dubuque |
Na Overgrow (http://www.overgrow.com/edge/showth...threadid=243466) jsem se dočetl, jak si podomácku vyrobit humidor. Vyzkoušel jsem to a funguje to.
Pro neagličtináře - do krabice, ve které skladujeme kuřivo (hodí se i pro tabák, doutníky apod.), umístíme širší nádobu. Tu naplníme tak do poloviny solí a nalejeme tam vodu tak, aby hladina nepřekročila úroveň soli. Bude tam tedy mokrá sůl, nikoliv solný roztok. Vloženou nádobu plníme do poloviny nebo i víc, ale tak, aby se obsah snadno nevylil.
Sůl s vodou mají tu vynikající vlastnost, že vytvářejí dost přesně 75%-ní vlhkost, která je navíc stabilní. Tato vlhkost je pro kuřivo ideální a nehrozí žádná plíseň jako při použití slupek z pomeranče apod.
Já jsem použil spodek PET láhve a obyčejnou sůl a odstátou vodu z vodovodu (pro jistotu kvůli chlóru).
Nevýhoda je v tom, že je u kuřiva otevřená nádoba s vodou, nesmí se to tedy klopit. Výhodou je, že vlhost je na optimální úrovni a hlavně se to tak může nechat i dlouhodobě bez obav ze zplesnivění. |
|
|
JAyEFF |
Zdarec,
ale jenom mi nejde pod fousy jak muzes do soli lit vodu a jeste takovy mnozstvi aniz by se ti to okamzite nerozpoustelo
mohl by si prosim podrobneji popsat ten postup zvlhcovani
dik |
|
|
dubuque |
Ve vodě se nerozpustí neomezené množství soli, že jo. Té soli bude hodně, já jí dal tak čtyři slánky. Když tam budeš lejt vodu, bude nejdřív mizet v soli a pak začne hladina stoupat. V tu chvíli je to akorát. Bude tam víc soli než vody.
Na overgrow jsem také viděl, že Gypsy doporučuje pomocí mokré soli kalibrovat vlhkoměr, protože dává naprosto zaručených a stabilních 75%. Proč to funguje netuším :-)
Samozřejmě je podmínkou, aby krabice, ve které to celé je, aspoň trochu těsnila. Jinak je to k ničemu, protože se tam ta vlhkost neudrží a voda vyschne. |
|
|
|