Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mladík si za nabízení marihuanu vrstevníkovi odpracuje 150 hodin
Zpravodajství ČTK 2.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 2. dubna (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes uložil alternativní trest sedmnáctiletému Martinu Antonymu ze Staňkova na Domažlicku za to, že nabízel marihuanu svému vrstevníkovi. Podle rozsudku má odpracovat 150 hodin obecně prospěšných prací. S verdiktem souhlasil státní zástupce i odsouzený. Rozsudek není ještě pravomocný, protože se k němu musí vyjádřit zástupce odboru péče o dítě.

Podle soudu opatřil Antony od května 2001 do června 2002 marihuanu a nejméně v devíti případech ji nabídl čtrnáctiletému chlapci. Marihuanu ve Staňkově společně kouřili v cigaretách a o několik měsíců později i v dýmce.

Antony se přiznal. Uvedl, že věděl, že chlapci ještě není 15 let. "Nechtěl jsem mu marihuanu dát, protože jsem nechtěl mít problémy. On na mě naléhal, že to chce vyzkoušet. Teď už nekouřím, potrestal jsem se už dost. Měl jsem problémy ve škole a také sám se sebou. Vůbec mi to za to nestálo," uvedl před soudem.

Chlapci hrozil rok až pět let vězení. Soud mu však uložil mírný trest. "Soud vzal v úvahu, že se podle matky nyní věnuje fotbalu a vyhýbá se pochybné společnosti a že je dobře hodnocen z učiliště. Soud zohlednil také jeho pohled na věc," zdůvodnil rozsudek předseda senátu Zdeněk Minařík.

Marie Fialová kš
________________________________________________________________________

Ve Stromovce bylo k mání konopí
Region - Havířovsko 1.4.2003| rubrika: Události| strana: 5| autor: (bb)

policejní zprávy

HAVÍŘOV - Z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných látek a jejich šíření je podezřelý jednadvacetiletý V. S. z Havířova. Policie se mu snaží dokázat, že v průběhu měsíce března nabízel nejméně třem osobám dosud přesně nezjištěné množství sušeného konopí setého, které je na seznamu zakázaných látek. Předávací schůzky se konaly v lesoparku Stromovka.
________________________________________________________________________

KRIMI-MIX
Kladenský deník 2.4.2003| rubrika: KLADENSKO| strana: 18| autor: rob

Mladíci u sebe měli marihuanu

Sazená - Poslední březnový den obvinili policisté z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů dva mladíky ve věku dvaceti a jedenadvaceti let. V říjnu loňského roku totiž u nich mezi Sazenou a Novou Vsí objevili sáček se čtyřiceti gramy marihuany.
________________________________________________________________________

NA LINCE 158
Listy Jindřichohradecka 2.4.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 18| autor: pol, nov

Muž na hřišti prodával "trávu". Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných látek je obviněný mladý muž ze Strmilova. Podle policie od loňského srpna do konce ledna poskytl na hřišti před restaurací Budvarka v J. Hradci zdarma nejméně v 50 případech marihuanu ke kouření osobám mladším 18 let.
________________________________________________________________________

POLICEJNÍ ZPRÁVY
Plzeňský deník 2.4.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 10| autor: mal

Fasovali marihuanu

Domažlicko Šestnáctiletou dívku z Domažlicka stíhá policejní rada pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných látek. Obviněná v Hostouni, Poběžovicích a dalších místech na Domažlicku bezúplatně zásobovala čtyři nezletilé marihuanovými cigaretami. Drogu předávala vždy v sobotu před začátkem diskoték. mal )
________________________________________________________________________

Učni si přivydělávali prodejem marihuany
Olomoucký den 2.4.2003| rubrika: region| strana: 7| autor: ( dk)

podmínečně vyloučeni
Jeseník - Prodejem marihuany spolužákům si vylepšovali kapesné dva učni z potravinářského učiliště v Jeseníku. Zvláštní chování jednoho ze zákazníků prodejců drog neušlo pozornosti mistra odborné přípravy. Škola incident oznámila policii, které se podařilo distributory odhalit. V pondělí již vyšetřovatel sdělil osmnáctiletému a o dva roky mladšímu chlapci z Bruntálu a Přerova obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Jeden z obviněných se přiznal, že vypěstoval v místě svého bydliště několik rostlin, které po zpracování přivezl na internát. " Marihuanu prodával nebo poskytoval učňům, a to i mladším osmnácti let. Druhý z mladíků se na distribuci podílel tím, že od svého spolužáka nejméně ve dvou případech marihuanu převzal a následně ji prodával," uvedla mluvčí jesenické policie Natálie Orlová. " Již delší dobu jsme tušili, že se něco děje. Proto jsme zakoupili i testy, které drogy odhalí," řekl ředitel učiliště Josef Podhajský. Staršímu z dvojice nyní hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi, mladší by se mohl dostat do vězení na poloviční dobu. Za své jednání si vysloužili i podmínečné vyloučení z učiliště. " V dalším studiu jim ale bránit nebudeme. Nemůžeme přece mladíky zatracovat pro jedno pochybení," dodává ředitel, který doufá, že tvrdé tresty budou varováním pro ostatní.
( dk)
________________________________________________________________________

Devět obětí násilného činu na mexicko-amerických hranicích
Zpravodajství ČTK 2.4.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: LCM

MEXIKO 2. dubna (ČTK) - Těla devíti zavražděných osob se známkami mučení byla dnes nalezena ve dvou různých autech zaparkovaných při silnici u mexického pohraničního města Nuevo Laerdo. Podle mexické policie může být násilný čin spojen s válkou místních drogových gangů.

Čtyři z obětí byly objeveny v autě 20 kilometrů od města Nuevo Laerdo. Jedna z nich měla na sobě policejní uniformu, ale pravděpodobně prý k policii nepatřila. Další oběť byla v poutech. Zbývajících pět těl spočívalo bezvládně v automobilu u jiné dálnice 40 kilometrů od téhož města.

Mexická policie prohlásila, že oběti mohly být násilím odvlečeny z jednoho z domů ve městě Nuevo Laerdo. Svědkové vypověděli o několika podezřelých ve třech vozech, kteří z domu unesli devět neidentifikovaných osob.

Mexické úřady se domnívají, že násilný čin může souviset s boji mezi místními pašeráky o kontrolu nad obchody s drogami po březnovém zatčení drogového krále Osiela Cardenase. Cardenas stál zřejmě v čele gangu, který zajišťoval přepravu tun kokainu a marihuany přes severovýchodní Mexiko do Spojených států.

lcm hej
________________________________________________________________________

Tabák zmizí z plakátů
Mladá fronta DNES 3.4.2003| rubrika: Z domova| strana: 2| autor: MARTINA RIEBAUEROVÁ, LUKÁŠ DOLANSKÝ

Zákon zakazující reklamu na cigarety prošel Senátem

Odpůrci kouření mohou pomalu začít oslavovat. Téměř po deseti letech se lidoveckému poslanci Josefu Janečkovi podařilo protlačit parlamentem zákaz reklamy na tabák. Teď už potřebuje jen podpis prezidenta.

Praha - Do půlky příštího roku mají z ulic a průchodů zmizet velké billboardy na cigarety. Budou se muset vměstnat do trafik a specializovaných obchodů s kuřivem. Výrobci cigaret nebudou mít rovněž dovoleno sponzorovat například motoristické akce (protože i to je reklama) - to však až od roku 2007. Novela zákona o regulaci reklamy včera prošla zatěžkávací zkouškou: jednalo se o ní v Senátu, který ji už kdysi zablokoval. Včera ji ani nepodpořil, ale ani nezamítl, takže nyní už ji může smést ze stolu pouze prezident Václav Klaus. To se však neočekává. "Není to nic, na čem by stála budoucnost země," usoudila poslankyně Lucie Talmanová z ODS. Ale i tak se o zákon svedla bitka, mnohdy značně emotivní. Proti návrhu protestovala nejvíc ODS. Podle ní je zákaz reklamy diskriminační, když je tabák legální výrobek, zařazený mezi potraviny a pochutiny. "Nepřesvědčilo nás, že by byla nějaká souvislost mezi reklamou a tím, že si někdo zapálí," podotkla Talmanová.

Spor o impotenci

Zastánci zákazu (hlavně z řad ČSSD a KDU-ČSL) však hned vytahovali čísla: kouření je obrovský problém mezi dětmi a může za to i rafinovaná reklama, která dělá z cigarety symbol pohody. Právě děti dávají v 80 procentech případů přednost drahým značkám, jež propaguje reklama. "Každý druhý kuřák jednou zemře na následky svého návyku, denně je to šedesát lidí," varoval opakovaně Josef Janeček. Senátor za ODS Jaroslav Kubera oponoval: "Na marihuanu není reklama, a přesto narkomanů přibývá." Za nesmysl označil větu uváděnou na krabičkách, že kouření způsobuje impotenci. Zmíněné varování lékařů pak vyvracel na svém vlastním příkladě.

Philip Morris: Úplný zákaz není šťastný

Kuberovi se nicméně nepodařilo prosadit návrh, aby zákon nezakazoval individuální propagaci cigaret dospělým, kteří s tím souhlasí. Sem patří například zasílání cigaret poštou, což novela zakazuje. Včera protestovala i firma Philip Morris. "Jsme pro rozumnou regulaci reklamy, nicméně myslíme, že komunikace s dospělými kuřáky by měla být dovolena," uvedla ve svém stanovisku.

***

Rozkoš senátora Kubery

* "Chtěl bych důkaz od pana poslance Janečka, že (kouření) způsobuje impotenci, aby to vysvětlil mojí ženě. Není to pravda, nezpůsobuje. Kouření způsobuje občas i rozkoš."

Výrok senátora Jaroslava Kubery (ODS) při včerejší debatě v Senátu. Na závěr svého projevu si senátor demonstrativně zapálil cigaretu.
________________________________________________________________________

Centrum Krédo zahajuje
Olomoucký den 2.4.2003| rubrika: Šumpersko a Jesenicko| strana: 14| autor: ( hak)

boj s drogami

Šumperk - Nízkoprahové centrum Krédo pro uživatele drog otevřelo své dveře včera v prostorách na Nerudově ulici v Šumperku. Centrum sice navazuje na bývalé K - centrum Domus, které v Šumperku přestalo fungovat v loňském roce, ale klientelu Domusu nepřevzalo. Tu si bude získávat od nuly. Na Šumpersku a Jesenicku jde o jediné zařízení tohoto typu, nejbližší K - centrum nabízí služby v Uničově nebo v Olomouci. Krédo bude poskytovat nejen poradenství, výměnu zdravotnického materiálu a zprostředkování léčby drogové závislosti, ale v budoucnu se chce také zaměřit na prevenci a podchycení dětí, které s drogou experimentují. " Například se bude jednat o vyhledávání rizikových skupin mládeže, kterým nabídneme volnočasové aktivity přímo v těchto prostorech, konkrétně se může jednat o různé formy arterapie, malování, výrobky z korálků, kůže a dalších přírodních materiálů," vysvětlil vedoucí Kréda Miloslav Kubíček. Oživení také přinesou koncerty pod širým nebem v zahradě centra, na nichž se budou prezentovat místní kapely. Centrum Krédo funguje pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Pontis. Pro letošní rok zařízení získalo účelovou státní dotaci, další čtvrtmilionovou dotaci poskytlo město Šumperk. Podle statistických odhadů může být v samotném Šumperku kolem čtyř stovek uživatelů drog, nejběžněji užívanou látkou je marihuana a pervitin.
________________________________________________________________________

Kontrolou na drogy
Region - Frýdecko - Místecko 1.4.2003| rubrika: Zajímavosti| strana: 15| autor: (jas)

OSTRAVA - Smršť dohadů o tom, zdali testovat žáky na drogy, se strhla na ostravských středních školách a učilištích vzápětí po tom, co jedna odborná škola ve Vimperku sáhla k tomuto razantnímu opatření.

Vedení Integrované střední školy lesnické ve Vimperku minulý měsíc vyzvalo všechny ředitele středních odborných škol a učilišť, aby testovali své studenty na drogy. Podle Vimperských lze jedině tak předejít případným úrazům či nehodám těch žáků, kteří kromě denní výuky absolvují i odborný výcvik v prostředí, které je náročné na dodržení bezpečnosti práce. Některé ostravské školy na základě tohoto doporučení začaly o podobném kroku také uvažovat. "O případných zvýšených opatřeních naší školy proti šíření či požívání drog uvažujeme od nového školního roku, a to zejména pro studenty oboru Hotelnictví a turismus, protože při jejich odborné výuce by jejich nekoncentrovanost mohla vést k ohrožení zdraví a bezpečnosti," potvrdila tisková mluvčí střední odborné školy AHOL ve Vítkovicích Pavla Sztulová. Diskuze o protidrogové kontrole dětí není v Ostravě ničím novým. Rozhořela se už v roce 1997, kdy učitelé Základní školy Matiční v Moravské Ostravě odhalili u jednoho ze svých žáků marihuanu, kterou si přinesl přímo do budovy školy. Následně přišli s návrhem kontrolovat tašky žáků nebo jim odebírat vzorky moči. Plán však ztroskotal na tom, že škola potřebuje k takovým opatřením výslovný souhlas rodičů. Ačkoliv se podle kriminalistů problém drog ve vyučování rozhodně netýká každé ostravské školy, rodiče dětí i pedagogové by měli být stále ve střehu. "Domníváme se, že drogy na ostravských školách nebují, ale čas od času se takový případ objeví," podotkl mluvčí ostravských policistů Milan Klézl. Vzpomněl přitom odstrašující kauzu z loňského května, kdy třináctiletý žák Základní školy A. Kučery v Hrabůvce po cestě do vyučování nabízel čtyřem starším spolužákům marihuanu. "Jeden z nich po požití drogy v hodině zkolaboval a musel být převezen do vítkovické nemocnice, kde zůstal v péči lékařů čtyři dny," upřesnil Klézl. Že se spoluprací rodičů nemohou učitelé vždy počítat, svědčí i reakce matky přistiženého hocha. Ta totiž poznamenala, že kouřit marihuanu je dnes normální. Zatímco na základních školách jsou omamné látky spíše výjimkou, na těch středních má podle průzkumů zkušenosti s užitím drogy celá třetina studentů.
________________________________________________________________________

Bude pykat za marihuanu
Deník Pojizeří 2.4.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 17| autor: rap

Semily - Nejrozšířenější ilegální drogou v našem regionu stále zůstává marihuana. Tento fakt potvrzuje i aktuální případ, který šetřili semilští kriminalisté. "Pracovníci kriminální služby sdělili obvinění z nedovoleného držení a distribuce omamných látek 22letému muži ze Semilska. Nejméně ve sto případech posktyl marihuanu jiné osobě," řekla tisková mluvčí semilské policie Soňa Šídová. Její slova potvrdil i jeden z protidrogových expertů semilského policejního ředitelství, který se na šetření případu podílel. "Obviněný se sám přiznal k tomu, že drogu poskytl jiným osobám. Při domovní prohlídce, která byla nařízena, jsme zajistili další marihuanu, jejíž množství bylo podle expetizy větší než malé," řekl kriminalista. Jak upozornil, obviněný neposkytl drogu osobám mladším 18 let, což by jeho jednání zařadilo do přísnější trestní sazby. "V těchto případech může soud uložit trest odnětí až na tři roky nepodmíněně. U marihuany ovšem soud zpravidla tak přísný nebývá," doplnil kriminalista. rap )
________________________________________________________________________

Film varuje Romy: Neberte drogy
Mladá fronta DNES 3.4.2003| rubrika: Kraj Moravskoslezský| strana: 2| autor: PETRA SASÍNOVÁ

Romští poradci, asistenti ze škol a terénní pracovníci se včera učili ve Vesničce soužití v Ostravě, jak mají odrazovat děti od braní drog. Stále více českých Romů je totiž bere.

Ostrava - Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky zahájil v České republice projekt Grofo, kterým chce varovat české Romy před drogami. Základním materiálem je švédský film, který vypráví tragický příběh olašského chlapce jménem Grofo, jehož rodina emigrovala z bývalého Československa do Švédska, kde mladík propadne heroinu. Film natočili podle skutečného příběhu švédští Romové s neherci. Je v romštině, má české titulky i v Česku doplněné průvodní slovo. „Vyzývám všechny Romy, dávejte na svoje děti pozor. Přední Romy vyzývám, řešte to!“ říká na začátku filmu pohnutým hlasem jeden člen olašského klanu Stojkových z Opavy. „Film by měl být v komunitních centrech, měl by se promítat ve školách, do kterých chodí romské děti, měl by se dostat do rodin. Záměr je, aby ho vidělo co nejvíce Romů,“ vysvětlovala ostravská romská poradkyně Lydia Poláčková. Pro zástupce romských komunit, asistenty ve školách, romské poradce, protidrogové koordinátory i romské aktivisty, kteří mají film šířit jako memento, se v republice chystá devět seminářů. Tam se budou také učit, co dělat v případech, když se o někom dozví, že drogy bere. „Situace na severní Moravě je velmi vážná. Asistenti ze škol, kteří se s tímto problémem ještě nesetkali, se s ním nepochybně brzy setkají,“ upozornila krajská koordinátorka pro národnostní menšiny Helena Balabánová a apelovala na účastníky semináře, aby vše pozorně sledovali. „Problém šíření drog mezi českými Romy je obrovský. Možná je pozdě, ale snad ne. Ve Švédsku byla podobná situace jako nyní tady před deseti lety. Teď už tam mnoho mladých lidí umírá,“ prohlásila koordinátorka projektu Margita Lakatošová. Jen v Ostravě bere podle odhadů odborníků drogy patnáct až dvacet procent Romů. Mnoho olašských Romů je závislých na heroinu, stále více se mezi Romy šíří také pervitin, už školáci čichají toluen. „Není to však jen problém mladých lidí, začínají s tím i lidé střední generace,“ tvrdí Lydia Poláčková.
________________________________________________________________________

VĚČNÉ HONĚNÍ DUCHŮ
Instinkt 3.4.2003| rubrika: Válka v Iráku| strana: 22| autor: Text: Petra Procházková

Afghánský příklad dokazuje, že vojenské vítězství neznamená vyřešení problému

"Ne, pane, nemůžete dovnitř," trval na svém muž u vchodu. "Ale támhleten si klidně jde," rozčiloval se mladý Afghánec v tradičním oděvu, připomínajícím pyžamo. "Dovnitř pouštíte jen ty, co mají úzký kalhoty," zlobil se snědý mladík slušnou angličtinou. Úředník z amerického velvyslanectví měl v očích rybí výraz. Byl ztělesněním pořádku a absence temperamentu. "Ten gentleman byl objednán." Lhal, protože bílý novinář, který prošel do útrob ambasády před Afgháncem, objednán nebyl.

Junnus Kasim pracuje pro zahraniční humanitární organizace a chce se vydat do světa. "Nejenže nemám šanci získat vízum, ale mám problémy dostat se i na cizí velvyslanectví. Nechtěli pomoct nám, ale sami sobě a získat naše území, stejně jako teď chtějí Irák," vyjadřuje svůj vztah ke spojeneckým armádám, které většina Afghánců nepokládá za osvoboditele ani za nepřátele, ale prostě je na svém území trpí. K této prozatímní trpělivosti je nevede touha po svobodě a demokracii, kterou s sebou koaliční vojska slibovala přivézt, ale naděje na tučnou finanční a humanitární pomoc. "Po letech máme televizi, ale většina lidí ji nesleduje, protože nemá elektřinu, nebo je tak hladová, že nemá chuť," stále se ještě rozčiluje Junnus, který patří dnes k těm bohatším, a tedy k cizincům loajálnějším.

Skoro žádné změny

V zimě roku 2002 slíbili zahraniční donátoři Afgháncům 5 miliard dolarů na příštích pět let. Afghánský vůdce Hamed Karzaj ale požaduje 20 miliard a hrozí, že pokud peníze nedostane, vypuknou občanské nepokoje, povstání a nakonec občanská válka, která může skončit návratem fundamentalistů k moci. "Karzajovi se říká starosta Kábulu," konstatuje Junnus, který má své příbuzné v odlehlé provincii Kunar. Jezdí za nimi zřídka, protože pohyb po cestách je nebezpečný. "Za Tálibů se tolik nepřepadalo," tvrdí. "Zase jsme ale nic nesměli. Jenže cestovat do zahraničí teď stejně normální člověk nemůže, takže v tomhle se nic nezměnilo." Kriminalita, korupce i obchod s drogami se po pádu totalitního režimu opět rozmohly. Mák byl letos zaset na 60 tisících hektarech, a pokud bude počasí a podplacené policejní protidrogové oddíly zemědělcům přát, urodí se nejméně 3,5 tisíce tun opia. "Karzaje nikdo neposlouchá. Co to je za vládce, kterého musí ochraňovat američtí bodyguardi?" směje se už uklidněný Junnus. Afghánci srovnávají Karzaje s loutkovými komunistickými lídry Babrakem Karmalem či Muhammadem Nadžibullahem, které pro změnu střežili důstojníci sovětské KGB. Afghánští důstojníci dělí protiteroristickou operaci do tří fází. První nazývají "efektivní úspěch", druhou "velké divadlo" a třetí "věčné honění duchů". Ta trvá dodnes. Poslední velká vojenská akce Američanů začala nedávno na jihu a jako vejce vejci se podobá těm předešlým. Jen se tentokrát jmenuje "Hrdinský úder". Cílem je opět polapení Usámy bin Ládina, mully Omara a zbytků oddílů Tálibů a al-Káidy, která podle amerických svodek už více než rok na území Afghánistánu prakticky neexistuje. Jenže i afghánské vedení přiznává: "V zemi opět vzrůstají v souvislosti s útokem na Irák teroristické nálady. Změny k lepšímu musejí teď být mnohem rychlejší a viditelnější." Vzhledem k tomu, že zájem světa je soustředěn na Irák, tomu může být právě naopak. Kábul je dnes poměrně poklidné město. Stavu, který zde vládne, se říká mír. Na pákistánské hranici však situace připomíná spíš válku.

Mír, nebo válka?

Operují zde Američané, afghánská vládní vojska, pašeráci drog, al-Káida i Tálibán. Nikdo netuší, kdo z nich před 14 dny poslal šestiletého chlapce s injekční stříkačkou naplněnou neznámou látkou, aby ji zabodl do prsou amerického vojáka hlídkujícího ve městě Gardéz. Voják měl naštěstí neprůstřelnou vestu. Politici přesvědčují obyvatelstvo, že osvobozovací akce přinesla i pozitivní změny, a mají pravdu. Část žen se vrátila do zaměstnání, bylo obnoveno letecké spojení se světem a dívky začaly chodit do školy. Fungují kina a prvních několik desítek žen dostalo řidičské průkazy, pokračuje likvidace min i humanitární projekty. V Kábulu, ochraňovaném mezinárodními jednotkami ISAF, které Afghánci přijímají s větší vřelostí než Američany, se lidé bojí stále méně a na mírotvorce většinou upřímně mávají. Jenže vývoz demokracie do Afghánistánu byl pozastaven. Nikdo o ni tady vlastně ani nestojí. Mulové při bohoslužbách varují muslimy, aby nepodléhali vlivu kacířů, zakázali kabelovou televizi jako odporující islámu, a zdůrazňují, že cizí vojáci jsou v Afghánistánu jen dočasně. Až odejdou, budou se lidé zodpovídat ze svých činů v době protektorátu. Hlavním cílem spojenců je nyní uskutečnění demokratických voleb v červnu 2004, což bude obtížné. Mimo Kábul totiž stejně jako za Rusů, za mudžahedínů i za Tálibů vládnou místní velitelé. Mají své zákony, policii i rozpočet. Varují Američany, aby se jim do místních šarvátek nemíchali. Spojenecká vojska to respektují. Ani po roce a půl se totiž ve spleti afghánských rodových vztahů, národnostních nevraživostí a klanových intrik nedokáže nikdo vyznat. Za úspěch už není pokládáno zatčení oddílu Tálibů, ale hlavně to, že se situace nazývaná "ani mír, ani válka", zásadně nezhoršuje.
________________________________________________________________________

Kubánský mafián dostal 205 let vězení
Haló noviny 3.4.2003| rubrika: Ze světa| strana: 9| autor: (lee)

Gangster Salvador Magluta, jeden z kubánských exulantů žijících v USA, byl odsouzen na 205 let vězení. Vypral totiž přes dvě miliardy dolarů z obchodu s drogami. Právo v Americe jednou výjimečně zvítězilo nad potřebami bohatých kruhů, které zemi vládnou.

Kšeftař Magluta (48), který ovládal tok drog mezi Kolumbií a Spojenými státy, dostal podle kubánského listu Granma kromě vysokého trestu také pokutu ve výši 63 miliónů dolarů. Tentokrát mu nepomohlo, že jako kubánský exulant a bojovník proti prezidentu Fidelu Castrovi patří ke kamarádům Jebba Bushe, floridského guvernéra a bratra prezidenta USA George Bushe juniora. Takoví lidé se přitom těší nedotknutelnosti. Proto obchodují s ženami, zbraněmi a drogami, znásilňují a beze strachu vraždí. Magluta za dvě dekády stihl vyprat neuvěřitelné dvě miliardy dolarů. Pomáhali mu přitom další exulanti - známý právník Juan Acosta a Willie Falcón. Hlavní Maglutův kumpán Falcón podle znalců propral desítky miliard. Úřady však potvrdily jen dvě. V trestné činnosti kubánskou mafii podporovaly zejména známé americké peněžní ústavy - mimo jiné i Sunshine State Bank, kterou federální bezpečnostní síly kvůli těmto praktikám uzavřely. Kubánské chráněnce politických špiček USA nakonec dostala jejich vlastní chamtivost. Jiné drogové kartely nejdřív odstranily Acostu. Ten byl v roce 1989 nalezen s prostřelenou hlavou ve své kanceláři v Miami. Zabil ho kolumbijský nájemný vrah. Magluta a Falcóna federální síly zadržely v roce 1991. V případu figurují i další významní spojenci Washingtonu v boji proti Ostrovu svobody. Čtyři kubánští exulanti z Maglutova gangu za špinavé peníze ve velkém nakupovali rozsáhlé ranče na severovýchodě Floridy. Magluta byl pod zvláštní ochranou. Úřady mnohokrát přehlédly vydírání, vraždy i sexuální útoky. Americké vedení v jeho prospěch prý intervenovalo, když se po skandálu začalo rozpadat jeho drogové impérium v Panamě. Po zásahu vysoce postavených Maglutových přátel byl případ panamskými úřady zameten pod stůl. Kubánský exil je teroristická skupina bojující proti Ostrovu svobody. Proto má neomezenou podporu Bílého domu. Před veřejností si exulanti hrají na čestné vlastence, co bojuji proti »diktátoru Castrovi«. V zákulisí jsou ale mafiány nejhoršího střihu, kteří floridské Miami přeměnili v hlavní město drogových kartelů.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma