Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 21.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Kouření je dětská nemoc
Hospodářské noviny 21.3.2003| rubrika: názory a dopisy| strana: 13| autor: Martin Škarpík, www.nekurte.zde.cz

Vzhledem k tomu, že jen úplné minimum kuřáků začne kouřit v dospělosti, je tabáková reklama cílená na podchycení dětského kuřáka značně nebezpečná. Jednoznačně lze hovořit o dětské nemoci (diagnostické číslo F 17.2,3), neboť výhradně skrze dětské kouření tabák funguje. Jen u dítěte je předpoklad, že nebude schopno kvalifikovaného posouzení této nemoci a tedy začne kouřit, aby později jako dospělý kuřák už bylo nemocno nikoliv ze svobodné volby, ale z těžké závislosti na tabáku. Vdechování tabákového kouře je později základní vstupní branou pro experimenty s dalšími drogami. Jen mizivé promile narkomanů jsou nekuřáci. Obecně platí, že těžko někomu, kdo není tabákem na technologii užívání drog připraven cigaretou, nabídnete kupříkladu cigaretu marihuanovou. Podobně jako agresívní tabáková reklama působí také negativní společenské klima, když učí mladé lidi doslova nevnímat realitu a nebránit se sebepoškozování.
________________________________________________________________________


Nejrozšířenější drogou je pervitin
Děčínský deník 20.3.2003| rubrika: Okres publicistika / pro Semily zvláštní strana Dopisy| strana: 18


Varnsdorf - Pervitin je nejrozšířenější drogou mezi drogově závislými ve Varnsdorfu. "Klienti, které jsme kontaktovali a kteří využívají služeb Kcentra, zneužívají především již zmiňovaný pervitin, marihuanu a alkohol, sedativa a toluen, extázi a LSD," vyjmenovala vedoucí Kcentra ve Varnsdorfu Pavlína Šafusová. Dodala, že užíváním drog je zasažená romská komunita, prostitutky, sociálně slabší jedinci. Drogy se ale nevyhýbají ani dobře situovaným rodinám. "Uživatelé pervitinu se převážně zdržují na bytech, v nonstop barech a diskotékách. Ty, kteří užívají těkavé látky, pak potkáme v parcích, na ulici a v opuštěných objektech. Kuřáky marihuany můžeme vidět prakticky na každém z těchto míst," poznamenala Šafusová.
Všem těmto lidem ve Varnsdorfu podává pomocnou ruku právě Kontaktní a poradenské centrum Na Křižovatce, zkráceně K-centrum. "Kcentrum je specifickým zařízením umožňujícím bezbariérový kontakt s populací zasaženou užíváním omamně psychotropních látek. Cílem naší práce je mapovat drogovou problematiku, vytvářet kontakty s lidmi užívajícími drogy, s jejich partnery, s rodiči. Minimalizovat zdravotní a sociální kontakty na další instituce, motivovat zájemce služby k léčbě, zprostředkovávat léčbu a poskytnout poradenskou činnost," řekla na adresu Kcentra Šafusová. Dodala, že Občanské sdružení Na Křižovatce ve Varnsdorfu zaštiťuje a koordinuje činnost nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, kontaktního a poradenského centra pro drogově závislé a občanské poradny. Služby Kcentra jsou poskytovány na základě principu nízkoprahovosti všem lidem bez ohledu. "To znamená, že se snažíme o navázání kontaktu a budování důvěry, je zaručena anonymita a mlčenlivost, je tu perspektiva možné abstinence a individuální přístup," poznamenala Šafusová. Denně jejich služeb využívá kolem šesti až sedmi zájemců převážně ve věku od 18 do 25 let, výjimku tvoří i lidé starší, a to ve věku okolo 35 let, jejichž závislost trvá okolo 15 let a více. V Kcentru pracují i další odborně vyškolení pracovníci s dvouletou aktivní praxí v oboru Jiří Beneš a Michaela Veselá. Do jejich pracovní náplně patří i služby asistenční a zprostředkovatelské. Součástí jejich práce je i práce v terénu, kde mimo jiné nabízejí první pomoc a minimální zdravotní ošetření v souvislosti s rizikovým užíváním drog, výměnný program injekčních stříkaček a jehel s cílem minimalizovat rizika spojená s užíváním drog, poskytování dezinfekcí a kondomů. "Úkolem street workera je kontaktovat lidi, kteří berou drogu, venku na ulici a motivovat je k lepšímu životu bez drog. Nedůležitější však je získat jejich důvěru a motivovat je k návštěvě Kcentra, protože lidi, kteří užívají drogy, jsou velmi nedůvěřiví," vysvětlil Beneš. Poznamenal, že jejich klienti nejvíce využívají potravinový a vitamínový servis, hygienický servis a výměnný program. "Máme dva lidi, kteří po dlouhé době braní drog abstinují téměř rok, další dva naši klienti se vážně rozhodli pro léčbu," vyjmenoval největší úspěchy Beneš. Důležitá je podle pracovníků Kcentra i primární prevence na školách. "Úkolem besed se žáky je hovořit o škodlivosti drog s cílem omezit počet jejich potencionálních uživatelů. Kontaktujeme teenagery ve věku od 12 do 15 let, neboť právě u těchto dětí převládají experimenty s alkoholem, marihuanou a toluenem," uzavřela Šaferová. A pokud již rodiče zjistí, že jejich dítě skutečně bere drogu, měli by se obrátit na Kcentrum, kde dostanou konkrétní odbornou pomoc.
________________________________________________________________________


Celní předpisy v Evropě
AUTOSTYL 17.3.2003| rubrika: Servis ÚAMK| strana: 48| autor: Milan Busta

U leckoho, kdo dnes míří do západní Evropy, převládá mínění, že nepříjemná celní kontrola ho může potkat na německé nebo rakouské hranici, ale až bude přejíždět vnitřní hranice mezi jednotlivými zeměmi EU, ani to nepostřehne. Tak tomu ale není beze zbytku.

Kontroly na vnější hranici EU jsou skutečně nejpřísnější a v roce 1995 byly (na základě schengenských dohod již z r. 1985) prakticky zrušeny hraniční kontroly na vnitřních hranicích mezi Německem, Francií, Španělskem, Portugalskem, Belgií, Nizozemskem a Lucemburskem a později i Itálií, Řeckem a Rakouskem. Účastníky schengenských dohod však nejsou zbývající členské státy EU, jimiž jsou Finsko, Irsko, Dánsko, Švédsko a Velká Británie, které dále na svých hranicích kontrolují osoby (poslední tři jmenované země si ponechaly i svoji měnu). I když se schengenské státy snažily co nejvíc sjednotit své předpisy, na jejichž základě se uskutečňují kontroly zboží a osob, stále mezi nimi existují odlišnosti, jejichž dodržování může kontrolovat policie i ve vnitrozemí.

Pohyb v schengenském prostoru

Důležité je také vědět, že český občan si při vstupu do schengenského prostoru musí požádat o vstupní razítko, které označuje datum vstupu do schengenského prostoru. Totéž platí při výstupu ze schengenského prostoru. Razítko je bezpodmínečně nutné požadovat při cestě autem (autobusem) na prvním hraničním přechodu do schengenského prostoru, tj. při vjezdu do SRN a Rakouska. Řada schengenských zemí klade velký důraz na vstupní a výstupní razítka a tedy na kontrolu, zda byla dodržena maximální délka pobytu v scengenském prostoru (90 dnů) v rámci šestiměsíčního období. Kdo nezná celní předpisy cizí země, snadno je může porušit právě při cestování automobilem, do jehož zavazadlového prostoru (nákladního přívěsu či karavanu) se toho vejde mnohem víc než do kufru. Proto je dobré vědět, s čím vším bychom měli na celnicích v jiných zemích počítat. U celních předpisů prakticky všech evropských zemí se setkáme s formulací, že je dovolen bezcelní dovoz předmětů osobní potřeby a spotřeby odpovídající délce pobytu a ročnímu období. Většina těchto předmětů je dále taxativně jmenována a jsou uvedena omezení jejich počtu (hmotnosti, objemu) na dospělou osobu.

Předměty osobní spotřeby

Prakticky do všech zemí je omezen dovoz tabákových výrobků, alkoholu, parfémů, toaletní vody, kávy a čaje.

Nejčastější limity jsou následující: 200 cigaret nebo 100 doutníčků (cigár), nebo 50 doutníků, nebo 250 g tabáku; 1 litr tzv. tvrdých alkoholických nápojů (s obsahem alkoholu nad 22 %) nebo 21 lehkých alkoholických nápojů (do 22 %) nebo 2 l vína a 2 l šumivého nebo likérového vina; 250 ml toaletní vody, 50 g parfému; 500 g kávy nebo 200 g rozpustné kávy; 100 g čaje nebo 40 g čajového extraktu. Takto byly až na výjimky sjednoceny zejména limity u schengenských států. Občas se můžeme setkat i s poněkud jinými limity, V případě tabákových výrobků je to ale vždy nejvýš 250 cigaret (např. Maďarsko, Polsko), jindy se jako alternativa vedle cigaret udává prostě jen 250 g jiných tabákových výrobků. U alkoholických nápojů se občas udávají jiné kombinace než výše uvedená, např. 2 l vína a 1 l destilátu (bez rozlišení obsahu alkoholu v procentech), jinde může cestující podle věku dovézt 1 l vína a 1 l lihovin, nebo 2 l vína a 2 l piva (Norsko). Kdo nechce mít problémy, ať se prostě přidrží nižších uváděných limitů. Zvlášť výrazné odchylky uvádíme u jednotlivých zemí. Mezi alkoholickými nápoji, na které se vztahují omezení, není vždy jmenovitě uváděno pivo. Pokud ano, jsou rozdíly značné. Například do Švédska a Finska lze dovézt 15 l piva na osobu, do Polska 5 l, do Norska 2 l, zatímco do Anglie není bezcelní dovoz piva vůbec dovolen. O věkovém omezení pro dovoz alkoholu do jednotlivých zemí informuje tabulka. Řídké výjimky jsou u limitů parfémů, toaletní vody, kávy a čaje. Pokud jsou, umožňují dovézt jen nepatrně víc. Co se týká množství bezcelně dovezených potravin a nápojů, umožňují zřídka limity (nebo výklad obecnějších formulací) pokrýt osobní spotřebu během celé dovolené. Častěji je tím myšlena jednoznačně jen spotřeba během cesty a nikoli i po dobu pobytu (hovoří se o přiměřeném množství na cestu, z nejčastěji navštěvovaných zemí např. Chorvatsko). Rozhodně nesmí jít o množství a skladbu, které naznačují jiné použití než pro osobní spotřebu (např. určitě jen tak neprojde převážení padesáti vepřových konzerv ve velkoobchodním balení).

Předměty osobní potřeby

Kromě osobního oblečení a hygienických potřeb sem patří například dva fotoaparáty, dalekohled, přenosný radiopřijímač, hudební nástroj, magnetofon, přenosný televizor, přenosný počítač (notebook) nebo psací stroj, videokamera s videopřehrávačem, dětský kočárek apod. Dále sportovní a kempinkové vybavení - například loď bez motoru (člun, kajak, kanoe apod.) obvykle do délky 5,5 m, vybavení pro windsurfing, potápěčské vybavení, rybářské náčiní, jízdní kolo, rogalo, lyže atd. Řada zemí (např. Bulharsko, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Maďarsko, Rumunsko) požaduje, aby osobní šperky, ale i všechny další zvlášť hodnotné předměty (drahé fotoaparáty, videokamery, notebooky apod.) byly na hranicích deklarovány - to je zapsány do deklaračního formuláře nebo na papír a jejich dovoz potvrzen celnicí. Při odjezdu ze země musejí být všechny tyto předměty opět vyvezeny. Deklarování cenných předmětů lze doporučit i při cestách do jiných zemí.

Zákaz nebo omezení dovozu

Ze všech zákazů a omezení dovozu jsou řidičům nejvíce známa omezení týkající se dovozu pohonných hmot. Existují však i četné jiné zákazy, které mohou při celní kontrole leckoho nepříjemně zaskočit. Obecně je zakázán dovoz zbraní. Souhlas lze ovšem získat nejčastěji prostřednictvím loveckých a sportovních organizací. Jde-li o zbraně k osobní ochraně, je nutné povolení policie té které země. Někde jsou předpisy v tomto ohledu liberálnější, jinde je dovoz jiných než sportovních nebo loveckých zbraní nemožný. Zakázán bývá také dovoz jiných nebezpečných předmětů jako vystřelovacích nožů, ale i takzvané "zábavné pyrotechniky". Zbytečné je snad připomínat drogy a jiné látky ohrožující zdraví, ale zákazy se běžně vztahují i na některé léky, které mohou být zneužity jako drogy apod. K ostatním dováženým lékům se často vyžaduje lékařské potvrzení.Mnoho zemí také zakazuje nebo omezuje dovoz určitých potravin, například syrového masa, čerstvých vajec, určitých druhů čerstvé zeleniny, mléčných výrobků a podobně. Leckde bývají při celních kontrolách zabavovány i publikace, obrazy či jiné předměty narušující morálku (pornografie) a zvláště pak ty, které podněcují rasovou nenávist. Problémy bývají s dovozem zvířat.

Požadavek na dostatek finančních prostředků

Dovoz a vývoz zahraničních měn bývá většinou neomezen, častěji se setkáváme se zákazem nebo omezením dovozu a vývozu domácích měn a s požadavkem deklarace částek nad stanovenou výši. Naši občané však mívají častěji jiný problém. Při namátkových kontrolách může být zjišťováno, zda má cizinec dostatek finančních prostředků na cestu a pobyt. To lze prokázat nejen hotovostí, ale i cestovními šeky, platební kartou, případně jiným dostatečným dokladem o hmotném zajištění celé doby pobytu (doklad od cestovní kanceláře nebo ověřený zvací dopis). Cizinec bez prostředků může být zajištěn a vyhoštěn. Výše částky není všude stanovena, pokud ano, jde většinou o částky od 30 EUR do 50 EUR na osobu a den.

Dovoz zvířat

Jednotlivé země mají rozdílné podmínky pro dovoz psů a koček; zejména jde o stáří veterinárních osvědčení a potvrzení o očkování proti vzteklině. Někdy musí být ještě jedno potvrzení uvádějící, že v okolí místa, odkud zvíře pochází, nebyl v určitém posledním časovém období (např. 90 dnů) zjištěn žádný případ vztekliny. Některé země vyžadují překlad veterinárního potvrzení do svého jazyka. Dovoz určitých zvířat je zcela zakázán, jiná lze dovézt jen se souhlasem veterinárních úřadů. Lze se setkat se zvlášť přísnými opatřeními i pro dovoz psů a koček. Například v Norsku se na psy a kočky ze zemí mimo EU vztahuje povinnost čtyřměsíční karantény a do Velké Británie a Irska můžete své čtyřnohé miláčky dovézt, jen když získáte zvláštní povolení a navíc zvířata hned po příjezdu projdou nejméně šestiměsíční karanténou! Někde je zakázán dovoz určitých ras psů (např. pitbulů do Francie). Přesné informace o podmínkách dovozu zvířat do různých zemí poskytnou veterináři.

Zákaz nebo omezení vývozu

Omezení vývozu z většiny západoevropských zemí se většinou týkají jen předmětů kulturní a historické hodnoty, vědecky (archeologicky, etnicky) cenných předmětů, sbírek a podobně. Zakázán je samozřejmě vývoz drog, zbraně mohou být vyváženy jen se speciálním povolením. S jinými zákazy vývozu se můžeme setkat většinou jen u některých zemí bývalého východního bloku. Asi tolik o celních předpisech obecně, nyní konkrétně k jednotlivým zemím, neboť neznalost odlišností v celních předpisech bývá častou příčinou přestupků s více či méně nepříjemnými důsledky.

Belgie

Ze zemí mimo EU je dovolen dovoz nejvýše 1 kg masa a masných produktů na osobu. Protože je dovoz některých výrobků z masa a některých uzenin zakázán, doporučujeme dovážet jen maso v konzervách. Rovněž je zakázán dovoz některých druhů rostlin, zvířat a jejich částí (ulity, krokodýlí zuby, želví krunýře atd.) či výrobků z nich (slonovinové sošky), a konečně též dovoz emblémů a obrázků, které jsou v rozporu s belgickými zákony.

Bulharsko

Hodnotné předměty (videokamera, videopřehrávač, přenosný televizor, drahý fotoaparát, notebook, šperky, ale i např. kempinkové, potápěčské vybavení, windsurfing, lyže apod.) je třeba při příjezdu deklarovat na hranici a zapsat do zvláštního formuláře nebo do pasu. Při odjezdu musejí být tyto předměty opět vyvezeny. (V případě krádeže vozidla se zahraniční SPZ se musí bulharským orgánům zaplatit poplatek ve výši cla + DPH tak, jako kdyby bylo prodáno.)

Dánsko

Zakázán je dovoz čerstvého, zmraženého nebo uzeného masa. Je sice dovoleno dovézt 10 l benzínu v kanystru, ale některé trajektové společnosti nedovolují převážet na svých lodích kanystry s benzínem. Kočky a psi musejí mít očkovací potvrzení vystavené na speciálním formuláři, který lze získat na dánském velvyslanectví. U zvířat se vyžaduje tříměsíční karanténa po příjezdu do Dánska. Přísně je zakázán dovoz zvířat na Faerské ostrovy.

Finsko

Osoba mladší 20 let nesmí mít ve svém držení nebo převážet alkoholické nápoje; výjimka je však při dovozu, kdy osoba starší 18 let může dovážet alkoholické nápoje s obsahem alkoholu do 22 % (2 litry). Dovážené dárky mohou mít hodnotu nejvýše 175 EUR.

Francie

Do Francie lze bezcelně dovážet jídlo na cestu, omezen je však dovoz masa (do 5 kg), mléka (6 kg), másla (1 kg) a sýra (4 kg). Přísně je zakázán dovoz zařízení informujících o přítomnosti policejního radaru, a to pod pokutou 1500 EUR.

Chorvatsko

Na hranicích při vstupu do země by měl být předán ke kontrole a potvrzení seznam věcí v karavanu nebo obytném automobilu. Loď může být do Chorvatska dovezena bezcelně, pokud dovozce disponuje vlastnickým dokumentem. (Největší dovolená délka soupravy vozidla a přívěsu je 15 m.) Kempinkové a potápěčské vybavení a další hodnotné věci (drahé fotoaparáty, elektronika) musí být deklarovány na hranicích a při odjezdu ze země opět vyvezeny. Je zakázán dovoz syrového masa, ostatní masové produkty pouze do 1 kg na osobu. Doporučuje se střídmost i při dovozu ostatních potravin. Dovoz nápojů a potravin je omezen na "přiměřené množství" (hovoří se o množství potřebném na cestu do místa pobytu), přičemž určení "přiměřenosti" je v kompetenci celních orgánů.

Irsko

Je přísně zakázáno dovážet maso, mléko, masné a mléčné výrobky. Zakázán je dovoz všech zvířat (výjimka je možná pouze při splnění podmínky šestiměsíční karantény) a také všech rostlin.

Itálie

Dovoz místní ani zahraniční měny není omezen, ale dovoz zahraniční měny musí být deklarován na formuláři V2, který je k dostání na hraničních přechodech. Vývoz italské i zahraniční měny bez formalit je limitován hodnotou odpovídající 10 000 EUR. Doporučuje se, aby cenné věci jako např. šperky, drahé fotoaparáty, videokamera, notebook apod. byly deklarovány na hranicích. Na velmi cenné zboží dovážené návštěvníky italské celní úřady vystavují tzv. "bolletta" proti složení celních poplatků, které budou refundovány při opětném
vývozu zboží.

Jugoslávie

Na hraničním přechodu při vstupu do SRJ je třeba celním orgánům deklarovat cizí valuty a požadovat vydání celního potvrzení. V opačném případě hrozí zabavení valut držených při výstupu ze SRJ. Šance na vrácení zabavených valut je malá, neboť nedeklarování valut je porušením platných právních norem. Ze SRJ lze vyvážet nejvýše 1000 YUD.

Maďarsko

Doporučuje se napsat seznam předmětů v přívěsu (karavanu). Videokamera musí být deklarována na hranicích.Je zakázáno dovézt nekonzervované maso, čistý alkohol a mléčné výrobky. Vyvážet se nesmí káva, čaj, kakao, čokoláda, cukr, máslo, potravinářský olej, sýr, masové produkty, tropické ovoce, dovezené konzervované maso, rýže, rajčata, dovezené nápoje, dovezené koření, cigarety a další tabákové produkty, léky, prací prostředky, kojenecké a dětské výrobky, papírové kapesníky a toaletní papír, záclony a koberce, fotoaparáty, filmové kamery, hračky Lego, vánoční stromky, smaltované a nožířské zboží.

Německo

Do SRN lze bezcelně dovážet potraviny a nápoje přiměřeně délce a charakteru cesty. Je však povolen dovoz nejvýše 1 kg syrového masa a masných produktů. Zakázán je dovoz masa a masných produktů včetně ovčího a kozího sýra původem z bývalých sovětských republik a všech asijských a afrických zemí. Na dovoz drahých náhradních dílů pro automobil, který zůstal stát v Německu pro poruchu, je nutné zvláštní povolení. Vadné díly pak musejí být dovezeny zpět do České republiky, jinak se platí clo.

Nizozemsko

Je zakázáno dovážet nekonzervované masné výrobky. Jiné nekonzervované potraviny by měly být deklarovány. Rovněž je zakázáno dovážet jiné než sportovní a lovecké zbraně (na něž musí být samozřejmě patřičné povolení). Zákaz dovozu se týká i zbraní rozprašujících nebezpečné látky (plynové pistole), hraček znázorňujících zbraně a napodobenin zbraní.

Norsko

Zakázán je dovoz masa a masných výrobků, mléčných výrobků, vajec, zemědělských produktů včetně brambor a zeleniny. Osoba od 18 do 20 let může dovézt nejvýš 2 l piva s obsahem alkoholu nad 2,5 % a 2 l vína. Osoba starší 20 let může dovézt 1 l lihovin s obsahem alkoholu do 60 %, ale pak jen 1 l vína. Vývoz tuzemské měny je omezen na částku do 25 000 NOK (jinak viz tabulka).

Polsko

Dovolen bezcelní dovoz potravin na dobu cesty s následujícími omezeními na osobu: 1 kg čokolády nebo čokoládových produktů, 2 kg masa a ryb nebo masných a rybích výrobků, 1 kg živočišného nebo rostlinného tuku, 1 kg mléčných výrobků. Zakázán je dovoz i vývoz pohonných hmot v kanystru. Dovoz částky nad 2000 EUR (nebo ekvivalentu jiných obecně známých valut) nutno deklarovat při vstupu.

Portugalsko

Zakázán dovoz tiketů loterií, různých druhů divoké flory a fauny, hodnotné šperky musejí být deklarovány.

Rakousko

Dovézt lze nejvýše po jednom kilogramu mléčných produktů, vajec, masa a masných produktů (např. salámu), masových konzerv, medu. Podstatně vyšší je limit pro dovoz ovoce - 15 kg. Uvedené limity platí pro zboží vezené v osobním zavazadle cestujícího. Doporučuje se uvést do celního záznamu cennější předměty.

Rumunsko

Nevyžaduje se prokázání dostatku finančních prostředků na pobyt. Bez cla lze dovézt 2 l alkoholu nad 22 % a 4 l vína nebo piva, dále věci a potraviny pro osobní potřebu a spotřebu, avšak vyvézt lze pouze potraviny pro osobní spotřebu na dva až tři dny. Od všech cennějších věcí zakoupených v Rumunsku doporučujeme uschovat účtenky prokazující, že zboží bylo zakoupeno legálně.

Řecko

Hraniční kontrola může požádat o prokázání finančních prostředků v hodnotě nejméně 20 EUR na osobu v případě zajištěného pobytu. V případě, že pobyt není zajištěn, vyžaduje se částka přiměřené vyšší dle deklarovaného způsobu ubytování (např. kemp nebo hotel). Cenné věci (automobil, karavan, elektronika, windsurfing apod.) jsou při vstupu zapisovány do pasu - jestliže při návratu některá z nich chybí, hrozí vysoké clo. Zakázán je dovoz pohonných hmot v kanystrech! Dovoz i vývoz cizí měny bez deklarování je povolen do ekvivalentu 1000 EUR na osobu.

Slovensko

Dovoz a vývoz slovenské i cizí měny je dovolen do částky 200 000 SKK. Vyšší částku nutno deklarovat. Hodnotné zboží a šperky by měly být zaznamenány při příjezdu na zvláštním formuláři.

Slovinsko

Pohraniční policie může požadovat prokázání finančního zabezpečení pro pobyt resp. tranzit ve výši 25 EUR až 50 EUR na osobu a den podle deklarovaného způsobu pobytu. Nesmí být dováženy bankovky v hodnotě 10 000 SIT. Pozor, při zpáteční cestě ze Slovinska do ČR rakouské hraniční orgány nepovolují vstup do Rakouska osobám bez dostatečného finančního vybavení (1000 ATS na osobu a tranzit)! Při vjezdu do země s karavany a obytnými automobily se doporučuje nechat si na celnicí potvrdit seznam věcí v těchto vozidlech, což může zabránit zbytečným potížím při výjezdu ze země. Je to však jen doporučení, deklarace není nutná.

Španělsko

Celníci mohou požadovat složení celní záruky na dovoz následujících věcí: televizor, filmová kamera, videokamera, videopřehrávač, magnetofon, gramofon. Na tyto předměty bude po složení záruky vydáno dovozní povolení platné tři měsíce. Při vývozu předmětů ze země bude celní záruka vrácena. Ostatní předměty obvyklé při cestování lze dovézt bez překážek.

Švédsko

Do Švédska lze dovážet potraviny v množství odpovídajícím době pobytu, maso však pouze v konzervách. Zakázán je dovoz mlékárenských výrobků, vajec a brambor. Platí obvyklé limity pro dovoz alkoholických nápojů, avšak nesmí se dovážet nápoje s obsahem alkoholu nad 60 %. Navíc lze dovézt 15 l piva. Alkoholické nápoje mohou dovážet pouze osoby starší 20 let, tabákové výrobky osoby starší 18 let.

Švýcarsko

Je dovoleno dovézt 2 l nápojů s obsahem alkoholu do 15 % a 2 l nápojů s obsahem alkoholu nad 15 %. Každý návštěvník starší patnácti let může dále dovézt potraviny o celkové hmotnosti do 2,5 kg. Z toho může být 500 g másla, 500 g vepřového nebo hovězího masa, 1 kg masných výrobků (uzenin apod.), 3,5 kg masa a výrobků z drůbeže, ryb, zvěřiny atd. Pozor, nesmí se dovážet maso a masné výrobky z některých oblastí světa včetně části jižní Evropy (Balkán). Protože původ masa nelze vždy prokázat, je nejspolehlivější dovoz v kupovaných výrobcem popsaných konzervách. Rovněž je zakázáno dovážet a používat zařízení na detekci radarů.

Velká Británie

Zakázán je bezcelní dovoz piva (v jakémkoli množství). Veškeré dovážené maso a masné produkty se musejí při vjezdu deklarovat. Turista může dovézt nejvýše 1 kg vařeného či jinak tepelně zpracovaného masa skladovaného v hermeticky uzavřených obalech a nejvýše 2 kg ovoce a zeleniny, ne však brambor, jejichž dovoz je zakázán. Léky lze dovážet jen s lékařským potvrzením. V kanystru lze údajně dovézt 10 l pohonných hmot, což ale většinou nedovolují provozovatelé trajektů.
Foto archiv
________________________________________________________________________


Deset let vězení za pobodání muže, který odmítl dát cigaretu
Zpravodajství ČTK 20.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MCP

PRAHA 20. března (ČTK) - Na deset let má jít do věznice s dozorem dvaadvacetiletý Radim Poc, který loni pobodal o čtyři roky staršího muže poté, co mu odmítl dát cigaretu. V hlavním líčení o tom dnes rozhodl pražský městský soud, který uznal na svobodě stíhaného muže vinným z pokusu vraždy a výtržnictví. "Obžalovaný bodl poškozeného do hrudi a do zad a způsobil mu vážná zranění, která bezprostředně ohrožovala jeho život," prohlásil předseda senátu Pavel Benda.

Za výtržnictví byli odsouzeni i dva spoluobžalovaní, kteří se na násilí proti Miroslavu H. podíleli. Osmadvacetiletý Zdeněk Urban si má odpykat dvouletý trest ve věznici s ostrahou. Pocova třiadvacetiletá družka a matka malého dítěte Ilona Vránová dostala roční trest odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let.

Událost se odehrála loni v červnu v Orelské ulici v Praze 10. Poc na ulici časně ráno přistoupil k procházejícímu páru a muže požádal o cigaretu. Ten mu ji nedal s tím, že je tu noc už několikátým žadatelem. Poc začal muži nadávat a strkat do něj. Na pomoc si navíc zavolal těhotnou Vránovou a Urbana. Všichni tři pak poškozeného bili pěstmi, povalili ho na zem a kopali do něj. Napadený i jeho přítelkyně se pokoušeli bránit.

Utichající konflikt však vyhrotila Vránová, když začala na poškozeného křičet, že mlátí těhotnou ženu. Poc poté vytáhl zavírací nůž a bodl muže do hrudi a do zad. Kdyby náhodný svědek události nepřivolal lékařskou pomoc, muž by patrně zemřel. Přestože podle znalců zřejmě zranění nezanechají trvalé následky, o strádání muže podle Bendy vypovídá řada velkých jizev.

pokr. rnf mcp kš

Všichni tři obžalovaní byli v době činu opilí. V krvi jim lékaři našli i stopy látky, kterou obsahuje marihuana a hašiš. Poc byl dříve také konzumentem heroinu. V této souvislosti se Benda pozastavil nad tím, že Vránová popíjela ve vysokém stupni těhotenství alkohol a aktivně se bitky účastnila. "Byla katalyzátorem konfliktu," zdůraznil Benda. Podmíněný trest u ní padl proto, že dosud nebyla soudně trestána.

Zároveň s Pocem je ale v jiné kauze stíhána kvůli dalšímu výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Vránová se po vynesení rozsudku hlasitě rozplakala a práva na odvolání se vzdala. Poc se ještě na lavici obžalovaných snažil její rozrušení zmírnit tím, že ji vzal za ruku. Před vynesením rozsudku svého počínání litoval a soudu i obhájci poděkoval za to, že jeho trestnou činnost vyšetřili. Pocův obhájce Michal Peréz se proti verdiktu okamžitě odvolal. Míní, že se jeho klient dopustil jen těžké újmy na zdraví. Poc byl již dříve odsouzen k obecně prospěšným pracím za krádež.

Desetiletý trest vězení odpovídá společenské nebezpečnosti činu, konstatoval Benda s tím, že jde o trest velice přísný. Jeho senát však nenašel důvody pro uložení trestu pod spodní hranicí sazby. Tři lidé napadali jednoho a Poc použil nůž ve chvíli, kdy byla oběť naprosto bezbranná, vypočetl přitěžující okolnosti předseda senátu. Pocovi hrozilo až patnáctileté vězení.

Zda se proti rozsudku odvolá Urban, který se projednávaného skutku dopustil v době podmíněného trestu za jiný čin, není jasné. Muž, v minulosti šestkrát soudně trestaný za majetkovou a násilnou kriminalitu, se totiž k líčení nedostavil. Soudu telefonicky oznámil, že nemůže přijít, protože je v práci. Státní zástupkyně Dagmar Máchová si ohledně odvolání ponechala u všech tří obžalovaných lhůtu na rozmyšlenou.

Renata Floriánová tja kš
________________________________________________________________________


Případ nelegálních obchodů s léky na spaní projedná odvolací soud
Zpravodajství ČTK 20.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: STK

PRAHA 20. března (ČTK) - Pražský vrchní soud dnes v odvolacím řízení projedná případ nelegálních obchodů s léky na spaní. Obžaloba z nich viní čtyři lidi. Srpnový rozsudek městského soudu poslal dva muže a ženu do vězení na šest a sedm let, čtvrté obžalované uložil podmíněný trest. Té vrchní soud trest potvrdil již v lednu.

Léky rohypnol a diazepam zřejmě končily mezi skandinávskými narkomany. Majitelce lékárny v pražském Braníku Haně Vagnerové soud vyměřil šest let vězení, stejně jako lékaři Petru Votrubovi, který od ní léky odebíral. Štefan Majerník má podle rozsudku strávit za mřížemi sedm let. Pracovnice lékárny Jitka Hulíková, jež zprostředkovala kontakt mezi Vagnerovou a Votrubou, dostala podmíněný dvouletý trest s odkladem na čtyři roky. Tři obžalovaní mají také zaplatit pokuty: Vagnerová 1,3 milionu korun, Votruba a Hulíková 200.000 korun.

Proti rozsudku se odvolalo státní zastupitelství, jež pokládá tresty za příliš mírné. S výjimkou Hulíkové se odvolali také obžalovaní. Vrchní soud měl rozsudek přezkoumat již dvakrát, kvůli nemoci Vagnerové však jednání odročil.

Kauza, úředně označená jako Vagnerová a spol., je prvním případem drogového trestného činu, jenž byl odhalen mezi lidmi, kteří mají legální přístup k lékům.
________________________________________________________________________

Alkohol stres nezažene
Mladá fronta DNES 21.3.2003| rubrika: Zdraví| strana: 10| autor: RADKA WALLEROVÁ

Návykové látky ničí tělo i tím, že člověka uvádějí do trvalého napětí

Zahánět stres alkoholem je jako vytloukat klín klínem. Také návykové látky totiž stres zvyšují.

Praha - Máte strach? Cítíte se bídně, protože jste se pohádal s partnerkou? Dejte si panáka na uklidnění! - Kdo by podobnou výzvu neznal? Jenže to není dobrá rada. Ve skutečnosti totiž alkohol stres zvyšuje. "To není všeobecně známé ani v lékařské veřejnosti, natož v laické," soudí lékař Karel Nešpor, který se léčbou závislostí zabývá v pražské psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Alkohol zrychluje metabolismus

Jsou to právě vypjaté situace, v nichž lidé po alkoholu a jiných návykových látkách sahají. "Ne každý stres sice vyústí v závislost, ale je to jeden z rizikových faktorů," tvrdí Nešpor, podle něhož je pití alkoholu ve stresu v Česku velmi časté. "Alkohol ale přináší jen krátkodobou úlevu," dodává Nešpor. Alkohol totiž zrychluje tepovou i dechovou frekvenci, metabolické pochody v těle a kvůli němu stoupá krevní tlak. Úplně stejně přitom organismus reaguje na stres. "Takže alkohol vlastně zvyšuje míru stresu," vysvětluje lékař. Zároveň upozorňuje, že podobně stres zvyšují i jiné návykové látky: například marihuana zvedá tepovou frekvenci i tlak, ještě silněji působí pervitin a kokain. Stres nezmizí ani poté, co přestanou návykové látky účinkovat, protože pak pro změnu člověka stresuje to, že již nemá další skleničku či dávku. Heroin a podobné látky sice skutečně stres tlumí, ale o to horší jsou pak stresové projevy při odvykání. "V tomto období stačí i nepatrný podnět k tomu, aby se objevila přehnaná odpověď. Tito lidé reagují nadměrně silně," líčí Nešpor. Dlouhodobý stres přitom tělo vyčerpává, protože při něm funguje mnohem rychleji než obvykle. Je to tedy další poškození způsobené alkoholem či drogami, a to kromě toho, že ničí například játra, ledviny a jiné orgány.

Co se v těle děje?

Ve vypjatých situacích se v těle tvoří velké množství hormonů adrenalinu a noradrenalinu, vznikajících v nadledvinkách. Tyto hormony se podílejí na přenosu vzruchů v mozku. Právě ony mohou za to, že srdeční tep stoupá, metabolismus se zrychluje, mnohem rychleji než obvykle pracují i játra, ledviny či žaludek, některé svaly se mimovolně stahují. Z jater se uvolňují cukr a glukóza jako energetické rezervy. Důvod? Tělo se připravuje na boj či útěk. Proto se například při stresu z kůže ztrácí krev, aby člověk po případném zranění v boji tolik nekrvácel. Pokud tedy někdo zahání stres alkoholem či drogami, může se dostat snadno do bludného kruhu. "Únik před stresem k návykovým látkám znamená další stres, což vede k novému úniku a tak dále," popisuje Nešpor, jak vzniká závislost.

Bolest je také stres

Někdo po pití sáhne kvůli fyzické bolesti, která sama o sobě patří mezi silné spouštěče stresu. Jenže také to je chyba, protože ač zprvu alkohol bolest tlumí, nakonec může celou nemoc zhoršit. Například u revmatoidní artritidy se obtíže zhoršují už po osmi dnech od doby, kdy člověk začne pít. Alkohol totiž působí na hormonální systém a tím zřejmě i na nemoc.

***

NA ZDRAVÍ? NIKOLIV. Alkohol dokáže stres zahnat jen na chvilku, při častém pití naopak u člověka vyvolává napětí.
________________________________________________________________________


Soud začal projednávat kauzu drogového dealera
Region - Opavský a Hlučínský 18.3.2003| rubrika: Události| strana: 5| autor: (rok)

OPAVA - Případ jednoho z nejvýznamnějších opavských drogových dealerů, který si za poslední roky prodejem drog vydělal statisíce korun, začal projednávat opavský okresní soud. V případě uznání viny mu za to hrozí až deset let vězení.

Opavští kriminalisté říkají, že tento případ nemá na Opavsku v poslední době obdoby. "Tento muž dodával nejméně dvěma desítkám uživatelů drogy pervitin a marihunu," řekl opavský policista René Černohorský. Většinou se jednalo o mladé muže a ženy okolo pětadvaceti let. Většina z nich žila na Opavsku. Nejmladšímu zákazníkovi, mladíkovi z Jindřichova ve Slezsku, ještě přitom nebylo osmnáct. Zadrženého opavské podsvětí dobře znalo. "Odběratelé ho sami ho kontaktovali. Domluvili se telefonicky a pak se scházeli na různých místech, kde došlo k předání drogy," řekl policista. Policie získala informace o tomto muži už v devadesátých letech. Drogy měl prodávat už v roce 1997. Na jaře loňského roku vznikl v Opavě čtyřčlenný speciální tým kriminalistů, kteří se činností tohoto muže začali zabývat. "Několik měsíců jsme ho sledovali a počátkem srpna zatkli," říkají policisté. Při domovní prohlídce pronajatého bytu u Krnovské ulice a prohlídce jeho auta policisté našli pět dávek pervitinu a padesát dávek marihuany. Po zatčení byl tento muž obviněn z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Tato obvinění byla postupně rozšiřována o další skutky. Poslední obvinění padlo krátce před Vánocemi. V listopadu byl navíc obviněn z trestného činu zanedbání povinné výživy, protože matce svého čtrnáctiletého syna neplatil alimenty.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma