Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Děkuji paní Hauserové
Mladá fronta DNES 7.3.2003| rubrika: Fórum| strana: 12| autor: Pavel Kroupa, Praha

Jsem rád, že se opět po delší době objevil rozumný názor na drogovou problematiku. Jen mě poněkud zaráží, že byl otištěn v rubrice Hyde Park, kde mají být publikovány opravdu kontroverzní názory. Pokud se tedy domníváte, že volání po dekriminalizaci marihuany je cosi podivného, je to s naší společností ještě horší, než jsem si myslel. Dle mého názoru je opravdu jedinou cestou, jak alespoň trochu omezit negativa spojená s užíváním drog, pravdivá osvěta a v neposlední řadě diferenciace těchto látek podle nebezpečnosti. Situace, kdy konopné produkty jsou zakázány, ale alkohol a tabák se prodávají na každém rohu, je vysvětlitelná kulturní tradicí této společnosti, ale ne skutečným rizikem spojeným s užíváním těchto látek. Děkuji paní Hauserové, že opět načala toto pro někoho poněkud ožehavé téma. Nevím, jestli je nejideálnější holandská cesta, ale kriminalizace drobných pěstitelů a uživatelů musí přestat.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...5d4e87963c3.asp
________________________________________________________________________


Marihuanu ne!
Mladá fronta DNES 7.3.2003| rubrika: Fórum| strana: 12| autor: Andrej Šiňanský, Olomouc

Ne, ne, stokrát ne! odmítám názor Evy Hauserové "Marihuana není heroin". Experimentování s marihuanou není nevinnou zábavou pro nezletilce. Ne, stokrát ne. Není rozdíl v nebezpečnosti drog. Jestli je možné "vymastit si mozek" marihuanou, tak o co je méně nebezpečná než heroin. Je snad alkohol méně nebezpečný, protože ho společnost toleruje? A kouření nepochybně způsobuje rakovinu. A znáte způsob, jak vpravit účinnou látku z marihuany do těla experimentátora jinak než tím, že šlukne jointa? Stejně dobře se dá tvrdit, že dětská hra na okresní silnici není příliš nebezpečná. To na dálnici by to bylo horší. Ne, nedovedu si představit, že bych svým dětem schvaloval jakýkoliv kontakt s marihuanou. On totiž ten mýtus o ní jako o prvním kroku není bohužel pouhým mýtem. I notoričtí alkoholici museli jednou pozvednout tu první skleničku. A poznat. Protože jen ten, kdo nepoznal, s jistotou nezíská závislost. Mám obavu, že nebezpečnost oněch prvních kroků bagatelizuje paní Hauserová až příliš. Ať se zkusí zamyslet nad tím, proč není znám člověk, který by byl závislý na kyanidu draselném.
***
Jak je to s takzvanými měkkými drogami? Měly by být zakázané?
ILUSTRAČNÍ FOTO FIGURANTA: MAFA - MICHAL SVÁČEK

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...1fbdcf7e0a5.asp
________________________________________________________________________


Ohrožení pěstitelů marihuany
Frekvence 1 6.3.2003 07:00| pořad: Zprávy

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Malé pěstitele marihuany ohrožují sousedi. Právě oni totiž nejčastěji udávají na policii. Sami od sebe policisté podobné razie skoro nedělají. Na udání se ale musí nahlášenými případy zabývat. Tvrdí to konopný ombudsman Marek Jehlička.

Marek JEHLIČKA, konopný ombudsman
--------------------
Myslím si, že většina těchto případů, kdy takhle skončí nějací malí pěstitelé jako u výslechu nebo u soudu, tak je na udání, protože policie se tím prostě musí zabývat jako ze zákona, že jo.

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Konopí u nás zdobí okna vysokoškolských kolejí i balkony paneláků. Zkušenost s marihuanou má totiž podle odborníků až osmdesát procent lidí a každý druhý z nás dokonce konopí pěstoval. Podle současného zákona je trestné držení marihuany v množství větším než malém. Policie a soudy přitom někdy považují za větší množství už dvě cigarety. Na druhou stranu ale marihuanu doporučují jako lék někteří doktoři. Tady jsou slova psychiatra Karla Moravce.

Karel MORAVEC, psychiatr
--------------------
Za mnou chodí klienti a ptají se. A oni ji ponejvíce používají jednak jako lék na uklidnění a jednak ji používají starší klienti, kteří mají nějaký z druhů Parkinsonova syndromu.


Pěstování marihuany
Frekvence 1 6.3.2003 12:00| pořad: Zprávy

Iva HORÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěstitelé marihuany prozradí až udavači. Policie totiž sama od sebe razie proti konopí neprovádí. Případ zpravidla ohlásí některý z podezíravých sousedů. To, že se policie řídí většinou tipy občanů, tvrdí konopný ombudsman Marek Jehlička.

Marek JEHLIČKA, konopný ombudsman
--------------------
Jsem přesvědčený o tom, že to dneska pěstuje každý druhý. Kdyby udělala policie razie třeba na kolejích nebo všude možně, tak tam asi dost trávy najde, ale nicméně z mojí zkušenosti můžu říct, že policie chodí většinou na udání.

Iva HORÁKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rostlinky konopí tak zdobí okna vysokoškolských kolejí, balkony paneláků a ne jednu zahrádku. Podle odborníků má u nás zkušenost s marihuanou až osmdesát procent lidí. Každý druhý dokonce konopí zkusil pěstovat. Některé školy se proto rozhodly testovat přítomnost drog u svých studentů. Jednou z nich je Lesnická škola ve Vimperku. Její vedení už nakoupilo speciální ampule, které ukáží přítomnost marihuany nebo pervitinu v moči.

Jarmila SEITLOVÁ, redaktorka
--------------------
K tomuto kroku vedl ředitele fakt, že žáci při odborném výcviku pracují v terénu, kde je nezbytně nutné dodržovat bezpečnost práce, a to jde jedině s čistou hlavou.
________________________________________________________________________


Policejní projekt má děti odradit od cesty k drogám
Olomoucký den 6.3.2003| rubrika: Šumpersko a Jesenicko| strana: 12| autor: Danuše Krčová

Jeseník _ Celostátně ojedinělou protidrogovou akci připravuje jesenická policie. Cílem projektu nazvaného Stop drogám ve školách a na silnicích je zmapovat situaci v oblasti drogově závislých i experimentátorů, a to na základních, zvláštních, středních školách a u řidičů motorových vozidel i cyklistů. Pokud policie získá podporu ministerstva vnitra, může se projekt na Jesenicku rozjet již letos v září. Podle posledních statistik neustále klesá věková hranice dětí, které za sebou mají první zkušenosti s alkoholem a cigaretami a stále častěji i s drogami. " Při návštěvách ve školách jsem zjistila, že pedagogové i rodiče vědí o hrozbě omamných a psychotropních látek a zároveň jsou bezradní v otázkách prevence i řešení tohoto problému. Protože chceme pomoci, přistoupili jsme k vypracování tohoto projektu," vysvětlila autorka materiálu a zároveň policejní mluvčí Natálie Orlová. " Jedním z cílů je zjistit, jak velké množství látek mezi dětmi a mládeží koluje. Situace v republice stále není zmapována. Mluví se jen o velkých případech, ale nikdo neví, jestli užívá každý pátý nebo jeden ze sta," doplnila. Připravovaný projekt však podle ní nebude jen mapovat situaci, ale měl by mít i represivní účinek. " Mohli bychom dosáhnout i toho, že některé děti odradíme od experimentování s drogou," podotkla Orlová . Upozornila však, že realizace není možná bez souhlasu rodičů. " Jen na základě písemného potvrzení můžeme v rámci preventivní přednášky provést testy moči, jež prokážou přítomnost marihuany, hašiše i pervitinových drog. Díky speciálnímu testu jsme schopni odhalit osm typů návykových látek. Samozřejmostí bude zachování anonymity. Výsledky testů se dozvědí jen rodiče. Z vyšetření nebudeme vyvozovat žádné důsledky, protože v České republice není trestné užívání drog. Další postup tedy bude jen na rodičích," zdůraznila Orlová. Ojedinělý projekt pamatuje i na účastníky silničního provozu. " Kromě alkoholu dnes nejsme schopni prokázat na místě přítomnost omamných a psychotropních látek. Nové testy to ale umí," doplnila Orlová. Řidiče s pozitivním testem bude podle ní čekat cesta do nemocnice, kde mu zdravotníci provedou odborný toxitest. " Jedním z cílů je zjistit, jak velké množství látek mezi dětmi a mládeží koluje. Mluví se jen o velkých případech, ale nikdo neví, jestli užívá každý pátý nebo jeden ze sta. " Policejní mluvčí Natálie Orlová
________________________________________________________________________


Chlapec dostal za prodej marihuany podmíněný trest
Zpravodajství ČTK 6.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 6. března (ČTK) - Plzeňský krajský soud dnes odsoudil osmnáctiletého Antonína Doláka za prodej marihuany k podmíněnému trestu. Vyměřil mu jeden rok vězení s dvouletým odkladem. Podle rozsudku mladík prodal asi deset cigaret marihuany svým vrstevníkům, z nichž jednomu nebylo ještě 15 let. Dolák to popíral, ale soud mu neuvěřil.

Rozsudek není pravomocný, protože si žalobce i odsouzený ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle obžaloby prodal od listopadu 2001 do konce loňského roku v Chebu dvěma chlapcům nejméně v šesti případech nezjištěné množství marihuany. Tu pak společně kouřili.

Dolák tvrdil, že drogu neprodával. Přiznal, že jednou našel marihuanu v parku v sáčku od pečiva. Vzal si ji prý domů, rozdělil do menších sáčků a postupně ji vykouřil. Pak s užíváním drogy přestal.

Tomu však odporoval mimo jiné výsledek domovní prohlídky. "Našly se igelitové přepravky a různé krabičky. Ve všech byly zbytky drogy v různých podobách - semena, stonky i listy rostliny. Byly to typické znaky toho, že šlo o distribuci drogy," uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Doláka usvědčili také svědci. Oba chlapci, jimž údajně marihuanu prodával, sice před soudem tvrdili, že to nebyl Dolák, od koho měli drogu, ale soud jim nevěřil. Matka jednoho z nich uvedla, že Dolák synovi vyhrožoval. Prý mu vzkazoval, že dostane "přes hubu" za to, že to "naprášil policajtům".

Dolák byl ohrožen sazbou od šesti do 30 měsíců. Jako polehčující okolnosti vzal soud v úvahu fakt, že předtím vedl řádný život. "Jeho nápravu považuje soud za reálnou. Trestnou činnost považuje spíš za vybočení z řádného života," zdůvodnil předseda senátu.

Marie Fialová kš


Za prodej drogy dostal mladík trest
Mladá fronta DNES 7.3.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 1| autor: (prk)

Plzeň - S neochotou korunních svědků označit muže, který je půl roku zásoboval marihuanou, se musel vypořádat plzeňský krajský soud při procesu s osmnáctiletým Antonínem Dolákem. Ten se zpovídal z prodeje marihuany. Soud ho včera potrestal rokem vězení. Za mříže Dolák nemusí, pokud ve stanovené dvouleté zkušební lhůtě nebude mít další konflikt se zákonem. Mladík při procesu popíral, že by od poloviny roku 2001 do začátku roku 2002 prodával drogu v Chebu dvěma chlapcům, přičemž jednomu z nich ještě nebylo patnáct let. Tvrdil, že s marihuanou nikdy neobchodoval a že se s ní vlastně setkal náhodou. Prý našel sáček s drogou v parku. Odnesl si ho domů a když obsah vykouřil, po další droze se už nesháněl. Soud mu však neuvěřil, přestože mladí kupci nechtěli ukázat na Doláka prstem v soudní síni. „Bratr jednoho ze svědků je dobrým kamarádem obžalovaného a druhému svědkovi někdo vyhrožoval, že bude zbit kvůli tomu, že vše řekl policistům v přípravném řízení,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček. Ovšem upozornil, že Doláka usvědčil další svědek, který byl při prodeji marihuany. „Prodával ji za sto až tři sta korun,“ řekl soudce. Při domovní prohlídce našli policisté u Doláka řadu krabiček, které sloužily k distribuci marihuany. „Navíc v nich byla semena nebo části listů,“ dodal Bouček. Soud odměřil Dolákovi trest mírnějším metrem kvůli tomu, že společenská nebezpečnost nebyla tak vysoká. „Navíc chlapci ho sami vyhledali a chtěli po něm drogu,“ řekl Bouček. Dolák i žalobce si nechali čas, v němž se rozmyslí, zda budou s verdiktem souhlasit nebo se proti němu odvolají k Vrchnímu soudu.
________________________________________________________________________


Informace středočeské policie
Zpravodajství ČTK 6.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj| autor: JT

Třicetiletý muž z Mělnicka je podezřelý, že od loňského června do letošního ledna prodával marihuanu a drogu extázi, a to vědomě i dětem mladším 15 let. Ve středu byl zadržen a obviněn z výroby, držení a prodeje omamných látek a jedů. Soud rozhodne o vazbě.
________________________________________________________________________


KRÁTCE
Právo 7.3.2003| rubrika: Severní Čechy - Ústecký kraj, Liberecký kraj| strana: 11

TURNOV - Mladistvého dealera marihuany odhalila policie v Turnově. Mladík měl od loňského října do listopadu prodávat na internátu marihuanu nezletilým osobám. Dealerovi podezřelému z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek nyní vzdor jeho mládí hrozí trest od dvou do deseti let. (pra)
________________________________________________________________________


Omezení tabákové reklamy problém nevyřeší
Deník Směr 6.3.2003| strana: 13| autor: KAREL OTCOVSKÝ

Teplice - Poslanecká sněmovna schválila před týdnem výrazné omezení tabákové reklamy i sponzoringu, který vede k propagaci tabákových výrobků. Zároveň ale do roku 2007 umožnila tabákovým koncernům sponzorovat motoristické soutěže. Zákon by měl nabýt účinnost 1. července 2004.
Pokud změnu podpoří i Senát, měl by zákon nabýt účinnosti 1. července příštího roku. Po tomto datu by měly z ulic a obchodů zmizet například billboardy s reklamou na cigarety.
Pro takový zákon rozhodně nezvedne ruku Jaroslav Kubera.
"Jsem jednoznačně proti. Výjimečně však ne jako náruživý kuřák, ale proto, že se mi zákon zdá neupřímný," konstatuje senátor a přidává vysvětlení.
"Kdyby předkladateli zákona skutečně záleželo na zdraví kuřáků tolik jak říká, tak by přeci požadoval zákaz výroby toho "svinstva" a ne zákaz reklamy." To by snad nebyl ani Kubera, kdyby nepřikvapil jednou ze svých svérazných myšlenek. "Navrhnu doplnit zákon o zákaz reklamy nejenom na pivo a alkohol, ale také na prezervativy. Protože, když nebude existovat reklama na prezervativy, tak se bude rodit více dětí, které nahradí horlivé kuřáky, kteří za prvé jako jediní drží státní rozpočet nad vodou, a za druhé brzy umírají, takže nečerpají z našeho v krizi se zmítajícího důchodového systému," říká senátor s notnou dávkou ironie.

Tabáková reklama by se podle novely měla omezit na obchody s kuřivem a tabáková oddělení v prodejnách. Ani taková reklama by se ovšem nesměla zaměřovat na lidi mladší osmnácti let, neměla by také nabádat ke kouření slovy nebo třeba zobrazením kouřících lidí.

"Podobný krok jednoznačně vítám. Málo kdo si to uvědomuje, ale cigareta je vlastně legální droga. To je zcela bez debaty," tvrdí MUDr. Vlasta Hubáčková, vedoucí Krizového centra v Teplicích a vedoucí oddělení výchovy ke zdraví teplické nemocnice s poliklinikou.
Tabákové firmy se k rozhodnutí sněmovny většinou konkrétněji nevyjádřují. "Nechceme to zatím komentovat,"
shodují se jejich šéfové s tím, že legislativní proces není ukončen. Množí se však názory, že zákaz reklamy povede k zakonzervování českého tabákového trhu. "Reklama nemá vliv na počet kuřáků, pouze na výběr značky, takže kouření se jejím omezením nesníží," říkají zástupci firem.

S tímto souhlasí také Kubera.
"Reklama rozhodně nemá vliv na rozhodování mladých lidí, zda si kuřivo zapálí či nikoliv. Kdyby měla, tak bych se musel ptát, jak je možné, že tolik mladých lidí kouří dnes marihuanu bezostyšně doslova na každém kroku. Viděli jste snad někde billboardy s reklamou, že marihuana je výborná a dělá dobrou náladu? Já tedy rozhodně ne," odpovídá senátor sám sobě.

Lidovecký autor příslušné novely Josef Janeček prosazoval téměř úplný zákaz této reklamy. Hlavní argument poslanců, kteří zákaz prosazují, je zdraví obyvatel. Tabáková reklama podle nich útočí především na děti a na následky kouření jen v tuzemsku zemře 60 lidí denně.

"Následky pravidelného vdechování nikotinu jsou skutečně velké, málo kdo si to ale uvědomuje," konstatuje MUDr. Hubáčková, která připouští, že zejména v našem regionu holduje kouření více lidí než jinde v republice. "Je to dáno složením zdejšího obyvatelstva."
Schválená novela má kromě reklamy a sponzorování znemožnit i rozdávání tabákových výrobků, které slouží k jejich propagaci. Stejně tak má skončit reklama, která sice konkrétní tabákový výrobek přímo nezmiňuje, využívá však jeho ochranné známky či jiného "charakteristického rysu".

"Zakázat sponzorování tabákovým firmám mi přijde jako úplný nesmysl, neboť se jedná o firmy, které prokazují zisky a penězi podporují aktivity, které by se bez nichneobešly," tvrdí Kubera.

Reklama, která bude možná i dál, tedy ve specializovaných obchodech, bude muset obsahovat zřetelné varování před dopady kouření. Námi oslovení obchodníci prodávající tabákové výrobky se shodují, že podobné nařízení v žádném případě neovlivní kuřáky, natož aby je odradilo od jejich vášně.

Klíč| Jaroslav Kubera; KDU; Senát
________________________________________________________________________


Základy květomluvy:
Konopí: nikdy na tebe nepřestanu čekat.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma