Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 13.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Ministryně Součková navrhla zákon, jak omezit prodej tabáku a alkoholu
Hospodářské noviny 13.3.2003| rubrika: z domova| strana: 4| autor: (čtk)

Dva týdny poté, co sněmovna schválila zákon, jak omezit reklamu na tabákové výrobky, přišla vláda s dalším návrhem, jímž hodlá bojovat jak proti kouření, tak proti dalším neřestem - alkoholu a návykovým látkám. Ministři včera podpořili plán ministryně zdravotnictví Marie Součkové, podle něhož by například mohly cigarety a další tabákové výrobky prodávat pouze specializované obchody. Dalšími místy, kde by mohl být tabák k mání, jsou podle vládní předlohy ještě obchody u čerpacích stanic a prodejny v ubytovacích zařízeních, kde nebydlí děti. Předloha zákona, který by měl podle plánů vlády začít platit od poloviny letošního roku, stanovuje i další omezení pro kuřáky. Zakázán má být prodej kusových cigaret. Automaty s cigaretami najdou kuřáci pouze v místech, kam nemohou lidé mladší osmnácti let. Výrazně by měl chystaný zákon omezit kouření na veřejných místech. Kouřit by se nesmělo například v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy. Kromě tabáku má nový zákon ztížit i koupi alkoholu. Za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým má po jeho přijetí hrozit pokuta od dvaceti do sta tisíc korun.
V České republice podle Ministerstva zdravotnictví kouří téměř třicet procent dospělých, mezi patnáctiletými pětina populace.
Každý obyvatel, včetně kojenců, vypije za rok průměrně 9,9 litru stoprocentního alkoholu.
Rizikově pije třetina mužů a sedmina žen.
Zkušenosti s alkoholem má 86 procent jedenáctiletých chlapců a osmdesát procent stejně starých dívek.
Ilegální drogu užilo nejméně 35 procent šestnáctiletých.
Přímé výdaje státního rozpočtu na prevenci škod způsobených drogovými závislostmi činily loni 205 miliónů korun.
Po přijetí zákona stoupnou o dvacet miliónů.
Úspory však lze podle ministerstva očekávat díky poklesu výdajů na léčení, například na choroby z kouření se vydá ročně přes 22 miliard.

________________________________________________________________________


Jednání vlády
ČRo 1 - Radiožurnál 12.3.2003 07:00| pořad: Ozvěny dne

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes čeká vládu pravidelné zasedání v pražské Strakově akademii. Kabinet mimo jiné projedná zákon, který by měl snížit počet lidí, kteří holdují tabáku, alkoholu a drogám. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Maria Böhmeho se zákon zaměřuje na tři základní okruhy - prevence, léčba závislých a menší dostupnost návykových látek.

Mario BÖHME, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví
--------------------
Základní věcí je především znepřístupnění těchto komodit dětem nebo lidem mladším osmnácti let. Je to zákaz takzvaného anonymního prodeje, to znamená, například prodeje v automatech. Je to také zákaz prodeje například v kulturních a ubytovacích zařízeních, kde se tedy baví nebo se ubytovává mládež.
________________________________________________________________________


Psychiatr: Drogová závislost je mozkovou nemocí, není ale dědičná
Zpravodajství ČTK 12.3.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VAS

PRAHA 12. března (ČTK) - Drogová závislost patří mezi mozkové nemoci, vědci ale zatím neprokázali, že závislost na drogách by byla biologicky daná nebo dědičná. Vědecky prokázány jsou pouze dědičné dispozice k závislosti na alkoholu, řekl dnes ČTK Ladislav Csémy z pražského Psychiatrického centra. Na vznik závislosti má ale prokazatelný vliv sociálního prostředí.

"U dětí, jež se rodí v rodinách, kde jeden z rodičů je závislý na alkoholu, je větší pravděpodobnost, že se také stanou závislými. Alkohol přitom působí na mozek podobně jako drogy opiátového typu," řekl psychiatr. Zdůraznil však, že taková dispozice ještě neznamená, že potomek musí být nutně závislým.

V Česku okusila některou z ilegálních drog třetina až polovina populace od 15 do 25 let. Ne všichni se ale stanou závislými, řekl Csémy. Na vznik závislosti mají totiž vliv jednak osobností předpoklady, jako temperament nebo poruchy chování, a jednak sociální prostředí. "Jednoznačně nepříznivým faktorem je vývoj v narušené rodině," uvedl Csémy.

V současné době je v Česku registrováno 12 až 15.000 lidí, kteří jsou závislí na drogách. Ústavně se léčí asi 5000 osob, což je podle Czémyho v porovnání s ostatní Evropou poměrně vysoké číslo. Současně patří Česko vedle Anglie, Irska a Francie mezi země, v nichž mládež drogy užívá nadměrně. Mezi nejoblíbenější drogy patří v České republice marihuana a extáze.

Závislost se léčí především psychoterapeuticky - skupinově, v doléčovacích, léčebných nebo kontaktních střediscích. Podle psychiatra vzrůstá také význam terapeutických komunit, jichž je v Česku asi 20. Léčí se v nich přibližně 200 lidí.

Martina Vašíčková vb
________________________________________________________________________


EXPRES * Nabízel drogu
Blesk 13.3.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7

ČESKÉ BUDĚJOVICE (kli) - Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek je trestně stíhán výrostek (16) z Českých Budějovic. U dvou škol na sídlišti v Českých Budějovicích nabízel ke koupi marihuanu.
________________________________________________________________________


Školy netestují žáky na drogy
Táborské listy 12.3.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 19| autor: MARTINA HAVLŮJOVÁ

Tábor - K poměrně razantnímu kroku proti užívání omamných a psychotropních látek a jedů přikročily v uplynulých dnech některé střední školy na jihu Čech. Jejich vedení totiž nařídilo testovat studenty podezřelé z užívání drog. Zajímalo nás, zda k takovému opatření přistoupila také některá škola na Táborsku. "O žádné takové škole nevím. Některé školy, zejména odborná učiliště, se sice v minulosti dotazovaly, kam poslat vzorek na rozbor. Je fakt, že některé střední školy v jižních Čechách takto studenty testují, a to zejména v případě, že vykonávají v rámci výuky náročnou praxi v terénu. Pokud se u studenta přítomnost nějaké drogy prokáže, pak ho vedení školy na praxi nepustí," uvedla včera protidrogová koordinátorka pro město Tábor Jana Hrdličková. Dodala, že testování samo o sobě ovšem problém drog ve školách neřeší, může být i kontraproduktivní. "Speciální testy, které prokáží přítomnost drogy v moči, pouze potvrdí podezření, ať už vedení školy či rodičů. Otázkou však zůstává, co dál. Pokud už škola k takovému kroku přistoupí, měla by mít naprosto přesně dané, jaký bude další postup. Přičemž by o situaci měli být informováni zákonní zástupci žáka či studenta. Dobré je řešit problém společně. Je třeba mít také na zřeteli, že například marihuanu prokáže test poměrně dlouhou dobu po jejím požití," doplnila Hrdličková. Každá škola, základní i střední, má svého protidrogového preventistu, který na škole nejen šíří osvětu, ale také děti zapojuje do různých programů a projektů, organizuje besedy, návštěvy kontaktních center . . .
________________________________________________________________________


Drogy jsou ve škole běžně k mání
Tachovský deník 12.3.2003| rubrika: Lokální| strana: 15| autor: JAN ŠVAGR

Počty drogově závislých rostou, stejně tak se snižuje věková hranice dětí, které je užívají. Někteří tvrdí, že nejde o nic dramatického. Opak je pravdou. Na základních školách jsou drogy běžně k mání. Potvrdila to pondělní beseda v aule plánské školy na náměstí.

Planá - Besedy na téma drogy, která byla plánskými pedagogy pořádána formou kulatého stolu, se zúčastnila více než padesátka mladých lidí ve věku 14 až 18 let, kteří navštěvují zdejší školy a učiliště. Kromě nich si v aule našlo místo více než dvacet dospělých, kteří se o tuto problematiku zajímají. Hosty odpoledne byli jak policisté, tak i psycholog, protidrogový koordinátor, ale i ty osoby, které mají za sebou zkušenost s drogou. "Cílem těchto besed je, abychom se naučili diskutovat o problémech. To je základ k tomu, abychom něco vyřešili," řekl jeden z hlavních pořadatelů akce Stanislav Kvasnička. Ostýchavost dětí nahrazovaly dialogy dospělých, kteří servírovali přítomným jednu jobovku za druhou. "Za poslední dobu Plánsko v okrese suverénně vede, pokud se týká výskytu případů s drogami. Už to není ale díky tomu, že sem tyto látky proudí z Mariánskolázeňska, ale už se tu pěstuje konopí, objevily se domácké varny a drogy nejenom že užívají 14 až 15leté děti, ale oni je i vesele prodávají," uvedl Radek Macák z Okresního ředitelství policie Tachov. Téma drogy je natolik obšírné a závažné, že se během chvíle vyrojilo několik podružných témat, na které začaly diskutovat i děti. Diskutovalo se o alkoholu, o tom, proč mladí sahají po drogách, co to vlastně droga je a jak se zbavit těchto problémů. Na jednom závěru se ale shodli všichni - nejdůležitější roli v tomto směru sehrávají rodiče. Ti by si měli udělat čas na své ratolesti, vědět, kde se pohybují a s kým. "Doba je uspěchaná, každý se snaží vydělávat peníze a mnohdy se na děti zapomíná. Například v Plané jsou party mladých lidí, kde třeba z dvaceti drogy neužívá pouhých pět," dodal jeden z účastníků besedy Václav Pešek. Plánští učitelé chtějí v podobných akcích pokračovat, dalším tématem besedy bude náboženství a víra.
________________________________________________________________________


Středoškolští studenti si brali s sebou na lyže drogy
Brněnský a jihomoravský deník - Rovnost 12.3.2003| rubrika: jižní Morava| strana: 7| autor: viv

závislost

Valtice _ Stále častěji a ve stále nižším věku experimentují mladí lidé s drogou. Vynalézají nejrůznější způsoby, jak se k drogám dostat a jak je propašovat tam, kde je mohou v poklidu užívat i se svými kamarády a členy party. Ti, kdo se kdysi snažili na školní výlet propašovat láhev vína, by se divili, jaký arzenál se skrývá v taškách nynějších studentů. Při výpravě Střední vinařské školy z Valtic na Břeclavsku na lyžařský kurs musela proti drogám zasahovat policie se psy. Tomuto razantnímu kroku předcházelo dlouhodobé pozorování školního protidrogového preventisty Miroslava Svobody. "Po tom, co jsem na studentech delší dobu pozoroval, jsem si byl jistý, že si budou chtít na hory nějaké drogy vzít,"zdůvodnil policejní razii a dodal:"Sám nemám takřka žádné pravomoci, nemohl jsem jim ani prohledat tašky. Proto jsem zavolal policii, která moje podezření potvrdila."V taškách studentů prvního ročníku pak policejní pes našel pestrou škálu drog - marihuanu, extázi i pervitin. Přestože jsou nalezené látky stále ještě v policejní laboratoři, jde téměř jistě o tyto drogy a policejní expertiza tento předpoklad zřejmě potvrdí. Pedagogická rada školy již přijala razantní kroky proti těmto nezodpovědným studentům. "Jednoho z nich, který drogy do školy přinesl, jsme se rozhodli okamžitě vyloučit. Ostatní, kteří si od něj drogy koupili, byli potrestáni podmínečným vyloučením na jeden rok,"tlumočil rozhodnutí pedagogické rady ředitel školy Jan Štěpánek. Zdá se, že spolupráce s policií je jediným účinným krokem k zamezení šíření drog na středních školách, které se většinou mlčky přechází."Žádná škola by se neměla bát tak razantních opatření. Prevence se většinou míjí účinkem a je nutné přistoupit k přísným postihům,"uvedl Štěpánek. Také proto se podle slov ředitele do boje s drogou pustí na této valtické škole mnohem ostřeji. (viv)
________________________________________________________________________


Oblouzněný mladík rozbíjel okna aut
Mladá fronta DNES 13.3.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 2| autor: (tš)

České Budějovice - Okna u zaparkovaných aut v ulici Norberta Frýda a Dr. Bureše rozbíjel v noci na úterý už trestaný mladík. Policistům se mladého muže podařilo dopadnout schovaného za jedním z aut. V batohu mu našli věci, které ukradl, jako autorádia, reproduktory a peníze. Za krátkou dobu dokázal rozbít okna u osmnácti aut. Majitelé spočítali škodu na 82 tisíc korun. Policistům uvedl, že si zakouřil marihuanu a měl po ní zkrat.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...be2a5f72c36.asp
________________________________________________________________________


Soud v Mohuči zkoumá, zda jsou Hells Angels zločinným spolčením
Českobudějovické listy 12.3.2003| rubrika: Publicistika - posláno z Českých Budějovic| strana: 22| autor: NMK

Proti jedenácti členům Hells Angels je v Mohuči vedeno hlavní líčení, v němž se státní zastupitelství snaží odhalit tento klub milovníků těžkých motocyklů a tvrdého rocku jako zločinné spolčení.

Jak píše deník Süddeutsche Zeitung, obžalovaní jsou stíháni za "delikty v souvislosti s Hells Angels obvyklé", ale tentokrát prý žalobci věří, že "Anděle" dostanou. Před soudem stojí vedoucí mohučské odbočky klubu včetně "Road Captaina" této skupiny. Jsou jim kladeny za vinu nedovolené ozbrojování, vydírání, kuplířství, těžké loupeže, násilné trestné činy a obchodování s drogami. Mezi zářím 1998 a únorem 2002 měli zobchodovat mj. 65 000 tablet ecstasy, čtrnáct kilogramů Amphetaminu, čtyři kila hašiše a dvě kila kokainu. Obžaloba zahrnuje na sto skutků. "Obzvláštní význam má ale tento proces v tom, že je žalován i nejzávažnější trestný čin, zločinné spolčení v ozbrojenou skupinu," píše SdZ. "V této skupině měly být spáchány všechny stíhané delikty." List poznamenává, že takto se vyšetřovatelé pokoušeli Angels kvalifikovat už vícekrát, ale nikdy neuspěli, naposledy v listopadu u Vrchního zemského soudu v Düsseldorfu. "Pokud se konečně prosadí, pak ministři vnitra jednotlivých spolkových zemí i státu získají solidní základ pro zákaz tohoto motocyklového klubu nebo přinejmenším některých jeho místních poboček." Státní zastupitelství v Mohuči doufá ve svědectví čtyř přeběhlíků, kteří v procesu chtějí vypovídat. Policisté loni v únoru po půldruhaletém vyšetřování zadrželi patnáct osob. Na jejich stopu je přivedly odposlechy telefonů a sledování podezřelých. Při zatýkání bylo zajištěno třicet pušek a pistolí a 5000 kusů nábojů. Čtyři zatčení se během času rozhodli svědčit proti svým bývalým vůdcům a kamarádům. K jejich motivům SdZ píše: "Za prvé to byla naděje na přiznání polehčující okolnosti a menší trest, za druhé přání z klubu vystoupit. Kdo to zkouší na vlastní pěst, zpravidla riskuje život." Aby tihle čtyři svůj názor nakonec ještě nezměnili a svědeckou výpověď neodmítli vzhledem k tomu, že jsou sami stíháni, byl proces s nimi předsunut. "Všichni dostali mírné tresty jaksi ,zálohou'," pokračuje mnichovský deník. Tři dostali podmínky, čtvrtý, "zbrojíř" skupiny, si odpykává tři roky vězení. Všichni byli zahrnuti do programu zemské kriminálky na ochranu svědků a dostali novou identitu. "Ani ,zbrojířovi' spoluvězni nevědí, s kým celu sdílejí," uvádí SdZ. "Při jejich slyšení nyní u soudu mají být chráněni dvoumetrovou skleněnou zdí, pokud se vůbec u soudu budou muset objevit - je zvažováno použití videotechniky." Deník připomíná, že při düsseldorfském procesu se loni zjistilo, že hlavní svědek byl provokatérem policie; nakonec obžaloba musela přistoupit na dohodu - obvinění doznali jednotlivé delikty a státní zástupci upustili od obžaloby ze zločinného spolčení. Nyní jsou přesvědčeni, že věrohodnost jejich svědků nebude otřesena. Jak podle dalšího německého deníku Die Welt státní zástupce Roland Steinhart v pondělí u soudu uvedl, Hells Angels v prostoru Porýní-Mohuče působili po léta jako svým způsobem jakási partyzánská jednotka. Z nařízení klubového prezidenta měli všichni členové povinnost nosit zbraně a na rozkaz jich také použít: chtěli tak bránit svá území vlivu v Mohuči a ve Wiesbadenu, uvedl Steinhart v obžalobě. Podle něho byli členové skupiny v obou městech "velkými kápy" obchodu s drogami a kuplířství, a působili i jako bezpečnostní služba diskoték a hospod. Aby udrželi konkurenci z jiných klubů na distanc, plánovali a uskutečňovali Angels řadu trestných činů. "Steinhart klade hlavnímu obžalovanému Peteru H. za vinu, že motocyklový klub založil a vedl jako zločinný spolek," uzavírá Welt ze zahájení hlavního líčení.
________________________________________________________________________


Pěstitel konopí bude stíhán na svobodě
Střední Čechy 12.3.2003| rubrika: STŘEDNÍ ČECHY| strana: 21| autor: rob, brm

Sazená/Kladno - Osmadvacetiletý muž ze Sazené, u něhož policisté minulý týden nalezli při domovní prohlídce více než sto rostlin indického konopí, bude stíhán na svobodě. Okresní soud nedal souhlas s jeho vzetím do vyšetřovací vazby. Tímto rozhodnutím je překvapena kladenská státní zástupkyně Nina Brozová. "Oficiální informaci o rozhodnutí soudu jsme zatím neobdrželi. Zadržený muž byl v minulosti několikrát soudně trestán. Policie navíc jeho skutek špatně kvalifikovala, když ho obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle prvního odstavce," uvedla Brozová pro Kladenský deník s přesvědčením, že čin měl být posouzen přísněji, což možná ukáže teprve další vyšetřování. Neméně závažným důvodem k uvalení vazby podle ní byla obava z možného ovlivňování svědků, především rodinných příslušníků obviněného nezaměstnaného muže, kteří na sebe pěstování konopí navzájem svalují. "Okamžikem, kdy je obviněný puštěn domů, už tyto lidi vyslýchat nemusíme," sdělila Brozová. Jak informovala mluvčí okresního ředitelství policie Michaela Nováková, vyšetřování zatím potvrdilo, že obviněný muž dvaadvacátého října loňského roku prodal v místě svého bydliště sušené části listů a květních lístků rostlin konopí, z nichž je získávána marihuana, dvěma mužům z Kralup nad Vltavou. Za obálku formátu A4 inkasoval částku čtyři sta korun. Zda se na distribuci podílel i v dalších případech, je v šetření.

Fotografie:
Při domovní prohlídce v Sazené nalezli minulý týden policisté na půdě domu nejen celé rostliny konopí, z nichž je získávána marihuana, ale i otrhané květní lístky a listy. Nyní zjišťují, zda je chtěl pěstitel použít pro vlastní potřebu či je hodlal prodávat. Při převozu zabavených rostlin jich bylo tak velké množství, že policisté ztráceli před strážnicí drobné lístky drogy jako by to bylo nevinné seno. Foto Robert Borovský
________________________________________________________________________


Poradíme si jako v New Yorku?
Večerník Praha 12.3.2003| rubrika: téma| strana: 6| autor: Stránku připravily Jana Havlicová a Saša Vetkovská, foto Ale

Majetková kriminalita loni v Praze stoupla o čtvrtinu, trestné činy spojené s motorismem o patnáct procent. Lupiči nejčastěji útočí v pozdních večerních hodinách. Také v New Yorku se lidé ještě před deseti lety báli vyjít po 18. hodině na ulici. Ohrožovali je lupiči, pouliční gangy, násilníci a vrazi. Podle statistik si s rostoucí kriminalitou policisté poradili. Rapidně klesla. Šlo by použít newyorskou metodu i v Praze?

Praha samozřejmě není New York, největší město USA, ale zločin vypadá všude stejně. Starosta N. Y. Rudolph Giuliani po nástupu do funkce vyměnil kvůli podezření ze zkorumpovanosti vedení policie. Vydal přísná pravidla pro taxikáře, pouliční prodavače, bezdomovce a chodce. Za jeho vedení se v New Yorku rekordně snížila kriminalita, i když byl někdy obviňován z policejní brutality a přirovnáván k Adolfu Hitlerovi. Zločinnost v New Yorku se podařilo snížit i poněkud netradičním rozšířením policie. "Vzhledem k tomu, že mzdy policejního důstojníka jsou poměrně vysoké (35 - 60 tisíc dolarů ročně - což je asi více, než by mohl mít český prezident ve výslužbě), byly vytvořeny pomocné služby, tzv. , security officer`. To je jakási nižší složka a také dostává menší plat,"objasňuje Newyorčan a spolupracovník našeho listu Josef Schrabal. "Takovým oddělením je například metro- policie, která se stará o bezpečnost podzemky. Dalším sborem jsou třeba dopraváci, ale i tzv. , parking officer`, kteří vynucují předpisy o parkování. Od nich má město velký zisk, a proto tento odbor policie patří pod finanční sekci města New York." "Polooficiální podporu pak mají bezpečnostní služby - , security`. Například Columbia University se rozkládá v okrsku alespoň 20 ulic. Její bezpečnostní sbor v označených autech patroluje v ulicích, kontroluje vchody do univerzitních budov atd. Obdoba černých šerifů je i v jednotlivých nájemných domech (a může jít i o budovy či komplexy, kde se pronajímá až několik set bytů),"dodává Schrabal. Podle zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka má i Praha svůj systém na potírání kriminality. "Žel, nepodchytily se některé nové trendy včas a nyní tak říkajíc doháníme dobu,"řekl Janíček. Na mysli má například krádeže aut. "Ty nám přerostly přes hlavu. Řešení? Začínáme s ním a existuje jediné: důsledný postup všech složek policie, provádění řádné analýzy páchání trestné činnosti, struktury pachatelů. Počítáme se zapojením živnostenských úřadů, magistrátu, městské policie, prodejců aut, autoopraven, pojišťoven,"objasnil Janíček. Od začátku roku se pražským policistům už podařilo najít 423 odcizených vozidel a zatknout 64 osob podezřelých z krádeží. V roce 1993 získal bývalý státní návladní Rudolph Giuliani podporu voličů a stal se newyorským starostou především díky slibu, že účinně zasáhne proti kriminalitě. Úkolem zmobilizovat těžkopádný policejní sbor pověřil čtyřiačtyřicetiletého policistu z Bostonu W. Brattona. Ten předal velitelům 76 newyorských okrsků rozhodovací pravomocí a vybavil je počítači. Zato požadoval výsledky. Když se v N. Y. operace na snížení kriminality rozjela, pokutovali policisté každého, koho přistihli při přestupku proti "kvalitě života."To znamená opilce, narkomany v okamžiku, kdy kouřili třeba hašiš na ulici, pobudy močící na veřejném prostranství, frajery za volantem bavící se jízdou na červenou. Večerníku Praha to potvrdil ředitel Útvaru rychlého nasazení Policie ČR Libor Lochman, který do USA na výměnu zkušeností jezdí. "Začali úplně odspoda. Razili zásadu, že organizovaný zločin v podstatě začíná od rozbitého okna. Trestali i ty nejmenší přestupky, hlavně u mladistvých, aby jim nedovolili zvlčit. Tvrdili, že i ten největší zločin začíná na ulici u drobného přestupku. Touto cestou se jim podařilo kriminalitu významně stlačit dolů,"tvrdí Lochman. "Snížení kriminality je skutečně zásluha minulého starosty Guilianiho,"zdůrazňuje Schrabal. "Jako bývalý federální prokurátor zorganizoval policii tak, aby i při zvýšené tvrdosti zachovávala všechna lidská práva. A většina obyvatelů i návštěvníků New Yorku (slyšel jsem to osobně od mnoha turistů z Evropy a odjinud) přitvrzení policie vítá. Mají totiž nyní pocit větší bezpečnosti, i když to pochopitelně je někdy jenom ten pocit."


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma