Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 21.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
S marihuanou šel do školy
Metro 21.2.2003| rubrika: Svět| strana: 8| autor: Metro Řím

Itálie Italský nejvyšší soud rozhodl, že student, kterému profesor objevil v tašce čtyřicet marihuanových cigaret, nebude potrestán. Podle soudce totiž studentík neplánoval jointy prodat, nýbrž se o ně spravedlivě rozdělit se svými spolužáky. Rozhodnutí navíc podpořila i studentova třídní profesorka, která uvedla, že žák kouřil marihuanu pravidelně, ale ve škole ani mimo ni s ním nikdy nebyly problémy.
________________________________________________________________________


Policie obvinila mladíka z prodeje marihuany v Karlových Varech
Zpravodajství ČTK 20.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Plzeňský kraj| autor: MFI

KARLOVY VARY 20. února (ČTK) - Policie stíhá osmnáctiletého mladíka, který loni prodával marihuanu v karlovarském stavebním učilišti i na jiných místech ve městě. Přitom nejméně ve dvou případech věděl, že zákazníkům není ještě 18 let, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jolana Číhová.

"Mladík prodal v šesti případech drcenou marihuanu za 300 korun a v dalších pětadvaceti případech palice marihuany celkem za 5300 korun," uvedla.

Muž je obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Marie Fialová kar


Mladík prodával drogy dvěma nezletilým
Mladá fronta DNES 21.2.2003| rubrika: Kraj Karlovarský| strana: 2| autor: (red)

Krimi

Karlovy Vary - Celý rok 2002 se dařilo osmnáctiletému mladíkovi z Chodova prodávat omamné látky. „Ke svým obchodům využíval objekt stavebního učiliště v Karlových Varech a další místa,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová. „Mladík v šesti případech prodal drceninu marihuany a ve 25 případech palice marihuany. Celkem utržil téměř 5500 korun,“ dodala Číhová. Mladík marihuanu prodával nejméně dvěma osobám, o kterých v době prodeje věděl, že jsou mladší osmnácti let. Pokud bude uznán vinným z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, hrozí mu odnětí svobody až na 10 let.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...296e399c171.asp
________________________________________________________________________


Nejtypičtější a často používané drogy v ČR
Olomoucký den 20.2.2003| rubrika: Téma: Kontaktní centrum Kappa v Přerově| strana: 8| autor: Ingrid Lounová

_ Konopné drogy: marihuana, hašiš, hašišový olej. _ Opiáty: pocházejí ze surového opia získaného z nezralých makovic opiového máku. Patří sem heroin v nejrůznějších podobách. _ Stimulační drogy: různorodá skupina drog s převažujícím stimulačním (povzbuzujícím) účinkem. Patří sem především kokain, amphetamin a jeho deriváty - nejrozšířenější je tzv. pervitin, zvaný též perník nebo peří a extáze. _ Halucinogenní drogy: přírodní i syntetické látky, jež ovlivňují psychiku. Patří sem LSD, které se prodává v podobě tzv. tripů, což jsou drobné čtverečky papíru obsahující zaschlou kapku roztoku drogy. Z přírodních halucinogenů je nejznámější houba - lysohlávka česká. _ Psychotropní léky: patří sem např. Diolan a Rohypnol, což jsou často zneužívané léky.
________________________________________________________________________


Drogy kolují především mezi kamarády
Deník Jablonecka 20.2.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 13| autor: KATEŘINA FROUZOVÁ

Věk uživatelů drog se rok od roku snižuje. Cesta marihuany či pervitinu přitom obvykle vede přes známé a starší kamarády mladých narkomanů.
Jablonecko - Drogy začínají zneužívat stále mladší lidé. Takové jsou zkušenosti odborníků, jež se snaží drogovou problematiku na Jablonecku řešit a přicházejí s experimentátory i závislými do kontaktu. "Na jednotlivých besedách problematiku monitorujeme a podle reakcí, otázek a toho, s čím se nám žáci svěří, soudím, že se do kontaktu s drogou mohlo dostat i třicet procent dětí z druhého stupně základních škol. Zaznamenal jsem dokonce i případy jednotlivců na prvním stupni," uvedl pracovník jabloneckého K - Centra René Koželuha. Zdůraznil především tristní zkušenost, že věková hranice experimentátorů s drogou se stále snižuje. "Právě ti nejmladší, často Romové, se vedle marihuany uchylují také k těkavým látkám. Jenže právě čichání toluenu či čistících prostředků velmi rychle poškozuje mozek," upozornil na nebezpečí Koželuha. Podle údajů, jež poskytl zdroj blízký policii, není situace na základních školách tak vážná. "Podle mne okusilo drogu kolem dvaceti procent žáků druhého stupně základek. Na středních školách má zkušenosti s drogami kolem 65 % mladých lidí. Každopádně se však věk lidí závislých na drogách rok od roku snižuje," uvedl s problematikou dobře obeznámený zdroj. Zároveň zdůraznil, že případy, kdy látku mezi dětmi na základních školách dealuje některý ze spolužáků, jsou spíše výjimkou. "Vloni jsme takový případ zaznamenali pouze jeden. Došlo k tomu na základní škole v Liberecké ulici a pachatelem byl žák, jehož otec má s dealováním také zkušenosti," dodal. Právě cesta, po níž se mladí lidé k drogám dostávají, se vymyká představám veřejnosti. "Nekupují je od dealerů postávajících na ulicích, ale získávají je nejčastěji přes kamarády a známé. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by je někdo rozdával před školou v bonbonech," zdůraznil zdroj, jež si nepřál být jmenován. Podle něj se k omamným a psychotropním látkám mladí dostávají obvykle na diskotékách nejen v centru Jablonce, ale také na zábavách v okolních obcích. Právě tady jsou zřejmě první kontaktní místa patnácti či šestnáctiletých lidí. Mezi nejčastěji užívané drogy patří marihuana a z tvrdších pak pervitin a v závěsu za ním i heroin. "Mladí lidé užívají také taneční drogy. Ty jsou k dostání téměř na každé zábavě," dodal Koželuha. Policie ČR v Jablonci vloni řešila osmnáct případů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. "V osmi dalších případech jsme trestný čin kvalifikovali jako šíření omamných a psychotropních látek," vyčíslil mjr. Luděk Mastník z jablonecké policie.
________________________________________________________________________


Na protidrogovou prevenci dá kraj Vysočina 1,8 milionu korun
Zpravodajství ČTK 20.2.2003, rubrika: Politika - Jihlavský kraj| autor: MI

JIHLAVA 20. února (ČTK) - Na protidrogovou prevenci uvolnil kraj Vysočina z rozvojového fondu 1,8 milionu korun. Určeny jsou zejména pro organizace, jež se touto problematikou profesionálně zabývají. "Nepůjdou na akce podporující vhodné využití volného času dětí a mládeže. Jejich pořádání podporují jiné grantové programy," řekl dnes ČTK předseda bezpečnostní komise rady kraje Pavel Maslák.

V soutěži mohou uspět projekty zaměřené na programy primární prevence sociálně patologických jevů u dětí, léčbu uživatelů drog či snižování rizik spojených s užíváním drog.

Maximální příspěvek na jeden projekt je 300.000 korun, příjemce se musí podílet na financování projektu 70 procenty. Termín uzávěrky je 11. dubna.

Zastupitelé kraje vyhlásili grantový program s touto tematikou letos poprvé. Loni bylo na protidrogovou politiku v kraji rozděleno 456.000 korun z ministerstva školství. Další peníze získaly neziskové organizace na provoz preventivních zařízení z fondu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a z ministerstev práce a sociálních věcí a zdravotnictví.

Vláda však potřebné peníze na provoz deseti fungujících zařízení v kraji letos snížila z 5,1 na 3,3 milionu korun, uvedl Maslák. I proto kraj vyhlásil na toto téma grantový program, na který půjdou peníze z Fondu Vysočiny. Žádné peníze nedostalo například K-centrum v Havlíčkově Brodě.

Na Vysočině se prevencí zabývá krajská koordinátorka, preventisté v každé základní a střední škole, pět okresních koordinátorů při Pedagogicko-psychologických poradnách a dalších pět pověřených obcích.

Nejkvalitnější činnost například vyvíjí klub Vrak-Bar v Jihlavě, který provozuje charita, či K-centrum v Třebíči. V kraji fungují i dvě farmy, kde žijí a pracují lidé, kteří se doléčují z drogové závislosti, shrnul Maslák.

Jaroslava Mikešová kš
________________________________________________________________________


Uživatelů drog přibývá, avšak ne mezi studenty
Deník Lučan 20.2.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 13| autor: oh

Žatec - Sociální struktura uživatelů drog se mění. Stále častěji lidé sahají po návykových látkách jako po zdroji útěchy ve svých těžkých či dokonce bezvýchodných situacích. Podle ředitele protidrogového Kontaktního centra v Žatci však pomalu ubývá uživatelů drog mezi středoškoláky a vysokoškoláky z dobře situovaných rodin, naopak rozrůstají se v řadách ekonomicky slabších skupin obyvatel. "Trend byl skutečně takový, že mezi uživateli drog byla ve větší míře zastoupena středoškolská mládež, ale i vysokoškoláci. Většinou šlo o lidi z dobrých rodin," popisuje své zkušenosti terapeuta Pavel Bartošek. Nyní však dochází ke změně. "Zaznamenávám razantní nárůst lidí, kteří pocházejí z prostředí ekonomicky ne příliš dobře zajištěného, z rozvrácených rodin," uvedl ředitel žateckého Káčka. Středoškoláků a vysokoškoláků mezi uživateli přitom ubývá. Může to být postupnou výchovou v této vrstvě obyvatel, míní Pavel Bartošek. Nedostatečné vzdělání, nezaměstnanost, s tím související menší přísun peněz, rozvedená manželství, chybějící starostlivost rodičů - to může být na druhou stranu startovní čára pro mladé lidi, kteří se rozhodou ulevit svým problémům drogami.
________________________________________________________________________


V Litvínově frčí pervitin a ředidla
Deník Mostecka 20.2.2003| rubrika: 4B titulní okresy| strana: 13| autor: MONIKA PROCHÁZKOVÁ

Litvínov - Litvínov zažívá drogový boom, který za poslední roky nepamatuje. Paradoxem je, že mostecké kontaktní centrum pro drogově závislé zápasí v tuto chvíli s dluhy a není jisté, zda nebude muset svoji pobočku v Litvínově během měsíce kvůli nedostatku peněz zavřít. V ten moment by se druhé největší město na Mostecku stalo časovanou bombou. "Litvínovská radnice drogovou problematiku podceňuje, přitom toto sedmadvacetitisícové město patří k jedněm z nejohroženějších. Za poslední měsíce jsme zde zaznamenali ohromný nárůst klientely, která má v určitých vlnách až charakter epidemie," uvedl Luboš Šlapka, ředitel K-centra. Nejohroženější lokalitou je janovské sídliště, drogy se ale nevyhýbají ani centru města. Narkomani se scházejí například kolem Otevřeného světa, poblíž hudebního klubu Pijonýr nebo u nákupního střediska Máj. Ušetřena nezůstala na první pohled poklidná Osada, kde se feťáci pohybují směrem ke Koldomu až do horního Lomu. Nejoblíbenější drogou je jednoznačně pervitin, v Litvínově se narozdíl od sousedního Mostu vyskytuje též hodně takzvaných čichačů. Litvínovské protidrogové centrum se stará o 112 klientů, což je ale jen špička ledovce. V momentě, kdyby z města "Káčko" zmizelo, by podle Šlapky zprvu nastala schizofrenní situace, že se vlastně nic neděje, následovaná šokem z hrozivé reality. "Vznikl by dojem, že zde žádná toxikomanie není. Poté by ale propukly drogy v plné a už těžko zvladatelné síle," je přesvědčen ředitel. Nárůst drogově závislých ve městě může potvrdit i městská policie. Ta například v současné době kvůli častým stížnostem zajíždí kontrolovat nákupní středisko Máj. Ve večerních hodinách je téměř prázdný objekt kvůli zdejšímu fitnesscentru volně přístupný veřejnosti a mládež této možnosti využívá. "Jezdíme sem na požádání obsluhy, která si stěžuje na rámus a znečišťování budovy," řekl jeden ze strážníků. Dalším hmatatelným důkazem, že se drogy Litvínovu skutečně nevyhýbají, jsou nálezy injekčních stříkaček. Naposledy je strážníci sbírali v okolí hlídaného parkoviště v ulici B. Němcové. Litvínovské protidrogové centrum chce ředitel Šlapka udržet nad vodou, jak dlouho to jen půjde. "Jestli ale neseženeme potřebné peníze, tak je jeho uzavření otázkou čtrnácti dnů, možná měsíce," upozornil s tím, že vedení města by konečně mělo "procitnout" a uvolnit ze svého rozpočtu na drogovou problematiku větší část peněz, než dávalo doposud. Loni přišla prevence v Litvínově na šest set tisíc korun. Od města K-centrum dostalo 80 tisíc a letos o dotaci žádá znovu. Po radnici chce, aby protidrogovému centru přispěla na provoz 350 tisíci. "Jsme schopni si sedmdesát procent našich nákladů sehnat ze státních dotací, spoluúčast města je ale více než nutná," řekl Šlapka. Mostecké K-centrum a Linka duševní tísně mají patnáct zaměstnanců. Rozpočet na terénní program v Mostě, Litvínově a Bílině se pohybuje kolem sedmi milionů. Sedmdesát procent tvoří státní dotace, zbytek jsou příspěvky od měst a sponzorů. Zatím se "Káčku" podařilo díky pochopení Mostu, Bíliny a některých podniků nashromáždit více než 600 tisíc korun, dotace od státu zřejmě přijdou až v červnu a říjnu. K-centrum tak dnes žije na dluh a část jeho zaměstnanců pracuje pro klienty zadarmo.
________________________________________________________________________


Pašeráci se v Thajsku zdrží
Právo 21.2.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 3| autor: Ivana Cihlářová

Pravděpodobně o řadu týdnů se prodlouží procedura, na jejímž konci by měli být do vězení v rodné zemi převezeni dva čeští pašeráci drog, kteří si již více než šest let odpykávají tresty v Thajsku. Mezi potřebnými dokumenty, které loni před Vánoci obdrželo ministerstvo spravedlnosti od thajské strany, totiž chyběl ověřený text právní normy, na jejímž základě byli Emil Novotný a Radek Hanykovics odsouzeni. "Poté, co nám koncem ledna soudní překladatel předal přeložené materiály, jsme zjistili, že mezi nimi chybí dokument, který bude potřebovat Nejvyšší soud ke svému rozhodnutí. Proto jsme se obrátili na thajskou stranu se žádostí, aby nám jej poskytla," řekla včera Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková. Velvyslanec v Bangkoku Jiří Šitler Právu sdělil, že uvedenou žádost předal thajským úřadům minulý týden. Podle Šitlera by její vyřízení nemělo trvat dlouho. "Hned, jak dokument obdržíme, odešleme jej obratem do Čech," uvedl velvyslanec. Dodal, že Novotného i Hanykovicse v těchto dnech navštívila ve vězení konzulka a o komplikaci je informovala.
________________________________________________________________________


Muž odmítá, že byl dealerem drog
Hradecké noviny 20.2.2003| rubrika: Královéhradecký kraj/Pardubický kraj| strana: 6| autor: ls

Hradec Králové - Krajský soud včera zahájil hlavní líčení s třicetiletým bankovním úředníkem Vladimírem K. z Hradce Králové obviněným z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie. Obžaloba mu klade za vinu, že v letech 2000 až 2002 v Praze nakupoval různé drogy se záměrem prodávat je dál a ty pak převážně v Hradci Králové poskytl nejméně deseti dalším osobám, některým z nich opakovaně. V největší míře to měly být tablety extáze. V některých jednotlivých případech je mu přičítáno k tíži až několik set předaných tablet. Dále je obviněn, že koncem března 2002 v jednom pražském klubu nabídl svému známému GHB (tekutá extáze). Ten poté, co ji požil v kombinaci s alkoholem, upadl do hlubokého bezvědomí a život mu zachránila jen rychlá a vysoce kvalifikovaná lékařská pomoc. Podle znalců jde z hlediska chemického o velmi nebezpečnou látku, která ochromuje dýchání a znemožňuje zásobování mozku kyslíkem. Obžalovaný, který během přípravného řízení využil svého práva a vůbec nevypovídal, včera podání uvedené látky poškozenému rezolutně odmítl. Uvedl, že se tehdy v klubu sice pohyboval v jeho blízkosti a hovořil s ním, ale o jeho zdravotních potížích se dověděl až od přátel u stolu. O původu potíží nic neví, sám měl u sebe pouze marihuanu. S poškozeným si prý krátce poté vše vyjasnili. Necítí se být ani distributorem drog. Jak uvedl, pouze s nimi společně s přáteli experimentovali. Nakupovali je v různých klubech od náhodných návštěvníků. Když byla cena výhodná, odebrali jich více do zásoby, navzájem si je půjčovali a následně vraceli. Líčení má trvat do pátku.
________________________________________________________________________


DEALERKA SE SEDMI KŘÍŽKY
Metro 21.2.2003| rubrika: Svět| strana: 8

Stará paní si podle obžaloby prodejem drog přivydělávala k důchodu. Všichni její klienti byli v době, kdy k ní chodili pro drogy, na těchto látkách již závislí.
Zdroj: MWN

Stařena prodávala drogy doma
Metro 21.2.2003| rubrika: Svět| strana: 8| autor: Metro Varšava

Polsko Na pět a půl roku si půjde do vězení sednout dvaasedmdesátiletá žena, která ve svém bytě v polském Štětíně prodávala tvrdé drogy. Jejími klienty byly přitom v drtivé většině děti. Soud se vzhledem k ženině věku i doznání rozhodl snížit původně navrhovaný trest deseti let na výše uvedených pět a půl roku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma