Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Marihuana ničí mozek plodu
Mladá fronta DNES 5.4.2003| rubrika: Věda| strana: 8| autor: (ebo)

Děti matek, jež kouřily v těhotenství marihuanu, mohou trpět duševními poruchami. Poukazují na to italští vědci, kteří zkoumali, jak se droga podávaná březím samicím potkanů projeví po narození na jejich potomcích. O jejich výsledcích informuje časopis New Scientist.

Vincenzo Cuomo z římské univerzity La Sapienza a jeho kolegové vstřikovali samicím potkanů nízké dávky umělého cannaboidu. Potom zkoumali mláďata a jejich schopnost se učit, paměť a chování. Mláďata marihuanových matek měla horší výsledky v testech než potkani, kteří nebyli účinkům drogy v těle matky vystaveni. Nejhůř dopadlo srovnání dlouhodobé paměti. Mladí potkani byli na rozdíl od druhé kontrolní skupiny vyloženě hyperaktivní. (Vědci jejich neposednost měřili podle toho, kolikrát mláďata narušila infračervený paprsek při přebíhání po kleci). Zvýšená aktivita hlodavců vymizela po dosažení dospělosti, ale nahradily ji problémy s pamětí. Italští vědci zjistili, že nízké dávky cannaboidu v období březosti matky nezvratně narušily chemické procesy v mozku plodů. Snížila se hladina chemického posla zvaného glutamát v hippocampu - části mozku spojované právě s učením a vizuálními schopnostmi. Cuomo opatrně nabízí úvahu, že podobný vliv na mozek ještě nenarozených dětí může mít i kouření marihuany u lidských matek. Podle nich je zde možné hledat vysvětlení, proč trpí problémy s učením tolik dětí matek užívajících během těhotenství lehké drogy. Připomínají též, že marihuana je nejčastěji používanou ilegální drogou mezi ženami v reprodukčním věku. "Úplně to sedí," řekl k výsledkům výzkumu "myších" vědců kanadský psycholog Peter Fried, který zkoumá vliv drog na člověka. Poznatky na potkanech se podle něj naprosto shodují s těmi, které získali na lidech. Připomíná, že kromě vlivu na paměť a schopnost učení má požívání marihuany silný negativní vliv i na vizuální paměť a schopnost analyzovat problémy. Vědci jsou si vědomi, že nelze opomíjet další faktory, jako kouření cigaret, pití alkoholu, zdravotní stav, životní prostředí, které na těhotné ženy a plody v jejich těle působí. Nicméně jsou přesvědčeni, že studie provedená na hlodavcích může být velmi užitečná při zkoumání stop, jaké zanechává kouření marihuany na lidech.
________________________________________________________________________

Drogy kupovali velmi mladí lidé
Blesk 7.4.2003| rubrika: Čechy/Sever| strana: 4| autor: (ben)

KARLOVY VARY/ ŠŤÁHLAVY - Hned dva případy obchodování s drogami, do kterých byli zapleteni velmi mladí lidé, řešili západočeští policisté. S pervitinem kšeftoval muž (34) z Karlových Varů a vysloužil si za to obvinění z nedovolené výroby a držení omamných látek. Obviněný muž totiž prodal nejméně v padesáti případech 65 gramů pervitinu nezletilému chlapci (14) ze stejného města. Ten za drogu platil nejen penězi, ale především potom kradenými věcmi. Zmíněnému chlapci poskytl pervitin zdarma v jedenácti případech další muž (20) a byl rovněž obviněn z nedovolené výroby a držení drog.
Stejný trestný čin má na svědomí i mladík (16) ze Šťáhlav na Plzeňsku. Ten podle informací policejního mluvčího Jiřího Soukupa od srpna do listopadu loňského roku prodal u železniční stanice ve Šťáhlavech nebo zdarma poskytl čtyřicet marihuanových cigaret dvěma mladíkům (15,17). Další cigarety poskytl i třem místním (14, 15).
________________________________________________________________________

Na dealery přišla šťára
Blesk 5.4.2003| rubrika: Čechy| strana: 4| autor: (fik)

KARLOVY VARY - Trojici dealerů drog stíhají karlovarští policisté. Nejmladších z nich, Karlovarák (16), uskladňoval doma drcenou marihuanu. O čtyři roky starší udal v Nejdku ze 13 přepravek s marihuanou tři za 750 korun. Nejstarší (27) přešel z marihuany na pervitin. Kupce jeho psaníček s půl gramem pervitinu policisté však nedopadli. Zabavenou marihuanu zaslali na plzeňské ředitelství policie, odbor kriminalistické techniky a expertíz. Dealeři drog jsou stíháni na svobodě.
________________________________________________________________________

První zkušenosti s drogami mají děti v patnácti letech
Českobudějovické listy 4.4.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 19| autor: MILAN BRABEC

Průzkumy prováděné mezi mládeží ohledně sociálního klimatu ve škole a v rodině se kromě sexu, šikany a jiných negativních jevů dotýkají především drog. České Budějovice - Monitoring, jehož některé výsledky jsme zveřejnili již ve středu, nabídl kromě klasických otázek dotýkajících se drogové problematiky i neotřelý pohled do smýšlení mládeže o drogách. Kromě údajů o volném čase uvedených v tabulce byli studenti například dotazováni, jak se v současné době cítí. "Všechny sociálně patologické jevy totiž spolu navzájem souvisí," vysvětlila krajská školní koordinátorka prevence negativních jevů Dana Kováčová, proč musí být průzkumy komplexní. Pětina studentů odpověděla, že v současné době se cítí perfektně, dobře a bez výrazných problémů žije 63,5 %, špatně se cítí 13,1 % a velmi špatně 2,2 %. Akutní krizi prožívá 1,1 % studentů a žáků, delší krizi pak 1,5 %. Právě osobní krize může mládež přivést ke konzumaci drog. V dotazníku 1,4 % studentů odpovědělo, že by drogu užilo v krizi. Největší motivací ke konzumaci drog je však pro mladé lidi zvědavost (16,2 %) a vlastní rozhodnutí (10 %). Na radu spolužáka nebo kamaráda by užilo drogu 10,5 % studentů, na radu neznámého člověka pouhých 0,5 %. Zkušenost s drogou má 31,7 % dotázaných, průměrný věk, kdy ji prvně užili, je 14,8 roku. Nejvíce zkušeností mají mladí s marihuanou (28,1 %) a hašišem (8,1 %), méně pak s pervitinem (4,5 %), extází (3,3 %) a halucinogenními houbami lysohlávkami (3,8 %). Nejvíce informací o drogách získávají mladí z médií (52,5 %). Dalšími zdroji těchto informací jsou: škola (42,7 %), kamarádi (38,6 %), rodiče (15,3 %) a sourozenci (4,1 %). "Doposud prováděnými průzkumy bylo zjištěno, že existuje přímá úměra mezi získáváním informací o drogách a jejich užíváním. Pokud žák získá informace o škodlivosti všech drog v rodině nebo ve škole, zpravidla nemá potřebu je ochutnat," doplnila dílčí výsledky Kováčová. Zajímavé jsou proto i pohledy studentů na veřejnou diskusi o drogové problematice. Téměř desetina se jich domnívá, že o drogách se mluví zbytečně moc, 52,6 % považuje diskusi za přiměřenou. Naopak 35,5 % by bylo rádo, kdyby se o nich mluvilo více, a jen 3,6 % si myslí, že by se o nich nemělo mluvit vůbec. Problémem na středních a základních školách nejsou jen nelegální drogy, ale i ty legální - alkohol a cigarety. Průzkum se pokusil odkrýt rozsah tohoto problému. V případě tabáku uvedlo 22,7 % studentů, že kouří příležitostně, 7,4 % konzumuje do pěti cigaret denně a víc než pět cigaret vykouří každý den 11,5 %. Mezi kuřáky převažují dívky (67 %). Průměrný věk, kdy tyto děti začínají pravidelně kouřit, je 11,5(!) roku. Alkohol příležitostně konzumují dvě třetiny dotázaných, čtvrtina uvedla, že se občas opije, a 14,1 % alkohol zásadně nepije. "Na základě těchto údajů budou školy na Českobudějovicku aktualizovat minimální preventivní programy. Odpovědnost za výchovu dětí však zůstává na rodičích. Výše zmíněná čísla je snad budou inspirovat k rozhovoru se svými dětmi," uzavřela Kováčová.
________________________________________________________________________

Mladíci prý prodávali drogu
Plzeňský deník 4.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 10| autor: PETR JEŽEK

Plzeň - Plzeňský krajský soud včera otevřel případ dvou mladých mužů z Mariánských Lázní, kteří podle obžaloby v roce 2001 distribuovali marihuanu. Podle státní zástupkyně 17letý Michal Šír nakupoval drogu od druhého obžalovaného Petra Černíka a dál ji prodával nebo bezúplatně poskytoval vrstevníkům. V případě prodeje byl u něj gram za 300 korun, ubalit se z něj daly dvě až čtyři cigarety. Černík marihuanu nakupoval podle obžaloby v Praze. Mladistvý Šír včera soudci řekl, že jednání lituje. Dodal, že teď je nezaměstnaný, protože ho vyhodili z učení v Tachově. K trestné činnosti ale odmítl vypovídat. Před rokem a půl na policii uvedl, že k marihuaně se dostal v jedné z mariánskolázeňských heren. Tam prý získal telefon na člověka, který ji prodával. Tím měl být Černík. Bral od něj vždy čtyři sáčky za tisícovku, jeden si nechal pro sebe a dalším zájemcův prodával sáček po třech stovkách. "Když jsem se dozvěděl, že některým zákazníkům ještě není 15 let a chodí do školy, zhrozil jsem se," četl z policejních protokolů Šírovu výpověď soudce Zdeněk Minařík. Vyučený číšník Černík na policii přiznal, že pro drogu jezdil do Prahy, kde gram marihuany kupoval za 200 korun. Dohromady by prý nakoupil asi 100 gramů. Když mu pak zavolal někdo z Mariánských Lázní, že si ji od něj koupí, po telefonu dohodli čas a místo. Sám kouřil jednu až dvě cigarety marihuany denně. "Vydělanými penězi jsem hradil marihuanu pro sebe," řekl tehdy policistům. Kriminalisty a vyšetřovatele včera obvinil, že při výsleších do protokolů uváděli jména odběratelů, které vůbec nezná. Soud začal vyslýchat svědky, kteří od obžalovaných marihuanu nakupovali. Většinou to byli šestnáctiletí učni, kteří potvrzovali, od koho a za kolik drogu získávali. Šírovi v případě odsouzení hrozí až pět let a Černíkovi až 12 let vězení.
________________________________________________________________________

Konec reklamy na cigarety. Co bude na řadě dál?
Marketing & Media 7.4.2003| rubrika: Reklama| strana: 17| autor: Jiří Mikeš, výkonný ředitel AKA

Jak by řekla paní Mullerová, mazaje opoldedokem revmatická kolena dobrého Švejka: "Zabili nám Ferdinanda!" S tím, že reklama na tabák jednou skončí, se počítalo. Stejně jako s koncem K. und K. monarchie. V obou případech šlo o metody a prostředky.

V Srbsku stejně jako nyní v Česku. Revolver či unáhlenost nejsou dobré znaky. Zákon připravený poslanci Janečkem a Holáněm vychází ze staré evropské direktivy, kterou anuloval Evropský soud pro lidská práva. Nová direktiva, která byla projednávána v Bruselu 27. března tohoto roku a která bude pravděpodobně schválena a následně doporučena k realizaci státům EU, je nesrovnatelně rozumnější a mírnější. Zdá se, že náš parlament, Senát a vláda jsou koaličně vedeny snahou se mermomocí prezentovat jako papeženci. A tak tu tedy máme další zákon, který jde nad rámec EU direktiv. Pravdou ovšem je, že bychom tak jako tak museli s tabákovou reklamou skončit. Podle nové direktivy pravděpodobně v roce 2006, podle nového českého zákona určitě o dva roky dříve. Reklamní průmysl stejně jako kuřáci zákaz každopádně přežijí.

Reklama sama kuřáky "nevyrábí"

Osobně se mi na projednávání zákona nelíbí především to svatouškovství a nepravdy. Jako že tabáková reklama vyzývá děti ke kouření, že ve Státech, co zakázali tabákovou reklamu, došlo okamžitě k poklesu kuřáků a podobné bludy. Výzkumy totiž jednoznačně dokumentují, že pokud se týče svůdnosti, prohrává reklama s rodiči, sourozenci, herci, sportovci, politiky, staršími kamarády, partou atd. A pokud se týče poklesu počtu kuřáků, tak ti ubývají ve vyspělých státech tak jako tak. Často rychleji v zemích, kde je tabáková reklama povolena. Pravda to pravdoucí. Přestal jsem před řadou let kouřit, protože jsem byl informován a přesvědčen doktorem, že mi šluky huntují zdraví. Nejsem sám, kdo se rozumně rozhodl. Je a bude nás čím dál tím víc. To, co lidé a zvláště pak děti potřebují, nejsou zákazy, ale promyšlená osvěta. Boj dobra se zlem se má vyhrávat také pomocí důvěry v rozum. Zákazy často nic neřeší. Vše se dá obejít. A Češi jsou vynalézaví mistři, což bylo mnohokráte prokázáno. Zvláště pak v časech nedávných, totalitních. Iniciátor zákona, pan doktor Janeček, to určitě s námi myslel dobře. Kouřit tabák je hloupost. Tabák je návyková droga. Jistě, ale dávat reklamě za vinu, že nás přemlouvá ke kouření a že jejím odstraněním přestaneme kouřit, je pokleslá pravda. Souhlasím s tím, že by tu být neměla. Jen se mi nelíbí to pokrytectví a unáhlenost. Nic víc.

Příště auta nebo čokoláda?

Obávám se pochopitelně i efektu domina. Že pan doktor a z vůle voličů poslanec nastartuje na reklamu alkoholu a pak třeba na reklamu čokoládových tyčinek. Jistě se on či některý z kolegů-poslanců postará i o zákaz reklamy na auta, co nás zabíjejí. Na přechodech pro chodce. Je toho hodně, co by se v rámci boje za očistu společnosti od ďábla konzumu a civilizace mělo zakázat. Každopádně mi nejde na rozum, proč tomuto tažení tleskají sdělovací prostředky. Asi si neuvědomují, že by možná za tím vším mohly být i snahy je zdevastovat do role hlásných trub politiků. Reklamu nezajímá, co se kde píše či vysílá. Reklamu zajímá pouze to, kolik má médium čtenářů či posluchačů. Omezování reklamních možností uzavírá sdělovacím prostředkům tok financí. Peníze ovšem mohou smrdět. Nicméně soudím, že lidé mají právo na informace, byť by byli třeba i kuřáky. A pak také soudím, že stát a jeho úředníci by se měli naučit komunikovat. Přesvědčovat o svých pravdách. Rozumem, a nikoliv zákazy. Reklamu na tabák nám v podstatě zakázali. Tak ať jdou ještě dál. Zakažme výrobu tabákových produktů a jejich distribuci. Neměl bych nic proti takovému řešení. Kouření je svinstvo. Všichni však víme, jak by to dopadlo. Kouřit marihuanu je nějak zakázáno, nemýlím-li se. Kruci, proč tak stoupá počet jejích příznivců? A to jim neděláme reklamu! Pudl je asi zakopán jinde. Začal jsem kouřit v předškolním věku a tehdy nebyly billboardy, ba ani televize. Jen stupidní osvěta a totální zákaz tabákové reklamy. Stejně jako v Sovětském svazu, kde se hulilo nejvíc na světě.
________________________________________________________________________

Kriminál jako luxus
Respekt 7.4.2003| rubrika: Civilizace| strana: 19| autor: Julek Neumann, Londýn

Britští penzisté se hromadně vydávají na dráhu zločinu

Na první pohled je to typická jarní idyla anglického podzimu života: v prosluněné společenské místnosti sedí několik důchodců a krátí si dlouhou chvíli hrou v bingo. Zdi zdobí pestré akvarely, jež - jak pyšně říkají - jsou "výsledkem nedávného rychlokurzu výtvarné výchovy, který nám má zkrátit dlouhou chvíli". Krom toho mají senioři k dispozici tělocvičnu, čtenářský kroužek, nač si vzpomenou. Prostě takový lepší domov důchodců se vší péčí. Zdání však klame. Zatímco obyčejný britský penzista musí nejednou prodat dům, aby si pobyt v podobném, na anglické poměry skoro luxusním starobinci mohl dovolit, hráči binga udělali terno. Jejich pobyt tady hradí vláda Jejího Veličenstva - což je typický britský eufemismus, který nám sděluje, že jsou v kriminále. Vítejte ve zvláštním křídle pro důchodce Kingstonské věznice v jihoanglickém Portsmouthu.

Mimikry stáří

Ano, je to tak: zákona a pořádku dbalí Britové se na stará kolena stále častěji vydávají na dráhu zločinu. Zatímco ještě na počátku devadesátých let se brány žalářů každý rok zavíraly za zhruba 350 důchodci, za posledních deset let se tento počet ztrojnásobil. A tempo se neustále zvyšuje - od roku 1997 stoupl počet vězněných penzistů o plných padesát procent. Důchodci tak dnes tvoří skoro dvě a půl procenta obyvatel všech věznic a žalářů. Ještě v roce 1990 to bylo pouhé procento. Co je příčinou této zcela nečekané vlny "šedovlasé kriminality"? Průměrný věk se stále prodlužuje, a kdo kdysi podcenil spoření na stáří, může ze dne na den čelit propadu životní úrovně, na niž byl zvyklý (průměrný britský plat činí 1958 liber měsíčně, průměrný důchod pak zhruba polovinu této částky - 808 liber). Kriminolog Bill Tupman z univerzity v Exeteru tvrdí: "Tihle lidé se najednou ocitnou pod obrovským tlakem, aby si nějak zachovali svůj dosavadní sociální status, a zločin často vidí jako jediné východisko. Je ovšem třeba zdůraznit, že v žádném případě nejde o vrstvu těch nejchudších, kteří by zápasili o holé přežití. Nová generace zločinců se v drtivé většině rekrutuje především z řad příslušníků středních vrstev, kteří celý život tvrdě pracovali a byli zákona dbalými členy britské společnosti." Průzkum pojišťovny Prudential, jedné z největších britských penzijních společností, dospěl k závěru, že plných sto tisíc důchodců se na dráhu zločinu už vydalo nebo se k tomu v nejbližší době chystá. Podvody, pašování, dokonce i ozbrojené vloupání do banky, to všechno patří k repertoáru bělovlasé galérky. Vyšlo přitom najevo, že senioři využívají přirozeného mimikry svého věku, které nedává tušit za křehkou fasádou a důstojným držením těla rychle fungující šedé mozkové buňky kriminální mysli. "Když jste staří," říká Sid Chaney, "ostatní ve vás nevidí jednotlivce: vidí jen stereotyp. Tak jsem toho využil. Belhal jsem se do dveří, upustil jsem hůl, a než byste řekli švec, strkali mi do rukou šekovou knížku." Pan Chaney, původně z Essexu, odešel do důchodu v 65 letech, a hned vzápětí se jeho doposud spokojený a počestný život dočista změnil. Teď sedí spolu s ostatními ve fešáckém kriminálu za to, že připravil banky skoro o 120 tisíc liber (6 milionů korun). Nestálo ho to žádnou zvláštní námahu: využil svého důvěryhodného vzhledu a otevíral si na různá falešná jména bankovní účty, na něž si pak bral půjčky, které nesplácel. "Chtěl jsem koupit vnučce dárek a potřeboval jsem tisíc liber," stěžuje si zase sedmašedesátiletý Alan Highton z Bedworthu v Shakespearově kraji. "Jen proto jsem porušil zákon." Sumu si chtěl vydělat postupným pašováním 250 kilogramů marihuany. Soud mu vyměřil čtyři roky. John Atkinson z městečka Gateshead si pro změnu přivydělával kolem 350 liber měsíčně prodejem pašovaných cigaret a tabáku - i jeho dopadla neúprosná ruka Celní a daňové služby. Obhájce argumentoval dosud bezúhonným životem, přesto si dosud ctihodný pan Atkinson za mřížemi odsedí devět měsíců.

Chceme za mříže

V britských věznicích najdeme staré lidi, většinou zavřené za drobné zločiny. Na předním místě stojí zdánlivě "nevinné" pašování cigaret a alkoholu. Ale jsou tu i stařecké zločiny podstatně hrubší kategorie: Charliemu Cowdenovi je přes osmdesát a je to známý recidivista, který má za sebou řadu trestů, včetně deseti let za ozbrojené přepadení banky. "Všichni si chtějí trošku přivydělat," říká, "ale každý na to jde malounko jinak." A není vyloučeno, že se hnutí šedovlasých kriminálníků brzy zpolitizuje: když počátkem března oznámila řada místních úřadů, že hodlá zvýšit obecní dávky - v průměru o sedm, ale někde až o čtyřicet procent - pozvedly své hlasy řádově stovky důchodců. Radši se dáme zavřít, volali, než bychom tak nehorázné sumy platili- znamená to faktické snížení naší životní úrovně. Pokud svou hrozbu splní, pak se mezi britskými důchodci ve vězení objeví co nevidět řada vězňů nového typu. A bude-li se dosavadní trend vyvíjet i nadále stejně znepokojivým směrem, může to vést k celé řadě problémů. Speciální věznice pro dříve narozené jsou totiž pořádně drahá záležitost. Nejen jejich výstavba - v Kingstonu museli zřídit zvláštní schodištní výtahy pro vězně, kteří nemohou chodit, a speciální tělocvičnu s posilovnou - ale především provoz je neobyčejně nákladný. O vězně musí pečovat zdravotnický personál, podobně jako v domovech důchodců, a denní náklady na jednoho starce za mřížemi v tomhle fešáckém kriminále jsou oproti běžnému vězni trojnásobné. A vzhledem k tomu, že vězni nemusejí prodávat nemovitosti, aby si tuhle péči mohli dopřát, není divu, že je nový druh zločinu na vzestupu. A pak že starého psa nelze naučit novým kouskům...
________________________________________________________________________

Kromě bezdomovců se budou na TBC vyšetřovat i drogově závislí
Zpravodajství ČTK 4.4.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VAS

PRAHA 4. dubna (ČTK) - Program motivovaného vyhledávání tuberkulózy u bezdomovců chtějí specialisté z Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou rozšířit i na další rizikové skupiny. V Praze jde především o drogově závislé. Novinářům to dnes řekl vedoucí jednotky dohledu nad TBC Luděk Trnka.

"Kromě rozšíření programu s bezdomovci na velké aglomerace a kraje s největším výskytem TBC chceme ve spolupráci s magistrátem přizpůsobit program motivovaného vyhledávání tuberkulózy i na drogově závislé," uvedl Trnka.

Podle protidrogové koordinátorky hlavního města Niny Janyškové by mohl být program po určitých úpravách použit. "Drogově závislí určitě patří do skupiny ohrožených. Proto souhlasíme s aplikací programu i na ně. Musí se však doladit například věk nebo systém identifikace lidí," řekla dnes ČTK Janyšková. Ve spolupráci s nevládními organizacemi a lékaři bude magistrát přes léto pracovat na patřičné metodice. Program by mohl být spuštěn na přelomu letošního a příštího roku.

Možnost přenosu infekce je u toxikomanů stejně velká jako u bezdomovců. Žijí na pokraji společnosti, v uzavřených komunitách, většinou jsou oslabení nedostatkem jídla. Vlivem drog mají sníženou imunitu, což se projevuje větší náchylností na vznik infekčních onemocnění, doplnil Trnka.

V hlavním městě by se program týkal několika stovek závislých. Při vyhledávání klientů by pomáhaly neziskové organizace a sdružení pracující s toxikomany. Zkušenosti s motivovaným vyhledáváním lidí má například Drop In. "Testovali jsme drogově závislé žijící na ulici na žloutenku. Za test byla odměna 50 korun. Mělo to úspěch, protože za tři měsíce jsme otestovali asi 40 lidí na ulici a stovku ve středisku," řekl ČTK Ondřej Novák ze sdružení.

Program motivovaného vyhledávání TBC u bezdomovců byl v Praze zahájen loni v květnu. Do konce února doporučili dobrovolníci k vyšetření 1624 bezdomovců. Vyšetřeno nakonec bylo 1314 lidí, což je 81 procent, uvedl Trnka. Kvůli nálezům na plicích nebo jiným onemocněním bylo hospitalizováno 303 bezdomovců. Aktivní TBC našli lékaři u 12 lidí, z toho sedm v infekční formě.

Vloni bylo v ČR 1199 případů tuberkulózy, 58 lidí zemřelo. Proti minulým letům počet onemocnění klesá.

Martina Vašíčková kš
________________________________________________________________________

Proti čemu očkovat před cestou do zahraničí
Děti a my 18.3.2003| rubrika: Zdraví| strana: 21| autor: -chv-

I když do prázdnin zbývají ještě více než tři měsíce, je dobré nejen včas plánovat místo zahraničního pobytu, ale také přemýšlet, zda a před čím se v létě chránit. Přibývá lidí, kteří i s dětmi cestují do zemí pro nás exotických. Proti čemu bychom se měli dát v takových případech včas očkovat? V současné době se vyžaduje jako povinné pouze očkování proti žluté zimnici v některých zemích Afriky, Střední a Jižní Ameriky (tato opatření platí i pro tranzit v těchto zemích). Všichni cestující do daných zemí by měli mít Mezinárodní očkovací průkaz žluté barvy (International Certificate of Vaccination), řádně podepsaný očkujícím lékařem a opatřený oficiálním razítkem (Health Officer). I když ho nebude třeba při vstupu do některých zemí Afriky a Ameriky předložit, je toto očkování z hlediska ochrany vašeho zdraví nezbytně nutné. Předpisy požadují oficiální potvrzení v mezinárodním očkovacím průkazu i v případě kontraindikace očkování (tj. nemožnosti očkovat z vážných zdravotních důvodů). V tomto případě by měl mít cestující s sebou lékařskou zprávu v úředním jazyce země, do které cestuje, proč nemohl být očkován. Žlutá zimnice je infekční onemocnění virového původu, přenášené komářím štípnutím, často se smrtelnými následky. Nejčastějším projevem je žloutenka, způsobená poškozením jater, krvácení a teploty. Očkování se dobře snáší a má účinnost 10 let, počínaje 10. dnem po očkování a po přeočkování ihned.

Hepatitida A a B
Nejčastější závažnou infekcí, které lze předejít očkováním a která je spojena s pobytem v subtropech a tropech, je hepatitida typu A. Ani ubytování a stravování v dobrých hotelích nebo pobyt v zemích jižní a východní Evropy nevylučuje riziko nákazy. Očkování, které vás před touto nákazou ochrání po dobu jednoho roku, sestává z jedné dávky. Jedna dávka stojí 1500 Kč pro dospělé a 900 Kč pro děti a pokud si po půl až jednom roce necháte aplikovat druhou dávku, budete před nemocí chráněni deset až dvacet let. Tato investice by se měla vyplatit i proto, že infekční žloutenka je rizikem i v Čechách. Tato vakcína navodí přibližně do 2 - 3 týdnů po očkování takovou hladinu protilátek, která organismus ochrání, a proto je nutné očkování podstoupit s předstihem. Očkování proti hepatititě B je jednoznačně doporučeno pro cestující do oblasti s vysokým výskytem tohoto onemocnění nebo s vysokým procentem bezpříznakových nosičů, při cestách delších než 3 měsíce nebo opakovaných pobytech v zahraničí, dále chronicky nemocným, kde je pravděpodobné ošetření ve zdravotnických zařízeních v cizině nebo osobám s rizikovým chováním (promiskuitní osoby, narkomani) a osobám v úzkém kontaktu s místním obyvatelstvem. Klasické očkovací schéma je časově náročné (3 dávky během 6 měsíců), ale dostatečnou ochranu poskytuje již podání dvou dávek s odstupem jednoho měsíce nebo lze pro cestovatele použít tzv. zrychlené schéma, které navodí tvorbu protilátek před odjezdem a dlouhodobý efekt zaručí podání 4. dávky za rok po zahájeném očkování. Očkování u zdravých osob zajišťuje celoživotní imunitu. Již několik let je k dispozici kombinovaná očkovací látka proti hepatitidě A + B, která je pro cestovatele výhodná v tom, že podání dvou dávek v intervalu do jednoho měsíce navodí tvorbu ochranných protilátek na dobu nejméně 5 měsíců; po podání třetí dávky očkovací látky je pak spolehlivá ochrana proti virové hepatitidě A na dobu nejméně 10 let a u hepatitidy B se dle nejnovějších vědeckých poznatků předpokládá celoživotní ochrana. Očkování se dobře snáší a je určeno jak dospělým, tak dětem od jednoho roku věku a v rámci cestování se všeobecně doporučuje.

Břišní tyfus
Břišní tyfus je závažné infekční onemocnění charakteristické vysokou horečkou, bolestmi hlavy, vyrážkou, eventuálně průjmem. Může být provázeno závažnými komplikacemi (např. krvácení do střev). Břišní tyfus se přenáší kontaminovanou vodou a potravinami a je rozšířený v jihovýchodní Asii, v Indii, Africe i Latinské Americe. Zdrojem může být také bacilonosič, který salmonelu po prodělání nemoci dlouhodobě vylučuje stolicí či močí. Očkování se provádí podáním jedné dávky očkovací látky v injekci nebo požitím tří kapslí očkovací látky 1., 3. a 5. den. Zahájení antimalarické profylaxe může následovat až za 3 dny po požití poslední, tj. třetí kapsle očkovací dávky proti břišnímu tyfu.
Z tiskových materiálů připravila

* * *
Adresy některých důležitých očkovacích center v ČR
Hygienická stanice hl. m. Prahy, Praha 1, Rytířská 12, tel.: 296 336 712
Fakultní nemocnice na Bulovce - infekční klinika, Praha 8, Budínova 2,
tel.: 266 082 642
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - klinika geografické medicíny, Praha 10, Šrobárova 50, tel.: 267 162 685
Faktultní Thomayerova nemocnice - infekční oddělení, Praha 4, Vídeňská 800, tel.: 261 082 346
Centrum cestovní medicíny, Praha 1, Havelská 14, tel.: 222 094 121
Krajská hygienická stanice (KHS), Praha 2, Dittrichova 17,
tel.: 224 914 966
Okresní hygienická stanice (OHS) Mělník - očkovací středisko,
Mělník, Pražská 391
OHS Kolín - epidemiologie, Kolín III, U nemocnice 28021
OHS Kladno - středisko očkování, Kladno, Fr. Kloze 2316
KHS Pardubice - poradna cestovní medicíny, Pardubice, Kyjevská 44
OHS Chrudim - očkovací středisko, Chrudim, Čáslavská 1146
KHS Hradec Králové - očkovací středisko, Hradec Králové,
Habrmanova 154
OHS Trutnov - epidemiologie,
Trutnov, Úpická 16
KHS České Budějovice - očkovací centrum, České Budějovice, L.B. Schneidera 32, tel.: 387 712 911
OHS Tábor - poradna cestovní medicíny, Tábor, Palackého 350
KHS Karlovy Vary - očkovací centrum, Karlovy Vary, Bezručova 8
KHS Ústí nad Labem - očkovací středisko, Ústí nad Labem,
Na kabátě 229
OHS Most - poradna cestovní medicíny, Most, J. E. Purkyně 270/5
KHS Liberec - epidemiologie,
Liberec, Husova 64
KHS Brno - ordinace pro očkování, Brno, Kabátníkova 10
Fakultní nemocnice Brno - Klinika infekčních chorob - ambulance cestovní medicíny, Brno, Jihlavská 20
KHS Olomouc - očkování do zahraničí, Olomouc, Wolkerova 6
KHS Ostrava - oddělení epidemiologie, Ostrava, Partyzánské nám. 7
Infekční oddělení SSN v Opavě, Opava, Olomoucká 86
Klinika chorob infekčních a AIDS, Ostrava - Poruba,
Třída 17. listopadu 1790
atd.
________________________________________________________________________

Kroměřížští detektivové mají výrobce pervitinu
Mladá fronta DNES 7.4.2003| rubrika: Střední Morava| strana: 3| autor: (ČTK)

Kroměříž - Dvě skupiny výrobců a distributorů pervitinu zadrželi kroměřížští policisté. Ve vazbě je šest podezřelých, dva jsou stíháni na svobodě. "Čelí obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů," řekl mluvčí kroměřížské policie Luděk Remeš. Policisté obě skupiny podezřelých dlouhodobě sledovali. Minimálně dva roky vyráběli v domácích laboratořích pervitin a poté jej sami nebo s pomocí dalších lidí distribuovali na Kroměřížsku a v okolních městech. První akci policie uskutečnila poslední únorový týden, druhý zátah připravili kriminalisté v závěru března. Při domovních prohlídkách odhalili domácí laboratoř, látky na výrobu drogy a pervitin. Zadrženým hrozí trest od dvou do deseti let.
________________________________________________________________________

Deprese může být ještě horší
Mladá fronta DNES 7.4.2003| rubrika: Fórum| strana: 11| autor: Alois Mach, Plzeň

Víra a naděje

Protestující upálené oběti současného světa mají s atentátníky obalenými výbušninami jedno společné - ztrátu víry v nápravu, tedy beznaděj. Ano, beznaděj je roznětkou pro takové činy. Atentátníci si však žádají oběti od ostatních, a to i nevinných, kdežto upálení mučedníci se svou obětí a utrpením snaží varovat ostatní. Obě skupiny se však nesetkávají s úspěchem. V tom je nutné s panem prezidentem souhlasit. Oběť byla marná. Dále už však s panem prezidentem souhlasit nemohu. Ani rozhodující demokratické, ani ekonomické instituce nepracují ve prospěch země, přírody, řadových občanů. Naopak. Stále jsme svědky a oběti nefunkčnosti policie, soudů, tunelů v bankách, firmách, fondech, bezohledných obchodů politických stran, korupce a ohlupování televizí a reklamou. Dokonce i ČSSD a KSČM, které mají v popisu práce ochranu řadových občanů, zklamaly a spolu s ODS jsou příčinou deprese a blbé nálady. Poslední iluze ztratili občané s nefungující iniciativou Děkujeme, odejděte či Cestou změny. Denně jsou lidé zásobováni zprávami o tom, že po vytunelování ekonomiky podle "Klausova" modelu a úhradě stovek miliard budou za Novu muset uhradit dalších 10,4 miliardy. Mnohaleté soudní projednávání tunelů a zločinnosti končí osvobozením pro nedostatek důkazů, korupce je neprokazatelná a svět i ODS se ubírá trvale neudržitelnou cestou. Na ty, kteří končí u drog, sebevražd, alkoholu či násilí, neplatí výzva prezidenta, ale naopak budou takové činy přibývat a zhorší se stav deprese. My potřebujeme naději. Byla by tu ještě jedna možnost - zastavit příliv takových informací. Ale to už tady přece bylo...
________________________________________________________________________

V Mexiku dopaden krvelačný boss drogového kartelu
Zpravodajství ČTK 4.4.2003, rubrika: Politika - Latin. Amerika a Karibská obl| autor: HIT

MEXIKO 4. dubna (ČTK) - Mexickým bezpečnostním silám se dnes podařilo dopadnout šéfa drogového kartelu ze Ciudad Juárez, který se neslavně proslavil především svou krutostí při odstraňování členů konkurenčních skupin. Oznámila to agentura EFE.

Spolu s Arturem Hernándezem Gonzálezem, přezdívaným El Chaqui, který byl hlavním vrahem kartelu, bylo zatčeno ještě dalších osm členů bandy. Celá operace se uskutečnila za svítání v sedmi mexických státech.

El Chaqui si liboval ve vraždách nepřátel jejich zaléváním zaživa do sudů s cementem. Svoje oběti rovněž mučil spoutáním ostnatým drátem, do nějž pouštěl elektrický proud.

Jeho cílem bylo rozšířit vliv a kontrolu juárezského kartelu, činného především ve státu Chihuahua, do oblastí, které doposud ovládal kartel z Mexického zálivu s centrem ve státě Tamaulipas. V kartelu měl na starosti především odstraňování členů ostatních gangů, zejména tamaulipaského.

Právě tato zločinecká organizace přišla před třemi týdny o svého šéfa Osiela Cárdenase, jednoho z nejhledanějších drogových obchodníků v Mexiku i Spojených státech.

Juárezský kartel založili bratři Carrillové Fuentesové. Jeho činnost zasahuje 17 z 32 mexických států. Amado Carrillo Fuentes zemřel v roce 1997 po plastické operaci obličeje.

Obě bandy pašují především kolumbijský kokain do Spojených států.

Dopadení El Chaquiho a dalších drogových zločinců patří k velkým úspěchům vlády prezidenta Vicenteho Foxe na poli boje s organizovaným zločinem. Před rokem se policii podařilo dopadnout Benjamína Arellana Félixe, bosse kartelu v Tijuaně na severozápadní hranici se Spojenými státy, a usmrtit jeho bratra Ramóna.
blockhead
cet sem ze plodnost to jak u koho muze pri brutalneim huleni zhorsit ALE po pauze (tak cca 1 mesic) se to prej vraci do normalu -> takze asi nic vaznyho....ale nevim, nemam vyzkouseno :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma