Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 25.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Nikotin zlepšuje pozornost
Profit 24.2.2003| rubrika: Víno| strana: 30

Jedním z častých jevů provázejících konzumaci alkoholu všeho druhu je kouření, zvyk, který je v poslední době předmětem doslova celosvětové negativní kampaně. Symbolem negativ kouření je přitom nikotin - realita je však zcela jiná. Pomocí metody nazývané zobrazovací funkční magnetická rezonance odhalili totiž nedávno výzkumníci z Národního ústavu pro drogově závislé v USA šokující skutečnost: Nikotin zlepšuje pozornost. Tato droga totiž podle současných poznatků podporuje činnost zadní části mozkové kůry a také příslušných sousedních oblastí nacházejících se pod mozkovou kůrou. Technika odhalila, že jde o oblasti týkající se vizuálního vnímání, centrum pro vzrušivost, podráždění a aktivaci pohybu. Studie podle populárně-vědeckého serveru www.osel.cz poskytla první důkaz, že "nikotinem navozená aktivace činnosti temenní části mozku je spojena se zlepšením pozornosti". Nikotin tak podle výsledků zveřejněné studie dokáže nabudit, a tím do řešení úkolů zapojit i méně využívané části mozku. Léty odsuzovaný nikotin by tak mohl být naopak v blízké budoucnosti používán k léčebným účelům. Málokdo ostatně ví, že nikotin zcela přirozeným způsobem konzumuje celá řada lidí vyznávajících trendy zdravého životního stylu, především konzumentů zeleniny. Podle zjištění jiné vědecké skupiny, pracovníků univerzity v Michigenu, je totiž nikotin součástí některých druhů, obvykle hojně konzumovaných druhů zeleniny. Největším dodavatelem nikotinu je přitom lilek, v němž obsah nikotinu činí v průměru 100 miligramů na kilogram, hodně nikotinu mají v sobě ale také rajčata, brambory, květák či paprika. Dávky nikotinu z uvedených druhů zeleniny jsou ovšem při běžné konzumaci pro lidský organizmus zanedbatelné. Nicméně - již se vyrojily teorie, že uvedené druhy zeleniny mohou kuřákům, kteří chtějí s kouřením přestat a nemohou se zbavit závislosti na nikotinu, potřebné množství této látky do těla dodat.
________________________________________________________________________


Narkomané si zahrávají se směsí pervitinu a heroinu
Liberecký kraj 24.2.2003| rubrika: Liberecký kraj| strana: 2| autor: KATEŘINA FROUZOVÁ

Jablonecko - S kombinací heroinu smíchaného s pervitinem hazardují někteří narkomané nejen na Jablonecku. Odborníci přitom užívání obou těchto drog najednou považují za velmi nebezpečné zahrávání si se životem. "Část klientů, kteří naše centrum navštěvují, se mi s tím svěřila. Zdá se, že to považují za zcela běžnou praxi. Do žíly si píchnou směs heroinu říznutého pervitinem, který je povzbudí," vysvětlil terénní pracovník jabloneckého K-Centra René Koželuha. Člověk pod vlivem obou drog pak působí relativně normálně a dokáže fungovat. "Látky míchají uživatelé heroinu. Tato droga má totiž výrazně tlumivé účinky ovlivňující hlavně dýchací cesty. Tím, že dávka obsahuje i stimulant pervitin, sníží riziko udušení. Je to však jen jejich laický názor," vysvětlil terénní pracovník. Narkomané prý obvykle kupují obě látky již smíchané. "Je to však velmi nebezpečné, protože dojde snáze k předávkování. A navíc se jedná o úplně rozdílné typy drog, jejichž účinky jdou proti sobě," dodal Koželuha, podle něhož s sebou tento způsob nese větší nebezpečí různých otrav a embólií. Informaci potvrdil také s problematikou dobře obeznámený zdroj blízký policii. "Kombinace psychostimulantu a heroinu je vysoce riziková," zdůraznil. Podle něj však přináší směs heroinu a pervitinu také další nebezpečí. "Z praxe vím, že dealeři látky v nějakém podílu smíchají, ale navíc do drogy přidávají ještě náhražku, aby toho bylo víc. Velmi těžko se pak odhaduje síla dávky," zdůraznil zdroj, jenž si nepřál být jmenován. Běžnými přísadami jsou například cukr, jedlá soda, sůl, křída nebo vápno.
________________________________________________________________________


Do klubů na zdravotní testy
Moravskoslezský deník 24.2.2003| rubrika: Karvinsko, Havířovsko| strana: 13| autor: Richard Kutěj

užitečná akce

Karviná/ Bohumín - Více než dvě desítky lidí využily o uplynulém víkendu možnost nechat si v klubech na Karvinsku provést testy na HIV či žloutenku. Další ročník akce Drogová nezávislost, kterou pořádala místní K- Centra, však nebyl jen o této prevenci. Především mladých, kteří o víkendu do klubů v Bohumíně a v Karviné vyrazili, bylo nakonec mnohokrát více. A na místě je čekaly nejen informace o syntetických drogách a činnosti K- Center, ale také zábava, film a kapely. "Právě takovou cestou se snažíme přilákat co nejvíce mladých lidí, u kterých je možnost případného experimentování s drogami asi nejaktuálnější. Na čistou besedu nebo testy by totiž asi jen tak nepřišli," popsala styl a smysl dnů Drogové nezávislosti Kateřina Šutrová z karvinského K- Centra. A hlavně návštěvnost v Karviné byla opravdu až překvapivá. "Tolik lidí jsme opravdu nikdo nečekali a měli jsme až obavy, jestli vše dokážeme organizačně zvládnout. Naštěstí vše dopadlo dobře," dodala Šutrová. "Jestli mne to tady baví? Určitě. Je hlavně fajn, že se neplatí vstupné. To myslím hodně zabralo. Já se sice nejvíce těším na koncert, ale třeba ta možnost poptat se odborníků na věci kolem drog je taky dobrá," zhodnotila pak v doslova přeplněném karvinském klubu Hard Cafe akci osmnáctiletá Andrea. Besedu a diskusi o drogách vedl Jiří Valnoha z Brna, který působí v organizaci Podané ruce a problémem drog se zabývá i na vládní úrovni. Lidé si jej nejprve oťukávali dotazy, jako například zda nějaké drogy vyzkoušel i on sám. Později ale začaly padat třeba i konkrétní otázky a žádost o radu od těch, kterým už drogy mohly zacloumat životem. Na páteční akci v bohumínské Bedrunce i o den později v Karviné nakonec vše završily koncerty kapel Ravelin 7 a Contrastic. V pátek pódium patřilo také divadlu a kapele Zpocený voko z Ostravy. V Karviné si zahrál místní No Respect.

Foto: Besedování o účincích drog, testy na žloutenku či HIV, vše spojené se zábavou, koncerty kapel, divadlem a filmy.
________________________________________________________________________


V Jindřichově Hradci začal soud se čtrnácti údajnými převáděči
Zpravodajství ČTK 24.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Budějovický kraj| autor: DAS

JINDŘICHŮV HRADEC 24. února (ČTK) - Nebývale rozsáhlý případ převaděčství začal dnes řešit jindřichohradecký soud. Na lavici obžalovaných usedlo hned 14 lidí, z toho tři Arméni. Státní zástupce je viní z napomáhání nelegálním přechodům přes české hranice do Rakouska a Německa, kam měli za úplatu odvést asi 500 lidí. U některých z obžalovaných navíc policisté zabavili hašiš a marihuanu.

Podle obžaloby akce řídil čtyřiadvacetiletý Libor Ištok, který spolupracoval s Armény. Skupina převáděčů se soustředila právě na jejich krajany, na další rusky mluvící občany a Číňany. K přechodu hranic využívali odlehlá místa v okolí hraničních přechodů v Halámkách na Jindřichohradecku, Nových Hradech na Českobudějovicku, Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku a Rozvadově na Tachovsku. Od října roku 2001 do konce loňského září si měli přijít asi na dva miliony korun.

Obžalovaným hrozí za napomáhání nelegálnímu přechodu hranic tři roky vězení. Za zločinné spolčení však mohou dostat až deset let. Stejný trest hrozí Liboru Ištokovi a Ladislavu Hubáčkovi za přechovávání a prodej hašiše a marihuany.

Soud dnes vyslýchá jednotlivé obžalované. V úterý by měl posoudit záznamy odposlechů a videonahrávky, které pořídila policie. Ve středu budou čteny listinné důkazy. Podle předsedy senátu Romana Dvořáka bude líčení poté odročeno, protože není možné v tak krátké době vyslechnout ani všechny svědky, které navrhli obhájci obžalovaných.

Dnešní líčení se nakonec uskutečnilo v nepřítomnosti veřejnosti. Nebylo to však proto, že by soud její vstup zakázal, ale další lidé se již do malé místnosti nedostali. V sále o rozměrech obývacího pokoje se museli i tak směstnat soudce se svými přísedícími, státní zástupce, dvanáct obhájců, čtrnáct obžalovaných, překladatelka a několikačlenná ostraha. Několik příbuzných obžalovaných muselo zůstat na chodbě. Jindřichohradecký soud však větší jednací sál k dispozici nemá.

David Sládek kš
________________________________________________________________________


Drogy nejen vyráběl, ale také prodával
Deník Chomutovska 22.2.2003| rubrika: Okres zpravodajství| strana: 14| autor: vot

Chomutov - Laboratoř na výrobu drog odhalili kriminalisté, kteří zadrželi jednačtyřicetiletého muže z Chomutova podezřelého z výroby pervitinu. Před soudcem proto stane s obviněním z trestných činů šíření toxikománie a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. "Muž poslední půlrok v místě svého bydliště v ulici Za Zborovskou vyráběl pervitin. Používal ho pro svoji potřebu a v několika případech ho i dále prodával, čímž vydělal nejméně dva tisíce korun," řekla včera ppor. Marie Pivková, tisková mluvčí Okresního ředitelství Policie České republiky v Chomutově. Podle ní všechny předměty na výrobu drog schovával ve sklepě a dobrovolně je vydal policistům. vot )
________________________________________________________________________


Ženy z Bohnic prodávaly pervitin
Právo 25.2.2003| rubrika: Praha - Střední Čechy| strana: 12| autor: (mik)

PRAHA - Pobyt ve vězení až na deset let hrozí 29leté J. M. a 26leté V. R. z Prahy 8-Bohnic. Kriminalisté je nyní usvědčili, že od prvního ledna 1996 do konce listopadu 2002 nejméně ve 250 případech prodaly psaníčko s drogou pervitin. Tak získaly nejméně 70 tisíc korun. Obě podivné obchodnice po dobu vyšetřování zůstanou na svobodě.

URL| http://archiv.newton.cz/pr/2003/02/...6d48dd1ea83.asp
________________________________________________________________________


Z MÍSTA ČINU
Karlovarské noviny 22.2.2003| rubrika: Lokální| strana: 10

Cizinec zásoboval narkomany

Pernink - Ve vazbě skončil 41letý cizinec, který žije v Perninku. Trestní stíhání proti němu policisté zahájili kvůli trestné činnosti specifikované jako nedovolená výroba, držení a prodej omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Cizinec na sebe upoutal pozornost policejní hlídky, která ho žádala o prokázání totožnosti. To muž odmítl. Při následné kontrole jeho automobilu policisté našli několik takzvaných psaníček s heroinem a pervitinem. Obviněný měl navíc u sebe několik dokladů na různá jména. Jak vyplynulo z vyšetřování, muž drogy nejen prodával, ale místo peněz bral i osobní doklady.
________________________________________________________________________


EXPRES * Chytil hašiš
Blesk 25.2.2003| rubrika: Poslední strana| strana: 24
PAŘÍŽ (INT) - Francouzský rybář zasekl háček v kanálu Midi nedaleko města Carcassone. Udiveně zíral na úlovek. Byla to totiž vodotěsná krabice, ve které se nacházel hašiš. Přivolaná policie našla na dně dalších 500 kg drogy.
________________________________________________________________________


Dáma na vozíčku pašovala kokain
Metro 25.2.2003| rubrika: Notes| strana: 7| autor: (ČTK)

Rakousko V kultivovaných zemích už není cestování pro vozíčkáře problémem. Tak proč je ta dáma na invalidním vozíku tak mimořádně nervózní? Protože by ráda propašovala 1,6 kg kokainu. Pracovnici celní kontroly na vídeňském letišti Schwechat se nervozita 73leté Argentinky zdála moc nápadná, a tak se pustila do zevrubné prohlídky. Úcta k šedinám cestovatelky a ohledy k její invaliditě nebránily profesionální kontrolorce v tom, aby dámě projela kufr, kde našla drogy ve dvojitém dnu. V botách pak objevila další kokain.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma