Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 24.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Mladíci si pěstovali doma marihuanu
Mladá fronta DNES 22.2.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 2| autor: (rep)

Krimi

Cheb - Chebští policisté obvinili tři místní mladíky z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. „Od srpna do října minulého roku v bytě v ulici Žižkova přechovávali v různých formách různé části rostlin konopí a pěstovali devět rostlinek konopí. V zajištěných rostlinách a jejich částech byla kriminalistickým zkoumáním prokázána přítomnost 2,47gramu tetrahydrokanabinoidu, tedy bez povolení přechovávali omamnou látku v množství větším než malém,“ řekla policejní mluvčí Jolana Číhová.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...f5215587b79.asp
________________________________________________________________________


Mladík prodával marihuanu, hrozí mu vězení
Plzeňský deník 21.2.2003| rubrika: Západní Čechy| strana: 18| autor: číh

Karlovy Vary V průběhu celého roku 2002 prodával 18letý mladík z Chodova v objektu stavebního učiliště v Karlových Varech a na dalších místech omamné látky. V šesti případech šlo o prodej marihuany. Obviněný prodával omamnou látku nejméně dvěma osobám, o kterých věděl, že jsou mladší osmnácti let. Pokud bude muž uznán vinným z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, hrozí mu odnětí svobody na dva roky až deset let. číh )
________________________________________________________________________


Učil děti kouřit marihuanu
Blesk 24.2.2003| rubrika: Morava/Slezsko| strana: 4| autor: (mach)

ODRY - Z nedovolené výroby a držení drog a z šíření toxikomanie byl obviněn mladík (18) z Oder na Novojičínsku. Na místním výletišti učil žáky základní školy kouřit marihuanu. Sám obstarával sušené konopí i takzvané šlukovky, ze kterých děti drogu kouřily. "Minimálně v pěti případech učil skupinku školáků správně vdechnout spalovanou marihuanu. Malé kuřáky sledoval a pak jejich počínání vyhodnocoval," uvedla mluvčí policie v Novém Jičíně Miroslava Šálková.
________________________________________________________________________


Třináctý rok jekritický
Blesk 24.2.2003| rubrika: drogy| strana: 9| autor: (sž, mach)

ČR - Věková hranice narkomanů se nebezpečně snižuje. Žáci základních škol nejsou mezi závislými výjimkou. "Drogy jsou dnes dostupné i ve školách," potvrdil ředitel valašskomeziříčské městské policie Petr Mikliš.

Kritický je třináctý rok věku. V té době děti začínají zkoušet účinky alkoholu i drog. Kouřit cigarety mnozí začínají už o dva roky dříve. "Věková hranice uživatelů drog jednoznačně klesá a spotřeba návykových látek stoupá," zdůraznil kriminalista František Vachala. Do posledního výzkumu libereckých hygieniků se zapojilo 225 středoškolských studentů a učňů a přes pět stovek žáků osmých tříd základních škol. "To je téměř třetina všech osmáků v Liberci," přiblížila průzkum okresní protidrogová koordinátorka Alena Švejdová. Upozornila, že drogu přiznalo sedmdesát třináctiletých dětí, a to je nejvíce za posledních sedm sledovaných roků. "Vstupní branou do světa drog je u nich marihuana, méně často hašiš a pervitin. Na venkově drží prvenství toluen, popřípadě i benzín," porovnala koordinátorka. Upozornila, že klasické kouření cigaret a pití společnost příliš toleruje. To ale zvyšuje riziko pozdější závislosti na tvrdých drogách. Podle průzkumu má zkušenosti s narkotiky 20 procent středoškoláků.

Jak a co zvyšuje riziko závislosti na tvrdých drogách

alkohol 4krát
cigarety 9krát
marihuana 30krát

Oblíbená narkotika dětí

marihuana lysohlávky
LSD hašiš
extáze
pervitin
________________________________________________________________________


Zfetovaný školák usnul v lavici
Blesk 24.2.2003| rubrika: drogy| strana: 9| autor: Marie Machková

Policie varuje: Věková hranice uživatelů narkotik stále klesá

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ospalý a malátný přišel do školy Kuba (14) z Valašského Meziříčí. Když si lehl na lavici a usnul, začala učitelka pátrat po příčině. Na pomoc si přizvala policii. Klučina se přiznal, že cestou do školy vykouřil cigaretu marihuany.

"Kouřil jsem trávu už delší dobu, ale teď jsem to přehnal. Ztěžkly mi nohy a přestal jsem chodit," řekl školák. S kamarády si prý dal jen jednu cigaretu. "A to ještě kolovala mezi námi. Ale neměl jsem to dělat," litoval Kuba. Zároveň však přiznal, že ze skleněné trubičky šlukoval zapálenou marihuanu poprvé už v šesté třídě. "To byla jen zkouška. Kouřit jsem začal až v osmičce. Vždycky ale až po škole. Měl jsem lepší náladu, bylo mi do smíchu," dodal hoch. Kubu nejvíce mrzí, že se vše dověděli rodiče. "Ti mi zakázali kdeco. Takže jsem radši s trávou přestal," tvrdil Kuba. Ředitel základní školy Tomáš Najman je přesvědčen, že v jeho zařízení jde o první a ojedinělý případ tohoto druhu. Terénní pracovník Pavel Matula z Frýdku-Místku si však myslí, že školy o drogách mezi žáky mnohdy nevědí. "A když to zjistí, tak se tím nerady chlubí. Ale my na besedách zjišťujeme, že drogy u čtrnáctiletých nejsou nic neobvyklého," sdělil Matula.
________________________________________________________________________


USA/Mexiko - na hranicích zabaveno deset tun marihuany
Zpravodajství ČTK 23.2.2003, rubrika: Právo a krimi - USA, Kanada a OSN| autor: KJ

SAN DIEGO (USA) 23. února (ČTK) - Rekordních více než deset tun marihuany zabavili v pátek američtí celníci na hranicích s Mexikem. Oznámila to dnes americká celní zpráva.

Hodnota zabavené drogy činí na americkém trhu přes devět miliónů dolarů.

Marihuana byla ukryta v nákladním automobilu a odhalil jí speciálně vycvičený pes. Celníci poté náklaďák podrobně zkontrolovali a nalezli více než 4000 plastikových pytlíků s marihuanou.

Mexický občan, který náklaďák řídil, byl americkou policií zadržen. Podle celníků je to jeden z největších úlovků v posledních letech.
________________________________________________________________________


Úspěšná protidrogová operace Max
Prima TV 23.2.2003 19:00| pořad: Zpravodajský deník

Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Detektivové z Národní protidrogové centrály zlikvidovali skupinu výrobců a distributorů drog. Osm pachatelů vyrábělo v několika nelegálních laboratořích pervitin, který pak společně s tabletami extáze a marihuanou prodávali. Vydělali si tak miliony korun.

Jakub VRÁNA, redaktor
--------------------
Skupina drogy vyráběla a prodávala v Královéhradeckém a Libereckém kraji několik let. Výsledkem policejní operace s krycím názvem Max bylo zatčení všech osmi hlavních drogových dealerů.

Blanka KOSINOVÁ, mluvčí Policejního prezídia ČR
--------------------
Pachatelé si výrobou a distribucí drog vydělali přes dva a půl milionu korun.

Jakub VRÁNA, redaktor
--------------------
Při domovních prohlídkách policisté objevili šest laboratoří na výrobu pervitinu a jednu na výrobu efedrinu z volně dostupných léků. Jednoho pachatele museli zatýkat policisté z Útvaru rychlého nasazení.

František DLOUHÝ, detektiv Národní protidrogové centrály
--------------------
Bylo podezření, že jsou ozbrojeni střelnou zbraní. Při domovní prohlídce se u jednoho pachatele našel ruční granát, který je v současné době na zkoumání.

Jakub VRÁNA, redaktor
--------------------
Za výrobu a distribuci drog hrozí členům skupiny až deset let vězení.


Hradecká policie zatkla skupinu osmi výrobců a prodejců drog
Zpravodajství ČTK 21.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Královéhradecký kraj| autor: RY

HRADEC KRÁLOVÉ 21. února (ČTK) - Osmičlennou skupinu výrobců a distributorů drog dopadla královéhradecká policie spolu s Národní protidrogovou centrálou. Podezřelí muži ve věku 26 až 36 let působili hlavně v Hradeckém a Libereckém kraji a prodejem pervitinu, extáze a marihuany si přišli na více než 2,5 milionu korun, řekl dnes ČTK František Dlouhý z protidrogové centrály.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli šest kompletních laboratoří na výrobu pervitinu a jednu laboratoř na výrobu pseudoefedrinu a efedrinu z volně prodejných léčiv. Zajistili také větší množství drogy. U jednoho zadrženého našli ruční granát, který nyní zkoumají znalci.

Všechny zadržené vyšetřovatel obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Sedm obviněných vzal soud do vazby, osmý pachatel je ve vězení za jinou trestnou činnost. Obviněným hrozí až deset let vězení.

Policejní akce s krycím názvem Max trvala od úterý do čtvrtka. Podílely se na ní i speciální útvary policie včetně zásahové jednotky východočeské policie.

Zdeněk Rychtera kar
________________________________________________________________________


Bankovní úředník kvůli drogám stanul před soudem
Mladá fronta DNES 24.2.2003| rubrika: Kraj Hradecký| strana: 2

Události týdne

Hradec Králové

Krajský soud se začal zabývat případem třicetiletého Vladimíra Krámského, který čelí obvinění, že svému známému na diskotéce nabídl drogu extázi. Ta v kombinaci s alkoholem a dalšími opiáty údajně způsobila kolaps mladíkova organismu. Obžaloba viní Krámského také z držení a prodeje drog. Kvůli výslechu dalších svědků bylo líčení odročeno na duben.
________________________________________________________________________


Bolívie zvažuje legalizaci koky
Zpravodajství ČTK 23.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl.| autor: LCM

LA PAZ (Bolívie) 23. února (ČTK) - Bolivijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada zvažuje plán na obnovu pěstování koky, která je základní surovinou pro výrobu kokainu. Lozada je pod tlakem opakovaných protestů pěstitelů této plodiny, kteří nesouhlasí s likvidací svých polí. Americká vláda nicméně proti plánům na legalizaci koky v Bolívii rozhodně vystoupila a pohrozila zastavením hospodářské pomoci zemi, píší internetové stránky CNN.

Odpor rolníků se soustřeďuje do oblasti Chapare v centrální části Bolívie, kde pěstitelé demonstrují proti ničení úrody koky blokádou hlavních bolivijských dálnic. Rolníci navíc oslabují pozici současného prezidenta podporou jeho největšího politického soupeře, bývalého pěstitele koky Eva Moralese, který jen těsně prohrál v loňských prezidentských volbách.

Bolivijská vláda proto nyní zvažuje plán, který by umožnil každému z rolníků v oblasti Chapare osadit část půdy kokou. Podle úřadů by opatření navíc ochromilo drogové překupníky, protože by umožnilo vládě převzít nad pěstováním koky větší kontrolu.

"Jakýkoli návrh na legalizaci koky v Chapare by byl porušením bolivijských zákonů a mezinárodních dohod, které Bolívie podepsala," reagoval na bolivijský plán představitel amerického velvyslanectví v zemi pod podmínkou anonymity.

Podle amerických úřadů by částečná legalizace koky v Bolívii mohla znamenat zastavení hospodářské pomoci nejen ze strany Spojených států, ale i Mezinárodního měnového fondu. USA se obávají, že by se Bolívie mohla znovu stát jedním z hlavních dodavatelů koky, kterým před zahájením protidrogové kampaně podporované Spojenými státy byla.

lcm vk
________________________________________________________________________


Kuřáky cigaret čeká čím dál těžší život
Právo 24.2.2003| rubrika: Ze zahraničí| strana: 9| autor: Helena Landovská

Miliardu lidí, kteří podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO), propadli kouření, zřejmě nečeká žádná bezproblémová budoucnost.

Totéž by mohlo platit i o výrobcích cigaret a jiných druhů kuřiva. V řadě zemí světa se v poslední době silně zaktivizovali bojovníci proti kouření - a dosáhli relativních úspěchů. Mnohde se tedy chystají až drastické restrikce. Kouření začíná být vnímáno jako nebezpečí srovnatelné s narkomanií. Proto WHO právě nyní usiluje o celosvětovou dohodu o podstatném omezení kouření.

Tabák zabíjí pět miliónů lidí ročně

"Loni tabák zabil 4,9 miliónu lidí. Je to mnohem víc, než se odhadovalo před dvěma lety. Skóre zvyšují zejména rozvojové země. Když nic neuděláme, ve 20. letech tohoto století bude ročně vinou kouření umírat 10 miliónů lidí, z toho víc než 70 procent v méně rozvinutých oblastech," zdůvodňuje nutnost tažení proti kuřáctví Luis Felipe de Seixas Corrza, brazilský velvyslanec ve Světové zdravotnické organizaci, jenž předsedá mezivládní komisi pro přípravu celosvětové antitabákové konvence. Text projednávají delegáti členů WHO v Ženevě právě v těchto dnech, k přijetí bude předložen v květnu. Jsou už i státy, kde se uvažuje o absolutním zákazu kouření a žvýkání tabáku (Bhútán), což je samozřejmě záležitost spíše ojedinělá. Jinde ale systematicky zpřísňují zákazy reklamy na tabákové výrobky, v dalších zemích zase zužují prostory, v nichž se může tento druh narkomanie provozovat.

"Společensky nežádoucí jev"

V Evropské unii patří mezi největší kuřáky Řekové, Španělé a Italové. Ve Španělsku tabáku holduje 13 ze 40 miliónů obyvatel. Vláda se letos rozhodla pro postupná protikuřácká opatření. "Musíme v lidech vypěstovat povědomí, že kouření je společensky nežádoucí," upozornil katalánský radní Xavier Pomes, když prosazoval nový zákon. Podle něj obchodníci budou moci být napříště trestáni za prodej kuřiva mladistvým do osmnácti let. A do roku 2007 musejí odstranit cigaretové automaty z míst přístupných nezletilým. Podle italského ministerstva zdravotnictví kouří nyní asi pětina Italů - kolem 12 miliónů lidí. Od roku 1970 se jejich počet zvýšil o třetinu a vláda to chce během deseti let opět podstatně snížit. Začátkem letošního roku italský parlament odhlasoval zákaz kouření ve většině veřejných míst a navrhl změnu zákona tak, aby pokutu za neuposlechnutí zákazu neplatili jen kuřáci jako dosud, ale také podniky, které by respektování zákona nekontrolovaly. Sankce mohou jít až do výše 2300 dolarů (70 tisíc Kč) a mohou se zdvojnásobit, je-li v blízkosti přistiženého těhotná žena nebo dítě. Už loni pak byl v Itálii přijat zá kon zakazující tabákovou reklamu v televizi, filmu a na billboardech a zvyšující daně z cigaret o deset procent. O dalších deset procent se daň zvyšuje od letoška.

Amerika i proti dýmu v parku

V USA už v řadě států platí zákaz kouření na všech pracovištích. Kuřáci nesmějí ani postávat před vchodem do budov, aby tam nekazili vzduch. V New Yorku prosadil starosta Michael Bloomberg zákaz kouření nejen na pracovišti, ale i takřka ve všech barech a restauracích, přes námitky majitelů, že to omezuje jejich práva, poškodí turistický ruch a sníží tržby. Kouřit se bude smět jen ve speciálně větrané místnosti, do níž nebudou muset chodit zaměstnanci či v soukromých klubech. Starosta argumentoval tím, že osmihodinový pobyt zaměstnanců v zakouřeném prostředí má stejný efekt, jako by sami vykouřili půl krabičky cigaret. V Los Angeles se zakazuje i kouření v městských parcích a všude, kde si hrají děti.

Evropa: nejtvrdší bude asi Norsko

Návrhy na podobné zákazy se množí i v Evropě. Nejpřísnější normu na světě chystá Norsko. Schválí-li ji letos parlament, měl by v Norsku od 1. ledna 2004 platit absolutní zákaz kouření ve všech restauracích i barech, a to ve všech jejich částech. Už nyní platí v Norsku jako v dalších skandinávských zemích zákaz kouření na úřadech a v prostředcích veřejné dopravy. Naopak Německo zatím antikuřácké tažení spíš sabotovalo. Spolu s Británií hlasovalo proti unijnímu zákazu tabákové reklamy v tisku, rozhlase a na internetu od srpna 2005 a zatím nepodpořilo ani iniciativu na přijetí první celosvětové antitabákové smlouvy, kterou by WHO mohla schválit už letos v květnu jako rámec k národním zákazům. Německá vláda je nicméně vystavena tvrdému tlaku ze strany nemocenských pojišťoven a aktivistů organizací proti kouření.

ÚMRTÍ VE SVĚTĚ

Celkem v roce 2002 = 4,2 miliónu

ženy muži
Vyspělé země 0,5 1,6
Rozvojové země 0,3 1,8

Vývoj v letech 1950 až 2030
(ve miliónech)

Vyspělé země Rozvojové země

1950 0,3 zanedbatelné
1976 1,3 0,2
2000 2,1 2,1
2025-30 3,0 7,0
(předpoklad)

Co dělá nikotin s tělem

1. Mozek
- Mrtvice
- Chemické změny

2. Ústa a krk
- Rakovina rtů, úst, hltanu a hrtanu

3. Srdce
- Zeslabení tepen
- Riziko infarktu

4. Hruď
- Rakovina jícnu

5. Plíce
- Rakovina
- Rozedna
- Astma
- Chronické nemoci

6. Játra
- Rakovina

7. Břicho
- Žaludeční vředy
- Rakovina žaludku, slinivky, tlustého střeva
- Výdutě tepen

8. Ledviny a močový měchýř
- Rakovina

9. Mužské pohlavní orgány
- Nízká kvalita spermatu
- Impotence

10. Ženské pohlavní orgány
- Rakovina děložního čípku
- Neplodnost

11. Dolní končetiny
- Sněť v důsledku krevní sraženiny

Návštěvník hospůdky v irské metropoli Dublinu si kromě černého piva, dopřává i potěšení z cigarety. Kouření v hostincích nejspíš brzy zakáže vláda. Ministr zdravotnictví Michael Martin prohlásil, že jej zavede od začátku příštího roku.
________________________________________________________________________


Tímto mečem sťal 300 lidí!
Blesk 24.2.2003| rubrika: Poslední strana| strana: 16| autor: (INT, alf)

Saúdskoarabský kat: Ženy hledí smrti do tváře odvážněji

RIJÁD - Ahmed Rizkallah (43) láskyplně hladí prstem čepel meče, jako kdyby to byl smyčec houslí. "Ostří čepele a moje síla je to nejdůležitější," usmívá se. A ví, o čem mluví. Tento nejdéle sloužící kat ze Saúdské Arábie již sťal při tradiční popravě na 300 odsouzených zločinců.

Ahmed pracuje v saúdskoarabském přístavním městě Damman. Nyní se poprvé rozhodl vyprávět o svém krvavém zaměstnání, které provozuje již neuvěřitelných 23 let. Jeho meč odděluje hlavu od krku vždy jediným seknutím. Popravil k smrti odsouzené vrahy, násilníky, drogové dealery a cizoložnice. "Vláda tehdy hledala dobrovolníka, a tak jsem se přihlásil," říká. Od té doby Rizkallah, jehož arabské příjmení znamená »dobrodiní Boží«, poslal na »onen svět« 230 mužů a 70 žen. "Lidé u nás si myslí, že jsou ženy slabé a měkké. Není to pravda. Mnohem častěji se tváří v tvář smrti zhroutí muži. Ženy jako kdyby měly nervy z oceli," vypráví s uznáním. Mívá noční můry nebo noci, kdy nemůže usnout? "Proč bych je měl mít?" diví se otec dvou dětí. "Co je špatného na popravování zločinců?" Příbuzným obětí odsouzenců však Rizkallah dává možnost podívat se zločincům do očí, aby jim mohli odpustit. "Svatý korán toto dovoluje a já se modlím před každou popravou, abych ji nemusel vykonat," říká. Ve městě žije osamělý život. "Příliš mnoho lidí zná můj obličej a jen kdo mě nezná, si ke mně v kavárně přisedne. Jakmile se dozví, čím se živím, okamžitě zmizí," postesknul si kat.

Poprava v Rijádu. Snímek byl pořízen tajně pronesenou kamerou. Odsouzený klečí na betonu... ...pak kat sekne mečem a jedinou ranou odsekne hlavu od těla
________________________________________________________________________


Narkoman sváděl k fetování toluenu také třináctiletého
Českolipský deník 21.2.2003| rubrika: 4B okres zpravodajství| strana: 19| autor: MILAN DOLEŽAL

Česká Lípa - Až pět let odnětí svobody nyní hrozí čtyřiadvacetiletému narkomanovi, který sváděl k čichání toluenu dva mladíky. "V těchto dnech byl již obviněn čtyřiadvacetiletý mladík ze závažného trestného činu šíření toxikomanie. Toho se opakovaně dopustil v České Lípě v jednom panelovém domě na sídlišti Špičák. Zde totiž sváděl k fetování toluenu dva mladíky ve věku 13 a 16 let. Pachatel byl obviněn z trestného činu podle paragrafu 188 a hrozí mu rozhodnutím soud odnětí svobody v délce trvání až pěti let. V současné době je stíhán na svobodě," uvedl pplk. Josef Černý z Policie ČR v České Lípě. Odborníci označují toluen za velmi nebezpečnou drogu. Jeho uživatel totiž často nedokáže odhadnout dávky a velmi rychle tak dochází k trvalému poškození mozku. Mezi narkomany na Českolipsku však stále dominuje, po marihuaně, zejména pervitin. Několik let vězení nyní hrozí například dvacetileté Lence S., která je vina tím, že nabízela své o čtyři roky mladší kamarádce z Nového Boru tvrdé drogy. Podle spisu obviněná nejen nabízela, ale dokonce i sama píchala dívce do žil pervitin. Během jednoho měsíce ji píchla tuto tvrdou drogu asi pětatřicetkrát. Kromě pervitinu si obě dívky vyzkoušely i heroin. V loňském roce řešila policie na Českolipsku celkem 10 případů šíření toxikomanie. Ve všech případech byli pachatelé již obviněni.
________________________________________________________________________


Indičtí policisté zapřáhli narkomany do testování drog
Zpravodajství ČTK 23.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: ROS

DILLÍ 23. února (ČTK) - Rčení "kozel zahradníkem" nepochybně vytanulo na mysli indickým policistům pořádajícím hon na drogy. Potřebují-li rychle otestovat svůj nejnovější úlovek narkotik, nevyužijí k tomu ani čichacích psů, ani dovozového testovacího náčiní. Mají totiž po ruce něco mnohem spolehlivějšího - narkomany.

Narkotika prodávaná na ulicích metropole Dillí jako heroin či hašiš jsou často tak vysoce "obohacená" o nejrůznější příměsi, krémem na boty počínaje a prachem z vysavače konče, že policisté nemají ponětí, co vlastně při razii zabavili, napsal indický list The Hindustan Times. Snadná pomoc. Zaskočí si za narkomany, přičemž na každou drogu mají svého "odborného poradce" v jiném slumu, a svým "degustátorům" za prokázanou službu zaplatí.

"Zatímco drogy jako opium a hašiš lze čichem snadno rozpoznat, obvykle jsme v koncích pokud jde třeba o zabavený heroin," vysvětlil listu jeden z policejních důstojníků. "Není-li prvotřídní kvality, selžou občas dokonce i importované testovací soupravy. Když jsme s rozumem v koncích, vyšleme SOS 'ochutnávačům'. Ti se nikdy nemýlí."
________________________________________________________________________


Vietnam: šest lidí odsouzeno k trestu smrti za drogy
Zpravodajství ČTK 22.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Asie, Austrálie| autor: KJ

HANOJ 22. února (ČTK) - K trestu smrti bylo odsouzeno v pátek v jižním Vietnamu šest obchodníků s drogami. Pětidenní veřejný proces byl součástí rozsáhlé kampaně, kterou zahájily úřady proti nezákonnému obchodování s drogami. Oznámily to dnes místní soudní zdroje.

Dva překupníci byli odsouzeni k doživotnímu vězení, zatímco tři další dostali trest odnětí svobody od tří do šestnácti let.

Odsouzení v procesu přiznali, že v letech 1998 až 2000 prodali přes 40 kilogramů heroinu a více než 1000 kusů tablet extáze.

Podle vietnamských zákonů se ukládá trest smrti osobám, u nichž bylo nalezeno přes 300 gramů heroinu a přes deset kilogramů opia.

Počet lidí odsouzených k trestu smrti za drogy za loňský rok ještě nebyl zveřejněn. V roce 2001 dostalo nejvyšší trest 55 a v roce 2000 až 85 lidí.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma