převážně drobné klouby rukou. Mohou se objevit zažívací potíže, zvláště nechutenství, zvracení, průjem, někdy i kožní vyrážky. Teplota nebývá typickým příznakem onemocnění. Příznaky trvají několik dnů, někdy mohou úplně odeznít bez zjištění správné diagnózy," uvádí MUDr. Zdena Manďáková z Infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka.

Akutní stadium

Začíná zpravidla tím, že se vystupňují celkové příznaky. Asi u poloviny nemocných se přidává tupá bolest v pravém podžebří. Akutní fáze trvá obvykle 4 až 6 týdnů. "Pokud onemocnění přejde do chronického stadia, pak v 10-30 % případů vede ke vzniku cirhózy jater. Dochází k zániku jaterních buněk a jejich náhradě tuhým vazivem. Důsledky na sebe nenechají čekat, změní se průtok krve játry, poklesne jejich očišťovací schopnost a sníží se i tvorba krevních bílkovin. Pokles funkce jater může vyústit až v jaterní selhání, což je velmi závažný stav s vysokou úmrtností. Pokud hepatitida typu B přechází v chronickou formu, může skončit cirhózou nebo rakovinou jater, někdy končí i smrtí. V případě akutní hepatitidy B nutno poznamenat, že přechází do chronického stadia u novorozenců v 90-100 %, u dětí ve dvaceti až třiceti procentech a u dospělých v 5-10 %," dodává doktorka Manďáková. Pokud budete po přečtení těchto řádků zvažovat, zda se nechat očkovat či nikoliv, pak také přemýšlejte o dalších důsledcích nemoci - odloučení od rodiny při pobytu v nemocnici, dlouhodobé pracovní neschopnosti, nutnosti fyzicky se šetřit a dodržovat dietu.

Prázdniny a cestování nepřinášejí jen volnost, dobrodružství a nové známosti, ale často také velké zdravotní problémy.

Ochranu před onemocněním nám zaručí jen včasné očkování.
________________________________________________________________________

Ani testy moči, ani hledání drog psy
Českobudějovické listy 5.4.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 24| autor: ts

V posledních týdnech se v médiích opakovaně objevují zprávy o testování moči žáků přímo ve školách a prohledávání školních prostor za pomoci psů se speciálním výcvikem. Zprávy by mohly svádět k domněnce, že jde o účinný způsob boje proti užívání drog, nebo dokonce o žádoucí protidrogovou prevenci. "Krajní" prostředky ne! Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky svolal pracovní schůzku k tématu testování moči a využití psů s výcvikem pro vyhledávání drog ve školách. Zástupci resortu školství, vnitra a zdravotnictví, sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a nezávislí odborníci se shodli, že chápou dobrou vůli těch, kdo tyto krajní prostředky použili, ale zároveň upozorňují - není to vhodná metoda. Hromadné testování moči žáků ve škole a prohledávání školních prostor psy nepatří do primární protidrogové prevence prováděné ve školství. Testování moči ve škole je metoda s řadou právních úskalí, kterou lze užít jen v mimořádných případech, týkajících se konkrétního jedince v situacích definovaných a upravených zákony. Rozhodně se nejedná o preventivní metodu vhodnou k plošnému rozšíření. Navíc výsledek zjištěný testem moči je jen orientační - spolehlivý výsledek dává jedině krevní test provedený zdravotnickým zařízením. Rovněž role policie v prostorách škol je omezená. Zásah je možný jen v případě podezření z trestného činu - například obchodování s drogami nebo distribuce drog ve škole. Nevhodně použitá metoda může narušit důvěru žáků k pedagogům. Ministerstvo školství doporučí vhodný postup v případě, že škole nebude stačit opora v metodických pokynech ministerstva a ředitel školy požádá o radu. Porušení řádu školy Testování může škola požadovat jen za zákonem stanovených podmínek. Zejména když má důvodné podezření na užití alkoholu nebo jiné návykové látky u konkrétního žáka a existuje tedy předpoklad porušení vnitřního řádu školy. To znamená prokázat, že žák užíval omamnou látku přímo ve škole (a tím se dopustil porušení vnitřního řádu školy), nebo že žák je pod vlivem omamné látky a nemůže se tedy zúčastnit odborného výcviku či vyučování. Orientační test moči v tom případě nestačí, je nutná krevní zkouška provedená ve zdravotnickém zařízení. Škola by se navíc odebíráním vzorků moči ve svých prostorách vystavila riziku porušení hygienických předpisů (moč je biologický materiál). Dalším možným případem je nalezení neznámé látky, která může být drogou, u žáka. Škola může za dodržení určitých pravidel prohledat věci konkrétního podezřelého žáka a zadržet mu nedovolený předmět, nemůže však v době vyučování ani mimo ni pořádat plošné prohledávání věcí a prostor, protože se nejedná o činnost spadající do výuky. Zadržené předměty - s výjimkou těch, jejichž držení může být nezákonné - musejí být po vyučování vráceny. Neznámou látku pak škola musí předat policii ke zjištění, o co se jedná. Vizuální posouzení učitelem nestačí. Ne každý podezřelý bílý prášek je drogou . . . Ohrožení zdraví žáka Ohrožení zdraví žáka v důsledku požití omamné látky je pro školy obdobný případ, jako když přijde žák do školy s horečkou. Pokud hrozí akutní zdravotní nebezpečí, má škola povinnost přivolat lékaře přímo do školy. Pokud však akutní nebezpečí nehrozí, je jediným možným postupem poslat žáka domů. K tomu škola potřebuje v případě nezletilých žáků souhlas jejich rodičů
________________________________________________________________________

Pět kilo heroinu zabaveno na celnici
Frekvence 1 7.4.2003 18:00| pořad: Rozhlasové noviny

moderátorka
--------------------
Pašerák drog přišel o pět milionů korun. Na československém hraničním přechodu Břeclav - Kúty ho chytili celníci. Do naší země chtěl mladík dostat pět kilo heroinu. Kam drogy schoval, prozrazuje mluvčí břeclavské policie Ludmila Straková.

Ludmila STRAKOVÁ, mluvčí Policie ČR Břeclav
--------------------
Při celní kontrole vozidla bylo zjištěno, že v konstrukčních dutinách vozu se nachází deset igelitových balíčků. Uvnitř byla světle hnědá hmota, která reagovala jako heroin.

moderátorka
--------------------
Za pět kilo drogy by mladík dostal zhruba pět milionů korun. Po dni stráveném v cele ho policisté pustili a vyšetřují ho na svobodě. Hrozí mu až desetileté vězení.

Celníci dopadli muže přivážejícího do Česka heroin za pět milionů
Zpravodajství ČTK 7.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj| autor: VTK

BŘECLAV 7. dubna (ČTK) - Celníci na česko-slovenském hraničním přechodu Břeclav-Brodské zadrželi v noci na sobotu zásilku heroinu za asi pět milionů korun. Drogy do Česka přivážel čtyřiadvacetiletý muž z Prahy. "Ve voze měl přes 4,8 kilogramu heroinu," řekla dnes ČTK mluvčí policie Ludmila Straková.

Podle dostupných informací muž tvrdil, že nemá nic k proclení. Policie však v dutinách jeho Škody Octavie našla deset balíčků s podezřelou nahnědlou látkou. Narkotest potvrdil, že se je to heroin. Drogy nyní zkoumají odborníci v laboratořích.

pokr. vtk mal

Řidič skončil ve vazbě a v neděli jej policisté obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muži hrozí dva roky až deset let vězení, doplnila Straková.

Případ není stále uzavřen. Policisté s celníky nyní pátrají po tom, pro který trh byly drogy určeny a kdo byl do obchodu s nimi zapojen. Testy se brzy zjistí kvalita zabavených drog. Celníci zatím případ kvůli jeho rozpracovanosti nekomentovali.

Na jihu Moravy patří heroin s pervitinem k nejužívanějším tvrdým drogám. Zatímco v Brně policie ročně odhalí přes 30 laboratoří na výrobu pervitinu, heroin do regionu přivážejí obchodníci s drogami. Gram se prodává asi za tisíc korun.

Vladimír Klepáč kš
________________________________________________________________________

Počet vězňů v USA překročil dva miliony
Zpravodajství ČTK 7.4.2003, rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN| autor: ML

WASHINGTON 7. dubna (ČTK) - Počet vězňů ve Spojených státech loni poprvé přesáhl počet dvou milionů. Vyplývá to ze statistik, které v neděli vydalo americké ministerstvo spravedlnosti. Podle něj bylo loni na konci června ve státních a federálních věznicích 1,355 milionu lidí a v místních a městských 665.000 osob. Podle agentury AFP je to nejvyšší počet na světě v poměru k počtu obyvatel. Na 100.000 obyvatel tak připadá v USA asi 702 vězňů, zatímco v polovině roku 2001 to bylo 690. Za USA následují Kajmanské ostrovy (664 vězňů na 100.000 obyvatel), Rusko (638) a Bělorusko (638). Loni bylo v ČR 16.213 vězňů, což je asi 162 vězňů na 100.000 obyvatel.

Statistiky v USA přitom nezahrnují lidi zadržované imigrační službou, vojenské vězně, nezletilé a vězně v indiánských rezervacích. Podle autorů zprávy je v těchto zařízeních dalších asi 130.000 lidí.

Ze statistik mj. vyplývá, že 6,7 procenta vězeňské populace v USA tvoří ženy. Stejně tak je za mřížemi 12 procent černošských mužů ve věku 20 až 39 let. U Hispánců to jsou čtyři procenta a u bělochů 1,6 procenta.

Podle šéfa organizace Sentencing Project Malcolma Younga je příčinou vysokého počtu vězňů pokračující trend tvrdých trestů pro narkomany a zákony typu "třikrát a dost" umožňující doživotní tresty pro recidivisty. Americký Nejvyšší soud tak tento měsíc podpořil kalifornský zákon "třikrát a dost", i když by konečný třetí zločin spočíval v krádeži golfových holí.

Podle Younga, jehož organizace prosazuje v určitých případech alternativní tresty, trend tvrdších trestů existuje již 30 let. Zdůraznil zejména, že změny v tomto směru narážejí především na to, že pro politiky je toto téma mimořádně nepopulární.

ml hej
________________________________________________________________________

Engeho nejistota netrápí, je v klidu
Právo 8.4.2003| rubrika: Sport| strana: 23| autor: Radek Malina

Ještě v minulém roce byl automobilový jezdec Tomáš Enge velmi blízko angažmá v seriálu formule 1. Ve formuli 3000, vstupní bráně do světa nejrychlejších vozů světa, útočil na titul. Nakonec prvenství vybojoval, ale marihuanový prohřešek při závodě v Maďarsku a následné odebrání titulu českému pilotovi zhatilo veškeré naděje. Sen o F1 zahalila mlha. V nadcházející sezóně tak rodák z Liberce může na měření s bratry Schumacherovými, Montoyou, Räikkönenem a dalšími esy zapomenout. Jistý start má jen v desetidílném seriálu Grand Tourismo (GT) a čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Zbytek aktivit je nejistý. "Program ještě není kompletní, ale nervózní nejsem. Horší to bylo během zimy. Tehdy nebylo definitivně potvrzené vůbec nic, taková situace byla nepříjemná," vykládá Enge, který jako první Čech v historii absolvoval závod F1 v seriálu MS za tým Prost. V úvodním závodu seriálu GT se stájí Menx, kde je jeho kolegou Robert Pergl, vybojoval šesté místo. "Věřím, že po dalších testech a závodech bude situace vypadat trochu jinak. Ale s výsledkem můžeme být spokojeni. Kromě zisku bodů je důležité i dokončení závodu, protože jsme získali hodně zkušeností," vykládal Enge. Pilot, který si plánoval budoucnost ve formuli 1, se nehodlá spokojit s podobnými výsledky: "Samozřejmě chceme uspět co nejlépe. Toužíme po stupních vítězů." Už si může dovolit hodnotit vůz Ferrari 360 Modena. "Ve srovnání s formulí je auto o polovinu těžší. Chová se podobně jako větší motokára. Je to poloautomat, řazení trvá delší dobu," hledá rozdíly. Pořád však myslí výš. "Nejraději bych jezdil formuli jedna," přiznává. I proto nezměnil návyky a v zimní přípravě dřel, jako by ho čekala nejtěžší sezóna v životě. "Třeba budu první, kdo se z Grand Turisma dostane do formule," usmívá se Enge. Nevzdává se velkého snu. Je mu však jasné, že větší naděje by měl za oceánem. Už absolvoval jeden závod seriálu American le Mans, o dalším působení se jedná. "Ve hře je i Indy Racing League (IRL). Koncem dubna jedu na testy, které by měly dát odpověď, jestli jsem schopný jezdit mezi zdmi pořád dokola," vysvětluje šestadvacetiletý pilot. Mohl by startovat rovněž ve dvou závodech australského mistrovství cestovních vozů. "Je to v jednání," podotýká Enge. Zatímco v minulosti se jezdci jako Villeneuve či Montoya dostali do formule z amerického formulového šampionátu CART, český pilot favorizuje IRL. "Tenhle seriál je totiž za oceánem momentálně mnohem populárnější. Všichni nejlepší se přesunuli z CART, kde zůstaly jenom dva nebo tři dobré týmy. Ale moje angažmá není definitivní, je to pouze v jednání," připomíná opět Enge. Minimálně měsíc tak ještě bude žít v nejistotě. Troje námluvy jsou velmi slibné, ale definitivu představuje jen podepsaný kontrakt. "Musíme počkat do poloviny sezóny, všechno bude závislé na mých výkonech."
________________________________________________________________________

Odposlechová akce "Dany" vedla k obžalobě z pašování drog
Českobudějovické listy 5.4.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 15| autor: VLADIMÍR MAJER

Osmého března 2001 v 03.15 hodin odstavily pohraniční orgány na přechodu ve Všerubech stříbrnou felicii s klatovskou poznávací značkou do kontrolní garáže.

Při důkladné prohlídce zareagoval služební pes u rezervního kola v zavazadlovém prostoru na zřejmě ukryté zboží. Pod pneumatikou byly nalezeny tři balíčky látky, reagující jako droga extáze. Nebyla to náhoda. Aktéři této operace byli už několik měsíců systematicky odposloucháváni. Běžela akce s názvem "Dany". Stejného dne byli kromě řidiče Pavla S. (34) z Č. Budějovic zadrženi dva další muži a posléze obviněni a obžalováni z opakovaných nákupů tisíců tablet drogy extáze a jejího dovozu a prodeje v Čechách.

Vozili z Nizozemska?

Obchodem s drogami se Daniel S. (33) z Č. Budějovic, Miloslav P. (30) z Hluboké a Pavel S. podle státní zástupkyně zabývali nejméně od přelomu let 2000/2001. Společně zorganizovali nejméně třikrát převoz většího množství tzv. "taneční drogy" z Nizozemska. Z vyšetřování se dovozuje, že Pavel S. přejel 21. února 2001 kolem 14.30 hranici do Německa ve felicii, vypůjčené v Klatovech, a za půldruhé hodiny ho následoval P. Ten měl v Nizozemsku koupit od neustanoveného dodavatele nejméně 5000 tablet extáze za nejméně 11 350 marek a druhý den se sám vrátit do republiky. Drogu převzal Pavel S. a kolem tří hodin 23. února ji převezl přes českou hranici. Téhož dne P. převzal v Praze peníze od nezjištěného odběratele drogy a S. tam předal tablety dalšímu člověku. O celé akci byl spoluobžalovanými průběžně telefonicky informován Daniel S., který je podezírán, že na pořízení extáze poskytl peníze. 26. února 2001 Daniel S. připravil podle obžaloby peníze k dalšímu nákupu, Pavel S. dovezl z Nizozemska dalších nejméně 5000 kusů tablet a předal je v Praze, přičemž P. znovu inkasoval a Daniel S. byl o všem telefonicky průběžně informován. Potřetí vyjel Pavel S. pro drogu opět s 11 500 markami o půlnoci na 6. březen; nákup tradičně domluvil P. s jakýmsi Ahmedem. 8. března kolem 3.10 hodin byl S. zadržen na přechodu ve Všerubech se 4906 tabletami extáze. Obžaloba klade Danielu S. za vinu i obchod s pervitinem; je stíhán za to, že nejméně pětkrát prodal tuto látku Renatě H., třikrát Jiřímu H. a při domovní prohlídce u něho bylo zajištěno 47,07 gramu "perníku". Se spoluobžalovaným P. podle státní zástupkyně dodávali hašiš a "skank" několika Arabům v Praze.

Mlčení ve vazbě

V přípravném řízení obvinění odmítli vypovídat. Orgány činné v trestním řízení obžalobu postavily především na odposleších telefonických hovorů. Podle státní zástupkyně jednali muži jako organizovaná skupina. Podle odhadu Národní protidrogové centrály přesahovala cena jimi údajně dovezené drogy minimálně hranici dvou miliónů korun. Za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, spáchaný ve spojení s organizovanou skupinou, působící ve více státech, jak obžaloba jejich skutek v žalobním návrhu kvalifikovala, jim hrozil trest odnětí svobody na deset až patnáct let. I před soudem využili obvinění svého práva a odmítli vypovídat. Podobně nevypovídali i někteří svědkové. Cizinci, vyslechnutí ve vazbě pro jinou věc, kteří jsou podezřelí, že drogy odebírali, řekli, že obžalované neznají; SIM-karty, s nimiž vedli některé odposlouchané hovory, prý koupili od neznámých mužů, příslušný mobil jednomu z nich prý někdo ukradl asi patnáct dnů před zadržením. Majitel klatovské půjčovny aut potvrdil, že felicii půjčil Pavlu S., kterého osobně zná. Jinak k věci vypověděla už jen česká občanka Renata H., vdaná do Německa: uvedla, že "tu a tam" dostala od Daniela S. pervitin, ale zdarma, a potvrdila, že se jí ptal, zda nezná někoho, kdo by odebral větší množství drogy; o nikom prý ale nevěděla.

Stovky stran ke čtení

Strany nenavrhly žádného svědka pro slyšení před soudem. Předseda senátu proto přistoupil k dlouhému čtení mj. výpisů mobilních operátorů z provozu přístrojů a SIM-karet, které obžalovaní v kritickou dobu drželi. Přesná data přijatých a odcházejících hovorů svědčí o rozsáhlé komunikaci mezi obžalovanými. Poté začal předseda senátu číst protokoly o záznamu telefonických hovorů. JUDr. Jaroslava Krybusová, obhájkyně Daniela S., hned v úvodu namítla, že tyto odposlechy byly povoleny podle zákona o policii jako operativně pátrací prostředky, tedy jinak, než předpokládá trestní řád, a v tom případě je nelze použít jako důkaz v trestním řízení. Odvolávala se přitom na rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Podle jejího názoru mohly být tyto odposlechy použity jako východisko pro další šetření, nikoliv však zařazeny do spisu a proveden s nimi důkaz. "Beru na vědomí, nicméně protokoly přečtu," odvětil předseda senátu a zahájil mnohahodinové čtení těchto zápisů,přepsaných z akustických záznamů telefonických hovorů na CD-Romu. S uvedením na sekundu přesných časů spojení a volaných či volajících čísel jsou zaznamenány desítky rozmluv mezi jednotlivými aktéry žalované akce od začátku prosince 2000 do doby jejich zadržení. Obžalovaní a zřejmě jejich klienti se domlouvají na opatřování peněz ("protože později už bude moci jet normálně, ,love' budou"), na organizování cest ("to je v pr . . . s těma č . . ., vole, nejsou schopný dát tam nabíječku, vole"), na podrobnostech obchodů ("to je na objednávku, nerozebíráme to, jak to přijde, tak to dáváme pryč, je to ve velkým, po pěti tisících") atd. Hovory jsou až překvapivě otevřené, běžně se v nich hovoří o hašiši, cenách atd.

Obhajoba: nezákonné důkazy?

Na odposlechy také odkázal státní zástupce v závěrečné řeči. Podle něho dostatečně prokazují průběh obchodu s drogou - objednávání, dohadování o ceně, o kvalitě látky, obstarávání financí na nákup, vzájemné informování o průběhu cest atd. Podle obžaloby se nepodařilo prokázat spojení s organizovanou skupinou, působící ve více státech, skutek je tedy třeba kvalifikovat jako trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů ve třetím odstavci. V rozpětí 8-12 let odnětí svobody pak navrhl obžalovaným tresty na spodní hranici sazby s výkonem ve věznici s ostrahou. Zcela jiného názoru byla obhajoba. JUDr. Jaroslava Krybusová předeslala, že je zajedno s obžalobou, že distribuce drog se u nás stala vážným společenským problémem, a že jde o závažnou trestnou činnost. "Předmětem vašeho rozhodování ale nebude obecné posouzení nebezpečnosti distribuce drog, ale konkrétní viny těch, kteří před vámi stojí," obrátila se na senát. Rozsah žalované trestné činnosti i míra zavinění obžalovaných se pak v této věci podle ní podává jen z důkazů opatřených způsobem jiným, než dovoluje trestní řád. Dr. Krybusová se dovolávala ústavní zásady, že základním předpokladem výkonu spravedlnosti v právním státě, založeném na úctě k právu, je dodržování zákonných mezí při provádění důkazů. "Jediným objektivním důkazem toho, že se můj klient účastnil distribuce drog, jsou odposlechy," řekla. Seznam uskutečněných telefonických hovorů Daniela S., poskytnutý s přesnými časy a čísly stanic operátorem orgánům činným v trestním řízení, je ale podle nálezu Ústavního soudu ČR důkazem pořízeným protiprávně. Krajský soud povolil v prosinci 2000 odposlechy jako operativně-technický prostředek a Ústavní soud podle obhájkyně jednoznačně v judikatuře říká, že takové úkony nelze procesně použít. Zmíněné odposlechy podle obhájkyně nebyly povoleny ve smyslu 88 trestního řádu, ale podle zákona o policii nebo zákona celního, a nejsou proto důkazy procesními. Obhajoba nemá za takto způsobilé ani povolení odposlechů z 19. března 2001, neboť nešlo o neodkladné úkony, v tu dobu byli obvinění už zadrženi. Podle dr. Krybusové šlo o snahu zprocesnit neprocesní úkony. Znovu připomněla, že Ústavní soud neustále zdůrazňuje, že odposlech je hrubým zásahem do lidských práv. Povolení takového zásahu se zpětným účinkem tedy není možné akceptovat. Obhájkyně Daniela S. posléze uzavřela, že ani odposlechy samy jednoznačně neprokazují, že šlo o obchod s drogami, neprokazují jejich objem, cenu atd. Podle ní jde jen o závažné podezření, že se obžalovaný S. takových obchodů zúčastnil, ale není to prokázáno a on sám nepřipouští, že by se dovozu drogy dopustil. Svědecky je mu prokazováno jen to, že párkrát předal drogu jedné ženě. Trest za to by mu měl být vyměřen s přihlédnutím k délce vazby a k tomu, že dosud nebyl trestán. Podobně hovořila i obhajoba dalších dvou obžalovaných. Obhájkyně Pavla S. nemá za bezpečně prokázané ani to, jak se droga dostala do auta, které její klient řídil, když v něm byla extáze nalezena na hranici - na rezervním kole a na balíčcích nejsou identifikovatelné otisky a vůz byl půjčen. Také uváděná cena drogy je dle obhajoby vykonstruovaná, nepodložená. Není prokázáno, že by se její klient nějaké takové transakce zúčastnil. Také obžalovaní odmítli obvinění jako vykonstruované domněnky bez jakýchkoliv přímých důkazů. Miloslav P. si postěžoval, že zveřejnění jeho podoby bez respektování presumpce neviny přispělo k rozpadu jeho rodiny a poškodilo ho v podnikání. Také Pavel S. zmínil rodinné problémy - přestal se prý s ním stýkat i otec. "Nic jsem nespáchal, cítím se nevinný," řekl P. "Nikdy jsem neobchodoval s drogami, cítím obvinění jako velkou nespravedlnost," ujistil S. Hlavní líčení bylo odročeno.
fermin
to luxus:
hodně zjednodušená.co se týče těch drog,tak tam jede hlavně alkohol.je přece normální na noční nosit rum a před bránou fabriky si dát škopka,že?
zabývá se někdo monitoringem alkoholu?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma