Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie obvinila mladého muže z prodeje marihuany v Plzni
Zpravodajství ČTK 25.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

PLZEŇ 25. února (ČTK) - Policisté stíhají dvacetiletého muže, jehož podezřívají z toho, že obchodoval v Plzni s marihuanou. Mladík podle policie od září loňského roku dodával pravidelně drogu šesti mladým lidem ve věku od 15 do 24 let. Nyní je obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Petr Kovář.

"Policie zjistila, že v jednom případě obviněný prodal marihuanu za 250 korun patnáctiletému chlapci. Mladíkovi se udělalo po vykouření marihuany tak špatně, že skončil v nemocnici," uvedl.

Vyšetřování pokračuje a okruh odběratelů není zřejmě konečný.

Marie Fialová kar

Policisté zatkli obchodníka s drogou
Mladá fronta DNES 26.2.2003| rubrika: Kraj Plzeňský| strana: 2| autor: (prk)

Plzeň - Z obchodování s marihuanou se zodpovídá dvacetiletý mladík z Plzně, kterého policisté obvinili, že s drogou obchodoval od září loňského roku. Prodával sušené okvětní části konopí. „Kriminalisté mají podchyceno zatím šest pravidelných zákazníků. Nejmladšímu bylo patnáct, nejstaršímu čtyřiadvacet let,“ sdělil mluvčí plzeňských policistů Petr Kovář. Nejmladší z odběratelů měl zdravotními problémy poté, co užil drogu. „Obchodník vloni prodal patnáctiletému chlapci za 250 korun sáček s marihuanou. Poté, co ji vykouřil, se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že byl převezen do nemocnice. U ostatních konzumentů pravděpodobně komplikace nenastaly,“ dodal Petr Kovář.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...626fd119974.asp

Obchodoval s marihuanou
Právo 26.2.2003| rubrika: Západní Čechy - Plzeňský kraj, Karlovarský kraj| strana: 10| autor: (her)

PLZEŇ - Trestnímu stíhání pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů čelí 20letý Plzeňan. Podle Petra Kováře z policejního ředitelství kriminalisté zjistili, že mladý muž od loňského září obchodoval smarihuanou. "Prodával sušené okvětní části konopí a za drogu bral peníze. Kriminalisté mají podchyceno zatím šest pravidelných zákazníků. Jedná se o pět mladíků a mladých mužů ve věku od 15 do 24 let a jednu 18letou dívku," řekl Kovář s tím, že v jednom případě mělo dokonce užití drogy zdravotní následky. Loni v září nebo říjnu si dal obviněný schůzku s patnáctiletým chlapcem, kterému prodal za 250 korun sáček s marihuanou. Chlapci se v polovině listopadu po kouření drogy zhoršil zdravotní stav natolik, že musel být dokonce hospitalizován v nemocnici.

Policie obvinila mladého muže z prodeje marihuany v Plzni
Lidové noviny 26.2.2003| rubrika: Domov| strana: 5| autor: čtk

PLZEŇ - Policisté stíhají dvacetiletého muže, jehož podezřívají z toho, že obchodoval v Plzni s marihuanou. Mladík podle policie od září loňského roku dodával pravidelně drogu šesti mladým lidem ve věku od 15 do 24 let. Nyní je obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, informoval policejní mluvčí Petr Kovář. "Policie zjistila, že v jednom případě obviněný prodal marihuanu za 250 korun patnáctiletému chlapci. Mladíkovi se udělalo po vykouření marihuany tak špatně, že skončil v nemocnici," uvedl. Vyšetřování pokračuje a okruh odběratelů není zřejmě konečný.

URL| http://archiv.newton.cz/ln/2003/02/...6c9346f5a71.asp
________________________________________________________________________


EXPRES * Šířil drogu
Blesk 26.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 8

JINDŘICHŮV HRADEC (kli) - Z nedovolené výroby a držení omamných prostředků a jedů byl obviněn mladík (20) z Jindřichohradecka. Podle zjištění policie nejméně ve 140 případech poskytl zájemcům včetně nezletilců marihuanu
________________________________________________________________________


Kuřáci marihuany a následný požár
TV Nova 25.2.2003 07:00| pořad: Zprávy

Jaroslav SPĚVÁČEK, redaktor
--------------------
Hezké ráno. Dnes opět začínáme aktuální informací z noci. Krátce před desátou hodinou večer propukl požár v jednom z domů na nejrušnější třídě v centru Liberce.

redaktor
--------------------
V objektu sousedící s místní restaurací se scházeli kuřáci marihuany. Právě jejich nedbalost podle jedné z vyšetřovacích verzí měla požár způsobit.

osoba
--------------------
Než jsem šla spát, tak jsem viděla dva kluky na chodbě, jak kouřili. Tak jsem vylezla, začala jsem nadávat a cítila jsem smrad prostě od trávy.

redaktor
--------------------
Třiceti hasičským jednotkám trvalo dvě hodiny, než se oheň podařilo lokalizovat. Jejich práci komplikoval nezvykle intenzivní kouř a žár.

prap. Pavel SLAVÍK, HZS Liberec
--------------------
Je tam hrozně zakouřeno a musíme používat dýchací přístroje, je tam hrozné teplo, ale podařilo se nám to lokalizovat.

redaktor
--------------------
Zbytek noci pak hasiči zajišťovali spáleniště. Na místo se dostavil i vyšetřovatel, aby zajistil stopy po vzniku požáru.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...c795419848a.asp
________________________________________________________________________


Pět životů málem vyhaslo
Berounský deník 25.2.2003| rubrika: BEROUNSKO| strana: 18| autor: BOHUMIL TARABA

Vážnou nehodu na tlustickém letišti v neděli večer přežilo pět mladých lidí jen zázrakem. Všichni utrpěli zranění. Posádka, zřejmě kompletně posilněná alkoholem, skončila v hořovické nemocnici.

Tlustice - Zcela zdemolovat Fiat Uno se v neděli večer podařilo dvaadvacetiletému řidiči z Hořovic na nedalekém letišti v Tlustici. I když je zde zákaz vjezdu, ve vysoké rychlosti projížděl po startovací ploše, kterou v letu opustil a narazil do ocelové roury. Zdemolované auto se odrazilo a zůstalo stát v trávě a křoví. Jeden z pasažérů požádal mobilním telefonem o pomoc. "Oznámení bylo velmi zmatené a nikdo přesně nevěděl, kde k nehodě došlo. V havarovaném vozidle nakonec bylo více zraněných a na místo musela přijet další sanitka,"uvedla dispečerka záchranky Jana Bulínová. V nemocnici skončili čtyři lidé. Jedenatřicetiletý spolujezdec utrpěl těžké zranění. Léčení zlomených žeber a klíční kosti si vyžádá minimálně několik týdnů. Dva mladíci ve věku dvacet až dvaadvacet let mají jen lehčí šrámy. Všichni zůstali hospitalizovaní v nemocnici. Řidič lékařům záhy utekl, ale policisté znají jeho totožnost i místo pobytu. Již v minulosti řídil osobní auto pod vlivem alkoholu. Zhruba za půl hodiny musela sanitka záchranky vyjet znovu. Jeden z cestujících v autě totiž z místa nehody utekl domů. Jeho zdravotní potíže však byly natolik vážné, že rodina okamžitě zavolala zdravotníky. "Zatím není vyloučeno, že řidič byl pod vlivem alkoholu,"uvedla Miroslava Hrubá z berounského policejního ředitelství. Tomu nasvědčuje fakt, že policisté ve voze nalezli načatou lahev tvrdého alkoholu. Povinnou výbavu vozidla mělo zřejmě nahradit menší množství marihuany. Zdroje blízké členům posádky zdemolovaného vozu potvrzují, že lehké drogy ani alkohol nebyly některým mladíkům cizí. Celý případ je předmětem dalšího vyšetřování. Další řidič je totiž důvodně podezřelý, že se dopustil trestného činu ublížení na zdraví. "Pokud by řidič jel jen nepatrně rychleji, mohlo se vozidlo odrazit a dopadnout na střechu. Následky by v takovém případě byly s největší pravděpodobností tragické. Štěstím pro posádku bylo, že necestovali v jiném, nárazu méně odolném vozidle,"shodují se zkušení policisté.

Fotografie:
Auto skrývalo tvrdý alkohol a drogu

Policisté nalezli ve zcela zdemolovaném vozidle načatou lahev tvrdého alkoholu a marihuanu. Zdemolovaný Fiat Uno musela z místa nehody na tlustickém letišti odvézt odtahová služba. Auto včera zkoumal policejní technik. Vyšetřování nadále pokračuje.
________________________________________________________________________


Údajní převaděči před soudem
Českobudějovické listy 25.2.2003| rubrika: Titulní strana| strana: 1

Jindřichův Hradec - Nebývale rozsáhlý případ převaděčství začal včera řešit jindřichohradecký soud. Na lavici obžalovaných usedlo hned 14 lidí, z toho tři Arméni. Státní zástupce je viní z napomáhání nelegálním přechodům hranice do Rakouska a Německa, kam měli za úplatu odvést asi 500 lidí. U některých z obžalovaných navíc policisté zabavili hašiš a marihuanu. Podle obžaloby akce řídil čtyřiadvacetiletý Libor Ištok, který spolupracoval s Armény. Skupina převáděčů se soustředila právě na jejich krajany, na další rusky mluvící občany a Číňany. Líčení pokračuje dnes.
________________________________________________________________________


Změna celního režimu po vstupu do Evropské unie
ČT 1 25.2.2003 18:05| pořad: Večerníky plus Čechy

Světlana ZÁRUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Už minulý týden jsme vám říkali, že se po vstupu České republiky do Evropské unie nebude na hranicích platit clo. Česko už nebude mít hraniční přechod s nečlenským státem. Celní režim se nezmění jen na letištích. Celníci se už teď připravují na to, že hranice opustí. Dál pokračuje Karel Vovesný ve Večerníku plus.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
Dnem vstupu České republiky do Evropské unie opustí celníci hraniční přechody. Na nové podmínky, pokud se lidé pro vstup v referendu rozhodnou, se už nyní musí Celní správa ČR připravovat.

Petr EICHLER, náměstek ředitele CŘ Plzeň
--------------------
Budou zrušeny zbožové kontroly na hranicích, občanům tedy již odpadne ta povinnost přihlašovat zboží při přestupu státních hranic celnímu orgánu.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
Celní dohled však zcela neskončí, ne na hranicích, ale na území celého státu budou namátkově kontrolovat přepravované zboží mobilní skupiny Celní správy ČR.

Pavel NOVOTNÝ, náměstek ředitele CŘ Plzeň
--------------------
Budou se provádět namátkové kontroly, a to na celém území České republiky pomocí těch takzvaných mobilních operativních skupin, které mohou zastavovat vozidla a provádět kontrolu, pátrat po zboží.

osoba, člen mobilní skupiny Celní správy ČR
--------------------
Ve spolupráci s dopravní policií, která nám ta vozidla odstaví na stranu na odstavné parkoviště a tam provedeme tu celní kontrolu toho kamionu nebo toho osobního vozidla.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
Mobilní skupiny se budou zaměřovat především na pohyb zboží, které podléhá vysoké spotřební dani, jako jsou například cigarety, pohonné hmoty, alkohol. Velký důraz budou klást při kontrolách na odhalování pašeráků drog.

Jitka BLAHUTOVÁ, mluvčí CŘ Plzeň
--------------------
I v současné době vlastně existují již specializované útvary, které se bojem proti drogové kriminalitě zabývají, a ty budou samozřejmě svoji činnost rozvíjet.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
Středem pozornosti nadále zůstanou zbraně, odpady a kontroly stánkového prodeje s padělky registrovaných značek. I přesto v celní správě ztratí zaměstnání více než dva tisíce z celkového počtu devíti a půl tisíce zaměstnanců.

Jitka KOCOVÁ, celnička
--------------------
Jestli to tedy tady propustí všechno, jak říkají, tak je možné, že buď budu nezaměstnaná, anebo jít dělat někam manuálně.

Ivo MUSIL, celník
--------------------
Rád bych tedy zůstal v té státní službě, třeba v těch finančních orgánech jako jsou finanční úřady, ale když by tedy to možné nebylo, tak bych vzal v podstatě jakoukoliv práci, protože v životě jsem měl už různé práce.

František VOKROJ, náměstek ředitele CÚ Rozvadov
--------------------
V poslední době jsme zaznamenali větší počet žádostí o ukončení služebního poměru.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
V pohraničí, kde většinou zaměstnanci hraničních přechodů bydlí, je vyšší nezaměstnanost. Celníci si stěžují, že na rozdíl od kolegů na německé straně zatím mají informace o plánovaném propouštění nebo přeřazení velmi kusé.

Jitka KOCOVÁ, celnička
--------------------
Ví přesně, až to tady propukne, že ví, kam prostě půjdou, že půjdou na letiště do Frankfurtu, my nevíme nic.

Jitka BLAHUTOVÁ, mluvčí CŘ Plzeň
--------------------
U nás se teprve v současné době řeší, které kompetence celníci po vstupu do Evropské unie převezmou. Z toho vyplývá to, že ještě dosud vlastně není vytvořena jaksi jasná personální politika.

Pavel NOVOTNÝ, náměstek ředitele CŘ Plzeň
--------------------
Připravuje se program pro jejich další začlenění, například do dalších ozbrojených sborů jako je třeba vojenská služba, justiční stráž, policie a podobně. Je předpoklad, že by mohli najít uplatnění například i na finačních úřadech.

František VOKROJ, náměstek ředitele CÚ Rozvadov
--------------------
To by mohlo vlastně vyřešit částečně ten problém s propouštěním lidí od celní správy.

Karel VOVESNÝ, redaktor
--------------------
Závody a budovy hraničních přechodů zatím zcela nezmizí jako mezi některými unijními státy. Podle mezinárodních úmluv bude do roku 2007 cizinecká policie kontrolovat pohyb osob překračující státní hranice. Lidé zasvěcení do problematiky však odhadují, že definitivní uvolnění hranic bude přípustné nejdříve v roce 2011.

Světlana ZÁRUBOVÁ, moderátorka
--------------------
To je všechno. Více vám nabídneme ve čtvrt na osm v Událostech. Teď se ještě můžete podívat na předpověď počasí. Přeji vám hezký večer.
________________________________________________________________________


Zakažme tabákovou reklamu!
Sport 26.2.2003| rubrika: Komentáře, názory, polemika| strana: 16| autor: MUDr. Martin Tuček, psychiatrická léčebna Brno

Dopisy, glosy, poznámky

V současné době probíhá v Parlamentu ČR projednávání návrhu zákona o zákazu reklamy na tabákové výrobky. Před návrhem stojí ještě třetí čtení ve Sněmovně a hlasování v Senátu. Nebezpečí, že zákon neprojde na základě špatně chápaného práva na svobodu reklamy, jak jej proklamují některé liberální strany, je značné. Je nespornou skutečností, že reklama, včetně různých sofistikovaných soutěží a sponzorských podniků, je hlavní silou, která tabákovému průmyslu získává nové zákazníky. Bohužel, až devadesát procent nových kuřáků jsou adolescenti, stoupá i počet zcela dětských kuřáků (věk deseti let není výjimkou). Právě na tuto věkovou kategorii je reklama zamířená. Návykovost kouření v tomto věku je přitom nesmírná: návyk může být vytvořen již v průběhu týdnů, někdy i dnů. Síla nikotinové závislosti je přirovnávána k síle závislosti na tvrdých drogách, jak dokládají statisíce případů kuřáků, kteří kouří i ve velmi těžkém zdravotním stavu, vyvolaném kouřením. V Česku každý rok umírá 22 000 osob na následky kouření. Reklama na tabákové výrobky je proto krajně nemorální a měla by být zakázána. K tomuto závěru dospěla již řada evropských států (naposledy Velká Británie). Pod petici za zákaz tabákové reklamy se podepsalo více než deset milionů lékařů celého světa. Reklama na tabákové výrobky pomáhá v raném věku podkopávat fyzickou kondici a zdraví stovek tisíc našich adolescentů. Proto také byly poslední olympijské hry, akce FIFA a další striktně bez tabákové reklamy. Připojte se proto svými články, dopisy a e-maily k ovlivňování váhajících poslanců a senátorů a přispějte tak k zákazu tabákové reklamy!
________________________________________________________________________


Streetworker Roman Thöma: Svět se zbláznil, fetují celé rodiny
Deník Mostecka 25.2.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 15| autor: LENKA KABELÁČOVÁ

„JE TO JEN VÝŇATEK Z ČLÁNKU“

Most - Roman Thöma je vedoucím terénního sociálního programu Kontaktního centra pro drogově závislé v Mostě již od roku 1999. Za tu dobu zažil a viděl věci, které si spousta lidí ani nedokáže představit. "Nejhorší je, když vidím krásné mladé lidi ničit se a pak umírat," tvrdí.

Na jaký typ lidí se obracíte?
"Už z postaty naší práce nemáme moc co nabídnout lidem, kteří kouří marihuanu. Spíše vyhledáváme nitrožilní uživatele a obecně lidi na tvrdých drogách. S těmi samozřejmě přicházejí největší problémy. Potřebují peníze na drogy, tak kradou nebo prostituují, mají absťáky."

Myslíte, že je marihuana škodlivá?
"Určitě je. Před pěti lety jsem měl klienta, zdravého kluka, který studoval střední školu. Hodně kouřil marihuanu, dnes má silnou schizofrenii a je úplně mimo."

Myslíte, že to bylo z marihuany?
"Prokazatelně, marihuana uspíšila rozklad osobnosti."

Takže nesouhlasíte s její legalizací?
"Určitě ne. Už takhle je legalizován alkohol a cigarety, což úplně stačí, tak proč přidávat další drogu."

Kolik vašich klientů, které jste už kontaktovali, se své závislosti zbavilo?
"To nevím. Nemáme s léčebnami a doléčovacími centry zpětnou vazbu."

Jakou mají klienti, které kontaktujete, šanci se vyléčit?
"Záleží na motivaci, na tom, jak hluboko už zapadl do drog. Ale podle mého názoru s člověkem, který začíná užívat drogy, je často větší práce než s tím, kdo už je užívá déle a má problémy. Tomu totiž droga nedává už jen to hezké, ví, že je to pěkná dřina. Sehnat prachy, krást, šlapat..."

Setkáváte se s prostitucí klientů často?
"Samozřejmě. Kolegové se mnou možná nebudou souhlasit, ale myslím si, že 99 procent našich dívek prostituuje. Když se projedete Nákladní ulicí v Teplicích, tak je tam všechny vidíte. Kolik chlapců si tímto způsobem získává peníze, nedokážu odhadnout, ale máme tu i prostituty."

Které pohlaví spadá do drog častěji?
"Obecně spíše muži, ale to je celosvětový jev."

Které drogy jsou na Mostecku nejčastější?
"Poslední dva roky pervitin, ale předtím jasně heroin. Ale velmi dobře zde začala pracovat protidrogová jednotka, takže na Mostecku klasičtí dealeři, jako dříve bývali Vietnamci, prostě nejsou. Jsou tu lidé, kteří prodávají, a přitom sami užívají."

Kam pro drogy mostečtí uživatelé jezdí?
"Do Teplic."

Jaké drogy se vyskytují kromě pervitinu a heroinu?
"Taneční drogy, extáze, LSD. Asi tady nebude příliš mnoho crecku nebo kokainu, to jsou drogy pro bohaté. Základ je heroin s pervitinem."

Jaké zdravotní problémy může užívání drog přinést?
"Kromě nakažení virem HIV jsou tu žloutenky typu B a C, které jsou zrovna tak smrtelné jako AIDS. Béčko se dá sice již léčit, ale pokud se neléčí, je zrovna tak nebezpečné jako céčko. Obě mohou končit cirhózou či rakovinou jater, takže nic hezkého to není. Dále se objevují běžné choroby jako žilní nemoce, záněty a spousta dalších."
Co lidi k užívání drog vede, když přihlédnete k obrovským sociálním a zdravotním rizikům?
"Ze začátku, když člověk začne užívat drogy, problémy nevidí. Droga mu přináší pouze to hezké. Na pervitinu se hezky souloží, člověk je nabuzený, dobře se na něm tancuje. Nemusí jíst, nemusí spát, není unavený. To hezké zatlačí to horší do pozadí, ještě se ho to konkrétně netýká. A když už se ho to týká, tak už je závislý. Toxikomani mají podle mého názoru pud sebezáchovy hodně potlačený."

Jaká droga je z tohoto pohledu nejhorší?
"Zřejmě heroin."

Kdy si podle vás toxikomani uvědomí, že už jsou závislí?
"Obávám se, že si to moc lidí neuvědomí. Myslím, že jim to dojde, až když nějakou dobu v závislosti jedou, když už to sami nezvládají. Pak většinou přicházejí na to, že potřebují někoho, kdo jim pomůže. Navíc si chce málokdo přiznat, že to nezvládne."

Jak si vysvětlujete, že drogy začínají užívat stále mladší lidé? Myslíte, že je to módní trend, nebo je to zaviněno sociální situací?
"Jedno souvisí s druhým. Život je těžší, vypadá to, že se svět zbláznil. Psychický tlak, nespokojenost, málo peněz, na Mostecku není moc růžová budoucnost. To je to samé, jako když nám fetují rodiče s dětmi."

Stává se to?
"Stává. V loňském roce jsem řešil šest rodin a určitě jsem nebyl sám."

Jakým způsobem se droga do rodiny dostane? K rodičům přes děti, nebo k dětem přes rodiče?
"Mám rodinu, kdy se to dostalo na děti přes rodiče. Muž uživatel si našel družku se dvěma dospívajícími dětmi, které se pak rovněž staly uživateli. Stejné je to v případě narkomanů, kteří vychovávají svoje děti. Z nich rostou další toxikomani. Chtě nechtě, vidí to doma, takže k tomu určitě mají dispozice. Většina případů je však opačná.
Rodiče se tak chtěli přiblížit dětem a zjistit, co na tom vidí."

O jakou drogu se jednalo?
"Ve čtyřech případech bohužel o heroin, v jednom o marihuanu a pervitin. Viděl jsem i úplnou katastrofu, rodinu v troskách. Maminka s dcerou, obě na pěti gramech heroinu, takže musí denně vyšlapat deset tisíc korun. To mi připadá úplně zoufalé. Asi je to výjimka, ale právě tuhle rodinu si pamatuji z roku 1997, když se otvíralo Káčko. Maminka sem dceru přivedla, zoufalá a uplakaná a po několika letech jsou obě ve stejné situaci - závislé."

Myslíte, že ještě mají šanci se z toho dostat?
"Šanci má každý, záleží na člověku, jak se rozhodne, jak moc mu to bude vadit nebo jak moc bude v průšvihu."
________________________________________________________________________


Česko vyšlo z drogového monitoringu OSN bez šrámů
Zpravodajství ČTK 25.2.2003, rubrika: Bohemika - Evropa, ES, NATO| autor: PTO

(EMBARGO do 26. února 01:01 SEČ)
VÍDEŇ 25. února (zpravodaj ČTK) - Bez výtek dopadla Česká republika ve zprávě Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB) za loňský rok. Odborná rada OSN oceňuje spolupráci Česka s ostatními středoevropskými zeměmi a zmiňuje se přitom o přijetí protidrogových zákonů. Zároveň ale upozorňuje na pokračující výrobu metanfetaminu (pervitin).

INCB vyzdvihl, že úřady pro kontrolu drog v Česku, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku pokračují ve spolupráci v rámci "Memoranda o porozumění" z roku 1995, v jehož rámci byly vypracovány projekty na omezování škod a lepší vyhodnocování zpravodajských informací v souvislosti s drogami.

V pasáži o opatřeních ve státech střední a východní Evropy dostává Česko pochvalu za přijetí nových zákonů na posílení boje proti drogám v rámci své Národní drogové strategie 2001-2004. Výbor si všímá, že tyto zákony se zaměřují na problémy, jako je snižování poptávky po drogách či postih a represe u kriminality spojené s drogami.

INCB konstatuje, že v Evropě v posledních letech obecně poklesla výroba metanfetaminu a amfetaminu. Zatímco u amfetaminu jmenuje jako produkční zemi kromě Evropské unie také Polsko (odkud podle výboru pochází 60 procent této látky prodávané ve Skandinávii), v případě metanfetaminu píše o pokračující výrobě v Česku, ačkoli v menším měřítku. Kromě domácí spotřeby se český pervitin vyrábí také pro trh v některých částech sousedního Německa.

Výbor OSN registruje v zemích střední a východní Evropy prudký nárůst nákazy virem HIV, k němuž stále častěji dochází při hromadném užívání heroinu přes jednu injekční stříkačku. Například na Ukrajině se už HIV infikovalo jedno procento populace a do roku 2010 se počítá s dvojnásobným množstvím nakažených.

pto ik mik
________________________________________________________________________


OSN: Obchod s drogami dusí ekonomiku, na pranýři Afghánistán
Zpravodajství ČTK 25.2.2003, rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO| autor: PTO

(EMBARGO do 26. února 01:01 SEČ)
VÍDEŇ 25. února (zpravodaj ČTK) - Mezinárodní výbor pro kontrolu drog (INCB) upozorňuje, že produkce nezákonných omamných prostředků brání hospodářskému růstu. Výroční zpráva tohoto odborného orgánu OSN vyvozuje svůj závěr ze zkoumání vlivu ilegální výroba heroinu a kokainu na ekonomiku pěstitelských zemí. Nejvíce pozornosti INCB věnuje Afghánistánu, kde se po svržení vlády Talibanu oživila produkce narkotik.

Většina zisků z ilegálních drog pochází podle INCB hlavně ze zemí, kde se drogy distribuují a zneužívají. Farmáři ze zemí původu přitom na prodeji hotových narkotik nemohou vydělat žádné velké peníze. Zisky pěstitelů v rozvojových zemích tvoří pouhé jedno procento z peněz, které závislí lidé za omamné prostředky utratí, uvádí zpráva.

Ilegální produkce a obchodování s drogami jsou přitom nezanedbatelnou součástí některých ekonomik. Například v Afghánistánu a Barmě představují zhruba deset až 15 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP) země. Naopak ve Spojených státech, které jsou největším drogovým trhem na světě, tvoří zisky z ilegálních drog pouhé čtyři desetiny procenta HDP.

Zpráva INCB také připomíná, že ilegální činnost kolem narkotik vede k růstu kriminality, korupce a celkově podkopává roli právního státu. Zhoubné důsledky rozbujelého pěstování a obchodování s drogami výbor demonstruje na příkladu Afghánistánu, kde byla stoupající produkce opia v 90. letech jednou z příčin občanských válek a zchudnutí většiny obyvatelstva.

Oživení produkce opia, z něhož se připravuje heroin, bylo paradoxně důsledkem uklidnění vnitropolitické situace a ukončení občanských válek po zásahu amerických jednotek proti teroristickému hnutí Taliban, protože rolníci se mohli vrátit zpět na opuštěná pole. Během loňského roku se podle údajů INCB na území Afghánistánu sklidilo 3400 tun opia. Pěstování makovic se rozšířilo hlavně na severovýchodě země. Zákaz vyhlášený vládou v lednu 2002 ani následné pokusy o mýcení makových polí nezabránily produkci v rozsáhlých regionech.

Afghánistán navíc patří také k hlavním dodavatelům marihuany a hašiše a je považován za hlavní zemi drogového překupnictví. INCB nedávno ve spolupráci s Čínou zabránila exportu pěti tun diazepamu do Afghánistánu, což je množství přesahující celosvětovou roční medicínskou poptávku po této látce.

Výbor zdůrazňuje, že bez řešení drogového problému nemůže v Afghánistánu nastat trvale mírový vývoj. Uznává ale snahu kábulské administrativy a vyzývá mezinárodní společenství. Apeluje zvláště na evropské vlády, neboť z jihozápadní Asie pochází většina heroinu prodávaného v Evropě.

Značný nárůst drogových aktivit INCB zaznamenal v postovětských středoasijských republikách, nejvíce v Tádžikistánu. Kromě produkce drogových látek stoupá také význam tranzitu přes tyto státy do Ruska a následně do střední Evropy. Ruská drogová trasa tak částečně nahrazuje takzvanou Balkánskou cestu přes Turecko a Bulharsko.

Při pohledu na evropské státy se výbor věnoval hlavně rozšíření syntetické drogy extáze. Zmiňuje mezinárodní operaci z března 2002, při které bylo zabaveno přes 300.000 tablet této "taneční" drogy. INCB by ale uvítal větší mezinárodní spolupráci mezi bezpečnostními složkami v boji s extází. Vyjádřil také obavu z mezinárodního dopadu rozhodnutí Velké Británie přehodnotit marihuanu na málo nebezpečnou drogu, která nevyžaduje přísnější kontrolu.

pto ik mik
________________________________________________________________________


Návykové jedy zabíjejí sedm milionů lidí ročně
Mladá fronta DNES 26.2.2003| rubrika: Ze světa| strana: 9| autor: (Reuters, šv)

Canberra, Austrálie - Tabák, alkohol a drogy zabíjejí předčasně 7 milionů lidí ročně. Tento počet se podle studie zveřejněné včera neustále zvyšuje. Jedním z důvodů je rostoucí dostupnost těchto látek, zejména ve velmi lidnatých rozvíjejících se ekonomikách v jihovýchodní Asii a Číně, říká profesor Jürgen Rehm, ředitel švýcarského Institutu pro výzkum závislostí. "Dalším důvodem je rozšíření chorob souvisejících s užíváním těchto látek - chronických onemocnění, úrazů a poranění, jakož i AIDS a žloutenky - které zřejmě dále poroste," řekl Rehm včera na sympoziu o výzkumu drog v australském Perthu. Tabák, alkohol a nedovolené drogy podle něj v roce 2000 způsobily asi 8,9 procenta těchto nemocí. Jeho studie se opírá o výsledky výzkumu, který prováděl pro Světovou zdravotnickou organizaci v loňském roce. Zabijákem číslo 1 je tabák - ve zmíněném roce měl na svědomí celkem 4,9 milionů životů, čili 71 procent všech úmrtí souvisejících s drogami. To je o jeden milion více než v roce 1990. Růst byl nejpatrnější v rozvojových zemích, i když celkový počet úmrtí spojených s kouřením byl nejvyšší v průmyslových zemích. Asi 1,8 milionu úmrtí je přisuzováno alkoholu, což činí asi 26 procent všech úmrtí způsobených drogami. Tento podíl je vyšší v USA a Evropě. Ruský problém s alkoholem je zvláště výrazný. Nelegální drogy způsobily asi 223 000 smrtí, tedy tři procenta. "Nejpřekvapivějším zjištěním výzkumu je, že alkohol se stal rizikovým faktorem číslo jedna v rozvojových zemích jako je Čína nebo Thajsko, kde předstihl v uplynulém desetiletí tabák," prohlásil Rehm. I přes nepříznivý vývoj doufá, že jeho výzkum bude využit při formulování politiky boje proti chorobám, jimž lze předejít. Tvrdí, že vyšší zdanění alkoholu a tabáku se projevilo jako efektivnější cesta než zásahy zdravotní péče.
________________________________________________________________________


OSN si povšimla výroby pervitinu
Metro 26.2.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 3| autor: (ČTK)

Rakousko Bez výtek dopadla Česká republika ve zprávě Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB) za loňský rok. Odborná rada OSN oceňuje spolupráci ČR s ostatními středoevropskými zeměmi a zmiňuje se přitom o přijetí protidrogových zákonů. Zároveň ale upozorňuje na pokračující výrobu metanfetaminu (pervitin). V případě metanfetaminu píše INCB o pokračující, i když menší výrobě v ČR. Kromě domácí spotřeby se český pervitin vyrábí také pro trh v některých částech sousedního Německa.
________________________________________________________________________


Čtyři obchodníci s drogami a jeden vrah popraveni ve Vietnamu
Zpravodajství ČTK 25.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: RV

HANOJ 25. února (ČTK) - Čtyři obchodníci s drogami a jeden vrah skončili v pondělí před popravčí četou v Ho Či Minově Městě na jihu Vietnamu. Informoval o tom dnes tamější soudní zdroj.

Drogoví dealeři byli odsouzeni k smrti v červenci 2000 za prodej pěti kilogramů heroinu. Ve Vietnamu hrozí trest smrti každému, kdo je přistižen s 300 gramy heroinu nebo 10 kilogramy opia. Pátý popravený byl potrestán za loupežnou vraždu.

Dnes má začít dlouho očekávaný proces s místním mafiánským předákem a dalšími 154 lidmi náležejícími k jeho zločinecké síti.

rv pz


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma