Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 27.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie odhalila v Plzni pěstitele marihuany
Zpravodajství ČTK 26.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 26. února (ČTK) - Policisté odhalili pětadvacetiletého muže, který pěstoval v šatníku plzeňského bytu marihuanu. Drogu dál prodával mladým lidem. V posledních několika měsících si tak vydělal nejméně 30.000 korun. Muž je od úterý obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, řekl dnes ČTK policejní mluvčí.

Pěstitel dodával drogu zřejmě převážně dvacetiletému Plzeňanovi, který ji distribuoval dál. Tento mladík čelí obvinění ze stejného trestného činu již od pondělí. "Zjistilo se, že pěstitel dodával distributorovi marihuanu pravidelně několik měsíců. Za jeden gram si účtoval 170 - 190 korun. K odběratelům patřil i další osmnáctiletý chlapec," uvedl mluvčí.

Vyšetřování případu pokračuje. Je pravděpodobné, že okruh odběratelů drogy je větší, dodal mluvčí.

Marie Fialová vb


Marihuana ze šatníku
Právo 27.2.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 10| autor: (her)

Dvacetiletému muži, který čelí stíhání pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů, měl podle zjištění policistů dodávat marihuanu 25letý Plzeňan. "Ten nejméně jednou týdně po dobu několika měsíců zásoboval 20letého distributora. Vždy mu poskytl nejméně deset gramů sušených okvětních částí indického konopí, když si za jeden gram účtoval 170 až 190 korun. Vydělal tak nejméně třicet tisíc korun," uvedl Petr Kovář z městského policejního ředitelství. Podle jeho slov dále policisté podchytili i 18letého mladíka z Plzně, který od výrobce koupil marihuanu nejméně za tisíc korun. "Pětadvacetiletý muž pěstoval konopí ve Skupově ulici, kde bydlí, a k pěstování uzpůsobil šatník," dodal Kovář.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/02/...548fd2be3aa.asp
________________________________________________________________________


Drogy ochutnávají čím dál mladší děti
Střední Čechy 26.2.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1| autor: ŠÁRKA VLČKOVÁ

Zkušenosti s drogou mají dnes už i děti, tvrdí to nejen kriminalisté, ale i pracovníci ve školství a psychologové.

Střední Čechy - Ve středních Čechách přibývá dětí, kteří už mají zkušenosti s drogami. Pro některé se pak droga stává nedílnou součástí života. Na pováženou je situace na Kladensku a Mladoboleslavsku. "Věk konzumentů drog se opravdu snižuje. Podle mého názoru jsou ohroženější dívky. V pubertě jsou citově a psychicky labilnější,"míní psycholog Miloš Kajuk. Lada Vyhnánková z nymburského K- centra se už setkala i s jedenáctiletými dětmi, které ochutnaly marihuanu. Právě tato droga bývá mezi nezletilými nejpopulárnější. S přibývajícím věkem pak někteří z nich přecházejí na pervitin. "Už i marihuana způsobuje výrazné změny v chování jedince. I když si to někteří nepřipouštějí, může být lehce návyková,"tvrdí Kajuk. Motivem ke konzumaci drog je podle něj například snaha o útěk z reality a od problémů i ochutnání "zakázaného ovoce". Mládež drogou řeší problémy, se kterými si neví rady. Ať už to jsou sociální, rodinné, nebo i ekonomické potíže. Zvlášť tam, kde rodina dobře nefunguje, je k ochutnání drogy jen nepatrný krůček. "Nedá se říct, že by drogy byly výsadou jen některé sociální skupiny. Rozdíl je snad jen v tom, které drogy konzumují,"říká ze svých zkušeností mladoboleslavský kriminalista Michal Fojt. Taneční drogu extázi, pervitin a heroin si mohou spíše dovolit ti, kteří mají dost peněz. Slabší sociální vrstvy se podle Fojta řadí spíše mezi takzvané čichače. U nich je v největší oblibě toluen. S touto problematikou úzce souvisí i pouliční kriminalita. Narkomani si peníze na své drogové výlety získávají vloupáními a krádežemi věcí, jež se dají lehce zpeněžit. Jen v loňském roce vyšetřovali středočeští policisté 35 případů a v roce 2001 celkem 68 případů, kde hlavní úlohu sehrála nejen mládež, ale právě i drogy. "Jde o nedovolenou výrobu a držení psychotropních látek a jedů a o šíření toxikománie. Dále zjišťujeme, zda má pachatel drogy jen pro vlastní potřebu, nebo je prodává dál,"doplnila tisková mluvčí středočeských policistů Soňa Budská.

Neradostná bilance
- nejužívanějšími drogami mezi mládeží jsou marihuana, extáze, pervitin a toluen, v pozdějším věku pak i heroin, LSD, kokain a crack
- věk konzumentů drog se stále snižuje, marihuanu kouří už i jedenáctileté děti
________________________________________________________________________


Muži hrozí za prodej pervitinu a marihuany vězení
Zpravodajství ČTK 26.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Karlovarský kraj| autor: MOL

KARLOVY VARY 26. února (ČTK) - Za distribuci drog stíhá karlovarská policie čtyřiatřicetiletého muže. Podezřívá ho, že v posledních měsících na různých místech v Karlových Varech prodával pervitin a marihuanu, řekla dnes ČTK policejní mluvčí.

Drogy muž prodával především dvěma mladíkům, od nichž požadoval 100 korun za dávku. Pervitin distribuoval po jedné až třech dávkách v papírových psaníčkách. Policie zjišťuje, jaké množství drog prodal. Marihuanu údajně prodal osmkrát rovněž za 100 korun za dávku.

Policie ho v úterý obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí mu jeden rok až pět let vězení.

Miroslav Molčík vb



Dealerovi pervitinu a marihuany hrozí vězení
Mladá fronta DNES 27.2.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 2| autor: (ČTK)

Z Karlovarska

Karlovy Vary - Za distribuci drog stíhá karlovarská policie čtyřiatřicetiletého muže. „V posledních měsících na různých místech v Karlových Varech prodával pervitin a marihuanu,“ řekla policejní mluvčí. Drogy muž prodával především dvěma mladíkům, od nichž požadoval sto korun za dávku. Pervitin distribuoval po jedné až třech dávkách v papírových psaníčkách. Policie zjišťuje, jaké množství drog prodal. Marihuanu údajně prodal osmkrát rovněž za sto korun za dávku.


URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...9ef9b83f739.asp


Stíhají ho za drogová psaníčka
Právo 27.2.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 11| autor: (ČTK,zr)

KARLOVY VARY - Za distribuci drog stíhá karlovarská policie čtyřiatřicetiletého muže. Podezřívá ho, že v posledních měsících na různých místech v Karlových Varech prodával pervitin a marihuanu. Drogy muž prodával především dvěma mladíkům, od nichž požadoval 100 korun za dávku. Pervitin distribuoval po jedné až třech dávkách v papírových psaníčkách. Policie zjišťuje, jaké množství drog prodal. Marihuanu údajně prodal osmkrát rovněž za 100 korun za dávku. Policie ho obvinila z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Hrozí mu jeden rok až pět let vězení.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/02/...e6bfd308ace.asp
________________________________________________________________________


Liberalizace užívání marihuany
BBC - česká redakce 26.2.2003 06:00| pořad: Dobré ráno s BBC

Host: Michal RŮŽIČKA, redaktor
Téma: Rozhodnutí britské vlády liberalizovat zákony, týkající se držení a užívání marihuany, vysílá špatný signál. Tento verdikt vyslovili představitelé Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik.
Klíčové slovo: Překlasifikování marihuany.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...045fc2f34b5.asp
________________________________________________________________________


Pěstování drog v Afghánistánu
BBC - česká redakce 26.2.2003 06:00| pořad: Dobré ráno s BBC

Host: Tomáš KOCIÁN, společnost Člověk v tísni
Téma: Mezinárodní výbor OSN pro kontrolu drog upozorňuje, že výroba heroinu a kokainu brání ekonomickému růstu pěstitelských zemí. Nejvíce pozornosti věnuje Afghánistánu, kde po pádu Talibanu rozkvétá ilegální obchod s drogami.
Klíčové slovo: Pěstování máku, boj proti drogám.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...33d80ed3b3a.asp
________________________________________________________________________


V části Indie lze konzumovat marihuanu legálně
Zpravodajství ČTK 26.2.2003, rubrika: Mix zajímavostí - Asie, Austrálie| autor: RV

DILLÍ 26. února (ČTK) - Ve stánku u brány 850 let staré zlaté pevnosti v turisty hojně navštěvovaném indickém Džajsalmeru prodávají Rádžeš Vjas a jeho bratři marihuanu. Legálně, píše agentura Reuters.

Zákazníkům podává ale "bhang" v jogurtových nápojích, džusech, sladkém pečivu, čokoládě, bonbónech, sendvičích, čaji nebo ho přimíchává do tabáku v cigaretách. Přitom slibuje, že po požití takové směsi člověk neuvidí růžové slony, nezačne skákat z vysokých budov ani se nepromění v pomeranč.

"Nepřemýšlej, neanalyzuj, prostě si užívej," radí se na menu s příslibem, že nikdo nebude mít druhý den z toho okno.

Vjas zdůrazňuje, že jeho produkty jsou bezpečnější a lepší než alkohol. Vzbuzují jemnou euforii a pocity dobrého žití, snižují bolesti a nejsou návykové.

"Je to přirozené, neubližuje to tělu. Je to součást indické kultury," dodává, zatímco potěžkává 20 gramů zelené čokolády, kterou prodá za 400 rupií (kolem 250 korun).

Indický "bhang" se vyrábí ze sušených lístků konopí a je mnohem slabší než produkty z pupenů a výtažků rostliny. V několika částech Indie je legální, má dlouhou tradici a je využíván při důležitých náboženských festivalech.

Někteří zdravotničtí odborníci ale varují, že se látka může stát návyková a při dlouhodobém zneužívání může snižovat koncentraci, zvyšovat frustraci a omezit schopnosti plnit náročnější úkoly. Stejně jako legální alkohol a tabák.

Vjas má obchůdek jako jediný s licencí na prodej marihuany. Zajišťuje mu ji příslušnost ke kastě brahminů, kteří ji užívají odjakživa k náboženským oslavám, při nichž meditují. "Je to boží dar," říká Vjas.

Požívají ji i obyčejní lidé v chrámech nebo řidiči rikši, aby vydrželi mnohahodinovou úmornou dřinu. Jak říká Vjas, pomáhá to každému: kdo chce usnout, ten usne, kdo chce pracovat, ten může díky tomu pracovat. Dává to prý více síly mysli.

Jeho zákazníci jsou různorodí. Svou dávku dostávají podle zkušeností a tělesné váhy.

"Není to moc silné. Cítil jsem se dobře, ale ne tak, jako při největší dávce, kterou jsem si kdy dal," řekl jeden evropský turista, který si nepřál prozradit své jméno.

Vjasova rodina provozuje stánek již téměř tři desítky let. Začal s tím Vjasův 65letý otec, který si dá několik dávek denně. Věří, že je to jako lék. Vjasovi bratři z toho mají dobré živobytí, i když tvrdí, že v jiném podnikání by vydělali víc. Ale nejde prý o peníze.

"Je to náš rodinný koníček," usmívá se Vjas.

rv dr
________________________________________________________________________


Drogy dusí ekonomiku, tvrdí OSN
Hospodářské noviny 27.2.2003| rubrika: svět/Evropa| strana: 7| autor: (sla, Reuters, čtk)

Odborná studie oceňuje Česko za přijetí protidrogových zákonů

Odborníci OSN ve své nové zprávě upozorňují, že produkce nezákonných omamných prostředků brání hospodářskému růstu. Vycházejí přitom především ze zkoumání vlivu ilegální výroby na ekonomiku pěstitelských zemí. Nejvíce pozornosti věnují experti Afghánistánu, kde po pádu tálibánského režimu prudce vzrostla produkce opia. Peníze v zemích původu ale nezůstávají: Zisky z ilegální výroby drog sčítají dealeři v místech, kde se drogy distribuují a konzumují. Studie OSN hodnotí jednotlivé země podle toho, s jakým úspěchem postupují proti obchodování s drogami. Českou republiku experti ocenili za dobrou mezinárodní spolupráci. Chválí rovněž české protidrogové zákony. Upozorňují především na nelegální výrobu pervitinu. Ve světovém měřítku vnímají jako největší hrozbou nové syntetické drogy. "Extáze se zřejmě stane v blízké budoucnosti nejrozšířenější nepovolenou drogou," soudí autoři studie. Její oblibu ilustruje například fakt, že jen během jediného zásahu v březnu loňského roku zabavili policisté 300 tisíc tablet této drogy. Rizika vyplývající z konzumace narkotik míří na široké vrstvy obyvatel. Profesor Jürgen Rehm, který stojí v čele švýcarského Ústavu pro výzkum závislostí, odhaduje, že drogy, alkohol a kouření si celkem vyžádají na celém světě každoročně sedm miliónů obětí. "Lidé jsou dnes těmto škodlivým látkám vystaveni v mnohem větší míře," soudí Jürgen Rehm. "Obzvláště znepokojivá situace je v tomto směru v Číně a jihovýchodní Asii." Asijské země přitom míjí téměř veškerý zisk plynoucí z konzumace a distribuce drog. "Zisky pěstitelů v rozvojových zemích tvoří pouhé jedno procento z částky, kterou konzumenti drog za omamné prostředky utratí," konstatuje odborná zpráva. I tak tvoří zisk z nelegálního prodeje významnou část asijských ekonomik. V Afghánistánu a Barmě vytváří zisk z produkce drog mezi deseti až patnácti procenty hrubého domácího produktu těchto zemí. V příštích letech očekávají experti další nárůst produkce. "Ohledně Afghánistánu dříve panoval velký optimismus a přehnané naděje," říká Herbert Schäpe, protidrogový expert OSN. "Bohužel jsme se dočkali zcela opačného vývoje." Stoupající produkce opia v Afghánistánu má dopad na nárůst drogově závislých v sousedních zemích. "Závislost na opiu v Pákistánu a Íránu je jednou z nejvyšších na světě," tvrdí autoři zprávy. Připomínají, že prodej drog je velmi úzce svázán se zvýšenou kriminalitou, korupcí ve státní správě a také celkově podkopává roli právního státu. Apelují na západní země, aby setrvaly na nekompromisních pozicích. V této souvislosti experti kritizují Velkou Británii i jiné země za snahu liberalizovat přístup k měkkým drogám.

URL| http://archiv.newton.cz/hn/2003/02/...5e9dc4d733d.asp
________________________________________________________________________


AKTUÁLNĚ Z OKRESU
Listy Jindřichohradecka 26.2.2003| rubrika: Mutace - posláno z Českých Budějovic| strana: 17| autor: pol, nov

Mladík si pěstoval konopí kvůli droze

Horní Němčice - Pěstování konopí se dvacetiletému mladíkovi z Horních Němčic na Dačicku "vymstilo". Mladý muž v současné době čelí obvinění z trestného činu výroby a držení omamných látek a jedů a zpovídat se bude z toho, že vloni v létě "zásoboval" vyznavače drogy. Marihuanu měl poskytnout nejméně ve 140 případech, a to dokonce i osobám, které jsou mladší než osmnáct let. Drogu si částečně sám vypěstoval . . .
________________________________________________________________________


Z ČERNÉ KRONIKY
Plzeňský deník 26.2.2003| rubrika: Lokální| strana: 10| autor: leš

Plzeň - O osobní automobil Škoda připravil svého bratra devatenáctiletý mladík z Plzně. Celý případ se stal v září loňského roku, kdy mladík bez dovolení bratra
prodal jeho škodovku svému kamarádovi za 1400 korun. Tím svému sourozenci způsobil škodu ve výši deset tisíc korun. Nepovedený bratr však již byl policisty dopaden. Jeho vyšetřování probíhá na svobodě. Mladík obchodoval s marihuanou

Plzeň - Dvacetiletý Plzeňan obchodoval s marihuanou. Kriminalisté zjistili, že mladík od loňského září prodal drogu minimálně šesti zákazníkům. Jednalo se o pět mladých mužů od patnácti let a jednu osmnáctiletou dívku. Zřejmě kromě pocitů opojení si někteří způsobili i zdravotní obtíže. Patnáctiletý mladík, kterému na podzim loňského roku prodal pachatel drogu za 250 korun, dokonce skončil v nemocnici. U ostatních konzumentů zdravotní problémy zřejmě nenastaly. Drogový obchodník již skončil v rukách kriminalistů. Jeho vyšetřování probíhá na svobodě. leš )
________________________________________________________________________


Policie podezřívá dvojici mladíků ze zneužívání
Jihlavské noviny - Vysočina 26.2.2003| strana: 1| autor: pp, kvě

Batelov _ Policie v Třešti rozsekla aféru místní mládeže. Parta deseti dětí a mladistvých se scházela na začátku roku, přibližně šest týdnů, v dřevěné kůlně na zahradě jednoho z místních domů a tam společně popíjeli alkohol a kouřili cigarety a marihuanu. Policie má zároveň podezření, že zde docházelo v několika případech k pohlavnímu zneužívání. " Chlapci souložili s dívkami mladšími patnácti let. To prokáží nebo vyvrátí příslušná vyšetření," uvedl vedoucí obvodního oddělení Radomír Budař. Dva školáci, kteří povedenou partičku dětí vedli, se z obce odstěhovali. ( pp, kvě)
________________________________________________________________________


Policie podezřívá mladíky z pohlavního zneužívání
Jihlavské noviny - Vysočina 26.2.2003| strana: 4| autor: Petr Pavlíček

Batelov _ Nové poznatky přineslo vyšetřování aféry party dětí a mladistvých, kteří se scházeli přibližně šest týdnů v dřevěné kolně na zahradě jednoho z místních domů. Tam popíjeli alkohol a kouřili marihuanu. Policie má podezření, že mezi skupinkou zdejších školáků dokonce docházelo k sexuálním kontaktům. Obvodní oddělení policie v Třešti, v jehož obvodu Batelov leží, nyní ukončilo základní vyšetřování a věc převzala kriminálka. " Vyšetřovali jsme desítku dětí a mladistvých. Podařilo se nám prokázat konzumaci alkoholu a kouření marihuany. Máme i důvodné podezření, že zde docházelo v několika případecah k pohlavnímu zneužívání, chlapci souložili s dívkami mladšími patnácti let. To prokáží nebo vyvrátí příslušná vyšetření," informoval vedoucí obvodního oddělení Radomír Budař. Pokud se tohle prokáže, hrozí mladíkům trest odnětí svobody ve výši až čtyři roky nepodmíněně. " Jako pachatelé trestné činnosti budou pravděpodobně označeni tři až čtyři mladiství, ostatní jsou vyšetřováni jako svědci, kteří se schůzek v kůlně zúčastnili. Tento počet se však může v průběhu dalšího vyšetřování změnit," dodal Budař. Ředitel místní základní školy Pavel Policar řekl: " Jakmile jsme tuto činnost odhalili, předali jsme ji policii a ta začala jednat. Na pololetním vysvědčení dostalo v souvislosti s tímto případem deset dětí snížené známky z chování, pedagogická rada udělila dvojky i trojky." " Nerad bych se k tomu vyjadřoval, ale není to jen věc školy, ale i rodičů. Ti ani nevěděli, co jejich děti dělají. Děti vidí takové věci v televizi a chtějí to také zkusit. Pokud vím, tak ti dva žáci, kteří partu vedli, už se z obce odstěhovali. A ostatní si snad dají pozor," vyjádřil se starosta obce Miroslav Mert.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma