Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.04.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Semily: Mladík rozdával přátelům marihuanu
Mladá fronta DNES 1.4.2003| rubrika: Kraj Liberecký| strana: 1| autor: (st)

Z celého kraje DNES

Marihuanu rozdával svým přátelům dvaadvacetiletý mladík ze Semilska a policisté ho obvinili z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. „Marihuanu předal nejméně ve sto případech,“ vypočítala semilská policejní mluvčí Soňa Šídová. Drogu podle ní mladý muž rozdával už od začátku roku 2001.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/04/...9dd559f68cc.asp
________________________________________________________________________

Za prodej drog dva roky vězení
Mladá fronta DNES 1.4.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 1| autor: IVAN MACEK

Hradec Králové - Bývalý bankovní úředník Vladimír Krámský z Hradce Králové, který čelil obžalobě z přechovávání a distribuce drog a z podílu na kolapsu mladého muže na diskotéce v pražských Holešovicích, má jít na dva roky do vězení. Včera o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Krámskému hrozil až dvanáctiletý trest. Někteří svědci, kteří již dříve uvedli, že jim Krámský minimálně v letech 2000 až 2002 opakovaně nabízel a prodával marihuanu, kokain, extázi a takzvanou tekutou extázi, se k soudu nedostavili. Obžalovaný tvrdil, že s drogami neobchodoval, pouze je přechovával pro vlastní potřebu. „Před dvěma lety jsem začal experimentovat s drogami. Tablety extáze jsme si ale se známými půjčovali mezi sebou. Když jich někdo nakoupil víc, prostě je nabídl druhému, který o ně požádal,“ tvrdil v soudní síni Krámský. Během prohlídky Krámského bytu sice policie tablety extáze a jiné drogy našla, ale odposlechy telefonátů, během nichž obžalovaný používal výrazy, kterými se někdy označuje droga extáze, neprokázaly, že muž s drogami obchodoval. Krámský čelil i obžalobě, že před rokem na diskotéce v baru Mecca v pražských Holešovicích podáním tekuté extáze způsobil kolaps jiného muže. Obžalovaný popřel, že by známému, který ho ve výpovědi jmenoval, dávku tekuté extáze podal. „Je pravda, že jsme se znali a během večera jsem se viděli, ale žádnou extázi jsem mu nedal,“ opakoval před soudem Krámský. Znalci neprokázali, že by tekutá extáze byla příčinou kolapsu. Ten způsobila kombinace alkoholu a drog. Státní zástupkyně Hana Flídrová poukázala na nebezpečnost Krámského jednání a požadovala nepodmíněný vazební trest, zatímco obhájce požadoval podmíněný trest a odvolával se na předchozí život klienta. Soud vyměřil Krámskému dva roky ve věznici s dozorem nepodmíněně. Obžalovaný i státní zástupkyně se proti rozsudku odvolali.
________________________________________________________________________

Drogy už nechci, léčbu dokončím, tvrdí Linda
Mladá fronta DNES 1.4.2003| rubrika: Benešovsko| strana: 3| autor: JANA SYSLOVÁ

Benešov - Pravidelnou návštěvnicí benešovské Arte skupiny se v posledních několika týdnech stala osmnáctiletá Linda. Do zdejšího K-centra ji přivedly problémy s drogami. Střídala pervitin, marihuanu a alkohol. Teď čeká na léčbu, kterou už jednou přerušila. Je však přesvědčená, že tentokrát ji dokončí. „O tom vůbec nepochybujte,“ potvrzuje energicky. Linda drogy zahodila po třech letech. Na otázku proč, odpovídá, že chce žít. Tuto motivaci ale získala až v benešovském K-centru. „Do K-centra jsem nejdříve musela chodit povinně kvůli přerušené léčbě, pak mě to ale začalo bavit. Návštěvy v Káčku mi hodně dávají, získala jsem tady motivaci, která mi chyběla k tomu, abych dokončila předchozí léčbu, a také energii,“ rozpovídá se Linda. Dříve přitom o svém problému neuměla mluvit. Naučila se to až v „Káčku“, kde je podle ní výborná atmosféra a parta skvělých lidí. O protidrogovém K-centru se Linda dozvěděla ve škole, navštívila ho i s rodiči, s nimiž své problémy začala řešit. „Znám lidi, kteří se z drog dostali sami. Není to o tolik těžší, než když člověku někdo pomáhá, ale je to neúplné. Člověk pak snadněji selže,“ dodává Linda. Vedoucí K-centra Hanka Slámová věří, že Linda své problémy překoná. Je podle ní na dobré cestě. To tvrdí i arteterapeutka Iva Ožanová. Ta poznamenala, že Linda je velkým přínosem pro celou Arte skupinu. „Ona už za něčím jde a tím dává příklad všem ostatním,“ říká terapeutka.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/04/...ff22092521d.asp
________________________________________________________________________

Thajci neznají s dealery drog slitování
Právo 1.4.2003| rubrika: Styl| strana: 2| autor: Jaroslav Höfer

Thajsko, země, kde nebyl problém koupit si během podvečerní procházky dávku či dvě marihuany, ba i heroinu, ukazuje v poslední době narkomanům, ale hlavně drogovým dealerům, mnohem nemilosrdnější tvář. Rozběhla se tam totiž zřejmě nejkrvavější čistka proti výrobcům, pašerákům a prodejcům drog v moderních asijských dějinách. Jenom za únor bylo podle oficiálních údajů zabito 1035 lidí spojených s narkomafiemi a za necelou polovinu března jich přibylo na pět stovek. Pouze 31 lidí z první tisícovky usmrtili podle úřední statistiky policisté v sebeobraně, zbytek prý gangsteři, kteří se zbavovali potenciálních informátorů. Dalších 29 tisíc lidí bylo zatčeno, stíháno má být ještě 20 tisíc. Podle Úřadu komisaře OSN pro lidská práva, který nad rostoucím počtem mrtvých dealerů vyslovil znepokojení, mohlo v mnoha případech jít o "mimosoudní popravy", tedy případy, kdy policisté prostě zločince zastřelili. To připustil i thajský premiér Tchaksín Šinavatra, který však jedním dechem prohlásil, že vláda neustoupí. "Vymeteme drogy z každého čtverečního metru naší země… Čistka ještě zesílí, to vám zaručuji," řekl. Ochránci lidských práv si stěžují, že policisté vraždí nejen skutečné, ale i domnělé drogové dealery na potkání. To však úřady popírají. Zhruba padesát policistů je dokonce vyšetřováno, že se dopustili nepřiměřeného násilí, nicméně kampaň pokračuje dál a trvat má až do konce dubna. Aktivisté si stěžují i na to, že dostávají anonymní výhrůžky. Spojují je se svými protesty proti slovům předsedy vlády, že "vražda není neobvyklý konec zločinců a veřejnost by jejich smrt neměla znepokojovat". Jenže s tím ani s inspektory OSN si Tchaksín Šinavatra neláme hlavu. "Nemějte strach," nechal se slyšet. "OSN není můj táta. Jestli sem chtějí přijít, tak ať to udělají. Jestli chtějí provádět inspekce, ať si je provádějí," prohlásil bohorovně. Pravda je, že přes veškerou policejní a soudní tvrdost vůči narkomafiím, na niž si stěžovali i čeští pašeráci, zůstávalo podsvětí neproniknutelné a dlouho nedotknutelné.

Co turista nevidí

Obyčejný turista se s projevy zločinnosti, drog a s násilím nikde nesetká, vidí pouze ochotné, někdy až přespříliš dotěrné dohazovače, kteří ho rádi zavedou do obchodů, krejčovství či vykřičených masážních salónů. Snad jen pokud nezavítá do severních a západních cípů země. Tzv. zlatý trojúhelník je ale beztak řadovým turistům téměř nedostupný. Čistka ovšem není zaměřena jen proti prodejcům opia a heroinu, ale možná ještě intenzívněji likviduje výrobce amfetaminů, usídlené většinou u hranic s Barmou. Protidrogová kampaň se však zdaleka neomezuje pouze na čistky. Vláda urychleně otevírá i ústavy, v nichž by se měli narkomané léčit. Kdo se kléčbě v nich dobrovolně přihlásí, bude amnestován. Zatím takových center vzniklo 37, další se chystají. I to je však na tři milióny thajských narkomanů málo. Navíc zkušenosti hovoří proti léčbě. Dlouho totiž "protidrogová terapie" v Thajsku znamenala internaci v polovojenském táboře s přísnou disciplínou a šikanováním, která s léčbou měla jen málo společného.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/04/...9217242aafe.asp
________________________________________________________________________

Policisté zadrželi pěstitele marihuany
Olomoucký den 29.3.2003| rubrika: Z Moravy a Slezska| strana: 6| autor: čtk

Ostrava - Dva muže, kteří v pronajatém rodinném domku v Ostravě- Muglinově pěstovali velké množství šlechtěné marihuany, zadrželi ve čtvrtek policisté z ostravského speciálního týmu Toxi. "Na půdě měli kompletně zařízenou pěstírnu vybavenou lampami a termostaty. Při domovní prohlídce jsme našli narkotika za téměř 100 tisíc korun,"řekl mluvčí ostravské policie Milan Klézl. Policisté z výroby a distribuce drog obvinili třiadvacetiletého muže, který byl v minulosti už jednou odsouzen. "Marihuanu v domku starších manželů od loňského října pěstoval a prodával,"doplnil mluvčí. Obvinění si vyslechl i jeho stejně starý komplic. Ten se však podle policistů zabýval pouze distribucí drog. "Na půdě jsme v květináčích našli 60 rostlin konopí. Další drogy měli připravené k distribuci. Do lednice schovali téměř 270 gramů sušené marihuany. Na trhu by toto množství prodali za téměř 70 tisíc korun. Našli jsme i 20 gramů pervitinu za 20 tisíc korun,"doplnil mluvčí.
________________________________________________________________________

Další výrobci drog dopadeni
Českolipský deník 31.3.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: MILAN DOLEŽAL

Ralsko - Kriminalistům se před několika málo dny podařilo úspěšně dopadnout dvojici výrobců a distributorů omamných látek a jedů, která si nelegální výrobnu zřídila přímo v jednom panelovém bytě v obci Ralsko na Českolipsku. Podle zjištění redakce přestěhovala devatenáctiletá dívka do bytu svého pětatřicetiletého známého v době jeho nepřítomnosti zařízení pro výrobu omamných a psychotropních látek. Zde pak společně se svým pětatřicetiletým komplicem z Mladoboleslavska vyráběla a přechovávala drogy. Podle našeho zjištění se do bytu dostala pomocí shodného klíče a navíc majiteli ocizila i osobní věci. Oba pachatelé byli policejním radou již obviněni z trestného činu výroby a šíření omamných látek a jedů a rozhodnutím soudu jim nyní hrozí až pět let odnětí svobody. Dodejme, že se kriminalisté společně s příslušníky útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu v poslední době zaměřili na výrobce a distributory drog. V obci Skalice u České Lípy byl před několika dny zadržen také občan SRN, který se podílel na distribuci narkotik a při domovní prohlídce byli u něj nalezeny navíc falešné doklady, kradené SPZ a věci pocházející z majetkové trestné činnosti. Policisté slavili úspěch i v případě devatenáctiletého mladíka z Mladé Boleslavi, který byl rovněž obviněn z šíření toxikomanie. Obviněný, který přechodně pobývá na Českolipsku, v jednom bytě v Mimoni opakovaně aplikoval nitrožilně pervitin svému stejně starému kamarádovi. Policisté upozorňují, že zásahy proti drogovým mafiím musí být dlouhodobě připravovány. Je nutné mít v ruce maximum důkazů. V loňském roce tak řešila policie v České Lípě celkem 10 případů a všechny byly objasněny. Pokračování na straně 17
Pokračování ze strany 15
"Celkový počet našich klientů K - centra v České Lípě přesahuje počet tři sta. Jedná se vesměs o mladé lidi ve věku od patnácti do devětadvaceti let. Jaký je ovšem na Českolipsku skutečný počet narkomanů nedokáži přesně odhadnout, jde totiž o skrytou scénu. Jedná se však o mnohem větší počet, než který evidujeme. V počtu narkomanů vede jednoznačně Česká Lípa, pak následuje Nový Bor, Mimoň a Doksy. Máme klienty i z malých obcí," uvedla vedoucí K - centra Magda Joogheová. Nejvíce užívanou drogou je u nás pervitin a marihuana, v menším měřítku také heroin. Do K - centra přicházejí rovněž rodiče a učitelé, kteří mají starosti s dětmi, které kouří marihuanu. Dokonce se tato droga objevuje již na základních školách. "Řada narkomanů má nedokončené vzdělání a většinou jsou nezaměstnaní, jsou mezi nimi ovšem i studenti středních škol a učilišť. Někteří nastoupili léčbu a někteří dokáží abstinovat již několik let. Naší klientkou byla i jedna mladá maminka, která brala drogy i během těhotenství," poznamenala Magda Joogheová.
________________________________________________________________________

Na zdraví!
ABC 1.4.2003| rubrika: Drogy - Do dna!| strana: 12| autor: Ondřej Vrtiška, Ilustrační foto archiv, kresba Lukáš Fibrich

ODVRÁCENÁ TVÁŘ ALKOHOLU
Alkohol přináší RADOST a potěšení, ale také SMUTEK, neštěstí a bídu. POŠKOZUJE duševní i fyzické zdraví, ničí MEZILIDSKÉ VZTAHY, ze svých obětí dělá OTUPĚLÉ TROSKY. Statistiky dopravní policie a kriminalistů svědčí o tom, že člověk S ALKOHOLEM V KRVI ohrožuje i ostatní.

Alkohol přichází ke slovu při nejrozmanitějších příležitostech. Stvrzuje úspěch, "zajišťuje" dobré zdraví, dodává kuráž, tlumí bolest a žal. Každý umí dát k dobru nějakou tu zábavnou historku, v níž alkohol hraje hlavní roli, a mnoho umělců tvrdí, že by bez jeho pomoci nikdy nic nevytvořili. S alkoholem se zkrátka setkáváme odmalička a chápeme ho jako samozřejmou součást života, takže jsme vůči jeho popíjení až příliš tolerantní. Tolerance kupodivu naopak schází ve vztahu k abstinentům. "Nepít" se zkrátka nenosí. Odmítnout nabízenou skleničku bývá často nesmyslně považováno za zbabělost a znak nedospělosti.

BĚŽNÁ DROGA
O alkoholu nejsme vzhledem k jeho rozšířenosti zvyklí uvažovat jako o droze. Ale droga to je, byť (od osmnácti let) zákonem povolená. Pravidelným užíváním si na něj lze vypěstovat závislost. Člověk má potom nutkavou potřebu pít, i když si je vědom, že mu to působí zdravotní, rodinné a pracovní problémy. Nakonec ztrácí zájem o vše ostatní, žije pouze od skleničky ke skleničce a od láhve k láhvi. V Česku je na alkoholu závislých kolem 300 000 lidí. To jsou však pouze ti, kdo se z alkoholismu léčí, nebo jejich pití dosáhlo takové míry, že by se léčit měli. Vedle nich existuje početná skupina lidí, nad nimiž sice alkohol nemá absolutní moc, ale jejich životy (a životy jejich blízkých) už více či méně poznamenal. O jejich počtu se můžeme jen dohadovat; v každém případě tvoří významný podíl problémových uživatelů drog. Terapeut Jaroslav Fous ze Sdružení pro péči o rodiny závislých k tomu říká: "Podle mých zkušeností existuje jen velmi málo lidí, kteří v širší rodině nějaký problém se závislostí nemají."

JED V KRVI
Alkohol je jako každá droga vlastně jed, jejž si lidé dobrovolně vpravují do těla, protože v menších dávkách dokáže navozovat příjemné pocity. Vstřebává se v žaludku a hlavně v horním úseku tenkého střeva, krví pak putuje do mozku. Organismus se mu brání a pokouší se ho přeměnit na neškodné látky. Dostane-li se ho do těla příliš mnoho najednou, obranné mechanismy nestačí reagovat a otrava může skončit smrtí. Úmrtí na akutní otravu nejsou příliš častá, o to horší bývají důsledky dlouhodobého popíjení. Alkohol není žádný troškař a se zdravím umí zamávat opravdu důkladně. Z bezpočtu chorob a psychických poruch, na nichž se podílí, jmenujme ty nejdůležitější: demence, deprese, třes, infarkt, mozková mrtvice, cirhóza jater, rakovina jater a žaludku, oslabení imunity... Pije-li alkohol těhotná žena, riskuje těžké poškození plodu. Za bezpečnou denní dávku se považuje množství alkoholu obsažené např. v jednom pivu, skleničce vína nebo v půl deci destilátu. Bezpečné množství se liší od člověka k člověku a zjišťovat tuto hranici metodou pokusu a omylu se nevyplácí. Denní dávky pochopitelně nelze sčítat - pokud člověk celý týden nepije, neznamená to, že do sebe o víkendu může nalít vše, co předtím "zanedbal".

POSTRACH OKOLÍ
Alkohol má nepříznivý vliv na sebekontrolu. I v malém množství zvyšuje riziko přecenění vlastních schopností, oslabuje pud sebezáchovy. Zpomaluje reakce, zhoršuje zrak a koordinaci pohybů. Není divu, že usedne-li opilý nebo jen mírně "povzbuzený" člověk za volant, ohrožuje sebe i ostatní. Přestože je s alkoholem v krvi zakázáno řídit, zavinili v roce 2002 řidiči pod jeho vlivem každou dvacátou dopravní nehodu. Ty měly navíc v průměru horší následky než ostatní nehody. Zemřelo při nich 136 lidí, což představuje desetinu z loňských obětí českých silnic. O schopnosti alkoholu odbourávat zábrany a povzbuzovat k činům jinak nemyslitelným vědí své i kriminalisté. Opilec mnohdy popustí uzdu agresivitě i v situaci, v níž by se za střízliva zachoval úplně jinak. Podle jednoho zahraničního výzkumu bylo pod vlivem alkoholu v době činu 87 % vrahů, 60 % sexuálních delikventů a 37 % pachatelů loupežného přepadení.

DĚTI ZLOBIVÝCH RODIČŮ
Na alkoholismus dospělých často doplácejí jejich děti. Sdružení pro péči o rodiny závislých ANIMA, působící při Středisku pro mládež a rodinnou terapii Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, se jako jediné v republice specializuje na pomoc dětem, jejichž rodiče mají problém se závislostí - nejčastěji právě na alkoholu. "Máme tu hodné děti ‚zlobivých` rodičů," říká sociální pracovnice Markéta Hájková. Děti sice mají také své problémy, ale to může souviset s tím, co se v rodině děje. "U dětí často pozorujeme snížené sebevědomí, což se snaží napravovat jinak - třeba vulgární mluvou nebo agresí. Tady si mohou zažít, že je nikdo neodsuzuje, dokáže je přijmout a mít je rád, ačkoli s jejich jednáním nesouhlasí," doplňuje Jaroslav Fous. Markéta Hájková dodává: "Musíme dětem dávat hranice a jasná pravidla, která v jejich rodinách mnohdy chybějí. Děti, které hranice nemají, mohou udělat něco extrémního, aby je poznaly. Třeba se rozhodnou vyzkoušet drogy."

MALÍ PIJÁCI
Do osmnácti let by měl být alkohol tabu. Alespoň teoreticky, podle zákona. Statistiky však říkají, že osobní zkušenost s ním má přes 80 % jedenáctiletých dětí. Je to hra s ohněm. Děti mají menší objem krve, takže mnohem snadněji dosáhnou nebezpečné koncentrace alkoholu. Jejich tělo ho navíc pomaleji odbourává. Výsledkem jsou těžké otravy, někdy i smrt. Také závislost se vyvíjí mnohem rychleji než u dospělých - život se zbytečně komplikuje dřív, než pořádně začal. Nezodpovědnost rodičů i dětská touha vyzkoušet nepoznané se tak mohou v budoucnu zle nevyplatit.

OD PIVA K DESTILÁTŮM
Alkoholické nápoje se liší způsobem výroby i obsahem alkoholu. Jsou různě nebezpečné, ale svá rizika má každý. Řada alkoholiků pije celý život pouze nejslabší z nich - pivo - nebo společensky nejúnosnější, se slavnostními příležitostmi spojované víno. Pivo obsahuje 1,6 - 5,4 % alkoholu, víno 11 - 15 %. Silnější nápoje nelze získat prostým kvašením, připravují se destilací. Surovinou bývají brambory, obilí (např. vodka, whisky), ovocné šťávy (slivovice), víno (koňak, brandy)... Běžně obsahují 40 - 50 % alkoholu.

MALÁ MOLEKULA
Ve srovnání s většinou ostatních drog je alkohol nesmírně jednoduchou sloučeninou. Chemicky se jedná o etanol, jehož vzorec je CH3CH2OH. Tvoří ho dva atomy uhlíku, šest vodíků, jeden kyslík. Je to druhá nejjednodušší látka ze skupiny alkoholů. Tím úplně nejjednodušším je metanol (CH3OH), jenž může nechtěně vznikat při amatérské výrobě destilátů. Je ještě prudším jedem než etanol - i v malých dávkách způsobuje oslepnutí a smrtelné otravy.

Obr. 1 - Alkohol je tradiční součástí naší kultury. Míváme proto ve zvyku jeho rizika podceňovat

Obr. 2 - V alkoholovém opojení člověk do značné míry přestává kontrolovat své chování. Ne nadarmo se o opilém říká, že "má opici" - jedná zcela jinak než za střízliva. To může být někdy zábavné, často trapné a v mnoha případech nebezpečné

Obr. 3 - Alkohol zpomaluje reakce, zhoršuje zrak i koordinaci pohybů. Podle toho to dopadá...(dole)

Obr. 4 - Rozdíl v mozkové aktivitě dvacetileté abstinentky (nahoře) a stejně staré alkoholičky (dole) při řešení úkolu vyžadujícího prostorovou paměť (aktivní místa barevně)
________________________________________________________________________

Mezi nejpoužívanějšími hypnotiky EXISTUJÍ ZÁSADNÍ ROZDÍLY
Zdravotnické noviny 28.3.2003| rubrika: Adventorial| strana: 6| autor: (ken)

V poslední době se hovoří nejen o nebezpečnosti návykových látek; současně také dochází k zásadní revizi právních a regulativních norem při nakládání s psychoaktivními látkami. Český parlament chce zásadním způsobem omezit přístup k preparátům, které jsou často zneužívány narkomany, a tím výrazně ztížit dostupnost některých léků.

Podle psychiatra doc. Oldřicha Vinaře se asi 20 až 40 procent obyvatelstva domnívá, že trpí alespoň občas nespavostí, která snižuje jejich výkon v zaměstnání nebo ve škole. Lidé s poruchami spánku si často stěžují na nespokojenost v manželství, zde však bývá velmi obtížné rozhodnout, co je příčina a co následek. Devět procent lidí uvádí, že mají problémy se spaním každou noc. Jen tři z deseti lidí trpících nespavostí se však obrací na lékaře. "Ve Spojených státech byla ke zhodnocení socio-ekonomického dopadu poruch spánku ustavená zvláštní vládní komise. Došla k závěru, že přímá vydání vznikající následkem nespavosti byla v roce 1990 skoro 16 miliard dolarů, nepřímá dokonce 60 miliard," uvádí O. Vinař. Diagnostikování primární poruchy spánku není snadné, k ověření diagnózy je nutné vyšetření ve spánkové laboratoři a snímání celonočního EEG. Mnoho lidí si myslí, že špatně spí, ačkoliv spí docela dobře. Do ordinací často přicházejí lidé, kteří vyžadují hypnotika, protože nespí osm hodin. O. Vinař upozorňuje, že na našem území je silně rozšířeno mínění, že už Jan Ámos Komenský doporučoval rozdělit den na třetiny: osm hodin práce, osm hodin odpočinku a osm hodin spánku. Takovým "nemocným" je třeba vysvětlit, že zcela zdravý člověk může spát třeba jen pět až šest hodin, jestliže umí spát "rychle", tj. dostatečně "hluboce".

FLUNITRAZEPAM PŘINESL NOVOU KVALITU...

Předepsání hypnotika podle O. Vinaře znamená, že se pacient i lékař vzdali naděje, že je možné odhalit a odstranit příčinu nespavosti. Hypnotika se předpisují často: "V roce 1998 připadlo na každého obyvatele České republiky asi sedm a půl tablety v lékárně koupeného hypnotika. Pokud i u nás platí, že se přibližně 40 procent populace domnívá, že aslespoň občas trpí nespavostí a deset procent z nich uvádí tento problém každou noc, pak by z oněch sedmi a půl tablet na hlavu a rok zbyly sotva dvě až tři tablety na rok na ostatní, kdyby ona necelá dvě procenta obyvatelstva užívala hypnotikum po tři sta dní v jednom roce," vypočítává O. Vinař. U nás stejně jako v zahraničí užívají hypnotika častěji lidé staří. Frekvence užívání roste, čím je člověk starší. Ženy užívají hypnotika častěji než muži, někteří odborníci soudí, že tento jev částečně souvisí s tím, že muži častěji než ženy konzumují na noc jako "uspávadlo" pivo. V terapii insomnie se používaly léky několika generací (viz rámeček), jakýmsi "zlatým standardem" posledního čtvrtstoletí se stal flunitrazepam ze skupiny benzodiazepinů. Když se v sedmdesátých letech minulého století objevil na trhu flunitrazepam (Rohypnol), šlo podle doc. Vladimíra Pidrmana z psychiatrické kliniky LF UP a FN v Olomouci o výrazný pokrok v léčbě nespavosti. Mezi hypnotiky byl v té době naprosto ojedinělý. Navozoval totiž na svou dobu vysoce fyziologický spánek, nástup jeho účinku byl také velmi rychlý - začal být tedy široce předepisován. "Za téměř třicet let téměř každý výrobek zestárne. V medicíně pak často nejde jen o prosté stárnutí, ale o objevení některých nových nežádoucích vlastností. Problém nemusí být vždy v léku samém, je přirozené, že se obecně zvyšují nároky na bezpečnost, snášenlivost, ale i účinnost. Flunitrazepam udělal velký díl práce a posunul terapii insomnie o řádný kus dopředu. Po bezmála třiceti letech užívání není překvapením, že ho můžeme považovat za překonaný," říká V. Pidrman.

...SVŮJ ZENIT UŽ MÁ ALE ZA SEBOU

Flunitrazepam se podle ostravského psychiatra Jaroslava Matýse z ambulance Medicentrum, a. s., dostává díky svým závažným nežádoucím účinkům do sféry ostře sledovaných léků. Ve světě je hlášena celá řada nepříjemných zkušeností se vznikem závislosti a poruch kognitivních funkcí při dlouhodobé medikaci flunitrazepamem, který je běžně zneužíván nejen mezi narkomany, ale i při "samoléčení" nespavosti. "Některé státy tento preparát nedovolují vyrábět na svém území. Dostal se také na seznam zakázaných psychoaktivních látek na stejné úrovni, jako 'tvrdé' drogy. V mnohých zemích je dnes flunitrazepam zakázáno předepisovat a distribuovat," upozorňuje J. Matýs a dodává, že se během své klinické praxe mnohokrát setkal s pacienty závislými na tomto preparátu. Tyto stavy jsou torpidní, zvladatelné pouze na lůžku, v podmínkách psychiatrie: "Dodnes nemohu zapomenout na případ lékaře, odborníka z oboru ORL, který užíval flunitrazepam parenterálně s pomocí své manželky - anestezioložky. Pacient vykazoval při pokusu o vysazení těžkou akatizii, psychomotorický neklid, nespavost, intrapsychickou tenzi. Nebyl schopen se soustředit, nezvládal běžnou denní činnost, ani hygienu bez pomoci personálu." Flunitrazepam je jako benzodiazepinové hypnotikum nesporně účinný - jeho hlavními problémy jsou dlouhý poločas a pohledem dnešní medicíny narušení architektury spánku. Dlouhý poločas vylučování stojí za řadou ranních fenoménů, jako ranní nevýkonnost, porucha paměti a soustředění, únava, nemožnost "nastartovat se", ale i ranní pády, které podle V. Pidrmana ohrožují především pacienty staršího věku. Tato "ranní opilost" je paradoxně některým nemocným příjemná, částečně může stát za rizikem rozvoje závislosti. "Podobně jako jiné benzodiazepiny negativně ovlivňuje kognitivní a mnestické funkce. Narušuje fyziologickou architekturu spánku. Potlačuje zejména REM spánek, a tím i snění a krátkodobou paměť. Sekundárně vyvolává následující den reziduální sedací, pocity únavy, hypoprosexii (sníženou pozornost), poruchy mnestických funkcí. Následky takových stavů jsou zřejmé: autonehody, úrazy hlavy, zlomeniny končetin, selhávání v práci, u zkoušek apod.," vypočítává J. Matýs. Při dlouhodobé medikaci vyvolává po vysazení "rebound insomnii", poruchy kognitivních funkcí a fyzický abstinenční syndrom. Závislý člověk osobnostně a společensky degraduje, nemůže pracovat bez trvalé medikace a nakonec ztrácí zaměstnám. U starých lidí se zhoršují poruchy orientace, je blokován intelekt. Situace se výrazně zkomplikuje v případě kombinace s alkoholem, což je v české společnosti téměř běžný jev. Kombinuje se pak dementogenní potenciál flunitrazepamu a alkoholu.

JAKÉ VÝHODY MAJÍ HYPNOTIKA III. GENERACE?

Negativní vlastnosti flunitrazepamu vedou k úvahám o volbě jiného, modernějšího hypnotika. Odborná veřejnost příznivě hodností zolpidem (Hypnogen, Stilnox), který patří do 3. generace hypnotik - tyto preparáty se specificky váží jen na omega l receptory. Léky z této skupiny jsou někdy ne zcela přesně nazývány nebenzodiazepinovými hypnotiky. I jejich účinek je totiž zprostředkován benzodiazepinovými receptory - ale odlišnou třídou - což má za následek větší selektivitu a prakticky nulový potenciál ke vzniku závislosti. "Zolpidem má rychlý nástup účinku, proto je opravdu nutné jej požít až při odchodu na lůžko. Spánek zachovává fyziologickou strukturu, nedochází ke zkrácení délky ani hustoty REM fází, není tedy narušeno snění - přímým důsledkem je ranní pocit svěžesti a odpočinku. Ten je navíc umožněn fyziologickým poločasem vylučování, který je kolem pěti hodin," tvrdí V. Pidrman. Při užívání tohoto léku chybí ranní sedace, ospalost a nevýkonnost. Nehrozí pády, poruchy soustředění nebo narušení reakčního času. Je to velmi důležité pro pacienty, kteří jsou už od rána nuceni podávat standardní výkony, například řídit auto. Přípravek nepotencuje účinek alkoholu a minimálně tlumí respiraci, velmi vhodný je i pro starší pacienty, kterým zachovává věkem alterované kongitivní a mnestické funkce. Krátkodobě je vhodný při zvládání závažných situací, anebo v mladším věku při hospitalizacích. Při jeho vysazování se neobjevuje "rebound insomnie" a nemá dementogenní účinek.Zolpidem i při dlouhodobém užívání nezpůsobuje závislost - i přesto by však léčba tímto preparátem neměla přesahovat období čtyř týdnů. Novou generaci hypnotik můžeme chápat jako kvalitativní skok v léčbě nespavosti, v tomto světle je tedy plánované omezení preskripce flunitrazepamu logické.
Co způsobuje nedostatek spánku?

- nejškodlivější je zřejmě stres, který doprovází dlouhodobý nedostatek spánku,
- ztrátu pozornosti, únavu, pomalost, mikrospánek a špatné vštěpování informací,
- výpadky paměti, vyprovokování záchvatu epilepsie, neurózy, potíže s ukládáním informací do paměti,
- deprese (čtyřikrát větší riziko),
- bolesti hlavy (trojnásobné riziko),
- potíže zažívacího traktu (dvojnásobné riziko),
- dopravní nehody (nedostatek spánku je příčinou dvou ze tří nehod na silnici),
- delší nedostatek spánku může způsobit halucinace,
- zvýšení agresivity, špatnou schopnost se koncentrovat.

TŘI GENERACE HYPNOTIK

1. generace - barbituráty.
2. generace - benzodiazepiny (například flunitrazepam).
3. generace - (například zolpidem).
________________________________________________________________________

Tádžikistán: Výrazně vzrostlo množství zabavených drog
Zpravodajství ČTK 31.3.2003, rubrika: Politika - Země bývalého SSSR| autor: KJ

DUŠANBE 31. března (ČTK) - Ruští a tádžičtí pohraničníci zabavili za letošní první čtvrtletí na hranicích s Afghánistánem 1,8 tuny heroinu. Toto množství je čtyřikrát větší, než ve stejném období loňského roku, oznámila dnes tádžická policie. Celkem bylo na hranicích Tádžikistánu od začátku roku zabaveno 2,5 tuny drog.

Policie dále informovala, že za ilegální obchodování s drogami bylo od začátku letošního roku zatčeno přes 300 lidí.

V loňském roce byla zabaveno v Tádžikistánu 6,7 tun drog, které pocházely ze sousedního Afghánistánu. Zhruba čtyři tuny z toho tvořil heroin. Při přestřelkách s pohraničníky bylo zabito přes padesát pašeráků drog.

Drogy z Afghánistánu jsou určeny pro trh v západní Evropě a často putují právě přes Tádžikistán.

Tádžicko-afghánská hranice měří 1340 kilometrů a Dušanbe ji kontroluje s pomocí Ruska. Na základě dohody mezi Moskvou a Dušanbe působí v Tádžikistánu na 12.000 ruských pohraničníků.

kj ank
________________________________________________________________________

Z deníku strážníka městské policie
Nové přerovsko 28.3.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2
TOLUEN ČICHAL MLADÍK PŘED ŠKOLOU (Kojetín)

Přímo před Základní školou na náměstí Míru v Kojetíně čichal výpary z ředidla 19letý mladík. Před hlídkou strážníků, která zajišťovala dohled při odchodu dětí ze školy, se čichač marně snažil zmizet. Na místě zanechal hadr a lahev s toulenem. Při podání vysvětlení uvedl, že byl vyhozen z bytu, nemá žádné peníze a nemá kam jít. Strážníci posoudili tento případ jako porušení přestupku proti veřejnému pořádku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma