Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 27.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Drogy berou i velmi úspěšní lidé
Právo 27.3.2003| rubrika: Severní Morava a Slezsko| strana: 16| autor: Karel Balcar

Do kontaktních center si přicházejí vyměnit injekční stříkačky a jehly mnohdy i úspěšní lidé zaměstnaní na vyšších postech, či dokonce ve státní službě. Potvrdil to vedoucí K-centra ve Frýdku-Místku Pavel Matula, kde tito klienti tvoří až deset procent uživatelů drog navštěvujících centrum. Obdobně je tomu i v Ostravě. "Přibližně pět procent našich klientů jsou lidé zaměstnaní. Většinou se sdružují do party a měnit stříkačky a jehly chodí jen jeden z nich. Ten pak v krátkých časových intervalech přichází i třeba se stovkou použitých jehel a obhajuje se, že jeho je například jen deset z nich," řekla vedoucí K-centra v Ostravě Veronika Zajícová s tím, že tito narkomané ve strachu z odhalení jsou mnohdy až paranoidní. Nejčastěji užívanou drogou zaměstnaných lidí je marihuana či pervitin. "Pervitin užívají především lidé s velkým pracovním nasazením. Je to stimulující droga, která jim umožní pracovat i dvě noci po sobě. S drogou začínají nejprve příležitostně, ale po několika dávkách se jim to vymkne z rukou a začínají ji brát pravidelně," shodli se vedoucí obou K-center. Podle Pavla Matuly se řada těchto klientů pervitin naučila sama vařit a někteří z nich jej i prodávají. "V bytě je vařič pervitinu, který připravuje dávky pro ostatní. Když jsou s ním ale denně v kontaktu, naučí se za chvíli připravovat drogu sami," dodal Matula. Určitě neplatí, že uživatelé drog jsou bez vzdělání a bydlí po kanálech, potvrdil také ředitel ostravského Renarkonu Martin Chovanec. Drogy se podle něj v nezanedbatelné míře objevují i mezi vysokoškoláky.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/03/...45892ed9276.asp
________________________________________________________________________

Po marihuaně v nemocnici
Právo 27.3.2003| rubrika: Vysočina| strana: 17| autor: (jjí)

PELHŘIMOV - Za podání marihuany mladistvému stíhá pelhřimovská policie dva osmnáctileté mladíky z Pelhřimovska. Policisté už oběma sdělili obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. K události, jíž se zabývají policisté, došlo 4. března v dopoledních hodinách v bytě jednoho z mladíků, kde oba osmnáctiletí muži nabídli nezletilému kamarádovi dýmku s marihuanou, kterou společně vykouřili. Následně připravili z listů marihuany a mléka nápoj, který opět podali nezletilému, a poté ještě společně vykouřili marihuanového jointa. "Mladistvý hoch byl následně nalezen u základní školy a převezen v důsledku intoxikace na oddělení jednotky intenzívní péče pelhřimovské nemocnice," sdělila Právu policejní mluvčí Hana Kotková. Pokud se provinění obou mladíků prokáže, může jim hrozit od dvou do deseti let vězení.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/03/...7d976b17d58.asp
________________________________________________________________________

Náročné prověrky policejních psů
Českolipský deník 26.3.2003| rubrika: Servis SČ 3x a více| strana: 15| autor: dol

Česká Lípa - Příslušníci skupiny služební kynologie Policie ČR v České Lípě se nyní připravují na odjezd do speciálního školícího střediska ministerstva vnitra nedaleko Kolína, kde budou podrobeni náročným testům pro výkon psovodů. "Jde o každoroční prověrky odbornosti a schopnosti nejen psovoda jako takového, ale zejména jeho psa. Se svým psem, který je specializován na vyhledávání drog zde budeme několik dnů procházet opravdu náročnou prověrkou. Instruktoři mají za úkol například pervitin, heroin, hašiš či extázi ukládat ve volném terénu v přírodě, ale i na místech jako jsou kanceláře, autodílny, statky, staré budovy apod. Pes je musí najít a označit například vyštěkáním," uvedl nprap. Jiří Hromádka, který je považován za jednoho z nejzkušenějších policejních psovodů nejen na Českolipsku. "Bude to vyčerpávající práce pro nás pro oba. Pes musí být neustále soustředěný a drogy najít. Selhání je pak negativně hodnoceno v celkové klasifikaci," podotkl na závěr Jiří Hromádka. Po svém návratu odjíždí ještě s dalším psovodem do Mostu, kde se konají další závody pátracích a hlídkových psů. Naši psovodi jsou právem považovaní v rámci správy severočeské policie za jedny z nejlepších. To také oceňuje i vedení českolipské policie.
________________________________________________________________________

krátce
Večerník Praha 26.3.2003| rubrika: svět| strana: 8| autor: ap, čtk

Češi zůstanou ve vazbě Ve Vazbě
Mnichov Čtyři příslušníci rodiny Tomáše G. ze severních Čech, které 7. března zadržela německá policie pro pašování drog, zůstávají ve vazbě v Bavorsku. Německé orgány je nadále vyšetřují. Sdělil to včera český generální konzulát v Mnichově. Rodina podnikla fingovanou turistickou cestu do Jordánská a Sýrie, kde naložila do kempinkového vozu 260 kilogramů hašiše, jehož hodnota na černém trhu představuje asi 100 milionů korun, (čtk)

→→→ = 100.000.000,-Kč / 260.000 g = 384,6 Kč/g

tak já ty policejní počty nějak nechápu,
nebo za kolik že se dá u nás sehnat hašiš?
________________________________________________________________________

Hoši prodávali drogu
Region - Bruntálský 25.3.2003| rubrika: Události| strana: 5

policejní zprávy

KRNOV - Dva šestnáctiletí mladíci z Krnova čelí obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Tohoto činu se měli dopustit, když vypěstovali a sklidili čtyři rostliny konopí. To jim ale nestačilo a usušenou marihuanu nejméně ve třech případech prodali. Jednou ji darovali ke kouření i patnáctileté dívence ze Zátoru.
________________________________________________________________________

Čekají studenty tvrdé protidrogové kontroly?
Region - Týdeník Ostrava 25.3.2003| rubrika: Život v Ostravě| strana: 3| autor: (jas)

OSTRAVA - Smršť dohadů o tom, zdali testovat žáky na drogy, se strhla na ostravských středních školách a učilištích vzápětí po tom, co jedna odborná škola ve Vimperku sáhla k tomuto razantnímu opatření.

Vedení Integrované střední školy lesnické ve Vimperku minulý měsíc vyzvalo všechny ředitele středních odborných škol a učilišť, aby testovali své studenty na drogy. Podle Vimperských lze jedině tak předejít případným úrazům či nehodám těch žáků, kteří kromě denní výuky absolvují i odborný výcvik v prostředí, které je náročné na dodržení bezpečnosti práce. Některé ostravské školy na základě tohoto doporučení začaly o podobném kroku také uvažovat. "O případných zvýšených opatřeních naší školy proti šíření či požívání drog uvažujeme od nového školního roku, a to zejména pro studenty oboru Hotelnictví a turismus, protože při jejich odborné výuce by jejich nekoncentrovanost mohla vést k ohrožení zdraví a bezpečnosti," potvrdila tisková mluvčí střední odborné školy AHOL ve Vítkovicích Pavla Sztulová. Diskuze o protidrogové kontrole dětí není v Ostravě ničím novým. Rozhořela se už v roce 1997, kdy učitelé Základní školy Matiční v Moravské Ostravě odhalili u jednoho ze svých žáků marihuanu, kterou si přinesl přímo do budovy školy. Následně přišli s návrhem kontrolovat tašky žáků nebo jim odebírat vzorky moči. Plán však ztroskotal na tom, že škola potřebuje k takovým opatřením výslovný souhlas rodičů. Ačkoliv se podle kriminalistů problém drog ve vyučování rozhodně netýká každé ostravské školy, rodiče dětí i pedagogové by měli být stále ve střehu. "Domníváme se, že drogy na ostravských školách nebují, ale čas od času se takový případ objeví," podotkl mluvčí ostravských policistů Milan Klézl. Vzpomněl přitom odstrašující kauzu z loňského května, kdy třináctiletý žák Základní školy A. Kučery v Hrabůvce po cestě do vyučování nabízel čtyřem starším spolužákům marihuanu. "Jeden z nich po požití drogy v hodině zkolaboval a musel být převezen do vítkovické nemocnice, kde zůstal v péči lékařů čtyři dny," upřesnil Klézl. Že se spoluprací rodičů nemohou učitelé vždy počítat, svědčí i reakce matky přistiženého hocha. Ta totiž poznamenala, že kouřit marihuanu je dnes normální. Zatímco na základních školách jsou omamné látky spíše výjimkou, na těch středních má podle průzkumů zkušenosti s užitím drogy celá třetina studentů.
________________________________________________________________________

Protidrogoví odborníci varují před nasazením psů ve školách
Moravskoslezský deník 26.3.2003| rubrika: Ostrava, Novojičínsko| strana: 11| autor: Jaroslav Perdoch

problém

Ostrava - Odborníky děsí představa speciálně vycvičených policejních psů, kteří pobíhají mezi školními lavicemi a hledají drogy. O této možnosti se začalo diskutovat poté, co některé střední školy v Čechách a na jižní Moravě připustily možnost, že by v rámci protidrogové prevence požádaly o nasazení těchto psů. Chtějí také žákům a studentům testovat moč. Opatření by měla zamezit prodeji a užívání drog ve školských zařízeních. V našem regionu se o něčem podobném zatím neuvažuje. Severomoravská policie má několik psů na vyhledávání omamných látek, do škol je však zatím nenasadila. "Příslušníci speciálního týmu Toxi prováděli na středních školách několik šetření souvisejících s drogami, psy ale nepoužili," uvedl mluvčí ostravské policie Milan Klézl. Před tímto radikálním řešením varuje i řada odborníků. Podle ředitele ostravského sdružení Renarkon Martina Chovance je nepředstavitelné, aby mezi dětmi a mládeží pobíhali policejní psi. "Je to dvojsečná zbraň. Nasazení zvířat bývá velmi efektivní. Osvědčuje se například ve věznicích, kde se používají velmi důmyslné drogové úkryty. Ve školách je to však něco jiného. Určitě by to přineslo výsledky, ale zároveň to může u dětí zanechat psychické následky. Naprostá většina studentů a žáků nemá s drogami nic společného, a my bychom je, byť kvůli závažnému podezření, vystavili traumatu," upozorňuje Chovanec, který je skeptický i k testování moči. "Copak to jde, někomu nařídit, aby dal moč? Jsou malátnost a zarudlé oči důkazem toho, že někdo užil drogy? Co když je pouze nemocný? Když jej vyzveme k odevzdání moči, stavíme ho do role podezřelého. Drogy ve školách jsou velmi závažný problém, ale tohle není řešení," dodal Chovanec. "O možnosti, že bychom využili policejní psa nebo testovali moč, vůbec neuvažujeme," prohlásila Jitka Vernerová, školní metodička prevence působící ve stavebním a dřevozpracujícím učilišti v Ostravě- Zábřehu. Do diskusí včera zasáhl i Úřad vlády České republiky, jehož Rada pro koordinaci protidrogové problematiky vydala prohlášení týkající se testování moči a prohledávání škol policejními psy. "Hromadné testování moči žáků ve škole a prohledávání školních prostor psy nepatří do primární protidrogové prevence prováděné ve školství. Není to vhodná metoda," tlumočila názor Eva Škrdlantová z Úřadu vlády ČR. "Doufám, že nikoho nenapadne něco takového zkoušet. Má dcera má strach i z malých psů. Neumím si představit, kdyby u ní čmuchalo velké psisko a kolem byli policisté," uvedla žena, jejíž dcera studuje na jedné z ostravských středních škol.
________________________________________________________________________

stíny
Vysočina 26.3.2003| rubrika: zprávy z kraje| strana: 3| autor: tg

Neveselý konec marihuanových hrátek

Pelhřimovsko _ Dva osmnáctiletí mladíci v bytě jednoho z nich nabídli svému mladistvému kamarádovi dýmku s marihuanou, kterou společně vykouřili. Poté mu připravili z listů marihuany a mléka nápoj, který hoch vypil. Nakonec ještě obdržel jointa marihuany, který všichni společně vykouřili. Mladistvého, který byl poté nalezen u základní školy, bylo nutné z důvodu intoxikace převézt na oddělení jednotky intenzivní péče nemocnice. Oběma osmnáctiletým mladíkům bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. U tohoto činu je trestní sazba dva až deset let. (př)
________________________________________________________________________

Prodal drogu dětem
Boleslavský deník 26.3.2003| rubrika: BOLESLAVSKO| strana: 17| autor: LUBOŠ DVOŘÁK

Tři prodejci drog jsou obviněni. Jeden z nich je ve vazbě. Dávky pervitinu od nich kupovali i čtrnáctiletí kluci.

Mladoboleslavsko - Konopí seté a metamfetamin, známý jako pervitin, to bylo zboží 22letého muže z Mladoboleslavska. Ten byl v těchto dnech policií obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Vloni od června do listopadu nejméně ve dvaceti případech na různých předem smluvených místech prodal drogu. Dva kupující byli dokonce mladší 14 let," uvedl policejní mluvčí Ladislav Mareš. Zarážející je, že právě odběrateli pervitinu byli nezletilci. Drogové obchody obviněného pokračovaly i v letošním roce s minimálně dalšími pěti lidmi. Tento případ je jen článkem v práci kriminalistů specializujících se na problematiku drog. Už v lednu skončil ve vazbě 45letý muž za prodej drog a prověřuje se, zda nebyl i výrobcem. Na svobodě je od února vyšetřovaný 20letý mladík, který prokazatelně drogu prodal dalším dvaceti lidem. Kriminalisté rovněž zjistili, že všichni tři mezi sebou tyto látky nakupovali a prodávali. Touha po droze a získání peněz na její koupi pak vede konzumenty k druhotné trestné činnosti. S touto problematikou souvisí zejména vykrádání automobilů. Dokladem toho je únorové dopadení mladíka, který tak měl na svém kontě desítky autorádií. Ta pak mizela v zastavárnách a na jiných prodejních místech. Takto získané zboží, které často přesahuje hodnotu deseti tisíc korun, má pro drogově závislého zloděje hodnotu pěti set korun, což je přibližná cena za jednu dávku. Mezi policejní úspěchy se řadí i dopadení party mladíků v Dobrovici při vykrádání vozidel.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma