Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 03.03.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Marihuanu zkoušel kouřit každý druhý středoškolák
Mladá fronta DNES 3.3.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 1| autor: (zed)

Karlovy Vary - Padesát procent středoškoláků ze škol v Karlových Varech se svěřilo preventistům Městské policie (MP) v Karlových Varech, že zkusili kouřit marihuanu. „Z preventivních besed víme, že tuto drogu zkoušejí i děti na základní škole,“ uvedla manažerka prevence kriminality při karlovarské městské policii Kamila Hofmanová. Jak dále Kamila Hofmanová uvedla, bylo z marihuany v jedné ze základních škol špatně již třem chlapcům a jedné dívce. „Tito žáci si při čekání na pololetní vysvědčení krátili chvíli před budovou školy kouřením marihuany. Z té bylo dětem tak špatně, že si ani nemohly jít pro vysvědčení,“ vzpomíná Kamila Hofmanová. Preventisté se shodují v názoru, že při delším volnu jsou děti více ohroženy drogami. Podle ředitelky karlovarského Kontaktního centra pro narkomany Miroslavy Chrzové je to i případ jarních prázdnin. „Více rodičů nás v těchto dnech telefonicky žádá o radu. Mohou však klidně příjít i osobně,“ dodává ředitelka Chrzová.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/03/...8475b6d2d13.asp
________________________________________________________________________


Zašová: skleník plný marihuany
Mladá fronta DNES 3.3.2003| rubrika: Východní Morava| strana: 1| autor: (kam)

Stíhaný muž si vedl jako zkušený zahradník

Skleník plný rostlinek šlechtěné marihuany objevili policisté v Zašové na Vsetínsku. Na rozdíl od většiny případů, kdy pěstitelé nechávají své rostlinky konopí růst "nadivoko" v přírodě a raději anonymně na okrajích lesů nebo v polích, tentokrát byl pěstitel mnohem důslednější.

Zašová - Třiatřicetiletý muž měl marihuanu zvanou Skunk pěstovat takzvaným hydroponickým způsobem. Policie odmítla k případu zatím sdělit podrobnosti. „Je ještě brzy zveřejnit jakékoli informace,“ uvedl zástupce ředitele vsetínské policie Zdeněk Šimoník. Nejen v Zašové se už ale stalo odhalení marihuanové farmičky živě diskutovaným tématem. „To víte, že se o tom veřejně mluví. Podrobnosti ale osobně nevím. V domě, kde se měly vyrábět drogy, žijí slušní lidé,“ uvedl místostarosta Zašové Ladislav Krumpolc. Pěstitel a dealer v jedné osobě údajně bydlel v domě v Zašové u své přítelkyně. Policie jej několik měsíců sledovala. „Nyní je ve vazbě stíhán pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a šíření toxikomanie,“ potvrdil vsetínský státní zástupce Petr Bareš. Ve skleníku měl muž přes stovku sedmdesáticentimetrových rostlinek šlechtěné marihuany a zřejmě to nebyla první sklizeň, na kterou se připravoval. Je obviněn i ze šíření toxikomanie, takže drogu prodával. „Pěstoval ji podle všeho pro zisk a prodejem vydělal nejméně 400 tisíc korun,“ dodal státní zástupce.
________________________________________________________________________


Drogu prodával za doklady
Blesk 3.3.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 6| autor: Jaroslav Fikar

Síť dealerů heroinu a pervitinu přišla za víkend o tři kumpány

PERNINK/SOKOLOV - Dvě skupiny dealerů drog rozprášili o víkendu policisté na Karlovarsku a Sokolovsku. V cele předběžného zadržení čeká na dnešní eskortu do vazební věznice v Horním Slavkově žena (23), její komplic (27) a Vietnamec (41) z tržnice v Perninku na Karlovarsku. Ten měl v autě na dávkách heroinu a pervitinu dokonce načmáraná jména svých předplatitelů.

Sokolovská dvojka dealerů zásobovala pervitinem drogově závislé ve městě od ledna 1997. Dávku po stokoruně nabízeli hlavně mladistvým. Žena stihla do loňského prosince prodat nejméně 300 dávek, muž asi stovku. V mnoha případech však udal zdvojené dávky. Vyšetřování ukázalo, že obviněná prodala dalších 55 dávek pervitinu za 5500 korun a dalších padesát dávek darovala začínajícím narkomanům. "Také u muže bylo prokázáno, že v desítkách případů pervitin daroval a další dávky prodal za šest set korun," doplnila případ mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. Při domovní prohlídce u dvojice dealerů kriminalisté našli zásoby drog. Oba ihned převezli do policejní cely a včera dopoledne k soudci Okresního soudu v Sokolově, který rozhodl o vazbě. Štěstí měli policisté, když u Perninku zastavili při silniční kontrole místního Vietnamce (41). "Odmítl prokázat totožnost, což bylo podezřelé. Při prohlídce vozu našli psaníčka s bílou a hnědou látkou," potvrdila mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová. Šlo o heroin a pervitin. Zadržený měl u sebe několik dokladů na různá jména. Jak se zjistilo, za heroin a pervitin vzal v několika případech místo peněz do zástavy osobní doklady. Dealer šel na příkaz soudce rovnou do vazby.
________________________________________________________________________


Žáci budou muset sekat dobrotu
Večerník Praha 28.2.2003| rubrika: Krimi| strana: 4| autor: ONDŘEJ ZÁVODSKÝ

ze soudní síně

Před soudci pražského městského soudu v tomto týdnu stanul čtyřlístek drogových dealerů. To by nebylo nic zvláštního, avšak zarážející skutečností je věk obžalovaných. Nejmladšímu bylo v době páchání trestných činů patnáct let a nejstaršímu osmnáct. Všem čtyřem výtečníkům soudci uložili dlouhé podmíněné tresty. Mladíci začali s marihuanou kšeftovat o letních prázdninách roku 2001 a svou činnost provozovali do léta loňského roku. Zmíněné kuřivo si povedená čtveřice prodávala nejen mezi sebou, ale i mnohem mladším dětem, z nichž nejmladšímu bylo teprve dvanáct let. Pro své obchodování si výrostci vybírali vcelku lukrativní místa, například okolí základní školy ve Fingerově ulici v Praze 5 či oblíbená feťácká stanoviště na Karlově a Václavském náměstí. Ve většině případů si hned na místě se svými zákazníky marihuanu zabalili do cigaret, které pak společně vykouřili. Dvanáctiletý člen party k tomu před vyšetřovatelem uvedl: "O letních prázdninách jsem si jednu cigaretu dal, další jsem měl na podzim. Potom už jsem to nechtěl, i když celá parta kouřila a jeden z obviněných mi to dál nabízel." Drogové dealery nezastavil ani fakt, že jednomu z prodejců bylo 6. června loňského roku sděleno obvinění pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Tento mladík ještě dva měsíce poté se svým kumpánem zakoupil na Karlově náměstí sáček marihuany, kterou pak dovezli svým parťákům na sídliště Nové Butovice. Tam se setkali se dvěma kamarádkami, čtrnáctiletou a patnáctiletou dívkou, s nimiž pak výše zmíněnou sušenou rostlinku nacpali do cigaretových papírků a vykouřili. Přestože soudci mohli uložit i nepodmíněný trest, rozhodli se pro tresty podmíněné s velmi citelnými omezeními v zločinných spádech mladých delikventů. "Dva obžalovaní se budou muset každý měsíc, a další dva dokonce každý týden mimo jiné dostavovat k pracovníkovi městského soudu, aby se přesvědčil o tom, zda žijí řádným životem,"vysvětloval předseda senátu. Proti rozhodnutí se nikdo z přítomných neodvolal, a tak rozsudek okamžitě nabyl právní moci.
________________________________________________________________________


JAKEJ MI TU NEMÁME KLÍDEK?

V protidrogové kampani v Thajsku zabito více než 1128 lidí
Zpravodajství ČTK 1.3.2003, rubrika: Politika - Asie, Austrálie| autor: BOH

BANGKOK 1. března (ČTK) - Za měsíc trvání protidrogové kampaně v Thajsku bylo už zabito více než 1128 osob. Oznámil to dnes premiér Tchaksin Šinavatra. Předseda vlády přitom poprvé připustil, že policie se v některých případech dopustila omylů.

Více než 1100 mrtvých mají na svědomí členové gangů překupníků drog, kteří se obávají, že je prozradí někdo z vlastních řad, řekl premiér ve svém pravidelném rozhlasovém projevu.

Policisté, pokračoval, zabili v legitimní sebeobraně 28 osob. Někteří členové bezpečnostních sil však možná jednali v rozporu se svými úkoly a není vyloučeno, že jsou zapleteni do dalších vražd, podotkl.

"Je přirozené, že se ve válce takovýchto rozměrů stávají chyby a že jsou i špatní policisté, problémy však budeme řešit," prohlásil.

Premiér uvedl, že od začátku kampaně před měsícem byli zabiti čtyři policisté a devět jich bylo zraněno. Úřady rovněž podle jeho slov zadržely 76 osob podezřelých z vražd.

Ani dosavadní krvavá bilance nezabrání, aby vláda v kampani pokračovala, dodal Šinavatra. "Nedejte se zviklat vysokými počty mrtvých, musíme být pevní a tuto válku musíme dovést do konce."
________________________________________________________________________


Douda: České drogové zákony jsou špatné
Deníky Morávia - základ 28.2.2003| rubrika: Česká republika| strana: 4| autor: Ondřej F. Vaněk

o čem se hovoří

Praha/ Vídeň - Mezinárodní výbor pro kontrolu drog ve zprávě za loňský rok pochválil spolupráci ČR s ostatními středoevropskými zeměmi. Ocenil Česko za přijetí nových protidrogových zákonů. Zpráva však upozornila i na pokračující výrobu pervitinu v Česku. Obecné vývody výboru zásadně odmítá psycholog střediska pro pomoc závislým Drop- In Ivan Douda."Jestli máme být za něco chváleni, pak je to protidrogová prevence," konstatoval expert na drogovou problematiku s tím, že v osvětě jsme proti zahraničí o dost napřed. Zmíněný dokument je podle Doudy "uvařený z vody". Jde o "úřednický jásot", který má pramálo společného s drogovou realitou, uvedl."Tyto materiály si kladou naprosto špatné otázky o zákonech, místo aby se soustředily na dopad zákonů na lidi a společnost," konstatoval Douda. "Realitou prostě je, že občas užívat marihuanu je normou mladé generace, je to pro ně jako pro starší generaci alkohol," konstatoval Douda. Ten je znám jako zastánce legalizace tzv. měkkých drog, kam marihuana patří.


Douda: České drogové zákony jsou špatné
Vysočina 28.2.2003| rubrika: Česká republika| strana: 11| autor: ONDŘEJ F. VANĚK

Praha/ Vídeň - Mezinárodní výbor pro kontrolu drog ve zprávě za loňský rok pochválil spolupráci ČR s ostatními středoevropskými zeměmi. Ocenil Česko za přijetí nových protidrogových zákonů. Zpráva však upozornila i na pokračující výrobu metanfetaminu (pervitinu) v Česku. Obecné vývody výboru zásadně odmítá psycholog střediska pro pomoc závislým Drop- In Ivan Douda. "Jestli máme být za něco chváleni, pak je to protidrogová prevence,"konstatoval expert na drogovou problematiku s tím, že v osvětě jsme proti zahraničí o dost napřed. Zmíněný dokument je podle Doudy "uvařený z vody". Jde o "úřednický jásot", který má pramálo společného s drogovou realitou, uvedl. "Tyto materiály si kladou naprosto špatné otázky o zákonech, místo co by se soustředily na dopad zákonů na lidi a společnost,"konstatoval Douda. "Realitou prostě je, že občas užívat marihuanu je normou mladé generace, je to pro ně jako pro starší generaci alkohol,"konstatoval Douda. Ten je znám jako zastánce legalizace tzv. měkkých drog, kam marihuana patří. "Není důležité konstatovat, kolik lidí z populace vyzkoušelo drogu. Důležité je, kolik lidí u drogy zůstalo,"tvrdí Douda s tím, že to teprve vypovídá o kvalitě prevence a společnosti. "Dříve u drogy zůstávalo extrémně větší množství lidí než dnes." Připomeňme, že nejvíce kritizovanou je zákonná úprava z roku 1999, která zavedla novou definici pro trestný čin držení omamných látek "ve větším než malém množství". To podle kritiků umožnilo, aby byl stíhán prakticky každý, bez ohledu nato, má- li drogu pro vlastní užití, protože je narkoman, nebo jde- li o dýlera, který drogu šíří dál. Přitom narkoman je podle mnohých spíše nemocný člověk, kterému má společnost pomoci a ne jej perzekuovat.
________________________________________________________________________


A TADY ZASE PŘITUHUJE

Bič na recidivisty - třikrát a dost
Právo 3.3.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 11| autor: Ivan Vilček, Bratislava

Slovensko chce zavést do svého trestního řádu princip třikrát a dost. To znamená, že při třetím odsouzení za násilný nebo drogový trestný čin dostane pachatel automaticky doživotní trest. V případě schválení příslušné novely trestního zákona bude Slovensko jedinou evropskou zemí uplatňující tento princip. Podle ministra spravedlnosti Daniela Lipšice je to nejlepší způsob, jak ochránit společnost před recidivisty. Podle kriminálních statistik totiž téměř 70 procent násilných trestných činů mají na svědomí recidivisté. "U mladých pachatelů, kteří dostávají 12 až 13 let za brutální vraždy, je možnost recidivy velmi vysoká," uvedl ministr. Soudy budou na základě novely trestního zákona odsuzovat pachatele brutálních činů automaticky k výjimečným trestům. Déle si ve vězení posedí také pachatelé, kteří budou odsouzeni za více trestných činů. Pokud totiž dnes pachatel při loupeži někoho zavraždí, soud mu může vyměřit pouze trest odpovídající maximu těžšího deliktu. "To není správné, protože soud nemůže ve svém rozhodnutí vyjádřit fakt, že odsuzuje pachatele za několik trestných činů. Například ve Velké Británii existuje sčítací metoda a pachatel si odsedí tresty za všechny činy," dodal Lipšic.
________________________________________________________________________


Marihuana? Je to údajně boží dar
Moravskoslezský deník 28.2.2003| rubrika: Panoráma| strana: 15| autor: čtk

legální droga

Dillí - Ve stánku u brány 850 let staré zlaté pevnosti v turisty hojně navštěvovaném indickém Džajsalmeru prodávají Rádžeš Vjas a jeho bratři marihuanu. Legálně, píše agentura Reuters. Zákazníkům podává ale "bhang"v jogurtových nápojích, džusech, sladkém pečivu, čokoládě, bonbonech, sendvičích, čaji nebo ho přimíchává do tabáku v cigaretách. Přitom slibuje, že po požití takové směsi člověk neuvidí růžové slony, nezačne skákat z vysokých budov ani se nepromění v pomeranč. "Nepřemýšlej, neanalyzuj, prostě si užívej," radí se na menu s příslibem, že nikdo nebude mít druhý den z toho okno. Vjas zdůrazňuje, že jeho produkty jsou bezpečnější a lepší než alkohol. Vzbuzují jemnou euforii a pocity dobrého žití, snižují bolesti a nejsou návykové. "Je to přirozené, neubližuje to tělu. Je to součást indické kultury," dodává, zatímco potěžkává 20 gramů zelené čokolády, kterou prodá za 400 rupií (kolem 250 korun). Indický "bhang"se vyrábí ze sušených lístků konopí a je mnohem slabší než produkty z pupenů a výtažků rostliny. V několika částech Indie je legální, má dlouhou tradici a je využíván při důležitých náboženských festivalech. Někteří zdravotničtí odborníci ale varují, že se látka může stát návyková a při dlouhodobém zneužívání může snižovat koncentraci, zvyšovat frustraci a omezit schopnosti plnit náročnější úkoly. Stejně jako legální alkohol a tabák. Vjas má obchůdek jako jediný s licencí na prodej marihuany. Zajišťuje mu ji příslušnost ke kastě brahminů, kteří ji užívají odjakživa k náboženským oslavám, při nichž meditují. "Je to boží dar," říká Vjas. Požívají ji i obyčejní lidé v chrámech nebo řidiči rikši, aby vydrželi mnohahodinovou úmornou dřinu. Jak říká Vjas, pomáhá to každému: kdo chce usnout, ten usne, kdo chce pracovat, ten může díky tomu pracovat. Dává to prý více síly mysli. Jeho zákazníci jsou různorodí. Svou dávku dostávají podle zkušeností a tělesné váhy. "Není to moc silné. Cítil jsem se dobře, ale ne tak, jako při největší dávce, kterou jsem si kdy dal," řekl jeden evropský turista, který si nepřál prozradit své jméno.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma