Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Komunita > Přípravka pro nováčky

 
hnojky, - Klikni zde pro originální téma
wonis
Zdarec všem,kdo budou ochotný jakkoliv poradit a přihodit svůj názor na výběr hnojek.Dost jsem pátral a pročetl desítky stránek,ale je to tak ,co grower to názor,ikdyzž v mnohém se dá shodnout,ale každý preferuje tak trochu to svoje a tak jako tak,na všech kvalitních hnojkách se dájí vypěstovat nějaké ty ,,zázraky,, Rpzhodl jsem se pro pěst v substrátu a chci jet bio hnojky. Nakonec jsem vybral následovně asi kvůli referencím a taky ceně.
BioBizz Alg-A-Mic 1l - rostlinný stimulátor Kč 439,-
BioBizz Root Juice 250ml Kč 349,-
BioBizz Grow 1l - růstové hnojivo Kč 259,-
BioBizz Bloom 1l - květové hnojivo Kč 299,-
B´Cuzz Ata Organics Flavor 1l
-květ.stimulátor Kč 249,-
Lignohumát 0,5L 100,-
tekutý žížalý humus VermesFluid 1L 80 ,-
trichoderma (symbivit)
VitaNatura Kopřiva+ 1L 100,-

Základ je asi jasnej,květ. stimulátor jsem vybral ten nejlevnější a samozřejmě bio, nejefektivnější výživa je asi PK13,14,ale zase jet celý pěst bio a pak to hnojit minerálama mi přijde dost kontraproduktivní ;-) TopMax je cenově dostupný,ale jede se dle tabulek o dost déle než b´cuzz flavor nebo green sensation od Plagronu a celkově ve 4xvětších dávkách,takže za tu cenu nic moc,navíc se názor na bloom stimul. dost liší a není zase až tak jednoznačný zda se vyplatí,proto Atami FLAVOR za pár kaček na zkoušku.Root juice asi dobrý,k tomu bych jedině navrhnoval levnější alternativu Natura Kopřiva + s břízou za 90 kulí na litr,ale na experiment je asi brzy,takže jestli máte zkušenst sem s ní.Kopřiva jako hnojka je jasná a bříza jako koř. stiml také,takže by to mohl fungovat. Podpůrná výživa bude BioBizz Alg-A-Mic z mořských řas,lepší alternativu k tomu jsem nenašel,možná by se vyplatil Bio algeen S-90 za 90kulí na 100ml,je to 100% výtažek,takže jestli někdo máte informaci kolika procentí je koncentrát moř.řas od BioBizz nebo Atami a dalších,dalo by se to porovnat a popř. namíchat po svým.Možná se dá sehnat výtažek z řas i v hobby marketech,jaké je vaše zkušenost?Další výživa bude alternativní a to Lignohumát a tekutý žížalý humus VermesFluid místo Phytaminu,údajně je bezproblémový a plnohodnotná náhrada akorát cenově 100,- za litr ;-)
Určitě bych potřeboval poradit jestli koupit substrát z GS již namíchaný nebo si jej připravit sám např. jak je psáno ve FAQu ? Nerad bych ty kytí na začátku spálil v případě předhnojeného substrátu,takže nemám jasno který zvolit,takže pokud máte tipy na nějaké osvědčené,sem s tím;-)Z toho výberu mám pěknej kolotoč..(Bat Mix,ALL,Light,Royal,Grow,Prpfi,Terra+) Pokud koupím připravený,vystačím si s tím jak to je,nebo je dobré to ještě poupravovat (popř. čím a v jakém poměru?)
Pokud bych měl něco namíchat tak asi takhle NATURA Univerzální substrát - 50 l - BIO(jemný přírodní substrát složený z rašeliny, kokosových vláken, přírodního vápence, jílu a startovací dávky BIO hnojiva) ,Zahradnický substrát B univerzální - 10 l ,Vermitkompost 4,5 l , Mikbaits Mořská řasa mletá 0,5kg , doplním o trochu agroperlitu a asi tak 10L kokosu.U té řasy si nejsem jistý,aby to nezačalo v zemině hnít a nedělalo to časem neplechu.Cena asi 600,- za 80-90L
Tak mě snad za tohle množství dotazů neroztrháte,pročetl jsem toho na G a Faq dost, jak jen to šlo, ale co týpek to názor(což je dobře ;-) a přelouskat se všema threadama a udělat si z toho rozumný celek to je sekec,
Pěkné Díky všem co se zapojí.A samozřejmě všechny rady a tipy uvítám
bull
Cau, no v postatě to můžeš udělat jak budeš chtít :) záleží to na tobě.
Nejsnadnější cesta: hlína growmix, kořeňák - grow - bloom.
Nebo si k tomu můžeš koupit ty další doplňky a taky si namíchat svou hlínu. Pak ale jak jistě víš, musíš obyč. substrát vypéct v troubě kvůli škůdcům a promíchanou směs nechat několik týdnů odležet.

Všechny cesty jsou správný, některá je pracná a jiná zas drahá. Výsledek je vesměs stejný, rozhodně není o tolik lepší v poměru s vynaloženou prací/penězi. Nakonec stejně vše záleží na genetice a zahradníkovi :)

Substráty jsou většinou rozdělený podle předhnojení: lightmix 1 týden, grow mix 3 týdny a bat, royalitymix 6 týdnů, potom se teprve hnojí.
Zdarec,

za 600 máš 100 litrů allmixu nebo growmixu, ten je na 6 týdnů předhnojený, ph srovnaný, škůdci na minimu, přesný složení, prostě paráda bez práce, žádný přimíchávání ničeho..

pak si kup malý light mix 25 litrů, je za pár korun.. dáš si klony nebo semena do light mixu do menších květináčů (já ho míchám půl na půl s all mixem, protože je tam budu mít déle než týden, tak 14 dní) a pak přesazuješ do finálních květináčů do all mixu, když už je pořádný kořenový bal... enzymy jsou dobrá věc na udržování substrátu v kondici... přihnojovat můžeš začít až v dalších fázích, čili výrazně ušetříš, protože nebudeš muset minimálně měsíc vůbec hnojit..

jinak k těm boostrům a doplňkům, máš tam toho přece jenom trochu dost, to vůbec není potřeba, základní rovnice je světlo-voda-vzduch-země, tyto základní prvky jsou nejdůležitější...

GS je vylepšené PK 13-14, stejně jako top max.. všechno je to minerální, ale v podstatě bio, protože je to ve formě, kterou kytka přímo vstřebává.. pk je asi nejlepší a nejlevnější stimulátor... já teď pojedu jen alga bloom a pk 13-14 od plagronu, plus průplachy enzymy samozřejmě.. :) to je všechno, co Ti v podstatě stačí, jak psal Bull..

ať to roste, správný přístup nového člena se cení..:)
wonis
zdarec,
Takže díky alespoň microftovi a bullovi za názor ;-)
čekal jsem,že se rad naskytne více,ale co se dá dělat.
Nakonec jsem dal na microfta a zakoupil půdu ALL-mix 50L,Lightmix 20L a 11L kokosu na provzdušnení.Pokusím se vymyslet na začátek nějaký slušný mix kvůli EC a pak se pojede jen v ALL mixu.
Hnojky jsem vybral RootJuice na začatek,BioBizz Growth a Fishmix na růst,fishmix pojedu na střídačku s growthem a skončím s ním před nakvetením paliček,aby pak moc ty kytí nevoněly ,přece jenom hulit pak rybinu asi nic moc světovýho:-) Na květ Bloom a PK13,14.
Jak jsem tak zjišťoval různé alternativy k oblíbeným hnojkám těchto velkovýrobců,podařilo se mi u některých se dokoumat ke složení,samozřejmě si každá spol. chrání své know-how,tak se člověk nedozví vše,ale základ je jasný a zase taková věda v dalších ingrediencích si myslím to nebude,spíše jen snaha o to své best a od toho pak taky nahoněná cena.Takže na tom ješte zapracuju a po dojetí těch hnojek co momentálně mám, pak pojedu svoje DIY složení a uvídíme,měl jsem touhu to rozjet hnedka na svým,ale z obav jsem raději ustoupil a přidal se na začátek ke klasice,přece jenom 1.pěst je první pěst.Pak nahodím nějaký report popř. tips jak na to DIY.Každopádně roots,growth i bloom jde jednoduše nahradit a různé boostery a microživiny či enzyma atd. taktéž,jen vychytat to pravé složení a poměr u běžně dostupných bio hnojek a přípravků,a že jich je dost.Tak snad bude čas a chuť to dotáhnou až dokonce ;-)
Samozřejmě mi to nedá optat se na radu,nikde jsem se nedočetl
1) jak často jet zálivku s hnojkama a jak často jen čistou vodou,v tomhle nemám jasno,zalévat budu od oka,podle vlhkosti,ale jak často jet hnojky,na střídačku nebo je na to nějakej harmonogram :-)
Liší se to na růst a na květ?
2)Kolik je potřeba litrů zálivky,abych to zase nepřehnal a kytky neutopil,samozřejmě kytky budu chlastat podle vzrůstu,s čímž se mění četnost zálivek,ale množství vody by mělo být závislé od schopnosti absorbovat se do substrátu atudíž být stejná nebo ne?
Pojedu 9květníků(8L),kolik to tak může spolknout litrů na zálev?
Díky všem
Ještě mě napadlo koupit samozavlažovacá květníky,v baumaxu jsem objevil 30x30cm nebo 25x25cm,hloubku bych tipoval 15cm.Objemově by to mohlo stačit si myslím,ale není mi jasný jak probíhá hnojení v těch samozavlažovacích květnících, určitě tam bude nějaký rozdíl oproti bežnému zalévání.Má s tím někdo zkušenost?
bull
1.) Bio bizz často jedou s každou zálivkou, microft bude vědět víc :) Jinak je ideální dodržovat návod výrobce, popř. skouknout tady thready..

2) Pokud jde o absorbci do substrátu, tak ta je stejná, to máš pravdu. Ale jde o to, za jak dlouho tu zálivku kořeny spotřebujou a aby nebyly dlouho - několik dní - v mokrý hlíně. Nezakořeněný sazenice zalívej co nejmíň a často, větší kytky víc.. Jde o to, aby hlína před další zálivkou vyschla.
V 8l hlíny bych začínal tak na 200 ml a uviděl bych jak pijou, dávky bych postupně zvyšoval. Prostě střídat mokrý/suchý cykly a hlavně nepřelívat! Když zaleješ květináč s hlínou bez kytky, tak vysychá třeba 14 dní - a to samý se děje, když zaleješ neprokořeněnou kytku velkym množstvím vody - hlína nedejchá a kořeny nerostou a neodebíraj vodu.

Samozavlažovací květinače tahaj vodu pomocí knotu zespoda ke kořenům. Naleješ plnou nádrž a když ji vypijou, naleješ znova :)
EDA45
citace:
Původní příspěvek od wonis
zdarec,
Takže díky alespoň microftovi a bullovi za názor ;-)
čekal jsem,že se rad naskytne více,ale co se dá dělat.
Nakonec jsem dal na microfta a zakoupil půdu ALL-mix 50L,Lightmix 20L a 11L kokosu na provzdušnení.Pokusím se vymyslet na začátek nějaký slušný mix kvůli EC a pak se pojede jen v ALL mixu.
Hnojky jsem vybral RootJuice na začatek,BioBizz Growth a Fishmix na růst,fishmix pojedu na střídačku s growthem a skončím s ním před nakvetením paliček,aby pak moc ty kytí nevoněly ,přece jenom hulit pak rybinu asi nic moc světovýho:-) Na květ Bloom a PK13,14.
Jak jsem tak zjišťoval různé alternativy k oblíbeným hnojkám těchto velkovýrobců,podařilo se mi u některých se dokoumat ke složení,samozřejmě si každá spol. chrání své know-how,tak se člověk nedozví vše,ale základ je jasný a zase taková věda v dalších ingrediencích si myslím to nebude,spíše jen snaha o to své best a od toho pak taky nahoněná cena.Takže na tom ješte zapracuju a po dojetí těch hnojek co momentálně mám, pak pojedu svoje DIY složení a uvídíme,měl jsem touhu to rozjet hnedka na svým,ale z obav jsem raději ustoupil a přidal se na začátek ke klasice,přece jenom 1.pěst je první pěst.Pak nahodím nějaký report popř. tips jak na to DIY.Každopádně roots,growth i bloom jde jednoduše nahradit a různé boostery a microživiny či enzyma atd. taktéž,jen vychytat to pravé složení a poměr u běžně dostupných bio hnojek a přípravků,a že jich je dost.Tak snad bude čas a chuť to dotáhnou až dokonce ;-)
Samozřejmě mi to nedá optat se na radu,nikde jsem se nedočetl
1) jak často jet zálivku s hnojkama a jak často jen čistou vodou,v tomhle nemám jasno,zalévat budu od oka,podle vlhkosti,ale jak často jet hnojky,na střídačku nebo je na to nějakej harmonogram :-)
Liší se to na růst a na květ?
2)Kolik je potřeba litrů zálivky,abych to zase nepřehnal a kytky neutopil,samozřejmě kytky budu chlastat podle vzrůstu,s čímž se mění četnost zálivek,ale množství vody by mělo být závislé od schopnosti absorbovat se do substrátu atudíž být stejná nebo ne?
Pojedu 9květníků(8L),kolik to tak může spolknout litrů na zálev?
Díky všem
Ještě mě napadlo koupit samozavlažovacá květníky,v baumaxu jsem objevil 30x30cm nebo 25x25cm,hloubku bych tipoval 15cm.Objemově by to mohlo stačit si myslím,ale není mi jasný jak probíhá hnojení v těch samozavlažovacích květnících, určitě tam bude nějaký rozdíl oproti bežnému zalévání.Má s tím někdo zkušenost?


S tim biobizzem a organikou obecně,opatrně..Kytky to vstřebávají pomaleji,protože bio nejdříve reaguje se substrátem a výživa se tak přeměňuje na formy vstřebatelný rostlinama..Když budeš hnojit moc často,budou v médiu zůstávat nespotřebovaný zbytky a brzy to přesolíš..Jiný, minerální hnojiva,Atami a další mají v sobě živiny už ve formě vstřebatelný kytkama v podstatě okamžitě a zasolení tam tolik nehrozí..
Bull i EDA45 mají pravdu a biobizz toliko neznám, ale bude to podobné plagronu, který naopak znám dobře....

na růst vůbec hnojit nemusíš (kořeňák, enzymy, peroxid, prevence je ok, kytky to ocení), to už jsem psal, začneš přihnojovat až ti prokoření pořádně finální květináče a budeš mít přepnuto a chce to fakt opatrně, začni ob zálivku hnojit, klidně ob 2, v all mixu je toho dost a mohl by se Ti zasolovat, jak psal EDA45, proto je žádoucí dělat pravidelné průplachy substrátu vodou (s enzymy) a udržovat substrát ready....

najdi si někde schéma biobizzu a na tom začneš, tam máš zhruba dávky hnojiv, ale trik je v tom, že každá genetika je samozřejmě jiná a potřebuje jiné dávky.. další trik je, že výrobci Tě budou nutit hnojit každou zálivku podle jejich schémat, abys spotřebovával, ale to absolutně není potřeba, doporučuji přečíst thready od xmalcolm..:)

sám uvidíš, jakou budou mít barvu a podle oka přidáš nebo ubereš... zálivku začínám na 200-300 ml a zvyšuji, klidně to můžeš zalít v dalších fázích až Ti drobet vyteče spodem, ale pak nechat pořádně proschnout(může trvat 2-4 dny, bavím se o 600W a 11.5l květináčích)
od oka Ti řeknu, že tam budeš lít, když to všechno pěkně pojede tak kolem 0,8-1l zálivky ob 2-3 dny v té nejnažranější fázi...

Na samozavlažovací květníky kašli, práce navíc akorát s tím a starosti.. Já zalévám ručně každý 3. den a trvá to tak 15 min, to je všechna práce skoro, ve finále se na to těšíš a pěkně máš všechno pod svojí kontrolou, protože kytky můžou chlastat různě v různých částech boxu....

Podle toho, jak o tom přemýšlíš, tak to dostaneš do ruky rychle..:)
wonis
Jsem se na nějakou dobu odmlčel,ale všem díky za rady ;-) Kterých když se budu držet,bych to snad neměl zmrskat,no uvidíme,samozřejmě nepočítám s tím,že se první pěst obejde bez nějaký prekérky,určitě s tím bude ještě dost srandy.
Prostor bude cca. 1x1x2m ,9 květináčů,400W HPS na květ,250W MH na růst,u toho bych se zastavil,jestli to není zbytečný plýtvání elektřinou,jestli na ten počátek růstu nemám koupit úsporku ve spektru 6500k třeba 105W=5600 ln. Jinak se pořádně nemůžu rozhodnou,jestli jet SOG(kolik kytek?) nebo SCROG (9kytek)
Dík
Spála
citace:
Původní příspěvek od EDA45


S tim biobizzem a organikou obecně,opatrně..Kytky to vstřebávají pomaleji,protože bio nejdříve reaguje se substrátem a výživa se tak přeměňuje na formy vstřebatelný rostlinama..Když budeš hnojit moc často,budou v médiu zůstávat nespotřebovaný zbytky a brzy to přesolíš..Jiný, minerální hnojiva,Atami a další mají v sobě živiny už ve formě vstřebatelný kytkama v podstatě okamžitě a zasolení tam tolik nehrozí..
s tím nesouhlasím právě naopak organikou nezůstávají přebytešné soli v substrátu oproti minerálním proto se používají enzymy především u minerálních hnojiv a v případě biobizzu nikoliv (výrobce ani nic takového nemá,protože nepotřebuje o své řady rozkládat přebytečné soli)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma