Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 04.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pořadatelé konopného happeningu oslovili primátora Béma
Zpravodajství ČTK 3.3.2003, rubrika: Sociální problémy - Praha, Středočes. kraj, ČR| autor: VAS

PRAHA 3. března (ČTK) - Proti drogové politice státu budou i letos protestovat zastánci legalizace konopí. Akce, kterou organizátoři plánují na 3. května, je součástí mezinárodní kampaně The Million Marijuana March (MMM). Kampaň usiluje o celosvětovou liberalizaci konopných drog. Pořadatelé se chtějí vyhnout problémům, které provázely přípravu loňského happeningu na pražské Letenské pláni. Vyzvali dnes proto pražského primátora Pavla Béma (ODS), aby se k jejich akci vyjádřil.

"Chceme mít včas jasno, jaký názor zastává nový primátor," řekl dnes ČTK "konopný ombudsman" a mluvčí MMM Marek Jehlička. Loni totiž akci těsně před jejím začátkem zakázal tehdejší primátor Jan Kasl (ODS) s odůvodněním, že se neslučuje s protidrogovou politikou Prahy.

I letos plánují pořadatelé uspořádat happening na Letné. Pokud bude postoj primátora negativní, budou hledat jiný pozemek, který nepatří městu. "Nemyslím, že by měl Bém nějaký problém se zaměřením happeningu. V meziresortní komisi, v níž pracoval, zastával velmi rozumné názory, co se týče odlišení drog podle jejich dopadů. Věřím tomu, že akci spíše podpoří," uvedl Jehlička.

Ústřední myšlenkou letošní akce MMM je boj proti nepřiměřeným postihům za držení a konzumaci konopných drog. Happening v Praze chce podnítit diskusi o legislativním rozdělení drog podle skutečné míry jejich společenské a zdravotní nebezpečnosti a otevřít cesty pro lékařské využití konopí.

Vloni se akce zúčastnilo několik stovek lidí po celé České republice. V Praze se sešlo asi 2000 příznivců konopí. Loni se happeningy MMM konaly na 170 místech světa.

Martina Vašíčková hj


Zastánci konopí oslovili primátora Béma
Mladá fronta DNES 4.3.2003| rubrika: Praha| strana: 1| autor: (ČTK)

Praha - Proti drogové politice státu budou i letos protestovat zastánci legalizace konopí. Akce, kterou organizátoři plánují na 3. května, je součástí mezinárodní kampaně The Million Marijuana March (MMM). Kampaň usiluje o celosvětovou liberalizaci konopných drog. Pořadatelé se chtějí vyhnout problémům, které provázely přípravu loňského happeningu na pražské Letenské pláni. Vyzvali proto včera pražského primátora Pavla Béma (ODS), aby se k jejich akci vyjádřil. „Chceme mít včas jasno, jaký názor zastává nový primátor,“ řekl „konopný ombudsman“ a mluvčí MMM Marek Jehlička. Loni totiž akci těsně před jejím začátkem zakázal tehdejší primátor Jan Kasl (ODS) s odůvodněním, že se neslučuje s protidrogovou politikou Prahy. I letos plánují pořadatelé uspořádat happening na Letné. Pokud bude postoj primátora negativní, budou hledat jiný pozemek, který nepatří městu. „Nemyslím, že by měl Bém nějaký problém se zaměřením happeningu. V meziresortní komisi, v níž pracoval, zastával velmi rozumné názory, co se týče odlišení drog podle jejich dopadů. Věřím tomu, že akci spíše podpoří,“ uvedl Jehlička. Ústřední myšlenkou letošní akce MMM je boj proti nepřiměřeným postihům za držení a konzumaci konopných drog. Happening v Praze chce podnítit diskusi o legislativním rozdělení drog podle skutečné míry jejich společenské a zdravotní nebezpečnosti a otevřít cesty pro lékařské využití konopí. Vloni se akce zúčastnilo několik stovek lidí po celé České republice. V Praze se sešlo asi 2000 příznivců konopí. Loni se happeningy MMM konaly na 170 místech světa.
________________________________________________________________________


Ministerstva nechtějí dělit drogy podle nebezpečnosti, vláda to žádá
Hospodářské noviny 4.3.2003| rubrika: z domova| strana: 4| autor: (teč)

Ministerstva zdravotnictví a spravedlnosti zablokovala úkol, který jim uložila vláda. Jejich úředníci měli do konce uplynulého roku rozdělit drogy podle jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti. To mělo policistům a soudců pomoci k tomu, aby do vězení posílali především dealery a výrobce tvrdších drog, jako je pervitin, heroin či kokain. "Trváme na tom, aby ministerstva rozdělila drogy do kategorií, protože argumenty, kterými odůvodňují neplnění úkolu, nelze akceptovat," prohlásil zástupce ředitele Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Václav Macek. Pokud budou drogy rozděleny, budou se podle něj policisté snáze orientovat v tom, z čeho výrobce a dealery obvinit a z čeho naopak neobviňovat uživatele drog. Lehčí postih by tak čekal například pěstitele konopí, které považují odborníci za méně škodlivé. Soudci by jim mohli vyměřit alternativní tresty. Nemusel by se tak opakovat případ Stanislava Pobudy, který za prodej několika cigaret marihuany dostal čtyři roky vězení, kdežto jen pár dní po jeho procesu propustil jiný soudce dealery pervitinu s podmínkou domů. Požadavky vládní rady, která chce, aby ministerstva svůj úkol splnila v novém termínu - do konce června - však odmítá ministerstvo spravedlnosti. "Z hlediska trestněprávních předpisů by to nemělo velký význam. Soudce má k dispozici mnoho dalších hledisek, podle kterých trestné činy posuzuje," uvedla tisková mluvčí ministerstva Iva Chaloupková. Mluvčí resortu zdravotnictví Mario Böhme zase tvrdí, že ze zdravotního hlediska rozdělit drogy téměř nelze. "Je to nesmírně složité, musí se brát v úvahu spousta faktorů. Naše rozdělení nemůže policistům či soudcům sloužit: tam jde o posouzení společenské nebezpečnosti," řekl. Jeho resort požádal vládu, aby úkol zadaný radou nemusel plnit. "Nenabídli ale jiné řešení, které by mělo podobný účinek. Přitom je nezbytné snižovat zdravotní, společenské a ekonomické dopady, které pro společnost vyplývají hlavně z užívání heroinu a pervitinu, a zabránit zbytečné a drahé kriminalizaci příležitostných uživatelů drog," ohradil se Macek. Rozdělení drog podle škodlivosti - a podle toho odstupňované sankce - mají přitom v mnoha evropských zemích. Rozdělit drogy do dvou nebo třech skupin nařídil Zemanův kabinet v listopadu 2001. Vládu k tomu vedly výsledky analýzy, která se zabývala tím, jaký dopad měla na drogovou scénu změna legislativy. Studie mimo jiné ukázala, že zavedením trestů za držení drog pro vlastní potřebu se zvýšilo riziko, že mladým lidem budou dealeři současně s marihuanou nabízet tvrdší drogy.
________________________________________________________________________


Nabízel konopí ze skleníku
Právo 4.3.2003| rubrika: Střední a východní Morava - Olomoucký kraj, Zlínský kraj| strana: 12| autor: (rs)

ZAŠOVÁ - Nejméně 400 tisíc korun si vydělal třiatřicetiletý muž z Rožnova pod Radhoštěm prodejem marihuany, kterou si sám pěstoval ve skleníku. Policisté našli při prohlídce rodinného domu jeho partnerky v obci Zašová více než sto rostlin marihuany, které rostly ve výživném roztoku. "Zásah policistů v kuklách byl pro lidi z vesnice šokem. Rodina, která v domě žije, má nejlepší pověst," poznamenal místostarosta Zašové Ladislav Krumpolc. Státní zástupce ve Vsetíně na zadrženého muže uvalil vazbu. Obviněn je z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikomanie. Policisté sledovali muže podezřelého z pěstování a prodeje marihuany déle než půl roku.
________________________________________________________________________


Drogy? Zakouřím si, ale neprodávám
Hospodářské noviny 4.3.2003| rubrika: z domova| strana: 4| autor: Adéla Čtvtečková

Nebýt milosti prezidenta Václava Havla, seděl by dnes dvaadvacetiletý Stanislav Pobuda z Frýdku-Místku kvůli marihuaně už čtvrtý rok za mřížemi. Teď bydlí u rodičů, je bez práce, zadlužený, "trávu" kouří už jen občas s kamarády, nikdy si ji ale sám nekupuje. A v jednom má jasno: K tomu, aby drogu nosil ostatním, už ho nikdy nikdo nepřiměje. "Bylo to tvrdé životní ponaučení," říká. Nerad se k tomu vrací. Jako devatenáctiletého ho v únoru roku 2000 poslal olomoucký Vrchní soud na čtyři roky do vězení za prodej osmnácti cigaret marihuany kamarádům. Jeden z nich byl nezletilý. Státní zástupce navrhoval trest ještě přísnější. "Scházeli jsme se s kamarády v hospodě, pili jsme, kouřili jsme trávu, občas ji každý odněkud sehnal. Jenže pak to u dvou kluků našel ve škole třídní učitel. No a oni naprášili, že to mají ode mě, i když jsem jim to tenkrát já nesehnal. Navíc oni dělali to samé. Tak, jak jsem dopadl já, mohla skončit většina mých známých," vzpomíná Pobuda. Jeho přidělená advokátka mu tenkrát poradila, aby se u soudu přiznal, že nemá smysl zatloukat, naopak mu přiznání pomůže. "Jo, pomohlo mně to fakt výborně. Kdybych měl tenkrát na pořádného advokáta peníze, nikdy bych čtyři roky nedostal," usmívá se trpce. V té době už byl sedmý měsíc ve vazbě. Každý ho tam ujišťoval, že dostane maximálně podmínku. Od soudu s ní odcházeli i dealeři pervitinu. "Když jsem přišel s tím, že jsem dostal za trávu čtyři roky, každý se ptal, jestli jsem propašoval kamión. Nikdo tomu nevěřil. Mamka se zhroutila a já se pak ve vězení taky psychicky sesypal," popisuje vyučený prodavač. Než ho zavřeli, marihuanu vůbec nepovažoval za drogu. Policii i soudce přesvědčoval, že ji dnes kouří každý mladý člověk, tak jako každý starší pije alkohol. Od tvrdších drog, jako jsou pervitin nebo heroin, dával ruce pryč. Ve věznici v Oráčově na Rakovnicku strávil čtrnáct dnů. Pak přišla prezidentova milost. Žádali o ni kromě rodiny i další lidi a organizace, kteří považovali trest ve srovnání s tím, co se stalo, za příliš přísný. Čtyřletý trest kritizovalo pro jeho tvrdost i mnoho odborníků. "Z milosti od Havla jsem byl mimo, trvalo dlouho, než jsem si uvědomil, že jsem venku, že spím doma. Brácha mě musel vzít na diskotéku, abych se tam opil a vrátil do reálu. Tři a půl roku bych ve vězení nevydržel. Byl to horor, snažil jsem se hlavně z toho nezblbnout," tvrdí rezolutně. "Kamarádi", kteří Stanislava Pobudu tenkrát na policii udali, se mu vyhýbají, mají výčitky svědomí a bojí se ho. Jeden z nich se mu omluvil. Drogy berou dál. Pobuda má teď tři opravdové kamarády a je opatrný, s kým se dá do řeči. V hospodě u piva se už jeho případ nerozebírá. Není prý co. "Byla to moje velká hloupost, která nakonec se štěstím relativně dobře dopadla. Ze života ji nevymažu, potáhne se to se mnou. Třeba je těžké najít si práci, a zvlášť dřív, když každý věděl, co jsem zač. Když firma zjistila, že jsem soudně trestaný, bylo okamžitě hotovo a nikdo se se mnou nebavil. Teď to neuvádím, ale práce stejně není, nebo jen hodně špatně placená. Za pět tisíc čistého se neuživím, navíc mám splácet ještě dluhy za soud," uvedl. Nejdéle pracoval devět měsíců v brněnské firmě, která zkrachovala. Pak se občas vyskytly jen krátkodobé příležitosti. Rodiče už jsou s odstupem času "v klidu", atmosféra je doma podle toho, jestli jim syn zaplatí nájem nebo ne. "Kamarádi mi říkají, ať se držím prodávání trávy, abych měl peníze. Ale o tom nechci ani slyšet. Zakouřit? Občas. Ale prodávat - ne. Bál bych se, že by mě zase zavřeli. Už vím, že je to možné."
________________________________________________________________________


Prázdninovou nudu musí veřejně odmakat
Deník Chomutovska 1.3.2003| rubrika: Lokální| strana: 16| autor: JAROSLAV ŠÍCHO

Do dveří jednací síně chomutovského soudu vstupoval šestnáctiletý Robert Mlíko jako by přicházel na popraviště. Plaše pozdraviv podal předsedkyni trestního senátu předvolání a občanský průkaz, načež usedl po boku svého obhájce. Soudkyně Baráčková, mladá plavovláska, si jej změřila přísným zrakem a zahájila přelíčení. "Začalo to tak, že sme se o prázdninách nudili," jal se vypovídat Robert zajíkaje se při každém slovu, "scházeli sme se s Toníkem a Ondrou na Kamenným vrchu, jezdili na prkně a kecali o všem možným. Jednou sme se bavili o kouření marjánky, tedy marihuany. Vzpomněl sem si, že mám doma jednu cigaretu, koupil sem jí na konci školního roku, už si nepamatuju od koho. Klucí říkali, že by si chtěli zakouřit, ještě to prej nikdy nezkusili. Tak sem to cigáro přines a trochu sme se zhulili. Nenapadlo mě, že se Toníkovi udělá zle, že jeho rodiče zavolaji doktora, ten ho nechá odvezt do nemocnice a on tam všechno vykecá." Předsedkyně senátu předvolala i oba čtrnáctileté mládenečky coby svědky. "No jo, věděli sme, že je v cigaretě marihuána, on nám to Robík řek. Vychvaloval, že to bude fajn až si štrejchneme a až budem v rauši nebo jak tomu říkal, tak sme to zkusili. Doma sem se z toho poblil, pardon pozvracel, a máma byla tak vyděšená, že nažhavila telefon, přijel doktor a musel sem s pravdou ven. Když se mi udělalo dobře, tak mě táta seřezal," vypověděl bez pobízení Ondra. Toníkova výpověď se s jeho shodovala. Po celou dobu, kdy se senát radil, zda Roberta uznat vinným a jaký mu uložit trest, obžalovaný mládenec přecházel po chodbě jako by měl pod nohama žhavé uhlíky. Snad neslyšel uklidňující řeči obhájce ani rodičů. Do soudní síně vstoupil se slzama v očích v očekávání nejhoršího. "Povstaňte a vyslechněte rozsudek jménem republiky. Soud uznal Roberta Mlíko vinným z trestného činu šíření toxikománie a odsuzuje ho ke dvěma stům hodinám obecně prospěšných prací. Senát se rozhodl pro poměrně mírný trest proto, že obžalovaný byl až doposud beztrestný, k činu se doznal a projevil nad ním lítost." V soudní síni bylo při vynášení rozsudku ticho jako v kostele a když soudkyně skončila, málem bylo slyšet, jak Robertovi spadl kámen ze srdce...
________________________________________________________________________


Mladík prodával marihuanu
Deník Pojizeří 3.3.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: hum

Semily - Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byl na konci února obviněn 22letý mladík ze Semilska. V době od 1. ledna 2001 do 15. února letošního roku měl opakovaně na různých místech Semil distribuovat marihuanové cigarety. "Mladík byl obviněn, že v uvedené době prodával v Semilech nejméně ve sto případech sušenou marihuanu další osobě," potvrdila Soňa Šídová, mluvčí semilské policie. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až do tří let. hum )
________________________________________________________________________


Jsme jako děti, ve hře neznáme bratra
Deník Chomutovska 3.3.2003| rubrika: Okres zpravodajství| strana: 16| autor: LUBOŠ MIZUN

Luboš Mizun o hravosti a alkoholu
Nedávno jsem se účastnil coby člen redakčního týmu turnaje v kuželkách. Uvědomil jsem si tam jednu věc: všichni jsme někdy jako děti a do hry se dokážem "zažrat" snad i víc než ti malí. O sobě to vím dávno, ale myslel jsem, že je to jen jakási má úchylka, atavismus z dětství - není. Došlo k situaci, že jeden ze soutěžících týmů, který už od samého počátku turnaje cosi slavil, prošvihl svůj start ve vyřazovací části. Snad pochybil i pořadatel, který pustil na místo nich jejich béčko nebo možná jen někoho z rezervy. Náhradní sestava neuspěla. Krátce na to přišli rozohnění poškození a dožadovali se nápravy. Ono dětské "už je to zahraný" nechtěli akceptovat a zvláště dámy se důsledně a hlasitě dožadovaly nápravy, jako by šlo o život. Trochu to narušilo celkovou pohodovou atmosféru podvečera, během něhož se poškození ještě několikrát uchylovali k výtkám a protestům. Dočkali se jen výsměchu od ostatních a odcházeli s křivdou. Měli svou pravdu, ale nebyli vyslyšeni, a na celém večeru by tak zůstal trochu stín, kdyby se ostatní aktéři nevěnovali jeho společenské části, spočívající mimo jiné v tom, čemu se naši poškození věnovali už s časovým předstihem: požívání alkoholu. Alkohol umocňuje emoce, jak pocit křivdy, tak veselí. Dalo by se tedy říct, že pro většinu přítomných to byl podařený večer. Byl jsem kdysi na dovolené v jižních Čechách, které se účastnil i manželský pár Holanďanů. Jednou večer přišla řeč na drogy. Hans, vysloužilý padesátiletý hippie, se chlubil, jako každý správný zahrádkář, že marihuana z jeho políčka, kterou si už dvacet let pěstuje kousek za Amsterodamem, je nejlepší. Srovnával účinky této tzv. měkké drogy s alkoholem. Tráva, tvrdil, tě naplňuje klidem, pohodou a harmonií vůči světu, zatímco alkohol tě činí agresivním. Vidíš?! usadil mě, když jsem rozkurážen kořalkou své argumenty proti drogám předkládal se stále vzrůstající naléhavostí a hlasitostí. Dobrá, snad má svojí pravdu, ale já si myslím, že do české hospody patří pořádná hádka. A tak doufám, že kdyby někdo chtěl propašovat tuhle zápaďáckou dýmku míru na české kuželky, celníci budou dávat pozor a neprošvihnou to.
________________________________________________________________________


Žena nosila výrobci pervitinu léky
Zlínské noviny 1.3.2003| rubrika: Z regionů| strana: 9| autor: pla

Vsetín _ Až pětileté vězení hrozí osmnáctileté dívce ze Vsetínska, kterou v minulých dnech obvinil vsetínský policejní rada z napomáhání při nedovolené výrobě a držení omamných psychotropních látek a jedů. Podle dosavadních výsledků měla mladá žena ve více než deseti případech opatřit léky potřebné k výrobě pervitinu třiadvacetiletému Vsetíňanovi. "Minulý týden byl z nedovolené výroby a držení omamných látek obviněn i jedenadvacetiletý mladík ze Vsetína, u kterého při preventivně bezpečnostní akci policisté na začátku února našli větší než malé množství marihuany,"uvedl vsetínský policejní mluvčí František Hauk s tím, že při zmíněné akci zaměřené na vyhledávání drog se zúčastnilo dvaadvacet policistů, mezi kterými byli i kriminalisté a dopraváci se dvěma psovody Celní správy Ostrava. V jedné ze vsetínských restaurací při ní policisté zadrželi také pětadvacetiletého muže, který poskytl dvěma mužům ke kouření drogu. "Podle výsledků nařízené expertizy se jednalo o hašiš a marihuanu,"vysvětlil Hauk s tím, že pětadvacetiletý pachatel byl rovněž obviněn z nedovolené výroby a držení omamných psychotropních látek a jedů a hrozí mu až dvouleté vězení. (pla)
________________________________________________________________________


Studenti musí dýchat do trubiček
Mladá fronta DNES 4.3.2003| rubrika: Jižní Čechy| strana: 1| autor: VÁCLAV JANOUŠ

Na integrované lesnické škole ve Vimperku bojují kontrolami proti alkoholismu

Od slov k činům jako jedni z prvních v regionu přistoupili v boji proti alkoholismu mládeže pedagogové vimperské integrované lesnické školy. Studentům dávají namátkově dýchat do detekčních trubiček.

Vimperk - Pedagogové už několik budoucích lesáků nachytali, že pili alkohol. "Studenti musejí vědět, že se tato kontrola, dělá a musí si proto pití odpustit," míní ředitel vimperské lesnické školy Slavomil Brandtl Městští policisté, psychologové i zdravotníci jsou akcí nadšeni, protože podle nich konečně začal někdo proti celorepublikovému problému pití mladistvích bojovat. Brandtl uvedl, že na škole si studenty takto prověřují už deset let, jen poslední dobou přitvrdili v počtu kontrol. "Dělají to i jiné školy, jen se o tom moc nemluví. U nás je to o to důležitější, že žáci mají odborný výcvik s motorovými pilami a traktory a porážejí stromy," uvedl ředitel.
"Už mě kontrolovali nejméně pětkrát, takže si nedovolím přijít opilý. Navíc, když někoho vedení školy nachytá pod vlivem alkoholu, zpřísní režim nám všem. Potom jsme všichni dost naštvaní. Mohu porovnávat s předešlým rokem, kontroly jsou přísnější a dost zabraly," uvedl sedmnáctiletý student druhého ročníku obor opravář lesních strojů Josef Císařovský Vychovatelé odpoledne dojíždějícím a na internátu večer namátkově dávají dýchnout do detekčních trubiček některým studentům. Ročně nachytají v průměru dva až tři provinilce. Ovšem letos už odhalili čtyři studenty, kteří tak porušili řád internátu. Poslední trojici teď hrozí podmíněné vyloučení z internátu.
Trend hlídání mladých, aby nepili alkohol, nastoupili i vimperští strážníci, kteří koncem loňského roku zahájili rozsáhlou akci, při níž zkontrolovali veškerá restaurační zařízení, kde by si mohli studenti alkohol koupit. Šéf strážníků Zdeněk Desat si pochvaloval, že alespoň částečně se mu podařilo pití nezletilých vymýtit. "Teď se od března pustíme do kontroly kouření," varoval.
Pokračování na str. D2

Pokračování ze str. D1
Také šéfka prachatické pedagogicko-psychologické poradny Květa Kadlecová s kontrolami studentů na alkohol souhlasí stejně jako ředitel prachatické záchranné služby Juljo Hasík. Počty opilých nezletilých dětí, které ročně odveze sanitka do nemocnice, či se dostanou dokonce na záchytku, totiž vzrůstají.
"Je to celostátní problém a výjezdy k
takovým případům jsou i tady na Prachaticku. Nevedu si sice statistiku, ale jen co si vzpomínám, tak jsme ošetřovali i čtrnáctiletého chlapce s těžkou otravou. Prevence je třeba a také upozornit rodiče," míní Hasík.
I na jiných školách v jižních Čechách detekční trubičky jsou, ale používají se jen občas. "Máme tester na alkohol, i ho občas používáme na internátě, ale ne každý den," řekl ekonom Středního odborného učiliště v Písku v Komenského ulici Karel Kotrch. Právě na této škole by přitom studenty měli kontrolovat častěji, protože zde mají problémy kromě alkoholu také s drogami.
Písečtí policisté vyšetřují trestný čin výroby, držení a prodej omamných látek a jedů, kterého se měli dopustit dva chlapci ve věku devatenáct a sedmnáct let. "Prodali mladistvému marihuanu za sto a padesát korun. Proto jsou stíháni zatím na svobodě," řekla písecká policejní mluvčí Hana Tomášková.


Na studenty lesnictví čekají testy prokazující požití drog
Listy Prachaticka 3.3.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 17| autor: ALENA HARTLOVÁ

Vimperk - S ohledem na bezpečnost práce při odborném výcviku byl ředitel střední školy nucen zvolit tvrdší prostředky boje proti drogám, než jen pouhou prevenci. Minulý pátek obdržel ředitel Integrované střední školy lesnické Slavomil Brandtl balíček, který obsahoval jím objednané testy určující přítomnost THC nebo pervitinu v moči.

Není škola jako škola

Těmto testům se budou muset vybraní studenti v příštích dnech podrobit pod dohledem lékaře v ordinaci školy. "K tomuto kroku mě po konzultaci se školním protidrogovým koordinátorem a sborem profesorů i vychovatelů vedl ten fakt, že narozdíl od jiných typů středních škol procházejí naši studenti odborným výcvikem, při němž pracují s motorovými pilami a řídí dopravní prostředky. Proto je zcela nezbytné, aby byli všichni podle zákona naprosto střízliví a způsobilí takovou činnost vykonávat," uvedl ředitel Slavomil Brandtl.

Testy platí škola

Jak dále dodal, školní protidrogový koordinátor již navštívil jednotlivé třídy, kde o tomto opatření studenty informoval a zároveň jim sdělil, že zmíněné testy mohou u jednotlivých žáků prokázat přítomnost THC v moči i půl roku po užití marihuany. Tento fakt měl podle slov Slavomila Brandtla ve třídách znatelnou odezvu. "Téměř šedesát procent studentů se nám přiznalo, že v minulosti účinky marihuany nebo jiné lehké drogy zkusili," poznamenal ředitel ISŠL. Zatím škola objednala pouze dvacet kusů testovacích ampulí, za které zaplatila z vlastních prostředků téměř 2200 korun. "Jeden test na prokázání THC stojí zhruba devadesát korun. Pro jistotu jsme ale zakoupili také několik ampulí na určení pervitinu," popsal Slavomil Brandtl s tím, že další druhy testů nejsou podle jeho mínění na místě. Rozboru složení moči se budou muset podrobit ti studenti, kteří byli svým chováním, koordinací pohybů nebo jinými projevy vychovatelům a mistrům výcviku podezřelí a dechová zkouška u nich neprokázala požití alkoholických nápojů.

Student může odmítnout

"Student má samozřejmě právo takový test odmítnout. V takovém případě ale bude vyřazen z činností odborného výcviku, při kterých by měl pracovat s motorovou pilou nebo řídit vozidlo. Podobné opatření čeká také na ty, u kterých test ukáže přítomnost podezřelých látek v moči. Takoví žáci budou navíc převezeni k lékaři, který odešle jejich krevní vzorek k bližšímu prozkoumání. Pokud i toto potvrdí, že student užil nebo užívá drogu, budeme se snažit tuto záležitost řešit například přes K-centrum a podobně," konstatoval Slavomil Brandtl.

Za konzumaci nevyloučí

Podle jeho slov je ale u takových návštěvníků studia na integrované střední školy lesnické velkým důvodem k zamyšlení i to, že nebudou moci získat kvalifikaci k řízení motorových vozidel nebo k práci s motorovou pilou stejně, jako jejich spolužáci. Ze studia by mohl být podle školního řádu vyloučen ale pouze ten student, u kterého by se potvrdila distribuce drog nebo navádění k jejich užívání. O všech pravidlech školy, internátu i odborného výcviku vědí dobře i rodiče studentů, a proto už je pouze na nich, jak se k testování moči a případným důsledkům pozitivních výsledků u svých potomků postaví.
________________________________________________________________________


Děti drogy kupují i ve škole
Mladá fronta DNES 4.3.2003| rubrika: Příbramsko| strana: 4| autor: PAVLÍNA NEVLIDOVÁ

Na Příbramsku jsou nejrozšířenějšími drogami marihuana a pervitin

Příbram - Příbramsko je podle bývalé okresní protidrogové koordinátorky Petry Belkové, pokud je o drogy, přibližně srovnatelné s Kolínem či Mladou Boleslaví. Počet drogově závislých lidí v okrese však není možné jednoznačně určit, jako orientační údaj můžou posloužit výsledky studie prováděné v roce 2001 v lékárnách. Toto šetření se zaměřilo na množství prodaných injekčních stříkaček. V příbramském okrese se došlo k číslu 300 osob. „Lidí užívajících drogy je v našem okrese ale podstatně víc,“ potvrdila Belková, která v současné době kromě jiného také působí v nově otevřeném K-centru v Příbrami. V současnosti není podle odborníků žádný problém sehnat drogu, a to třeba i přímo v budově základní školy. S takovými případy se setkávají i příbramští policisté, kteří úzce spolupracují s vedením škol při řešení výskytu drog ve školách nebo jen při podezření výskytu. Zpravidla jde o marihuanu, která patří do kategorie lehčích drog. Například letos v lednu řešili výskyt marihuany v 3. základní škole v Příbrami. „Drogy se prodávají na většině míst, kde se scházejí mladí lidé,“ podotkla Belková. Policisté zabývající se drogovou scénou na Příbramsku mají tyto oblasti také vytipované. Důležitá je však také spolupráce s občany a státními i soukromými subjekty. Policejní práci rovněž ztěžuje fakt, že svědci v drogových případech buď odmítají vypovídat, nebo mění své výpovědi. „Občané třeba za námi přijdou s tím, že se v daném podniku distribuují drogy, ale když se zeptáme na konkrétní jména, tak je to problém,“ vysvětlil jeden z policistů, který si z profesních důvodů nepřál být jmenován. Za nejrozšířenější drogu v příbramském okrese odborníci označují marihuanu, ovšem velké popularitě se těší i pervitin. Specifickým územím je Dobříšsko, které leží blízko Prahy a kam již značně pronikl heroin, jehož obliba začala celorepublikově růst. Látky, které se čichají a jsou běžně dostupné, jako například benzin či různá ředidla, zkoušejí především žáci základních škol a jejich počet se dle Belkové v poslední době zvýšil. „Je to atraktivní pro děti kolem deseti až dvanácti let,“ upřesnila bývalá koordinátorka. Mladší školáci poprvé zkoušejí drogu především proto, že jsou zvídaví a jejich kamarádi je k tomu nějakým způsobem navnadí. „První experimenty mohou být o velkých zážitcích,“ poznamenala Belková. Jako nejrizikovější skupinu dětí odborníci označují dvanáctiaž patnáctileté děti, mezi nimi pak zvláště ty, které mají potíže se zapojením do třídního kolektivu, a také děti z rodin, kde jsou obecně narušené vzájemné vztahy. „Určitě se snižuje věk prvouživatelů a mění se skladba drog na scéně,“ uvedla Belková a doplnila, že heroin, který byl dříve na okraji zájmu, se nyní už i na Příbramsku začíná objevovat častěji. Jeho cena se pohybuje na srovnatelné úrovni s pervitinem, přičemž průměrný problémový uživatel musí zaplatit zhruba pět set až jeden tisíc korun denně. S tím potom souvisí i další trestná činnost. Podle policistů není na území Příbramska mnoho výroben drog, protože do Prahy to mají prodejci blízko, a tak se většina omamných a psychotropních látek dováží odtamtud.
________________________________________________________________________


Tisíc Čechů pyká v zahraničí
Berounský deník 3.3.2003| rubrika: Čeśká republika| strana: 4| autor: JAN RYCHETSKÝ

Dva Češi odsouzení v Thajsku na mnoho let za pašování drog pojedou zřejmě domů. Vcizích věznicích si však tvrdé tresty odpykává mnohem více Čechů, kteří takové štěstí nemají. Praha - Případy zadržených Čechů vcizině eviduje ministerstvo zahraničních věcí. Evidence je však neúplná, protože mnozí čeští občané kontakt s našimi zastupitelskými úřady odmítají. Podle odhadů nyní vzahraničí "sedí" asi 1000 lidí. Odpykávají si tresty hlavně za krádeže - nejvíce v sousedních zemích - a drogové delikty. Místa uvěznění za drogy vpodst atě kopírují pašerácké stezky. Nejvíce heroinu se do Evropy dostává přes Thajsko nebo přes Afghánistán, bývalé ruské svazové republiky a Turecko. Kokain sem zase míří z Mexika a hašiš přes Španělsko. Od nás se pak drogy distribuují dál na západ. Asi nejznámějšími českými vězni v zahraničí jsou Emil Novotný a Radek Hanykovics. První byl odsouzen na 43, druhý na 25 let vthajs kém Bangkoku. Jejich případ má nyní na starosti české ministerstvo spravedlnosti. "Požádali jsme o doplnění materiálů, které nám Thajci poslali. Chceme znát thajské zákony, na jejichž základě byli jmenovaní odsouzeni. Až je dostaneme a přeložíme, podáme k nejvyššímu soudu návrh, aby uznal rozhodnutí cizozemského soudu na našem území. Poté můžeme vězněné převzít," vysvětluje Vladimír Voráček z ministerstva. Odhadnout, jak dlouho to bude celé trvat, prý nelze, ale jasné je, že vězni budou muset uhradit náklady na cestu. "Hlavně ty země, kde to s právem není valné a kde je korupční prostředí, se rády předvádějí na příkladech cizinců. Získávají tak krytí, jak jsou tam důslední a přísní při potírání obchodu s drogami, čímž kryjí vlastní čachry. Proto bych při cestách do zahraničí doporučoval velkou opatrnost," říká Ivan Douda z nadace Drop In. Jako kurýři mohou být někdy využiti i lidé, kteří o tom ani nevědí a podstupují přitom obrovské riziko. Zastupitelské úřady vcizině těmto lidem poskytují pomoc. "Jsou s nimi vprav idelném styku, hovoří s jejich právními zástupci, rodinami, ale i s justičními a jinými orgány země působnosti," vysvětlila Dana Pavlousková z ministerstva zahraničních věcí.

Případy Čechů vězněných v cizině
Milan Lesniak a Bronislava Paclová dostali v Řecku za pašování 30 kilogramů heroinu doživotí, ale odvolali se ve Velké Británii dostal český řidič autobusu za 50 kilo heroinu 26 let, jiný zde byl odsouzen za 68 kilogramů heroinu na 16 let patnácti a čtrnáctiletý trest vězení si již tři roky odpykávají dva čeští pašeráci v Norsku a Švédsku
________________________________________________________________________


Prevence: děti si zkoušejí kariéru narkomana
Mladá fronta DNES 4.3.2003| rubrika: Příbramsko| strana: 4| autor: (nvl)

Příbram - V rámci preventivních opatření v základních a středních školách protidrogoví koordinátoři často používají zážitkovou formu. Jde například o hru, ve které si žáci nad 15 let prožijí kariéru narkomana. Začíná se tak, že děti vytvoří seznam nejdůležitějších věcí, vlastností, hodnot a lidí ve svém životě. Pak musí postupně škrtat položky ze svého seznamu a nejhorším okamžikem pro školáky většinou je, když musí vymazat i své blízké. Na konci hry tedy na papíře už nezbývá nic a na toto zjištění pak navazuje krátké povídání o tom, že lidé závislí na drogách tímto způsobem ztrácejí důležité hodnoty i lidi ve svém životě a o tom, jak takový člověk může tyto ztráty vnímat. Kromě toho se děti vyjadřují k tomu, jak se cítili, když škrtali jednotlivé položky, třeba lásku, svého nejlepšího přítele či rodiče.
________________________________________________________________________


NEJŽHAVĚJŠÍ AKTUALITY
Esquire 26.2.2003| rubrika: Reportér - Literatura| strana: 102| autor: Petr Matoušek, Tomáš Seidl, Pavel Friš

* STO LET DŽINA V AMPULCE hodnotí německý farmakolog Michael de Ridder v knize Heroin - od léku k droze (Argo) a je pořádné nabroušený v pojmenovávání příčin zla. Tak jako opium bývalo ještě za královny Viktorie šestákovým prostředkem pro úlevu těla, který se doma povaloval stejně jako dnes cigarety, alkohol a rohypnol, nebyl ani heroin původně "junk", nýbrž běžné sedativum užívané na nejrůznější potíže od kašle přes dušnost až po "extrémní libido". Sloučenina diacetylmorfin, jež roku 1898 vznikla ve stejné laboratoři jako aspirin, začala být démonizována až po konferenci v Šanghaji (1909) a zbytek obstarala prohibice ve Spojených státech, které heroin označily za nejnebezpečnější návykovou látku a přesvědčily o tom většinu svých vazalů. A co je oficiálně zakázáno, nemůže mít lepší reklamu. Buďme tedy dál vesele "politicky korektní", zatímco nemocní trpí v bolestech, protože západní civilizace je zřejmě masochističtéjší než Masoch.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma