Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Návrh základních principů samoléčby konopím - Klikni zde pro originální téma
jatro
V prů­běhu moderované politické diskuse v rámci Million Marihuana March 2012 v Praze, Bushka Bryndová navrhla způsob, jakým zavést v ČR samoléčbu konopím coby doplňující alternativu k vládnímu návrhu farmaceutizace konopí. Vzhledem k tomu, že náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek prohlásil, že konopí v lékárnách NEBUDE pacientům proplácené zdravotními pojišťovnami, je zřejmé, že na takovou léčbu nedosáhne drtivá většina populace, především v seniorském věku, která se dnes již konopím sama léčí prakticky zdarma.

Autor: Bushka Bryndová

Vládní návrh zákona, který brzy půjde ve sněmovně do 1. čtení, počítá s omezením předepisování konopí pro pár tisíc pacientů, zatímco v současnosti jsou v ČR celé desítky tisíc nemocných lidí samoléčících se úspěšně konopím. Celý ten projekt konopí výhradně do lékáren mi zavání tunelem, pro nemocné lidi z něj nic dobrého nekouká. Existuje jediný způsob, jak tomuto projektu dodat důvěryhodnost – povolit souběžně jako alternativu pěstování pro samoléčbu. Můj návrh vyhovuje i mezinárodním dohodám, které po signatářských státech žádají, aby si své legislativy upravily tak, že konopí nebude volně dostupné, ale s nějakým omezením. V mém návrhu tuto politiky do nekonečna omílanou podmínku splňuje povinnost registrace k samoléčbě.

Dnes je patrné, že napříč politickým spektrem se dosáhlo souhlasu s využitím konopí pro léčebné účely, takže je třeba najít praktická řešení, jak to uskutečnit. Pokud chceme, aby vláda a parlament vzaly vážně samoléčbu konopím coby doplněk k jeho farmaceutizaci připravené vládními experty, musíme my nemocní, kteří se chceme beztrestně sami léčit konopím, navrhnout konkrétní řešení, jak tuto samoléčbu realizovat v praxi, protože nikdo jiný to za nás neudělá.

Vzhledem k nedostatku lékařů se znalostí léčby konopím jsem navrhla, aby samoléčba konopím primárně nepodléhala dobrozdání lékaře. Zájemci o samoléčbu by se zaregistrovali do registru vedeného např. při ministerstvu zdravotnictví. Taková registrace by jim zaručila, že pokud by na jejich pěstování někdo upozornil policii (jak se často stává), policisté by neměli povinnost konopí pacientovi sebrat, jak je tomu dnes, ale počkali by na výsledek lékařské prohlídky u některého z akreditovaných lékařů farmaceutizačního programu. Tento lékař se znalostí léčby konopím by určil, zdali dotyčný samoléčitel opravdu trpí nemocí, které konopí pomáhá. V případě kladného výroku by policie neměla dál pacienta obtěžovat.

Huliči by se rozhodně do podvodné registrace nehrnuli, nestojí jim za to, aby na sebe zbytečně upozorňovali. Naopak, nemocní lidé nemají důvod se skrývat, když získají jistotu, že jim policie nesklidí konopí a nepřijdou tak o svůj lék, který se dá ve venkovních podmínkách vypěstovat jen jednou za rok. V zájmu usnadnění zapracování mého návrhu do stávající legislativy navrhuji omezit počet rostlin na 5 (definováno jako 5 kvetoucích samičích rostlin, nepočítaje nedospělé rostliny a samce).

Registrace samoléčitelů by měla stát nějaký rozumný roční poplatek (např. 500–1000 Kč), kterým by se pokryly náklady na vedení registru a odradili vtipálci. Pokud by byl poplatek 1000 Kč, měl by pacientovi jednou za rok poskytnout možnost chemické analýzy obsahu účinných látek v pěstovaném konopí, aby samoléčitel věděl, čím se léčí. V případě nižší sazby za registraci, by pacient měl mít obdobný nárok na analýzu za rozumnou cenu (do 500 Kč), zajištěnou SÚKL nebo státní agenturou pro konopí, pokud nějaká vznikne.

Registrovaní samoléčitelé by měli mít právo sdružovat se do konopných klubů, kde by si mohli pohromadě pěstovat a zpracovávat konopí pro svou léčbu. Pro nemocné se sníženými motorickými schopnostmi nebo celkově příliš slabé a fyzicky neschopné vypěstovat si své vlastní konopí, by v nich pěstovali a zpracovávali konopí ostatní pacienti, kteří jsou na tom lépe. V rámci takových klubů by se pak pro jeho členy připravovaly masti, oleje, tinktury a výtažky a prováděla by se osvěta o samoléčbě i pro širší veřejnost. Prostřednictvím těchto klubů by se mohl provádět sběr dat o léčebných účincích konopí podepřených analýzou užívaného materiálu, který by zajisté velmi dobře využil i státní program farmaceutizace konopí. Činnost klubů konopných pacientů by vedle zlepšení kvality života jeho vlastních členů prospěla i obecné znalosti o účincích léčby konopí – jejich funkce by byla prospěšná pro celou společnost.

Moc ráda bych slyšela vaše komentáře, protože jsem zde výše jen nastínila hlavní principy a je třeba je vhodně upravit, doplnit a hlavně propracovat na nějaký konečný návrh, který by se mohl předložit politikům. Opakuji, že z jejich strany se pomoci nedočkáme, takže musíme postupovat metodou DIY – DO IT YOURSELF!:o))

Bushka Bryndová na Facebooku, kam můžete také psát případné připomínky k jejímu návrhu.

www.bushka.cz

Odkaz ze stranek http://www.legalizace.cz/2012/05/na...olecby-konopim/
jatro
Návrh registrované samoléčby konopím









Bushka Bryndová, 23. května 2012, psáno pro červnové číslo časopisu Magazín Legalizace

V průběhu moderované diskuse se zástupci politických stran dne 5. května v rámci Million Marihuana March 2012 v Praze jsem navrhla způsob, jakým zavést v ČR samoléčbu konopím coby doplňující alternativu k vládnímu návrhu farmaceutizace konopí. Považuji současný stav, kdy se nemocní lidé léčí konopím ve strachu z policie a soudů, za neslučitelný s právním státem. Mohlo by se tedy zdát, že současný vládní návrh zákona, který má učinit konopí dostupným na předpis, vychází vstříc potřebám společnosti a zlepší život občanů ČR. Bohužel, zdá se, že opak je pravdou, a že tato snaha našich zákonodárců místo úlevy přinese jen hořké ovoce a zklamání. Předkladatelé návrhu zákona mylně tvrdí veřejnosti, že měsíční cena léčby bude 700-1500 Kč. Ve skutečnosti však bude taková léčba stát víc než desetkrát tolik, a protože nebude hrazená pojišťovnou, drtivá většina těch, kteří by ji potřebovali, nebude na ni mít peníze. A vládní protidrogový koordinátor už nyní přes média vyhrožuje nemocným lidem, že až tento zákon vejde v platnost, všichni kteří si nadále budou pěstovat konopí pro vlastní léčbu, budou automaticky považovaní za narkomany a podle toho s nimi bude policie a soudy jednat. Navrhuji, aby se ulehčila situace těchto nemocných lidí a zákon jim po zápisu v celostátním registru umožnil pěstovat si beztrestně konopí pro vlastní léčbu v rozsahu stávající dekriminalizace tj. 5 samičích rostlin.

Desetitisíce nevinných zločinců

Dnes je patrné, že napříč politickým spektrem se dosáhlo souhlasu s využitím konopí pro léčebné účely, takže je třeba najít praktická řešení, jak to uskutečnit. V současné době jsou v ČR celé desítky tisíc nemocných lidí léčících se úspěšně konopím, které si sami pěstují. Tito občané se nedopouštějí žádného trestného činu, protože konopí nezneužívají, ale naopak si jím udržují své zdraví v co nejlepším stavu. Většinou se jedná o starší lidi a chronicky nemocné pacienty s autoimunitními a neurodegenerativními chorobami, kteří často patří mezi sociálně slabé, protože jejich možnosti výdělku jsou omezené špatným zdravotním stavem. Jejich situaci je třeba zregularizovat, protože není možné, aby v netotalitní demokratické zemi žily ve strachu z policie desetitisíce lidí, kteří nic špatného nečiní, ale jen pečují o své zdraví, a přece jsou za to státem kriminalizovaní.

Tato situace je světový unikát, protože nikde ve světě se pěstování konopí pacienty pro léčbu a ostatně ani pro rekreační účely tolik nerozmohlo jako v ČR. Proto je potřeba tuto situaci zohlednit a upravit náležitě legislativu. Ať je navrhovaný program konopí v lékárnách schválený, ale v takové podobě, aby neměl monopol, a hlavně se pak nesmí zneužít k ještě většímu pronásledování lidí, kteří si konopí pěstují pro léčbu. Souběžně s ním je proto potřeba depenalizovat (učinit beztrestným) omezené pěstování pro samoléčbu, například podle následujícího návrhu registrované samoléčby.

Beztrestné pěstování a držení konopí pro vlastní léčbu

Vzhledem k velkému nedostatku lékařů se znalostí léčby konopím navrhuji, aby samoléčba konopím primárně nepodléhala dobrozdání lékaře. Zájemci o samoléčbu by se zapsali do registru vedeného např. při ministerstvu zdravotnictví. Taková registrace by jim zaručila, že pokud by na jejich pěstování někdo upozornil policii (jak se často stává), policisté by neměli povinnost konopí pacientovi sebrat, jak je tomu dnes, ale počkali by na výsledek lékařské prohlídky u některého z akreditovaných lékařů farmaceutizačního programu. Tento lékař se znalostí léčby konopím by určil, zdali dotyčný samoléčitel opravdu trpí nemocí, které konopí pomáhá. V případě kladného výroku by policie neměla dál pacienta obtěžovat.

Nemocní lidé nemají důvod se skrývat, když získají jistotu, že jim policie nesklidí konopí a nepřijdou tak o svůj lék, který se dá ve venkovních podmínkách vypěstovat jen jednou za rok. V zájmu usnadnění zapracování mého návrhu do stávající legislativy navrhuji omezit počet rostlin na 5 (definováno jako 5 kvetoucích samičích rostlin, nepočítaje nedospělé rostliny a samce).

Registrace samoléčitelů by měla stát nějaký rozumný roční poplatek (např. 500-1000 Kč), kterým by se pokryly náklady na vedení registru. Pokud by byl poplatek 1000 Kč, měl by pacientovi jednou za rok poskytnout možnost chemické analýzy obsahu účinných látek v pěstovaném konopí, aby samoléčitel věděl, čím se léčí. V případě nižší sazby za registraci, by pacient měl mít obdobný nárok na analýzu za rozumnou cenu (do 500 Kč), zajištěnou SÚKL nebo novou státní agenturou pro konopí. Registrovaný samoléčitel bude muset souhlasit s podáváním zprávy každých 6 měsíců o svém zdravotním stavu a používaném konopí orgánu spravujícímu registr.

Registrovaní samoléčitelé by měli mít právo sdružovat se do konopných klubů, kde by si mohli pohromadě pěstovat a zpracovávat konopí pro svou léčbu. Pro nemocné se sníženými motorickými schopnostmi nebo celkově příliš slabé a fyzicky neschopné vypěstovat si své vlastní konopí, by v nich pěstovali a zpracovávali konopí ostatní pacienti, kteří jsou na tom lépe. V rámci takových klubů by se pak pro jeho členy připravovaly masti, oleje, tinktury a výtažky a prováděla by se osvěta o samoléčbě i pro širší veřejnost. Prostřednictvím těchto klubů by se mohl provádět pravidelný sběr dat o léčebných účincích konopí podepřených analýzou užívaného materiálu, který by zajisté velmi dobře využil i státní program farmaceutizace konopí. Činnost klubů konopných pacientů by vedle zlepšení kvality života jeho vlastních členů prospěla i obecné znalosti o účincích léčby konopí - jejich funkce by byla prospěšná pro celou společnost.

Cena léčby konopím

Předkladatelé návrhu zákona, který má umožnit předepisování konopí lékařem a jeho výdej v lékárnách lživě tvrdí veřejnosti, že měsíční léčba bude stát 700-1500 Kč. Je známo a obecně přijímáno, že průměrná dávka konopí při léčbě je 1-5 g/den, takže výše udaná cena léčby by odpovídala 20 Kč/gram. Přitom v dokumentu expertní skupiny, která návrh připravovala, se přímo uvádí: "Pro Českou republiku, cena za gram léčebného konopí by byla vyšší než 80–130 Kč za gram a nižší než 200 Kč za gram."

A co říct na dostupnost u přípravku pro léčbu konopím jako je dovážený ústní sprej Sativex, u něhož při nákupní ceně od výrobce stojí měsíční léčba 8-16 tisíc korun (250 liber za 20 ml - doporučená cena od výrobce) – kolik myslíte, že se u nás najde pacientů s roztroušenou sklerózou, kteří budou moct platit takový obnos za léčbu bez úhrady pojišťovnou?

Skutečná cena léčby v případě dostupnosti českého konopí by tedy byla řádově desetkrát vyšší. Vzhledem k tomu, že náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek prohlásil, že konopí v lékárnách NEBUDE pacientům proplácené zdravotními pojišťovnami, je tedy zřejmé, že na takovou léčbu nedosáhne drtivá většina populace, především v seniorském věku, která se dnes již konopím sama léčí prakticky zdarma.

Pokud se konopí pěstuje venku nebo ve skleníku, jsou náklady zanedbatelné, stačí slunné místo, dobrá zemina a potřebná hnojiva jako koňský hnůj či slepičince se na venkově seženou zadarmo. U mnoha nemocí pomáhá i slabší konopí vyšlechtěné z ptačího zobu, jehož semena se seženou zdarma. Jak chce stát odůvodnit nemocným, kteří se vlastním vypěstovaným konopím úspěšně léčí, že musí přestat pěstovat a místo toho si lék kupovat za cenu černého trhu? Vždyť tak by se nechoval ani ten nejsprostší drogový dealer!

Vládní návrh konopí do lékáren

Sněmovní tisk č. 590/0 s návrhem farmaceutizace konopí, který půjde začátkem června do 1. čtení, uvádí varianty 1 a 2 s tím, že v obou variantách se bude konopí nejméně první dva roky dovážet, takže pacienti zaplatí ceny na světovém trhu. Na sněmovním webu je ke stažení ve formátu PDF dokument pracovní skupiny návrhu farmaceutizace konopí "Pěstování léčebného konopí – analýza zahraničních zkušeností z regulačního a ekonomického hlediska". V dokumentu se přímo uvádí cena plánovaná při domácí produkci konopí, která je lehce pod světovými cenami. Hlasovat se bude o dvou verzích návrhu, první počítá jen s dovozem konopí pro léčbu, zatímco podle druhého návrhu by se první dva roky dováželo a potom pěstovalo v ČR.

Světové ceny konopí (200-250 Kč/gram) jsou uvedené v přehledné tabulce v dokumentu a jsou ještě vyšší než ty navrhované pracovní skupinou pro Českou republiku (80–130 Kč až 200 Kč za gram). Přímo se v něm uvádí, že v zahraničních modelech se cena indoor léčebného konopí pohybovala mezi maloobchodní a velkoobchodní cenou konopí na černém trhu. Je tedy zjevné, že předkladatelé zákona farmaceutizace konopí se ve svém odhadu ceny léčby buď hrubě zmýlili, nebo prostě lžou, protože za dvacku korun českých se na světovém trhu gram léčebného konopí nenakoupí, ale spíše se nakupuje za ceny černého trhu s marihuanou.

Předkladatelé návrhu se ohánějí izraelským modelem, ale tam konopí pěstují dobrovolnické organizace, ne ziskové firmy. Léčba tam byla donedávna zcela zdarma a nyní ji při velkém počtu pacientů (přes 7500) sice zpoplatnili, ale stojí méně než desetinu životního minima. Navíc vládní návrh zákona počítá s omezením předepisování konopí pro pár tisíc pacientů, zatímco v současnosti jsou v ČR už celé desítky tisíc nemocných lidí samoléčících se úspěšně konopím. Celý tento projekt konopí výhradně do lékáren mi zavání tunelem, pro nemocné lidi z něj nic dobrého nekouká, změna legislativy však umožní otevření soukromých klinik, kde se bude draze léčit konopím. Existuje jediný způsob, jak tomuto projektu dodat důvěryhodnost - povolit souběžně jako alternativu pěstování pro samoléčbu. Můj návrh vyhovuje i mezinárodním dohodám, které po signatářských státech žádají, aby si své legislativy upravily tak, že konopí nebude volně dostupné, ale s nějakým omezením. V mém návrhu tuto politiky do nekonečna omílanou podmínku splňuje povinnost registrace k samoléčbě.

Léčba konopím bez předpisu

Lékařů, kteří mají znalosti a zkušenosti s léčbou konopím je u nás méně než prstů na jedné ruce. Jak budete po obvodních nebo i specializovaných lékařích chtít, aby konopí předepisovali? Na základě čeho? Na léčbu konopím lidé reagují velmi individuálně a navíc není konopí jako konopí, musíte se v něm vyznat. Mnozí z pacientů, kteří se konopím už dlouhá léta léčí, vědí o léčbě konopím víc, než všichni čeští lékaři dohromady. Někteří z nich si už po dlouhá léta pěstují své odrůdy, které jim pomáhají, a v případě, že by si konopí kupovali v lékárně, nemuselo by jim ani pomáhat, protože bude mít jiné složení než to jejich. Za těchto okolností je konopí výhradně na předpis naprosto absurdní a pro pacienty škodlivý koncept. Slepý povede jednookého!

Velká část nemocných, kteří se v současnosti konopím léčí, o tom informují svého lékaře. A zbytek by to také udělal, kdyby se nebál, že je lékař udá policii nebo je bude považovat za narkomany. Pokud se taková samoléčba stane legální, drtivá většina pacientů bude pod lékařským dozorem a naši lékaři tím získají jedinečnou příležitost čerpat z poznatků a zkušeností těchto pacientů a rozšířit si obzory.

Registrace by pacientům dala možnost nechat si své konopí jednou ročně zanalyzovat za rozumnou cenu, takže budou přesně vědět, čím se léčí. Registr by se mohl využít i pro sběr dat o užívaném konopí a výsledcích jeho použití při léčbě od velkého množství pacientů, což by bylo přímo nebeskou manou pro oficiální výzkum léčebných účinků konopí.

Riziko zneužívání systému samoléčby

Rekreační uživatelé konopí si dnes pěstují 5 rostlin bez velkého rizika, a když jim policie konopí sklidí, dokážou si ho sehnat od kamarádů nebo na černém trhu - tak proč by na sebe zbytečně upozorňovali registrací, kterou můj návrh předpokládá? A pokud se prokáže, že registrovaný pacient své konopí prodává, ztratí registraci i právo ji obnovit.

Tento systém registrované samoléčby má jednu obrovskou výhodu - nejsou v něm žádné velké peníze, které by stály za to ukrást!
Zambathan
Zdravim tě, Jatro
Tvůj návrh (ať už je tvůj nebo Bushky) mi přijde jako suprovej nápad, kterej s sebou ponese spoustu výhod. Kdyby se tady v ČR vymyslel podobnej systém registru pěstování konopí pro nemocný lidi, tak si myslim, že by to bylo naprosto přijatelný a i si dokonce myslim, že by s tim většina lidí souhlasila.
Ale problém tkví trochu někde jinde. Hodně mě zajímá, jak se to na té naší domácí politické scéně bude vyvíjet. De o jednu věc. Těžko říct, jestli se (moc se v politice nevyznám tak prostě budu řikat "politikové" xD ) tenhle návrh bude politikům líbit. Když to chtěj udělat tak, že konopí se bude dovážet (že by z Nizozemí??) a za obrovský prachy a eště určitě na složitej předpis bude předepisovaný v lékárnách. Tak to si myslim, že drtivá většina lidí, který to konopí fakt potřebujou, si radši koupěj od nějaký místní persóny co konopí pěstuje, než z lékárny. Proč prostě nedaj ti "politikové" aspoň hned návrh na to, že by se konopí pěstovalo v ČR v čem je problém? Adi sem to trochu prokouk, řek bych že to bude v penězích, ostatně jako vždycky :)
Tak si asi chvilku počkáme, jak to teda nakonec všechno bude. Každopádně to budu sledovat a držet palce, ať tenhle systém vyjde. Konečně by to tady bylo ohledně konopí nějakym způsobem dobře vyřešený. Jah bless
jatro
Bushky napad, ne muj ;)

Podle Bushky za tim vsim je MUDr. Ivan Lager ;)
mladejzahradnik
A co myslí tim světový trh s konopím? On nákej někde je? V Hullandu smí v coffeshopu mít 500g na krám a jednomu člověku prodat max 5g tak by mě zajímalo kde v cizině to chtějí nakupovat... :D nebo budou dělat že to kupujou v cizině a pak koupí tady v čr náký levný kilíčka od větnamců a budou to prodávat s obrovskou provizí jako dovezený :D:D:D Lidem jebe... :D
jatro
Asi to nakoupi v Anglii: Británie upouští od kriminalizace drobných dealerů drog
Velká Británie zavedla nový systém trestů pro dealery, ti malí již nemusejí jít do vězení, pokud budou prodávat na nejvýše šest kilogramů marihuany,
jatro
To nebude povolovat kazdy doktor. ale, jen specialista. Nevim, kde ty specialisti sezenou :-/ Uz to nekdo mlade mediki uci, ze konopi je lek a jak ho pouzivat, to tezko :)
Neni moc vedeckych praci, takze neni ani podle ceho ucit. Tak kde je kua vemou? :)
jatro
V současné době se desetitisíce nemocných občanů České republiky nelegálně léčí konopím. Jde většinou o seniory a invalidy. Tito lidé nebudou mít prostředky na denní léčbu za několik set korun, na které by je přišlo konopí na předpis podle návrhu zákona, který se NYNÍ projednává v poslanecké sněmovně. Přitom konopí, které si pěstují pro svou léčbu vyjde na pár korun, nebo je úplně zdarma.
Navíc těmto často vážně nemocným lidem hrozí, že pokud si budou po schválení tohoto zákona dál pěstovat konopí, policie a soudy s nimi budou zacházet jako s narkomany. Situaci těchto lidí je třeba zregularizovat, nikoli je trestat za to, že se úspěšně léčí alternativní metodou. A hlavně je potřeba o léčbě konopím mluvit nikoli šeptem jako dosud, ale pořádně nahlas a na veřejnosti a na odborném základě.

Proto požadujeme, aby Česká televize uspořádala co nejdřív debatu na toto téma s pacienty i léčiteli, lékaři i zákonodárci, aby se toto kontroverzní téma dostalo do širšího povědomí české veřejnosti. Pak snad bude naděje, že poslanci se při projednávání farmaceutizace konopí budou zajímat o její dopad na nemocné lidi, místo aby už počítali zisky, které některým z nich poplynou po otevření soukromých klinik pro léčbu konopím, což byla zřejmě hlavní motivace pro jeho prosazování.


https://www.facebook.com/samolecba
Nemám nic proti samoléčení konopím a ani policie nejedná pokud nejde vyloženě o socky a smažky práskače co to musí kupovat protože samy jsou líní si nasadit a vypěstovat !!! Navíc chce to pěstovat s rozumem a kdo vám řekne kolik na osobu a komu?Pěstování konopí není rozhodně zadarmo pokud nemáte sponzora ale kdo dnes bude zdarma sponzorovat když se kolem dokola musí platit tolik peněz?
Nejsem dýler ale taky ne ježíšek .Komunita lidí samopěstitelů přitáhne i ty kteří toho budou zneužívat a proto tohle nemůže projít,dokud tu bude po tichu tolerováno samopěstitelství ale pouze v omezeném obsahu a množství je to v pořádku ,cokoliv víc je lehce zneužitelné !Jediný posun může být leda v osobním množství pro samopěstování.Když už jsme u hodnoty konopí pro léčbu -co to je několik set korun když většina důchodců utratí daleko víc za nepodstatné věci během měsíce nebo hodí do kasičky v kostele a navíc hodnota konopí na zahradách a pěstírnách jde do statisíců i kdyby argumentace pro dobrou věc či kapky atd prostě nezabere,už jsme konopí určili hodnotu a nějak ho označili takže zadarmo rozhodně nebude aspoň pro ty kteří znají jeho hodnotu a těch pár solidárních jedinců co to umí rozdávat zadarmo to stejně nezmění .
Je fain umět někomu pomoct ale zrovna zde jde o velký kšeft a vysoká pravděpodobnost zneužití.
Neberte to nějak osobně zle nebo nepřejícně ale všeho s mírou a v mezích rozumu.
Pomáhat znamená porušit pravidla a tolerované množství a to já jako pěstitel pro sebe nemohu akceptovat protože i to málo co nám trpí je ještě unosné a nenechám si na tu šanci šáhnout.
A kdo to jede na kila patří do krymu. hotovo Můj osobní názor takže bez osobních urážek a napadání děkuji.
Děkuju za negativní karmu a bez podpisu ,je vidět že se tu najde i ubožák a primitiv!
jatro
Štáb Reportéři ČT právě odjel, reportáž bude odvysílaná za dva týdny. Pořádně jsem jim vysvětlila, jaký je ten návrh zákona o konopí do lékáren podfuk!:o))
pondělí v 11:40 ·
mladejzahradnik
vousáči se nediv... já sem ti jí nedal, ani kila nepěstuju ale ty lidi co to dělaj chápu a respektuju je. ale abys věděl proč si jí dostal...ten kdo to jede na kila tak je to jenom jeho věc kolik potřebuje on a jeho okolí, ne každý si může a chce vypěstovat svoje, už kvůli tomu že každý nechce porušovat zákon... třeba na to abys vyrobil konopný výtažek (lék) pro jednoho člověka na jeden rok je třeba 3 kila toho nejlepšího konopí. No a pak třeba těch lidí je víc co to potřebujou... víš? a někdo to pro ně udělá... jim pomůže... a měl by jít do krimu proto že pěstuje kila? sorry ale ti jebe? nebo tě sere že má druhej víc? v čr běžná věc, říká se tomu závist, křiví držky a škodí nejvíc tomu kdo závidí.. to že ty bys taky třeba rád jel kila a prodával, když píšeš jak je vše drahý, ale máš strach a nechceš ,tak tě sere ten jinej kdo to dělá, má na to a riskuje pro ostatní? proč bys měl dělat něco pro ostatní, srát na ně přeci... když si můžu já vypěstovat pár gramíků tak ať si to skusí i ostatní...není to jen tak, taky je třeba něco pro to udělat, obětovat.. nebo si jenom rádoby chytrej, si to ani neuvědomuješ, ale meleš sračky... :) nebo hulíš moc a leze ti to na mozek :D nic proti tobě osobně nemám, tohle celý je reakce na tu tvojí větu že pěstitelé patří do vězení... nepatří :) ať to roste a směj se :)
Mr.Sordo
citace:
Původní příspěvek od mladejzahradnik
vousáči se nediv... já sem ti jí nedal, ani kila nepěstuju ale ty lidi co to dělaj chápu a respektuju je. ale abys věděl proč si jí dostal...ten kdo to jede na kila tak je to jenom jeho věc kolik potřebuje on a jeho okolí, ne každý si může a chce vypěstovat svoje, už kvůli tomu že každý nechce porušovat zákon... třeba na to abys vyrobil konopný výtažek (lék) pro jednoho člověka na jeden rok je třeba 3 kila toho nejlepšího konopí. No a pak třeba těch lidí je víc co to potřebujou... víš? a někdo to pro ně udělá... jim pomůže... a měl by jít do krimu proto že pěstuje kila? sorry ale ti jebe? nebo tě sere že má druhej víc? v čr běžná věc, říká se tomu závist, křiví držky a škodí nejvíc tomu kdo závidí.. to že ty bys taky třeba rád jel kila a prodával, když píšeš jak je vše drahý, ale máš strach a nechceš ,tak tě sere ten jinej kdo to dělá, má na to a riskuje pro ostatní? proč bys měl dělat něco pro ostatní, srát na ně přeci... když si můžu já vypěstovat pár gramíků tak ať si to skusí i ostatní...není to jen tak, taky je třeba něco pro to udělat, obětovat.. nebo si jenom rádoby chytrej, si to ani neuvědomuješ, ale meleš sračky... :) nebo hulíš moc a leze ti to na mozek :D nic proti tobě osobně nemám, tohle celý je reakce na tu tvojí větu že pěstitelé patří do vězení... nepatří :) ať to roste a směj se :)

Co to tady meleš?Kolik je v Česku lidí ,kteří pěstují na kila a pak to rozdávají zadarmo,nemocným lidem?

citace:
Původní příspěvek od mladejzahradnik
ani kila nepěstuju ale ty lidi co to dělaj chápu a respektuju je.

Jo! Já vietnamce taky respektuju,ale né za to že pěstujou!lol
citace:
Původní příspěvek od mladejzahradnik
nic proti tobě osobně nemám,

No na to ,že proti vousacovi nic nemaš,si mu tady pěkně vynadal.Tak nevím?
mladejzahradnik
no.. nemám nic proti konkrétně vousáčovi, ale proti lidem, kteří takhle přemýšlejí...zmatený osoby, kteří si přídou že sou něco víc, chytřejší, správnější, než ostatní lidé a tak by chtěli ostatní soudit a určovat pravidla aby se chovali podle nich.. zavřít do vězení a omezit osobní svobodu lidí co pěstují léčivé rostliny!! zaco? za to že zasadí semínko do hlíny a zalejvají... hmmm ... nebo co tak strašnýho dělají že by si zasloužili vězení??? no? co?? (to že je rostlina cannabis v čr na seznamu drog, to je jiné téma, nevědomost, mafie, peníze, moc..) lidé tady asi neví toho moc o rostlině konopí.. ví asi to že se po ní dá zhulit se a bude ti dobře.. to je špatně to nesmíš, nemůže ti bejt líp než mě!! tyto lidi vidí nějaký rozdíl mezi léčivým konopím do lékáren a drogou marihuanou která se prodává ... přitom rozdíl je jenom v názvu.. podle mě vás spíš než ty kila trávy sere to že si tim někdo může vydělávat peníze, které mu nepřejete a které byste chtěli mít, kterých je v čr málo a každý po nich de jak na maturáku.. nebo ste prostě hamouni..znam ty typy.. takový ti kteří mají doma zásoby trávy ale furt nemaj dost, v životě by ani za pade neprodali aby neubylo, radši toho člověka pošlou do prdele s tim že si vypěstuj svoje.. člověk chce hulit a on mu řekne za tři měsíce až půl roku až sklidíš... žijí v iluzi že maj furt málo, mají tak akorát pro sebe, že se nemůžou ani pořádně rozdělit s někym, zhulit v parku bandu lidí jen tak, protože je hezky, nic zato nechtít a mít model kdykoliv se jim zachce.. třeba to těm lidem závidí že někdo má doma hodně a že lepší by bylo kdybych měl hodně jenom já..že by asi měli zakázat mít hodně.. já mám pět kytek tak by bylo dobře kdyby nikdo neměl a nesměl mít víc :) co já vim...sem zhulenej.. a taky nevim proč by to měl někdo nemocným rozdávat zadarmo? tak jasně že známým a kamarádům a tak se to zadarmo běžně rozdává ,ale proč to třeba dávat zadarmo jen tak někomu cizímu? to třeba mistra sorda nechápu... ty snad rozdáváš trávu zadarmo? jesli jo tak se můžem domluvit, rád bych ochutnal tvoje modýlky :) vemu klidně stovečku zadarmo:) jinak jestli mě nechápete, tak si přečtěte nějaké články od Ricka Simpsna, Lubomíra Hanuše, Bushky a nevím koho ještě dalšího.. nebo stránky konopíjelék.cz , nebo si najděte Dušan Dvořák .. těch lidí co o tom ví víc než politicí a lobisti těch je dost.. aspoň na něco může bejt čr hrdá :) má tu lidi co trávě rozumí a kteří to chtějí vysvětlit i ostatním lidem, pomoc jim... co hledí i na ostatní a ne jen na sebe.. pak tu jsou tzv nevědomý lidé, kteří to nemyslí špatně, ale neví.. kteří žijí v mlze mlhavých nepravdivých informací, trávu mají za tak tvrdou drogu že ani náhodou nebudou si o ní chtít něco číst a v žádném případě nechtěj slyšet pravdu... nevěří něčemu o čem VÍ z televize že pravda není.. njn zajímavá doba... jak jsou lidi zmatený.... omámený lží... nafetovaný kafem a chlastem a paralenama.. no nic sem high :)) ať to roste a nepřejte nikomu nic co byste nechtěli aby se stalo vám :D :D peace and grow
Je to každého věc a přístup k tomu ale jde tu o osobní názor který se může lišit . Máme právo na svůj názor a to že někdo jen tak švihne karmu za odlišný názor je přeci ubohé. Já nikomu nic nevyčítám ani nikoho neobviňuji jen mám na to jiný názor a někteří hned takto reagují? Až společnost dospějeje k tomu že je čas tento problém zcela otevřít a bude ta možnost pomoci klidně se přidám to není problém .Zatím to spíš vidím jako snahu pár jedinců a zbytek se na tom přikrmí a dýluje !A to není řešení.
jatro
MMM 2012 - Bushka Bryndova - samoléčba konopím
http://www.stream.cz/uservideo/6938...molecba-konopim


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma