Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Peltierovo chlazeni - Klikni zde pro originální téma
HackIt
Nazdar prikladam dalsi hracku kterou chci zkusit na chlazeni boxiku takze jedna se o peltieruv clanek http://cs.wikipedia.org/wiki/Peltierův_článek koupit mozno na gme atd.. http://www.gme.cz/peltierovy-clanky...12703-p601-007/ jednu stranu (ta co hreje) sem pripojil na vodni chlazeni z PC a na druhou stranu (co chladi) sem dal vetsi zebrovany chladic http://www.gme.cz/chladice-vyrobene...511e-p620-062/. a namatlal chladici pastou. a je to udelane na vlozeni do privodoveho potrubi viz obrazek. da se chlazeni regulovat trafem nebo termostatem aby ste to nemeli treba podchalzeny. jeste sem to nezkusil dat do boxiku protoze ja to nepotrebuju a kamos si ted stavy a delam to pronej. tak casem prihodim jak to pomohlo ale ja osobne bych rekl ze to bude podchalzovat protoze sem se o to studenou stranu spalil kdyz sem to mel pusteny. Tak snad to nekomu pomuze.
PS: kdo nema vodnika od pc muze koupit jen tohle http://www.alza.cz/vodni-chlazeni-v...gwb3-d65324.htm (nasel sem na rychlo da se sehnat i za 200kc) pripoj k tomu dve hadice, hod je do vetsiho kyble z vodou a do jedny pust cerpadylko a mas to taky vyreseny
HackIt
tak sem to nevydrzel a hodil sem to na hodinu k sobe ale mam kratkej pritah +- 0,5m a dal sem to pred vstupni mrizku horka cast me ukazovala 25 stupnu a ta chladna -30 tak sem to nechal (mam to ted na trafu na vlacky) a za 20 min me rval alarm vlitnul sem do boxu a mel sem chudinky na 19 stupnich z normalnich 24,5-25,5 stupnu tak sem jeste stahl na regulaci horka cast ukazovala 15 studena -18 . a po 20 minutach sem to mel v boxu na 22stupnich ale pozor privadejte vzduch trochu jinak ne primo dejte si tam nejaky kolinko do boxu at ten studenej vzduch nejde primo na kyti. cest
The Chemical
Takže když to hodně zvulgarizuju, tak to funguje podobně jako klimoška, nebo? Zkoušel jsi změřit, kolik to při provozu reálně žere? A kolik máš teplotu přitahovanýho vzduchu (teplotu vzduchu v místnosti, jestli netaháš z venku)? Vypadá to velice zajímavě - relativně levné řešení pro letní pařáky :)
Hlava
Nedostatkem je, že mají většinou velkou spotřebu a samy vyzařují hodně tepla, takže je třeba chladit je víc, než kolik by vyžadovalo samotné chlazené zařízení.

Asi jsi přeskočil tuhle větu , no opravdu nevim co pořad řešite , neni lepši mít prostě pořadnou vzduchotechniku která to jednoduše odvětrá ??
HackIt
the chemical: real spotrebu sem nemeril ale moc to nebude, a taham to normal z chodby mam tu ted 24,3 stupnu.
Hlava: proto to vodni chlazeni teplotu vytahnes ven takze ti to nehreje ve venitr potrubi (ta veta je k tomu kdyz to pouzivaz jako chlazeni generatoru nebo neceho velkyho pro nase ucely to bohate staci)
Hlava
citace:
Původní příspěvek od HackIt
Hlava: proto to vodni chlazeni teplotu vytahnes ven takze ti to nehreje ve venitr potrubi


Jo vytáhneš ven z boxu ? Jako do mistnosti z ktery bereš ten vzduch ohřátej tou druhou stranou . Takže v místnosti ohřejváš vzduch kterej pak chladíš v potrubí , neni tady něco navíc ?
HackIt
Hlava: takze vodni chlazeni z pc ti to uchladi aniz by se ti o setinu zvedla teplota v mistnosti , a pomoci hadic si to muzes vytahnou jak daleko chces jen musis mit dostatecny cerpadlo ja to mam asi +-0,5 m dlouhy (to je original z toho vodnika)
Lupus
citace:
Původní příspěvek od Hlava


Jo vytáhneš ven z boxu ? Jako do mistnosti z ktery bereš ten vzduch ohřátej tou druhou stranou . Takže v místnosti ohřejváš vzduch kterej pak chladíš v potrubí , neni tady něco navíc ?


Nebo klidně do radiátoru kterej bude venku, vzásadě to samy jako klíma, ale v menšim využití s nižší učinností

myslím si že to vubec není špatná věc

OT - osobně me zaujal článek schopný vytvořit 225°C teplotu, z teho by se dal postavit i DIY vapík hehe :sun:
The Chemical
citace:
Původní příspěvek od Hlava
[I]

Asi jsi přeskočil tuhle větu , no opravdu nevim co pořad řešite , neni lepši mít prostě pořadnou vzduchotechniku která to jednoduše odvětrá ??

Proto píšu, že je to dobrý řešení pro letní pařáky...sorry, ale ani ventilace za milion ti nepomůže, když má nasávanej vzduch 30 stupňů. Řekněme si to narovinu, ne každej má na pořízení klimatizace a né každej ji chce živit. Tohle by bylo dobrý za předpokladu, že to moc nežere...ale mluvím tu ve spekulativní rovině, nemám s tím žádný zkušenosti.

K autorovi tématu: Tak aspoň napiš, jakej má to trafo nejvyšší možnej příkon. Jestli to opravdu žere tolik, jak je napsáno na wikipedii, tak se to asi tak moc nevyplatí...
HackIt
takze pouzil sem clanek ktery bere maximalne 29.3w pri 68C takze kdyz to mas na 20stupnich tak ti asi logicky dojde kolik to tak muse brat do 10w ;)
a na wikipedii to resi ze je to oproti kompresorum nevyhodny no tak si tam dej kompresor jestli chces chladit halu ale na box je to dostacujici.
Ether
Cau HackIte

prosim te, jak velky byl ten box, co jsi tim chladil?

Takze kdyz jsi to nastavil na nizsi vykon, tak vicemene chladila i ta "tepla" strana (15°C). Tim padem, kdyby jsi mel dostatecne velky Peltieruv clanek a regulaci nastavil tak, aby jsi mohl dat maximalni mozny vykon do urcite meze, kdy neprekrocis napr. 20°C(na teple strane), potom bys nemusel pouzivat zadne pridavne chlazeni "teple" strany.

Je to tak nebo tapu blbosti? :)

Diky
sadař22
No nápad to není zlej ale pro nlepší efektivitu bych sehnal hlinikovou rouru z plechu odpovidající rozměrum aluflex hadice. Spojil bych je dohromady a na hliníkovou trubku bych nainstaloval tento článek po osazení odvodu tepla z článku to zn. chlazení bych izoloval celou rouru tepelně izolujícím materialem aby nedošlo k uniku chladu do okolního prostoru. Uplně idealní by bylo odvádět přebytečné teplo z článku pryč z prostoru z boxem. ChAREKTER ČLÁNKU JE CCA. 1:1.25 vyzářeného vykonu CHLAD / TEPLO. To zn. -30/+40. Schválně to zkusím pak sem napíšu jak to laboratorně dopadlo a samo vysledky měření valí se mě jeden tenhle článek v dílně .
Chilligrow
Čau kluci,
napadlo mě , myslíte, že by bylo možné ten článek připevnit třeba na zeď? Mám dole u zdi přítah. Jak dlouho trvá tomu článku, než se rozběhne ? Aby to pořád neběželo tak to dát na hodiny.
Díky
sadař22
Článek pracuje ihned
Chilligrow
Paráda :)
Napadá někoho jak to zprovoznit v boxu ? Abych se nemusel spoléhat na odtah, pracoval by jen pokud by běžel odtah. Jestli by se dal připevnit na něco v boxu. Aby to tam rozháněl třeba ofuk.
EDIT : Napadlo mě ,jaké k tomu potřebju trafo ? Je to jedno když tam píšou U max 14 V tak do 14 V trafo by mělo fungovat ?
kobzolek
Zdravím,
Tak tohle se mi neskutečně líbí. Jelikož navrhuji plně automatický box řízený arduinem a netuším jak vyřešit chlazení. Klimatizace se mi moc nelíbí velká pořizovací cena + velký odběr. A do toho dle bych opravdu šel. Jen netuším, zda to funguje nebo nikoliv. Tento článek se používá u chladniček do auta a tam to moc nechladí. Škoda že toto téma je mrtvé. Chtěl jsem se zeptat, zda to měl už někdo v boxu a jak to funguje? Plus jaká je spotřeba? Předem děkuji za odpověď
Jirkacflmic
Opravdu to funguje? Mam v planu to sestrojit v praxi
HydroBoy
Já to hodlám použít v hydroponii na chlazení roztoku, tam předpokládám že při mé okolní teplotě 24 stupňů a požadované teploty roztoku 21 stupňů by clánek sice vyzářil celkem dost tepla ale nemyslím si že by běžel nonstop. Nádrž 20 litrů, odtah řešený velkým hliníkovým chladičem a vyvedení ven z boxu. Připevňené by to mělo být za pomoci silnější vrstvy alobalu na nádobu(plast) a zaizolované polystyrenem aby nedocházelo k ovlivňování teplot.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma