Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 28.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Drogy začínají ochutnávat čím dál mladší děti
Českobudějovické listy 27.3.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 23| autor: ŠÁRKA VLČKOVÁ

První zkušenosti s drogou mají dnes už i děti, kterým ještě nebylo patnáct let. Jsou to poznatky nejen kriminalistů, ale i pracovníků ve školství a psychologů. S dětmi se častěji setkávají také pracovníci protidrogových center. Střední Čechy - Ve středních Čechách přibývá dětí, kteří už mají první zkušenosti s drogami. Pro mnohé z nich se pak droga stává nedílnou součástí života. Na pováženou je situace na Kladensku a Mladoboleslavsku. "Věk konzumentů drog se opravdu snižuje. Podle mého názoru jsou ohroženější dívky. V pubertě jsou citově a psychicky labilnější," míní psycholog Miloš Kajuk. Lada Vyhnánková z nymburského Kcentra se už setkala i s jedenáctiletými dětmi, které ochutnaly marihuanu. Právě tato droga bývá mezi nezletilými nejpopulárnější. S přibývajícím věkem pak někteří z nich přecházejí na pervitin. "Už i marihuana způsobuje výrazné změny v chování jedince. I když si to někteří nepřipouštějí, může být lehce návyková," tvrdí Kajuk. Motivem ke konzumaci drog je podle něj například snaha o útěk z reality a od problémů i ochutnání "zakázaného ovoce". Mládež drogou řeší problémy, se kterými si neví rady. Ať už to jsou sociální, rodinné nebo i ekonomické potíže. Zvlášť tam, kde rodina dobře nefunguje, je k ochutnání drogy jen nepatrný krůček. "Nedá se říct, že by drogy byly výsadou jen některé sociální skupiny. Rozdíl je snad jen v tom, které drogy konzumují," říká ze svých zkušeností mladoboleslavský kriminalista Michal Fojt. Taneční drogu extázi, pervitin a heroin si mohou spíše dovolit ti, kteří mají dost peněz. Slabší sociální vrstvy, kam patří i romská populace, se podle Fojta řadí spíše mezi takzvané čichače. U nich je v největší oblibě toluen. S touto problematikou úzce souvisí i pouliční kriminalita. Narkomani si peníze na své drogové výlety získávají vloupáními a krádežemi věcí, jež se dají lehce zpeněžit. Jen v loňském roce vyšetřovali středočeští policisté 35 případů a v roce 2001 celkem 68 případů, kde hlavní úlohu sehrála nejen mládež, ale právě i drogy. "Jde o nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek a jedů a o šíření toxikomanie. Dále zjišťujeme, zda má pachatel drogy jen pro vlastní potřebu nebo je prodává dál," doplnila tisková mluvčí středočeských policistů Soňa Budská.
________________________________________________________________________

Celníci varovali školáky před nebezpečím drog
Olomoucký den 27.3.2003| rubrika: Prostějovsko| strana: 11| autor: cle

Prostějov _ Marihuana, hašiš, pervitin i lysohlávky se objevily na Reálném gymnáziu v Prostějově. Nikoli však v aktovkách žáků, ale jako názorné pomůcky. Přinesli je pracovníci celního úřadu, kteří ve škole uspořádali besedu zaměřenou právě na otázku drog. "V rámci celního úřadu pracuje oddělení drogové problematiky. Jeho pracovníci pořádají preventivní akce a výklad o škodlivosti drog spojují s praktickými ukázkami,"uvedla celní radová Lenka Navrátilová. Žáci měli možnost prohlédnout si skutečné vzorky omamných látek, i přístroje, které jejich přítomnost bezpečně označí v prostoru i lidském těle. Největší zájem dětí vzbudila ukázka práce služebních psů, kteří ukrytý sáček s drogou dokázali najít nejen ve třídě, ale také venku v automobilu. "Drogy jsou dnes bohužel naprosto běžným artiklem. Mnoho dětí si ale neuvědomuje, jaké má jejich užívání následky. Proto chceme dětem ukázat, jaké nebezpečí drogy skrývají. A samozřejmě také přiblížit práci celníků,"řekl Václav Adam, šéf postějovského celního úřadu.

Fotografie:
Služební pes dokázal bezpečně najít drogu ukrytou ve výfuku auta. LEONA ROHÁČKOVÁ
________________________________________________________________________

Pane Šípe, takhle žila a umřela vaše dcera
Blesk 28.3.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: Miroslav Graclík

STARÝ HŘÍCH

ZLÍN - Jak žila a jaká asi byla Hanička B. (†20), nemanželská dcera Karla Šípa (57)? Dvacet let její existenci populární bavič tajil. Pravda vyšla najevo až minulý týden, tři měsíce poté, co spáchala sebevraždu. "Hanička se narodila jako krásná, zdravá holčička a od počátku mi dělala jen radost. Měla výtvarné nadaní, talent na cizí řeči a velmi ráda tancovala. Taky milovala zvířata, především koně, kteří jí učarovali. Byla to taková usměvavá a »ztřeštěná« holka," vzpomíná na Haničku její matka Hana R. (40), která prozradila Šípovo velké tajemství poté, když odmítl zaplatit padesát tisíc korun za dceřin pomník a náhrobek. "Nejsem ochotný přistoupit na vydírání a už se k této záležitosti nebudu vyjadřovat," řekl nám včera Karel Šíp.

"Nic špatného, za co bych se musela stydět, jsem neučinila. Pouze jsem otce své dcery ve své zoufalé finanční situaci požádala o přispění padesáti tisíci korun na hrob a pomník, což mohu doložit," brání se nezaměstnaná Hana R.
"Není pravda, že jsem nějaká »muzikantská Liduška«, jak říká pan Šíp," tvrdí Hana R. Podle Šípa se sama vloudila do jeho hotelového pokoje, a protože byl hodně opilý, už si přesně nevzpomíná, co se dělo dál. "Bylo mi devatenáct a se spolužačkou jsme šly do taneční kavárny. K tanci mne tam vyzval Jaroslav Uhlíř a následně mne pozval ke stolu, kde seděl i Karel Šíp. Když se Uhlíř kvůli něčemu urazil a odešel na pokoj, Šíp mě přemluvil, ať ho jdu s ním udobřit. Cestou navrhl, abychom se zastavili u něj na pokoji. Tam mi nabídl víno, a protože neměl vývrtku, urazil hrdlo o vanu. Když jsme si uvědomili, že bude zamčený vchod, nabídl mi přespání na druhé posteli. Již v polospánku jsem ale zjistila, že neleží na druhém lůžku, ale na mně. Nebylo mi to příjemné, a kdyby do mě předtím nenalil tolik alkoholu, těžko by něčeho dosáhl," vzpomíná na početí dcery Hana R.
Šíp své otcovství uznal a na dceru celých dvacet let platil alimenty. V posledních měsících to prý byly tři tisíce měsíčně. Se Šípem se Hana R. setkala ještě jednou, když byl Haničce necelý rok. "Měl vystoupení v Malenovicích a řekl mi, že nechce dceru nikdy vidět," vzpomíná Hana R.
"Hanička přitom v televizi nevynechala jediný pořad se svým tátou a stále se s ním toužila setkat a poznat i svého bratra, kterého nikdy neviděla. Věřila, že za ní táta přijede a vzpomene si na ni aspoň o Vánocích. Nestalo se tak, ani když slavila osmnáctiny či dvacetiny," tvrdí Hana R. Hanička údajně navíc měla psychické problémy. Asi od patnácti let se totiž potýkala s drogami. "Začalo to marihuanou a pak přešla na pervitin. Ze závislosti se chtěla dostat, dlouze abstinovala a nakonec sama nastoupila v Kroměříži na léčení. V červnu přišla z léčebny, 16. listopadu jí bylo dvacet a 3. prosince vyskočila z devátého patra jednoho zlínského činžáku. Měla citlivou povahu. Vůbec si její zkrat nedovedu vysvětlit. Ještě den předtím si psala otázky k maturitě. Nezanechala žádný dopis, pouze kamarádkám poslala SMSky se slovem »sbohem«. Okolo její smrti panují nejasnosti. Paní, dívající se z vyššího patra, zahlédla někoho v okně, ze kterého měla Hanička vyskočit. Na okně nebyly nalezeny její otisky a policie to dodnes vyšetřuje. Já ani neznám výsledky pitvy," přiznává se slzami v očích Hana R., která má se svým manželem ještě osmiletou dceru.
________________________________________________________________________

Sport je v módě
Elle 24.3.2003| rubrika: Elle - Styl| strana: 86| autor: HELENA ŽÁČKOVA

Hlas ulice

Známé úsloví o tom, že móda vzniká na ulici, není tentokrát jen planým žvástem. Mládež, která tráví většinu života na chodníku a kromě konzumace marihuany si krátí čas hraním streetbasketbalu, breakdancem, jízdou na skejtu nebo malováním graffiti, by za vzor těžko přijala někoho jiného než příslušníka své subkultury. A jelikož tato subkultura z pochopitelných důvodů volí právě sportovní oblečení, začali se jejím potřebám nadnárodní výrobci postupně přizpůsobovat. Vliv černošského basketbalového génia Michaela Jordána na prodejnost Nike kolekce Air Jordan musel být obrovský. Jaké jiné boty by měl chtít výrostek, který trénuje celý den někde na předměstí u otlučeného koše? Ani vrcholový drzoun Eminem, 'ofajfkovaný' odshora až dolů, nefunguje na předávání Grammy jako samoúčelný reklamní panel. Ostatně loni se i výrobek Nike dočkal svého zhudebnění. Rapper Nelly měl na svém albu skladbu Air Force Ones, kterou pojmenoval po dvacet let starých botách s fajfkou, a podle stejných basketbalových bot nazvali svou poslední desku ještě Hi & Mighty. Streetwearový styl a značky na něj zaměřené jsou kapitola sama pro sebe a nemá cenu je vyjmenovávat. Stejně tak nemá smysl pitvat skejtové (popřípadě snowboardové) prvky, protože pro ženy je to téma asi tak záživné jako pro atomového fyzika publikace Baseballová čapka: její rehabilitace a renesance.
________________________________________________________________________

Narkoman platil za taxík miminem
Frekvence 1 27.3.2003 07:00| pořad: Zprávy


František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Olomoucký narkoman platil za taxík miminem. Mladý muž s dítětem nastoupil do taxíku ve tři v noci. Když došlo na placení, řekl řidiči, aby si dítě nechal a zmizel. Pro kojence si nakonec ráno přijel dědeček. Nezodpovědnému otci ale nehrozí žádný postih. Podle Blesku totiž dítě nevystavil nebezpečí, a proto se nedopustil žádného trestného činu.
URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/03...b3508b19c9e.asp
________________________________________________________________________

NAPSALI JSTE NÁM
Českobudějovické listy 27.3.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 23| autor: PAVEL MÖRTL, České Budějovice

Drogy jsou staré jako lidstvo samo. Už v raných dobách civilizace byly známy vedle alkoholu některé látky, o nichž se vědělo, že omamují smysly. Svou dráhu pak nastoupily drogy v rukách privilegovaných čarodějů a kněží, později rovněž v rukách léčitelů a lékařů. Znalosti o drogách se staly obecně dostupnými a obrovsky se rozšířily příležitosti pro jejich používání. Drogám se oddávali vládcové, nadaní umělci, vědci, vojevůdcové, lidé, kteří museli zápasit o svou existenci i boháči. Své přitom sehrála i zeměpisná poloha toho kterého území. Zatímco ve staré Číně se kouřilo opium, jihoameričtí Indiáni žvýkali listy koky, arabské národy konzumovaly neuvěřitelné množství silné kávy. Španělsko a okolí proslulo silnou kořalkou, jejíž základ tvořil výtažek z agáve. Od středověku se obchody s drogami začaly významně rozšiřovat a omamné látky se staly významným artiklem. Protože si zároveň lidé začali více uvědomovat negativní dopady konzumace návykových látek, vznikly snahy obchody a užívání kontrolovat. To už ale drogy putovaly mezi Asií a Evropou, mezi jižní a severní Amerikou . . . V novodobé historii s rozsáhlým bojem proti drogám přišly USA, kde ve 20. a 30. letech 20. století vznikaly první speciální týmy pro boj s narkomafiemi. Byli to, krátce po 2. světové válce, právě agenti americké Intelligence Service, kteří rozbili první velikou mezinárodní síť hašiše a opia, spojující Čínu, Mexiko, Honduras a USA.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma