Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Nemusím se bát úsporek? - Klikni zde pro originální téma
Dmychač
Nemám možnost pěstovat venku, tak už leta zvažuju indoor.

Heleďte, úsporky mě celkem dostaly, nemuset řešit teplo (hluk a mnohem větší vznik pachu způsoben teplem a silným odtahem..) je fakt polehčující okolnost celého toho dlouhaletého odkládání.

- Zajímá mě jestli jich nemusim mít víc, nebo postačí jedna 250W na 2-3 rostlinky?

- Účinnost lamp pro růst i květ, vs oddělně. Chtěl bych neřešit výměnu lamp, tak bych chtěl pořídit lampy s obojím spektrem. Jak moc rozdílný výsledek získám oproti druhému řešení, lamp pro růst a květ odděleně?

Chtěl bych mít almaru na dvě patra, mám dost vysokou, připravenou. Skříně na kabáty jsou moc fajn.

Rozhodl jsem se vejít do pětky a povedlo se mi to viz obrázek. Jakékoliv názory na výběr vítány.
http://uppix.net/3/6/4/b7411b97d1d7...f02e476b78f.jpg
Dostanu dostatečně pevný, pod lampou očekávaný produkt?
MDe_
Kup 2x Květ i podtím to poroste. Je jasné že pokud chceš míš usporu energie a vyhnout se odpalaní tak třeba i usporky chladit. Dualky nekupuj, co sem mohl vydět, tak intenzita světla je fakt bída ..

eazy rols zbytečně vyhozené love .. postačí řetěz.

Jinak pro začátek si kup B'cuzz A+B - levné a kvalitní

Asi bych ale dal 4 / 4 kytky aspon a udělat scrog nebo sog inspiruj se zde - http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=56187 akorád místo Sody bude CFL
co takhle jedno patro na růst+klony a matky a druhé na květ,zkusil bych zvážit i tuhle možnost,ale pokud chceš jen kvést a klony kupovat,udělej to tak jak máš v plánu ty
krasus
eazy rols zbytečně vyhozené love .. postačí řetěz.
Jinak pro začátek si kup B'cuzz A+B - levné a kvalitní

Presne jeste k tem B-cuzz kup pk 13-14 a nema to chybu misto retezu nebo eazy rosl pouzivam kvalitni snurku a takovej baznecht co se dava treba na batohy na snurky na stahovani 100% funkcni
krasus
----
Dmychač
Samozřejmě děkuju za pomoc, easyrolls neberu, je to fakt, nebudu líný něco vymyslet :)
Teď se teda zeptám trochu víc k tomu, co mě zajímalo. Úsporky. (já jsem prostě nedůvěřivec) Máte někdo tu zkušenost, že jste třeba přecházeli ze sody na úsporku? Zajímá mě hlavně, když budu mít sodu a úsporku vedle sebe (2 almary) Kde to poroste
1) rychleji?
2) tvrdší výsledný produkt?
3) větší množství?
- za předpokladu stejného hnojení atd..
Jde mi hlavně o to, abych pod tou jednou dvoustovkou nepěstoval půl roku jednu kytku... mám prostě pocit, že úsporka bude určitý kompromis.
Každopádně do nich jdu, realizovat almaru s odtahem nemám možnost (byt) takže jinam než pod úsporku nemůžu. A nakonec beru 200w kvůli ceně, nakupovat budu v www.my-garden.cz ale pokud poradíte něco lepšího s osobním odběrem v Brně, určitě tam mrknu. Ve čtvrtek odpoledne nakupuju, do té doby můžete moji stavbu zásadně ovlivňovat :))

Heleďte, které ze stínidel se vám jeví lepší? http://www.my-garden.cz/index.php?m...roducts_id=1282 nebo http://www.my-garden.cz/stinidla-co...e-nyni-jen-599- původně jsem měl jasno že 2x Maxilight, ale teď si říkám, že bych nemusel mít dvě stejná když nebudou vedle sebe, možná zkusim obě.
NORM
SODA! jedině... úsporkou sviť na řízky nebo v komoře.. není o čem přemýšlet, nějaká úsporka si k sodíku s el. předřadníkem nemůže ani čichnout..
tuffgong1
úsporka je v pophodě kámoš má 125w a z 1 kytky udělal přwez 20g super materialau (jak an pohled tak na pohul)

jen ti chci říct jedno i s usporkou musíš mít odtah bez odtahu to nejde , ale to že jsi v bytě neni problem stačí udělat do boku almary díru a napojit ventilátor (s usporkou stačí slabí) ........ odtah potřebuješ nejen kvuli teplotě (ktera ti přeleze přez 30 stupnu i s usporkou bez odtahu) ale take kvuli vymněně vzduchu.....
bull
Tak se taky přidám s radama. Dual je blbost - půlka lampy má modrou trubici a druhá je červená, tudíž si výkon pro květ i pro růst musíš vydělit 2!!, krásně to roste i pod červenou. Já odjel pod 200W CFL 3 kola, při poslednim už lampa skoro nesvítila. V 1. kole byl výsledný produkt řidčí a nic moc, v dalších už jsem to celkem zvládl. Každopádně maximum výnosu je Watty / 2, +- pár gramů, napoprvé spíš watty děleno 3mi..
Taky jsem si tu tenkrát přečet, že úsporky nehřejou, ale neni to pravda. Není to sice topení jako soda, ale taky uměj pěkně zatopit, odtah nepodceňuj. Mě to v tom mym sudu zvyšuvalo teplotu tak o 12*C a když bylo venku 35*C tak jsem musel zapnout i aktiv přítah a teploty sem radši ani neměřil. V zimě mi stačilo na odtah 200w CFL 100 m3, na léto bych ale potřeboval už 200 m3. Podle mě to s timhle vyjde uplně nastejno jako soda 150W, u cfl nebude potřeba tolik zvlhčovat a není potřeba takový ofuk. Stonky rostou silný, ale na konec květu je stejně pořádnej ofuk nutností...
CFL je podle mě ok, vyzkoušíš si jak funguje pěstování doma a za čas zjistíš, že sodíku se netřeba bát, je to to samý jen malinko větší ( a když pořádně vychytáš hluk, tak vlastně ani žádný hluk neni, mam ufo 360 m3, odhlučněný a řekl bych, že muj box 400 w hps je tišší než muj starej sud s 200w cfl).
Jo a pach bude stejnej, to nezáleží tak moc na to čim na to svítíš ale na kytce/genetice.

EDIT: doufám že si to už neobjednal ! Takto neefektivní dual CFL setup 500w světlo je blbost! 400W plantastar + předřadník + stínidlo bude levnější, lepší a ještě to bude žrát míň. myslim že uchladit 500W CFL taky nebude sranda.. Příkon je sice 500 W, ale výkon červenýho světla na květ bude dohromady 250 W (výnos tak 130g v ideálních podmínkách) se spotřebou 500W + větráky.. A ještě to bude vlivem modrýho světla listnatý jako prase :)
A ta černobílá folie je igelit, moc se na stěny nehodí, spíš jako podložka pod květináče. Ale nevim, třeba to někdo lepí i na stěny...
a poslední edit: Vždycky to poroste rychleji, udělá větší a lepší palice pod silnějším světlem, pokud udržíš správný podmínky..
Stínidlo si vyber takový, aby se ti tam to CFL vešlo, jsou to hrozný mackové a pokud neni na stínidlu uvedený, že je pro CFL tak je dělaný na HPS a MH výbojky, který maj průměr do 4 cm, CFL má na sobě předřadník asi 12 cm tlustej.. Například do Waveflectoru se vejde jen do nějvětšího. Taky ho asi budeš muset provrtat a přidělat špičku žárovky ke stínidlu, CFLko jě těžký
A ještě ty hodiny, já mam za 220,- digitálky, mechanický za 450,- to je teda pálka...
Dmychač
Tak mam 2x 200W květ, ty stínidla samozřejmě vypadly ze hry, vyrobil sem si konzoli na objimky sám, z pětky hlinikovýho elka a jednoho páru jeklů, takže bez podvazování.. na stinidlo jsem použil 2 plechy ze Stucco hobby 40x40, zavěšení zatim provizorní, budu realizovat větši almaru, pro další kolo. Dvoukřídlou.

Odtah samozřejmě, mam tam celkem slušnej fan, kdovi odkud, na 12v. Přítah zatim pasiv, pak se uvidí, podle potřeby. Provoz velmi tichý, hluksrovnatelný s postarším PC v dobré kondici..
http://uppix.net/0/9/8/49247d022679...f5d58efbdf8.jpg

Zatim moc dík za pomoc.
Nevim co to tu je za modu kazdymu rozmlouvat ledky a usporky. Ja mel sodik chvilku a ty problemy s tim? Uz nikdy! Ted mam usporku, red, roste to pod tim OK, sviti to taky dobre, kdyz pojedes vic kytek mensiho vzrustu tak si myslim ze pod tim nejakou dobrou gramaz taky das. Ja ted budu prechazet asi na ledky, ta zivotnost tam je opravdu vetsi a a proc kazdy 3-4kola kupovat novou usporku za 2tis? :) jinak mrkni na http://www.magazin-legalizace.cz/cs...hledne-svetlo-3
Dmychač
cannabia seed company - power skunk. 1 z pěti semen pravděpodobně mrtvé (od pátku čekám na klíček) zbylé už jsou v hlíně a jedna kytička už se pěkně rovná nad zeminou.

(To jedno semínko bylo podstatně tmavší než ostatní. Ovšem toto zabarvení jsem potkával poměrně často při sázení ven. Nevím co se mu, prevítovi, nelíbí)


http://uppix.net/2/8/2/e740db081be5...62fb4b18b9a.jpg
MDe_
1) na růst bych dal jen jednu, na květ potom dvě, at máš sílu větší na květ.
2) nepřelívej toho prcka, kořeny se ti pěkně a zdravě rozrůstat v takové břečce nebudou ..
Dmychač
jo jo jednu lampu jsem oddělal prakticky hned. Zbytečný svítit 400w na centimetrový rostlinky. Jinak ono je to focený hned po zalití, to to tak nějak rozmočený bývá, ať chceš nebo ne. Já se k nim dostávám v pracovní dny jen večer a většinou obden. Ono to pak docela vyschne, takže musim držet dost vody v misce. Bohužel.

Vypadá to že dva klíčky se nechytly. Mrzuté

http://uppix.net/2/b/6/501412174a63...e5d65fc4600.jpg
MDe_
Jsou pěkné, ale nezapomen, že prcek má jen jeden zatím malý kořínek, jinak klik -> Jak připojit k příspěvku do fóra fotografii? :afro:
JJ takhle maly rosstlinky moc nevypijou a to clf tu hlinu taky moc nevysusuje ale je lepsi je neprelivat kdyz to budes mit furt mokry dost pravdepodobne to uhnije v krcku.
Dmychač
Takže jsem si na grower.cz zase po čase vzpoměl. Děkuji všem za rady, první kolo (a pauza po něm) (ne)úspěšně za mnou, výnos byl nic moc, ale na první grow, s problémy které jsem měl, myslím docela pohodový výsledek. Váhově vám neřeknu kolik jsem sklidil, moc toho nebylo (odhadem tak 40g suchého?) ale proč taky:

- jednak jsem měl příliš dlouho hodně malé květináče a později jsem to nenapravil líp, než o kousek většíma, takže furt příliš malé. Taky jsem uplně na začátku měl takové ty co se můžou zahrabat do hlíny a po čase se rozpadnou. V indooru to nestíhá fungovat :D - Teď pojedu v kýblech od barvy, jestli je narvu do skříně.

- docela malá skříň, na 3 kytky, chystám větší.

- úsporky.. je mi jasný, že to není žádná sláva a na kytkách to bylo vidět. Ale myslím že lepší péčí o více menších kytiček z řízků, získám větší množství lepšího produktu než v kole prvním, vysvítit je musím, když už jsem je koupil.

- výpadky elektřiny. Největší průser této domácnosti. Nestabilní, nasrání hodné el. rozvody. Jsou tu různá obodobí. Začínal jsem o vánocích a v zimně to tu celkově stojí za prd (topí se elektřinou a někdy to prostě hlavní jistič nedá a vylítne celý barák) nejstabilnější je to asi v noci, takže to budu časovat hlavně na noc (měl jsem svícení načasované tak, abych odpoledne po práci mohl ke kytkám.. Teď už tu zkurvenou práci nemám :D awesome..) Takže jsem občas zjistil, že mi kytky půl dne (půl času svícení) trpěly po tmě.. takže klasické kapičky na listech.. pozdější žloutnutí a opadání tak 70% listů. A když už se z toho chudinky dostaly, za pár dní to samé..... myslím že svítit v noci a brzo ráno to vyřeší. Snad. Jinak se budu stěhovat. :)

Takže tak, chystám se na další kolo, v Brně sehnat řízky asi nebude tak obtížné, teď ještě vysvítím obě ty těžké velké ludry, CFL lampy (podle informací od uživatelů bych měl stihnout ještě asi dvě kola) a pak hodlám pořídit 600w sodu a řekněme jednu úsporku čistě na růst.

Přikládám pár fotografií z prvního kola, ikdyž jsem jich moc nestihl (měl jsem hodně hektické období tehdy), MDe_ se tímto omlouvám, ale já svoje fotografie na cizí fóra a volně přístupná datová uložiště už neuploaduji, z osobních důvodů. Doufám že budete mít trochu pochopení. http://bit.ly/OfK4SF

Teď se vás chci zeptat. Mám na okně 3 kýble s kytkama. už jsou větší, pěkné keříky, objevují se první blizny a mě napadlo... co je dát na květ pod lampu? A případně si narychlo vyhonit na okně další mláďata a ty pak nechat kvést zase pod umělým... má to cenu? Vím že se to standardně dělá naopak... růst pod lampu, květ venku. Ale já na tom okně celkem bojuju o sluníčko, přijde mi to škoda.. a navíc tohle léto je poněkud... výsměch. Za posledních 14 dní - 3 týdny, se chuděrky táááhnou za světlem, které tu prostě není :\


Budu hltat každé informace které dodáte a předem děkuji za přečtení příspěvku a případné reakce...
KOSMEJ
Na ty CFL lampy se prostě vyprdni. Jestli jsem pochopil dobře, tak si měl na růst 200W a květ 400W. A z toho si vydoloval cca 40g. To fakt není efektivní (ani efektní :)). Pod obyčejným sodíkem 70W bys měl možná víc a ještě by to bylo levnější. Už pod 400W sodíkem si můžeš pořídit úrodu na celý rok.

A ty kytky na okně? Jestli tam máš alespoň 7-8 hodin přímého světla, tak to raději nech na okně.

Jinak já preferuju růst venku a květ pod lampou (kvůli spotřebě elektřiny). Když dáš kytku rozpěstovat začátkem dubna, tak začátkem července můžeš začít zatmívat na 12/12 - a když máš venku dostatek přímého světla a je pěkně, tak můžeš významnou část květu odbýt pod sluncem.
tuffgong1
KOSMEJ

Zdar hele , ale to neni chyba úsporek , kámoš ted dojel svoje první kolo (s tim spojený hafo chyb) a měl pod 250w uspokou (realna spotřeba kolem (180-200w) 50g vyborně materialu....

To že máš sodík ti nikdy nezaručí , že budeš sklízet kdoví kolik g :D Už sem tu vyděl několik počinu kde se lidi se 400w nedostali přez 50g ......

Vše je o genech a umu a náhodě......
KOSMEJ
citace:
Původní příspěvek od tuffgong1
KOSMEJ

Zdar hele , ale to neni chyba úsporek , kámoš ted dojel svoje první kolo (s tim spojený hafo chyb) a měl pod 250w uspokou (realna spotřeba kolem (180-200w) 50g vyborně materialu....

To že máš sodík ti nikdy nezaručí , že budeš sklízet kdoví kolik g :D Už sem tu vyděl několik počinu kde se lidi se 400w nedostali přez 50g ......

Vše je o genech a umu a náhodě......


Jasně, možná, ale třeba z mých osobních zkušeností vyplývá, že i pod 250W jsem neměl problém dosáhnout násobků těch 50g tvého kámoše - a to jsem pod 250W byl úplný začátečník v indoor. A já úsporku používám jen na to, abych občas udržel při životě řízky - tak vím, co to dělá - a fakt to moc nevalí oproti srovnatelné watáži sodíku.
rasty
Zdarec. Ja svitim usporkou 200w a jsem spokojen. V prvnim kole jsem sklidil 104 g ze ctyr kytek a v druhem kole jsem sklidil 78 G ze ctyr kytek. Bylo toho min ale nasekal jsem rozhodne vice chyb. Huleni bylo super. Hodne zalezi na genech a hnojivu. Pro nekomercni pestovani a jen pro svou potrebu mi to plne vyhovuje. Zdarec Rasty
spunkmajer
Stejně pořád nechápu výhodu těch úsporek. V čem je to úúsporné, když tě gram hulení vyjde dráž než pod sodíkem?
tuffgong1
Re : KOSMEJ
Těch 50g bylo bída na začátek protože tam chudák celej pěst bojoval se sviluškama, malí květináče a ze začátku to bylo odst bídný kvuli vlhkosti a geny nwm taky to asi nebyl zázrak...

Re: spunkmajer

Tak záleží v porovnání s 250w HPS určitě ne...

250w HPS žere 330w sklizen tak 150-200g když už trochu umíš pěstit
250w CFL žere +- 180w sklizen kolem 100g když už trochu umíš pěstit
takže je to skoro srovnatelný :-) ale jasne ejn u te 250w HPS

Co se týče výhod ta největší je nízká teplota, mám 2 kámoše který díky tomu mohou pěstit , jede co má malej box kde mu i 70w HPS dělaal problem a když atm dal větší odtah atk měl v boxu tajfun jak byl malej (box) , vyřešil to 125w cfl a ma po problemech.....

Druhý kámoš má sice box na 250hps v pohodě , ale zase by musel mít takovej odtah u kterýho by se prostě nevyspal... (přes den jet nemůže kvuli rodině)

Já tu netvrdím že CFL je lepší než HPS sám jedu HPS , ale pro někoho je CFL jediná možná volba, pominemeli LED Diody ktere sou šileně předražené a na to jaká je pořizovací cena sou výsledky dost pofiderní....
KOSMEJ
citace:
Původní příspěvek od tuffgong1
Re : KOSMEJ


OK, ale prostorové omezení je jediným argumentem pro úsporky. Mám ale takový pocit, že spousta lidí sáhne po úsporkách jen z duševní lenosti. Si asi myslí, že je jednodušší vybrat něco, co se jen zašroubuje do objímky. Řeči o předřadníkách spoustu lidí vyplaší, aniž by si nechali vysvětlit, jak je to jednoduché a že si to klidně můžou objednat už připravené.
spunkmajer
dobrej názor
tuffgong1
citace:
Původní příspěvek od KOSMEJ


OK, ale prostorové omezení je jediným argumentem .......



S tím souhlasím , lidi se toho občas bojej z nevědomosti....


Já to mám tak , že rostu pod modrou CFL , květ klasika HPS a jsemm spokojenej :-) .....

Muj názor je takovej , že v dnešní době HPS co se květu týče je nejlepší , ale sou lidi co si HPS z jakehokoliv duvodu dat do boxu nemohou a pak se i ta usporka hodí :-)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma