Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.02.2003 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Nejčastěji se pašují heroin a marihuana
Právo 14.2.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 5| autor: Milan Koukal

VEDOUCÍ ODDĚLENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELSTVÍ CEL BOHUMÍR MAREK ŘEKL PRÁVU:

* Můžete prozradit, které drogy se daří celníkům zadržet nejčastěji?

V posledních letech je to heroin, kterého jsme loni zachytili 27,5 kilogramu. Pašuje se do západní Evropy přes nás takzvanou Balkánskou trasou a z Turecka. K nám se dováží třeba ukrytý v kamiónech. V naší zemi se přerozděluje na zásilky drobnější - od dvou do pěti kilogramů - a pokračuje dál. Druhé místo zaujímá marihuana. Nejvíce jí zadržíme v poště na letišti Praha-Ruzyně. Každá letecká zásilka obsahuje pouze malé dávky - do několika desítek gramů. Mnohem větší množství se však objevuje při pašování marihuany i hašiše cestujícími, kteří využívají linkovou autobusovou dopravu, zejména ze Španělska a Nizozemska.

* Hlavně mezi mladými získala oblibu extáze - taneční droga.

Předloni jsme této drogy zadrželi více než 100 tisíc tablet, z naší země se organizovala přeprava z Nizozemska přes Belgii do USA a Kanady. My jsme v této souvislosti spolupracovali s kolegy z některých evropských států, USA, Kanady, ale také Izraele. Loni jsme významným způsobem pomohli policii při zadržení asi 70 tisíc tablet extáze.

* Českou republiku nechvalně proslavil pervitin.

V Německu způsobil dovoz pervitinu takový problém, že kvůli tomu vznikla společná pracovní skupina našich a německých policistů a celníků. Začal se totiž vyrábět velmi čistý pervitin, zvaný krystal. Zpočátku narkomani nezvládli jeho dávkování, a tak v Německu zaznamenali několik úmrtí. Pašuje se v malých dávkách a někdy je obtížné ho při kontrole na hranici najít.

* Kde máte největší úlovky?

Nejvíce odhalených případů pašování bylo a je na letišti v Praze-Ruzyni. Mnozí lidé si drogu posílají letecky ze zahraničí i na svoji vlastní adresu. Dnes zásilky kontrolují drogoví psi, kteří jsou téměř stoprocentně úspěšní.

* V boji s drogou nejste osamoceni. S kým spolupracujete?

Na první místo bych dal výbornou součinnost s policií - hlavně s Národní protidrogovou centrálou. Spolupracujeme ale i s dalšími službami a orgány: zpravodajskou službou, Vojenskou policií, Inspektorátem omamných a psychotropních látek ministerstva zdravotnictví, ale i se státními zastupitelstvími nebo soudy. Vojenské policii pomáháme třeba při kontrolách v kasárnách, kde se často činí naši drogoví psi.
____________________________________________________________________________________________________
________

Chebská škola bojuje proti drogám
Lidové noviny 14.2.2003| rubrika: Akademie| strana: 19| autor: čtk

ZAJÍMAVOSTI

CHEB - Testování podrobuje žáky, kteří svým chováním při vyučování vzbudí podezření, že požili drogy, Integrovaná střední škola zemědělsko-manažerská v Chebu. Ředitel k tomu užívá jednoduchý test dostupný v každé lékárně. "Nesu odpovědnost za bezpečnost žáků. Nemohu dovolit, aby na praktickou výuku šel žák pod vlivem drog. Pohybují se na lešení, na štaflích, v kuchyni, ale také se učí řídit nákladní automobily," říká ředitel Jan Kot. Žáky testuje osobně. "Přímo v ředitelně mám sociální zařízení, kde žák pořídí vzorek moči. Pak přímo před jeho očima otevřu testovací soupravu a postupuji podle návodu, který žák předčítá. Test na marihuanu stojí kolem stokoruny, kombinovaný test schopný odhalit více drog asi 400 korun. Testy hradí škola. "Není to tak velká položka ve srovnání s tím, čemu může zabránit," řekl Kot. Ročně škola odhalí asi 15 provinilců. Důkaz testem většinou stačí na to, aby experimentů s drogami nechali. Škola má 1200 žáků a testy na drogy uplatňuje s vědomím rodičů už několik let.

URL| http://archiv.newton.cz/ln/2003/02/...7978f9fc36e.asp
____________________________________________________________________________________________________
________

Policisté hledají nebezpečného muže
Frekvence 1 13.2.2003 12:00| pořad: Zprávy

František TLAPÁK, moderátor
--------------------
Policisté hledají nebezpečného muže. Ten nabídl před školou třináctileté dívce dýmku s marihuanou. Poté, co děvče trávu vdechlo, začala se mu motat hlava, necítilo ruce a nohy a mělo výpadky vědomí. Do nemocnice dovezla dívku její matka poté, co se vrátila ze školy. Dívka muže zná pouze od vidění a myslela si, že dýmka je naplněna pouze tabákem. Policisté podezírají neznámého muže ze šíření toxikomanie.

URL| http://archiv.newton.cz/tvr/2003/02...3d47899b6ee.asp


Školačka skončila po kouření dýmky s marihuanou v nemocnici
Zpravodajství ČTK 13.2.2003, rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj| autor: SLA

OLOMOUC/ŠUMPERK 13. února (ČTK) - V péči lékařů se poslední lednový den ocitla třináctiletá dívka ze Zábřehu na Šumpersku poté, co jednou vdechla kouř z dýmky s marihuanou. Muže, který ji na ulici dýmku nabídl, hledají šumperští policisté.

"Školačka muže od vidění znala. Myslela si, že malá dřevěná dýmka je naplněna tabákem. Chvíli po vdechnutí z dýmky se jí začala motat hlava, necítila ruce a nohy a měla výpadky vědomí," řekla dnes ČTK policejní mluvčí.

Matka dceru po návratu domů převezla do nemocnice, kde si ji lékaři nechali kvůli podezření na nadměrné užití návykových látek. Policisté zahájili pátrání po mladíkovi, kterého podezřívají ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie.

Pavel Vysloužil vb


Neodolala pokušení
Haló noviny 14.2.2003| rubrika: Zpravodajství| strana: 2| autor: (čtk, vh)

OLOMOUC - V péči lékařů se poslední lednový den ocitla dívka (13) ze Zábřehu na Šumpersku poté, co na ulici vdechla kouř z nabídnuté dýmky s marihuanou. Údajně si myslela, že v dýmce je normální tabák. Za chvíli se jí začala motat hlava, necítila ruce a nohy a měla výpadky vědomí. Policisté zahájili pátrání po mladíkovi, který dívce dýmku nabídl. Je podezřelý ze spáchání trestného činu šíření toxikomanie.

URL| http://archiv.newton.cz/hl/2003/02/...d722598fe28.asp
____________________________________________________________________________________________________
________

Soud byl zbytečný
Mladá fronta DNES 14.2.2003| rubrika: Kraj Pardubický| strana: 1| autor: JIŘÍ TŮMA

Názor

V průběhu soudního procesu se dvěma dívkami, které okusily ve škole semínka durmanu, padl jediný důkaz: současný protidrogový zákon je naprosto nesmyslný. Před soudem mají přece stát drogoví dealeři, kteří z obchodu bohatnou, a zejména ti, kteří nabízejí tvrdé drogy. Místo nich však vypovídali před pardubickým soudem mladí šestnáctiletí studenti, kteří s durmanem, který navíc ani není na seznamu drog, nezodpovědně experimentovali. Jenže profesionální dealeři skutečných drog jsou dál na svobodě a kdo opravdu chce drogu sehnat, tak si ji zcela jistě opatří. Včera pouze dvě mladé dívky na vlastní kůži zažily, jak pracuje policejní a soudní mašinérie. Nepochybně se však i tento pochybný případ nakonec v některých statistikách objeví v kolonce s názvem „Úspěšný boj proti drogám“.

URL| http://archiv.newton.cz/mf/2003/02/...d8095243c2d.asp
____________________________________________________________________________________________________
________

Otrávil se v kotelně
Blesk 14.2.2003| rubrika: Čechy/Morava| strana: 3| autor: (mach)

KOPŘIVNICE - Na policii se obrátila žena (43) z Kopřivnice na Novojičínsku. Sdělila, že se její manžel už večer uzamkl v kotelně rodinného domku a dosud nevyšel. "Nekomunikuje se mnou ani přes dveře," řekla policistům. Ti s hasiči dveře od kotelny otevřeli a našli muže (47) bez známek života. "Zemřel na intoxikaci analgetiky a hypnotiky," uvedla novojičínská policejní mluvčí Miroslava Šálková. Muž v dopise na rozloučenou napsal, že si bere život kvůli finančním problémům.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma