Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Foto
Plzeňský deník 7.3.2003| rubrika: 4B ČR rozhovor| strana: 10| autor: Josef Vostárek

Za cigarety marihuany dostal podmínku

K ročnímu podmíněnému trestu včera odsoudil plzeňský krajský soud osmnáctiletého Antonína Doláka (na snímku vpravo při poradě s advokátem Miroslavem Bukovjanem) z Chebu za to, že na přelomu let 2001 a 2002 prodával marihuanu. Za každou dávku si podle soudu účtoval 100 až 300 korun a kupoval ji od něj také čtrnáctiletý chlapec. Tomu podle soudu obžalovaný vyhrožoval násilím, když zjistil, že ho udal na policii. Včera mladý experimentátor s marihuanou viděl Doláka před soudem a matce podle jejích slov řekl: "Je to on!" Pak zčervenal a celý se začal třást. Protože se soud domnívá, že prodané marihuany bylo maximálně na deset cigaret, trest je pomínečný. Ve dvouleté zkušební lhůtě bude muset Dolák pravidelně chodit na pohovory s pracovníky probační a mediční služby. Odsouzený nevyloučil, že se proti rozsudku odvolá.
________________________________________________________________________


Policie zabavila sušené konopí
Prima TV 7.3.2003 19:00| pořad: Zpravodajský deník

redaktorka
--------------------
Kladenská policie zabavila rekordní množství sušeného konopí. Osmadvacetiletý muž z obce Sázená u Velvar měl doma sto čtyři sušené rostliny o celkové hmotnosti převyšující sto padesát kilogramů. Obviněný muž tvrdí, že marihuanu užíval jen jeho otec a bratr.


Policie našla plnou půdu konopí
Mladá fronta DNES 8.3.2003| rubrika: Střední Čechy| strana: 1| autor: LÍDA VONDRÁKOVÁ

Za výrobu a držení omamných látek hrozí osmadvacetiletému muži pětileté vězení

Až pětileté vězení hrozí muži, který pěstoval konopí a vyráběl z něj cigarety, které prodával. Muž je stíhán za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Sazená - Velké množství indického konopí nalezli kriminalisté při domovní prohlídce na půdě domku v Sazené na Kladensku. Sto čtyřicet kilogramů této rostliny objevili v souvislosti s vyšetřováním aktivit osmadvacetiletého muže, podezřelého z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Aby mohli takový úlovek odvézt, museli povolat jako posilu nákladní automobil. „Něco takového a v takovém rozsahu jsme na Kladensku zatím nezaznamenali,“ uvedl jeden z policistů, který se případem zabývá. Naposledy v loňském roce zadržela policie na Kladensku při akci Expert deset lidí, kteří se měli zabývat výrobou a distribucí pervitinu. Objevila při tom i tři laboratoře, v kterých se pervitin vyráběl. Soud s těmito výrobci a dealery drog byl již čtyřikrát odročen, naposledy letos 4. března kvůli onemocnění jedné z přísedících. Tentokrát zadržený muž podle policie uvedl, že konopí pěstoval na dvoře. Vypěstované rostliny, které byly vysoké okolo dvou metrů, sušil na půdě rodinného domku. Usušené je pak drtil a vyráběl z nich cigarety. Část zboží podle policie také prodával. Například obyčejná obálka formátu A5, naplněná usušenými listy, přišla zájemce údajně na čtyři sta korun. „Zabavené rostliny nyní odvezeme na expertízu, která by měla určit, jaké množství omamné látky obsahovaly, jaké by měly na člověka účinky a kolik drogy by bylo z takového objemu možné vyrobit,“ informovala mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Zadržený muž, stíhaný pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů, prožil včerejší den v policejní cele, kde čekal, zda jej soud pošle do vazby. Hrozí mu až pětiletý trest.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...07c6f6cbcfa.asp


Marihuana »rostla« na půdě
Blesk 8.3.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 7| autor: (jad)

SAZENÁ - Policisté vtrhli ve čtvrtek odpoledne do rodinného domku v obci Sazená nedaleko Kladna. Dům prohledali od sklepa až po střechu. Na půdě objevili 104 rostlin indického konopí, které byly vysoké až dva metry. Muž (28), který v domku bydlel, čelí obvinění z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Policisté při domovní prohlídce našli také sušenou marihuanu v sáčcích. "Muž se přiznal k tomu, že konopí vypěstoval a sám na sobě chtěl vyzkoušet účinky marihuany. Vyšetřovatel podal návrh na jeho vzetí do vazby," konstatovala mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Pachateli hrozí pět let vězení. Zabavené rostliny půjdou na expertízu. Ta by měla zjistit, kolik množství marihuany obsahovaly.

Marihuany bylo tolik, že zarovnala policejní služebnu téměř až po strop
Foto Blesk - David Malík
________________________________________________________________________


Sokolov: Policisté zadrželi prodejce marihuany
Mladá fronta DNES 8.3.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 1| autor: (ČTK)

Z celého kraje DNES

Dvaadvacetiletý muž z Habartova u Sokolova je podezřelý, že dva roky prodával marihuanu. Ve čtvrtek ho policisté zadrželi a obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ohrožování mravní výchovy mládeže. Podle mluvčí západočeské policie Heleny Malotinské si od mladíka marihuanu kupovalo od roku 2001 až do letošního ledna celkem pět lidí, z toho čtyři mladiství.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...3bc9d4a246e.asp


Sokolovští policisté zadrželi prodejce marihuany
Zpravodajství ČTK 7.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj| autor: JKG

SOKOLOV 7. března (ČTK) - Dvaadvacetiletý muž z Habartova u Sokolova je podezřelý, že dva roky prodával marihuanu. Ve čtvrtek ho policisté zadrželi a obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ohrožování mravní výchovy mládeže. Mladík totiž drogu prodával mladistvým zákazníkům.

Podle mluvčí západočeské policie Heleny Malotinské si od mladíka marihuanu kupovalo od roku 2001 až do letošního ledna celkem pět lidí, z toho čtyři mladiství. Dohromady od nich dostal 22.000 korun, řekla. Dealera policisté umístili do policejní cely, kde čeká na rozhodnutí o vzetí do vazby.

Jelena Kriegelsteinová kar


Marihuanu prodával mladistvým
Blesk 8.3.2003| rubrika: Čechy| strana: 4| autor: (ČTK)

SOKOLOV - Muže (22) z Habartova u Sokolova policisté zadrželi a obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ohrožování mravní výchovy mládeže. Mladík totiž drogu prodával mladistvým zákazníkům. Podle mluvčí západočeské policie Heleny Malotinské si od něho marihuanu kupovalo od roku 2001 až do letošního ledna pět lidí, z toho čtyři mladiství. Dostal od nich celkem 22 000 korun. Dealer čeká na rozhodnutí o vzetí do vazby.


Dealer zadržen
Haló noviny 8.3.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: (čtk, vh)

SOKOLOV - Muž (22) z Habartova u Sokolova je podezřelý, že dva roky prodával marihuanu. Ve čtvrtek ho policisté zadrželi a obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ohrožování mravní výchovy mládeže. Mladík totiž drogu prodával mladistvým zákazníkům. Dealera policisté umístili do policejní cely, kde čeká na rozhodnutí o vzetí do vazby.

URL| http://archiv.newton.cz/hl/2003/03/...e721c4820b4.asp
________________________________________________________________________


Sehnat drogu zpravidla nebývá problém
Mladá fronta DNES 10.3.2003| rubrika: Vysočina| strana: 3| autor: TOMÁŠ BLAŽEK

Zblízka

Jihlava - Tisíc až patnáct set drogově závislých lidí žije na Vysočině podle podle hrubých odhadů hygieniků. Podle samotných narkomanů, kteří jsou logicky největšími znalci drogové scény, jsou počty řádově nižší. „Těch, kteří na drogy už pomalu umírají, je například v Jihlavě jen málo - několik jednotlivců z různých feťáckých komunit,“ řekl muž, který si před třemi roky přibližně rok intenzivně píchal pervitin. Se závislostí se mu však podařilo skončit a z Jihlavy se odstěhoval. „Prostě jsem věděl, že musím skončit a přestal jsem. Závislost je hlavně psychická,“ tvrdí muž. Pervitin je na Vysočině nejužívanější tvrdou drogou. Množství závislých uživatelů kupříkladu ještě nebezpečnějšího heroinu se zde odhadem pohybuje pouze v jednotlivcích. Drogy jsou snadno k sehnání, jen vědět kde. Obstarat si v Jihlavě například pervitin by nebyl problém pro žádného z lidí ze sociálních vrstev, které by se teoreticky vůbec nemusely s drogovou scénou potkat a jež MF Dnes zkusmo oslovila. „Ve světě, kde se já pohybuju, naštěstí drogy nepotkávám a snad proto mám možná pocit, jakoby vlastně ani nebyly žádným problémem. Ale určitě bych věděl, kde by se v Jihlavě nepochybně daly sehnat, i když jsem po tom nikdy nepátral,“ řekl například jihlavský radní a dlouholetý organizátor regionálních kulturních akcí Milan Kolář. Jedním z míst, kde se v Jihlavě často dají drogy koupit, je například parkoviště za Snahou poblíž Masarykova náměstí. „Ale obecně v jakékoli rockové hospodě nebo klubu se zvlášť při hudebních akcích velmi rychle můžete dostat k někomu, kdo vás buď nasměruje na dealera, nebo vám přímo prodá, co potřebujete,“ řekla sedmadvacetiletá žena z Jihlavy, která se v rockovém prostředí dlouhodobě pohybuje. Při prodeji drog stačí, když se dealer s kupujícím sejde a na dálku se poznají. Setkají-li se v baru, jdou pak spolu na WC, nebo ven do tmavého odlehlejšího zákoutí, kde dojde ke transakci. Jihlavský lesopark Heulos je dlouhodobým vyhlášeným nalezištěm halucinogenních hub lysohlávek (tzv. houbiček), které přijíždějí na Vysočinu sbírat experimentátoři i ze vzdálených koutů republiky. „Jihlava - tam rostou houbičky, to znám,“ napsala nedávno do jedné z diskusních konferencí na serveru www.xchat.cz uživatelka s přezdívkou Josch. Mnozí nepovažují za drogu marihuanu. Ta se navíc většinou nekupuje, ale zájemce si ji sám vypěstuje, nebo dostane od někoho darem. „Sázím si ji na políčka různě po lesních pasekách. Jenže mi na ně každou chvíli někdo přijde a úrodu mi sklidí,“ směje se mladík z Jihlavy, který o sobě tvrdí že je dlouhodobým spokojeným kuřákem marihuany. „Zbavuje mě depresí,“ tvrdí. „Netvrdím, že neucítím, když někdo někde kouří marihuanu, to ucítíte i na ulici. Ale přiznám se. Že v našem klubu jsem se nikdy s něčím takovým, jako je pokus o prodej drog, nesetkal. Kdo by to zkusil, okamžitě bychom ho vypakovali ven,“ řekl Václav Kůs, provozovatel jihlavského rockového klubu AMC. Klub AMC se nachází přímo na okraji Heulosu, který je spolu s okolím tamního letního kina je zároveň místem, kde se jihlavští narkomani s oblibou hlavně v lét ě schází. „Stříkačky s jehlami jsme při údržbě stromů nacházeli v parku každou chvíli,“ řekl Karel Sochor ze správy městské zeleně. „Fetuje se už i na malých vesnicích. Stačí když vidíte, za kým tam zajít. Žijí tam izolované komunity, kterým vyhovuje, že o nich na vsi nikdo neví. Ale jsou přitom poznat na první pohled,“ řekl již citovaný bývalý narkoman, který si píchal pervitin. On sám však drogy nepovažuje až na výjimečnější případy za zásadní problém. „Jsou staří feťáci, co si píchají třeba deset dvanáct let, ale naučili se s drogou žít. Pak jsou mladí lidi do dvaceti let, kteří si třeba jednou nebo dvakrát za čtrnáct dní šlehnou někde na párty. O těch prvních se všeobecně ví, že fetují, o těch druhých se to dlouho nemusí dovědět ani jejich vlastní rodiče. Ale přitom pro jedny ani pro druhé vlastně drogy problém nejsou,“ míní muž.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...b615d34a1fd.asp
________________________________________________________________________


Sehnat drogu není vůbec problém, tvrdí studentka
Mladá fronta DNES 8.3.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 3| autor: (tgr)

Zblízka

Karlovy Vary - Báře je osmnáct let, chodí do jedné z karlovarských středních škol a už jen několik málo měsíců jí chybí do maturity. Je inteligentní, bystrá, optimistická. A také narkomanka. Na první pohled to na ní není poznat. Velká část lidí v jejím nejbližším okolí ani netuší, jak bohaté zkušenosti s drogami má. Zatím. Její příběh začal zcela fádně. Podobné příhody by dnes mohla vyprávět zřejmě většina středoškoláků. V patnácti zkusila kouřit marihuanu. Byly prázdniny, jointa dostala od kamaráda na diskotéce. Experiment. V dnešní době se dá říct nic výjimečného. „Podruhé jsem se do kontaktu s drogou dostala až po roce. Bylo to za podobných okolností. Pak se to opakovalo stále častěji a drogy se postupně staly součástí mého života,“ přiznává Bára. Od té doby vyzkoušela všechno možné: extázi, pervitin, lysohlávky, různé léky. Sehnat drogy podle ní není problém. Většinou zavolá svým kamarádům, kteří mají zase své „kamarády“ - dealery. „Ti mají několik čísel na mobilní telefony, která neustále mění, aby je nemohli chytit. Když mu někdo zavolá, tak se navzájem domluví na tom, co a kolik toho dotyčný chce a na jakém místě se sejdou. Dealer přijede, vymění drogy za peníze a během chvilky zase zmizí. Výměna je často tak rychlá, že se ti dva sotva pozdraví,“ popisuje Bára. Ve fázi, kdy člověk ještě nepodlehl drogám úplně, není podle ní těžké je finančně utáhnout. Cenu mohou výrazně snížit dobré kontakty a důvěra dealera. Levněji lze narkotika sehnat v menších městech. Že by se tvrdší drogy úplně běžně prodávaly přímo ve školách, nebo že by před školami stáli dealeři a dětem nabízeli „drogové bonbonky“, jak se říká, odmítá. U školních budov se většinou pokuřuje pouze marihuana. Opačná je situace na diskotékách a zvláště na různých housea techno-party. „Tam by mě naopak skoro překvapilo, kdyby v sobě člověk něco neměl. Když tam jsi a nic v sobě nemáš, je to dobré. Ale když si něco dáš, je ten prožitek mnohem lepší,“ tvrdí Bára. Taneční party jsou jedna z nejčastějších příležitostí, kdy drogu bere. Dále když je někde s přáteli nebo když například potřebuje celou noc něco dělat, soustředit se. Užívání drog se však už pomalu začíná projevovat na jejím zdraví. Má problémy se spánkem. Navíc se vyhýbá návštěvám lékaře, protože ví, že ten by její drogové zkušenosti téměř s jistotou poznal. Je si sice plně vědoma i dalších problémů a komplikací, které jí tento způsob života jednou zřejmě přinese. Přesto zatím nevidí důvod něco měnit. A ani si nepřipouští, že by měla něco měnit. Drogy nevnímá jako něco vyloženě negativního. Je to v podstatě jen o něco krajnější přístup než to, když si kuřáci každé ráno na cigaretové krabičce přečtou, že kouření škodí zdraví a většina z nich stejně kouří dál i s vědomím, že zřeba zemřou o dvacet let dříve. To, jak si Bára představuje svoji budoucnost, je proto možná pro někoho šokující. Nejprve chce udělat maturitu. „To ale jen kvůli rodičům. Jinak by mi to bylo jedno. Kvůli maturitě jsem teď i trochu drogy ubrala,“ říká Bára. Mimochodem, její rodiče o jejích zkušenostech nevědí, i když to podle ní asi tuší. A potom se už chce věnovat hlavně drogám. „Nevidím smysl dalšího života. Nechci dál studovat, každý den chodit do práce, zakládat rodinu, vychovávat děti a dělat další a další podobně zbytečné věci. Buď nakonec skončím úplně vygumovaná někde na psychiatrii nebo se ufetuju k smrti,“ sděluje a člověka kromě toho, co říká, hlavně zarazí, jakým způsobem to říká. Klidně. Vyrovnaně. Jako nevyhnutelný fakt, který nechce a hlavně už asi ani nedokáže nijak změnit.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...19a1f609e2f.asp
________________________________________________________________________


Drogy zkoušejí stále mladší školáci
Mladá fronta DNES 8.3.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 3| autor: TOMÁŠ GROSSER

Mezi penězi na prevenci a počtem uživatelů není přímá souvislost, říká krajská protidrogová koordinátorka

Zblízka

Ty jsi zatím nevyzkoušel žádnou drogu? Tak to mezi nás středoškoláky nepatříš. Mladých lidí, kteří za sebou mají nějaký experiment s drogami, nepočítaje v to alkohol a cigarety, je totiž zřejmě již více než polovina. A co víc - zkoušet omamné látky začínají stále mladší a mladší. Ačkoliv si to mnozí ředitelé základních škol nechtějí přiznat, narkotika dorazila už i sem.

Karlovarský kraj - Kolik mladých lidí má zkušenost s drogou, se dá pouze odhadovat na základě různých anket. Například preventistům karlovarské městské policie se zhruba padesát procent zdejších středoškoláků svěřilo, že už kouřilo marihuanu. O něco nižší počty jsou na školách v malých městech, přestože ani tam středoškoláci bez omamných látek zdaleka nežijí.

Každý pátý

Je ovšem potřeba rozeznávat mezi těmi, kteří drogu pouze vyzkoušeli, a těmi, kteří ji užívají opakovaně. Těch je samozřejmě méně, i když i jejich počty také nejsou rozhodně zanedbatelné. „Jsem si jistý, a nebudu určitě sám, že každý pátý člověk na naší škole odebírá drogu pravidelně,“ tvrdí student ze Sokolova, který si však kvůli možnému postihu nepřeje být jmenován. Překvapivé výsledky přinesl také průzkum, který si na dvou základních školách v Horním Slavkově zorganizovali sami žáci. Zhruba každý desátý žák šesté až deváté třídy se přiznal, že už kouřil marihuanu, někteří ochutnali i tvrdou drogu. Drtivá většina školáků podle průzkumu navíc zkouší kouřit a více než polovina se nevyhýbá alkoholu.

Protidrogová koncepce

Příčiny, proč počet konzumentů omamných látek roste, jsou zřejmě dvě. Mladí hledají únik před každodenními problémy v životě i v rodině, touží po nových zážitcích, chtějí se přizpůsobit kamarádům, nemají jak smysluplně trávit čas. To souvisí i s faktem, že drogy jsou mnohem dostupnější, než bývaly, a to nejen pokud jde o nabídku a plošné rozšíření, ale i pokud se jedná o finance. V reakci na nárůst počtu lidí užívajících drogy vzniklo v posledních letech v Karlovarském kraji mnoho kontaktních center a dalších institucí, které se snaží s tímto jevem bojovat. Trochu paradoxně se ale situace stále nelepší. „Nevidím přímou souvislost mezi vynaloženými prostředky do protidrogové politiky a počtem uživatelů,“ myslí si krajská koordinátorka prevence kriminality a drogových závislostí Markéta Pagáčová. Ta již dokončuje krajskou koncepci boje proti drogám. Řešení se však podle odborníků nedá hledat pouze u protidrogových institucí a u škol. Problém drog totiž většinou začíná už v rodinách.
________________________________________________________________________


Řada školáků kouří a pije alkohol
Noviny Náchodska 7.3.2003| rubrika: Lokální| strana: 8| autor: PAVLÍNA HRUŠKOVÁ<NEW><TAB>

Alkohol, cigarety, marihuana, záškoláctví a šikana. To jsou nejčastější přestupky školní mládeže. Přitom řada těchto nekalostí není způsobena jen konzumní společností, ale i nezájmem rodičů.

Náchod - Ve společnosti se rozmáhá velký problém se středoškoláky, kteří tráví víkendy kouřením a pitím alkoholu. Je to pro ně způsob využívání volného času, kdy jsou spolu a "užívají si" života. U této věkové skupiny se nejvíce vyskytují případy kouření marihuany. Zkušenosti s cigaretami a alkoholem se však nevyhýbají ani dětem základních škol.

Cigarety, pití: bez problému

Podle ředitelky ZŠ Plhov Ladislavy Simonové kouří až šedesát procent dětí. Berou prý cigarety za přirozenou věc. Mnozí dospělí navíc nerespektují zákony a nezletilcům tyto návykové látky podávají. "Měli jsme případ, kdy žáci osmé třídy o velké přestávce zašli do nedaleké putyky. Tam jim bez problémů nalili alkohol. Vše jsme ihned oznámili na policii," sdělila nám Simonová.

Stoupá agrese školáků

V posledních letech se na psychologicko - pedagogickou poradnu obracejí i rodiče, aby jim pomohla řešit šikanu ve škole, páchanou na jejich dítěti. Ta se začíná projevovat už ve čtvrté třídě základních škol. Hlavním důvodem šikany je rozdělování žáků na školně úspěšné a neúspěšné. Na dnešních školách je silná konkurence a upřednostňují se vlastnosti jako průbojnost a úspěšnost. Dalším negativním vlivem na dětskou agresi je násilí v televizi. Psychologové se domnívají, že řešením je prevence, kdy by učitelé měli věnovat více času na vytváření pozitivní atmosféry ve třídě a zdůrazňovat solidaritu i vzájemnou pomoc především těm slabším. "Máme anonymní dotazníčky. Ty obsahují otázky jako Ubližuje ti někdo nebo Jaký je váš kolektiv a podobně. Pak se odpovědi zpracovávají a individuálně řeší," uvedla Simonová. Velkým prohřeškem je záškoláctví, které kryje rodič. "Návštěva nákupního střediska je důvodem, proč dítě nepřijde do školy," řekla Naděžda Macounová, okresní metodička preventivních aktivit.

Zdravé sebevědomí

S prevencí kriminality se začíná už v mateřských školách. Děti se v nich učí zdravému životnímu stylu. "Dostávají základní informace o tom, že nesmí kouřit a pít alkohol, protože to může ublížit jejich zdraví," přibližuje Macounová. Na základních a středních školách je nutné dětem vštěpovat zdravé sebevědomí, zdravý životní styl a schopnost komunikovat. Učitelé se v prevenci mnohem více vzdělávají. Jsou více informovaní, aby byli schopni s dětmi o problémech mluvit. "V rozvrhu máme umístěny třídnické hodiny a občanskou a rodinnou výchovu. Ty se zabývají mezilidskými vztahy, životními hodnotami a sebepoznáváním," poznamenala Simonová, a dodala, že pro prevenci kriminality dětí je zapotřebí také odezva od rodičů.
________________________________________________________________________


Olympijský vítěz v přeskoku Deferr dostal za marihuanu tři měsíce
Zpravodajství ČTK 8.3.2003, rubrika: Sport - zahraničí| autor: GPA

MADRID 8. března (ČTK) - Španělský sportovní gymnasta Gervasio Deferr dostal tříměsíční trest za to, že měl v minulém roce na třech závodech pozitivní dopingový test na marihuanu. Olympijský vítěz ze Sydney v přeskoku neprošel kontrolou vloni v říjnu na domácím šampionátu, o týden později na závodech Světového poháru v Paříži a v listopadu na mistrovství světa v Debrecínu.

Podle španělského deníku Marca dostal Deferr trest od domácí federace za pozitivní test při španělském šampionátu. Zákaz startů prý gymnastovi platí zpětně od 7. ledna, což znamená, že se dvaadvacetiletý Španěl už brzy opět vrátí k závodění.

Gymnasta se výsledek testů dozvěděl koncem ledna a svou chybu uznal. Další distanc by ovšem Deferr, jenž se vloni na podzim vrátil k závodění po téměř roční pauze zaviněné zraněním, mohl dostat od mezinárodní gymnastické federace (FIG). Ta by měla rozhodnout o jeho případném trestu za pozitivní zkoušky v Paříži a Debrecínu.

gpa nkr
________________________________________________________________________


Jsme nevinní, tvrdí dozorci odsouzení za prodej drog
Mladá fronta DNES 8.3.2003| rubrika: Severní Čechy| strana: 1| autor: (čer, ČTK)

Louny - Za oběti komplotu se považují bývalý dozorce Jiří Janovec a vychovatel Ladislav Kozák z věznice v Novém Sedle na Lounsku. Soud v Lounech je včera odsoudil za nedovolenou výrobu a držení drog a zneužití pravomoci veřejného činitele. Janovce navíc i za porušování povinnosti strážní služby. Dostali roční podmínku s dvouletou zkušební lhůtou a také tříletý zákaz práce s odsouzenými. „Jsme nevinní. Svědci byli nevěrohodní, chtěli nás jen poškodit,“ tvrdili po rozsudku, proti kterému se okamžitě odvolali. Podle výpovědí soušasných i bývalých vězňů oba muži prodávali ve věznici pervitin, marihuanu a anabolika, umožňovali za úplatu volat z mobilů a pomáhali před kontrolami cel schovávat zakázané věci, například tetovací náčiní. „Přes kamaráda jsem si od nich mohl za pět set korun a zaplacení provolaného kreditu zavolat z mobilu,“ řekl jeden ze svědků. „Byl jsem přitom, když vychovatel předal mému spoluvězni ve srolovaných novinách pervitin. Jedna dodávka stála tři tisíce,“ uvedl další.
Pokračování na straně D2

Pokračování ze strany D1
Bývalý vězeňský vychovatel Ladislav Kozák však od počátku líčení tvrdí, že objevil ve věznici jisté nepravosti a tím se stal nepohodlným. Exdozorce Janovce zas prý sice jeden z vězňů lákal, aby mu opatřil drogy k prodeji ve věznici, on to ale údajně odmítl. Státní zástupce požadoval tříleté nepodmíněné tresty. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu na odvolání. Soudkyně Dana Maťátková odůvodnila menší trest tím, že oba muži byli doposud bezúhonní. „Zvolila jsem mírnější tresty. Každý má právo vzít si ze svých činů ponaučení. Oba bývalí pracovníci věznice byli navíc dosud bezúhonní. Věřím, že jejich případ zapůsobí na ostatní dostatečně výchovně,“ řekla.
________________________________________________________________________


Tekutá extáze
Impuls 7.3.2003 08:00| pořad: Zprávy

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka
--------------------
Protidrogový tým ostravských policistů pracuje na odhalení nové drogy. Ta se začala objevovat v místních klubech a jedná se o tekutou extázi.

Eva PANOŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Zasvěcení ji nazývají gaba. Je to prý čirá tekutina, kterou prodejci distribuují v lahvičkách od léků. Ta, která koluje v ostravských klubech, se k nám dostala údajně z Polska. Svou cenou konkuruje klasické taneční droze extázi a mladí lidé ji konzumují tak, že si ji namíchají do nějakého nealkoholického nápoje. První zmínky o tekuté extázi v Ostravě se objevily už loni. Policie však na toto téma zatím odmítá zveřejnit jakoukoli informaci.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/03...f03fc2a7b6b.asp
________________________________________________________________________


Četný výskyt trestných činů v souvislosti s drogami v Polsku
ČT 1 9.3.2003 19:15| pořad: Události

Jiří JANEČEK, moderátor
--------------------
Za posledních deset let se v Polsku pětkrát zvýšilo množství trestných činů v souvislosti s drogami. Policie vyšetřovala třináct tisíc osob. Příčiny nejvyšší spotřeby drog mezi Poláky lze podle odborníků hledat ve zvýšeném stresu. Mezinárodní výbor pro kontrolu drog zase upozorňuje, že Polsko je také významným výrobcem a vývozcem amfetaminu. Podrobnosti zjišťoval náš zpravodaj Miroslav Karas.

Miroslav KARAS, redaktor
--------------------
Amfetamin je v Polsku nejoblíbenější drogou. Polská policie poměrně často likviduje dílny, kde se vyrábí. Polsko je předním producentem této drogy v Evropě. Například šedesát procent amfetaminu ve Skandinávii pochází právě z Polska.

Zbigniew MATWIEJ, hlavní velitelství policie
--------------------
Poloha Polska je pro producenty výhodná. Přes Polsko vedou i hlavní trasy pašování drog z Asie.

Miroslav KARAS, redaktor
--------------------
Zájem o drogy je velký. Podle neoficiálních údajů půl milionu Poláků má pravidelný kontakt s narkotiky. Kromě amfetaminu je zájem o marihuanu a hašiš. Ve varšavské klinice /nesrozumitelné/.

Teresa WEREŽYŇSKÁ, lékařka
--------------------
Měsíčně přijímáme padesát nových pacientů. Počet neklesá, naopak.

Miroslav KARAS, redaktor
--------------------
Drogy vyhledávají především mladí lidé do čtyřiadvaceti let. Ti, kteří nemohou najít práci, ale i ti, kteří pracují intenzivně několik hodin denně.

pacientka, narkomanka
--------------------
Pravidelně jsem kouřila marihuanu, zkusila jsem i kokain. Na diskotéce jsem brala tabletky extáze.

Miroslav KARAS, redaktor
--------------------
Podle nového protidrogového zákona každý, kdo má u sebe drogy, byť jen minimum, skončí před soudem. Hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Měkké i tvrdé drogy byly dány do jednoho pytle. Tříleté odnětí svobody hrozí i majitelům barů, diskoték a restaurací, kde se drogy prodávají. Polská policie loni v této souvislosti zadržela třináct tisíc osob. Podle odhadů se v Polsku ročně prodá narkotik za více než deset miliard korun.
________________________________________________________________________


Vláda chce omezit dostupnost tabáku, alkoholu a drog hlavně dětem
Zpravodajství ČTK 8.3.2003, rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: NAM

PRAHA 8. března (ČTK) - Především děti a mladé lidi chce chránit vláda, která ve středu projedná návrh zákona o opatřeních na ochranu před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Návrh zveřejnila ministryně zdravotnictví Marie Součková na webových stránkách svého úřadu.

V Česku podle ní kouří téměř 30 procent dospělých, mezi patnáctiletými pětina. Každý obyvatel, včetně kojenců, vypije za rok 9,9 litru stoprocentního alkoholu. Rizikově pije třetina mužů a sedmina žen. Zkušenosti s alkoholem má 86 procent jedenáctiletých chlapců a 80 procent stejně starých dívek. Ilegální drogu užilo nejméně 35 procent šestnáctiletých.

Ministryně proto chce omezit dostupnost tabáku a alkoholu zavedením pravidel pro jejich prodej a šíření. Na rozdíl od platné úpravy z roku 1989 stanoví zákon strategie na odstranění problémů z užívání návykových látek a upravuje podmínky léčby závislých. Nově se část pravomocí přenáší na kraje a obce.

Podle návrhu budou tabákové výrobky jen ve specializovaných prodejnách, na čerpacích stanicích a v ubytovacích zařízeních, kde nebydlí děti. Prodejní automaty budou jen tam, kam nesmějí osoby mladší 18 let. Zakazuje se kusový prodej cigaret. Výrazně se omezí kouření na veřejných místech, mimo jiné v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy.

Za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým hrozí pokuta od 20.000 do 100.000 korun. Reklama na tabák je zakázána s výjimkou specializovaných prodejen.

Přímé výdaje státního rozpočtu na prevenci škod činily loni 205 milionů korun. Po přijetí zákona stoupnou o 20 milionů. Úspory však lze očekávat z poklesu výdajů na léčení, například na choroby z kouření se vydá ročně přes 22 miliard. Zákon by měl platit od 1. července 2003.

nam jpt
________________________________________________________________________


Protidrogová kampaň v Thajsku už má 1500 mrtvých
Zpravodajství ČTK 9.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: TW

BANGKOK 9. března (ČTK) - Tvrdá protidrogová válka vyhlášená thajskou vládou si za necelých šest týdnů už vyžádala téměř 1500 mrtvých. Kampaň vyhlášená 1. února, která má trvat tři měsíce, vyvolává stále větší kritiku kvůli své kruté bilanci a obviňování policie z nezákonného postupu a údajným přehmatům vůči nevinným lidem.

Policejní mluvčí Pongsapat Pongcharon dnes podle agentury AFP sdělil, že od začátku kampaně bylo zabito 1498 osob. Policisté podle něj zabili 31 lidí v legitimní sebeobraně.

Zbývající mrtvé mají podle úřadů na svědomí překupníci drog, kteří se snaží zbavit svých drobných spolupracovníků, kteří by je mohli prozradit, kdyby padli do rukou policistů. Pro podezření z vraždy bylo zadrženo 108 osob, řekl v této souvislosti mluvčí.

Za první březnový týden zadržela policie 4015 lidí, upřesnil dále. Za první měsíc protidrogové kampaně bylo už podle policejních údajů zatčeno 29.500 lidí.

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra počátkem března řekl, že ani dosavadní krvavá bilance neodvrátí vládu od pokračování v kampani. "Nedejte se zviklat vysokými počty mrtvých, musíme být pevní a tuto válku musíme dovést do konce," prohlásil.

Vládní kampaň je zaměřena zejména proti pašování amfetaminů produkovaných v Barmě nebo na thajsko-barmských hranicích v desítkách ilegálních laboratoří. Thajsko vykazuje jejich největší spotřebu na světě.

tw hej
________________________________________________________________________


Protidrogová válka po siamsku
Týden 10.3.2003| rubrika: Svět| strana: 56| autor: Pavel Zvolánek, Bangkok

Svérázný přístup thajské vlády k likvidaci narkoscény

Premiér Šinavatra, graduovaný policista a podnikatel v elektronice, se pustil do ojedinělého podniku: policejní brutalitou z Thajska vymýtit drogové dealery.

Neexistuje nic pod sluncem, co by thajský policista nedokázal, tvrdí bangkocký policejní slogan. Thajský premiér Tchaksin Šinavatra (53) se rozhodl moudrost ověřit a postavil před muže zákona monstrózní úkol: Během tří měsíců musejí zbavit zemi drogového problému, a pokud se jim to nepodaří, mohou se rozloučit s kariérou. Tažení však již po prvním měsíci provázejí rozpaky. Devítiletý Čakrapchan se ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě. V autě matky, která se pokoušela uprchnout, když policie zadržela jejího muže, drogového překupníka. Chlapcovo rozstřílené tělo bylo později nalezeno na zadním sedadle opuštěného automobilu; policisté tvrdí, že mířili pouze na pneumatiky. Podobný případ není ojedinělý. První měsíc protidrogové války přinesl téměř tisíc mrtvých, a přestože policie tvrdí, že v naprosté většině jde o oběti vyřizování účtů uvnitř zločineckých gangů, s narůstajícím počtem obětí přibývá hlasů, že ochránci zákona zacházejí příliš daleko. Ačkoli na devadesát procent Thajců tvrdý postup policie podporu je, sedm z deseti dotázaných se obává, že akce skončí podobně jako Čakrapchan, smrtí nevinných a útěkem dealerů. Popravu může nařídit pouze soud, zabíjení lidí podezřelých z obchodu s drogami nám může přinést mezinárodní problémy, varoval před zahájením kampaně bývalý thajský premiér a šéf opoziční Demokratické strany Čuan Líkpaj. Drogy ničí naši zemi, musí se s tím něco udělat, říká překvapivě čtyřicetiletá jihothajská vesničanka, pro jejíhož blízkého příbuzného znamená tažení smrtelné nebezpečí. Dvacetiletý mladík se prý nikdy ničeho nebál, prodejem drog se snažil přilepšit nemajetné rodině a teď se útěkem pokouší zachránit holý život. Stíhá ho policie stejně jako jeho dodavatelé. Je to modelový příklad celého Šinavatrova tažení, v němž se střední články dealerské sítě snaží likvidovat pěšáky, kteří by je mohli prozradit policii. "Velké ryby" drogového byznysu jsou v nedohlednu, přestože premiér slíbil, že se nezastaví před žádným jménem.

Policista a premiér

Šinavatra proslul tím, že se v premiérském úřadu těžko zbavuje přímočarých návyků z policejních akademií, studoval také v USA, a z praxe, jíž nabyl během podnikání s počítači a telekomunikační technikou. Ve státě, který se prezentuje jako země úsměvů, rozdal úkoly s přesností policejního důstojníka a jako by je předkládal svým manažerům. Kampaň zahájil 1. února v devět hodin ráno, termín splnění stanovil na 30. dubna v devět večer. Do té doby mají policejní složky zajistit, aby drogy zmizely z každého čtverečního centimetru Thajska. Na ústředním náměstí Royal Plaza v Bangkoku se premiér označil za generála celého tažení a vyzval zemi, aby spojila síly v boji proti společnému nepříteli. Po úvodní třetině tvrdé kampaně však buddhista Šinavatra opatrně připouští, že bude muset pozměnit strategii. Ministerstvo vnitra na konci minulého týdne sice prohlásilo, že vysoký počet mrtvých dokazuje úspěšnost akce: černá listina se prý zmenšila o dvacet procent. Zároveň premiér popřel, že by policie dostala volnou ruku k překračování zákona. Spořádaní občané se dožívají kolem osmdesáti let, špatní tak dlouho žít nemusejí, řekl jeden z regionálních policejních velitelů. Ostatně ministr vnitra Muhamad Nor Matcha si dal záležet, aby jeho podřízení porozuměli tomu, že mají překupníkům předat jasný vzkaz: přestaňte obchodovat, nebo se připravte na náš zásah, který může být smrtelný. K praní špinavých peněz z drog využívá organizovaný zločin nejrůznějších způsobů. Zvláštní pozornost v probíhajících raziích věnuje místní policie podezřelým machinacím majitelů zvířecích farem. Ochránci zákona v prvním měsíci akce zabavili na deset tisíc krokodýlů, stádo volů, čtyři desítky jelenů a pštrosů včetně kopy vajec největšího opeřence. "Zvířata plánujeme prodat ve veřejné aukci dřív, než nás sežerou," komentoval s trochou nadsázky úlovek představitel jedné z provincií.

Proti zdi

Horkou novinkou na trhu s drogami je ya ba, vysoce návykový metamfetamin "made in Thailand". Narůžovělé pilulky s výrazně nasládlou vůní představují pro policejní psy lehkou kořist. Statisíce jejích uživatelů se závislosti zbavují velmi těžko. Podle statistik thajských protidrogových center pouhých třicet procent vyléčených narkomanů nespadne do kolotoče znovu. Popularita ya by, která díky rychlému nástupu účinků získala přezdívku "nacistická rychlost", roste geometrickou řadou. Obavy z jejího rozšíření vyslovily první Spojené státy, kam se droga dostala prostřednictvím rozsáhlé asijské menšiny. Jenom zisky z prodeje amfetaminu jsou odhadovány v přepočtu na 35 milionů korun denně. Přestože jsou do kampaně zapojeny školy, instituce orientované na rodinu a buddhističtí mniši, thajská média předpovídají premiérovi neúspěch. Podle staršího policejního plánu, který počítal s vyřešením problému do srpna příštího roku, by policisté museli zatknout okolo čtyř tisíc důležitých postav drogového podsvětí, často provázaných s těmi, kdo zdánlivě stojí na opačné straně barikády. Každá provincie by měla rozkrýt a zlikvidovat nejméně tři drogové sítě. Nebezpečí však přesahuje ze sousedního Myanmaru (Barma), jehož vojenský režim přímo či nepřímo drogovou produkci podporu je. Tříměsíční Šinavatrovo ultimátum nápadně připomíná slib, který dnešní premiér pronesl před sedmi lety v pozici osoby zodpovědné za řešení otázek dopravy. Tehdy chtěl do šesti měsíců zlikvidovat zácpy v Bangkoku, thajská metropole se však v dopravním kolapsu zmítá dodnes. Skeptici se na tento slib často odvolávají a předpovídají, že tři měsíce po skončení protidrogové kampaně se vše vrátí do vyjetých kolejí. Pokud se nenaplní slova o tom, že neexistuje nic pod sluncem, co by thajský policista nemohl dokázat.

Země v ohrožení

V šedesátimilionovém Thajsku užívá drogy okolo tří milionů lidí a odhadem osmdesát procent z nich je školní mládež. V roce 2001 zatkla policie v souvislosti s drogami 150 000 lidí. O tom, jak obtížný úkol před ní stojí, svědčí to, že loni zahynulo při protidrogových akcích 72 policistů.
________________________________________________________________________


Hongkong: rybář se dočkal nečekaného úlovku - 15 kg drogy
Zpravodajství ČTK 8.3.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: CAS

HONGKONG 8. března (ČTK) - Jistý hongkongský rybář se dočkal nečekaného úlovku, když se mu při chytání zasekl do háčku místo ryby balík indického konopí vážící 15 kilogramů. Úlovek ocenila místní policie na 1,3 miliónu hongkongských dolarů, tedy asi na pět miliónů korun.

O případu, který se stal na velmi živém nábřeží města ve čtvrtek, informovaly úřady až dnes.

Vyšetřovatelé se domnívají, že drogu odhodili do vody překupníci drog, když se k nim blížila policejní kontrola. Ve čtvrtečních policejních záznamech ale žádná zpráva o něčem neobvyklém v tomto směru chybí.

čas


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma