Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Přípravka pro nováčky

 
elektřině fakt nerozumím,jak zabezpečit skříň? - Klikni zde pro originální téma
wonis
Jsem úplnej začátečník a zrovna se chystám na svůj první idoor .Pročetl jsem fakt co se dalo a určitě to vydalo na pěkných pár desítek hodin strávených na foŕu,.Je to můj první pokus s indoorem,skříň,stínidlo a další věci kolem se pokusím zbastlit sám,ne kvůli prachům, hlavně pro větší radost,ale jakmile narazím na zapojení elektřiny a všeho toho kolem,tak jsem v koncích,popravdě je to pro mě španělská vesnice,a nerad bych něco podcenil,popř. si sám zapojoval,aniž bych se o tom poradil s někým, kdo má znalosti a potřebné zkušenosti.Takže pokud budete ochotný sepsat a nějak srozumitelně sesumírovat co všechno je potřeba,alespoň ten základ pro bezpečný provoz,moc mi to pomůže,nerad bych vyhořel nebo se usmažil až budu něco zapojovat ;-) Bydlím v paneláku,zástavba z roku 1978,možná ti někomu napoví ohledně norem a standardů provedené instalace rozvodů,mám v bytě jističe 4x 16A/500V a 1x 10A/500 na světla.Koupil jsem si kvalitnější prodlužku s přepěťovou ochranou,ale jak jsem se dočetl,tak ta je mi k ničemu pravděpodobně.Pojedu 250W MH na růst,400W HPS na květ, odtah ventilátor 35W, přítah 15W ,zvlhčovačka 40W ,klipsnový ventík + nějaké 120x120mm 12V na ofuky. Co tedy budu potřebovat,další jističe(pojistku) přímo na rozvod do skříně,proudový chránič popř. něco jiného?Napadla mě zásuvková proudová ochrana 230V /16A 30mA ,30ms ,max 3500W,ale nevím, jestli bych to mohl použít v kombinaci s tím zásuvkovým wattmetrem,tak aby to všechno normálně fachalo,
Hlavní zásuvka-zásuv.proudová ochrana-zásuv.wattmetr-přepěťová ochrana-spotřebiče(lampa,zvlhčovačka,ventíky atd.)-bude to ok?
Dále bych se tě optal,jestli je možné pomocí jedněch spínacích hodin ovládat vícero zařízení,tak aby to spolehlivě fungovalo a spínačky nechybovaly?Myslím třeba zároveň výbojka+zvlhčovačka,nebo výbojka+odtah. Ventilátor atd.
Vážně díky moc za každou radu;-)
PS: Kdyžtak se číhněte na ty linky co jsem nahodil,jestli je možný z toho něco vhodného vybrat a použít,dá se to splašit na aukru za slušný prachy
http://aukro.cz/listing.php/search?...v%C3%A1+ochrana
http://aukro.cz/listing.php/search?...category=0&sg=0
http://aukro.cz/listing.php/search?...category=0&sg=0
Díky
Antitalent
Čau. Ideálne je mať lampu a celú skrinu istenú na okruhu zvlášť, ale vzhľadom k tomu že v elektrine si úplne mimo, bude pre teba najbezpečnejším riešením pestírnu až takto (odborne) nezabezpečovať. 400W nie je až tak veľa, aby si na to musel mať samostatne istený okruh (s ním je to síce trochu bezpečnejšie, ale len keď ho zapája človek s praxou; laik tam môže pár vecí pokaziť a tak celú vec viac ohrozí než zabezpečí).
Radil by som ti týchto pár vecí:

- Vyhoď istič (resp. vypni, do koša ho nevyhadzuj ;)) na ktorom je istená zásuvka do ktorej plánuješ zapojiť lampu. Zásuvku rozober a skontroluj kontakty - spoje nemôžu korodovať, musia byť dostatočne dotiahnuté, vlákna lanených vodičov sa nemôžu rozchádzať a lámať.
(Dúfam že je jasné, že predtým než zásuvku začneš rozoberať, musíš si byť istý na 110% že je odpojená a nikto ju nezapne než prácu na tom neskončíš. Je to doslova životne dôležité, tak po vypojení ističa od daného obvodu si zásuvku ešte skontroluj nejakým elektrospotrebičom).

- lampu nezapájaj na predlžovačku ale priamo do zásuvky v stene

- zbytok spotrebičov zapoj do inej zásuvky (najlepšie je ju pred použitím skontrolovať zároveň so zásuvkou pre lampu). Môžeš tu použiť tú predlžovačku s prep. ochranou čo si kúpil.

- kúp si spínacie hodiny u ktorých už prax ukázala, že ich kontakty sa nespečú ani na 600W - to je časový spínač zsd 16
Inak spínačky musíš mať zvlášť pre každú komponentu. Jedine pokiaľ by si plánoval totožné časovanie u viacerých spotrebičov, tak tam môžeš použiť jedny spínačky. Na lampu ale zvlášť každopádne.

- zjednoduš to! Vypísal si tam milión elektro-sračiek ale nič účinné. Na PC vetráky sa vyser a vyser sa i na klipsňáky. Nedávno som si jeden klipsňák kúpil (16W) a fúka to jak keď komár krídlami zamáva :rolleyes: do boha, fail roku ten klipsňák
Keď chceš kvalitne rozháňať vzduch zaves alebo namontuj na stenu toto:
http://www.growmarket.cz/produkt/tu...00e-plast-cerny
Voľba jedného kvalitného ventilátoru namiesto 2-3 sračiek je krokom k vyššej bezpečnosti. Boli prípady vyhorených indoorov, kde zdrojom požiaru bol ventilátor.
Ďalší ventilátor, ten 30W na odťah, ti asi stačiť nemôže, ani keď to dáš do celoročne solídne chladných priestorov. Do panelového bytu budeš potrebovať aspoň niečo o výkone 300 m2/h (to je spodná hranica). No a ten 15W ventilátor na príťah je ďalšia zbytočnosť. Dobre umiestnený a dosť veľký otvor na pasívny príťah ti pri jednom kvalitnom cirkulačnom ventilátore a dosť výkonnom odťahu bude úplne stačiť.

- predradník kupuj tzv. "plug&grow", takže bez nutnosti niekam strkať drátky fázu nulák a tak.

- nechápem na čo tam chceš zapájať wattmeter. Spotrebu zistiš raz a potom ho už používať nemusíš. Proste ďalšia zbytočnosť v obvode.

- zásuvková prúdová ochrana - v tvojom prípade asi znovu zbytočné. Stínitko si hádam uzemniť dokážeš a o zalievaní čerpadlom nepíšeš, inak ti nemá kde pomôcť.

No hádam si to dočítal až do konca:wink:. Tak držím palce nech sa to dobre podarí:smoker:..
wonis
2>ANTITALENT
Díky za tvou reakci a také rady.
Jen jsem pár věci ohledně mých dotazů prokonzultoval mimo fórum,ale v podstatě máš pravdu,jen v pár věcech jsem buď měl jasno nebo zařídím nakonec jinak,popř. jsi na něco z toho zapojení troufnu sám.
1)Zásuvkový obvod zkontroluji,dotáhnu atd.
2)Jistění bude jen zapomocí bytových jističů,tedy na společném zásuvkovém ohruhu,popř. doplním pro sichr o jistič 10A na přívodní flexo od prodlužky pro jistění jen samotného okruhu skříně,aby mi to nevyhodilo komplet byt.Použiju zásuvkouvou proudovou ochranu,pro případ úrazu proudem,aby to jen koplo a nic víc.
3)prodlužka je kvalitnější ( s přepěťovou ochranou,která je sice k ničemu,ale když už tam je ) a je certifikovaná na 16A ,takže by průřez vodiču uvnitř měl být v pohodě a není nutné dále jistit.
4) Spínací digi. hodiny jsou též 16(3)A což by mělo spínání 400W(4,45A)vydržet, ikdyž dle tabulek je vhodné spíše na 250W,
pro jistotu možná zapojím do okruhu instalační stykač,což by příp. problém se spečením kontaktů v hodinách vyřešilo,tedy ani k němu nedošlo.
5)Wattmetr opravdu zbytečnost,jen jsem si chtěl jednoduše ověřit pomocí wattmetru, kolik toho celá sestava a také další komponenty spolknou a trochu si stím pohrát,toť vše ;-)
6)Ventilátor bude na odtah 360m3/h (30W) + dle potřeby doplněný nebo nahrazený o ventilátory 120x120mm, ale o výkonu 170m3/h (15W),přítah pravděpodobně tedy pasivní,ofuk bude obstarávat nějaký otočný stojanový ventilátor.
7)No snad se vše kolem elektro,zapojení atd. obejde bez problémů ;-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma