Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie odhalila mezi žáky drogy
Mladá fronta DNES 15.3.2003| rubrika: Jižní Morava| strana: 1| autor: JAROSLAV ČUŘÍK

Dva provinilci už valtickou školu opustili

Jeden student byl vyloučen, druhý odešel sám, další čtyři jsou vyloučeni podmíněně. Takový je výsledek přípravy studentů prvního ročníku střední vinařské školy na lyžařský výcvik. Hoši si nachystali zásobu marihuany a tablet extáze.

Valtice - Partu studentů, kteří užívali a někteří i prodávali drogy, odhalilo vedení Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku. „Náš preventivní pracovník, který se touto problematikou zabývá, měl před odjezdem na lyžařský výcvik podezření, a tak společně s dalšími kantory prohlédli třídu. Nic nenašli, ale pak jsme zavolali ještě policii. Ta našla několik desítek nějakých tablet a marihuanu,“ uvedl ředitel školy Jan Štěpánek. Incident se stal koncem února. Brzy poté škola vyloučila studenta, který drogy prodával. Druhého hocha, jenž se na prodeji také podílel, vzal ze školy jeho otec sám, bez toho, aby čekal na verdikt vedení školy. Další čtyři studenti, kteří měli s drogami co do činění, byli ze školy vyloučeni podmíněně. Když s nimi hovořili kantoři a policisté, tvrdili středoškoláci, že chtěli drogy jenom vyzkoušet. Chlapec, který je prodával, prohlašoval, že je získal od neznámého muže. Počínání studentů vinařské školy vyšetřuje policie. „Zatím však nemáme výsledek expertizy nalezených tablet a psaníček. Případ nám tak stojí. Jsme sice přesvědčeni, že jsou to drogy, ale musíme to mít podloženo expertizou, jinak nemůžeme nikoho obvinit,“ řekl vedoucí kanceláře břeclavského policejního ředitele Milan Janůvka. Podle šéfa školy Štěpánka je možné, že chlapci měli s drogami delší zkušenost. „Jejich chování bylo někdy nápadnější, budili takový nepřítomný dojem. Poukazovali na to kantoři i náš drogový preventista. Také studijní výsledky měli horší - nejprve jsme si mysleli, že je to přechodem na střední školu,“ uvedl Štěpánek. Ředitel tvrdí, že jde o první drogový případ, který se podařilo na škole odhalit. V minulosti sice učitelé nějaké náznaky signalizující užívání drog studenty zaznamenali, ale nikdy se nikomu nepodařilo nic prokázat. Vedení školy se chce na drogovou problematiku zaměřit ještě více, než tomu bylo dosud. „Samozřejmě už dlouho děláme různé besedy, ale jsou neúčinné. Problémy s drogami se začínají objevovat až v posledních dvou letech, třeťáci a čtvrťáci se tomu smějí a říkají, že oni nemají žádný důvod drogy brát,“ tvrdí ředitel vinařské střední školy. Pokud policie některé studenty kvůli distribuci drog obviní, hrozí jim až dva roky vězení. Pokud však ještě nebyli trestáni, je podle policistů mnohem pravděpodobnější, že dostanou jenom podmíněný trest.

Co našli policisté ve školní třídě

* 50 tablet extáze
* sušené konopí a fajfky
* psaníčka s neznámou látkou


Drogy na středních a základních školách
TV Nova 16.3.2003 19:30| pořad: Televizní noviny

Pavla CHARVÁTOVÁ, moderátorka
--------------------
Mnohokrát jsme vám už říkali, že se drogy staly velkým problémem i na středních a základních školách. Následující reportáž jen dokládá, jak vážná celá situace je. V jedné ze tříd Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku objevila policie marihuanu, extázi a dokonce pervitin. Na podivné chování některých žáků upozornil učitel, který na škole pracuje zároveň jako specialista na drogovou problematiku.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Celkem bylo v drogách v 1.A na této škole zapleteno asi osm žáků. Přišlo se na něj jen díky tomuto muži, Miroslavu Svobodovi.

Miroslav SVOBODA, učitel a preventivní pracovník
--------------------
Delší dobu jsem pozoroval, asi tak měsíc, šest týdnů dopředu, že se v té třídě něco děje.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Dva dny před odjezdem na týdenní lyžařský výcvik nechal učitel prohledat třídu. Tušil, že tam budou zásoby na hory.

Miroslav SVOBODA, učitel a preventivní pracovník
--------------------
U této kontroly, jak mi studenti ukazovali tašky, tak jsem tam viděl nějaký materiál, tak na to konto jsem zavolal policii.

Milan JANŮVKA, Policie České republiky Břeclav
--------------------
Přijeli tam policisté jak tady z obvodního oddělení, tak z okresního ředitelství, z kriminálky, přizvali si tam psa z celnice.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Teď uslyšíte výpověď jednoho ze zadržených studentů. Ta nejlépe ukazuje, jak závažný problém drogy na školách jsou. Připomínám, že jde o žáka teprve prvního ročníku střední školy. Popisuje, jak celý systém funguje.

Martin, student 1. ročníku SŠ
--------------------
U kamaráda to našli. Dojde a třeba řekne, že něco má, tak se to povyměňuje.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Platí se za to?

Martin, student 1. ročníku SŠ
--------------------
Mezi kamarády ne.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Výsledek školní razie na Valticích? Marihuana, padesát tablet extáze, psaníčko pervitinu.

Milan JANŮVKA, Policie České republiky Břeclav
--------------------
Ten materiál, co jsme tam zajistili, tak ten jsme poslali na expertízu.

Michal ŠEBELA, redaktor
--------------------
Pokud se přítomnost drog potvrdí, bude mít případ z Valtic dohru o soudu. Zatím škola vyloučila jednoho žáka a další dva potrestala podmínečným vyloučením.
URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/03...8f51c77c67f.asp


Z celé země
Mladá fronta DNES 15.3.2003| rubrika: Z domova| strana: 4

* Valtice

Škola vyloučila dealera drog
Vinařská střední škola ve Valticích vyloučila studenta, který prodával drogy. Dalšího studenta, jenž se na prodeji podílel, vzal ze školy jeho otec, aniž čekal na verdikt. Vše odhalili ve škole koncem února policisté, kteří našli padesát tablet extáze, marihuanu a fajfky na její kouření. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili.
________________________________________________________________________


Drogová závislost a "odborníci"
Mladá fronta DNES 15.3.2003| rubrika: Názory| strana: 6| autor: OLDŘICH VINAŘ, lékař

Opakovaně se setkáváme v novinách, televizi a rozhlase s tvrzením, že žádné zákazy nebo zákony nevyřeší problém užívání drog a že se na tomto názoru odborníci shodují. "Odborníci" zůstávají v anonymitě. Tento názor je přirozeně správný. Zákaz ani zákon samozřejmě žádného toxikomana z jeho závislosti nevyléčí. Jeho publicita však má z hlediska zdraví společnosti velmi negativní dopad, poněvadž demobilizuje snahu snížit riziko, že závislých na drogách bude přibývat. Zákony mohou pomoci především při prevenci.

Represe vede
Snížení dostupnosti drog - a k nim patří tabák i alkohol - zvláště pro děti a mladistvé je podle Světové zdravotnické organizace stále ještě jedním z nejúčinnějších nástrojů prevence. K tomu dodávám: bohužel. Má to totiž rys určité represe a raději bych viděl, kdyby větší vliv měla seriózní, na vědecké evidenci založená informace, která by mladým lidem ukázala, co udělá droga s jejich mozkem. Byl bych raději, kdyby se mladý člověk sám na základě této informace rozhodl s drogami to nezkoušet a netoužit po nich jako po zakázaném ovoci.

Závislost a mozek
Ta informace by ovšem měla zdůraznit největší a bezprostřední nebezpečí drogy pro zdraví. Není to ani rakovina, kardiovaskulární onemocnění, ani cirhóza jater. Je to organické postižení mozku - tedy změna ve hmotné podstatě tohoto orgánu, která pak znemožňuje závislému s užíváním drog přestat. Je to tedy drogou organicky předrátovaný mozek, který vyžaduje velmi obtížnou, dlouhou a drahou léčbu, na kterou společnost doplácí ekonomicky. Záchrana života jednoho předávkovaného toxikomana stojí naše zdravotnictví desetitisíce - a do několika týdnů bývá v nemocnici nebo v psychiatrické léčebně s těžkou otravou znovu. Zpochybňování významu snahy snížit dostupnost drog včetně tabáku a alkoholu pro děti a mladistvé pomáhá především překupníkům drog a dealerům, tabákovým monopolům a výrobcům alkoholu včetně reklamních agentur, které tyto výrobky vychvalují.

Zákaz tabákové reklamy
Úsměvná a dojemná mi připadá starost o státní pokladnu, která by přišla o část daní. Pomůže legislativní pružnost. Když před časem ve Francii zakázali reklamu na cigarety při závodech formule 1 a tabákové monopoly pohrozily, že závody přestanou sponzorovat, parlament do 24 hodin reagoval návrhem zákona, že zvýší daně na cigarety a z výtěžku zvýšení bude stát dotovat závody, tabákové monopoly okamžitě hrozbu stáhly. Nepotřebovaly radu odborníků, že diváci-kuřáci snižují napětí při závodech zvýšením konzumace cigaret. Zákazem reklamy přišly jen o nové zákazníky mezi dětmi a mladistvými. Kuřák, který je na nikotinu závislý, už reklamu nepotřebuje. Atraktivní reklama může nanejvýš připomenout, že už si deset minut nezapálil. Úsměvná mi připadá také námitka, že by se těžko kontrolovalo dodržování zákona o zákazu kouření v restauracích, jejich prodeje v samoobsluhách nebo podávání alkoholu gymnazistům při kurzech tance. To bychom měli zrušit vyhlášku o omezení rychlosti motorových vozidel v uzavřených osadách.

Hyde Park
Jak vidí problematiku drog...

OLDŘICH VINAŘ
Kuřák, který je na nikotinu závislý, už reklamu nepotřebuje
________________________________________________________________________


Pedagogové se učili, jak pomoci při předávkování
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 14.3.2003| rubrika: Morava| strana: 6| autor: Zuzana Tarabusová

Zlín _ Semináře o první pomoci při předávkování, který ve Zlíně uspořádalo Centrum prevence, se zúčastnili pedagogové základních, středních škol, odborných učilišť a také pracovníci poraden pro mládež a drogově závislé. " Víme, že k drogám dnes děti přijdou velice snadno, a proto se snažíme více pochopit jejich jednání, abychom jim mohli místo drog nabídnout jiné alternativy zábavy a naplnění volného času," sdělila Simona Gančařáková z osmnácté základní školy. Dodala, že ve své praxi se ještě s předávkovaným dítětem nesetkala. " V každém případě ale chci být na tuto situaci připravená," konstatovala Gančařáková. V rámci semináře se účastníci dozvěděli podrobnější informace o jednotlivých drogách, příznacích a také o průběhu předávkování. " Jinak se projevuje otrava alkoholem, jinak předávkování benzenolem nebo toluenem, kokainem či pervitinem. Pokaždé je však nutné předávkovanému okamžitě poskytnout pomoc," upozornila přednášející Jana Urbánková ze zlínské pobočky Českého červeného kříže Praktickou první pomoc lze podle stavu postiženého rozdělit na dvě stadia. " Je- li stále při vědomí, musíme zkontrolovat jeho zdravotní stav a zajistit stabilizovanou polohu. Je nutné okamžitě zavolat lékaře a až do jeho příjezdu zůstat s postiženým, aby si fyzicky neublížil. Důležitá je také komunikace, aby se přestal utápět ve svém zveličeném problému a halucinacích," upřesnila Urbánková. První pomoc v druhé situaci, kdy je předávkovaný v bezvědomí, si mohli účastníci semináře prakticky vyzkoušet na figuríně sami. Naučili se umělé dýchání, masáž srdce iuvedení pacienta do stabilizované polohy. " Pomoci postiženému v konkrétní situaci ale není vždy tak jednoduché jako praxe na figuríně. I lidé, kteří první pomoc ovládají, se často zaleknou. Důležité však je, aby zavolali lékaře a u postiženého vyčkali do jeho příjezdu," zdůraznila Urbánková ze zlínské pobočky Českého červeného kříže.
________________________________________________________________________


Školy kouření netolerují
Deník Pojizeří 14.3.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19| autor: RADIM POCHOP

Odborníci varují: stále více mladých lidí kouří. Tento trend je nutné zlomit, jinak by mohlo dojít k ohrožení zdravého vývoje několika generací.
Turnov / Semily - Každé čtvrté dítě ve věku do deseti let má zkušenosti s kouřením. To je mezi středoškoláky považováno za běžnou věc. Alarmujícím je především nárůst kouření u děvčat. Vláda České republiky chce tento trend změnit, a hodlá iniciovat řadu opatření, jejichž cílem je zkomplikovat přístup dětí a mladých lidí k cigaretám. Již podle stávajících zákonů sice platí zákaz prodeje cigaret osobám mladším 18 let, ale v praxi toto opatření nefunguje. "Naším cílem je snížení dostupnosti cigaret. Současný stav je nevyhovující a je nutné ho změnit," uvedla ministryně zdravotnictví Marie Součková. Vláda uvažuje o zakázání prodeje cigaret v běžných prodejnách a výrazně má být omezena reklama na tabákové výrobky. S kuřáctvím u svých studentů se potýká i většina středních škol v okrese Semily. Školy jsou v přístupu ke kuřákům většinou jednotné a kouření nehodlají tolerovat. "Pro naše studenty platí přísný zákaz kouření v prostorách školy i v jejím bezprostředním okolí. V rámci prevence tohoto zlozvyku jsme nakoupili vybavení na stolní tenis, a tudíž studenti mohou o přestávkách namísto kouření hrát ping pong," řekla Milena Lednejová, ředitelka turnovské Integrované střední školy. Podobná opatření zavedli i v Semilech. "V prostorách školy platí zákaz kouření. Mnohokrát jsme diskutovali o zřízení kuřárny, ale touto cestou jít nechceme," uvedl Jiří Malý, zástupce ředitele Integrované střední školy Semily. Jak připustil, boj s kouřením studentů škola ani zdaleka nevyhrává. "Když jdu ze školy a potkávám naše studenty, mám pocit, že kouří téměř všichni. Ale nejsou to pouze naši studenti, je to fenomén celé generace od 14 do 20 let," podotkl Malý. Se zpřísněním, které navrhuje vláda, spíše souhlasí i známý specialista na drogové závislosti a zakladatel pražské společnosti Drop In Ivan Douda. "Určité zpřísnění stávajících norem a s tím související omezení dostupnosti cigaret pro děti je rozumné," domnívá se Douda. O tom, zda se vládě plány podaří prosadit, rozhodnou poslanci. Vzhledem k velkému vlivu lobbistických skupin napojených na výrobce cigaret lze očekávat velký boj.
________________________________________________________________________


Chlapec šikanuje i učitele
Impuls 14.3.2003 18:00| pořad: Zprávy


Hana ALBERTOVÁ, moderátorka
--------------------
Horké chvilky zažívají žáci a učitelé Základní školy v Horní Bříze na Plzeňsku. Šikanuje je tam totiž jeden z místních žáků.

Klára FEISTOVÁ, redaktorka
--------------------
Učitel tělesné výchovy a němčiny konstatuje, že s uvedeným patnáctiletým žákem jsou stále problémy. Ohrožuje prý všechny děti, které do školy chodí. Není neobvyklé, že na ně útočí nožem, psychicky a fyzicky je vydírá, nutí je kouřit marihuanu a krade jim peníze. Tohoto pedagoga navíc v tomto týdnu slovně napadl a vyhrožoval mu zabitím. Učitel uvažuje o stávce. Problémy s chováním patnáctiletého Miroslava připouští i ředitel školy. Vedení školy už doporučilo rodičům, aby školák absolvoval psychiatrické vyšetření, což se také stalo. S případným umístěním ve speciálním zařízení ale musejí souhlasit rodiče.
URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/03...3a905bea18d.asp
________________________________________________________________________


Informace středočeské policejní správy
Zpravodajství ČTK 14.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: SOU

Z nedovolené výroby, držení a distribuce drog obvinila ve středu policie osmnáctiletého mladíka z Kutné Hory, který od loňska do letošního března opatřoval jiným lidem drogy. Při domovní prohlídce v jeho bytě policisté objevili igelitové sáčky s konopím a papírová psaníčka s pervitinem. Policie mladíka stíhá na svobodě.
________________________________________________________________________


Policie: Dealer si prodejem pervitinu vydělal téměř 200.000 korun
Zpravodajství ČTK 14.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj| autor: DVC

OSTRAVA 14. března (ČTK) - Sedmadvacetiletý nezaměstnaný muž z Ostravy-Poruby je podezřelý, že rozprodal pervitin za téměř 200.000 korun. Kriminalisté z ostravského týmu Toxi ho zadrželi a obvinili během akce s krycím názvem Narcis. Při zásahu zadrželi i dalších šest lidí, u kterých našli drogy. "V těchto případech vyšetřování ještě pokračuje. Nikdo další nebyl obviněn," řekla dnes ČTK Ilona Branžovská z ostravské policie.

Obviněný, jenž byl v minulosti odsouzen za vydírání, se prodejem pervitinu podle policistů živil od loňského září. "Například jednomu osmnáctiletému mladíkovi prodal postupně narkotika za 18.000 korun. Po jeho dalších odběratelích pátráme. Policejní rada ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie," uvedla Branžovská. Muži hrozí až pětiletý pobyt ve vězení.

Během akce Narcis policisté dopadli i osmadvacetiletého osmkrát trestaného muže, po kterém pátrali od roku 2001. "Nenastoupil do vězení. Po celou dobu se skrýval a vyhýbal se trestu," doplnila Branžovská.

David Moravec kar
________________________________________________________________________


Za nabízení marihuany udělil soud podmínku
Mladá fronta DNES 15.3.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 1| autor: TOMÁŠ KUČERA

Hradec Králové - „K marihuaně mě přivedl rozvod rodičů,“ hájil se včera šestnáctiletý mladík z Jaroměře, kterého Krajský soud v Hradci Králové včera potrestal podmínečným trestem čtrnácti měsíců na dva roky za to, že od podzimu 2001 do loňského června v Náchodě a v okolí nabízel tuto drogu svým vrstevníkům. Marihuanu pěstoval doma. „Je to pravda, ale s kouřením a pěstováním marihuany jsem už skončil. Nikomu jsem nic neprodal a prodat nechtěl. Lituji toho, opakovat se to nebude,“ uvedl student střední hotelové školy. Soud kvalifikoval mladíkovo počínání jako trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, šíření toxikomanie a ohrožování mravní výchovy mládeže. Dospělým v tomto případě hrozí vězení až na dvanáct let. „U mladistvých je trestní sazba nižší. Od jednoho do pěti let,“ vysvětlila státní zástupkyně Hana Flídrová. Stupeň společenské nebezpečnosti je však v tomto případě podle ní velmi vysoký. „Drogu nabízel i dětem mladším patnácti let a často se stává, že mladiství přecházejí z kouření marihuany ke tvrdším drogám,“ míní státní zástupkyně. V době, kdy chlapec marihuanu nabízel, chodil do základní školy v Náchodě a patřil k problémovým žákům. „Marihuanu nabízel několikrát pěti nezletilým. Poučil je, jak ji užívat a jaké má účinky. Uvedl, že semínka dostal od svého známého, toho však už soud potrestal,“ uvedla Flídrová. „Nezjistili jsme, že by obžalovaný byl napojen na nějakou síť překupníků s drogou,“ dodala Flídrová. Rozsudek je pravomocný, proto obhajoba i státní zástupkyně se vzdaly práva na odvolání.
________________________________________________________________________


Mladík vezl z Polska marihuanu
Plzeňský deník 14.3.2003| strana: 9| autor: číh

KRÁTCE

Plzeň-sever Proti 24letému muži ze Žihle bylo zahájeno stíhání pro pokus trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Obviněný převážel v červnu přes polský přechod Kudowa Slone 1,9 gramu konopí a 0,5 gramů hašiše. Mladík se nezdržoval v místě trvalého pobytu a policie po něm vyhlásila celostátní pátrání. Ve středu byl zadržen a stíhání je vedeno na svobodě.
________________________________________________________________________


Vyráběl perník
Plzeňský deník 14.3.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 10| autor: číh

Karlovy Vary Karlovarští policisté stíhají 33letého muže pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Obviněný byl v únoru letošního roku zadržen při vloupání do automobilu VW Golf. Policisté objevili, že má u sebe pervitin v množství 0,328 g a tři ampule s obsahem 0,3 g morphinu. Dále policisté zjistili, že přechovával předměty určené k nedovolené výrobě pervitinu, drogu vyráběl a nejméně ve dvanácti případech ji dal nebo prodal 20leté ženě z Karlových Varů. Za jednu dávku inkasoval 100 korun.
________________________________________________________________________


Šest lidí odsouzeno ve Vietnamu k smrti za obchod s drogami
Zpravodajství ČTK 14.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: RV

HANOJ 14. března (ČTK) - K trestu smrti bylo dnes odsouzeno ve Vietnamu šest osob za obchod s drogami. Dalších 11 lidí, včetně jedné ženy, bylo potrestáno doživotním vězením, a osm odsouzeno k trestům odnětí svobody v délce od osmi měsíců do 20 let.

Odsouzenci patří k síti obchodníků, kteří byli obviněni, že v letech 1996 až 2001 dovezli ze sousedního Laosu 90 kilogramů heroinu.

Podle vietnamských zákonů se ukládá trest smrti osobám, u nichž bylo nalezeno přes 300 gramů heroinu a přes deset kilogramů opia. Popravu provádí popravčí četa.

Od začátku roku bylo odsouzeno k smrti 23 Vietnamců. Z toho 16 za obchodování s drogami.

rv hej
________________________________________________________________________


Pašeráci v Pákistánu přepravují drogy pomocí holubů
Frekvence 1 16.3.2003 12:00| pořad: Zprávy

Iva HORÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jednoduchý způsob bezpečné přepravy drog vymysleli pašeráci v Pákistánu. Pomocí holubů, kterým upevní balíčky s drogou na nohy, dokáží obelstít i nejdokonalejší policejní sledovací systémy. Hejna ptáků, z nichž každý nese deset gramů heroinu, vylétají z odlehlého kmenového území při hranici mezi Afghánistánem a Pákistánem. Pašeráci drog na svobodném kmenovém území země totiž nespadají pod soudy pákistánského práva. Kdyby ale byli přistiženi při svých obchodech kdekoliv jinde v Pákistánu, hrozil by jim trest smrti.
URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/03...df6c79022bc.asp
________________________________________________________________________


Toluen čichají už i děti
Českobudějovické listy 14.3.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: mj

Strakonicko - Krizové centrum občanského sdružení Prevent působí v regionu čtyři roky. Program prevence musí neustále vylepšovat, jelikož drogová scéna se neustále mění. "Ve Strakonicích jsme zaznamenali v současné době nárůst uživatelů pervitinu. Naopak v okolních městech trvá zneužívání heroinu," uvedla včera místopředsedkyně Preventu a ředitelka K centra Anna Němcová. V ZŠ od prvních až do devátých tříd Prevent dvakrát do roka uplatňuje vybraný program prevence. "Ten současný se jmenuje Cesta poznání. Zahrnuje různé psychohry a testy, aby děti poznaly lépe samy sebe a uměly nebezpečím čelit," řekla Němcová. Upozorňuje na narůstající počet narkomanů v celé republice, kteří zneužívají tzv. taneční drogu. "Jde o syntetickou drogu, nejčastěji extázi, která se užívá převážně na párty," vysvětlila a dodala, že děti také čichají toluen či jiná ředidla.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma