Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Za vyloupení osmnácti aut může prý marihuana
Českobudějovické listy 13.3.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 18| autor: MARKÉTA RYTÍŘOVÁ

České Budějovice - Na zkrat se pokoušel vymluvit zloděj, kterého přistihli policisté v úterý v noci přímo na místě činu. Kdosi si totiž povšiml podezřelé osoby, jak se různě pohybuje mezi auty na parkovišti v ulici Milady Horákové, a tak raději zavolal policii. Hlídka skutečně muže našla. Krčil se mezi vozidly, na zádech měl batoh plný kradených věcí za 82 000 Kč, a byl podnapilý. Proto ho policisté odvezli na protialkoholní záchytku. "Den následující skončil v rukou kriminalistů. Žádné překvapení, již se znali. Vozidla vybíral i před nějakou dobou, za což byl odsouzen. Tentokrát ale tvrdil, že je čistý, a že měl jen zkrat. Prý si dal marihuanu, a poté nekontrolovatelně rozbil během krátké chvíle postupně okna u osmnácti osobních automobilů," popsala včera okresní policejní mluvčí Alena Toningerová. Zloděje, který prý nevěděl, co dělá, policisté obvinili z trestného činu krádeže.
________________________________________________________________________


Distribuoval drogy
Kutnohorský deník 13.3.2003| rubrika: KUTNOHORSKO| strana: 15| autor: rk

ŠPATNÁ ZPRÁVA

Kutná Hora - Obvinění z distribuce drog bylo policejním radou sděleno šestnáctiletému státnímu příslušníkovi Bosny a Hercegoviny, trvale bydlícímu v Kutné Hoře. Občan je na svobodě vyšetřován za to, že poskytoval různé druhy drog, například marihuana, pervitin a extáze, a to i osobám mladším osmnácti let. (rk)
________________________________________________________________________


Snížení kriminality aneb Čtyři roky za jointa
Večerník Praha 13.3.2003| rubrika: MÁTE SLOVO| strana: 21| autor: red

V New Yorku bylo kdysi na pováženou vlézt někde do výtahu a o nějaké procházce po setmění se nedalo ani uvažovat. Ráj samých frustrovaných jedinců, kteří zejména nutně potřebovali prachy na svou dávku experimentování s drogou. Víc než deset let jsem v New Yorku nebyl a netoužil jsem po tom. Pak jsem tam v únoru 2001 musel. Ubytovali mne, blíže studia CBS, kde jsem měl cosi na práci, v hotelu na West Side na 61. ulici. S obtelefonovanými kamarády jsem se večer sešel v hospodě na 52., kam jsem dojel z hotelu taxíkem. Zpátky mne šli doprovodit pěšky. Když jsem projevil jakési obavy, zda ta procházka stojí za riziko, bavili se mou neinformovaností. "Neblbni, teď je starostou Giuliani." Republikán Giuliani stihl za pět let snížit kriminalitu města (s populací početnou jako naše republika plus dalšími čtyřmi miliony denně tam dojíždějícími do práce) o 95 procent. Giuliani ovšem není liberál. Za marihuanovou cigaretu můžete dnes v New Yorku slíznout i čtyři roky. Je to proti zákonu a je to trestné. Nesmí se to. O právu "experimentovat s drogou", jakému se věnuje naše pokleslá intelektuální elita, se řeč nevede. Za násilný projev frustrace s potřebou uhodit si, počítejte se "sedmičkou" trestu. A je po ptákách. Pro naše dnešní sedmnáctileté už zřejmě bude pozdě. Nechodili na náboženství, nebyli vystaveni Sokolu, Junáku ani Rychlým šípům. Ale u Giulianiho bychom se mohli poučit o způsobech, kterými jim dát najevo, že cosi se nesmí a cosi se nedělá. Jan Beneš, Praha (Neviditelný pes)
________________________________________________________________________


Toluen čichají už i jedenáctiletí
Právo 14.3.2003| rubrika: Severní Morava a Slezsko| strana: 10| autor: Karel Balcar

S jednou z nejdestruktivnějších drog - s toluenem - začínají experimentovat už i jedenáctileté děti. Potvrdili to ve čtvrtek pracovníci protidrogového centra společnosti Renarkon v Ostravě. Mohou za to nízká pořizovací cena a snadná dostupnost toluenu. Například na Frýdecko-Místecku má zkušenost s čicháním toluenu až pět procent žáků vyšších ročníků základních škol, učilišť i středních škol. Zdejší čichači toluenu tvoří až polovinu klientů Kontaktního centra ve Frýdku-Místku. Do něj pravidelněji dochází 25 čichačů, kteří už nemají domov a zůstali na ulici. "Jsou to lidé s nižším intelektem ve věku 17 až 23 let. V sedmi z osmi případů je to kluk," řekl vedoucí frýdecko-místeckého K-centra Pavel Matula. Protože ve městě chybí azylový dům, naučili se příznivci toluenu chodit do centra osprchovat, přeprat si věci a dát si polévku. "Toluen považujeme za velmi tvrdou drogu, která negativně působí na centrální nervovou soustavu a také především na plíce, játra, ledviny. Pokud ji užívá například náctileté dítě ve vývinu, má to na něj negativní vliv už po dvou až třech měsících," sdělil ředitel Renarkonu Martin Chovanec. Kromě naleptání vnitřních orgánů trpí čichači toluenu podle Veroniky Zajícové z ostravského K-centra výrazně sníženým intelektem. "S čichači se musí komunikovat v jednoduchých větách, aby je pochopili," poznamenala Zajícová. Čichače nejčastěji prozradí špatná koncentrace, zadrhávání řeči, specifický zápach oblečení i jeho potu. Tato sorta narkomanů neodvyká v léčebných centrech, ale převážně v psychiatrických léčebnách.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/03/...46d8f93c362.asp
________________________________________________________________________


Policie v Praze zadržela gang asijských dealerů drog
Zpravodajství ČTK 13.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: MHM

PRAHA 13. března (ČTK) - Gang asijských drogových dealerů zadrželi ve středu policisté v jednom z domů v Praze 4. Při zásahu v časných ranního hodinách nalezli v domě několik desítek dávek pervitinu a heroinu a nelegálně držené střelivo. Z 37 zadržených cizinců ve věku od třiadvaceti do pětačtyřiceti let zůstalo v rukou policie deset, ostatní byli propuštěni. Zatím se nepodařilo prokázat jejich účast na trestné činnosti, informovala dnes ČTK policejní mluvčí Iva Knolová.

"Policistům dosud uniká hlavní dealer a organizátor skupiny, který touto nelegální činností získal statisícové částky," uvedla. Jeho totožnost ale znají. Je jen otázkou času, kdy bude zadržen, věří mluvčí.

Policejní rada podle ní zatím obvinil jen dva zadržené z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a navrhl je vzít do vazby. Další čtyři jsou podezřelí z maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť se podle policie zdržovali v ČR nelegálně. Zbývající čtyři cizince kvůli stejnému podezření předal policejní rada do rukou cizinecké policie.

Policejnímu zásahu, při němž nebyl nikdo zraněn, předcházela několikaměsíční operativní práce uvnitř asijských komunit. Policisté získali dostatečné množství důkazů o tom, že skupina je vysoce organizovaná. Její členové jsou sami na drogách závislí. Skupina získávala "zboží" především takzvanou albánskou cestou a poté je poskytovala dalším dealerům či přímo uživatelům.

Při zásahu policisté zjistili, že někteří ze zadržených v domě patrně nelegálně podnikají provozováním hracích automatů, čímž se dopouštěli daňových úniků. Vyšetřováním se zabývali kriminalisté ve spolupráci odborem pro boj s organizovaným zločinem a Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu.

mhm kar
________________________________________________________________________


Doupě bylo plné drog
Mladá fronta DNES 14.3.2003| rubrika: Z domova| strana: 4| autor: RADEK KEDROŇ

Asijský gang zásoboval a ubytovával desítky narkomanů

Asijské drogové gangy zřizují místa, kde mohou jejich zákazníci fetovat. Policisté ve středu zlikvidovali už druhé místo, tentokrát u pražské velkotržnice Bokave.

Praha - Brzy ráno obklíčilo policejní komando nenápadný domek v Praze 4, jen pár stovek metrů vzdálený od jedné z největších vietnamských tržnic v metropoli. Když detektivové společně se zásahovou jednotkou vtrhli dovnitř, mohli si oddechnout. Jejich podezření se plně potvrdilo - vietnamský gang tam kšeftoval s drogami. "Dealeři v domě toxikomanům narkotika prodávali. Když si tam šlehli drogu, mohli se tam i vyspat. Ráno to měli na tržnici kousek," řekl jeden z detektivů. V nelegální "šlehárně", jak se takovým místům říká, kriminalisté narazili i na hrací automaty, z nichž majitelé neodváděli daně. Kromě desítek dávek pervitinu a heroinu se v domě našla i nelegálně držená pistole a náboje. "Je to velmi čerstvé, pořád hledáme. Možná že ještě něco najdeme," dodává policista. Na policejní služebnu odvezli po razii sedmatřicet lidí, převážně Asiatů. Dosud si vyslechli obvinění z nedovolené výroby a držení omamných látek jenom dva z nich. "Uniká nám ale hlavní dealer a organizátor skupiny, který touto nelegální činností získal statisícové částky," uvedla mluvčí pražských policistů Iva Knolová. Jeho jméno však znají. "Je jen otázkou času, kdy bude zadržen," věří mluvčí. Ze sedmatřiceti zadržených cizinců ve věku od třiadvaceti do pětačtyřiceti let zůstalo v rukou policie deset, ostatní byli propuštěni. "Sebrali jsme jich tolik, protože neměli u sebe doklady. Důvody k zadržení tam jednoznačně byly," sdělil kriminalista, který se zátahu účastnil. Čtyři ze zadržených jsou podezřelí, že se v Česku zdržovali nelegálně, další čtyři cizince budou kvůli témuž podezření prověřovat ještě příslušníci cizinecké policie.

Gang kupoval větší množství drog

Když kriminalisté odhalili před loňskými Vánocemi první "šlehárnu", byl to zásah do černého. Že asijské mafie u nás kšeftují s drogami, tušili. Avšak pořád jim chyběl konkrétní případ, který by jejich podezření doložil. Nyní už mají i druhý. "Všechno souvisí se vším. Byla to odnož toho klanu, jehož členy jsme posbírali v prosinci," upřesňuje už citovaný policista. Gang od tržnice Bokave tedy fungoval podobně. Od pašeráků, takzvané balkánské cesty, nakoupil větší balíky drog. "Poté je prodával dalším dealerům nebo přímo jednotlivým uživatelům," upřesňuje policejní mluvčí Iva Knolová. "Byla to vysoce organizovaná skupina," dodává. Už dříve František Brázdil, šéf pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem, upozornil, že rozplést zločineckou pavučinu uvnitř asijských komunit není vůbec jednoduché. "Už kvůli jazykové bariéře. Jenom sehnat seriózního a kovaného překladatele je velmi obtížné," prohlásil. Středeční zátah ve šlehárně znovu oživil dlouholeté problémy s pololegální tržnicí Bokave. Někdejší primátor Jan Kasl například s odvoláním na policejní analýzu prohlásil, že se tam obchoduje se zbraněmi a perou špinavé peníze. Léta také běží spor o to, zda jsou stavby tamějších trhovců legální či nikoli. Obchodníci proto v posledních dnech začali přemisťovat desítky velkokapacitních kontejnerů na jiný pozemek, na němž nemají podle stavebního úřadu opět co pohledávat.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...f86b6ab4fe3.asp
________________________________________________________________________


Nekuřáci lidi příliš nezaujali
Mladá fronta DNES 14.3.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 1| autor: ANTONÍN PELÍŠEK

Kampani proti kouření se děti smály

Pochodem proti kouření pokračovali včera v Českých Budějovicích aktivisté České koalice proti tabáku v akci uspořádané v pěti českých městech. Zastavovali kuřáky a radili jim, jak se zlozvykem skončit.

České Budějovice - Průvod demonstrantů nechával lidi vesměs v klidu. Děti měly z groteskních postav představujících dvaapůlmetrové cigarety spíše zábavu. „Je to legrace,“ komentoval asi desetiletý školák skupinu. Samotní aktivisté však pojali kampaň vážně. „Podporujeme tak i návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové, aby cigarety zmizely z obchodů s potravinami a každý, kdo prodá krabičku cigaret nebo láhev alkoholu mladistvému, dostal vysokou pokutu,“ uvedla studentka z Prahy Jindra Pařízková. Tažení proti cigaretám a alkoholu podporuje zástupce ředitele Základní školy v Třeboni Ivan Rokos. Domnívá, že je třeba bič na obchodníky. „Jsem pro zpřísnění zákona, ale zároveň se musí jeho dodržování kontrolovat,“ uvedl učitel. Děti s cigaretou nebo se skleničkou alkoholu je přitom možné potkat všude, ačkoliv prodej těchto drog lidem mladším osmnácti let zakazuje už stávající zákon. Policisté tvrdí, že je skoro nemožné nachytat obchodníka, který takový předpis poruší. Písečtí policisté například v úterý podnikli v sedmi restauracích kontrolu zaměřenou na nalévání alkoholu mladistvým. Akce skončila fiaskem - žádný přestupek nezjistili. Kontrolu uzavřeli s hodnocením, že v této oblasti je stav stále lepší. Podobným zprávám však nevěří ani samotní hostinští. Podle nich se stává, že mladistvým koupí alkohol jejich starší kamarádi. „Je to běžný nešvar, ale nemyslím si, že je tak složité dopadnout viníka. Chce to hlavně neočekávané kontroly v restauracích,“ míní vrchní strážník z Třeboně Vladimír Školka.
________________________________________________________________________


Pracujte a kuřte
Lidové noviny 14.3.2003| rubrika: Názory| strana: 10| autor: Martin Zvěřina

ČSSD bojuje proti regulaci trhu

Ve své snaze o šťastnou, zdravou a plně zaměstnanou populaci se sociálnědemokratičtí ministři občas dostávají do sporů. Ministryně zdravotnictví chtěla "zrušit" jednotlivě balené cigarety - kusovky. Jejich prodej navrhovala zakázat v zákoně o ochraně před tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami. Ve středu však vláda její záměr poopravila a kusovky "žijí" dál. Jedním z argumentů bylo hrozící zrušení továrny na výrobu kusovek, která na ostravsku zaměstnává 30 lidí. Dvě promile trhu, jež závod zásobuje svými výrobky, jsou pro ministra práce důležitější než ochrana před tabákem a návykovými látkami. Upřímnost pana Škromacha musíme jen uvítat, jako sociální demokrat říká jasně: raději vám zpřístupníme některé drogy, než bychom vás připravili o práci. Vždyť sám Miloš Zeman se holedbal, že kouří vysoce zdaněné cigarety, a tím pádem si nebude dlouho užívat důchodu - z rozpočtového pohledu ideální životospráva. Samozřejmě že plány a koncepce ministerstva zdravotnictví věnované zdraví lidu se jeví ve světle této logiky jako naprosto zbytné. Právem tedy můžeme čekat, že ministerstvo zdravotnictví se stane po ministerstvu životního prostředí (to chtěla zlikvidovat pro změnu ODS) dalším kandidátem na zrušení. Sporné zůstává, jak to chtějí zdůvodnit ideologicky.
________________________________________________________________________


Na alkohol by se nemělo zapomínat
Metro 14.3.2003| rubrika: Dopisy| strana: 13| autor: Fr. Jareš

Český parlament vytáhl do boje proti kouření, máme přísný protidrogový zákon (naštěstí! – navzdory liberálům), ale vláda, parlament a politici se nijak nezaměřují na boj s alkoholem. Stejně tak orgány činné v trestním řízení apod. Zákonem je zakázáno podávat alkohol mladistvým, existuje trestný čin opilství, dále nedovolená výroba lihu, ohrožování mravní výchovy mládeže atd., ale výsledky represí jsou žalostné, stejně tak u prevence! Rovněž alkoholové společnosti sponzorují kdejakou akci, propagace alkoholu u m ládeže i dospělých má nevídané rozměry, je prostě bohužel všude. Jako abstinentovi mi zbývá ale dost – držet se pevně své víry navždy, podávat trestní oznámení, upozorňovat, protestovat a možná i provést občas přímou akci – v rámci zákona.
________________________________________________________________________


Kolubijská poličie znovu zadržela šéfa drogového kartelu z Calí
Zpravodajství ČTK 13.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: IK

BOGOTÁ 13. března (ČTK) - Zvláštní oddíl kolumbijské policie ve středu znovu zadržel Gilberta Rodrígueze Orejuelu, šéfa drogového kartelu z Cali, jehož kontroverzní propuštění soudem v listopadu loňského roku způsobilo pobouření značné části veřejnosti. Oznámily to dnes světové agentury s odvoláním na kolumbijské justiční zdroje.

"Antidrogoví vyšetřovatelé zadrželi Rodrígueze v Cali, aby se zodpovídal z nových obvinění z pašování drog a z konspirace za účelem pašování drog," oznámil mluvčí prokuratury.

Podle dostupných informací bude Rodríguez obviněn, že po svém propuštění odeslal do USA přes 30 tun kokainu, a to částečně z Cali, částečně z Bogoty.

Gilberto Rodríguez Orejuela byl 7. listopadu propuštěn z vězení, kde si odpykal sedm z 15 let trestu odnětí svobody za obchodování s kokainem. O osvobození třiašedesátiletého drogového barona rozhodla soudkyně Luz Angela Moncadová s odůvodněním, že jeho další věznění by bylo nezákonné s ohledem na snížení trestu na základě dobrého chování.

Vláda se do posledního okamžiku pokoušela zabránit propuštění Rodrígueze. Ministr vnitra Fernando Londono tehdy jeho osvobození označil za "strašnou ránu", která "naplňuje smutkem obraz země".

Rodríguez byl v roce 1995 zatčen a odsouzen do vězení do roku 2010. Jeho bratr Miguel má zůstat ve vězení ještě čtyři roky - nedávno k nim byl odsouzen za pokus o podplacení soudce v roce 1996. Po zatčení obou bratří jejich mocný kokainový kartel přestal de facto existovat.
________________________________________________________________________


Pedagogové se učili první pomoc při předávkování
Zlínské noviny 13.3.2003| rubrika: Zlín| strana: 8| autor: taz

Zlín _ Semináře o první pomoci při předávkování, který včera ve Zlíně uspořádalo Centrum prevence, se zúčastnili pedagogové základních, středních škol, odborných učilišť a také pracovníci poraden pro mládež a drogově závislé. " Víme, že k drogám dnes děti přijdou velice snadno, a proto se snažíme více pochopit jejich jednání, abychom jim mohli místo drog nabídnout jiné alternativy zábavy a naplnění volného času," sdělila Simona Gančařáková z osmnácté základní školy. Dodala, že ve své praxi se ještě s předávkovaným dítětem nesetkala. " V každém případě ale chci být na tuto situaci připravená," konstatovala Gančařáková. V rámci semináře se účastníci dozvěděli podrobnější informace o jednotlivých drogách, příznacích a také o průběhu předávkování." J inak se projevuje otrava alkoholem, jinak předávkování benzenolem nebo toluenem, kokainem či pervitinem. P okaždé je však nutné předávkovanému okamžitě poskytnout pomoc," upozornila přednášející Jana Urbánková ze zlínské pobočky Českého červeného kříže Praktickou první pomoc lze, dle stavu postiženého, rozdělit na dvě stadia." J e- li stále při vědomí, musíme zkontrolovat jeho zdravotní stav a zajistit stabilizovanou polohu. J e nutné okamžitě zavolat lékaře a až do jeho příjezdu zůstat s postiženým, aby si fyzicky neublížil. Důležitá je také komunikace, aby se přestal utápět ve svém zveličeném problému a halucinacích," upřesnila Urbánková. První pomoc v druhé situaci, kdy je předávkovaný v bezvědomí, si mohli účastníci semináře prakticky vyzkoušet na figuríně sami. N aučili se umělé dýchání, masáž srdce i uvedení pacienta do stabilizované polohy." Pomoci postiženému v konkrétní situaci není ale vždy tak jednoduché jako praxe na figuríně. I lidé, kteří první pomoc ovládají, se často zaleknou. Důležité však je, aby zavolali lékaře a u postiženého vyčkali do jeho příjezdu," zdůraznila Urbánková. ( taz)

Fotografie:
Jedna z účastnic semináře první pomoci při předávkování se na figuríně učí masáž srdce. U dětí starších osmi let a dospělých je potřeba dvou vdechů na patnáct stlačení hrudníku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma