SubFocus |
Chci se zeptat na Váš názor,zda
může být nízký výnos způsobený nesprávným sušením?
Vždy mi matroš uschl za 7 dni při pokojové teplotě 20- 24 °C.Jedu už hodně dlouho 250w ale nad 180 jsem se nedostal.
Prosím o odpověď nebo přímý odkaz na mnou položenou otázku.
To jen ať mi někdo z MODu nehodi odkazy na sušeni a podobně - ty přečtené mám ale odpověď na tohle jsem nenalezl.
Zakládám tady ,aby jste mě jinde neukamenovali kdyby to tu náhodou někde bylo i když nejsem nováček.Kdyžtak to šoupněte jinam. Dikys SF |
|
|
dyzy |
SubFocus: vzdycky když to uschne,tak ususeny material nevazi jak mokrý,ale o dost min. |
|
|
dalas |
citace: |
Původní příspěvek od SubFocus
Chci se zeptat na Váš názor,zda
může být nízký výnos způsobený nesprávným sušením?
|
Ne |
|
|
Machoman |
Nemuže a 180g na 250W zase není žádná trága. |
|
|
koles |
Taky záleží, jak to usušíš. Co jsem slyšel, tak na ulici jde koupit polosuchá (polomokrá) tráva, která není pořádně dosušená, takže váží víc. Pokud to přesušíš a zbavíš se veškeré vlhkosti, tak materiál bude vážit míň než při optimální vlhkosti, kdy už je to dost suchý - ale ne úplně - a vhodný ke skladování nebo využití :) |
|
|
SubFocus |
noo a to je právě ono na co narážím,spíše by mě zajímalo jak asi by byl standart,ale ne přesušené,jen se bojím že to začne plasnivět.Nějaký bod podle čeho to poznat?
Já přeferuji,že pokud stonek křupne tak je to ideální (ideálně vysušené-přesušené).Tak jak tedy? |
|
|
koles |
No je to přesně jak píšeš: když stonek křupne. Ale musíš vychytat ten okamžik, kdy se zlomí poprvé - co nejdřív (od jistého bodu se láme už vždy) :D Tj. kontrolovat jednou dvakrát denně, jestli už to křupe. Samozřejmě že některé stonky na kytce budou křupat dříve než jiné, což je dáno především jejich tloušťkou. Ideálně bys tedy ze sušené kytky obíral paličky postupně. |
|
|
Veneficus Cubus |
Ahoj, já vždycky čerstvě říznutý palice zvážim a pak je znovu vážim po uschnutí a zjistil sem, že mi sesychaji hodně podobně. Během pár let se pořád držim kolem čísla 20% sušiny - s docela malym rozptylem - interval zhruba od 18% do 23%. To znamená, že během sušení ztratí asi 80% váhy - vody. S tim prostě nic neuděláme. Způsob sušení mi to nikdy neovlivnil.
BTW: není nad vlastní statistiku :-) |
|
|
Kovar |
Veneficus Cubus: To je dobry poznatek, schvalne to zkusim ted udelat taky, porovnani s "krupnutim" stonku |
|
|
chuck53 |
Když sem tu zase uviděl tento tred, tak přihodím můj poznatek. Letos sem vzal pár menších vrcholovek a měl je týden ve vodě s peroxidem, tmě a ledničcce. Každý den sem měnil vodu. (watercurring nebo jak se to píše) Po vytažení to uschlo už za dva dny na stejnou úroveň jako normálně sušený kus. Ale po pár dalších dnech je to sušší a sušší (Normálním postupem mi to schne zavěšené tak 14dní.To je 5dnů úspora času)
Druhý kus vydrží i na vzduchu ideálně suchý a přesto vláčný (šťavnatý), ale tyhle fermentované paličky jsou stále vysychyjící. Vysvětluju si to ABSOLUTNÍM flushingem který "vyplavil" veškeré látky (minerály,hnojky). Schne to mrtě "od kosti" jakoby by ty pletiva nic nenaplňovalo a mohly se svrckávat.. Proč to tak je?
Btw: dát watercurring celé sklizni si dobře rozmyslím.
Jinak paličky krásně zhnědly a chutná do dělikátně,takže v malých porcích budu nadál pokračovat:) |
|
|
SubFocus |
chucku a jaký je tam váhový rozdíl, zpozorovali jsi? |
|
|
chuck53 |
SubFocus:
Přímo sem to nevážil ( z dobrých důvodů nemám nikde poblíž váhu),ale po vodní metodě musí být ve filmovce tak o paličku víc aby to vážilo stejně jako normálně sušené kusy.
Teď po zabíjačce LowKillera ale vidím, že to možná nebude jen tou vodou. Tenhle model taky vysychá nějak moc zhurta.A je dost těžké udržet ideální vlhkost/suchost pro spotřebu. |
|
|
Exceptional |
Když praská stonek, tak je to podle mě přesušený a už to i docela negativně ovlivňuje chuť. Ideál je sušit to tak, že kdybys to nechal ještě 1 den navíc, tak už budou praskat stonky. Jinak potvrzuju ztráty - suchý váží cca 1/4 až 1/5 hmotnosti mokrýho.
A 180g z 250w není zase tak špatný. Spíš než na sušení bych se zkusil výnosnější genetiku, to je základ. |
|
|
|